12...1314>
Gábor 2018. 03. 20. 16:09

Tisztelt Doktornő!

Néhány napja meggondolatlanul kipróbáltam egy hivatásos férfival a kölcsönös orális szexet biszex férfiként.Egyébként hetero párkapcsolatban vagyok 10 éve,és hűséges típus.Az aktus a teljes kielégülésig tartott mindkét félnél védekezés nélkül,így nem csak nyál kerülhetett a szájüregbe,bár nagyon gyorsan öblítettem többször is bő vízzel(azt hiszem,sérülés nem lehetett a szájüregben sem).Ugyan a partner állította,hogy nem lehet bajom,de azóta nagyon aggódom és ahogy olvasgatok az interneten,egyre idegesebb vagyok.Egyéb aktus nem történt,de azóta talán az idegeskedéstől is,egyre fáradtabb vagyok,egy ajakherpesz kezdeménye is megjelent,ami másnapra eltűnt,már valamiféle torokgyulladást is érzek.Persze nem kizárt,hogy megfáztam.Valószínű,hogy elmegyek majd tesztre is,mert az idegrendszerem bánja különben,de számíthatok komolyabb betegségre nagy eséllyel?Inkább szeretnék felkészült lenni.Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 13:36

Nehéz ilyen helyzetben megnyugtató választ adni. Talán az lenne a legcélszerűbb, ha találgatás helyett megvizsgáltatná magát, számos betegségre lehet szűrést végezni 48 óra után már, a HIV és szifilisz teszteket pedig 3-4 hét múlva, labortól függően.

Dzsi 2018. 03. 19. 22:56

Tisztelt Doktornő.

Létezik, hogy egy állitólag minden tipusra kiterjedő, pénisz hugycsőből vett minta alapján végzett (un. genomos) DNS teszt minden ismert HPV altipusra negativ eredményt hozott, mégis fertőzök?

1, Az évek során minden STD teszt eredményem negativ volt mindenre, pedig voltak STD+ partnereim.

2, Tini korom óta található a makk alsó pereme alatt egy, miniatűr papillómáknak tűnő szemcsékből álló, szemmel alig látható sáv.

3, Volt stabil monogám partnerem, aki idő _közben_ (1,5 év együttlét után) HPV+ eredményt produkált, melynek szövődménye is lett.

4, Részemről tünetmentes vagyok, de stresszesebb időszakokban pár órákra jelennek meg enyhe tünetek (pl. makk foltos pirossága), melyek még aznap teljesen el is tűnnek.

3, miatt már teljesen evidens, hogy hordozó vagyok (tudtommal a HPV / egyéb herpesz STD-k nem hagyják el végleg a szervezetet), mégis az életem 99.x%.-ban tünetmentes vagyok, és az erdeményeim sorra negativak..

Nyilván a szerencsésebbek közé tartozom, csak még nem találtam ki, hogy egy következő tartós kapcsolatban ezt hogyan kezeljem.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 13:59

Ha húgycsőből vett minta negatív, attól a nemi régióban bárhol lehet HPV fertőzése. A tünetei, és a leírása alapján én nem látom bizonyítottnak, hogy HPV-je lenne. A fertőzés egyébként megszűnik, típustól és immunrendszertől függően átlagosan 6-7 hónap alatt, tehát egyáltalán nem kell élethosszig tartó problémára készülnie. Van néhány félreértés a levelében, amit bővebb adatok ismeretében érdemes lenne tisztázni, valamelyik HPV centrumban.

István 2018. 03. 19. 20:39

Tisztelt Doktornő!

Múlt héten össze ismerkedtem egy lánnyal,egy szórakozóhelyen. Alkohol hatása alatt álltam.

Ö pedig megkért,hogy menjek fel a lakására. Ez meg is történt. Orálisan kielégített, és az aktus is óvszer nélkül történt. Később kiderült, hogy a lány több partnerrel folytat szexuális életet, vagyis öröm lány. Az aktus után, pár órával,a nemi szervemen,hímveszőm tövében egy pattanás szerű,piros kis duzzanat keletkezett,ami érintésre érzékeny. Herpeszre gyanakszom. Ezen kívül félek,hogy valami más betegséget is kaphattam. Óvszer nélkül ez az első alkalom volt. És az utolsó is. Ön szerint mennyi az esélye annak,hogy valami komolyabb fertőzést is kaphattam?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 14:02

Nem tudom, Ön mit ért komoly fertőzés alatt, védekezés nélküli együttlét során sajnos számos fertőzést elkaphatott. Ha herpeszre gyanakszik, azt javasolom, hogy mielőbb, még a friss tünetekkel forduljon STD-ben jártas bőrgyógyászhoz, mert a diagnózis felállítása a klinikai tünetek alapján, vagy az abból vett mintából lehetséges, később már rendkívül nehezen. És ha már úgyis ott van, kérjen teszteket a többi kórokozóra, és nem kell tovább aggódnia.

Kari 2018. 03. 17. 18:45

Tisztelt Doktornő!

1 hete az egyik ismerősöm beleszívott 2 slukkot a cigarettámba. Azóta sajnos kiderült, hogy a párja biszexuális, aki titokban tart fent ismeretlen férfiakkal szexuális viszonyt. Elfogott a félelem, hogy esetleg HIV fertőzött lehet a az ismerősőm és nekem akkor seb volt a számban (előtte ráharaptam).Azt tudom, hogy ép nyálkahártyánál nyállal nem terjed, de mivel seb volt a számban mennyi lehet Ön szerint az esélye, hogy a cigarettán volt annyi nyál, hogy az a seben keresztül megfertőzhetett? Sajnos a seb elől volt, ahol a cigarettát a szamba vettem.

Válaszát várva, köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 14:04

Ennek az esélye gyakorlatilag nulla. Mégis úgy gondolom, akkor fog megnyugodni, ha elvégeztet egy tesztet, az eset után kb 3-4 héttel.

Vanda 2018. 03. 17. 14:24

 

Antibiotikum szedése után mennyi időnek kell eltelnie ahoz hogy gonorrea ra hitelesen meg lehessen csinálni a vizsgálatot.?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 14:05

Két hétnek, de a biztonság kedvéért akár 3 is lehet.

Vanda 2018. 03. 17. 14:21

 

Szifilisztre vettek vért,de közben szedtem antibiotikumot befolyásolhatja e Az eredményt. A nővér szerint nem aki a nemi beteg gondozóba volt. Viszont a gonorreara nem tudja megcsinálni a vizsgálatot mert azt viszont befolyásolhatja, Ön mit mond.? Az antibiotikum amit szedtem betaklav 875mg/125mg.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 14:05

Egyetértek, szerintem helyes tájékoztatást kapott.

Gabriella 2018. 03. 14. 23:35

Tisztelt Doktorno!

5 eves kislanyomon fedeztem fel eloszor a vegbel korul 2 szemolcs szeruseget, amiknek a szama mostmar 5re emelkedett, es kicsit elorebb is terjedt.

Hova forduljak ezzel a jelenseggel?

Valaszat elore is megkoszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 14:09

Gyermek bőrgyógyászhoz. Ugyan nem külön szakvizsga a gyermek bőrgyógyászat, de mégis külön szakemberek kezelik a kicsiket. Budapesten több remek kolléga is foglalkozik kimondottan gyerekekkel, talán a kora és az egyébként is rendkívül érzékeny terület miatt először magán rendelőbe mennék, de természetesen állami intézményben is ellátják.

Líbia 2018. 03. 14. 16:59

Kedves Doktornő!

Kérdésem az lenne hogy tripper kezelést megkaptam, és ezt követően menyi ideig nem lehet szexuális életet élni? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 21. 14:11

Szigorú óvszerhasználat mellett élhet nemi életet. A kezelés után 2-3 héttel, van ahol 1 hónappal végeznek kontroll vizsgálatot, annak negativitása esetén lehet Önt gyógyultnak nyilvánítani.

Oli 2018. 03. 13. 16:32

Tisztelt Doktornő!

Szeretném megkérdezni, hogy a HPV teszt egyből kimutatja a HPV vírust? vagy van ennek egy lappangási ideje?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:09

Ha jelen van a vírus a hámban, a teszt azonnal kimutatja.

Anna 2018. 03. 13. 15:26

Kedves Doktornő!

Egy évvel ezelőtt Chlamidydiát, Ureaplasmat és HPV 59-t találtak nálam, most a kontrollon méhszájról vett mintavétellel ismét kimutattatták a magas kozckázatú HPV t és az ureaplasmat. (Ureaplasma DNS pozitív (+), <10000 korokozó/minta) Az orvosom felírt 5 napig 2x1 Doxycyclin 200 mg-ot, 7 nap betadin kúp, következő hónapban ismét 7 nap betadin, azt követő két hónapban 5-5 nap micovag kúp.

Mindenhol több napig tartó ureaplasma kezelést olvasok és mivel az előző kezelés nem használ kicsit félek, hogy ez kevés.

Mit gondol erről? Elég ez a kezelés, vagy félő, hogy csak rezisztensé válik a kórokozó a rövid kúrátol?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:30

Lehet, hogy valami konkrét ok miatt javasolt az orvosa 5 napos kezelést, azt hiszem, nem lenne helyes, ha ebbe én ilyen módon beleszólnék. Azt tanácsolom, beszélje meg vele a kérdéseit, és azt is, hogy esetleg partnerét kell-e kezelni, mikor lesz a kontroll stb.

Veronika 2018. 03. 13. 08:18

 

Üdvözlöm! 22. (igazából 21 és feledik, bár ennek gondolom, nincs jelentősége) napon végzett negatív HIV teszt eredménye teljesen megbízható? A labor tájékoztatása szerint 21 napos ablakperiódusú tesztet (HIV 1/2 DUO Quick Biomerieux Vidas, ELFA) használnak. Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:31

A 21,5 nap több, mint a 21, úgyhogy azt hiszem nyugodtan fogadja el a labor tájékoztatását, ezek a tesztek nagyon pontosan és megbízhatóan vannak beállítva.

Dávid 2018. 03. 12. 21:50

 

Kedves Doktornő! Elkészült a Hiv tesztem a laborban amire ugye HIV1, HIV2 AT néztek és az eredményem az 0,14 lett amit úg irtak hogy negatív de az előző ami kb egy éve volt az is 0.11 lett.... De miért nem 0 az eredmény ha negatív vagyok?? Az utolsó aktusom november 1.-jén volt és március 7.-én voltam vérvételen..Akkor teljesen megnyugodhatok??

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:32

Igen teljesen nyugodt lehet, a negatív eredmény az negatív. Az, hogy milyen egyéb eltéréseket detektál a labor a mérés során, annak semmi jelentősége, se jó, se rossz jelnek nem szabad tekinteni, jelentéktelen.

Anonim 2018. 03. 12. 21:16

Tisztelt Doktornő!

Több mint 1 éve rendszeresen kb 3 havonta járok rákszűrésre, mivel az eredményeim nem lettek jók. A citologiai leletre HPV gyanut írtak illetve a nemiszervem környékén szemölcsöket tapasztaltam de HPV tipizálást nem végeztek. Immunerősítőt használtam pár hónapig és a szemölcsök eltűntek. Kb 2 hónapja voltam utoljára rákszűrésen ekkor már csináltak HPV tipizálást is. A rákszűrés eredményem ismét nem lett jó az orvos elmondta hogy a gomba fertőzés befolyásolhatja az eredményt. A HPV tipizálás negatív lett. Ez akkor azt jelenti hogy a vírus nincs jelen a szervezetemben illetve nem tudom tovább adni? 1 hónap múlva újból mennem kell rákszűrésre. De az utóbbi 1-2 napban észre vettem hogy a kisajkak környékén egy szemölcsszerű elváltozás található. A kérdésem az lenne hogy mivel még csak 2 hónapja voltam HPV tipizáláson ami negatív lett lehetséges e hogy ilyen rövid időn belül újra megfertőzödtem? Illetve a HPV tesztet milyen gyakran érdemes megcsináltatni hogy időben megtudjam hogy újra megfertőzödtem.A negativ eredmény után fogamzásgátlót irattam fel és el is kezdtem szedni. A párommal még nem hagytuk el az óvszeres védekezést. Nem szeretném ha elkapná a vírust. A férfiaknak is beadható a HPV elleni oltás?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:35

A HPV elleni oltás abszolút adható férfiaknak.

A rákszűrés, és a vizsgálatok gyakorisága, logikája kissé eltér a protokolltól, és ami a legrosszabb, hogy úgy érzem nem kapott kellő tájékoztatást. Azt javasolom, hogy egy kimondottan HPV-ben jártas centrumba forduljon az összes korábbi leletével, és beszéljék át, mi a következő lépés, milyen gyakorisággal, milyen vizsgálatokat kell elvégezni.

Évi 2018. 03. 10. 15:45

Tisztelt Doktornő!

Kérdéseimre szeretnék választ kapni.

Ha ki akarom vizsgáltatni magam nemi betegségekre (gondolok itt a klamídiára vagy gonorrhoeára és az ehhez hasonló betegségekre) akkor azt hogyan tudom megtenni? Kihez forduljak nőgyógyászhoz vagy kimondottan olyan orvost keressek aki nemi beteg gyógyász is?

Én mint magán személy kérhetek ilyen vizsgálatot?

Egy bőr-és nemibeteg szakorvos a (magán)rendelése alatt egy női pácienst is ki tud vizsgálni ilyenekre, tehát mintákat le tud venni nőgyógyászati területről?

Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:40

Itt a honlapon, az "STD szűrés" alatt megtalálja a válaszokat, és egyéb hasznos infókat is.

Vanda 2018. 03. 10. 04:31

 

Elmentem nemi gyógyászathoz mert gonorrea hoz hasonló tünetei vannak.lehet menni dolgozni amig megjönnek Az eredmények. És meg tudják e oldani hogy munkahelyen ne derüljön ki hogy mi bajom Van.megfertőzhetem e gyerekeimet? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:42

Azt tanácsolom, hogy itt a honlapunkon olvassa el az információkat az egyes betegségekről, fertőzésekről, és mindenre meg fogja találni a választ.

Annamari 2018. 03. 09. 21:14

Kedves Doktornő!

Sajnos hetek óta ismeretlen eredetű sárgás folyásom volt, amit két különböző orvos sem tudott kikezelni. Végül egy harmadik orvos széleskörű tesztet csináltatott, aminek eredményeképpen kiderült, hogy Ureaplasma nagy csíraszámban, Mycoplasma pedig kis csíraszámban van jelen a szervezetemben. Erre kaptam kúpot és antibiotikumot, ami reményeim szerint megoldja a problémámat. A kérdésem viszont az, hogy létezhet-e, hogy nem friss, hanem évekkel ezelőtti fertőzésről van szó? Két éve vagyunk együtt a párommal és teljesen megbízom benne, illetve én is hűséges voltam, viszont előtte 5 évig volt egy partnerem, akiről tudott volt, hogy többször félrelépett. Létezhet, hogy évek óta áll fenn a fertőzés? Illetve ha igen, akkor fennáll a veszélye a meddőségnek emiatt? HIV-tesztet érdemes lenne csináltatnom esetleg? (piros kiütések jelentek meg a mellkasomon, ami mondjuk inkább allergia, de eléggé aggódom, mindent lehet olvasni az interneten)

Nagyon nagyon köszönöm előre is a segítségét és a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:44

Elvileg elképzelhető, hogy a fertőzés évek óta fennáll. A partnerét mindenképpen vizsgálni kell, de lehet, hogy negatív eredmény esetén is érdemes neki is gyógyszert javasolni. A meddőséggel kapcsolatos kérdésekre nem tudok válaszolni, alapos vizsgálatok szükségesek hozzá, hogy kiderítsük, történt-e károsodás a petevezetékek környékén.

Baba 2018. 03. 07. 05:52

 

Anális sex után e colit találtak nálam és a férjemnél is. Orálisan is voltunk eggyütt milyen tünetei vannak ha a torok megfertőződött. Mert Nekem nagyon fáj a torkom, szárazérzés Van a torkomban. Kivül nagyon ég a szám és nehéz a nyelés. És két hét alatt se múlt el pedig kaptam antibiotikumot. Vagy lehet hogy gonorrea vagy Valami súlyosabb.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:45

Bármi lehet, mint ahogy azt Ön is leírta. Torokváladék vizsgálatra lenne szükség, abból lehet többet mondani.

Zsófia 2018. 03. 06. 15:31

Tisztelt Doktornő!

Voltam még tavaly novemberben egy koedukált mosdóban, és ráültem ott az ülőkére és a nemiszervem is elég rendesen hozzáért a deszkához. Ha spermium esetleg volt az ülőkén akkor kell-e teherbeeséstől tartanom? Azóta januárban és februárban is kimaradt a menstruációm. Tudom buta kérdés de megköszönöm ha válaszol.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:46

Nem tartom valószínűnek, de ötletelés helyett inkább végezzen el egy egyszerű terhességi tesztet, és kiderül.

Zita 2018. 03. 06. 11:47

Tisztelt Doktornő!

Általában minden évben elmegyek vérvételre, viszont a mostani eredményen a lymphocyta % nagyon alacsony 11 lett. Az absz. lymphocyta szám viszont értéken belül van.Tavalyhoz képest ez a % nagyon lecsökkent, akkor 40% volt!Nagyon aggasztó dolgokat találok róla az interneten,hogy Hiv virus okozhatja ezt!Másfél éve van párkapcsolatom akivel abszolut monogám a kapcsolatunk, viszont előtte voltak megbízhatatlan párjaim!Különösebb tünetem nincs és nem is volt,viszont bejelentkeztem egy Hiv tesztre!A kérdésem az lenne,hogy valószínűsíthető hogy a Hív fertőzöttség miatt lett ilyen a vérképem?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:47

Nem érdemes találgatni, menjen el a HIV tesztre, és kiderül. A legtöbb helyen lehetőség van sürgősséggel kérni az eredményt.

Zoltán 2018. 03. 05. 13:36

Kedves Doktornő!

Tavaly novemberben bőrgyógyász távolitotta el lézerrel a kondilomákat a nemiszervemről.

Sajnos most ismét kijött ! Szexuális kapcsolatom azóta nem volt.

Ezek szerint ,kiújult a fertőzés vagy el sem múlt?

Mi okozhatta,hogy megint megjelentek a szemölcsök?

Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 14. 10:49

Elképzelhető, hogy a vírus tünetmentesen a bőrében maradt, de természetesen új fertőzésről is lehet szó. Az ok igazából nem is érdekes (a kezelés szempontjából legalábbis) a lényeg, hogy a szemölcsöket kezeltesse, és aztán idővel a vírust is el fogja tüntetni az immunrendszere végleg.

Cica 2018. 03. 03. 10:02

Tisztelt Doktornő!

Több, mint 3 éve szenvedek a problémámtól. A tüneteim : viszketés és gyulladás a külső nemi szerven (a viszketés főként a húgycső irányában van, a gyulladás a hüvelybemenetnél is húgycső felé is), a hüvelyben nem érzek kellemetlen érzést, viszketést.Van mikor sárgás vagy fehér folyásom van, ez menses után erősebb, ill. fáj a húgyhólyagom és a húgycsövem, és sűrűn kell pisilnem, de a vizelet nem csíp, és mennyisége is normális, de mikor jobban fáj a húgyhólyag és a húgycső, nehezebben tudok pisilni. Nőgyógyászaton mindig gomba ellenes kezelést kaptam, egyszer csináltak tenyésztést, ennek eredménye: (Enterococcus FA) kevés telep, kórokozó szerepe kétes. Erre azt mondta a nőgyógyász rendben van. Urológushoz küldött, ott is csináltak tenyésztést, ultrahangot, minden negatív, visszaküldtek nőgyógyászhoz. Hüvelyi probiotikumot javasolt, amitől jobb lett, de a viszketés és húgyhólyagfájdalom nem múlt el. Egyszer csináltak nemi betegségekre is szűrést az is negatív lett. Legutóbb nőgyógyászaton kaptam Klion szájon át szedhető tablettát, CNS kúpot, a hólyag és húgycsőfájdalom csökkent, de a viszketés és gyulladás erősödött, jelenleg folyás nincs. Ön mit javasol hol vizsgáltassam ki magam? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 05. 12:50

Nagyon nehezen kezelhető problémát vázol fel, ami ráadásul nem is csak egy szakterülethez tartozik. A női krónikus húgyuti panaszok területén jártas urológus felkeresését javasolom. Azt hiszem ezen a felületen helytelen lenne, ha konkrét neveket adnék meg, azt hiszem ha a neten tájékozódik, fog találni olyan helyet, ahol speciálisan ezzel foglalkoznak.

Dávid 2018. 02. 28. 22:20

 

Kedves Szakértő!! Volt egy aktusom még októberben ahol nem védekeztünk,igaz csak orális együtt lét volt elötte októberben szintén ilyen volt..Kaphattam így el Hiv vírust a másik féltől?? Mostanában de csak esténként köhögök kicsit meg olykor fáj a fejem de nem mindig.Több mint 1éve voltam hiv teszten egy laborba ott 0.11 lett az eredmény..Kell félnem most?? Elmenjek tesztre??

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 05. 12:52

Szerintem nem érdemes találgatni, menjen el egy tesztre, akár anonim módon. Az teljesen megbízható, meg fogja nyugtatni.

Tamás 2018. 02. 28. 13:52

Tisztelt Doktornő!

4-5 hónappal ezelőtt pirosság jelent meg a hűgycsőnyílásomon, majd folyást tapasztaltam, erekcióra képtelen voltam. Ezután elmentem STD szűrésre, ahol kaptam egy antibiotikumot, ennek beszedése után elmúlt a folyás, de a pirosság megmaradt. Többször voltam azóta orvosomnál, állítása szerint minden STD-re leteszteltek és minden negatív lett. Kaptam szteroidos kenőcsöket is, de azok sem használtak. Most 4-5 hónapjára rá a pirosság még mindig fenn áll, de egyéb tünetet nem tapasztalok (égő érzés, viszketés, folyás, erekcióra is képes vagyok). Kérdésem, hogy Ön szerint hova lenne érdemes fordulnom?

Köszönettel: Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 05. 12:54

STD-ben jártas bőrgyógyászhoz. A leleteket kérje el, a "minden" elég tág fogalom, jó lenne tudni, mit teszteltek valójában. Lehet, hogy amit tapasztal, nem kóros, meg kell vizsgálni.

Peter 2018. 02. 28. 12:42

Tisztelt Doktornő,

Az volna a kérdésem , hogy a közelmúltban atestem egy teljes STD szűrésen. Az összes eredményem negatív lett , viszont a partnerem akinel az én vizsgalatom előtt Chlamydiat talaltak, azt állitja h én fertőztem meg .

Lehetséges ez??

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 03. 05. 12:56

A laboratóriumi vizsgálatok nem alkalmasak arra, hogy megmondják, ki kit fertőzött meg. Különösen igaz ez a Chlamydiára, ami hosszú ideig lappangó lehet. Szóval minden lehetséges, és az ellenkezője is, orvosi módszerekkel ezt nem fogjuk tudni kideríteni.

Adri 2018. 02. 21. 16:08

Tisztelt Doktornő!

Januári rákszűrésen p2 lett hpv-vel ,ezért felkerestem egy rendelőt hpv tipizálásra, ahol az orvos erről lebeszélt, azt mondta előbb 2 alkalmas albothyl ecsetelést és isoprinosine 10 napos gyógyszert javasol, majd csak utána nézzük meg ,mert ez valószínűleg elpusztítja. Kérdeztem ,hogy lehet-e ennek a kezelésnek veszélye, utóhatása,azt mondta ,hogy nem, csak 1 órán át kellemetlenség utána. Ennek ellenére a kezelés óta, 4 napja vérezgetéseket és alhasi érzékenységet tapasztalok. Ön szerint kell aggódni emiatt? (Menstruációm a kezelés előtt 4 nappal ért véget ,nem vártam mensturációt). Valmint Ön is szükségesnek találja az ecsetelést ebben az esetben? Eléggé megijedtem, nem tudom vállaljam-e ezek után a 2. alkalmat.

Köszönettel: Adri

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 28. 10:18

Mivel a citológia eredménye negatív, semmilyen teendő nincs, sem ecsetelni, sem gyógyszert szednie nem kell. Ha kíváncsi, milyen típusú HPV-je van (amit egyébként én javasolok is) akkor várjon 6 hetet, és végeztessen tipizálást. Ennek eredményétől függően kell 6 havonta vagy évente ismételni a rákszűrést.

Colin 2018. 02. 20. 14:38

Tisztelt Doktornő,

arról szeretném megtudni a véleményét, hogy jelenleg az interneten több felvetés is található a lyme-kór terjedésével kapcsolatban. Egyes kutatós STD betegségként kezelik, de a legtöbb helyen mindösszesen a hasonlóságot állapítják meg a szifilisszel. Arról majdnem mindenhol egyetértenek, hogy a terhesség alatt a magzatra örökíthető a betegség, de ezt leszámítva terjed-e a betegség emberről emberre, vagy "csak" a kullancs tudja átadni ezt a baktériumot?

Köszönettel és tisztelettel,

Colin

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 21. 09:48

Jelen pillanatban a Lyme kór nem számít STD-nek, és legjobb tudásunk szerint a kullancsok terjesztik.

Judit 2018. 02. 19. 20:09

Tisztelt Doktornő!

Mostánaban étvágytalanabb vagyok, számban fehér foltok vannak, éjszaka enyhén izzadok, és elalvás előtt hőhullámok jönnek rám. Voltam a kockázatos eredmény után 2-3 hónappal hiv teszten és negatív eredmény lett. A Karolina Rendelőben voltam gyorsteszten. Előfordulhat ritka esetben az hogy fertőzött vagyok és a teszt mégis negatív eredményt mutat?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 21. 09:50

A HIV teszt rendkívül megbízható, nem kell attól tartania, hogy az eredmény álnegatív. Ha mégis nyugtalanítja a dolog, csináltasson még egy tesztet, de szerintem annak is rendben kell lennie.

Hajni 2018. 02. 19. 13:37

Tisztelt Doktornő! Antibiotikum szedése után hüvelygyulladás jelentkezett.Macmirort irt fel az orvosom, de nem használt.Az erős folyáson kivül, semmi gombára utaló jel nincs.Nem élek nemi életett már 2 hónapja, félek hogy a párom is elkaphatja bármi is ez.Tenyésztés csak a hüvelykúp használata után történt 2 nappal.Ez befolyásolhatja tenyésztés eredményét?

Köszönöm válaszát előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 21. 09:53

A kúp befolyásolhatja a tenyésztés eredményét. Antibiotikum után felborulhat a hüvely egyensúlya, nem biztos, hogy gomba, sőt egyáltalán valamilyen fertőzés okozza a panaszait. Óvszerrel egészen biztosan élhetnek nemi életet, bonyolultabb kivizsgálást én nem javasolnék, egy festett kenettel meg lehet nézni, hogy gomba vagy flóra-eltolódás okozza a folyást.

Lillla 2018. 02. 19. 11:44

 

Tisztelt Dr nő! Olyan kérdésem lenne önhöz,ha valaki egy védekezés nélküli aktus után elmegy egy vérből végzett tesztre hivatalos laborba mondjuk évek múltán (ELISA,CMIA.ELFA) ezek a tesztek biztosan kimutatnák úgymond az előre haladott állapotot?Mindegy melyik fajtával végzik a tesztet?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 21. 09:54

Feltételezem a HIV fertőzés kimutatására gondol. Igen, a tesztek évekkel később is kimutatják a fertőzést kezeletlen esetben.

Peti 2018. 02. 18. 06:15

Kedves Doktornő!

A párommal 4 évvel ezelőtt szedtünk össze egy fertőzést, ami Nekem húgyúti panaszokat okozott, neki szintén, hüvelyfájdalommal kiegészülve. Voltam orvosnál (nem magánorvos) és kétszer a Cifran nevű gyógyszert írták fel, amitől először elmúltak a panaszaim, aztán visszajöttek és másodszorra már nem hatott. A párom több gyógyszert próbált ki, Neki nagyon nehezen múlt el. Amikor egészséges lett, beszedtem még egy doboz Cifrant és szintén semmi problémám nem volt, viszont azóta nem vagyunk együtt és most ismét előjöttek a panaszaim, viszont nem kaphattam el újra mástól. A kérdéseim a következők lennének:

Létezik-e olyan, hogy kiújuljon magától a fertőzés?

Mivel közkórházban voltam, túl sok tájékoztatást nem kaptam, csak a gyógyszert, de a tüneteim alapján Chlamydia fertőzés volt. Erre a Cifran hatásos egyáltalán?

Ha csinálok magamon Chlamydia gyorstesztet, annak van értelme?

Ha ennek az eredménye pozitív és megmutatom az orvosnak, akkor Neki újra el kell végeznie a vizsgálatot, vagy hitelesnek számít egy ilyen gyorsteszt is, hogy felírjon gyógyszert?

Az interneten a Dxycyclint találtam a leghatékonyabb gyógyszernek erre. Ez tényleg így van?

Köszönöm előre is a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 21. 10:01

A Cifran hatása Chlamydia fertőzésben kérdéses. Ha vannak panaszai, érdemes a tesztet megcsinálni, de feltétlen húgycsőből, és szakember vegye le a mintát. A fertőzés lappanghat, és kiújulhat minden különösebb ok nélkül. Az önvizsgálatot és önkezelést nem javasolom, a végén úgyis orvoshoz kell menni, csak időt veszít vele. Nem részletezte a húgyúti panaszokat, azért a Chlamydián kívül számos más oka is lehet, ha az orvos úgy ítéli meg, a tünetei alapján érdemes több vizsgálatot is elvégezni.

Kiss Gábor 2018. 02. 15. 18:46

Tisztelt Doktornő,

a kérdést anélkül szeretném feltenni, hogy bármilyen rossz szandék, sztereotípia vagy homófóbia jellemezne. A barátnőm lakótársa meleg. Azáltal, hogy együtt élnek és használnak dolgokat (fürdőszoba, étkészlet, stb.) fennáll annak a veszélye, hogy megfertőződhet, ha a srác bármit elkap? És itt most gondolok a durvább nemi betegségekre is, mint pl AIDS. Vagy ilyen formában 0% esélye van?

Köszönettel,

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 17. 09:35

Közös használati tárgyakkal, durvább nemi betegséget nem fog elkapni. Normál higénés szabályok betartása mellett (pl közös törölközőt, borotvát nem használnak) ennek az esélye nulla.

Barbara 2018. 02. 12. 16:16

Tisztelt doktor Nő!

Tenyésztés történt,gomba,gonorrhoeae,szifilisz,ureplazma, clamydia HIV irányában.Minde negatív.Direkt kenetben normál baktériumflóra.

Kérdésem hogy ha ezekre tenyésztettek,ezek kimutatták volna ha enterococus,ecoli,vagy gardenella fertőzésem lenne ??Vizelet esetleg kimutatja ezeket?

Bakteriális vaginózisnál kell e a férfi partnert is kezelni?

Köszönettel:Barbi

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 14. 13:40

Igen, kimutatta volna. Ha nincs vizelési panasza, felesleges vizeletben keresni őket.
Bakteriális vaginosisnál elég eltérő a gyakorlat a férfiak kezelését illetően. Ha nincs panasza, szerintem nem kell gyógyszert szednie.

Gábor 2018. 02. 12. 09:43

Tisztelt Doktornő!

2017. december 22-én szexuális kapcsolatom volt egy nővel, óvszert használtunk az orális és a vaginális szexhez is. Néhány napra rá azonban olyan tüneteim lettek, amelyek miatt félni kezdtem, hogy elkaphattam valamit (péniszfájdalom, pirosodás a makkon, fájdalom ágyékban). Egy héttel az aktus után nemigyógyásznál voltam, aki teszteket végeztetett (Ureaplasma, Chlamydia trachomatis, Trichonomas vaginalis, Mycoplasma genitalium) vizeletből, ezek negatívak lettek. A gonorreát eleve elvetette, mivel nem voltak erre utaló tüneteim, erre nem is készült teszt.

6 héttel az aktus után HIV- és szifilisz-tesztet is csináltattam, ezek is negatívak lettek.

Amiért az Ön véleményét kérem: az aktus óta múlni nem akaró fájdalmaim vannak az ágyékban, alhasban, néha a péniszben is, néha vizeléskor is. Az urológus nem talált sem vért, sem baktériumot a vizeletben, mégis, már két antibiotikumkúrán vagyok túl (Ciprofloxacin 500 mg, Doxycyclin 100mg), a tünetek azonban nem szűnnek. Lehetséges, hogy mégis valamilyen nemi betegség okozza a tüneteket? Sosem volt ilyen felfázás-jellegű problémám és gyanúsan egybeesik a decemberi aktussal. Ezzel együtt hetek óta makacs köhögésem is van duzzadt nyirokcsomókkal, ez gondolom aligha lehet nemi betegség tünete, a teljesség kedvéért megemlítem.

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 17. 09:39

Nem gondolom, hogy nemi betegség okozza a panaszait, pláne, hogy a tesztek negatívak lettek. Nem egészen értem, mi volt a javallata az antibiotikum kúráknak, ennek hiányában nem meglepő. hogy nem segítettek. Elképzelhető, hogy valamilyen vírus betegsége zajlik (felső légúti) és ez zavarja meg az immunrendszerét. Az urológusnál nem írta, hogy történt-e prosztata vizsgálat, a krónikus prosztata gyulladás is lehet egy magyarázat a kisugárzó fájdalmakra.

Enikő 2018. 02. 10. 21:07

Tisztelt Doktornő!

Nemi betegségekre való szűrés szempontjából a vérvételt vagy a nőgyógyászati mintavételt javasolná inkább?

Magán alapon szeretnék intézni egy ilyen szűrést, mert hónapok óta szenvedek bizonyos tünetektől (visszatérő hólyaghurut -negatív viz.tenyésztés-, hasi fájdalom, nyirokcsomó duzzanatok...)

TB alapon pedig orvosról-orvosra küldenek (urológus-nőgyógyász oda-vissza), és semmi esetre sem akarnak elvégezni például egy chlamydia tesztet..

Kérem segítsen, hogyan és honnan indulhatnék el ebben az ügyben?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 17. 09:41

A panaszai, tünetei és vizsgálata alapján az orvos dönti el, milyen vizsgálatokra van szükség. A Chlamydia teszttel teljesen egyetértek, mivel a TB nem finanszírozza, így ez valóban legtöbb esetben nehézségbe ütközik az állami rendelőkben. Bármelyik STD-re specializálódott magánrendelőben megfelelően ki fogják vizsgálni úgy gondolom.

Mariann 2018. 02. 10. 10:01

Tisztelt Doktornő!

Egy elmúlni nem akaró hüvelyviszketéssel küzdök több hónapja, aminek a viszketésen kívül semmilyen más tünete nincsen. Járok orvoshoz, kaptam Klion-D-t, ami nem mulasztotta el a tüneteket, ezt követően volt tenyésztés, azzal az eredménnyel, hogy a flórám normálisabb nem is lehetne. Mivel 45 éves vagyok, az orvos hormonális okokra is gyanakodott, de egyáltalán nincsenek klimaxos tüneteim (hüvelyszárazszág sem, sem szex közben, sem egyébként). Távkapcsolatban élek és óvszerrel védekezünk, a viszketés pedig 1-2 nappal a találkozások után a legdurvább, ezért felvetődött bennem, nem alakult-e ki latexallergia, de az orvos ezt a lehetőséget gondolkodás nélkül elvetette azzal, hogy ha eddig nem volt ilyen allergiám, akkor most sem, és egyébként sem napokkal később súlyosbodna a viszketés. Én azért utánanéztem (tudom, az orvosok nem szeretik, és azért kellő fenntartással kezelem, amit az interneten olvasok) és azt olvastam, hogy ki tud alakulni idősebb korban (sőt), a tünetek napokkal később is jelentkezhetnek, mellesleg a "keresztallergiás" élelmiszerek között van, amire (gyerekkorom óta és igazoltan) allergiás vagyok.

A kérdésem, hogy érdemes-e elmennem allergiavizsgálatra, vagy az orvosomnak van igaza és teljesen felesleges itt keresni a kínlódásom okát.

Előre köszönöm,

Mariann

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 17. 09:43

Kialakulhatott latex allergia, és érdemes elmennie allergológushoz ez ügyben. Talán jó lenne először megpróbálni a latex-mentes óvszert, és ha ez nem segít, akkor kérni további vizsgálatot.

Réka 2018. 02. 07. 10:18

Tisztelt Doktornő!

Ureaplasma dns pozitív <10000 diagnosztizáltak. Az orvos felírt antibotikumot 5 napra. Utána olvastam és mindehol azt írják, hogy 10 napig írták fel. Nem lesz ez kevés? Illetve szedek fogamzásgátlót, az antibiotikumnak milyen hatása van erre?

Előre is köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 17. 09:45

Nem írta, hogy a mintavétel honnan történt (méhnyak, vagy hüvelyváladék), illetve, hogy milyen antibiotikumot kapott. Így erre nem tudok válaszolni. Az antibiotikumok egy része csökkenti a fogamzásgátló hatását (ez benne van a betegtájékoztatóban is), és a szedés alatt egyéb fogamzásgátló módszerre is szükség van.

Róbert 2018. 02. 07. 08:22

T. Doktornő!

Tavaly voltam egy laborban, ahol szűrővizsgálatokat végeznek. Elmentem pár vizsgálatot csináltatni és meglepő módon amikor a chlamydia, gonorrhea vizsgálat következett, akkor beküldtek egy kis helyiségbe és nekem kellett levenni a kenetet egy kis pálcával. Mennyire mondható hitelesnek egy ilyen módon elvégzett teszt? Az eredmény negatív lett, de mivan akkor, ha a páciens nem szakszerűen vette le a kenetet?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 07. 09:57

Természetesen előfordulhat, hogy ebben az esetben a minta nem szakszerűen lett levéve, hiszen ez nem elvárható valakitől, akinek nem ez a szakmája. A másik problémám ezekkel az önvizsgálatokkal, hogy nem előzi meg orvosi konzultáció és tanácsadás. Manapság nagyon nehéz orvoshoz bejutni, pláne az állami ellátátásban. Ezért egyre gyakrabban veszik a paciensek saját kezükbe a kivizsgálást, és kérnek maguknak vizsgálatokat, a magán egészségügyi diagnosztikai laborok pedig kiszolgálják ezt az igényt üzleti alapon. Azonban legtöbb esetben a kész lelettel a paciens nem tud mit kezdeni, az utólag felkeresett orvos pedig kész helyzet elé van állítva, lehet, hogy ő nem is ilyen vizsgálatot kért volna, vagy szükséges több teszt, aminek hiányában csak kényszer megoldások jönnek szóba. Nagyon szerencsétlen helyzet mindenkinek.
Nem tudok mást mondani, minthogy ne ilyen laborba menjen legközelebb.

Judit 2018. 02. 07. 08:13

Tisztelt Doktornő!

A legutolsó megválaszolt kérdést én tettem fel az oldalon. Azóta megkaptam a tenyésztés eredményét, kórokozó baktérium nem tenyészett, normál hüvelyflóra tenyészett, gomba negatív, gyér Döderlein flóra, 25-30 fvs, 1-2 hámsejt. A többi eredményre még várok, azonban szinte biztos vagyok benne, hogy negatív lesz minden, mert néhány éve már szűrtek mindenféle STD-re és mivel Ön is írta, hogy lehet allergia illetve irritáció a panaszom oka. Előző levelemben elfelejtettem megírni, hogy amikor először orvoshoz mentem enyhe panaszokkal, vettek le rákszűrést, aminek eredményét majd nem 2 hónap után kaptam meg, és teljesen normál, P2-es eredmény, nincs gyulladás, és semmilyen baktérium vagy gomba rajta. Tegnap este újra használtam a Gynoflor kúpot, a leleten szereplő gyér flóra miatt, és tüneteim felerősödtek, a kúp ahogy feloldódott nagyon csípett, és újra piros lett a bőröm ott, pedig az elmúlt hetekben elmúlt a pirosság, csak a fájdalom maradt. 2-3 hét elvileg mire megjön az összes eredményem, viszont ezt az időt nagyon nehéz így kivárni. Szeretnék a leletekkel Önhöz elmenni, mivel eddig Ön az egyedüli aki nem csak fertőzésre gondolt a tüneteim alapján, és sajnos ahova elmentem STD szűrésre semmilyen empátiát nem tapasztaltam, semmilyen jó tanácsot, vagy bármi útmutatást nem kaptam a problémámat illetően, annak ellenére, hogy egy vagyont fizettem az ellátásért. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyit kell várni Önhöz egy időpontra? Azt már sikerült megtalálnom, hogy hol rendel a Doktornő... Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Judit

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 07. 09:59

Nagyon változó, hogy milyen hosszú az előjegyzés, a betegek nem egyenletesen elosztva jelentkeznek be, de általában 1-2 hét szokott lenni.

Emília 2018. 02. 04. 17:00

Tisztelt Doktornő!

Előző kérdésemből kimaradt, ha nekem semmilyen tünetem nincs, csak a párom makkján a kis szemölcsszerű valami, lehetséges, hogy ő már jóval korábban megferőződött, feltéve, ha az a valami condiloma?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 07. 10:00

Először meg kellene állapítani, hogy a párján látott tünet condyloma-e, illetve neki van-e HPV fertőzése, és utána visszatérni erre a kérdésre.

Emília 2018. 02. 04. 16:39

Tisztelt Doktornő!

Párom péniszén több éve egy pici, bőrszínű dudor van, szemmel szinte észrevehetetlen, mostanában kicsit nagyobb lett. Nem okoz semmilyen panaszt neki. Gyanúm szerint ez condiloma. Ha az, ez biztosan csak nemi érintkezéssel, illetve nagyon közeli testi kontaktussal terjed? Nekem semmilyen genitális szemölcsöm nincs, legalábbis nem tudok róla, rendszeresen járok rákszűrésre, az orvos, ha látott volna ilyesmit, biztosan jelezte volna. Elképzelhető, hogy condilomája van? Érdemes nekem is szűrővizsgálatra menni?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 07. 10:01

Ahogy az előbb is írtam, nem érdemes ennyire előre rohanni, első lépésként fel kell állítani a párjánál a helyes diagnózist.

Frei 2018. 02. 04. 12:29

Tisztelt Doktornő!

HPV-t el lehet kapni uszodában, jakuzziban?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 07. 10:05

Vízzel nem. A HPV átviteléhez fertőzött hámsejtekre van szükség. Közös törölközővel el tudom képzelni, hiszen azzal az ember dörzsöli a bőrét, A talpi szemölcsöket is HPV okozza, azt el lehet kapni uszodában, a talp bőréről lesodródott hámsejtekben élő HPV az uszoda, zuhanyzó burkolatán egy ideig életképes marad.

Judit 2018. 02. 02. 08:49

Tisztelt Doktornő!

3 hónapja hüvelygyulladással mentem nőgyógyászhoz, (irritáció, kipirosodás, enyhe viszketés), diagnózis: kolpitis, amire Klion-D kúpot kaptam, 2 db-ot tudtam elhasználni, mert annyira mart, csípett a hüvelybemenet egy pontján, hogy elviselhetetlen volt. Fluconazol 150 mg-os kapszulát is kaptam, amit 4 hétig kellett hetente egyszer szedni, ezt beszedtem. Mivel nem múlt a panaszom, a Klion-D használata utáni erős égő fájdalom, a második Fluconazol kapszula után sem, vettem egy gyógyszeri kenetdiagnosztikai csomagot, melynek eredménye vulvovaginis candidosa, amelyre ugyanezt a Fluconazolt javasolták ami nem használt. Elmentem hát egy másik nőgyógyászhoz, ph-t mért, amiből arra következtetett hogy van baktériumom is és gombát látott a mikroszkóp alatt a kenetben. Natrii borici, Neomicyini sulf., pulv. Nystatini-t tartalmazó gyógyszertári kúpot kaptam, melyből 4-et tudtam elhasználni, mivel idő előtt megjött a menzeszem. Az égő fájdalom a hüvelybemenet bal oldalán mindvégig megmaradt, pár hét múlva újra nőgyógyászhoz mentem, aki csak megvizsgált, diagnózis: hüvely heveny gyulladása mindenféle teszt nélkül Betadine kúpot írt fel, elhasználtam a kúpokat, és semmit sem javultam. A kúp után használtam Gynoflort, és Cikatridinát, ami kicsit enyhítette a fájdalmat, ezután 2 hétig semmit sem használtam. Elmentem STD rendelésre, ahol levettek mintát baktérium és gomba tenyésztésre, illetve PCR vizsgálatra, Mycoplasma, ureaplasma, clamydia, és még egy fajta kórokozóra csinálják a vizsgálatot, Ph-t is mértek, ami 5,6 lett. A nemigyógyász szakorvos szerint külső jel nem magyarázza az állandó fájdalmamat. Egyébként ülni és menni is nehezen tudok, mert folyamatosan fáj ez a terület, 45 éves vagyok, 20 éve házas, és egész idő alatt nem éltem nemi életet. Érdeklődni szeretnék, hogy az 5,6-os Ph érték normális -e, és hogy lehet -e olyan fertőzésem aminek egyetlen tünete ez a folyamatos égő fájdalom, ami csak egy ponton jelentkezik? Valamilyen más kórokozóra érdemes -e vizsgálatot csináltatni? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 03. 10:04

Meglehetősen szokatlan, hogy a számos kezelésre sem reagált a tünete. Az tűnt fel, hogy a kezdeti panaszok között nem említette a fájdalmat, csak enyhe viszketést, most viszont ez a fő panasza. Elképzelhetőnek tartom, hogy allergia, vagy a hüvely folyamatos váladékozása és kezelése miatti irritáció okozza a problémát. Amennyiben a tesztek eredménye nem magyarázza a helyzetet, úgy ismét bőrgyógyászati vizsgálatra lesz szükség.

András 2018. 01. 31. 22:35

Tisztelt Doktornő!

Alkalmi kapcsolatot létesítettem, fellációra került sor óvszerrel, illetve utána sor került egy sikertelen behatolási kísérletre (óvszerrel, kb fél perc lehetett). Elkaphattam valamit?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 03. 10:05

Amennyiben a húgycső nyálkahártyája érintkezett hüvelyváladékkal vagy torokváladékkal, úgy elkaphatott bármilyen fertőzést.

Gyuri 2018. 01. 31. 16:10

Tisztelt Doktornő,

HPV-ém van. Az ecsetelés során a makkra is került a Condyline megnevezésű maró hatású ecsetelőből. Elég csúnyán lemarta, de fájni nem fáj. Érdemes az orvosnak megmutatni, vagy begyógyul majd? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 02. 03. 11:40

Az ecsetelést hagyja abba, és várja meg, amíg meggyógyul. Ha fájdalommal jár, vagy sárga lepedék képződik rajta, inkább mutassa meg orvosnak, egyébként nem feltétlen kell.

Anna 2018. 01. 31. 10:36

Tisztelt Doktorno!

Az Ureaplasma-s vagyok...

Es azt szeretnem kerdezni meg, hogy a 20nap doxiciklin az nem tul sok?

Chlamydiara es stb lattam h 8 nap kellene, az ureaplasma ennel sokkal kevesbe durvabb korokozo, vagy sem?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 01. 31. 10:39

Nem tudom látatlanban megmondani, hogy Önnek miért javasolták 20 napig a szedést. Általában 10 napig szoktuk javasolni, de minden eset más.

Tamás 2018. 01. 30. 21:13

Tisztelt Doktornő!

Hepatitis C es HIV vírus kimutathatoságát befolyásolja-e antibiotikum szedése ( Ciprinol, Augmentin) vagy esetleg módosítja-e a meghatározott ablak periódust?

Valamint Hepatitis C vizsgálat ha napban számoljuk mennyi idő utan mutatható ki biztosan? Tudom, hogy labor függő, de van ahol 9-12 hetet mondanak máshol 3 hónapot (13 hét)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 01. 31. 10:23

Az antibiotikum nem befolyásolja. Az ablak periódusról nem tudok mást mondani, mint hogy a labort kell megkérdezni. A 12 és 13 hét között nincs érdemi különbség szerintem.

Anna 2018. 01. 30. 19:56

Tisztelt Doktorno!

Ureaplasma DNS pozitiv, <10000 korokozo/minta -t allapitottak meg nalam.

Az sztk-s doktorno 20nap doxiciklint irt fel, azonban egy magan doktornot is megkerdeztem o pedig azt mondta hogy az Ureaplasma nem korokozo es 10000 alatt nem kell semmit beszedni. On mit gondol errol? Szedjem be a doxiciklint ? Valamint metronidazollal egyutt lehet e szednem?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 01. 31. 10:33

Metronidazollal lehet szedni együtt.
Mivel én nem vizsgáltam Önt, helytelen lenne, ha bármelyik orvos véleményét megkérdőjelezném. Az, hogy kell-e kezelni, több tényezőn múlik, ami akár szubjektív is lehet. Sajnos nem tud mást tenni, minthogy eldönti, melyik orvosban bízik jobban, és ezt követően hozzá jár.

Anna 2018. 01. 30. 01:33

Tisztelt Doktornő!

Nekem HPV okozta condilomáim vannak, amelyekkel már lassan egy éve jàrok lézeres kezelésre. Azóta lett egy párom és borzasztóan aggódom, hogy elkapja tőlem. Ő körül van metélve (én pedig nem használok borotvàt az orvos javaslatára) ez csökkentheti a kockàzatot, hogy elkapja? Ön szerint valószínű hogy elkapja és ez tünetet is fog okozni nála? Amennyiben ő is megferőződött, de nem okoz nála tüneteket, akkor is kimutatható teszttel a vírus nála?

Másik kérdésem pedig az lenne, közel egy ève nem éltem szexuàlis élete, de el szeretnék menni STD szűrésre. Nincsen semmi tünetem, de családalapításon gondolkodunk és mivel még sosem csináltattak tesztet, fontosank tartom. Azt szeretnèm megtudni, hogy milyen betegségekre ajánlott tesztet csináltatnom, úgy értem melyek azok a betegségek amelyek nem okoznak tünetet, vagy hosszabb ideig lappnghatnak?

Köszönöm a válaszát előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 01. 31. 10:36

Sajnos semmilyen elővigyázatossággal nem lehet biztosan megakadályozni, hogy a párja elkapja a HPV-t, ha nemi életet élnek. Az STD vizsgálatot minden esetben megelőzi tanácsadás, konzultáció. Azt, hogy milyen tesztekre van szükség, akkor érdemes, személyre szabottan átbeszélni.

Klaudia 2018. 01. 29. 15:53

 

Üdvözlöm!! Nem is tudom hol kezdjem ,felfázáshoz hasonlò tünetekkel kezdődött pisilès után nagyon ègetett ès sokáig kb míg a maradèk vizeletet kinem prèseltem magambòl akkor enyhül az ègő èrzès ,közben fehères sárgás folyásom van.Voltam dokinál ès ő szerinte clamydiám van de nem bisztos benne igy felírt nekem Ahi Sandoz nevü gyógyszert sokat javúlt de csak addig míg szedtem azt a 3 darabot !Utánna ujra visszaerősödnek a tünetek 2hónapja szenvedek ebben ès már nagyon csalòdott vagyok ... Mi lehet ez ?? Válaszát előre is köszönöm! :(

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 01. 31. 10:38

Nem érdemes találgatni, vizelet vizsgálatra és méhnyak vizsgálatra van szükség, ami kiterjed a Chlamydia tesztre is. Keressen fel STD-ben jártas szakembert, aki lehet nőgyógyász vagy urológus is, a lényeg, hogy legyen lehetőség a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére.

Ferenc 2018. 01. 26. 23:10

Kedved Doktornő!

Tudom, megvetendő dolog, de kurváztam. Orális szexnél nem használtunk gumit. Néhány nappal rá jöttek is a tünetek. Először torokfájás és erős nyálfolyás, később hasi fájdalmak is. Végigvizsgáltattam magam a főbb nemibetegségekre 3-4 héttel az esemény után (hiv, szifilisz, hepatitisz, tripper, klamídia, ureaplazma, micropazma), ezek eredménye mind negatív. A vizeletvizsgálat és a torokból vett minta is negatív lett. Tud valamit javasolni, mire vizsgáltassam magam?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 01. 31. 14:22

Valószínű, hogy inkább egy náthát kapott el, mint nemi betegséget (szerencsére). További vizsgálatok elvégzését feleslegesnek tartom, de megértem, ha aggódik, ez sokszor nehezen múlik el. Ha a tünetek miatti aggódás nem szűnik, akkor valakivel érdemes beszélni róla, akiben bízik, lehet ez orvos, vagy bármilyen segítő.

12...1314>