Vajon az olasz vagy a magyar fiatalok tudnak többet a nemi betegségekről?

 

A STOP STD kampányunk kapcsán sokat foglalkoztunk a fiatalok nemi úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretinek feltérképezésével, azért, hogy hatékonyabbak legyünk a tanácsadásban, a  hiányos információk átadásában. Ezért nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a világ más pontján is ez irányba fordul a kollégák figyelme, legújabban egy Olaszországban készült felmérés eredményeit publikálták.


2867 fiatalt vizsgáltak, 14-21 éves korig.  Azt találták, hogy a szexualitással, és betegségekkel kapcsolatos ismereteket, kb. 37 %-ban a szülőktől és tanároktól szerzik, és szinte egyhangúan úgy gondolják, hogy az iskolában kellene minden információt megkapniuk a témában.  Ennek ellenére csak 9%-uk találta megfelelőnek az iskola felvilágosító teljesítményét. A fiatalok kaptak egy listát betegségekkel, melyekből ki kellett választani a nemi úton terjedő fertőzéseket.  Csak 0,5%-ban sikerült helyesen végrehajtani a feladatot. Ezt a tesztet mi is elvégeztük a fesztiválozók körében, nálunk ez az arány magasabb volt, a válaszadók 11%-a adott helyes választ.
 

Meglepő módon az olasz tinédzserek közel fele nem tudta, azt sem, mire jó a nőgyógyászati rákszűrés.  A fogamzásgátlás és fertőző betegségek megelőzése közti különbség sem volt egyértelmű számukra, csak 22% tudta, hogy az óvszer megfelelő használata jelent kizárólag védettséget. Ráadásul saját bevallás alapján jelentős százalékuk magas rizikójúnak tekinthető fertőzések szempontjából, mert alkoholt vagy drogokat fogyaszt, nem használ megfelelően óvszert és primuszkus kapcsolatokat létesít.

Az általunk megkérdezett fesztiválozók teljesítménye is hagy maga után kívánni valókat, ugyanis a 679 megkérdezettből 13% soha nem használ óvszert, 41% pedig csupán ritkán.
Továbbá a magyar fiatalok 43%-a tévesen azt, hiszi, hogy a rákszűrés során STD-re is szűrnek.

Mindezek alapján az olasz kutatók sürgős változást sürgetnek az iskolai tantervben, a szexuális nevelés mielőbbi bevezetését.


Mi a magyar fiatalok körében végzett nem reperezentatív felmérésünk alapján úgy látjuk, és ezt más külföldi kutatás is alátámasztja, hogy nem feltétlen az iskola a legmegfelelőbb közege a szexuális felvilágosításnak. Különösen, ha betegségekről, tünetekről kellene beszélgetni, a kérdéseket nem merik feltenni. Sok esetben sajnos a pedagógus ez irányú képzettsége sem elegendő, és nem is elvárható, hogy orvosi kérdésekben maradéktalan tájékoztatást adjon. Így marad az anatómia, és a terhesség megelőzése, amiben a magyar fiatalok tájékozottak is, ha nem is mindig viselkednek maradéktalanul felelősen, de az információknak birtokában vannak.  A fertőzésekkel kapcsolatban viszont komoly hiányosság fedezhető fel.  Fő információforrás az internet, ami nem lenne probléma, ha léteznének korrekt, biztos szakmai alapon nyugvó, széleskörű tájékoztatást nyújtó oldalak.  Szükség lenne továbbá egyéb médiumokban is a probléma felvetésére, a stigmatizáció megszüntetésére, az STD, mint téma beemelésére az egészségkultúrába.

Kövess minket