12...3031>
Károly 2019. 08. 21. 17:28

 

Üdv Károly vagyok olvastam amit Márton írt. És ahoz hasonló problémám van. Olyan fehér folt van a péniszem tövénél. Csak azért aggaszt mert pár hete jelent meg és se nem viszket és nem is fáj.Csak azt kérdezném meg hogy nem káros miért lehet ez? Előre is köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 17:47

Leírás alapján nem tudom megmondani. El kell vele menni orvoshoz, sajnos nem lehet megúszni.

Dániel 2019. 08. 21. 15:47

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Aktív nemi élet élése mellett (védekezés Pharmatexszel), a péniszemen (konkrétan a frenulumon) fájdalom jelentkezik, és kissé sárgás elszíneződés, váladékozás nincs. A barátnőmmel a menstruációja alatt voltunk együtt többször is az elmúlt héten, ez növelheti az én oldalamon a fertőzés veszélyét?

Mi lehet a probléma? Nagyon hosszúak a várakozási idők a bőrgyógyászatra, és szeretném kizárni a komolyabb fertőzéseket, illetve reménykedem hogy némi szüneteléssel elmúlnak a tünetek, azonban ha van kockázata komolyabb fertőzésnek, bejelentkezem a bőrgyógyászhoz.

A barátnőmnek nemi betegségekkel kapcsolatos problémái nem voltak soha.

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 16:48

Sajnos érdemben én is csak akkor tudnék bármit mondani, ha megvizsgálnám. A fék mellett előfordulhat fájdalom sérülés miatt is, ami aztán el tud fertőződni, és kialakul a sárga lepedék. De akár egy herpesz is lehet. Ha fájdalom erős, akkor szerintem ne szenvedjen, menjen el mielőbb bőr-és nemigyógyászhoz. Ha kibírja, akkor 1-2 hét múlva is mehet, bár ha addig elmúlik, akkor nem fogja senki megmondani, mi volt a baj. A lényeg, hogy ne szedjen antibiotikumot az orvosi vizsgálat előtt.

Kinga 2019. 08. 21. 13:27

Ha a méhnyakrák teszt P2 akkor lehet Chlamydia fertőzés is?

De ha nem jön ki semmi akkor is lehet Chlamydia?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:41

Igen, lehet.

bolnao 2019. 08. 21. 10:06

T. Doktornő!

Chlamydia tesztet az urológus is tud végezni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:41

Elméletileg tud, ha a rendelőnek van szerződése a megfelelő laboratóriummal, és megoldható a minta szállítása, akkor tud.

Ivezt 2019. 08. 21. 09:32

Chlamydia miatt ha súlyosabb vagy bármi lehet szükség műtétre?

A meddőség mikor állhat fent?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:43

Műtétre nem. Meddőség akkor lehet, ha kismedencében olyan gyulladások alakultak ki, melyek után összenövések, hegesedések maradtak hátra, és a petevezeték elzáródott.

Aliz 2019. 08. 21. 09:01

Chlamydia miatt fájhat a hátam?fent úgy a vese felol..nem tudom rendesen behatarolni.

Ha sokaig elhúzódik ez a fertőzés és kesore derul ki?maradando károsodás maradhat?

Egy hónap múlva megyek tesztre de szinte biztos vagyok ebben, régebb óta lehet meg nekem de eddig erre senki sem gondolt...

Nagyon felek, hogy nek lehe majd gyógyítani vagy akar meddő lehetek.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:44

Nem valószínű, hogy a háta a Chlamydia miatt fáj. Akármikor kerül felismerésre a Chlamydia, kezelhető, ettől ne féljen.

Rita 2019. 08. 21. 08:41

 

Tisztelt doktornő! Voltam STD szűrésen ,nagyon ideges vagyok a szifilisz eredmenyem kétes lett(Trepomena screen <0.10 ,0.9 alatt negativ 1.1 felett pozitiv) Ez az ertek a kesobbiekben csokken vagy nő??? Valaszat varom,es koszonom.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:45

Ebben a helyzetben szükséges egy újabb vérvétel, és speciális tesztek elvégzése, a diagnózis pontosítása vagy kizárása. Én nem várnék, vetesse le ismét a vérét.

Márton 2019. 08. 20. 21:02

 

Üdv Márton vagyok 12 éves. Enyhébb fehér foltot tapasztaltam a péniszemen ez mitől lehet csak ennyit szeretnék kérdezni,Mert szégyenlem a szüleim előtt mondani.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:47

A fehér foltok, ha nem járnak egyéb tünettel, például erős hámlással, viszketéssel, akkor legtöbbször ártalmatlanok. Veszélyesnek biztos nem gondolnám. Pontosabb diagnózist leírás alapján nem tudok mondani. Az orvosi vizsgálathoz szükség van valamelyik szülőre, sajnos ezt nem lehet elkerülni, ha nagyon aggasztó a dolog, mégis meg kellene mutatni orvosnak.

Renata 2019. 08. 20. 13:46

Hello...Nálam is Chlamydiát diagnosztizáltak....évek óta próbálunk babát összehozni,de nem sikerül....sehogysem...Lombik program sem,de idén is újra próbálkozunk...

Lehet hogy most megtalálták a csendes tettest,ami eddig utunkba állt?

Lehet még kisbabánk??? Van még remény????

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:49

Remény mindig, minden helyzetben van. Természetesen ha a méhnyakon gyulladást okozó fertőzést kezelik, azzal nő az esély. Viszont azt nem értem, hogy hogyan tud egy lombik kezelés után kiderülni a fertőzés, bár a lényeg az, hogy kezeljék, természetesen partnerrel együtt.

bal28 2019. 08. 20. 12:20

Tisztelt Doktornő!

A Vélt megfertőzéstől számítva..kb 43-44 .napon voltam az Interlab kft. nél teljes STD vizsgálaton( Hiv 1/2 DUO Quick(Biomerieux Vidas,ELFA) , Szifilis, stb).Nem voltak tüneteim.Minden eredmény negatív lett.Ők az mondták hogy 21 nappal a vélt megfertőződés után lehet menni...Tehát 2szer annyi idő múlva mentem el.

Kérdésem az lenne, hogy meg kell e ismételnem a tesztet annak ellenére hogy negatiív lett? Vagy megnyugodhatok...

Válaszát előre is megköszönve...bal28

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:50

Megnyugodhat, az eredménye megbízható. Minimum 21 nap után lehet menni, ha több, az nem baj.

Maria 2019. 08. 19. 17:42

Ha 19 napja fejeztem be a Kliond100 kezelésen és a 19dik nap vissza megyek újabb vizsgalatra ezúttal szeretnek chlamyida,mycoplasma ureoplasma vizsgálatot is mivel azt nem vett az orvos.

Ez befolyásolhatja?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:51

Nem, 3 hét után már lehet tesztet végezni.

Lajos 2019. 08. 19. 12:29

 

Sima francia mien betegség lehet kapni azóta fura a makk

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:51

Orális szex útján a HIV kivételével szinte az összes nemi betegséget el lehet kapni.

Tévald Zsanett 2019. 08. 19. 10:25

 

Ugy érzem a párom meg csalt a saját unoka testvérével. A péniszérol lehet mintát venni hogy meg tudjam valóban igy volt e.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:52

Semmilyen mintavétel, vagy labor vizsgálat nem ad választ arra kérdésre, hogy egy fertőzést ki, kitől, mikor kapott el. Emiatt felesleges vizsgálatot végezni.

Dorka 2019. 08. 18. 22:27

Tisztelt Doktornő!

Dalacin hüvely kenőcsöt használok mert be van gyulladva a méhszájam de nem tudom hogy lehet e melette pisilni!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:54

Nem egészen értem a kérdést. A Dalacin hüvelykrém használata mellett természetesen lehet pisilni. Az inkább felmerül, hogy a méhszájseben segít-e a Dalacin, de legyünk optimisták.

Aliz 2019. 08. 18. 17:04

Ha no létemre el kaphattam évekkel ezelőtt chlamydiat de orvos sose mondta akkor lehet időközben elmúlt vagy nem kimutatható?

Vagy ha nem kimutatható akkor mi a teendő?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:54

Ha nincs kimutatható fertőzés, akkor nincs teendő. El is múlhatott.

Ottó 2019. 08. 18. 16:49

Kedves Doktornő!

Óvszer nélküli szex során lehetséges, hogy húgyúti gyulladást (here diszkomfort érzet, vörös húgycsőnyílás) okozzanak a férfinak a női hüvelyben található baktériumok? Tehát leszámítva a kizárólag nemi úton terjedő betegségeket (chlamydia, tripper) el lehet kapni más bakteriális fertőzést is?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 13:56

El lehet kapni, hozzátéve, hogy ne számítsuk le a nemi úton terjedő fertőzéseket sem. Óvszer nélküli szex után jelentkező húgycső pirosság, érzékenység bármilyen fertőzéstől lehet.

Hipochonder 2019. 08. 17. 17:51

Kedves Doktornő!

Szeptember elején fogok beköltözni kollégiumba. Elég sok rémtörténetet hallottam egyetemi gólyatáborokról/kollégiumokról, de az egyik-másik nem hagy nyugodni. Ha valaki (feltételezem) heccből belevizel/belelógatja a nemi szervét más italába, aki abból tudatlanul iszik, megfertőződhet bármilyen STD betegséggel, vagy ilyenkor az áldozat ilyenekkel nem kell hogy számoljon? Válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 16:52

Nehéz erre e kérdésre érdemben válaszolni. Nyilván az olyan helyzetekre senki nem készül, amikor a normál higénés szabályokat ilyen durván nem tartják be. Ilyenkor azért nem csak a nemi betegségek miatt kell aggódni. Azt tanácsolom, hogy kerülje el azokat a helyzeteket, amikor előállhat olyan szituáció, amiket leír. Ha komolyan felmerül, hogy egy kollégiumi hűtőben ilyesmi történik, akkor igyon teát, előtte forralva fel a vizet, és ne tartson nyitott italt közös helyen.

Kinga 2019. 08. 16. 18:54

Chlamydia okozhat meddőséget.

De ha későn is ki kezelik akkor is fennáll a lehetoseg?

Mindenhol másképp értesültem, van akk azt mondja már 4 év alatt is meddővé tehet.

Ez csak akkor derül ki ha próbálkozás után se jön össze a gyerek?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 16:52

Igen, csak akkor fog kiderülni.

Bregyán Johanna 2019. 08. 16. 16:51

 

Jó napot! Azzal a kérdéssel fordulok magukhoz 23 éves vagy kb 2hete pecsétlő vérzésem van de nem sok csak a wc papíron látszik a menstruációm nem rendszeres mitől lehet ez?? Nemi életet élek rendszeresen terheség fent állhat??

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 16:53

A vérzés zavarok miatt nőgyógyászhoz kell fordulnia. Előfordulhat, hogy a méhnyak gyulladása, vagy valami hormon rendszeri probléma van a háttérben.

Fruzsina 2019. 08. 16. 14:11

 

Jonapot kívánok.én azal a kérdésel fordulok önhöz hogy én kedden voltam.orvosnál mert nemi szemölcsök jönnek ki rajtam.De kaptam rá.condyline oldatot de viszont az nem lesz elég 14napig...esetleg ijenkor mit csináljak ha nem elég az oldat amit fel írtak.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 17:46

Az ecsetelőt csak a szemölcsök felszínére kell tenni, 3 napig, aztán jön 4 nap szünet. ha így használja, egész sokáig elég szokott lenni. Ha olyan nagy kiterjedésben vannak tünetek, hogy ez a kezelés nem elég, akkor lehet, hogy valami más módszert kéne választani.

T.D 2019. 08. 16. 02:21

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy smárolás útján el lehet-e kapni a HIV fertőzést.

Tudom elég abszurd a kérdés de 1 héttel ezelőtt olyan személlyel smároltam egy fesztiválon aki a rizikócsoportba tartozik (homoszexuális) , és az eset után egy héttel el kezdett fájni a torkom és állandóan tüsszentek. Lázam és egyéb tünetem nincs, és már a torokfájás is múlóban.

Lehet illetve lehetett ennek bármi köze a HIV vírus hoz?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 17:48

Nem, a HIV nem terjed csókolózással.

katalin 2019. 08. 15. 22:14

Kedves doktornő, a kérdésem a következő.

Fül-orr-gégészeten torokváladékmintát vettek tőlem ( pontosabban, a nyelvemről, pálcikával, de ők így mondták), mert fehér volt a nyelvem .Negatív lett, a lelet szerint semmiféle kórokozó nem tenyészett. Azt szeretném tudni, ez a mintavétel kimutatta volna bizonyos nemi bajok kórokozóit is,mint akár a lues, chlamydia és társai?

Köszönettel: Kata

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 17:49

Nem mutatta volna ki, mert a leírása alapján, ilyen tesztek nem történtek.

Marietta 2019. 08. 15. 20:51

Jó estét doktornö! Az a gond a párommal hogy mar többször kijött a péniszén herpeszhez hasonló kentük már mindennel. De eddig még ennyire durván nem jött ki ahogy most. Szed rá immunerösitöt is. ISOPRINOSINE 5000 állitólag ettől nem fog kiujullni 1évig. Viszont ugyanúgy kijön. Igaz hogy mégcsak fél doboznál tart. Elsem mult még ami most van rajta. Kb 8kissebb nagyobb holyagok voltak neki rajta . Ami mar most hegesedik erre megint látuk hogy újjabb kettö jon. Ráadásul a makk alatt 2 nagyobb feher keményes pattanás szerü van neki . Ami nem fáj neki ! Nekem semmi panaszom. Természetesen voltam nőgyógyásznál de semmit nem talált

. Miattam kapja el? Én adom á neki? Mit tegyek? Kérem segitsen.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 21. 17:51

Az első, és legfontosabb lépés a diagnózis tisztázása. A leírása alapján nem típusos herpeszre. A megfelelő kezelést akkor lehet kiválasztani, ha tudjuk miről van szó.

Ibolya 2019. 08. 14. 14:02

 

Évekig visszatérő súlyosabb Candida gomba miatt ami már tenyleg alig ki kezelhető, orvostól orvosra járás okozhat meddoseget vagy akar problémákat teherbe esésnél?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:13

A gombás fertőzés nem okoz meddőséget, vagy problémát a teherbe esésnél.

Robert 2019. 08. 14. 11:51

Kedves doktornő!

Milyen betegségeket kezelnek hosszas antibiotikummal?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:00

Kicsit általánosnak érzem a kérdését, és nem tudom, mit ért az alatt, hogy hosszas antibiotikum kezelés. A Lyme kórt például elég hosszú ideig kezeljük, 21 napig.

Ilona 2019. 08. 14. 11:51

Tisztelt doktornő,

Milyen vizsgálatokból derül ki ha a petevezeték károsodott?vagy akár a méh, és minden olyan szerv ami károsodhat és nehezíti ezáltal a teherbe esést?

Ultrahang és szűrés esetén már látszana ha gond van?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:03

Bár a felvetés jogos, de mégis az életben másképpen működik a dolog. Előre , nem igazán lehet megmondani, kinél milyen mértékben károsodott a petevezeték, illetve, hogy az okoz-e majd problémát teherbe eséskor. Úgyhogy először próbálkozni kell, és ha nem jön létre a terhesség, akkor végeznek petevezeték átjárhatósági vizsgálatot.

Kitti 2019. 08. 14. 11:45

Koszonom a választ!

Meg lenne kérdésem nekem csak ha mehnyakrak szűrések volt akkor a Chlamydia nem mutatható ki?

Lehetséges 4 év alatt senki se vette észre?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:03

Nem elképzelhetetlen.

Kitti 2019. 08. 14. 10:00

Ön szerint lehetséges lehet nálam chlamydia vagy más komolyabb betegség?

Tuneteim:

-fehér-sárgás folyas ami megszarad fehér lesz,vagy ilyen morzsás típusú

-égő érzés a hüvelyben,vizelés után is a hüvelyben érzek fájdalmat (fájdalom változó van amikor kevésbé van amikor jobban)

-nemi szervememen érzek fájdalmat nem az alhasamba de ez se állandó

-volt amikor viszketett is a nemi szervek

4 éve járok orvosokhoz ez sose merült fel, mindig Candida gombam volt vagy olyan is volt semmi nem jött ki.

Méhnyakrák szűrés és kenet volt mindig, de úgy tudom chlamydia nem kimutatható.

A doki mikor megvizsgált és tapintott több féle képpen, de ott is fájt bizonyos erintesekkor...

Most nagyon megijedtem, nem rég kezdtem olvasni erről a betegségről.

Nemi kapcsolatom utoljára 1 éve volt es azelőtt meg 2015ben.Mi van ha azóta megvan és senki se vette észre ?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:29

A chlamydia fertőzést kizárni csak laboratóriumi vizsgálattal lehet. A mintavétel a méhnyakról történik, térítés köteles vizsgálat. Kérheti a nőgyógyásznál is, vagy bőr-és nemigyógyászaton.

Tomi 2019. 08. 13. 19:52

Tisztelt Doktornő!

Férfival történt smárolás.Farkát is megfogtam, terjed a HIV smárolással, illetve erintessel?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:29

Nem.

A 2019. 08. 13. 18:55

Kedves Doktornő!

Páromról kiderült, hogy nem egyedül én vagyok neki. Védekezés nélküli anális együttlétünk után kb. 1 héttel véres, nyákos székletet ürítettem ami azóta is tart (1,5 hete), igaz valamelyest javult. Ez lehet annak a jele, hogy elkaptam valamit? Milyen célirányos vizsgálatot érdemes elvégeztetnem?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:32

Feltétlenül forduljon proctológushoz (a sebészet azon ága, mely a végbél betegségeivel foglalkozik). A vizsgálatot követően határozottan indokolt teszteket kérni fertőző betegségekre is, elsősorban a gonorrhoea, Chlamydia irányában. 3 hét utász vérvételből szifilisz és HIV szűrés is javasolt.

Karolina 2019. 08. 13. 15:52

 

Ha kesőre derül ki a chlamydia sok év után akkor is gyógyítható?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:32

Igen.

Ivan 2019. 08. 13. 14:45

 

Lehet volt ilyen kérdés, de előfordulhat, hogy gombás kezelés férfinél el fajulhat és hosszas antibiotikummal kell kezelni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:34

A gombás fertőzést nem kezeljük antibiotikummal, hanem ún. gomba elleni gyógyszereket használunk. Szájon át, tabletta formájában férfiaknál általában nincs szükség rá, egy rövid gyógyszeres kezelés után krémekkel gyógyítható.

Ivett 2019. 08. 13. 13:34

Kedves doktornő!

On szerint milyen beteg lehet ha már évek óta Candida fertozesem van de e miatt lehetnek ezek vagy akar Chlamydia,Trichomonas?

Fájdalmas nemi elet,ego érzés utána pisiles is faj ego érzés de 20 perc múlva elmúlik és utána már nem faj.

Fehér folyas,morzsas darabos,néha vizesebb sargasabb.

Sokszor volt véres szekletem de használtam krémet segített...

Évek óta járok orvosokhoz de mindig csak Candida gombát állapítanak meg.

Mi van ha ennél több van és 4 éve így elek?komolyabb bajaim is lehetnek?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:36

A kérdéseire csak laboratóriumi vizsgálatok birtokában lehet válaszolni. Panaszai miatt proctológiai (végbél betegségeivel foglalkozó szakorvos) vizsgálat is szükséges.

Nagy Krisztian 2019. 08. 13. 08:50

Tisztelt Doktorok!

Azt szeretném megkérdezni hogy közös torolkozo használat egy esetleges hepatitis fertőzést (b,c) mennyire viheti at. Én itt például edzotermi keztorlesre alkalmatos torolkozore gondolok. Olvastam hogy ha fertőzött ver volt rajta akkor kézen szajhoz vihető vagy valami ilyesmit. Vagy csak ha az én kezemen is volt nyílt friss sérülés?

Koszonom válaszukat

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:37

Nem tartom életszagúnak a hepatitis átvitelét közös kéztörlővel, mindenesetre a közös törölköző használatát lehetőleg mellőzze.

Gábor 2019. 08. 13. 08:36

Tisztelt Doktornő!

6 héttel a kérdéses eset óta szeretnék szifilisz tesztet végeztetni. Ebben a 6 hétben egyéb betegség miatt szedtem antibiotikumot : Levofloxacin 1x500 mg és Aktil duo 875 mg/125 mg 2x1.

Kérdésem az lenne, hogy a szedett antibiotikumok befolyásolják a teszt eredményét vagy újból meg kell ismételni?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:38

Elméletileg a vérvételes teszt eredményt nem befolyásolja, de a biztonság kedvéért azt javasolnám, hogy vetesse le a vérét most, és 4 hét múlva ismételje meg, így együtt lesz teljesen megbízható az eredmény.

Maria 2019. 08. 12. 20:55

Lehet két betegség is egyszerre egy nőnek?

trichomoniázis es chlamydia is?

Ha igen mindkettőre fény derülhet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 10:39

Lehet a kettő egyszerre, mind a kettőt ki lehet mutatni labor teszttel, és mind a kettő kezelhető, akár egyszerre is.

Tamás 2019. 08. 12. 17:30

Üdvözletem.

Az ágyékomon piros,viszkető ,kiütés-szerű foltok jelentek meg,3 - 4 db. Van olyan nemi betegség amelynek ez a tünete? Nem tudok rizikós kapcsolatról, esetleg valami régi lappangó betegség? 2-3 hete volt orális szexben részem, de gumival. Nyál érhette persze az ágyékom. Mi lehet ez?Nagyon kellemetlen a viszketés.

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 11:01

Egy bőr tünetről, csak úgy lehet nyilatkozni, ha történik vizsgálat. A leírás alapján számos oka lehet, találgatni pedig nem érdemes.

Imola 2019. 08. 12. 16:41

Méhnyakrák teszt esetén lehetséges az olyan eredmény, hogy chlamydia gyanú?

Ritka esetben vagy csak előrehaladott állapotban vagy egyaltlan nem lehet így eredmény kapni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:04

A méhnyakrák szűréskor leírhatnak gyulladást a méhnyakon. Ennek egyik oka a Chlamydia, de nem az egyetlen oka, úgyhogy biztosat a rákszűrés nem tud mondani a Chlamydiáról.

Livia 2019. 08. 12. 16:10

Ha csak kb. 5 év után derul ki,hogy chlamydiam van akkor nem fogok sose meggyógyulni?

Ilyenkor is gyógyítható a betegség ha későn fedezik fel?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:05

Amennyiben a teszt kimutatja a fertőzést, úgy gyógyítható.

Kinor 2019. 08. 12. 11:38

Kedves doktornő

2 hete voltam orvosnál utoljára, mert folyamatos Candida gombam van.

Egy éve nem elek nemi életet de mégis folyton gondjaim vannak.

Ego érzés a hüvelyben,folyas,néha picit vizeléskor is faj de ritkább,és anno a nemi elet is volt hogy fajt vagy utána az első vizelés ego érzésem volt..

Nemreg olvastam chlamydiarol attól tartok nem e az lenne a problémám?de soha egy orvos se hozta fel nekem és eddig mindne évben voltam orvosnál létezhet, hogy nem tűnt fel senkinek?

Nagyon nagyon felek mert amikor az orvos is megvizsgalt fajt és ujjal tapintgatott pontokat és az is fajt...de egy szóval se említett mast csak a gombát és az évi szűrést végeztük el.

Ilyen esetben mi a teendő?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:20

Tulajdonképpen nem bonyolult a megoldás, kérjen vagy a nőgyógyászától, vagy bőr-és nemigyógyásznál egy Chlamydia vizsgálatot a méhnyakról, és utána megnyugodhat.

Iringo 2019. 08. 12. 08:41

Ha egy éve éltem utoljára nemi életet de most a napokban derült ki a chlamydia akkor feltétlenül értesítenem kell a volt párom aki 1 eve volt?

Számomra ez minden szempontból kényelmetlen és nem ertem...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:22

Én az hiszem, úgy etikus ha értesíti. Megértem, hogy ez nem egy kellemes szituáció, de akitől Ön elkaphatta a fertőzést, kezelést igényel.

Szabolcs 2019. 08. 11. 21:09

Ha az ex baratnom 1 év után azt állítja chlamydia fertőzése van az ram is kihat?ennyi idő utan?

Nekem semmi tünetem és neki se volt tudtommal.

Elegge be panikoltam lehet valami szovodmeny is vagy át adhattam a jelenlegi baratnomnek?

El megyek orvoshoz de életemben nem féltem ennyire

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:24

Ha ennyire fél az orvostól, akkor mi valamit rosszul csinálunk. Elméletileg nem történhet semmi olyan, ami nagyon kellemetlen, vagy fáj. Ki kell deríteni, Önnek szükséges-e kezelés, ha igen, akkor a jelenlegi párjának is kellene fog.

Nagy Iringo 2019. 08. 11. 11:46

Előfordulhat egyszerre két betegség is?

Candida gomba és chlamydia?

Ha igen mi a teendő, hiszen a gombát antibiotikum is okozhatja

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:25

Előfordulhat, sőt szokott is. Antibiotikumot kell szedni, és mellé gomba elleni gyógyszert.

Ildi 2019. 08. 11. 11:28

 

Milyen típusú STS betegsegeket kezelnek antibiotikummal, hosszasan akár 3 hétig??

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:27

Nagy általánosságban nem lehet válaszolni erre a kérdésre, minden eset más, egy egyszerű fertőzésnél is lehetnek olyan körülmények, ami miatt meghosszabbítjuk a terápiát.

Balázs 2019. 08. 10. 23:27

Kedves Doktornő!

Sajnos elég hipohonder vagyok, ezért fordulok Önhöz.

Március elején volt egy egyéjszakás kalandom (nem hivatásos nővel), ahol volt óvszer nélküli aktus is.

Másnap egy rózsaszín apró kitüremkedést láttam a makkom alatt (kör alakú, teteje nem volt), illetve nagyon enyhén csípős érzést éreztem a hugycsövem végén.

Három nap múlva elmentem egy magánrendelőbe, ahol a vizeletminta semmit nem mutatott ki, a rózsaszín kitüremkedést a kezelőorvos ártalmatlannak találta. Kaptam azért egy antibiotikumos kúrát.

Azóta sajnos folyamatosan keresem az elváltozásokat a péniszemen, látok a makkomon egy-egy apró piros foltot vagy csak egészen pici pöttyöt, de ezeket gyakorlatilag csak erős fény alatt.

Illetve a fitymámon látok egy-két apró sötét rózsaszínes íves, vékony vonalszerű elváltozást, tehát nem foltot (pici, 1-2 mm, nem türemkedik ki egyik sem, viszketés, fájdalom sincs, egy teljesen sötét rózsaszín, egy pedig közel azonos a bőr színévél), illetve szintén a fitymán a bőrön néha látható egy-két nagyon apró piros pötty. Egyéb tünetetet a testemen nem fedeztem fel. (Picit hámlott a kézfejeimen egy két helyen a bőr három hete, csak a teljesség kedvéért írom le.)

A márciusi eset óta óvszer nélkül nem voltam együtt senkivel, pontosabban csak egy alkalommal, akkor orális szex történt.

Szükséges aggódnom, bármilyen tesztet csináltatnom? Keressek fel ismét egy szakorvost? Jelenleg elsősorban STD teszten gondolkodom, hogy szükséges-e. Ha igen, a Doktornő mire javasol tesztet elvégeztetni?

Az elmúlt években aránylag aktív szexuális életet éltem, több partnerem volt, de mindig óvszerrel történt az együttlét néhány orális aktust, illetve a márciusi esetet leszámítva. Soha nem volt egyéb szexuális jellegű panaszom. Jelenleg - a márciusi eset óta - a libidóm jelentősen csökkent, attól tartva, hogy esetleg elkaptam bármi komoly betegséget.

Köszönöm szépen előre is segítő válaszát.

Balázs (28)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:33

Érezhető a leveléből, hogy valóban nagyon aggódik. Természetesen mi azt mondjuk, hogy mindenkinek érdemes szűrést csináltatni, aki nemi életet él, ami Önre is igaz, de ennek az egész helyzetnek a kezelése mégsem halad jó irányba. Az, hogy libidó csökkenés jelentkezik, Önt egy orvosi vizsgálat nem tudja megnyugtatni, mind olyan jelek, ami miatt azt gondolom, hogy feltétlen foglalkoznia kell a szorongásával, annak hátterével és kezelésével. Az orvosok nem fognak ebben segíteni, mert nincs rá eszközük, minél több orvoshoz megy, annál rosszabbul fogja magát érezni, higgye el. Legtöbbet akkor tesz magáért, ha elkezd az állapot lelki részével foglalkozni, ebben kér megfelelő helyen segítséget, és meglátja, a testi rész is megoldódik szépen.

Inez 2019. 08. 09. 18:03

Ha tegyük fel chlamydiam van de csak én gondolom így meg orvos nem állapította meg.

A bőrgyógyászom doxyt irt fel pattanasra és elég sokaig kellett szednem szerintem volt 5-6het is, akkor attól elmulhatott ha volt chlamydia betegségem?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 12:34

Nem, a pattanások kezelésére alkalmazott antibiotikum adagolása nem elegendő a Chlamydia kezelésére.

Bogi 2019. 08. 09. 16:51

Kedves Doktornő!

Én egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, mely már nem friss dolog de sokszor eszembe jut ezzel nyugtalanná téve.

A lényeg: Körülbelül 5 évvel ezelőtt több partnerem is volt (kb. 4, melyre nem vagyok büszke ugyanis óvszer nélkül szeretkeztünk). Nagyon zavart a dolog, ráadásul ebből az egyik akkori komolynak hitt párom félre is lépett. Ettől még nyugtalanabb lettem. Ezután kissé bűzős, halszagszerű váladékozásom volt. Így hát elmentem egy std szűrésre ahol kaptam erre gyógyszert, ettől eltekintve minden negatív lett. Csak nem hagyott ezután sem nyugodni a dolog így hát elmentem mégegyszer ahol megint csak negatív lett mind a vér mind pedig a hüvelyváladék tenyésztésem is. Ezután egy kicsit megnyugodtam. Ezt követően (ennek 3 éve) lett egy komoly párkapcsolatom (mely most is tart és mindennél jobban szeretem) viszont ismét feljött bennem ez a dolog és a kapcsolatunk első évében ismét elmentem egy 3. "megnyugtató" szűrésre, ugyanis nagyon zavartak az előzmények és semmit sem szerettem volna átadni a páromnak.Ez is megint csak negatív lett.

Lényeg ami lényeg 3 éve vagyok együtt a párommal és még a mai napig eszembe jut és nagyon félek tőle hogy bármit átadhattam neki ugyanis ahogy olvastam vannak olyan kórokozók amik csak sok idő elteltével mutathatóak ki, gondolok itt az ablakperiódusra. Így hát még a mai napig is rettegek attól a gondolattól hogy átadtam neki bármit is, hisz vele tényleg komolyan és nagyon hosszú távra tervezek.

Párom szerint 3 negatív minta után csak nem lehet semmi de engem csak zavar a dolog. A kérdésem az lenne hogy érdemes lenne még elmennem egy 4. szűrésre (esetleg páromnak is) így 3 év elteltével is hogy megnyugodjak nincs semmi probléma?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:12

Nem, semmiképpen ne menjen negyedik tesztre. A legfontosabb része a levelének, az ahogyan leírja, mennyire aggódik, és retteg. Ezekkel az érzésekkel kell foglalkozni, mert valami oka biztosan van, ha nem jut ebben a kérdésben előrébb, az vélhetően újabb szorongáshoz, újabb orvosi vizsgálatokhoz fog vezetni, Ön meg nem érzi majd jobban magát, hiszen hiába mondom és, vagy mondta a korábbi orvos, hogy nyugodjon meg, ez sajnos nem így megy.

Gábor 2019. 08. 09. 11:48

Tisztelt Doktor Nő!

Együtt voltam egy idegen hölggyel. Végig használtunk óvszert viszont az aktus végén miután lekerült az óvszer a hölgy megfogta a péniszem. Így a kezén lévő hüvelyváladék érintkezett a pénisze nyálkahártyájával. Kérdésem az lenne, hogy kaphattam-e el bármilyen nemi betegséget. Az eset után két nappal fájtak az izmaim, levert voltam, este 37.2 hőemelkedés volt, de ezek a tünetek másnap reggelre elmúltak.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:14

Nem, ilyen módon nem kaphatott nemi betegséget. A tünetei inkább valamilyen vírusbetegség általános tünetének tűnnek.

Aurél 2019. 08. 08. 14:50

Kedves doktornő!

Ha egy óvszer nélküli szexuális aktust követően végéigszedtem más okból kifolyólag egy antibiotikumot az lehetséges, hogy meggyogyitott (chlamydia, ghonorrea) vagy csak a tüneteket, de a fertőzés továbbra is fennal? Ez esetben az antibiotikum után mennyi idővel érdemes szűrésre menni, hogy valós képet kapjak?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:16

Az attól függ, milyen antibiotikumot szedett. Elképzelhető, hogy meggyógyult. De az is, hogy a kórokozó nem tűnt el teljesen, de nem is kimutatható. Mindenesetre a tesztre menni kb. 3 héttel az antibiotikum abbahagyása után érdemes.

Kinga 2019. 08. 08. 11:10

Chlamydia kenetbol kimutatható vagy azt külön kell kérni?

Az orvosom vett mintát+méhnyakrák szűrés is volt.

Telefonon fog értesíteni, mert sajnos nem fogok a városban tartózkodni.

Ha esetleg chlamydia fertőzést talal ertesitene vagy erre más vizsgálat szükséges ?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:17

Külön kell a vizsgálatot kérni, és fizetni, térítésköteles. Úgyhogy sajnos még egyszer el kell majd menni vizsgálatra.

12...3031>