Vajon te érintett vagy az STD-veszélyben?

 

Röviden: igen. Te is, mi is, és a világon mindenki, aki csak emberek közelébe megy. Ugyanis nem csak szexuális úton, de egyéb módokon is elkaphatsz valamilyen STD jellegű fertőzést. Mindezek ellenére mégsem érdemes rettegésben élni az életünk, elég lenne csak kicsit odafigyelnünk az egészségünkre.

Ha elmúltál 25 és még nem volt semmilyen STD panaszod, akkor van egy jó hírünk: különleges vagy! A Föld lakosságának ugyanis durván fele ennyi idősen már biztosan elkapott valamilyen STD jellegű fertőzést. Ezek az emberek most is köztünk élnek, de nem feltétlen kell megijednünk ettől: ez csak bizonyítja az orvostudomány fejlettségét, ugyanis a legtöbből ilyen betegségből ki lehet gyógyulni.

 

Amennyiben még nem múltál 25, sőt még tízes éveidben jársz, talán nem is gondolnád, de számodra is nagy kihívás lesz egész életedben elkerülni a nemi betegségeket. A világon ugyanis naponta (!) 12.000 ezer kamasz fertőződik meg valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel, ezek azonban az esetek mindössze 25%-át adják.
 
Viszont ki kapja a maradék vírust? Logikus feltevés lenne, hogy egyenletesen eloszlik a többi korosztály között, azonban ennél jóval meglepőbbek a tények. A helyzet ugyanis az, hogy a kamaszoknál és huszonéveseknél még sokkal veszélyeztetebbek az idősebb generáció tagja. Őrület, nem? Pedig a viagra használat úgy tűnik, annyira belendíti a fantáziát, hogy nagyapáink is elfeledkeznek az ősi bölcsességről: új partnernél mindig húzz gumit!

 

Be kell viszont vallanunk valamit, hogy teljes legyen a kép: az óvszer sem véd tökéletesen. A HPV például képes bőrön át is terjedni, de épp ezért fontos beoltatni magunkat és hozzátartozóinkat. Ugyanakkor, ha mégis gyakrabban használnának óvszert a fiatalok és idősebbek egyaránt, talán elkerülhető lenne, hogy még az USA is annyi pénzt költsön évente az STD fertőzöttek kezelésére, mint amennyit a NASA-nak szán.
 

Mindez persze nem jelenti, hogy a 30-40-50-es generáció (és mindenki, aki még nem sorolná magát az idősebbek közé) könnyelműen legyinthet az óvszer-kérdés felett. A fent említett számok elsősorban statisztikai adatok, a vírus viszont nem olvas ilyeneket. A vírus ott van ezer helyen, és próbál túlélni – akárcsak mi. A célod valószínűleg – hozzánk hasonlóan – neked is a kellemetlen és kínos nemi pillanatoktól mentes, hosszú élet partnered mellett. Tegyél hát érte!

 

Kövess minket