Sose gondolnád: 3+1 extrém mód, ahogy a szexen kívül megfertőződhetsz

Jó volt látni a Futógála résztvevőinek kitartását, de igazán akkor lett teljes az örömünk, mikor láttuk, milyen sokan fordultok meg az STD sátornál is. Köszönjük a részvételt, igazán tanulságos volt számunkra is, és reméljük, hogy nektek is! A kérdések számából igencsak ez sejlik tűnik, és bár igyekszünk mindről írni itt is majd nektek, már most összeszedtünk pár érdekességet, amivel sikerült sokkolni néhányótokat
 
1. Nemi betegség akár a szemedbe is kerülhet.

Bizony, bár az STD-k elsősorban szexuális módon, nemiszervekről terjednek, egy óvatlan mozdulattal egész más helyekre is eljuthat a tripper és klamídia vírusa, például a szemedbe. Ehhez ráadásul elég annyit tenned, hogy mondjuk a fertőzött ondófolyadékkal a kezeden vakarod meg a szemhéjad. Persze érdemes tisztázni: a fertőzés nem kerülhető el, ha a vírus a szájba vagy ánuszba kerül a hagyományos kontaktus helyett sem.

2. Tetoválószalonban is kaphatsz el nemi betegséget.

Ennek titka abban rejlik, hogy biztosan steril-e a tű, amit rajtad használnak. Hogy ezt megállapítsd, csak két mód van: vagy egy bontatlan tűt használ választott művészed, vagy ha már bontott mellett dönt, akkor figyelj oda, mennyire alaposan tisztítja meg. Ebből következik viszont az is, hogy

3. A közösborotvahasználat sem javallott.

Oka hasonló a tetoválószalonos esethez. Ha nincs megfelelően tisztítva (márpedig viszonylag ritkán szokás az otthoni borotvát sterilizálni), és valaki – aki akár nem is tudja, hogy fertőzött – használta már előtted, óriási veszélynek teszed ki magad. Elég egyetlen pici vágás, és a HIV, szifilisz vagy hepatitisz vírusa azonnal bejut a véráramodba.


 +1 Nem lehet elkapni STD-t a nyilvános WC ülőkéjéről.

Régi tévhit, hogy a plázában csak azért nem szabad ráülni az ülőkére, mert akár nemi betegséget is elkaphatsz. Persze továbbra sem javasoljuk senkinek, hogy a ki tudja, utoljára mikor tisztított ülőkén csücsüljön, de legalább megnyugodhatsz, hogy egy STD vírus sem vár rád lesben. Ennek oka különben az, hogy a vírus egyszerűen nem tud megélni az emberi szervezeten kívül, így szinte azonnal elpusztul, amint WC-hez ér.


Viszont! A közösen használt szexuális játékszereket a borotvához hasonlóan mindig fertőtlenítsétek le használat után, mert ott sajnos fennáll a veszély, hogy nem kívánatos dolgok is bejussanak a szervezetedbe.

Első körben ezeket akartuk tisztázni, azonban ha maradt még bármilyen kérdésetek, ne féljetek, hogy esetleg bizarr vagy butaság lenne (STD a szemben – mi lehetne ennél rosszabb?), használjátok ki a honlapunk Orvos válaszol funkcióját, ahol Dr. Szandányi Réka szakorvostól kaphattok profi válaszokat.

Kövess minket