Javulhat-e egy év alatt a magyarok STD ismerete?

Minden érdeklődőt szeretettel várunk:)Idáig azt gondoltuk, nincs is nagyobb élmény, mint veletek találkozni, most mégis sikerült okot adnotok egy ennél is nagyobb örömre. Mint azt sokan már személyes tapasztalatból is tudjátok, évek óta járjuk a különbnél különb rendezvényeket, az utóbbi időben elsősorban a női futógálákon csíphettétek el a Stop STD csapatát. Az ilyen eseményeken a kellemes beszélgetésen túl azonban egy kérdőívvel is várunk Titeket, hogy pontosabb képet kaphassunk a magyarok ismereteiről. A tavalyi és az idén májusi események eredményeiből nem csak az derült ki, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az STD téma alapfogalmaival, de a fontosabb kérdések terén javuló tendenciát is láttunk.

A válaszadásnál rákérdeztünk az életkorotokra, nemetekre és hogy melyik városban éltek. Ezek alapján úgy tűnik, a nők bátrabban töltik ki a kérdőívet (bár erre az események jellege is rásegíthetett) és az is kiderült, hogy a nálunk megfordulók többsége 50 év alatti. A budapesti helyszín ellenére mindössze a kitöltők fele él csak a fővárosban.

Ami pedig az STD helyzetet érinti? Egyszerűen csak javul és javul! Az egyes korosztályokon belül az idei felmérés szerint a 45 és 50 év közöttiek 85%-os eredménye volt a legrosszabb, ami az STD elleni védőoltások ismeretét illeti. Ez az eredmény egészen fantasztikus javulás, különösen annak fényében, hogy tavaly ugyanerre a kérdésre a legtöbb korosztály 50-60%-os arányt tudott felmutatni. Most meg már egész korcsoportok érnek el 100%-ot! Hihetetlen!

Dr. Szandányi Rékával is találkozhattatokViszont még ennél is jobb látni, hogy a legfőbb mumusra, vagyis arra a kérdésre, hogy STD gyanú esetén nem nőgyógyászhoz vagy háziorvoshoz, hanem rögtön nemi gyógyászhoz kellene fordulni, szintén sokkal több helyes válasz érkezett. Teljesen nem vethetők össze az eredmények, mert idén nem sikerült elérni minden korcsoportot, de ha csak azt nézzük, hogy a mindkét évben mért eredmények közt is 10-20%-os a javulás, máris érthető az örömünk.

Persze nem is elvárható, hogy minden téren ilyen számokat kapjunk, de igazán jó volt azt látni, hogy legalább jelentősebb romlás nem mutatkozott a többi kérdésnél sem. Éppen ezért nem szomorkodunk azon, hogy a szifilisz mai fellelhetőségének kapcsán továbbra is sikerült tartani a 90%-os helyes válasz arányt, de hasonló a helyzet a méhnyakrák és a HPV közti összefüggés felismerésénél, illetve azon kérdésnél is, hogy vajon szükséges-e óvszert használni orális vagy anális szexhez.

A teljesség kedvéért viszont hozzá kell tegyük, hogy tudományos szempontból a felmérésünket aligha nevezhetjük reprezentatívnak, mert orvosaink tapasztalata szerint jóval kevesebben vannak tisztában a kulcsfogalmakkal – mégis büszkék vagyunk, hiszen talán részben a mi érdemünk is, hogy egyre több jó válasz születik a hasonló közönség vizsgálatakor.

Ha további kérdéseitek lennének, ne tartsátok magatokban! STD gyanú esetén bátran kereshetitek Dr. Szandányi Rékát az Orvos válaszol menü alatt (természetesen teljesen anonim módon), velünk személyesen pedig legközelebb a Pride záróbuliján, július 7-én találkozhattok. Hogy addig se maradjatok le az újdonságokról, kövessetek minket Facebookon és az új blogon .

Kövess minket