12...3435>
Peter 2019. 11. 16. 08:42

Tisztelt Doktorno!

Probaltam keresni, de sehol nem talaltam valaszt. 1 hete Magas lazam van 4nap utan derult ki h tudogyulladas. Megfelelo antibiotikumot kaptam es vegre lazam sincs. A felesegem nem hajlando oralisan kielegiteni, mert h elkapja, mivel ez is testnedv. Van ennek barmi alapja vagy csak ujabb kifogast talalt ki?

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 10:27

Párkapcsolati témában nem tudok tanácsot adni, orvosi szempontból pedig: mivel nem tudjuk, pontosan milyen kórokozó okozta a tüdőgyulladást, így nehéz lenne megmondani, milyen módon fertőz.

Laszlo 2019. 11. 16. 06:06

Tisztelt Doktorno,

Egy szex munkassal egyalkalmas, vedekezes nelkuli eggyutlet utan, 12. hettel elvegzett 4. generacios Ag/Ab HIV laboratoriumi teszt eredmenye Non-Reactive, 15. es 17. heten elvegzett HIV 1/2 Rapid / Point of Care tesztek eredmenyei Negativak ! Semmi fele "olvasott" tunet nem volt eszlelheto! Megnyugodhatok ? Ennyi ido elteltevel, ami ugye mar az ablakperiodus idot kimeritette, kijelentheto, hogy szinte biztos, hogy nem elek HIV-vel ?

Clamydia Trachomatis fertozes gyogyulasi ideje a megfelelo antibiotikumos (Azitromicine 4 x 500mg) kezeles utan kb. meddig tarthat ?

Valaszat elore is koszonom,

Udvozlettel:

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 10:28

A HIV teszt eredménye teljesen megbízható, nincs szükség ismétlésre. A Chlamydia kezelése után 3 héttel történik a kontroll, annak negativitása esetén minősül gyógyultnak.

Judit 2019. 11. 16. 00:26

Tisztelt doktor nő!

Szeretném megkérdezni ,hogy az intim borotválásról mi a véleménye?Valahol azt írják ,hogy jobb a borotválás higéniailag nem izzad az ember .Másik oldalon már azt olvasom ,hogy fertőzés hamarabb lesz .Ha nem gond a borotválás akkor mindenképpen színezék és illatmentes borotvahabot kell venni?Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 10:31

Teljesen egyéni, hogy kinek melyik módszer jobb, függ a bőr típustól, a szőr minőségétől, allergia hajlamtól is. Ha Önnek nincs semmi panasza a borotválás után, akkor alkalmazza azt. Minden módszer során történik hán sérülés, ami valóban picit növeli pl. a HPV fertőzés esélyét, de ebben nincs különbség a gyantához vagy a krémhez képest.

Anikó 2019. 11. 14. 21:22

Tisztelt Doktornő!

A gégét és hangszálakat érintő candidám van 2 hónapja (fáj, beszéd után mégjobban). Voltam fül orr gégészeten, amikor kiderült, hogy candida albicans sok teleppel, 1 hétig 3x1 nystalint szedettek majd a fentálló probléma ellenére elküldtek gyógyszer nélkül.

Kérdés 1: Elmúlik-e magától, várjak, vagy hová menjek a panasszal, ez a fül orr gégészetre vagy bőr és nemibeteg gondozóba tartozik?

Kérdés 2: Terjed-e szexuális úton, párom elkaphatta-e? Nem használunk óvszert, mert régóta együtt vagyunk. Neki nincs semmi tünete, de felmerült mi van, ha elkapta és visszaadhatja? Nyállal átadódhatott a candida és átkerülhetett a nemi részekre? Van-e értelme megnézetni neki std szűrésen, hogy elkapta-e a candidát?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:22

A párja vizsgálatát nem tartom szükségesnek, amennyiben neki nincs panasza.
Önnek fül-orr gégészetre kellene menni. A kiterjedt Candida fertőzés nem gyakori torokban, esetleg belgyógyászatilag is át gondolhatná a házorvos, hogy nem szükséges-e vércukor vizsgálat, vérkép, stb. egyéb háttér betegségek kizárása céljából.

Ádi92 2019. 11. 14. 09:58

 

Tisztelt Doktornő! Volt orális kapcsolatom egy prostiutáltal 6 hónapra rá voltam nemi gyógyásznál hiv szifilisz eredményt várom épp!Ezt irta a papirra mikor megnezte a nemi szervem:sulscus coronatius felett bőrszinű papulák diagnosis:megjelölt follicuralis rendelenességek! Itthon olvastam el a pairt nem tudom mit jelent ez! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Ádám!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:23

Semmi kórosat nem írt le a bőrgyógyász, az általa rögzített állapot normális.

Dénesi 2019. 11. 13. 18:13

Ha a estd vizsgáld megvan h

Aa a leg roszab eredményt kapom gyógyítható? Vagy mi akkor atehendo mireszámitjak?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:24

Tudom, hogy sokszor nehéz kivárni az eredményt, és olyan módon szeretne megnyugodni, hogy felkészül a legrosszabb eshetőségre. Csak azt mondhatom, ne készüljön előre a legkedvezőtlenebb helyzetre, ha megvan az eredmény, abból egyértelmű lesz, mit kell tenni.

László 2019. 11. 13. 16:10

Tisztelt doktornő!

Nagyjából másfés hónapja arra lettem figyelmes, hogy rendkívül viszket a fitymám, majd néhány nappal később sűrű váladék keletkezett alatta. Ez 3 napig tartott, majd elkezdett bepirosodni a fitymám és a makkom. Most egy hónapja egy külföldi útról hazatérve élenk piros apró pöttyökre lettem figyelmes a makkomon. Próbáltam Betadinnal és Bepanthennel kenni, amitől eltűntek az élenk piros pontok, viszont maga a fityma és a makk továbbra is piros maradt, valamint a piros pontok helyén apró, tűhegynyi kitülemkedések maradtak és száraz/ráncos lett a makkom. Esetleg meg kéne próbálnom Canestennel is kezelni? Nem tudom hova fordulhatnék vele, mivel az utóbbi egy évben nem volt semmilyen aktusom, így nem tudom hogyan jelentkezhetnék nemibeteg szakrendelésre, viszont ahogy utána olvastam, az urológus sem foglalkozik ilyen esetekkel.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:26

Az urológia tényleg nem. A leírása alapján én sem gondolnék fertőzésre (amit mástól kapott el), inkább egy bőrgyógyászati probléma lehet. Így-bőrgyógyászatra kellene vele fordulni.

Karolina 2019. 11. 13. 14:54

Kedves Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy a HIV fertőzés elkapható -e olyan szituációban, hogy egy üzletben a pénztáros véres kézzel (tenyere el volt vágva) adta át az aprót, amihez ugyebár én is hozzáértem.

Ez a fajta, nem közvetlen kontaktus mennyire aggasztó mondjuk az említett fertőzés kapcsán?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:27

Ilyen módon nem lehet HIV fertőzést kapni.

Aliz 2019. 11. 13. 12:05

 

Herpes simplex vírus (HSV 1 és 2) esetén ha PCR vizsgálat vérből negatív lett akkor megnyugodhatok?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:29

Nem tudom, mi miatt kérték a vizsgálatot, mindenesetre az eredmény azt mondja, hogy Önnek nem volt korábban herpesz vírus fertőzése.

Laci 2019. 11. 12. 16:47

Tisztelt Doktornő!

Egy szórakozóhelyen egy nem túl jó hírnevű lány táncközben bekapta az ujjam. Utána én nem mostam kezet, viszont gyakran rágom a körmöm, így utána akár 1-2 perccel én is bekaphattam az ujjam. Elkaphatok bármilyen STD-t, és ha igen, akkor mit? Válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:30

Nem tartom reálisnak, hogy ilyen módon bármilyen fertőzést kapjon.

Péter 2019. 11. 12. 16:32

Tisztelt Doktornő!

Egy nightclubban orálisan védekezés nélkül kényeztettem egy ottani hölgyet. Veszélyben vagyok egy esetleges HIV fertőzéssel kapcsolatban?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:31

a HIV-vel nem, de egyéb fertőzéseket elkaphatott. Ha biztos szeretne lenni benne, nincs baj, érdemes szűrésre menni.

Cardioton 2019. 11. 12. 15:35

Tisztelt Doktornö!

Még Októberben írtam itt a blogban Önnek, de sajnos a mai napig nem kaptam választ. Így újra próbálkozom. Remélem most már sikerül a lent írott problémámra választ adnia. elöre is köszönöm.

Két hete jött meg a friss erdményem a húgycsö törlet tenyészetéröl. A lelet azt mutatta hogy a köv. bakteriumok találhatok a húgycsöben.

Aerob: Streptokokken (Viridáns-Csoport), valamint Morganella morganii.

Veszélyesek ezek?

STD-Korokozók ezek?- illetve STD- fertözésre utalhatnak ezek a kórokozók?

Kellene e szedni esetleg ezekre Antibiotikumot?

Ezenkivül erotikus masszörnöhöz készülök menni. A Programban lenne egy hosszabb nemi szervi masszázs és a végén óvszeres francia?

Elkaphatok a masszázs által is bármi nemü STD-t?

Válaszát elöre is köszönöm.

Tisztelettel

Cardioton

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:34

Klasszikus masszázzsal nem, orális szex útján igen. Úgy látom a leveléből, hogy aggódik az STD fertőzések miatt, így talán érdemes lenne, a későbbi szorongást megelőzendő-óvszert használni mindenhez. A húgycső tenyésztéssel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, az Ön vizsgálata után, a panaszai, esetleg korábbi eredmények és kezelések tükrében az az orvos kell, hogy értékelje, aki kérte a vizsgálatot. Önmagában a tenyésztési leletek nem sokat mondanak.

Ferenc 2019. 11. 12. 13:10

 

Tisztelt Doktornő! 5 éve ugyanaz a női partnerem,nem volt ez alatt az időszak alatt más,előtte viszont több partner is volt egymás után. Az utóbbi két évben rendszeresen visszatérő gombás fertőzései vannak a barátnőmnek. Én tünetmentes vagyok. Elképzelhető,hogy egy korábbi bennem lévő fertőzés betegíti meg ilyen sűrűn? Milyen STD szűrés érdemes végeznem és Neki is? Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:36

Nem elképzelhető, hogy a korábbi partnerei miatt, Ön fertőzi meg a jelenlegi párját gombával. Mivel neki vannak panaszai, őt kell vizsgálni, ha fény derül bármire, ami Ön is érinti, fog szólni a párja orvosa.

Heni 2019. 11. 11. 18:43

 

Kedves Dr Nő! Köszönöm válaszát ,mint előző levelemben irtam az ureaplasmát és hogy mennyi fajta gyógyszert szedtem rá és még mindig pozitiv az eredmény. Azért zavar mert tüneteim is vannak nem csak papiron pozitiv hanem társulnak a tünetek is mellé . Hiába szedtem egy egy doboz antibiotikumot nem hatott rá . Adjon tanácsot mit kellene tennem . Köszönöm válaszát .

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:37

Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok tanácsot adni. Kellene nézni legalább egy kenetet, hogy tudjuk, helyre állt-e a hüvely egyensúlya az antibiotikumok után.

Gabriella 2019. 11. 11. 08:52

Tisztelt Doktornő!

Hpv 16- tal, és herpesszel diagnosztizáltak.

Szeretném, ha az anyukám hozzám költözne, de nem tudom, mi a teendő a fertőtlenítés terén, és félek, hogy megbetegítem.

Kérem, meg tudná mondani, hogy mivel kell fertőtleníteni (illetve kell e), a wc ülőkét, kádat, csapot, evőeszközöket, poharakat?

A kezem sima szappanos mosása elegendő étel készítés előtt, wc használata, és tampon felhelyezése után?

A ruhákat hány fokon kell mosnom? Esetleg kell ahhoz is valami fertőtlenítő?A mosógépet kell fertőtlenítenem minden mosás után?

Valamint még azt is meg szeretném kérdezni, hogy a genitális herpesz ha kijön megint rajtam, onnantól hány nap/hét/hónapig kell óvszert használni, hogy biztosak legyek, hogy nem fertőzöm meg a párom, ha egyszer lesz esetleg valakim.

Nagyon hálás vagyok, hogy van kinek írnom, ebben a nehéz helyzetben!

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 15:36

Annyi az összes teendő, hogy nem használnak közös törölközőt, és a normál higénés szabályokat betratják. Nyilván közös fogkefét, vagy borotvát nem használnak. Bármilyen mosószer, fertőtlenítő jó, nem kell külön rendszabályokat bevezetni.
A herpesz nehezebb kérdés. Ha nem használnak óvszert, akkor a párja megfertőződhet, sajnos gyakorlatilag akármikor. Lehet pontosítani a javaslatokat, de ehhez vizsgálatok kellenek. Első körben Önnek kéne elmenni vizsgálatra akkor, amikor éppen tünetes.

Peti 2019. 11. 10. 23:03

 

Budapesten 9. kerületben szeretnék elmenni STD szűrésre. Most szeretnénk a párommal óvszer nélkül is összebújni. Szeretnék HPV szűréseket és egyéb alapdolgokat letesztelni. Hova érdemes ezekkel elmennem? Olvastam, hogy TB-re is meglehet HIV és szifilisz szűrést csináltatni, de ha én egy ilyen komplexebbet szeretnék mit ajánl? Köszönöm előre is segítségét!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 15:37

A magán rendelők honlapján megtalál minden szükséges információt, nem lenne etikus, ha külön kiemelnék valakit azt hiszem. Az állami rendelőben pedig- a területileg illetékes gondozóhoz lehet fordulni, időpont egyzetetés alapján.

Nándor 2019. 11. 09. 15:26

Tisztelt Doktornő!

Húgyhólyagomban néhány hónapja nem erős, de kellemetlen, szúró érzésem van. A húgycső nyílásomat kissé pirosabbnak látom, s egy nagyon enyhe folyást is tapasztalok.

Mivel volt alkalmi kapcsolatom, így egy hónapon belül kétszer is elmentem std szűrésre. Második alkalommal egy hármas panelt is néztek. Minden negatív lett. Urológusnál is jártam, ultrahang vizsgálatot is végeztek. Itt sem találtak semmilyen eltérést, gondot.

Mivel a panaszaim fennállnak, tud-e valamilyen tanácsot adni, milyen vizsgálatot érdemes még elvégezni? Köszönettel: Nándi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:19

Talán a húgycső folyást lehetne megnézni egy festett kenettel, hogy abban látszanak-e gyulladásos sejtek, vagy baktériumok. Amennyiben spontán váladék ürül (nem nyomásra) akkor megnézheti nemigyógyász mikroszkóppal.
A hármas panel önmagában nem egy egzakt fogalom, esetleg át kell gondolni, mia az ami, kimaradhatott.

Norb 2019. 11. 09. 14:28

Kedves Doktornő,

Megismerkedtem egy hölggyel akinél az aktus közben HPVre hasonlító nemiszervi szemölcsöket vettem észre. Sajnos ezeket már csak akkor vettem észre miután már az ujjammal a hölgyben voltam egy pár perce és ő is eléggé nyúlkált hozzám. Előtte csak fehérneműn keresztül érintkeztünk (dörzsöltük egymást). Azt hallottam sajnos már ez is elég lehet a fertőzésre, ez igaz? Ez után nem történt további szexuális kapcsolat.

Fent maradhat a HPV az ujjamon és hasonló esetekben fertőzhetek vele ha más partneremnél hasonlóképpen próbálkoznék vagy csak bizonyos fajtái bizonyos területeken maradnak fent? Továbbá a HPV minden esetben megfertőz ha direkt kontaktusba kerül vele az ember vagy esetleg a vírus nem minden esetben jut be a hámszövetbe, mondjuk alapos tisztálkodás/fertőtlenítés után?

Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:21

Fertőzött hámsejttel a fertőzés átterjedhet, bár a nemi szervi HPV túlélésére a kézen kicsi az esély. Mivel szemmel láthatóan aggódik a HPV miatt, az a javaslatom, oltassa be magát.

Gergo 2019. 11. 09. 10:40

Tisztelt Doktornő

Elképzelhető hogy negatív std 4es panel negatív vizelet, húgycső kenet, negatív ondó tenyésztés, negatív std hív szifilisz hepatitisz ellenére ureaplasma tagw mycoplasma fertőzésem van védekezés nélküli anális együttlét után? Std klinikán tíz napos doxycyclin, majd miután a reggeli egy csepp fehér váladék és reggeli első vizelet csípés nem múlt el urológus felírt 6×500mg azithromycint. Sokat javult de nem múlt el bármi is ez. Reggel még mindig kinyerhető egy csepp fehéres váladék. Ha esetleg nem a fent említett két baktérium okozza a tüneteket mi lehet még?

Válaszát köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:24

A négyes panel megnevezés több mindent takarhat, és a mycoplasma összes típusát nem mutatja ki. Mindenesetre a váladék "kinyerését" hagyja abba először, a húgycső nyomása mechanikai irritációt okoz, váladékozni fog. Ha spontán is ürül váladék, akkor egy mycoplasma tenyésztést még érdemes elvégezni.

Ádi 2019. 11. 09. 08:40

Kedves doktornő! A nemi szervemen a makk részén a húgy cső bal oldalán 2 kis seb van ( az egyik kb 1mm-es a másik 3mm-es) már kb. 1 hónapja is volt ilyen panaszon de az szépen magától begyógyult. Lehet ,hogy csak valahogy lehorzsolódott.(szűz vagyok) Ez mitől lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:26

Ha nem fáj, nem viszket, akkor én nem aggódnék, bár ha jól értem, fertőzés amúgysem jön szóba.

Ádi 2019. 11. 09. 08:40

Kedves doktornő! A nemi szervemen a makk részén a húgy cső bal oldalán 2 kis seb van ( az egyik kb 1mm-es a másik 3mm-es) már kb. 1 hónapja is volt ilyen panaszon de az szépen magától begyógyult. Lehet ,hogy csak valahogy lehorzsolódott.(szűz vagyok) Ez mitől lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:56

Sajnos vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, de ha magától elmúlt, szerintem ne aggódjon.

Zoltán 2019. 11. 08. 14:00

 

Jo napot kívánok .nekem minden honapban egyszer bevorosodik foltokban a makkom és viszket,mi okozhatja ezt a tünetet.Szoktam kezzelni krémel aztán jobb,de minden honapban jelentkezik.Zuhanyzás közben mindig megmosom tusfürdovel is ez okozhatja ?kösszönom elore is a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:28

Lehet allergia, meg lehet más is, meg kéne mutatni bőrgyógyásznak. Ha néhány nap krém után elmúlik, nem aggódnék miatta, önmagában a kipirosodás nem jelent súlyos betegséget.

Timi 2019. 11. 07. 23:56

 

Kedves Roktornő! NEmi együttlét alkalmával a hüvelyváladék nagyon nyúlós, kb. 30-40cm hosszúra nyúlik, számomra nagyon kellemetlen. Lehet ez normális? Ha nem milyen betegség tünete lehet? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:29

Lehet normális, sőt, önmagában nem tudok olyan betegséget elképzeni, ami ennek a hátterében állna.

Jasminka 2019. 11. 07. 18:06

 

Második stádiumban már kezelt, jól reagáló, erős immunrendszerű Treponema-fertőzött, jelenleg teljesen tünetmentes minden szempontból, első ellenőrző vérvételen kiváló eredménnyel, milyen további titer csökkenésnél nem fertőző már az egyén nyála, hüvelyváladéka, genitáliák bőre? Lehet-e így csecsemőt pelenkázni gumikesztyű nélkül, lehet-e vendéglátásban konyhán dolgozni?Hány hónapot illik várni egy csókkal például? Ha minden más negatív, hány hónap a gyógyulás, erős egészséges szervezet esetén? A 2 év csak a követést és kontrollt jelenti, de hamarabb is "gyógyult" lehet valaki?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:31

Ha az első kontrollon (3 vagy 6 hónap) a szerológiai vizsgálat titere megfelelően csökken, akkor gyógyultnak lehet nyilvánítani. Azaz: nem fertőző. A későbbi kontrollok során további javulást várunk, de olyankor már csak az immunrendszer dolgozik.

Jenni 2019. 11. 07. 11:45

 

Tisztelt Doktorno! Olyan kerdesem lenne,hogy ev elejen elkezdtem erezni hogy nagyon csip a vizeletem akkor 4 kereszt genny tenyeszett ki belole, es egyuttlet utani holyaghurutom volt mindig, kaptm antibiotikumot a genny eltunt a vizeletembol viszont a suru vizelesi inger megmaradt. Csipo erzessel egyutt. Jartam urologusnal is aki szinten sok antibiotikumot adott,gondoltunk hiperaktiv holyagra is,de aztan volt tukrozesem,ahol a doktorur mindent rendben talalt. Aztan voltam nogyogyasznal aki szerint gombam nincs, en ekkor rakerdeztem az std szuresre ,hogy nem e lenne erdemes megcsinaltatni,es azt mondta,hogy amennyi antibiotikumot szedtem attol mar ,ha lett is volna el kellett volna muljon a fertozes. De en megis valahogy ugy erzem,hogy ez a csipes, egyuttlet alatti huvelyfajdalom, suru vizeles, valami koze lehet egy nemi uton terjedo fertozeshez. Mit gondol ezek a tunetek lehetnek nemibetegseg tunetei? Egyszer volt hpv-m emlekszem az elmult , kiujulhat az is ujra? Illetve mennyire igaz,hogy a fogamzasgatlo jobban hajlamosit a holyaghurutra ? Illetve a candidara stb? Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:34

Érdemes megcsinálni az STD teszteket. Igaz, hogy az antibiotikum után el kellett volna múljon, viszont ha a partnerét nem kezelték, akkor érthető, hogy a panaszok még mindig fennállnak. HPV és gomba nem vizelési panaszokat okoz, a baktériumokból kellene minnél többet megnézni.

Melani 2019. 11. 07. 08:14

 

Jó napot szeretném meg kérdezni mi lehet a baj hogy szedtem egy antibiotikumot a köhögésre meg a megfázásra ami erős volt onnantól valamami felborult a havi bajom nem olyan amilyen szokott lenni nem tart olyan sokaj és ha el mullik akkor elő jön még gyengén más napokon is és most ilyen barna folyásom van ilyen vékony szálak mint ha lennénk benne

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:36

A vérzés zavar minden fajtája a nőgyógyászathoz tartozik. Antibiotikum után előfordul, hogy gomba szaporodik el, de az Ön panaszai nem felelnek meg annak. Ha más baj nincs, nyugodtan megvárhatja a következő mensest.

Anita 2019. 11. 07. 06:23

 

TIsztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy szexuális együttlét után szifilisz labor és kenetvétellel történő (gonorrea, clamydia ilyesmi) vizsgálatra mennyi idő után érdemes menni? Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:37

Szifilisz tesztre 4-6 hét, a többi már 1-2 hét után megbízható.

László András 2019. 11. 06. 17:15

 

Üdvözletem! Egy olyan problémával fordulnék önhöz, hogy 1 hete körül belül felhúzva tartom az előbőröm, kb 4. nap után azt vettem észre, hogy a makk mögött a bőr megdagadt /fel vizesedett, ennek mi az oka, illetve származhat e ebből komolyabb problémám? (nem fáj és nem is érzékeny) válaszát előre is köszönöm. ui: azért tartom hátrahúzva a bőrt mert korai magömlési problémáim vannak, és ezt javasolták.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:40

Én viszont a leírása után nem javasolom, hogy hátrahúzva tartsa. Ha egy minimális fitymaszűkülete is van, akkor be tud ödémásodni, fájni és feszülni fog, jót nem csinál vele. Illetve ha ez vele jár, ezzel a módszerrel, akkor kérdezze meg azt, aki ezt javasolta.

Kata 2019. 11. 06. 10:29

Tisztelt Doktornő!

Mint utólag kiderült, a párom egy nightklub mellékhelyiségében orálisan, védekezés nélkül kényeztetett egy prostituáltat, majd egy-két perccel később engem megcsókolt.

A kérdésem az lenne, hogy mennyire vagyok veszélyben egy esetleges STD-vel kapcsolatban.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:41

Nehéz lenne nagyon egzakt választ adni a kérdésére, de ha már így felmerült, a legjobban akkor jár, ha leszűreti magát. Még ha nem is nagy, de van rá esély, hogy fertőzést kapott ilyen módon.

Gyuri 2019. 11. 05. 22:58

Kedves Doktornő!

Szeretném megkérdezi önt, hogy amennyiben valaki szifilisszel fertőződött meg, feltétlenül kialakul a férfi nemi szerven tályog, illetve bármilyen szokatlan elváltozás? Tartok attól, hogy esélyem volt arra, hogy én is elkapjam, viszont sok idő eltelt az orális szex óta, amit nem én, hanem a hölgy illető gyakorolt rajtam, és semmi erre utaló jelet nem vélek felfedezni. Tehát röviden, engem orálisan kielégítettek, megijedtem, hogy szifiliszes lettem, viszont nincs a péniszemen arra utaló jel. 4 hét telt el pontosan. Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:43

A szifilisz egy elég trükkös betegég, sokszor rejtett tünetekkel. A seb hiánya, semmiképp nem zárja ki a fertőzést, a szűrés viszont igen.

Luca 2019. 11. 05. 13:18

Udvozlom. Mult heten std szuresen jartam semmilyen tuneteim nincsenek megis nagyon furcsa eredmenyt kaptam. Megmondom oszinten azota zokogok es nem ertem hogyan johetett ki ez az eredmeny. Erdemes ujra megcsinaltatni a tesztet?

Herpes simplex 1 igg 108,9

Herpes simplex igm 9.0

Rpr negativ

Tpha nevativ

Hcv antitest 0.04

Hiv 1-2 antitest hiv 1 antigen 0.26

Olyan szavak is vannak meg hogy szeronegativitas meg ilyenek ezeket sem ertem hogy mikor jelentenek.

Koszonom a valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:45

Nem teljesen értem, ha jól látom, minden eredménye negatív. Az az orvos, aki elrendelte a vévételt, köteles tájékoztatni az eredményről, feltétlen beszélje meg vele, mi okozza Önnek az aggodalmat. Az, hogy valamikor, akár gyermekkorában volt egy herpesz fertőzése, az nem betegég, hanem egy tünetmetes vírus hordozás, ilyen az emeberek majdnem felének a lelete.

A.I 2019. 11. 04. 16:10

Kedves doktornő!

Kissé fura kérdésem lenne, van olyan hogy valamilyen fertőzés(ek) miatt folyamatosan fájdalmas a nemi elet?

Illetve meg az is érdekelne, hogy van olyan műtétet amivel mondjuk elvagnak egy idézet és többe nem érzek fájdalmat?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:49

Fertőzés véleményem szerint nincs. Némileg eltérő a megítélése a helyzetnek, ha férfiről vagy nőről van szó. Idegek átvágásával nem gyógyítanak betegéget. Az idegek működését lehet befolyásolni, blokkolni, például a gyökhöz adott injekcióval, de ezeket a beavatkozásokat végső esetben alkalmazzák, amikor más semmi nem segített, és súlyos, gyógyíthatatlan betegségeknél.

F. Kornél 2019. 11. 04. 10:58

Tisztelt Doktornő! A hétvégén két alkalmi orális kapcsolatom volt, védekezés nélkül. Mindenképpen szeretnék elmenni egy teljeskörű STD vizsgálatra. Mennyi idő elteltével van ennek létjogosultsága (ablakidő)?

Köszönöm válaszát!

F.K.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:51

Vagy kétszer megy, egyszer 1-2 hét, egyszer 4-6 hét múlva, vagy csak a 6 hét utáni vizsgálat alkalmával nézet meg mindent.

Livi 2019. 11. 04. 07:21

Tisztelt Doktorno!

Nemi kapcsolatot letesitettem egy ferfival tobbszor is ovszerrel de mielott felhuzta az ovszert osszebujtunk es a peniszet hozzadorzsolte a kulso nemi szervemhez tehat erintkezett a szemeremajkakkal de behatolas igy ovszer nelkul nem tortent viszont ovszer nelkul en ot oralisan kielegitettem de sperma nem ert a szamhoz . Mar nagyon banom hogy nem voltam vele elutasitobb. Azt szeretnem megkerdezni van e igy akar kis esely is ra hogy elkaptam valamilyen std vagy nemi betegseget.

Erdemes elmennem std vizsgalatra?

Nagyon aggodom mert ovszerrel tobbszor is egyutt voltunk es egyszer sem tudott ejakulalni mert nem hasznalt ovszert az elozo kapcsolataiban szoval ebbol feltetelezem neki akar van lehet is betegsege.

Valaszat eloro is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:52

Az orális szex ejakuláció nélkül is fertőzhet. Ha aggódik, teszteltesse le magát.

Heni 2019. 11. 03. 09:11

 

Kedves Dr Nő! Régóta elhuzodó ureaplasmám van . Nagyon sok antibiotikumot beszedtem már eredménytelenül . Sumamed ,doxiciklin,klacid ,azitromicin nevü gyógyszereket még mindig pozitiv az ureaplasmám . Mit tanácsol? Már belefáradtam hogy nem múlik az ureaplasmám . Tanácstalan vagyok ,hogy mit tehetnék .

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:54

Nyugodjon meg, az Ureaplasma jelenléte nem kóros, a cél nem az, hogy mindenképpen eltűnjön. Ha leleten kívül (és a sok antibiotikum miatt) nincs semmi panasza, akor nem kell tennie a továbbiakban semmit.

András 2019. 11. 02. 11:24

Kedves Doktornő!

Clamydiára kaptam 20 napos Doxycyclin tablettát, minden rendben történt, eltűntek a tünetek,azonban pár napja elkezdett fájni enyhén a herém és váladékozni kezdett a hímvesszőm. Még 4 nap van vissza a gyógyszerből.

Elképzelhető, hogy nem hat a gyógyszer vagy ez valami más lesz?

(szexuális aktus nem történt a gyógyszer szedése alatt)

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:56

Urológushoz kéne menni, elképzelhető, hogy a Chalmydiával egyidőben egyéb fertőzés is történt, vagy prosztata gyulladás alakult ki.

András 2019. 11. 02. 11:21

Kedves Doktornő!

Clamydiára kaptam 20 napos Doxycyclin tablettát, minden rendben történt, eltűntek a tünetek,azonban pár napja elkezdett fájni enyhén a herém és váladékozni kezdett a hímvesszőm. Még 4 nap van vissza a gyógyszerből.

Elképzelhető, hogy nem hat a gyógyszer vagy ez valami más lesz?

(szexuális aktus nem történt a gyógyszer szedése alatt)

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 11:58

Ha jól emlékszem, már válaszoltam a kérdésére. Vissza kellene menni az orvosához, és átgondolni, mi történhetett.

Laura 2019. 11. 01. 11:05

Tisztelt doktornő!

Chlamydia miatt meddőség kezelhető ilyenkor a mesterséges megtermékenyítéssel biztos a baba?

Sajnos felek, hogy egy észre nem vett fertőzés miatt ami évek után derült ki soha nem lehet gyerekem

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 17:58

Egyelőre ez csak egy félelem, ami valamilyen szinten a legtöbb embernél jelen van. Egy feltételezett probléma miatt nem érdemes aggódni, és kezelni is nagyon nehéz.

Roland 2019. 11. 01. 08:01

 

Üdv. Párommal két hete voltunk együtt óvszer nélkül. Másnapra piros pöttyök jelentek meg a makkomon, mely viszketett egyre csúnyább lett. Betadine, Pimafucort kenőcs használatakor javult valamelyest a helyzet aztán egyik napról a másikra rosszabbodni kezdett. Emellett a húgycsőnyílásom bepirosodott és égni,csípni kezdett a vizelet. Voltam bőrgyógyásznál aki Chlamydia-ra és egy másik baktériumra csinált vizeletleoltást de ennek az eredménye még nem érkezett meg. Valamint írt fel Ung.Antisepticum kenőcsöt. Az állapotom romlott, derékfájásom lett hasmenéssel. Urológusnál voltam aki akut prostatitist állapított meg. Levoxa-t írt 3 dobozzal és Klion-t egy dobozzal! Egyenlőre semmi változás nincs. Mit kellene tennem még?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 18:00

Egyelőre nem tud mást tenni, mint végig szedi, amit felírt az urológus. A helyi kezeléseket hagyja abba (mindet), csak naponta 1x szappannal-vízzel mossa meg, törölje szárazra és tartsa szárazon, ne kenje többféle krémmel.

Liza 2019. 10. 31. 13:20

 

PID miatt örökké fájdalmas lehet a nemi elet?(fertőzés miatt alakult ki)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:27

Nem hiszem, ahogyan a PID sem tart örökké, úgy a kismedencei fájdalmat is lehet kezelni, bár néha valóban igen időigényes.

Anita 2019. 10. 30. 22:32

Kedves Doktorno!

Ha hpvm van lehet borotvalni intim teruleten? Vagy visszafertozodest okozhat? Daganatot okozo hpv fertozest mutattak ki a mehszajambol de elofordulhat hogy attol a szemeremtesten is van?! Akkor mennyire szabad borotvalkozni? Vagy hogyan fertotlenitsem megfeleloen a borotvat?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:29

Ha a méhnyakon mutatták ki a fertőzést, nem biztos, hogy a külső nemi szerven is van HPV. ha kívül is van, akkor a javaslat az, hogy mellőzze a szőrtelenítést, de természetesen ez egy javaslat, a döntés az Öné.

Réka 2019. 10. 28. 15:24

Kedves doktornő!

Én Erdélyből írok önnek, itt kapható a Cervugid tabletta amiben 12 található és leírása alapján többféle korokozora hatasos(Candida,Chlamydia,Mycoplasma/ureoplsma stb.) és a következőket tartalmazza ezek románul vannak (cloramfenicol, metronidazol, nistatină es hidrocortizon acetat).

On szerint ezek tenyleg képesek elpusztítani, hatásosasak vagy csak kiegészítő megoldásnak jo?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:26

Pontosan nem ismerem ezt a készítményt, a Chlamydia és Mycoplasma fertőzésekre alkalmazott terápiás javaslatok szerint nem megfelelő önmagában ez a kezelés.

Anna 2019. 10. 28. 14:58

Jo napot!

A nogyogyasz hüvelyi betapintasos vizsgálatot végzett ami bizonyos tapintasokra fajt, de o semmi konkrétat nem mondott.

Méhnyakrák szureskor Candida gomba jött ki, e miatt lehetett vagy más?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:30

Mivel nem én vizsgáltam, nehezen tudnék biztosat mondani. Ha egyébként nincs panasza, akkor önmagában a Candida jelenléte, és kimutatása a rákszűrés során, nem feltétlen igényel kezelést.

Mónika 2019. 10. 28. 10:25

Kedves Dr.Nő!

11 hetes Kismama vagyok.

Citologiai vizsgálatom P3as utánna P2 lett..

Megvsinállták a Bopsziát aminek az eredménye bizonytalan..

További műtétet javasoltak.

Kérdésem lenne hogy bizos a műtét kell ilyenkor is??

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:37

Nem tudom megítélni, ez az Ön esetében több okból kifolyólag is nőgyógyászati feladat. Teljesen megértem, hogy ebben a helyzetben szeretne több információt. Talán kérjen másod véleményt kimondottan onkológus nőgyógyásztól.

Amira 2019. 10. 27. 22:18

Tisztelt Doktornö!

Azzal a kèrdèssel fordulok Önhöz, hogy egy teljes vèrkèp vizsgàlatból kiderül-e hogy van e HIV vagy AIDS fertözès? Mindent rendben talàltak. Vagy konkrèt HIV szürèsre kell elmenni?

Elöre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Amira

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:24

Vérképből nem derül ki, külön kell HIV szerológiai vizsgálatot kérni (beikszelni a kérőpapíron).

Balla László 2019. 10. 27. 21:37

 

T: úram vagy hölgyem. Lenne egy kérdésem. Hu nehéz nekem eröl beszélnem de meg próbálóm. Hát akkor meg próbálom el mondani. Kb 14 éves lehettem mikor rájöttem hogy szeretem a női harisnyás lábakat . És hogy ere izgulók fel. Ez baj ? Mijen betegségnek hívják eszt. Kérem szépen T: úram vagy hölgyem hogy mondják el hogy ez baj hogy szeretem a női harisnyás lábakat.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:35

Fetisizmusnak hívják, és valamilyen mértékben része az egészséges felnőtt szexualitásnak is, egyáltalán nem feltétlen kóros .

Ida 2019. 10. 27. 18:19

Tisztelt doktornő!

Ha a PCR vizsgálat negatív akkor biztos nincs Chlamydia/Mycoplasma/Ureoplasma fertőzésem?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:34

A PCR vizsgálat elég érzékeny, kis számú kórokozót is kimutat. Viszont csak arról a területről ad információt, ahonnan vesszük. Tehát ha a méhnyakon nincs Ureaplasma/Chlamydia, attól még a vizeleteben lehet, vagy akár a torokváladékban, bár ez ritkább. Egy Chlamydiás szemészeti fertőzést ugyanígy nem mutat ki a méhnyak vizsgálat.

Imola 2019. 10. 27. 18:14

 

Van olyan STD betegség amit kikezelnek vagy épp forditva legyőzi az immunrendszer és nem derul ki de utána megmarad a szemeremtest érzékenysége, fájdalma?vagy ez inkább a pszichés betegségeknél fordul elo?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 12:32

A szeméremtest fájdalma, érzékenysége sok tényező miatt alakulhat ki, akár fertőző, akár nem fertőző oka lehet. Minden eset más, hogy Önnél mi a helyzet, azt csak vizsgálat után lehet megmondani.

Móni 2019. 10. 26. 23:02

Tisztelt Doktornő!

4 hónapja hüvely panaszokkal küzdök. Magán rendelés keretein belül kaptam már vélhetően gombás fertőzésre kúpot, tablettát és krémet. Sajnos eddig hiába kértem nem vettek kenetet. Most egy olyan intézménybe megyek ahol minden Std vizsgálatot megcsinálnak.

Soha nem voltak ilyen panaszaim még és már 15éve nemi életet élek, 12éve monogám kapcsolatban.

A rákszűrés levételét követően 1 hétre rá kezdődtek a panaszaim.

Már arra is gondoltam nem-e a spirál okozza. (nem hormon tartalmú)

Ez lehetséges?

Köszönöm előre is a segítséget!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:28

Nem tudom milyen panaszai vannak, az biztos, hogy a spirál van akinek problémákat okoz. Ha ez volt a kérdés-igen, kizárni nem lehet, a spirál a bűnös, de ezt a saját orvosával részletesebben meg tudja beszélni.

Brigi 2019. 10. 26. 00:01

Tisztelt Doktornő!

Júniusban kezdődtek tüneteim enyhe kétoldali kismedencei fajdalommal vizelés során, ami később főleg a jobb oldalon állandósult. Fajtak az combjaim és a derekam és fájdalmat okoz a farmer viselése is. Jártam urológusnál, vastagbéltükrözésen MRI-n endometriozis gyanuval amit több remek szakember kizárt. Végül egy nőgyógyász hónapok óta tartó fájdalom és szenvedés után tesztelt ureaplasmára ami pozitív lett sajnos. Kaptam Sumamed S-t, Sumamed 250 mg-ot és Doxycyclin 200 mg-ot amiket egymas utan kell szednem. Lehetséges, hogy a Sumamed nem segített? A jobb oldalon lent szúr a petefészkem és megy a fájdalom sokszor a jobb combomba. Lehetséges hogy a Doxycyclin még 2 szem után nem hat? Üdvözlettel: B

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:32

Látatlanban nehéz megítélni, de a leírása alapján kérdésesnek tartom, hogy egy Ureaplasma ilyen tartósan, ennyire masszív panaszokat okozzon. A kisugárzó fájdalmak miatt inkább gondolnék mozgásszervi betegségre, és a kezelésben is inkább fizikoterápiát választanám, vagy fájdalom ambulancián célzottan fájdalom kezelésére koncentrálnék, ha minden belső szervi betegség kizárásra került.

12...3435>