12...2324>
Andrea 2019. 02. 19. 23:02

 

Tisztelt doktornő! Nagyok kétségbe vagyok esve, volt egy védekezés nélküli anális együttlét egy fiuaval akit az este ismertem meg egy születésnapon, sajnos nem a józan ész vezérelt, ennek négy hete, de olyan tüneteket észleltem magamon, mint torokfájás, fejfájás, hányinger,mint a két könyökömön ekcéma, szédülés, hasmenés, nagyon félek hogy elkaptam a hiv virust, mikor ajanlott a hiv szűrés ilyen esetben válaszát nagyon szépen köszönöm Andrea

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:46

4 hét múlva menjen el a tesztre. Addig is próbáljon megnyugodni, a tüneteit valószínűleg egyéb, felső légúti vírus fertőzés, és az aggodalom okozza.

Szanyóka. 2019. 02. 19. 08:49

 

Tisztelt doktornő! A kérdésem az volna h vajon kaphattam e nemi úton terjedő betegséget a férjemtől,akinek egy éve volt kapcsolata más nővel? Mivel mostanában szex után duzzatt,fájdalmas,viszketés stb.tapasztalok.Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:48

Nem lehet kizárni, hogy elkapott valamit, de a tünetei alapján megerősíteni se. Az a biztos, ha szűrővizsgálatokat végeztet, illetve panaszos állapotban elmegy orvoshoz, hogy lássa mi okozza, a konkrét kellemetlen érzéseket.

Csillag 2019. 02. 18. 13:31

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődök, hogy STD teszt szempontjából számít e nőknél a boraxos külső kenés és a Bepanthen plus vagy csak a belsőleg használt szerek? Ha igen mennyit kell várni utána, ?Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:49

Nem gondolom, hogy érdemben számítana, 1-2 nap kihagyás elegendő.

Béla Béla 2019. 02. 16. 16:59

 

Tegnap előtt fürdés közben észrevettem a péniszemen (közel a herezacskómhoz) egy kb 1 cm átmérőjű piros kis kiemelkedést, ránézésre hasonlít szúnyogcsípésre.Kezdetben azt hittem hogy egy pattanás, de 2 napja nem múlik. Eleinte nem fájt semennyire, de ahogy elkezdtem nyomogatni most már érintésre érzékeny. Tehát 1 nap múlva már a felület tapintása érzékeny, ha megnyomom erősen akkor -kb. a közepéből- átlátszó válladék jön belőle, vagy vér és az első nyomásra -amikor felfedeztem- egy kis genny is jött belőle mint egy pattanásnál. Utánaolvastam a szifilisznek -mert voltam egy lánnyal (kb 6 hete), de gumit használtunk, de mivel egészen a herezacskónál van odáig nem ér el a gumi-. A nyirokcsomóim egyáltalán nem tapinthatóak, nem duzzadtak. Ha szifilisz akkor mennyi idő alatt alakul át sánkérré (sebbé) a felfedezése után. Csak 4 nap múlvára kaptam időpontot STD rendelésre ezért a kérdés.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:51

Meg kell vizsgálni, a leírása alapján nem szifiliszre gondolnék elsőként, inkább valamilyen nem fertőző bőrtünet lehet. A szifilisz szűrés 6 hét múlva már bőven elvégezhető, úgyhogy teljes biztonsággal megnyugtató választ fog kapni. Az idő múlása miatt pedig ne aggódjon, még ha szifilisze is van, mindenképpen korai stádiumnak számít, remekül kezelhető, pár napon nem múlik.

Anonim 2019. 02. 15. 23:20

Tisztelt Doktornő.

Kb 3 hónapja volt egy meggondolatlan együttlétem egy örömlánnyal. Az aktus óvszerrel történt. Az orális szex részéről viszont nem. Pár napja vettem észre a himveszőmön, egy apró pattanásszerű kis csomót,amelyet ki is próbáltam nyomni. Nagyon pici fehér váladék jött ki belőle. Olyan volt mintha fagyúmirigy lett volna. Mostanra nagyobb lett, begyulladt,megduzadtt, kemény lett. Nyomás hatására átlátszó fehér váladékot ürít, kicsit vérzik is. Betadine kenőcsel kezelem. Nem tudom, hogy ez valamilyen fertőző,vírusos bakteriális megbetegedés lehet e, vagy csak fagyúmirigy gyulladás. Eléggé nyugtalanít. Ön szerint ez egy kezdetleges nemibetegség jele is lehet?

Válaszát Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:53

Ne kenje Betadinnal, és forduljon orvoshoz a diagnózis tisztázása végett. Az ominózus együttlét után 5-6 héttel pedig végeztessen szifilisz szűrő vizsgálatot, vérvétellel.

NG 2019. 02. 14. 23:02

Kedves Doktornő!

Már fél éves, idült, ízületi gyulladást is okozó trippert is kiviszi az egyszeri adagos injekció?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:55

Elképzelhető, hogy nem. Rheumatológussal konzultáljon, és ha úgy ítéli meg, hogy az ízületi panaszok összefügghetnek a fertőzéssel, akkor érdemes több injekciót adni.

Tunder91 2019. 02. 14. 18:27

Tisztelt doktornő!

Nemrég rákszűrést csináltattam, eredmény: atypusos hámelváltozás, nem meghatározható okból, emellett találtak gyulladást, s baktériumot. Akkor, bár ráírták a leletre, hogy gyulladás kezelése, semmit nem kaptam. Rá egy hónapra visszamentem, hogy fáj a hasam, doktornő csinált hüvelyi ultrahangot, azt mondta, hogy nincs gyulladás. Orvosom HPV tipizálást kért, eredményem HPV16, s Ureaplasma pozitív. Utóbbira kaptam én is, s a párom is antibiotikumot, illetve hüvelykúpot.

Kérdéseim:

-A HPV-vel mit tudok kezdeni, hogyan szüntethető meg a fertőzés? Semmi tanácsot nem kaptam a rendelőben, csak, hogy áprilisban menjek ismét rákszűrésre. Illetve, hogy azonnal oltassam be magam.

-Érdemes úgy beadatni az oltást, hogy jelenleg HPV fertőzött vagyok? --Legyőzhető valahogy a HPV? Az orvosom megijesztett, azt mondta, hogy ha nem oltatom be magam, nagyon hamar elfajulhat a dolog.

-Illetve mikor érdemes visszamennem? Elég áprilisban, a következő rákszűrésem esedékessége idején, vagy az antibiotikum kúra után is látogassam meg az orvosomat?

-Ha a páromnál is kimutatják a HPV-t, mik a további teendők? Elnézést a sok kérdésért, de nagyon megijedtem. Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:59

A 3 hónap kontroll a rákszűrésre teljesen megfelelő. A védőoltással egyetértek. A HPV fertőzést az immunrendszer eltünteti. Amivel segítheti, az egy Isoprinosine nevű gyógyszer, a dohányzás mellőzése, a nagyobb stressz kezelése. A legfontosabb jelen helyzetben a rendszeres kontroll, legnagyobb valószínűséggel ez az állapot teljesen magától meg fog gyógyulni. A párjával most nincs sok teendő, azon kívül, hogy őt is érdemes lenne beoltani. A javaslat az, hogy használjanak óvszert, amíg a fertőzés megszűnik, továbbá mellőzék az orális szexet ugyanaddig, mivel 16-os típusról van szó.

Diána 2019. 02. 12. 21:30

Tisztelt Doktornő!

Kézzel elégítettem ki egy olyan férfit akinek nemi szervi szemölcse (Condyloma) volt, majd bugyiban rá is ültem. Mennyi az esélye, hogy én is elkaphattam?

Illetve pár hete viszket és ég a hüvelyem, tegnap észre is vettem, hogy közvetlen a hüvely mellett egy piros folt van, ma reggelre fehér lett a körvonala, pár óra múlva viszont már el is tűnt. Viszont a viszketés, égés, szúrás még mindig fent áll. Ez mi lehet? esetleg gomba?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:00

Lehet, hogy gomba, pontosan csak vizsgálat alapján lehet megmondani. A HPV-t elkaphatta, az esélyről pontosan nem lehet nyilatkozni.

Bianka 2019. 02. 12. 18:29

Kedves Réka!

A férjemnél kb. 1 éve pattanások nőttek a makkján kb 3-4. rengeteget járt pisilni és a vizelete rettentően habzott. A vizsgálatok semmit nem mutattak ki. ( sperma, pcr, prosztata váladék). kétszer kapott Azi sandozt először 3x500mg, majd 1x1000mg másnap 500mg és 14 nap doxiciklin. A tünetei lassan elmúltak (kb. 9 hónap elteltével). Sokáig csak óvszerrel szexeltünk, de 2 napja megpróbáltuk anélkül és ma arra panaszkodott, hogy nyomásra fáj a húgycsöve. A vizeléssel semmi baj sőt azt mondja az enyhíti a fájdalmat. Mit tudna tanácsolni hova forduljunk? Ön szerint ez lehet nemi betegség?

Előre is köszönöm válaszát! Bibi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:12

Kicsit lehet furcsán hangzik, amit írok, és kérem ne érezze úgy, hogy elbagatellizálom a problémát. Mégis, a legfőbb tanácsom: ne nyomogassa. A húgycső fájdalom, ha van, az olyan mértékű, hogy nem lehet elnézni. Egy lezajlott gyulladás után még az is normális, ha elhúzódóan apróbb fájdalmak jelentkeznek a húgycsőben spontán, de forszírozni, nyomogatni, préselni nem szabad.

Gábor 2019. 02. 12. 15:00

Tisztelt doktornő!

Az ánuszomnál kis szemölcsök jelentek meg, HPV-re gyanakszom. Mi a teendő? Milyen orvost keressek fel?

Köszönettel,

M. Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:13

Proctológiai szakrendelést keressen fel, (a sebészet azon ága, amely a végbél betegségeivel foglalkozik). Meg kell nézni, hogy a végbélnyílás fölött mi a helyzet, illetve a növedékeket kezelni.

Tomi 2019. 02. 11. 22:11

Tisztelt Doktor Nő!

Kb 9 honapja a köv. tüneteim voltak: hugycsőben viszketés, makkomban égető érzés főleg vizeletürítés után. A vizelet sárga és kellemetlen szagu, sok hámsejttet. Reggelente bon jour csepp, de az mostanában napközben is van, vagyis gennyes csepp váladékozik egy nap vagy 5- ször. A hugycső egész hosszában viszket. Tavaly (2018. májusában) a tünetek felbukkanása után egy héttel elmentem teljes STD tesztre. Az eredmény negativ. Laborvezeto orvos Urzinolt ajanlott, amit szedtem. 6 hét után minden tünet elmúlt. Most az esetet követően fél évre újra előjött az összes tünet. Vizelet és kenet laboreredmény negatív lett: kórokozó, baktérium nem tenyészett ki. Hiv teszt negativ. Elmentem bőrgyógyász szakorvoshoz: uj STD vizsgàlat hugycso mintavételből, kis kefével is. Az orvos azt mondta hogy ez teljesebb STD szűrés lesz mint amit máshol csináltattam. Ha ez se mutat ki semmit akkor mi lehet még itt az ok? A doki szerint nem vesegyulladás. Semmim se fáj, étvágyam tökéletes, közérsetem is nagyon jo, se lázas se beteg nem voltam (mégcsak megfázva se évek óta). Ugra-bugrálok, jövök-megyek, nemi életem szegényes. Kicsit aggaszto a helyzet. Mi lehet esetleg még az oka? Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:15

Kicsit előreszaladtunk itt, bár értem, hogy szeretne pontot tenni ennek az ügynek a végére. Várja meg az STD teszteke eredményét, hátha ott meglesz a jó megoldás is. Ha minden eredménye negatív, akkor urológia, prosztata vizsgálat a következő lépés.

Tibor 2019. 02. 11. 09:50

Tisztelt doktornő.

A kérdésem az lenne, hogy a nemi szervem körül vannak pattanáshoz hasonló szemölcsök. Egy pár éve voltam bőrgyógyásznál és azt mondták ezeket le kell minden egyes alkalommal égetni és ezt otthon is megtudom csinálni a Wartner szemölcstávolítóval. Kipróbáltam, tény az, hogy leszedi, de vissza jönnek állandóan. Szeretném egyszer és mindenkorra ezeket eltüntetni a szervezetekből és arra lennék kiváncsi, hogyan lehetséges?

2 éve boldog párkapcsolatban élek és babát is szeretnénk rövid időn belül, de ezek a kis pattanás jellegű szemölcsök kicsit idegesítenek már. És nyugtalan vagyok tőle. A páromnak sajnos nem mertem még elmondani, ami tudom nem helyes, de szégyellem is, mert egyszerűen nem tudom hogyan és mikor történt ez velem.

Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy hogyan, mi módon lehetne egyszer és mindenkorra véget vetni, hogy lehetne eltüntetni a szervezetemből? Valamilyen krém vagy gyógyszer?

Előre is köszönöm a segítségét.

Köszönettel Tibor.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:18

Mivel pontos diagnózist nem írt, csak tippelni tudok, hogy ún. uszodaszemölcsökről, orvosi nevén molluscum-ról van szó. Ha igen, akkor azt tanácsolom az orvosa távolítsa el őket, ha visszanőnek ismét, addig, míg az immunrendszere véglegesen el nem tünteti a vírust. Gyorsítani csak úgy tudja, ha nincs szemölcs a bőrén. Az otthoni kezelések nem igazán alkalmasak ennek az állapotnak az elérésére.

Réka 2019. 02. 08. 12:47

Kedves Doktornő!

Sok utána olvasás után döntöttem úgy, hogy kérdésem inkább Önnek teszem fel.

Sajnos nem vagyok tisztában azzal, hogy mi számít normális hüvelyfolyásnak. Fél éve jártam dokinál, egy rutin rákszűrésen, ahol rákérdeztem a folyásra, azt mondta a doki minden rendben van, és a lelet sem mutatott problémát. Adott egy Lactofeelt, amitől 1 hétig jó volt, majd újra előjött a folyásom. Szinte 1-2 napos ciklusokban van, és 2 hetente van, hogy sűrűbb fehér váladékom van, ami összepiszkolja a fehérneműm. Kiszámíthatatlan mikor milyen a hüvelyfolyásom. Ezért elmentem újra egy vizsgálatra, de elvileg egészséges vagyok. Egészségesen táplálkozom, sok zöldséget fogyasztok és edzőteremben mozgok. A párom állandó, tablettával védekezünk, de ez már fennállt a tabletta szedès elkezdése előtt is. Nem tudom mégis mi okozhatja, hogy ennyire változó a hüvelyváladékom. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:19

Sok nő nem tudja, hogy a hüvelyfolyás normális jelenség, Sőt, valamennyi kell is, hogy legyen, a hüvely öntisztulásához tatozik. A ciklus különböző pontján eltérő mennyiségű és állagú, ez szintén teljesen természetes. Ne aggódjon, minden rendben.

Alexandra 2019. 02. 07. 15:41

Kedves Doktornő!

Sajnos kb 1 hónapja kiderült hogy HPV fertőzött vagyok, 16-os genotípus. A páromat nem szeretném megfertőzni, ezért csak óvszerrel vagyunk együtt, az orál szex tiltott, olyan kérdésem lenne hogy kézi befejezést tudok neki csinálni? anélkül hogy átadnám a fertőzést? illetve ő csinálhatja nekem kézzel? azért kérdezem, mert azért jó lenne ha valami mégis történhetne köztünk! Válaszát nagyon köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:24

Ha jól értem, óvszerrel vannak együtt, tehát remélhetőleg történik valami. Bár sokan furcsának tartják, de az orális szexhez is használható óvszer. Azt garantálni nem lehet, hogy a kézen nincs HPV fertőzés, viszont ilyen módon olyan helyre, ahol daganatot okoz a vírus nem kerül (méhnyak, garat, gége stb). Az szerintem egy rossz cél, hogy a párja semmiképp ne fertőződjön, ez így tönkre fogja tenni a nemi életüket. Talán oltassák be magukat, ugyan 6 hónap a teljes védettség, de az is jobb, mint a bizonytalan kimenetel, utána sokkal nyugodtabbak lehetnek.

Kata 2019. 02. 06. 18:08

Tisztelt Doktornő!

Bakteriális fertőzés miatt kenetvizsgálatot kellett készíteni. Sok baktériumot mutatott ki. Kezelés után újabb tenyésztés, ahol sarjadzó gomba és fertőző baktérium nem tenyészett ki. Ez a Szifilisz baktériumot is kimutatta volna? Vagy ahhoz más speciális vizsgálat szükséges?

KÖszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:25

A szifiliszt vérvétellel lehet vizsgálni, a lehetséges fertőzés időpontja után kb 5 héttel.

Péter 2019. 02. 06. 09:00

Tisztelt Doktornő!

Én azt szeretném megkérdezni, hogyha valaki csinaltat egy egy negyedik generációs HIV tesztet a 6 héten, akkor lehetséges - e hogy élég antigént már nem és elég antitestet még nem termel a szervezet? Tehát, hogy van-e olyan időszak a négy hét után, de három hónap előtt, hogy egyiket se termeli a szervezet, és nem tudják kimutatni?

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:33

Nem. Ezért jelzik a teszteknél, hogy milyen hosszú az ablak periódus, amikor ez a helyzet előállhat. 4. generációs tesztnél, 6 hét után, biztos nem.

Regina 2019. 02. 04. 22:09

 

Tisztelt doktornő! 15 éves vagyok,nem volt még szexuális kapcsolatom,de nagyon sokszor van hüvelyi folyásom. Ha megszárad por állaga lesz és rátapad a fehérneműre. Ez ellen mit tudok tenni? Lehet fertőzés?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:34

Nem valószínű. A hüvely váladékozása, a hüvelyfolyás, normális jelenség. Valamilyen mértékben minden nőnek van, mennyisége egyéntől, a menstruációs ciklustól, hormonális változásoktól, vagyis sok tényezőtől függ. Nem kell vele tennie semmit, nem kóros.

Péter 2019. 02. 04. 22:08

Tisztelt Doktornő!

Jan.25-én péntek este vettem be a monural3g egyszeri adagos antibiotikumos port és következő héten jan.31-én csütörtökön mentem el chlamydia szűrésre,amely vérből történt.

Kérdésem az lenne hogy monural por bevétele befolyásolhatta-e az eredményt?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:36

Egyrészt befolyásolhatta, az antibiotikum után minimum 3 héttel lehet Chlamydia szűrést csinálni. Másrészt viszont a vérvételből történő Chlamydia szerológia nem alkalmas a nemi úton terjedő fertőzés szűrésére.

Btgujj 2019. 02. 04. 18:42

Tisztelt Doktornő!

Neisseria meningitidis vagy Haemophilus influenzae baktériumát a rutin tesztek kimutatják vagy ezekhez speciális táptalaj és tesztek kellenek?

Pl hiába mentem az STD ambulanciára tesztekre ha ott PCR neisseria gonorrhoeae tesztet csináltak ami negatív, de így meg benézték a neisseria meningitist esetleg?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:48

Nem elképzelhetetlen a Nessieria meningitidis okozta húgycső gyulladás, csak nagyon nagyon ritka. Ha volt tünet (váladékozás, bár nem derül ki a kérdéséből, hogy női, vagy férfi mintáról van szó) és abból történt festett kenet vizsgálat, akkor abban látszania kell, illetve a Neisseria tenyésztés szintén kimutatja, ha nem a gonorrhoae hanem a meningitidis a ludas. A Haemophilus rutin aerob baktérium tenyésztéssel kimutatható, ha nincsenek tünetek, kezelést nem igényel.

Judit 2019. 02. 03. 17:44

Szép napot!

Ma járok a 39.-ik ciklus napon a menstruációm még nem jött meg.

A ciklusaim általában 31-34 napra szoktak megjönni.

Vőlegényemmel óvszerrel védekezünk, tudom hogy ez sem jelent 100%-os védelmet.

Rendszeresen járok évente Nőgyógyászatra. Tavaly Februárban a nőgyógyászom Progeszteron gyógyszert írt fel 3 hónapra mert a Cytológiai eredményből azt mondta magas az ösztrogén szintem a progeszteron pedig alacsony. Azt mondta olyan mintha fogamzásgátló tablettát szednék. Soha nem szedtem és szigorúan tilos is azt mondta! 10 éve Gluténérzékeny vagyok, 168cm, 55kg. 22 éves leszek áprilisban.

Ön szerint ez lehet hormonprobléma miatt? Ez éven év vége fele szeretnék a vőlegényemmel babát. Õn szerint érdemes felkeresnem egy jó Endokrinológus szakembert vagy esetleg egy másik nőgyógyászt?

Terhességi tesztet még nem csináltam.

A választ előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:52

Az az érzésem, hogy hasznos lenne az Ön számára, ha leegyszerűsítenénk a kérdéseket. Először is csináljon tesztet. Ha negatív, és később sem jelentkezik menstruáció, ismételje meg (kb 10 nap múlva). Ha negatív, és még mindig semmi, keresse fel a nőgyógyászát. A hormon szintekkel, feltételezett felmerülő problémákkal pedig ne foglalkozzon (ha meg tudja tenni). Majd ha előáll egy helyzet, akkor kell kezelni, előre aggódni rajta semmiképp nem érdemes.

Era 2019. 02. 02. 21:04

Tisztelt Doktornő! Fél évvel ezelőtt a gyermekemnek kinövések jelentek meg a péniszén.(szemölcsök) Egy éve kapcsolatban van.

Bőrgyógyász ecsetelővel ellátta,de használta eredménytelen volt.Majd következett egy másik ecsetelő,ez is hatástalan volt.Másik Bőrgyógyász hoz ment és már a végbél környékén is megjelentek ezek az elvàltozások.Molutrexet és Isoprinosine szedését javasolta.3dobozzal beszedett de a condylomás elváltozás egyre nagyobb lett.Ezután radio-laser-es eltávolítás törvényének gyógyulni kezdtek,de 3 hét múlva ismêt nőni kezdtek.Ezek után Condylines ecsetelést alkalmaztunk min. eredménnyel de mire befejeztük ismét nőni kezdtek Ismét eltávolításuk javasolt. Vitaminokat szedi. AZt szeretném kérdezni Önnek mi a véleménye ,mi tehetnênk még mert attól félek, hogy a fájdalmas beavatkozás után ismét kinőnek ,viszketnek fàjnak véreznek időnként székeléskor. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:57

Magát a vírust az immunrendszer tünteti el.
Amit tehetnek:
-ne legyen szemölcs. A kicsiket ecsetelje, a nagyobbakat, ha nem tűnnek el, le kell szedni. Olyan helyre menjenek,
ahol érzéstelenítik, nem kell, hogy fájjon.
-szedje az Isoprinosine-t.
- oltassa be magát a HPV elleni oltással
-ne dohányozzon.
-figyeljen oda a megfelelő pihenésre, aludjon sokat, a nagyobb stressz nem kedvez az immunrendszernek.
-szedjen D vitamint.

És tartson ki, meg fog gyógyulni!

Kata 2019. 02. 02. 08:27

Kedves Doktornő!

Tavaly volt egy pár hónapig tartó kapcsolatom. 50 év feletti vagyok. Érdemes STD szűrést végeztetnem, ha azóta semmi problémám nincs, de szeretnék meggyőződni, arról, hogy minden rendben?

Köszönöm. Kata

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 11:19

Mindenkinek érdemes, akinek nemi élete van, kortól, nemtől függetlenül. Ha valakinek több partnere van, vagy rizikósabb kapcsolatai, akkor gyakrabban, akár 1-3 havonta. Kisebb rizikó esetén is érdemes azért, mondjuk egy új kapcsolat előtt megnézetni, hogy minden rendben van.

Szemölcs 2019. 02. 01. 16:42

Kedves Doktornő!

Egy ismerősömnek a nyakán és a szemhéján ún. lógó szemölcsök vannak. Ha ehhez valaki hozzáér, elkapható-e? Vagy ha megtörölközik, és utána más használja a törölközőt (ha nem tudott róla) fertőz-e? Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 11:20

Nem, ezek olyan, jóindulatú kinövések a bőrön, melyek nem fertőző jellegűek.

K. Tamás 2019. 01. 31. 23:40

Tisztelt Doktornő!

Egy konkrét ügyben kérném a segítségét, illetve információját.

Az elmúlt 2 évben az alábbiakkal kezeltek több alkalommal:

Penis corpusan több borsonyi condyloma

Condyline ecsetelő, Isopronisone tabletta

Fenti ecsetelőt és tablettát az évek alatt jó pár alkalommal felírták, de nem akartak múlni a szemölcsök.

Időközben a Silgard négykomponensű injekciókat (3 oltás) is megkaptam. Az utolsó oltás 2018.01.25-én volt - tehát több, mint 1 éve.

Állandó szexuális partnerem van, aki a Párom. Pont ezen tényből kifolyólag nem is védekeztünk az utóbbi időben - mivel úgy tudtam, nem vagyok fertőzött. Mindketten 35 évesek vagyunk.

Mivel sajnos újfent kijöttek a szemölcsök, így a Párom is újra elment nőgyógyászhoz, aki elmondta, hogy mindenképpen meg kell bizonyosodnunk, hogy nem vagyok fertőző és nincs bennem jelen a vírus. Elmondása szerint, jelenleg könnyedén átadhatom a fertőzést a Páromnak.

Természetesen a bőrgyógyászhoz is megvan az időpontom, és kezeltetni fogom a szemölcsöket továbbra is. Ugyanakkor tény, hogy nem igazán hatásos a fenti "kúra".

Még sosem voltunk ilyen szűrésen, és elég laikusok is vagyunk a témában. Ön milyen tesztet javasolnak nekem és a Páromnak? Teljes spektrumú HPV? Netán az összes STD?

https://www.synlab.hu/wp-content/uploads/2018/11/SYNLAB-arlista_Molekularis-mikrobiologia_Genetika_20190101.pdf

Tudom, hogy jelenleg itthon a Gardasil kapható. Doktornő javasolja Páromnak is az oltásokat? Illetve nekem is? Mivel "csak" a négykomponensűt kaptam meg. Szeretnék mind a Párom, mind a magam számára lehetőség szerint biztos megoldást találni.

Szíves visszajelzését előre is megköszönve, szép napot Önnek!

Üdvözlettel:

K. Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 11:31

Először is azt hiszem, igazán nagyon körültekintően, és lelkiismeretesen kezeli ezt a helyzetet. Talán egy kicsit "túl jól" is. Nincs ekkora baj, mint amekkora ijedelmet okozott ez Önöknek.

Először is, meg kellene állapítani, hogy Önnek valóban HPV okozta vírusos szemölcsei vannak. Ez néha ránézésre teljesen egyértelmű, néha nem. Ha igen, akkor Önnek HPV-je biztos van, tesztet csinálni csak akkor kell, ha kíváncsi rá, milyen típus, a kezelését nem befolyásolja. Ez esetben a cél az, hogy a szemölcsöket szedjék le, ha jön újabb, mielőbb kezdje el ecsetelni, tehát ne legyen látható szemölcs egyáltalán. Magát a vírust az immunrendszer fogja eltüntetni. A 9 komponensű oltás segíthet, hogy megkapja-e, az inkább anyagi, mintsem orvosi kérdés.
Ha történik HPV teszt, és látszik, milyen típus, akkor lehet többet mondani arról, mennyire szigorúan kéne Önöknek óvszert használni, de azért ez mindenekelőtt az Önök döntése. Ha például éppen abban az élethelyzetben vannak, hogy éppen gyermeket szeretnének, emiatt nem kell várni, a lényeg, hogy a párja nőgyógyászati rákszűrése rendszeresen történjen meg. Amennyiben az rendben van, nyugodtan neki lehet futni.

A párja oltásával kapcsolatban szintén az a helyzet, hogy feltétlen javasolható, de ez is lehet élethelyzet függő, talán erről érdemes a nemigyógyásszal még beszélgetni. Ha neki nincs szemölcse, és a rákszűrési eredménye negatív, akkor HPV tesztet sem csinálnék nála.

Napsugár 2019. 01. 31. 21:45

Tisztelt Doktornő!

Otthon végezhető szifilisz teszt negatív eredménye megbízható eredményt mutat?

Kb. 5-6 hónappal ezelőtti szex ellenőrzésére.

Köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 12:18

Miután nem tudom, pontosan milyen tesztre gondol, így nem tudom megmondani. Általánosságban azt javasolom minden ilyen esetben, hogy a vénás vérből, ellenőrzött laboratóriumban végzett vizsgálatokat érdemes forszírozni. Erre minden bőr-és nemibeteg gondozóban van lehetőség, illetve számos magán rendelőben, akár anonim módon.

Ernő 2019. 01. 31. 21:17

Jónapot kívánok doktornő. A következő lenne a gond: már lassan 2 hónapja küzdök tünetekkel:

-húgycső nyílásán lévő pirosodás

-fityma végén lévő pirosodás

( ez a kettő jelentkezett legelőször)

- merevedéskor feszítö érzés a makkon(nemi együttlét szinte lehetetlen)

-pénisz és herék pirosas színe

-hőemelkedés

-gyengeség

-herevezeték fájdalom valamint lágyék és időnként derék fájdalom

Orvoshoz fordultam a tünetek kezdete után 4 nappal, vér,vizelet és sperma vizsgálat nem mutatott semmi elváltozást. Ultrahangal vizsgálta a doktor a prosztatát, heréket, és a vesét. Prosztata gyulladást diagnosztikált amire antibiotikumot kaptam. 10 nap elteltével újra visszamentem mivel a panaszaim nem múltak el és ujboli antibiotikumot kaptam. Elmentem másik orvoshoz mivel nem múltak a panaszok. Mintát vett a húgycsövemből mondván ez klamidia lesz. Az eredmény negatív lett, viszont azon a napon,amikor a tesztet csinálta,akkor még szedtem az antibiotikumot. Létezik,hogy ez befolyásolta a tesztet és nem mutatott ki semmit? Doxiciklin antibiotikumot kaptam de az sem segített. Akkor ez mégsem valami nemi betegség? Péniszen voltak az első tünetek, Mellékhere és lágyéki fájdalom később jelentkezett, ezért gondoltam std-re.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 12:22

Az antibiotikum szedése befolyásolja a laboratóriumi tesztet, összességében azt hiszem, hogy a diagnosztikát ennyi gyógyszer után már nem érdemes ismételni. ha az urológus prosztata gyulladást diagnosztizált, akkor az annak megfelelő protokoll szerint fogják kezelni urológián. Ha a fő panasz a kipirosodás, és bőr eltérések, akkor bőrgyógyászaton. Amennyiben felmerült, hogy Chlamydia okozta a panaszait, és a partnerét nem kezelték, akkor őt viszont meg kellene vizsgálni erre a kórokozóra.

Gábor 2019. 01. 31. 09:06

Tisztelt Doktornő!

Gábor, január 29-i kérdező vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleménye, mekkora eséllyel fertőződtem meg HIV vírussal, ha a partnerem pozitív volt. Mint mondtam, csak orális szex volt, és csak a nő részéről. Mindenképpen elvégeztetem a tesztet, ugyanakkor a stressz nem hagy nyugodni. Életemben hasonló sem fordult elő soha. 10 éve monogám kapcsolatban élek. Előtte sem volt semmiféle kicsapongás. További kérdés, hogy mennyi a gonorrhea és a chlamydia ablakperiódusa.

Válaszát előre is köszönöm. (A türelmet pedig főként.)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 12:24

Mivel a tankönyvi adatok szerint a HIV nem terjed orális szex útján így ez az esély elméletileg nulla.
A gonorrhoea és Chlamydia teszteket együttlét után 48 órával már el lehet végeztetni, húgycsőből.

Molnár Szilvia 2019. 01. 30. 17:28

Tisztelt Doktornő,

Kb 1hete Ureaplazmat állapítottak meg nálam, Doxiciklin Al 100-as tablettát szedek, a kezelés még tart. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges az hogy a párom lelete negatív lett, és nem kapta el Tőlem a betegséget? Köszönöm a választ! Szilvi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 12:27

Bármilyen fontosnak és logikusnak tűnnek ezek a kérdések, a "hogyan lehetséges" típusú problémákra csak ötletelni lehet maximum. Ilyenkor az segít, ha konkrét kérdést tesz fel, hátha arra egzaktabb választ tudok adni.

Róber 2019. 01. 30. 16:39

Mely HPV törzsek fertõznek tárgyakról, mint pl a törölközõ?

Mely törzseket lehet csak és kizárólag nemi kontaktussal elkapni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 12:31

Erre vonatkozóan nem történtek kellő evidenciát szolgáltató vizsgálatok. Mivel az orvosok betegségekben gondolkodnak, így a kérdést fordítva teszik fel. Ha egy nemi szervi elváltozásból kimutatnak egy HPV típust, akkor az bekerül a nemi szervi HPV-k közé. Egyéb HPV-ket nem tesztelnek, hogy képesek-e fertőzni nemi szervet. Azonban ettől is lehetnek egyedi eltérések, mivel az immunrendszerünk is különböző.

István 2019. 01. 30. 09:32

Kedves Doktornő!

Előző kérdésemből (2018 november, prostituált felkeresése végig védekezéssel) lemaradt a tesztek eredménye, mely szerint negatív lett mind a vénás, mind az ujjbegy vérből vett teszt.

Üdv!

István

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 10:39

Szuper, akkor minden rendben!

István 2019. 01. 30. 09:12

Kedves Doktornő!

2018. november 30-án felkerestem egy prostituáltat. Az együttlét teljes időtartama alatt óvszert viseltem. 28 nappal, majd 49 nappal az esemény után elvégeztettem két HIV szűrést (Alere Determie HIV 1/2 ag/ab combo), az elsőt vénás vérmintából, a másodikat újbegy vérből külön laborokban.

Gyermekkoromban immunhiányt állapítottak meg nálam, igG alosztályban volt eltérés, mely felnőtt koromra vizsgálatok alapján rendeződött.

A Kedves Doktornő szerint szükséges-e további szűrésekre elmennem (3 hónapos HIV ablakperiódus)? Sajnos rendkívül stresszesen élem meg. Válaszát köszönöm előre!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 10:40

Nem szükséges további teszteket végeztetnie.

Gábor 2019. 01. 29. 16:54

Tisztelt Doktornő!

6 napja voltam egy addig ismeretlen nővel, aki orális szexben részesített. Elváltozást azóta nem érzékeltem, azonban három napja folyamatos vizelési ingerem van és napi 8-10-szer ürítek is. Mi a véleménye?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 10:41

Érdemes lenne megvizsgáltatni magát, minden olyan baktérium fertőzésre, amely húgycső gyulladást okoz. Elsősorban a chlamydiára és gonorrhoeára gondolok.

Norbi 2019. 01. 28. 22:10

TIsztelt doktornő!

Jelenlegi panaszom szexuális fertőzés témaban lenne.

Egyszer megfertőződtem a Chlamydia nevezetű betegséggel,amit sikeresen kikezeltek,hisz ezúttal negativ lett az eredmény. Egy helyről vettek mintát,a hugycsőből. Akkor is kimutatható lenne a fertőződés,ha egy helyrol vesznek mintát? Mivel meleg férfi vagyok,ezért lettem tanácstalan. Gondolok itt végbél és torok mintavételre.

Válaszát előre is köszönöm!

A tüneteim pedig:

Diszkomfort érzet-here fájdalom

Hugycsőgyulladás

Comb es lab fajdalmak-izulet

Vese gorcs

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 10:50

A mintavétel helyét a szexuális együttlét mikéntje határozza meg. Ha van rá esély, hogy a torka vagy a végbél fertőződött, akkor onnan is kell mintát venni, ezt érdemes Önnek jelezni az orvos felé.
A vesegörcs miatt mindenképpen urológiai irányban mennék tovább, elképzelhető, hogy panaszait nem fertőző betegség okozza.

Andi 2019. 01. 28. 19:14

 

Tisztelt Doktornő! Szex után kb 1 hétre hólyaghurutra jellemző tüneteim lettek. Kaptam rá antibiotikumot, ami akkor elmulasztotta a tüneteket, majd pár hét múlva furcsa hólyagtáji diszkomfortérzésem lett.Akkor még nem gondoltam nemi betegségre, majd amikor új párommal együtt voltam, neki is véres lett a vizelete. Ezután elmentem std szürésre, de addigra 6 hónap telt el, minden negativ lett. Közben mindkettőnknek barnás folyása, térdfájdalom, torokfájás jelentkezett. Urológus moxifloxacint irt fel.Nőgyógyász felirt supraxot és summamed tblát. Chlamydiára gyanakodott annak ellenére, hogy negativ lett.Ezek a tünetek elmúltak, majd ezután sürgető vizelési inger jelentkezett majd derékfájás mindkettőnknél, páromnál prosztatafájdalom, időnként 1-2 napos láz, hasfájás, időnként torokfájás,amire doxyciklint kaptunk,de a tünetek megmaradtak. A legrosszabb a hirtelen fellépő vizelési inger ami ránk tör, majd csillapodik pár percre, majd megint jön. Nálam cystát, majd 2 hetes erős vérzés után méhpolipot állapitottak meg, nem tudom hogy ez is ennek köszönhető- e.Húgycsőből is stdt vettek,az is negativ. Akitől elkaptam neki is minden eredmény negativ, és állitólag ő panaszmentes. Kérem segitsen, hogy mi lehet ez és milyen vizsgálatot kellene csináltatni ami végre kimutatná másfél év szenvedés után.Köszönöm! Andi.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 10:54

Azt gondolom, hogy nem a további vizsgálatokat, és még több labor tesztet kellene forszírozni, semmi esélyt nem látok rá, pláne ennyi idő után, hogy ezekkel előrébb legyenek. A kezelésre koncentrálnék. Nem valószínű, hogy további antibiotikum segít Önöknek. Olyan szakembert kellene felkeresniük, elsősorban urológusra gondolok, aki a hólyag túlérzékenységében, és kismedencei fájdalom szindrómákban jártas.

Miklós 2019. 01. 25. 18:00

Tisztelt Doktornő!

Transzsexuális prostituáltal létesítettem szexuális kapcsolatot passzív befogadó félként. Mind az anális mind az orális szexnél óvszert használtunk. Az óvszer az együttlét során nem sérült. Csókolózás nem volt. Kérdésem, hogy az óvszer teljes körű használatával kell e aggódnom bármilyen szexuális betegség elkapásától. Ha igen, akkor melyek azok.

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 10:49

Nem, így ahogy leírta, azt gondolom nem kell fertőzéstől tartania.

Gábor 2019. 01. 25. 15:22

Tisztelt Doktornő,

egy idén január 2-án történt óvszeres szexuális aktust követően szeretnék elmenni HIV tesztre, mivel közel két hete megfázásos tünetei vannak, bő másfél hete torokfájás és jelenleg is tartó nyaki nyirokcsomó fájdalom. Láz, ízületi fájás, izomfájás nincs és nem is volt, hasmenés nincs, viszont van jó sok szorongás az egész miatt, ez okoz rosszkedvet, a napokban már eseti fejfájást is. 9 napja fejeztem be egy antibiotikumos kezelést is.

Egy labort megkeresve vérvételes HIV 1/2DUO Quick labort javasoltak, a levelezés alapján az aktust követő három hét múlva már értékelhető és biztos eredményt ígérnek.

Csináltassam ezt meg vagy még várjak?

köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 10:50

Ne szorongjon tovább, csináltassa meg mielőbb.

Monika 2019. 01. 25. 01:08

Egyutt voltam egy fiuval, sajnos nem vedekeztunk igy ra 5 nap mulva elment megvizsgaltatni magam magam chlamydiara a test negativ lett, de aggodom, csak 5 nap telt el ennyi ido alatt kimutathato vagy menjek ismet megnezetni?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 10:51

Elméletileg megbízható az eredmény, de a Chlamydiának van egy furcsa életciklusa, melynek bizonyos pontjain nehezen kimutatható. Biztos ami biztos, csináltasson lég egy tesztet, aztán ha az is rendben, nem kell többet ismételni.

Szofi 2019. 01. 23. 20:31

Kedves Doktornő!

Sajnos hpv-t diagnosztizáltak nálam 2017 márciusban. (A HPV TIPIZÁLÁS EREDMÉNYE: POZITÍV, AZONBAN A VIZSGÁLT ALACSONY (LR) ÉS MAGAS ( HR) KOCKÁZATÚ HPV TÍPUSOKAT NEM TARTALMAZZA). Akkor kezeltem és elmúltak a condylomak. 2018ban született egy kislányom császárral. Most újra kiújult a hpv. Sajnos mielőtt megtudtuk előtte éltünk nemi életet a Párommal, orális szex is történt, utána vettük észre a kondilomákat rajtam, mert nagyon picik voltak. Így biztos, hogy a szánkban is benne van a vírus mindkettőnknek? Elkaphatta/elkaphatja a kislányunk, vagy bárki a környezetünkben? (Pl étel készítés közben lenyaltam a kanalat, vagy valaki beleivott a poharamba, esetleg lenyaltam a cumiját). Gyereknél mit okozhat? Hol tudjuk szűretni? Előre is köszönöm segítségét!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 10:54

Ne aggódjon (tudom, könnyű azt mondani), semmiféle egészségkárosodástól nem kell tartani, sem a baba, sem az Önök esetleges szájüregi HPV fertőzésével kapcsolatban. A nem azonosított nemi szervi HPV szemölcsöt okozhat, más betegséget azonban nem, az immunrendszerük pedig el fogja tüntetni.

András 2019. 01. 22. 19:12

Tisztelt Doktornő!

Az előzőekben feltett kérdésemet szeretném az alábbival kiegészíteni.

A transzexuális hozzáért a kezével a péniszemhez, pusztán az érintéstől elkaphatok valamilyen betegséget.

Köszönettel:

András

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:32

Nemi betegséget nem.

Péter 2019. 01. 22. 19:05

Kedves Doktornő,

Szifilisz teszten voltam. Az alábbi eredményeket kapram:

Treponema pallidum IgG/IgM/ELSA 0.553 negatív

Terponema pallidium/syphilis RPR - negatív treponema pallidium szeronegativitás, friss vagy korábban lezajlott fertőzésnek szerológiai jele nincs.

Ebben az esetben nyugodt lehetek? Olvastam mostanában sokat a szifiliszről és szeretnék biztosra menni. Olvastam, hogy bizonyos szalaszbam nehéz kimutatni. Pl a harmadik szakaszban, évekkel korábban volt egy pattanás szerű elváltozás a péniszemem, de más bőrtünetre nem emlékszem.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:32

Az eredménye teljesen negatív, nyugodt lehet.

András 2019. 01. 22. 18:50

Tisztelt Doktornő!

Egy transzszexuálist orálisan kényeztettem. Más aktus nem történt. Ez idő alatt gumióvszert viselt. A kezével hozzáért többször is az óvszerrel fedett péniszéhez, amit én utána a számba vettem. Kérdésem, hogy az óvszerhasználat teljes biztonságot /védelmet nyújt(hat)ott számomra?

Köszönettel:

András

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:33

Elméletileg igen.

Andi 2019. 01. 21. 10:13

 

Kedves doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a gonokokkuszos izületi gyulladás, már diszeminált fertőzésnek számít-e, vagy elég az egyszeri szuri?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:39

Amennyiben az ízületi gyulladást fertőzésese eredetűnek diagnosztizálták, akkor gondolom kezelő orvos is van. A pontos diagnózistól függően a kezelést vele kellene megbeszélni, több mindentől függ, mi szerint járunk el ilyenkor, az eset teljes ismerete nélkül nem lenne helyes, ha beleszólnék.

kamaga 2019. 01. 20. 04:52

Tisztelt Dr nő!

2hónapja voltam egy lánnyal óvszer nélkül,ami után húgycsőégést tapasztaltam, hugycsőmintavétel után ureaplasmát találtak amire 1 hétre doxy-cyclint kaptam a kérdésem a következő mikor mehetek szifilisz hiv tesztet csináltatni, hogy az kimutassa biztosan?a gyógyszert múlt héten befejeztem valamit olvastam hogy befolyásolja a tesztet igazez?köszönöm jános

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:40

Mivel ez az esemény 2 hónapja történt, nyugodtan menjen el a tesztre. Eredményét a Doxycyclin nem fogja befolyásolni.

Bali 2019. 01. 19. 17:53

Tisztelt doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint mekkora az esélye annak, hogy egy esetlegesen HIV pozitív lánytól, akinek aktív ajakherpesze van, az ő általa végzett óvszer nélküli orális szex során nemcsak nemi herpeszt kaptam el, hanem a HIV-et is. Magyarán a kérdésem az, hogy egy HIV pozitív személynek az éppen aktív szájherpesze ürít-e a herpeszvíruson kívül HIV vírust is (esetleg egyéb vírusokat, baktériumokat).

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:41

Az aktív ajakherpesz annak a fertőzési esélyét növeli, akinek a száján van, az Önét nem.

Zsolt 2019. 01. 19. 15:13

 

Jónapot kivánok! Olyan kérdésem lenne hogy a páromnak hpv-je van! Nekem megcsinálták a tesztet és negativ! Én is beadattam magamnak az oltást megelőzés céljából! Neki vannak szemőlcsei amit fagyasztanak! Nemi életet lehet e óvszer nélkül élni? Mennyi az esélye a fertőzésnek hogy átadja?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:43

Az orvosi javaslat az, hogy használjanak óvszert, amíg el nem tűnik a vírus a partnere bőréből. Természetesen a döntés az Önöké. Amennyiben nem olyan vírusról van szó, ami daganatot okozhat (HR HPV) akkor valóban csak a szemölcsökkel kell számolni, ha esetleg megfertőződik.

Kriszta 2019. 01. 19. 00:41

Jo napot, terhesseg alatt minden nap hasznalt Clexane injekcio befolyasolhatja a hiv teszt eredmenyet? Okozhat al negativ vagy al pozitiv eredmenyt? Esetleg noveli az ablakperiodust?

Valaszat koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:44

Tudtommal nem befolyásolja az eredményt.

Henrietta 2019. 01. 17. 20:48

 

Tisztelt Doktornő. Olyan kérdésem lenne hogy 12 hetes terhes vagyok mycoplasma és ureaplasma tenyészett ki a vizeletemben. Ureaplasmara kaptam azi sandozt viszont az összes antibiotikum amire érzékeny a mycoplasma az veszélyes a terhességre így azt nem kezelik. Lehet ebből valami nagy gond?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:57

Ilyen esetben nagyon gondosan kell mérlegelni, hogy mi a kisebb rossz. Kezeletlenül hagyni egy fertőzést, vagy olyan gyógyszert adni, ami árthat a babának. Mindkettő mérlegelése nőgyógyászati feladat, a saját orvosával kell megbeszélnie.

Kiss 2019. 01. 17. 18:37

Kedves Doktornő!

Régóta visszatérő ureaplazma fertőzésem van. Már sokféle antibiotikumot írtak fel, és szedtem be, de hosszabb rövidebb idő után visszatért.

A régi párommal már nem vagyunk együtt, akitől esetleg mindig visszakaptam, mert ő nem volt hajlandó emiatt gyógyszert szedni.

Szeretnék végre kigyógyulni belőle, de a Doxiciklin, amit szűrés pozitív eredménye után felírt az urológusom újra hatástalan volt.

Pedig nem voltam partnerrel, azt hiszem már rezisztens az ureaplazmám. 2 hét után újra érzem a húgycső gyulladást és a kellemetlen szagot.

Létezik olyan szűrés ahol tesztelik, hogy melyik antibiotikum, ill. esetleg kombináció, hatásos ellene.

Nem szeretném az új kapcsolatomat ezzel megfertőzni.

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 12:59

Az Ureaplasma tenyésztésére van lehetőség, eredményéből látszik, hogy hatásos-e rá a Doxycyclin. A leírt panaszai alapján kérdéses, hogy valóban ez a kórokozó okozza-e a panaszt, de a tenyésztési eredmény ezt is el fogja dönteni.

Renáta 2019. 01. 13. 17:21

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy antibiotikum hatására (cifran 500 mg) csökkenhet e a menstruációs vérzésem erőssége? Decemberben még normális erősségű volt, majd kaptam felfázásra ezt a gyógyszert, s most a januári kevésbé erős, ami kicsit aggaszt, mert mindig az. Nem tudom, hogy hozzátartozhat e, hogy szexuális téren mindig védekezünk, eddig sosem szakadt ki az óvszer (ellenőriztük), fogamzásgátló tablettát nem szedek. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 16. 14:21

Nem gondolom, hogy összefüggés lenne. A legközelebbi menstruációt nyugodtan várja, meg, kivéve, ha felmerül, hogy várandós, akkor csináljon egy tesztet. A vérzés zavar kivizsgálása nőgyógyászati feladat, ha ismét probléma jelentkezne, keresse fel az orvosát.

T. 2019. 01. 13. 15:02

 

Kedves Doktornő,évekig jártam húgyúti panaszokkal orvosokhoz.Mindenki azt mondta igyak sokat stb , rengeteg gyógyszert felírtak...aztán el kezdtem olvasgatni és felmerült bennem az STD. Ureaplasmat találtak,minden más negatív lett.Kaptam gyógyszert,kontrollra nem hivtak.Azota két kapcsolatom volt,és szex közbeni fájást(mèlyrahatoláskor) tapasztalok mintha kisugarozna alhasba. Erősebb folyásom is van és észrevettem hogy másnap alvadt vér is van a bugyimon.Szerintem gomba is van a pluszban mert sokszor ragacsos ,darabos.. nőgyógyász nem talált semmit,pedig hüvely uh is volt.Betadin kupot használok néha úgy veszem észre olyankor jobb,de csak ideig-oraig.Megint valamit elkaphattam? :( Nézegettem a gyorsteszteket azok mennyire megbízhatóak? Az a baj H ahol lakom egy STD szűrő van de annyira bunkó és lekezelő a doktornő hogy az valami eszméletlen!Csak ilyen helyen vesznek mintát vagy más megoldás is van? Köszönöm válaszát előre is

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 16. 14:37

Kicsit nehéz minden kérdésre válaszolni. Elsőként talán azt kellene tisztázni, hogy van-e gyulladás a méhnyakon, olyan, ami kezelést igényel. A panaszai alapján elsősorban az jön szóba. Ennek lehet fertőző oka, de nem feltétlenül amiatt alakul ki. Így elsőként a nőgyógyászatra mennék vissza, hogy látnak-e a méhnyakon eltérést.

12...2324>