12...2021>
Bálint 2018. 11. 27. 23:36

Kedves doktornő. az lenne a panaszom , hogy folyamatosan visszatérő Candida gombásodásom van egy éve talán.

Mi az oka ön szerint? És mit lehet tenni ez ellen?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 28. 14:55

Ez az állapot férfiaknál meglehetősen szokatlan, én megpróbálnám első körben igazolni, hogy valóban erről a fertőzésről van szó.

Barbara 2018. 11. 27. 21:55

Kedves Doktornő!

3 éve vettem először észre szemölcsöket a nemi szervemen. 2 éve rendszeres járok nemigyógyászhoz, proktológushoz minden alkalommal amikor szükséges lézeres eltávolításra került sor. Próbáltam isoprinosinnal segíteni az immunrendszeremnek de hatástalannak bizonyult, jelenleg külön kérésemre felírták az Aldara krémet de egy hét kezelés után elég kellemetlen, égő, csípő érzés illetve duzzanat lépett fel. Nem vagyok biztos benne hogy tovább használjam-e a krémet viszont teljesen kétségbe vagyok esve mivel 2 éve nem múlnak el a szemölcsök, ami lelkileg és anyagilag is megterhelő és nem tudom mit tehetnék még. Nincs párkapcsolatom sem tehát a visszafertőződés sem áll fenn. Lehetséges, hogy a lézeres kezelések során nem kerül megfelően eltávolításra minden szemölcs? Ennyi ideig elhúzódhat a gyógyulás?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 28. 14:59

Igen, elhúzódhat ennyire. Sajnos nem tudok jobbat tanácsolni, minthogy tartson ki. Az Aldara krém használatával ha bizonytalan, mutassa meg a felíró orvosnak, mindenesetre valamennyi gyulladás a kezeléssel együtt jár, anélkül hatása sincs. Tudom, hogy nagyon megterhelő ez a betegség, és sajnos a rossz lelki állapot is gyengíti az immunrendszert, szóval a lényeg, hogy túl lesz rajta, azt pontosan nem lehet tudni mikor, de egyszer biztosan.

Reka 2018. 11. 27. 20:34

 

Tisztelt doktornő! Gonorrheával kezeltek a tegnapi nap folyamán. Kimutatták a baktériumot és megkaptam a szükséges oltást. Lehetséges, hogy ennek valami szövődménye miatt fáj egyre jobban a derekam, illetve a hasam? A hasfájás menstruációs jellegű. Fizikai munkát végzek, ami 8 órás folytonos állást igényel, de eddig nem volt ilyen panaszom. Köszönöm előre is válaszát!!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 28. 15:01

Sajnos nem tudom megmondani a levele alapján, mi okozza a fájdalmat, de valószínűbb, hogy a fertőzés, és nem az 1 napja kapott kezelés az oka.

Ilona 2018. 11. 20. 19:39

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném kérdezni, egy nő mennyi ideig lehet gonorreás tünet nélkül?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 11:54

Akár évekig, de azért ez ritka.

Diane 2018. 11. 19. 22:32

Tisztelt Dr.nő! Kb. 2,5 éve vannak nőgyógyászati problémáim. Férjem mellékheregyulladáson esett át akkor, antibiotikummal kezelték kb 1 hónapig (azóta panasza nincs, bár a leletein krónikus prosztatagyulladás szerepel), nekem viszont vannak problémáim. Együttlét utáni napokban alhasi fájdalmak jelentkeztek, gyulladást/fertőzést éreztem, de pl. néhány Betadine kúp után elmúlt. Használtam hüvelyflóra helyreállításra pl. Gynoflort, de a panaszok újra jelentkeztek. A nőgyógyászati leletemen portio: vérzékeny, a doki kért több fajta spec szűrést, mert a sima hüvelyleoltás semmit nem mutatott ki, és vérzésproblémák léptek fel (nem menstruáció). Rákszűrés is készült: eredménye P2 gyulladással. Végül ureaplasma pozitivitás igazolódott. Erre kaptunk Sumamedet (mindkettőnknek egyszerre 2 tablettát kellett bevennie egyszerre), de nekem ezt követően is voltak problémák együttlét után. Elmentünk nemigyógyászhoz, nálam ugyanúgy ureaplazmát mutatott ki, férjemnél pedig Escherichia colit és Enterococcus faecalist (a leleteken szerepel, hogy mely antibiotikum hatásos ellene). Férjemet elküldte urológushoz, akitől most Ciprinolt kapott. Én viszont nem kaptam kezelést, mert csak 10 a kettediken a csíraszám, de ettől függetlenül folyamatosan visszatérő alhasi problémáim vannak, vagy derékfájás, vagy gyakori vizelési inger, hol elmúlik, hol előjön újra, pedig már házaséletet sem élünk (eddig csak a betadine hüvelykúp használt). Voltam nőgyógyásznál is, ő krónikus gombás hüvelyfertőzést állapított meg mikroszkópos hüvelykenet vizsgálattal, de előtte kb. 1 hónapja a tenyésztés nem mutatott gombát. Felírt egy hónapokig tartó gomba elleni kezelést (kúp + Fluconazol), amit csinálok, de nem jobb a helyzet. Mit tehetnék? Eddig valós segítséget senkitől nem kaptam, kimutattak nálam egy fertőzést, problémáim vannak, de senki nem tud megoldást találni a problémára, holott a leletemen rajta van, hogy mely antibiotikumra érzékeny a kimutatott ureaplasma kórokozó. Miért nem kapok megfelelő kezelést?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 11:53

Sajnos nem tudok jobbat javasolni, mint hogy keresni kell egy orvost, aki a nőgyógyászati fertőzések kezelésében jártas. Az, hogy Ureaplasma kimutatható a méhnyakról, az nem feltétlen jelenti, hogy az is okozza a problémát. Két és fél éves problémát nehéz utólag megoldani, de nem lehetetlen, ne adja fel.

Erika 2018. 11. 19. 18:59

Tisztelt Doktorno!

Parommal ovszerrel vedekezunk elofordulhat hogy az ovszer miatt kidorzsolodik a huvely bemenet a gat feloli oldalon? std szuresunk negativ.

Illetve menstruacio elott egy hettel lehet sargas feher szinu a huvely valadek ha van egy pici mehszaj sebem? Nem viszket nem eg nem buzos.

Valaszat elore is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 11:56

Együttlét során mindenképpen történhetnek apró sérülések a hüvelybemenetnél, és a gáton. A váladék önmagában nem kóros, ezek a panaszok, melyeket leírt nem utalnak fertőzésre, pláne ha az STD vizsgálatok már meg is történtek, és negatívak, akkor nincs oka aggódni emiatt.

Andris 2018. 11. 19. 13:09

 

Kedves Doktornő! 4hónpja volt egy orális együttlétet valakivel. Először 8 nap elteltével pattanásos lettek a makkon. Majd összehúzódtak és eltűntek. Utána gyakori vizelési panaszok következtek. Kaptam doxiciclint. Azóta 3-4 hetente égő érzés van a hugycsőben ami vizelés után enyhül. Ha leülök olyan érzésem van mintha valami belepréselődne a húgycsőbe és csípni kezd a húgycsőnyílásnál és bepirosodott. Ezek a panaszok kb 1 hét után elmúlnak 3 hét és kezdődik előröl. Urológia prosztatavizsgálat negatív. STD meg. Mit javasolna, hogyan tovább?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:04

Ön már a sokadik, aki ezen a fórumon ezt a kérdést felteszi, a napi rendelés során is azt látom, hogy gyakori ez a jelenség. Nyilván ez Önt nem boldogítja. Sajnos itt egy kicsit félrecsúsznak a dolgok, mert először antibiotikummal kezelni valamit, majd megpróbálni kimutatni a kórokozót, hibás sorrend. Ha az urológiai vizsgálata negatív, akkor a legfontosabb, hogy -bár a panaszai nyilván zavarják-mégis meg tudjon nyugodni, nem történt semmi olyan a szervezetében, ami maradandó károkat okozott volna. Ez az állapot nem fertőző, és nem lesz daganatos betegség belőle. Ilyen esetben a szervezet regenerációját, és a fájdalom által beindított ördögi kör megszakítását lehet kitűzni célul, elsősorban fizikoterápiával (intim torta, relaxáció, speciális jóga) és törvényszerűen kialakuló lelki ártalmakat gyógyítani, csak így lehetséges a testi-lelki egyensúly helyreállítása.

BB 2018. 11. 19. 11:37

Kedves Doktornő.

Homoszexuális kapcsolatom volt, gumióvszerrel történt az orális sex és az anális behatolás. Azonban elélvezésnél egymást elégítettük ki kézzel, de már óvszer nélkül. A partnerem ondó váladéka a kezemre került. Azt követően letöröltem papir törlővel, de pár perc múlva a péniszemhez és a szememhez is nyúltam. Ilyen formán érintkezve a partnerem ondovaladekaval, std fertőzést (hiv, sifilis, stb.) elkaphattam?

Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:05

Nem valószínű. Biztosat minden helyzetben csak vérvételi tesztekkel lehet mondani, az együttlétet követő 4-5 héttel.

Nagy Alexandra 2018. 11. 19. 10:47

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Nőgyógyászati problémára kaptam fluconer tablettát, sajnos foggyulladásom lett és dalacint illetve cataflant kellene szednem mellette, az lenne a kérdésem, hogy szedhető-e egyszerre a fluconerrel?

Köszönöm a segítséget

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:05

Igen ellenjavallata nincsen az együtt szedésnek.

istván 2018. 11. 18. 21:21

 

Kedves Doktornő!Nagyon kérem adjon tanácsot. Nagy ostobaságot csináltam és nem tudom mi tévő legyek. Kb. 7 hónapja volt egy alkalmi orális kapcsolatom egy prostituáltal, ami után gonorreára utaló panaszaim lettek. A bőrgyógyász nem kért semmilyen vizsgálatot, csak doxiciclint írt egy hétre 2x1-et. A panaszok kissé csökkentek, de vissza vissza tértek. Voltam urólógián is és másik bőrgyógyásznál, de a vizsgálatokkal már nem tudnak igazolni semmit. Látják a tüneteket, de nem adnak rá semmit, mondván nem mutatott ki semmit a tenyésztés és a pcr. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg még is rosszul kezelt gonorreám van, mire számíthatok? Van esély, hogy szövődmények nélkül ?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:09

A kérdését értem, de nem mennék el ebbe az irányba, mert egyrészt csak tippelni lehetne, másrészt elfedne egy sokkal fontosabb problémát: mégis mi okozza a látható panaszokat? Ha jól értem húgycső váladékozás van, bár ezt konkrétan nem írta. Át kellene nézni a leleteit, ha valami, akár ritkább kórokozó irányában nem történt teszt, akkor azt elvégezni, és ha tényleg semmi fertőző okot nem találunk, akkor tovább vizsgálni, speciálisabb urológiai vizsgálatokkal, akár képalkotóval.

Kéz 2018. 11. 18. 14:45

Tisztelt Dr Úr/Hölgy!

Elkapható-e a chlamydia, trichomonasis, vagy tripper fertőzés kézről?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:10

Ha a fertőző váladék a kézre került, és azonnal ezt követően olyan nyálkahártyára, ahol a fertőzés kialakulhat (pl, húgycső, vagy Chlamydia esetében a szem) akkor igen.

Ancsa 2018. 11. 17. 23:34

Jo estet, azt szeretnem kerdezni, hogy menyire megbizhato egy 4.generacios CMIA hiv teszt 9het utan es egy 4.generacios ECLIA hiv teszt 10 het utan? Mindenhol az van, hogy ennyi ido utan megbizgato a negativ eredmeny, de azert csak 95%ban, 100% csak 3 honap utan. Megis mitol fugg az az 5%? Olyan emberek akiknek van mas komolyabb betegseguk is, rossz immunrendszer, vagy barki beletartozhat abba az 5%ba?

Letezik olyan aki a 10 hetes negativ teszt utan 12. hetre pozitiv lett? vagy ez a 3 honap a mostani uj tesztek miatt mar annyira nem szamit, inkabb csak “papirforma” miatt mondjak?!

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:12

Én a 95%-nál magasabb érzékenységről tudok, de nem vagyok labor orvos. Ezekről laboratóriumi szakvizsgával rendelkező, vagy mikrobiológus kollega tudna érdemben nyilatkozni.

Sz Cs 2018. 11. 14. 23:35

Kedves Doktor Nõ!

Negatívak az eredményeim a következõkre: clamydia, gonorrhea, ureaplasma, mycoplasma, gardnerella vag., trichomonas, atopobium vag. Kérdésem az lenne, hogy van-e annak jelentõsége, hogy a mintalevétel és a minta laborba beérkezésének idõpontja között egy hét telt el? Szintén negatív herpes és HPV, itt 5 nap telt el a levétel és beérkezés között. Tehát ha valami fertõzés lenne a mintában, az ennyi idõ letelte után is kimutatható, ugye? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:13

A minta levétele után minden tesztnél ismert, hogy hogyan kell tárolni a laborba érkezésig, pl. fagyasztva, hűtőben, vagy szobahőn. Amennyiben a tárolás megfelelő módon történt, úgy nem probléma az említett 1 hét.

Lara 2018. 11. 14. 21:42

 

Jónapot! 12 éves vagyok és Szűz szóval nem értem miért de nyálkás fehér "folyás" Jön a nemiszervemből. Nem tudom mit tegyek a készítmények nem használnak. Nőgyagyászatra nem mennék. És nagyon zavar. Mit tegyek? Köszönöm szíves válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:16

A hüvely nyálkahártyája hormonális hatásra mindenkinél termel váladékot a pubertás után, ami akár egész nagy mennyiségű is lehet. A hormonális változásokkal változhat a minősége, de fontos tudni, hogy önmagában nem kórós jelenségről van szó.

Ida 2018. 11. 14. 19:02

Tisztelt Doktornő!

Egy olyan kérdésem lenne hogyha egy terhes nő úgy megy el hiv tetszre hogy egy halott baba van a hasában (de ő ezt nem tudja) és esetleg fertőzött akkor lehetséges azt hogy álnegatív erdményt fog kapni (halott baba miatt)?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 21. 12:33

Nem, a HIV teszt kimutatja a fertőzést.

Baba 2018. 11. 13. 13:14

Kedves doktornő

Aids stádiumban lévő embernél a hív szűrés hatásos ki mutatható mondjuk egy tesztel a fertőzöttseg?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:15

Igen, kimutatja a fertőzést.

Denisz 2018. 11. 13. 13:11

Kedves doktornő

Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy lehetséges e az hogy a fertozodottseg után kB 6 hónappal mikor minden más lehetőséget kizatram hogy mi lehet a bajom egy gyors teszt elvégzésével negatív eredményt adjon azért mert vagy nem termel már elég ellenanyagok a szervezetem vagy még nem úgy hogy pár hétre erre az eredményre egy másik vénabol vett szűrés is negatív lett

De minden tünet amit utána olvastam a neten az jelentkezett már nálam is

Lehet hogy fertőzött vagyok csak a teszt már nem mutatja ki?

Ha tesztel nem ki mutatható akkor hogy?

Féltem a párom is mivel ő azt mondja hogy ez hülyeség közbe neki is volt azóta gombásodás fogyás kiütéses az arca háta néha folyás és egyéb különös dolgok

Én amit tudtam minden tesztet elvegeztettem de minden negatív volt.

Mi a teendő ilyenkor?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:18

Ha jól értem, a HIV fertőzésre, és a HIV tesztekre gondol. Ezek rendkívül megbízhatóak, negatív eredmény esetén, nyugodjon meg. A fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, így bármit észlel magán, abból nem lehet HIV fertőzésre gyanakodni.

szifilisz? 2018. 11. 12. 20:21

 

T.doktornő kb 12 héttel ezelőtt volt egy óvszer nélküli orális (férfi vagyok és a hölgy csinálta nekem)szexem..a számban van egy kb fél centis afta ,más Tünetem nincs, lehet ez jele a 2.stádiumnak?köszönöttel

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:19

Nem valószínű, de azt hiszem a megnyugtatása végett érdemes egy tesztet csináltatnia.

Ixion 2018. 11. 11. 06:48

KEdves Doktornő! Gonorreát diagnosztizáltak nálam. Cifra 500 írtak fel 2x1 7 napig. Ön szerint önmagában megfelelő a gyógyszer? Azért kérdezem, mert a tenyésztés nem csak a PCr mutatta ki és olvastam, hogy a rezisztencia miatt szélesíteni szokták a spektrumot más gyógyszerekkel is.

Vagy a PCr-ből is megállapítható a rezisztencia?

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:21

A PCR vizsgálat nem ad információt a rezisztenciáról. Ezt a kezelést, tenyésztés nélkül nem feltétlen gondolom elfogadhatónak, illetve az a jó válasz, hogy nem lehet biztosan megmondani, elegendő-e. Talán jobban jár, ha megkapja az injekciós kezelést (is).

Laci 2018. 11. 10. 08:33

 

Tisztelt Doktornő! a feleségemmel orális szex után 2-3 nappal, rendszeresen olyan érzésem van, mintha vastag nyák réteg lenne a torkomban, szájüregben. legutóbb tiszta véreres lett a szám belseje és bedagadtak a manduláim nehézzé vált a nyelés. Std szűrés semmit nem mutatott ki nálam. Ő nem hajlandó elmenni szűrésre, mondván nincs panasza. 16 éve vagyunk házasok én azóta nem voltam mással. Ön szerint lehet ez nem std betegség?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:28

Nem gondolnám. Fül-orr-gégészt vagy szájsebészt kellene felkeresni tünetes állapotban.

Vivien 2018. 11. 08. 20:59

Tisztelt Doktornő!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy babát szeretnénk már 1,5 éve(1spontán vetélés),emiatt teljes kivizsgáláson estünk át.Áprilisban pozitív lett az ureaplasma szűrésem,ezért Sumamedet kaptunk a férjemmel és 1hónap múlva negatív lett a kontroll.Most viszont gardnerellat is neztek okt-ben es pozitív lett, a férjemnek negatív.2x1 Kliont szedtem 10napig.Ma jött meg a kontrollvizsgálat eredménye és még mindig pozitív,azt mondta az orvosom a férjemnek is szednie kellett volna hiába volt ő negatív,bár ezt akkor nem mondta amikor felírta a Kliont.Ezèrt most Sumamedet javasolt a férjemnek is meg nekem is 2x1-t.Ön is ezt javasolná vagy esetleg más véleményen van?Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:32

A Gardnerella vizsgálatnak önmagában nincs semmi információ értéke. Akkor lehet megítélni a további teendőket, ha a hüvelykenetben látható egy esetleges bakteriális vaginózis, vagy egyéb eltérés, illetve meg lehet ítélni van-e gyulladás a méhnyakon. Az újabb Sumamed kúrát nem tudom mással magyarázni, mint a egy esetleges gyulladással a méhnyakon, melynek fertőzéses eredetét véleményezte a nőgyógyász. Összességben persze ilyen helyzetben mindent meg kell tenni a hüvelyflóra helyreállítására, de ha ez nem lesz tökéletes, akkor is nyugodtan lehet próbálkozni tovább.

Hanne 2018. 11. 08. 20:35

Tisztelt Doktornő!

Kb. 2 és fél hete szexuális (orális) kapcsolatot létesítettem egy fiúval, aki akkor teljesen megbízhatónak tűnt, régóta ismertem is.

Ő, mint később kiderült, nem egy lánnyal folytatott viszonyt az utóbbi időben, és egy ismerősöm az a lány, akiről később kiderült, hogy előtte vele volt szexuális kapcsolatban hosszabb ideig a fiú. Nos, ez a lány panaszkodott, hogy fáj az alhasa, illetve hasonló tünetek jelentkeztek nála, el is ment nőgyógyászhoz, ahol nem végeztek rajta STD tesztet, hanem elvileg az orvos állapította meg, hogy végülis felfázásból lett gyulladása, így rákvizsgálatra(azthiszem) küldték tovább a mintáit. Így, én akkor azt hittem, hogy bizonyára nekem sem lehet semmi bajom, ha neki sem STD-je van.

Azonban!

Azóta egyfolytában rettegek a szifilisztől, holott a nyirokcsomóim nincsenek felduzzadva, szerintem, de a számban láttam kisebb szemölcs szerű kinövéseket, és attól félek, hogy a kezdeti szakaszban lehetek. A fiúval nem kommunikálok, nem is érem el, így egyszerűen nem tudok rákérdezni nála, hogy tapasztalt-e hasonlót, vagy volt-e baja.

Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e szifilisz, illetve mennyit várjak, amíg elmegyek STD szűrésre? A népegészségügyi főosztályhoz mennék HIV és szifilisz szűrésre, ott a hölgy azt mondta, hogy van egy ''ablakidő'', amit ki kell várnom, mielőtt elmennék szűrésre. Ez mennyi idő? Ő azt mondta, hogy még két hetet várjak. Az alatt nem súlyosbodik, ha szifilisz? Visszafordítható? Illetve a vérvétel alapján végzett vizsgálat megbízható?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:35

A vérvételből végzett vizsgálat megbízható, menjen el nyugodtan. Az együttlét után kb. 4 hetet érdemes várni, de nyilván az a mérvadó, amit a laborban mondtak. A szifilisz tökéletesen kezelhető, még ha esetleg elkapja valaki, akkor sem múlik semmi pár héten, emiatt ne aggódjon.

Bandi 2018. 11. 08. 19:14

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni! Hugycső és garat panaszok miatt elmentem STD szűrésre, a vizsgálatok, nem mutattak ki semmit, de a panaszok és a látható tünetek miatt a doki a biztonság kedvéért Azi sandózt és cifra 500-át írt. A problémám az, hogy a cifránhoz nem írt adagolást annyit mondott a patikus, hogy 2 doboz,de hogy ezt hogy osszam el nem mer semmit mondani. Sajnos hozzánk ez az orvos jövő hónapban jön újra. Addig várhatók ön szerint? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:38

Erre akkor tudnék válaszolni, ha megvizsgáltam volna, és látnám a leleteit. Az 500 mg-os ciprofloxacint naponta 2x kell szedni, ezzel nagy hibát nem követ el.

Lorenz 2018. 11. 08. 12:52

 

Kedves Doktornő! Köszönöm lelkiismeretes válaszát a lentebb írt kérdésem kapcsán, egyúttal engedje meg, hogy kiegészítsem azzal, hogy milyen vizsgálatokra gondoltam a "minden létező" alatt. Ezek voltak: HPV, chlamydia, gonorrhoea, mycoplasma, ureoplasma, gardnerella v, tychocomas v, herpes simplex, trepomema pallidum, atopobium v, HIV, HBV, HCV, Lues. Kérem ezek alapján tudna állást foglalni? Köszönöm ismét!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:40

Így már biztosan állíthatom, hogy a fertőző betegségek tekintetében, nyugodt lehet.

Yyy 2018. 11. 08. 10:28

Elnézést ha félreérthető voltam,

és köszönet a gyors válaszért, igazából nem mondták az urulogián a páromnak hogy mi a baj, amikor kérdezte aztmondták valószínű tripper vagy chlamidia vagy ilyesmi, csak gyógyszert kapott a hugycsőgyulladásra már 10 hete tart neki es a 2. Gyógyszerkúráját csinálja utoljára 10 napig szedett doxyciclint,megvizsgálták de mivel húgycsőfolyása nem volt es a háziorvos elsőre antibitikumot írt fel ezért nem vehettek tőle kenetet..megijedtünk és kérdeztük hogy mit csináljunk, az orvos mondta hogy menjek el a nőgyógyászhoz és vizsgáltassam ki magam ghonorreara es chlamidiára! Méhnyakról vett kenetet 2szer is és negatív eredményt kaptunk a 2 kórokozóra.. Sokmindent olvastam már és igazából a azt szerettem volna megtudni, hogy mennyire biztos a méhnyakról vett kenet? Szeretnénk már újra normális életet élni és nem aggódni köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:45

A méhnyakról vett kenet tekintetében azt kellene tudni, hogy történt-e kimondottan labor teszt (Magyarországon az ún. PCR vizsgálat a legelterjedtebb) a Chlamydia trachomatis és Neisseria gonorrhoae baktériumok kimutatására. Ha igen, és negatív, akkor nyugodt lehet.

Niki 2018. 11. 08. 01:50

 

T. Doktornő! A férjemnek pár hete viszket a fitymája sex és WC-zés után. Ez mitől lehet? Nem voltunk mással és idegen helyen se megyünk el WC-re. Válaszát előre is köszönöm szépen.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 14. 11:49

Ez általában nem veszélyes állapot, csak kellemetlen. Az oka lehet akár gombás, vagy bakteriális fertőzés, melyet a férfiak általában átmenetileg kapnak el a hüvelyből. Ez nem jelenti feltétlen azt, hogy a nőnél kezelendő fertőzés áll fent, de ha többször megtörténik ez a jelenség, érdemes egy hüvelykenetet is vizsgálni. A fertőzéseken kívül okozhatja allergia vagy irritáció is, úgyhogy tünetes állapotban érdemes orvoshoz fordulni, különben a diagnózis a panaszok alapján nem állítható fel.

Yyy 2018. 11. 07. 22:11

 

T. Doktornő! A helyzet a következő én jelenleg terhes vagyok 13.hétben és külföldön élek a párom elment orvoshoz mert egest erzett vizelesnel es a húgycső vége piros! Az orvos felírt neki antibiotikumot, aztán nem múlt el neki, visszament kapott másikfajta biotikumot megkérdezte mi okozhatja a gyulladást mire az orvos azt mondta hogy ghonorrea vagy valami hasonló tesztet nem csinált.... Mondta hogy terhes vagyok erre az orvos azt mondta menjen el a nőgyógyászához és csináltasson tesztet.. Ezért nem értem.félek hogy valami baj lesz. Tisztelettel

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:22

Azok az információk, amiket leírt, jelentősen eltérnek attól, amit mi itthon a kivizsgálási és kezelési elvekben követünk. Őszintén nem tudom, mi alapján tudnám Önt megnyugtatni, legalábbis ami a párja történetét illeti. Ha esetleg fennáll (vagy fennállt) Önöknél "gonorrhoea, vagy valami hasonló" akkor a jó hír az, hogy nyilvánvalóan nem okozott meddőséget. A rossz hír, hogy ha Önt nem kezelték, és valamelyik kórokozó jelen van a méhnyakon, akkor a baba szülés során fertőződhet. Kellene keresni egy nőgyógyászt, akivel ezt át lehet beszélni, és eldönteniük, hogy mi a jobb, elvégezni a teszteket a méhnyakról, vagy vizsgálat nélkül beszedni antibiotikumot terhesen.

Lajos 2018. 11. 04. 06:12

Kedves Doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy std betegség okozhat-e impotenciát, ha igen melyek?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:25

Az impotencia nem tartozik a nemi betegségek tünetei közé, azonban mégis gyakran társulnak. Bármelyik betegség által okozott tünet, vagy fájdalom okozhat olyan szintű szorongást, aggodalmat, ami impotencia révén teszi lehetetlenné az együttlétet. Nagyon sajátosan kapcsolódnak össze a testi és lelki tünetek, fontos, hogy mindkét összetevőt mielőbb szakértő kezelje, több éve tartó probléma esetén nehezebb a gyógyulás.

Levi 2018. 11. 04. 03:02

Tisztelt Doktornő!

Két hete egy új partnerrel voltam análisan és sajnos az óvszer használata is elmaradt. Utólag kiderült, hogy elég sűrűn váltogatja a partnereit. Nem tapasztaltam magamon elváltozást, viszont egy kicsit aggódom. Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetnem?

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:30

Elsőként azt javasolom, hogy az oldalunkon tájékozódjon a felmerülő betegségekről, biztosan hasznos információkat talál majd. Attól függően, hogy Önök között mi és hogyan, mennyi idővel ezelőtt történt, Ön is tudni fogja, milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni. A szűréseket orvos végzi, ami kapcsán tanácsadás is történik, az Ön egyéni kérdései alapján. Általánosságban nagyon nehéz precíz választ adni egy ilyen általános kérdésre.

Szabo Csilla 2018. 11. 02. 22:34

Kedves Doktor Nő!

2 hónapja ég a hüvelyem és a csiklóm fáj. Nagyon elvagyok keseredve. 3 nőgyógyászhoz is elmentem. Gombára és bakteriális fertőzésre is kaptam a szokásos kezeléseket, de semmi nem használt. Nem enyhíti semmi a tüneteket. Vizelet, hüvelykenet negatív lett. Kértem STD szűrést, hogy kizárhassam, ha esetleg az a baj.

Vizsgálat előtt 5 nappal borsavat használtam, 7 nappal előtte 1db Femiflot kellett bevennem, és gynoflor 10 nappal előtte volt.

A nőgyógyászt kérdeztem is, hogy ezek nem fognak-e bezavarni és a válasz az volt, hogy nem.

A teszt negatív lett a következőkre: clamydia, gonorrhea, gardnerella vaginalis, mycoplasma, ureaplasma, trichomonas, atopobium vaginae. Teljesen felesleges volt ezt akkor megcsinálni, mivel később olvastam mindenhol, hogy 2 héten belül nem szabad semmit használni, kúpot vagy gyógyszereket. Meg kell ezeket ismételnem 2 hét szünetelt kezelés után? (Később kértem herpeszre és hpv-re is, ahol csak 1 hét volt előtte, hogy nem használtam semmit. Kellene ezt is újra kérnem?) Előre is köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:36

Nem voltak feleslegesek a vizsgálatok, ezeket én elfogadhatónak tartom, nem ismételném. Fertőző betegségeket ki kell zárni persze, de ha a tesztek negatívak, a panasza 2 hónapja változatlan intenzitással fennáll, és a fent leírt kezelések semmit nem segítettek, akkor nem valószínű, hogy ezek a kórokozók valamelyike a kiváltó ok. Fontos lenne egy fizikai vizsgálat (látszik-e gyulladás a külső nemi szerven, hüvelyben vagy méhnyakon) illetve egy hüvely kenet. Ezek a legolcsóbb és legegyszerűbb vizsgálatok, de mégis az alapját képezik annak meghatározásának, hogyan tovább.

Yyy 2018. 11. 02. 02:05

 

Tisztelt doktornő!Páromnak valószínű tripperje van volt, voltunk orvosnál antibiotikumot kapott, és mivel előzőleg szedett is így a diagnózis valószínűsíthető kellemetlen érzése van ott és piros a húgycsővége!1szer voltunk együtt azóta nekem semmyilen panaszom nincs az orvos azt mondta menjek el a nőgyógyászhoz és kérjek egy szűrést rá!meg is csináltattam negativ lett, méhnyakról vett kenetet és laborba küldte, mikroszkóp alatt vizsgálta ahol candida gombát talált! A kérdésem a következő lenne, mennyire megbízható a labor eredményem ami negatív lett ghonorreára és chlamidiára is? Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:40

Sajnos nem teljesen értem a teljes szituációt. Ha a partnerénél trippert állapítottak meg, és kezelést kapott, és Önök szexuális partnerek védekezés nélkül (akár csak orális szex volt), akkor Önnek is meg kell kapni a kezelést, akármi a tesztje eredménye. Ugyanez a Chlamydiára is igaz. Jobban jár, ha egy nem igazolt fertőzésre kap antibiotikumot, mintha egy bonyolult vizsgálati folyamat hibája miatt, ki nem mutatott betegség marad kezeletlenül.

Vilmos 2018. 11. 01. 08:06

Kedves Doktornő!

Szeretnék egy STD-szűrést végeztetni, márcsak a biztonság okán is. A herezacskómon apró szemölcs nőtt valamikor a közelmúltban.

Van-e ebből teljeskörű vagy csak többszöri, külön vizsgálattal érhető el a pontos kiértékelt végeredmény?

Ha találnak valamilyen eltérést, akkor az ehhez szükséges antibiotikumokat önök fel tudják írni a részemre.

Még azt kérdezném, hogy a vizsgálatra mennyi idő múlva kerülhet sor?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:45

A vizsgálatra rögtön elmehet, a panasza miatt minden teszt elvégezhető, ami szóba jön. Hogy mi mást érdemes még nézni, abban az orvosa tud tanácsot adni az Ön kórtörténetének megismerése, és vizsgálata után. Azt hiszem, hogy bármilyen vizsgálatot olyan orvosnak érdemes elvégezni, aki, pozitív eredmény esetén a megfelelő kezelést is tudja biztosítani. Általában ezzel nincs probléma, de a "biztonság okán is", ahogy Ön fogalmaz, érdemes rákérdezni.

Pap Krisztina 2018. 10. 30. 18:14

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem az lenne, hogy kb 10 évvel ezelőtt volt chlamydiám. Volt egy partner aki elkapta tőlem, de én tünetmentes voltam. Ez a partner szólt hogy valamit elkapott tőlem, elmentem dokihoz ott levették a rákszűrést és azt mondta, hogy nem lát mást ő szerinte nincs semmi bajom. Rá fél évre kb. elmentem egy másik nőgyógyászhoz a gyakori felfázás miatt, ő levett kenetet és kiderült a chlamydia, akkor kikezeltek, azóta nincs, többször voltam szűrésen. A jelenlegi párommal babát szeretnénk már 5 lombikon voltam mindegyik siketelen volt. Elképzelhető, hogy chlamydia okozza a siketelen lombikot? A méhet is roncsolja a chlamydia és ezért nem tud megtapadni az embrió? Köszönöm szépen előre is a válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:54

A történet, amit leírt, nagyon szomorú és sajnos rettentő gyakori. A szomorú része az, hogy hosszan késlekedik egy kezelés, mert az orvos vonakodik levenni a mintát a vizsgálatra, mondván, hogy nem lát semmit. Egy olyan kórokozóra, ami az esetek nagy részében "kívülről" látható eltérést nem okoz, és mikroszkópban nem látszik. Már az első orvosnak fel kellett volna írni Önnek a kezelést. Szerencsére 6 hónap után megkapta az antibiotikumot, ez jó. A sikertelen lombikokról a nőgyógyásza tudna nyilatkozni, de nem valószínű, hogy ez az oka. A Chlamydia azáltal okozhat meddőséget, hogy a gyulladás miatt később elzáródnak a petevezetékek. Azonban ezt a problémát a lombik program során eleve kiküszöbölik, a megtermékenyített petesejtek beültetésével. A 10 évvel ezelőtti fertőzés okozhatta (esetleg) a petevezetékek elzáródását, ami lehetetlenné teszi a spontán teherbe esést, jelen sikertelenségért viszont nem okolható.

Anne 2018. 10. 30. 13:49

Jo napot,

Hiv fertozes korai tunete lehet Escherichia coli huvely fertozes?

Koszonom valaszat!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 21:54

Nem. Semmiképp.

Erika 2018. 10. 28. 17:46

Kedves Doktorno!

Hpv 16-ot diagnoztizaltak nalam a nyaron. A doktorom azt mondta hogy majd elmulik.

On mit javasol erdemes ilyenkor beadatni a parommal az oltast magunknak? Ferfiaknak lehet? Vagy csak ha negativ leleltunk van?

Immunerositesre es az egyuttletekre mit javasol?

Koszonom elore is Erika

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 10. 30. 08:45

Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a nőgyógyászati rákszűrés eredménye hogyan alakul. Amíg a HPV el nem tűnik, azt 6 havonta érdemes ismételni, ha rendben van, különösebb aggodalomra nincs ok. Egy gyógyszer van törzskönyvezve immunerősítésre, hogy kell-e szedni, azt a nőgyógyásznak kéne megítélni, a méhnyak állapota alapján, illetve Ön is eldöntheti természetesen. Ilyenkor az a javaslat, hogy használjanak óvszert, amíg a fertőzés jelen van, és lehetőleg kerüljék az orális szexet (vagy használjanak ahhoz is óvszert.)

Dorina 2018. 10. 28. 15:04

Tisztelt Doktornő!

A segítségét szeretném kérni.

3 évvel ezelőtt condylomákat találtam a külső nemi szervemen. A nőgyogyászom Condyline oldatot illetve Isoprinosine tablettát írt fel, az immunerősítőt 6 hónapra 2 hetes szünetekkel, reggel este 2-2 szemet. Pár hét alatt elmúltak, viszont pár hónapja a kisajkaknál hajszalvékony 1-2mm-es repedéseket fedeztem fel, érintésre érzékenyek voltak, csíptek, egyszerre csak 1 repedés jelent meg ami el is múlt 1-2 nap alatt magától, de hamar ki is újjult, furcsa mòd szinte minden alkalommal ugyanazon a helyen. Volt hogy együttlét után, volt hogy szőrtelenítés után, illetve sokszor nem is tudtam már mihez kötni. Voltam nemi gyógyásznál aki azt mondta hogy valószínű a borotva miatt van, mivel elvéknyitja a bőrt, illetve a műszálas fehérneműktől. Igyekeztem csak pamut fehérneműt hordani, borotvát gyantára leváltani, gyógyszertarból vásárolt intim lemosót használok ,de csak megjelentek igaz már egyre ritkábban. Viszont amikor ezeket a repedéseket figyelgettem észrevettem hogy a hüvely nyílás mellett a nyálkahártyán mintha valami kinövések lennének. Nem tudom ha az normális e, vagy azok pici szemölcsök. Azóta már eltelt vagy 4 hónap de nem nőnek, nem terjedt tovább, így nem igazán foglalkoztam velük.

A kérdésem az lenne ha azok mégis szemölcsök elmúlnak e ha elkezdek ismét egy Isoprinosine-os kúrát? Illetve nem kellett volna már elterjedjenek és megnőjenek ennyi idő alatt?

A repedeseknek lehet ahhoz köze hogy 5 napja hüvelygyulladásom lett (égő, viszkető érzés a hüvelyemnél, és sűrű fehér folyás) amit Klion D hüvelytablettával kezelek? Olvastam több helyen hogy a repedések ilyen esetben jelennek meg, viszont hónapokig a repedéseken kívül más tünetet nem tapasztaltam. Párommal 2 éve együtt vagyunk de neki nincs semmi tünete. Jelenleg nincs berepedve a bőröm és a többi tünet is enyhülőben van. Évente eljárok szűrésre, P2es a citologia eredményem, a condylomákon kívül más problémám nem volt.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 10. 30. 08:52

Nagyon logikus, és "tipusos" a kérdése, sokan küzdenek hasonló problémával. Nyilván ettől Önnek nem jobb a helyzete, csak szeretném megnyugtatni. A berepedéseket nem HPV okozza, jelen helyzetben az Isoprinosine nem szükséges. A hüvelygyulladással abszolút lehet összefüggés, azonban inkább gombás fertőzés lehet az ok, és nem baktérium, tehát a Klion nem jó választás. A visszatérő tünetek hátterében felmerül még nemi szervi herpesz, ezt kellene tisztázni, hogy mi az ok pontosan. Ennek az a módja, hogy tünetes és kezeletlen állapotban elmegy nemigyógyászhoz, ahol van lehetőség tesztet végezni, mind a herpesz vírusra, mind hüvelykenetből megnézni, ott mi okozza a gyulladást. Gomba és baktérium is látszik a kenetben, néhány perc alatt ez kideríthető, így lehet a megfelelő kezelést elindítani. Amennyiben a partnere tünetmentes, egyelőre neki nincs szüksége sem vizsgálatra, sem kezelésre.

Budau ramona 2018. 10. 27. 10:34

 

Végeztem e vérvételt amiből kiderült hogy szifiliszes vagyok dolgozhatok gyerekek közt és a székletminta hol is kiderülhet köszönöm szépen a választ

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 10. 30. 08:55

Székletmintából nem fog kiderülni, viszont amíg a megfelelő kezelést nem kapja meg, én azt javasolom ne dolgozzon. A szifilisz bizonyos stádiumában erősen fertőző, akár nyállal is. Bár a higénés szabályok szigorú betartásával nincs rá esély, hogy a gyerekek megfertőződjenek, mivel ez egy nagyon veszélyes betegség, mégis azt gondolom, mielőbb kezeltesse magát. Várhatóan több alkalommal vissza kell majd menni kontrollra, válasszon egy olyan rendelőt, ahol ez megoldható, és kérjen részletes tanácsadást, a fertőzés módjáról, a kezelésről, partner kezelésről stb.

Zoli 2018. 10. 26. 12:33

Tisztelt Doktornő!

Mostanában sok mindent összeolvastam az STD szűrésekről, HIV státusz, hepatitis B,C és tsai, hogy új partner előtt is tanácsos lehet egy szűrésre benézni. Nekem semmilyen tünetem nincs, és nem is volt (bár partnerem sem volt az utóbbi fél évben). A kérdésem az lenne, hogy ekkor van-e értelme szűrésre jelentkezni, illetve ebben az esetben milyen vizsgálatokra lehet számítani?

Köszönettel,

Zoli

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:00

Ha korábban volt szexuális partnere, aki potenciálisan fertőződhetett bármelyik betegséggel, akkor Önnek van értelme szűrésre menni. Arra lehet számítani, hogy az orvos feltesz kérdéseket, melyek segítenek felmérni, milyen betegégre mennyi esély van, és az alapján eldöntik mely teszteket végzik el. A válaszom egy ideális helyzetre vonatkozik, amiben minden laboratóriumi vizsgálatra van lehetőség, és ennek anyagi korlátja sincs, a valóság sajnos ennél bonyolultabb, és rendelőnként eltér.

Anett 2018. 10. 25. 15:28

Kedves Doktornő!

Évekkel ezelőtt jártam Önnél STD-szűrésen, ami teljesen negatív lett. Azelőtt és azóta is gyakran van bakteriális vaginózisom tünetekkel. Nemrég elmentem máshová újabb STD-szűrésre annak ellenére, hogy tartós párkapcsolatban, már házasságban élek, de babát tervezünk. Ez is negatív lett, a tüneteim ennek ellenére fennállnak. Elképzelhető, hogy fals negatív eredményt adott mindkét tesztem? Előtte 3 napig nem voltunk együtt a párommal, antibiotikumot sem szedtem szinte soha, kúpot sem használtam, viszont arra már nem emlékszek, hogy esetleg Lactofeel-t használtam-e a vizsgálat előtt 4-5 nappal. Amennyiben használtam, befolyásolhatja ez az eredményt? Csináltassam meg újra a szűrést?

Köszönettel: Anett

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:07

A bakteriális vaginosis hátterében nem feltétlen áll egyéb fertőző betegség. Ráadásul ezeket többször vizsgálták (vizsgáltuk) negatív eredménnyel. Akkor fogadjuk el, nem ez az oka. Hogy mi más lehet a háttérben, annak kb 100 magyarázata lehet, tovább kell gondolkodni. Át kellene beszélnie az orvosával, hogy érdemes-e tovább vizsgálódni, és hogyan lehet hosszú távon kezelni ha nincs meg az ok. A baba tervezést viszont ne ettől tegyék függővé, nem csak hibátlan hüvelyflórával lehet teherbe esni szerencsére, ez nem cél.

Szántó József 2018. 10. 23. 21:53

Tisztelt Doktornő!

Ha közvetlenül a szexuális kapcsolat után megmosakszom betadinos szappannal, az segíthet elpusztítani az esetleges nemi kórokozókat? A leírása szerint antibakteriális, vírus és gombaölő is. Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:14

Sajnos nem, vagy nem teljesen. A meglévő fertőzések leküzdésében segíthet a fertőtlenítő, de az átadást nem akadályozza meg. Ebből a szempontból kizárólag az óvszer megbízható.

Gábor88 2018. 10. 22. 20:34

Tisztelt Doktornő!

Abban szeretnék felvilágosítást kérni, hogy ha egy prostituálttal létesítek orális viszonyt, ahol én férfiként vagyok a passzív fél és használtam óvszert, akkor mekkora a valószínűsége, hogy elkapjak valamilyen fertőzést. Az aktus során végig figyeltem rá, hogy a péniszemnek csak az óvszerrel fedett része kerüljön a partnerem szájába. Segítségét előre is köszönöm. Gabor

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:25

Ebben a helyzetben (bár van némi zavar az Ön által leírtak értelmezésében részemről, de megpróbálom tisztázni), tehát ha csak orális szex volt, és ahhoz végig óvszert használtak, akkor nem kaphatott el semmit.

Annamari 2018. 10. 22. 17:03

Kedves Doktornő!

A tanácsát szeretném kérni! Férjem lassan egy éve szenved húgyuti panaszoktól. Már volt kenet, prosztataváladék és sperma vizsgálaton, de minden negatív herpesz szintén vérből is. 3-4 hetente azonban többnyire szex után, de akár attól függetlenül is kellemetlen húgycső csípés égés jelentkezik és a nyílás kipirosodik. Emellett a húgycsőben szabálytalan alakú fehér, sűrün erezett foltok jelentkeznek. Mire időpontot kapunk az urológián, rendszerint eltűnik és pár hét mulva máshol jelentkezik. Kapott azi sandozt 3 szem 500 mg, 1hét doxiciklin, aktil duót, de újra és újra visszatér. Az én eredményeim szintén negatívak. Nagyon kérem segítsen, hova fordulhatnánk?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:36

Feltételezem, hogy ha ilyen kiterjedt vizsgálatok történtek, akkor nem csak "sima" tenyésztés történt, hanem STD vizsgálatok is, és azok negatívak. A panaszok természetét a leírás alapján nem egészen értem. Az, hogy kipirosodik, foltok vannak, stb., az bármilyen zavaró is esetleg, nem számít betegségnek. Emiatt ne menjenek sehova. Az egyetlen kézzel fogható panasz abból amit leírt, a 3-4 hete jelentkező csípő érzés, de ennek a nevében is benne van, hogy nagyon szubjektív. Egy év sikertelen kivizsgálás, és több sikertelen kezelési kísérlet után nehezen értékelhető, és önmagában szintén nem tudok további vizsgálatot javasolni emiatt. Szóval a kérdés nem úgy merül fel, hogy hova forduljanak még, hanem más alapra kellene helyezni az egész problémát. Lehet, hogy semmi kóros nincsen, az a kérdés, ki tudja Önöket megnyugtatni e tekintetben.

Lorenz 2018. 10. 17. 14:02

 

Kedves Doktornő! Egy nagyon nagy félelmemmel keresem Önt! Volt egy sajnálatos félrelépésem 6 hónappal ezelőtt, amit nagyon megbántam és most elkezdtem olvasgatni a neten, hogy mi mindent össze lehet szedni szexuális úton. Használtam óvszert, natúr érintkezés se volt, de rizikócsoportba tartozó hölgyről van szó. Megcsináltattam ezért minden létező bakteriológia, virológiai, sőt még HPV tesztet is, minden negatív. Attól tartok azonban, hogy én esetleg valamin túlmentem és kigyógyultam tünetmentesen, ugyanakkor barátnőmnek átadhattam és most nagyon féltem őt, természetesen nem merem elmondani neki a történteket. Kérem segítsen nekem! Köszönöm szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:54

Megértem a félelmét, higgye el, és megpróbálom megnyugtatni. Segített volna, ha a "minden létező" helyett leírta volna, milyen vizsgálatok történtek konkrétan, akkor kicsit hatékonyabban tudtam volna hozzászólni. Azonban így is látom, hogy az előállt helyzetben felelősségteljesen járt el, gondolom, hogy az orvos, aki a mintákat vette, szintén tudta, miről van szó. Azt hiszem, a fertőzések tekintetében megnyugodhat. A rossz érzéseinek lelki oka lehet, és ezzel nagyon nehéz egyedül megbirkózni. Ebben én nem tudok tanácsot adni, mert nem ez a szakmám, és nem ismerem az egész történetet. Azt tanácsolom, ossza meg a titkát valakivel, akiben meg tud bízni. Ideális esetben ez egy pszichológus, vagy egyéb mentálhigénés szakember, aki professzionális segítőként tudja, mit kell tenni, és titoktartás is kötelezi.

joci 2018. 10. 16. 07:07

Tisztelt Doktornő!

Tudom, nem labors, de a HIV Cmia teszteln3l a hiv1 antigén az ugyan az mint a p24 fehérje?

A valaszat koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 22:55

Miért fontos ez? Azt hiszem egzaktabb választ tudnék adni, ha érteném, mi a problémája a tesztekkel.

Lajos 2018. 10. 15. 19:30

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy a hugycsőnyílásban mintha hólyag lenne van valami ötlete mi lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 23:01

Rengeteg ötletem van, de ezek egyike sem fog segíteni Önnek sajnos. Ebben a helyzetben meg kéne mutatnia egy orvosnak, látatlanban valóban csak ötletekről beszélhetünk, és sem megijeszteni, sem könnyelműen megnyugtatni nem szeretném.

Anna 2018. 10. 15. 14:01

Kedves doktornő!

Ha valakinek clamidia gonorhea van a torkában és nem kezelik mi tortenik?lehet hogy a megöli a szervezet?

Lesznek tünetek?

Üdvözlettel anna

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 23:05

A kórokozókat az immunrendszer legyőzi az esetek többségében. Két külön betegségről beszélünk azonban, így nem tudom a kérdése, mire vonatkozik pontosan. A tünetek általában nem különböznek más bakteriális torokgyulladástól.

Kerdes 2018. 10. 14. 18:59

Kedves Doktornő!

Ha valakit megerőszakoltak és elmegy vizsgálatra, hogy nem-e kapott el valamit, akkor az igaz, hogy értesítik a rendőrséget? Ez külföldön is így van? Ha valaki külön kéri az orvost, hogy ne értesítsék akkor is megteszik?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 23:06

Azt hiszem e kérdése inkább jogi, mint orvosi jellegű. Nem voltam még ilyen helyzetben szerencsére, de ha lennék, jogászt kérdeznék meg.

? 2018. 10. 13. 08:32

Kedves Doktornő!

Azt írta hogy ha valaki pl szifiliszes akkor eltűnnek az anyagok egy idő után. Átlagosan mennyi idő alatt tűnnek el?

És az aidseknel is eltűnnek az ellenanyagok? Mennyi idő után?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 23:11

Az ellenanyagok eltűnése attól is függ, hogy megkapta-e valaki a megfelelő kezelést. 1-2 év alatt az ellenanyagok szintje jelentősen csökken, hogy nulla lesz-e, az csak az immunrendszeren múlik. Akiket Ön AIDS-es-ek-ként nevez, felteszem HIV fertőzöttet jelent, és igen, HIV fertőzésben is ugyanaz a helyzet.

Anne 2018. 10. 12. 16:45

Jo napot,

Azt szeretnem kerdezni, hogy egy olyan hiv tesztnel ami a p24 antigent is nezi, menyire megbizhato az eredmeny 6het utan? Azt olvastam,hogy a 4.generacios tesztek akar 28 nap (4het) utan kepesek kimutatni a fertozest, akkor 6 het utan mar biztosabb az eredmeny? A sima hiv tesztek is, amit csak antitesteket neznek, kepesek kimutatni a fertozest 6 het utan,nem? A labornak az oldalan ahol a 4.generacios tesztet lehet csinaltatni azt irja, hogy a p24 antigen akar 2 het utan, az antitestek 3-4 het utan kimutathatoak. Az eredmenyt befolyasolhatja valami? Gondolok itt megfazasra vagy barmi fele gyogyszeres kezelesre!

Valaszat koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 23:12

A teszt 6 hét után abszolút megbízható. Ál-negatív eredményt, egyéb vírus fertőzés miatt nem ad, efelől nyugodt lehet.

Jani 2018. 10. 12. 10:28

Kedves Doktornő!

4 éve jelentek meg az első szemölcsök a nemiszervem környékén. Először a pénisz tövénél, majd a pénisz törzsén, és a makk alatt. Orvoshoz csak a napokban tudtam fordulni. Az orvos csinált TCA ecsetelést, amire nem fehéredett. Megnyugtatott, hogy nem HPV, a szemölcsök csak faggyúmirigy hyperplasia miatt jelentek meg. A vizsgálatot így le is zárta, nem nemibetegség szerinte.

Másodvéleményért fordulok Önhöz. A leírtak alapján Ön szerint is megáll a diagnózis? A "szemölcsök" megjelenésén nincs más tűnet, ritkán esetleg viszkető érzést érzek.

Amennyiben tényleg ez a "betegség", akkor nincs rá kezelés( valamilyen lézer kezelést említett a Doktorúr, de szerinte az nem teljesen hatásos, nagyon drága, és sokszor a végeredmény esztétikailag még csúnyább)? És a továbbiakban is még több fog megjelenni? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 11. 07. 23:25

Huha, nagyon sok miden merült fel kérdésként, különösen a vége elgondolkodtató az üzenetének. Először is tisztázni kell a diagnózist. Az ecetsav próba, amit leírt, nem igazán specifikus teszt. Ha szükséges HPV vizsgálatot, illetve, ha olyan fokúak a panaszai, akár szövettani vizsgálatot is lehet végezni. Ha ezt nem szeretné, akkor még mindig meg lehet próbálni eltüntetni a tüneteket. Tapasztalt kézben nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amiben a végeredmény csúnyább, mint a kiindulási. Hogy valamilyen kezelés teljesen hatásos-e, azt akkor tudjuk, ha van diagnózis. A nagyon drága, pedig szintén rendelőnként változó, és teljesen szubjektív. Vannak kiváló állami rendelők, ahol TB alapon ellátják, az semmibe nem kerül. A magán rendelőkben lehet költséges a kezelés, ezt előre tisztázni kell.

12...2021>