12...1415>
Norbert 2018. 05. 23. 23:50

Tisztelt Doktornő!

Úgy 3 hónapja jelentkezett először, hogy 2 piros, fájdalommentes folt jelent meg a nemiszervemen, ami másnapra el is tűnt. Ugyanakkor visszatérő az az érzés, mely teljesen véletlenszerűen jön rám: olyan érzésem van mint ha nem tudnám visszatartani a vizeletem. Mintha nem működne az az izom ami ezért felelős.

Ön szerint mi lehet ennek az oka? Mennyire valószínű, hogy STD-ről van szó ha párkapcsolatban élek, de volt korábban kapcsolatom egy lánnyal, aki hát hogy úgy fogalmazzak eléggé kicsapongó szexuális életet élt?

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel,

Norbert

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 09:56

A vizelet visszatartási nehézség férfiaknál nagyon ritka. A folttal együtt az gondolom érdemes kivizsgáltatni, és valóban egy STD szűrést kérni, ha nem találunk okot, akkor kell tovább menni. Mivel húgycsőfolyást, egyéb húgycső gyulladásra utaló panaszt nem említ, a probléma inkább a prosztata környékén keresendő, és urológushoz kellene vele menni, az STD szűréseket ő is el fogja végezni, prosztata váladékból.

Kata 2018. 05. 23. 14:03

 

Tavaly októberben illetve 4 évvel ezelőtt is volt egy kockázatos esemény ahol lehetett arra esély hogy megfertőződhettem hivvel. Most februártól 3 különböző helyen is voltam hiv teszten és mindenhol negatív eredményt kaptam. De még mindig nem vagyok teljesen nyugodt mert a számban fehér elváltozás van ami nagyon hasonlít a hajas leukoplakiához de a fogcsikorgatáshoz is hasonlít eléggé (mostanában többet vagyok ideges is). A másik ok amiért bizonytalanabb vagyok az az hogy decemberben két barátnőm is ivott utánam egy kulacsból, az egyik feledékeny mostanában és gyakran nem fog az agya, a másiknak meg a pasija mostanában fejfájós és sokat köhög. Kicsit tartok attól hogy fertőzött vagyok és elkapták tőlem, pedig ezt nagyon nem akarom (lehet hogy volt egy picike seb a számon). Ha negatív az eredmény akkor az teljesen kizárja a fertőzést, akkor is ha előrehaladott állapotban lennék? Olyan nincs hogy a laborban dolgozók véletlenül elnézik a leletet? Vagy direkt negatív eredményt adnak ki de pozitív vagyok és ezt tudják, és ezt azért csinálják mert nem vagyok szimpatikus nekik vagy közösségi oldalon találtak rólam olyan pletykát ami nagyon súlyos (pl másik ember súlyos testi sértése) és nem igaz rám csak elhiszik és azt gondolják hogy ezáltal nem érdemlem meg az életet? Lehet túlagyalom az egészet de érdekes hogy pont most minden összejött.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 09:59

Azt hiszem, Ön nagyon aggódik, és ezért olyan lehetőségeket is számba vesz, melyek nem reálisak. 3 HIV teszt biztosan nem téved. (1 sem). Ha a szájütegben lévő tünet miatt merülnek fel Önben ezek a kérdések, javasolom, hogy menjen el szájsebészetre, és ott vizsgáltassa ki magát.

Ottília 2018. 05. 23. 13:31

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem hogy a terhesség esetén a hiv teszt mindig okoz álpozitív eredményt? Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 09:59

Nem, nem mindig, sőt ritkán.

Lea 2018. 05. 22. 12:32

Tisztelt Doktornő!

A közeljövőben terveznék menni HBV, HCV, HIV, Treponema tesztre.

Azonban isoprinosin kezelés alatt állok (nagyjából június végéig).

Érdeklődöm, hogy a gyógyszer befolyásolhatja a teszteredmenyt vagy érdemes lenne várni vele a kúra befejezeseig?

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 09:59

Nem befolyásolja az eredményt, menjen szűrésre nyugodtan.

Gábor 2018. 05. 22. 11:59

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 20. napon végzett HIV 1/2 DUO Quick biomerieux vidas elfa teszt negativ eredmenye mennyire megbizhato-e?

Elore is koszonom a valaszt!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 10:01

Minden HIV teszt kötelezően együtt jár tanácsadással. Azon a helyen kell megkérdezni, ahol elvégezték, hiszen ők tudják, hogyan történik a mintavétel, szállítás, vagy helyben nézik, és van-e szükség ismétlésre a 100-ot legjobban megközelítő eredményhez.

Stefan 2018. 05. 21. 14:07

Tisztelt doktornő.

Én egy higiénikus 38 éves férfi vagyok,a nemi szervemet rendszeresen borotválom és az egyik alkalom más napján a herezacskómon fehéres pirosas foltok jelentek meg! Mi az oka? Borotvahab allergia vagy mégrosszabb ! Teendő?? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 10:02

Lehet allergia, szőrtüsző gyulladás, több dolog. Ha nem múlik el magától, mutassa meg bőrgyógyásznak.

Aranycsillag 2018. 05. 21. 01:23

Tisztelt Doktornő!

34 éves nő vagyok és a panaszaim, akkor kezdődtek és csak az óta állnak fent, miután életemben először együtt voltam egy fiúval. Ő előtte senkivel nem voltam semmilyen formában sem, szűz voltam kései korom ellenére. 2017. december 30-án voltam vele először és durex gumival védekeztünk, plusz én használtam pharmatex 18.9 mg-os hüvelykúpot is. Tudomásunk szerint az óvszer nem szakadt ki, de biztosra nem tudjuk. Orális kielégítés is volt, az már gumi nélkül, de csak az én részemről. A fiúval olyan jó két éve vagyok együtt, de csak most került sor az első együttlétünkre. Előtte orális kényeztetés volt csak az én részemről. Nagyon meg vagyok ijedve, és nagyon félek, mert a fiú bár azt mondta nincs semmi olyan baja, én nem hiszek neki egyáltalán, mert miután közöltem vele, hogy nem igazán érzem jól magam, és vm baj van, azt gondolom terhes is lehetek akár, akkor csak annyit válaszolt utólag hogy a : 'te bajod'-otthagytam így (utólag kiderült terhes nem vagyok.)

Az együttlét után , pontosan az ötödik napra, egyre sűrűsödő gyakori vizelési ingert kezdtem érezni. Azt hittem felfázás először, a vizelés sosem fájt, nem csípett, nem volt véres vizelet egyáltalán. Viszont amit észrevettem kezdetekben hogy idővel furcsán irritált az utolsó cseppeknél valami olyan kellemes érzés volt, később pedig már amikor pisiltem is azt éreztem még mindig pisilni kellett, holott már nem volt mit. Volt hogy forró vízbe ülve egyszer azonnal rámjött a vizelési inger, felerősödött, hólyagnál feszesebbnek éreztem magam teltnek, nyomásra érzékenynek sokszor középütt hólyagnál.. kaptam Nolicint háziorvostól, de semmit nem használt, közben újabb tünet érkezett ezzel egy egyetemben az együttlét utáni 12-ik napon furcsa bélhangok kezdődtek, korgás-morgás, beszélt morajlott a hasam..és azt éreztem mintha egyre inkább szeles vagyok, fúvottabb , gyomorban főleg de néha alhasban is éreztem középtáj fele és balra. Reggelre a haskörfogat megnövekedése nélkül feszesebb voltam jöttek a szelek, majd nappal általában ez megszűnt magától is többnyire. Este vagy kezdődtek újra ezek vagy épp nem de reggelente sűrűn ezt éreztem, volt hogy magától is jobb lett pár nap kieséssel, de mindig jellemzőek kb ezek. Elmentem nőgyógyászhoz: vett kenetmintát is, és kaptam Pyassant, Flukonert (hetu 1 szem négy héten át)és Gynoxin hüvelykúpot. A viezlési inger helyre állt, nem éreztem hogy sűrűn el kell mennem már és a furcsa ingert sem pisiléskor. Viszont a szelekre nem tudott mit mondani, és elpanaszoltam neki, hogy a vizelési inger bár helyre állt, néha mégis azt érzem hogy hólyagtól balra bal petefészek irányába nyomásra érzékeny vagyok, simogatásra kellemesen reagálok, és ott vm baj van. És nem vizelési ingert érzek konkrétan de vm furcsa. Megvizsgált és cisztám, elváltozásom nincsen, viszont több volt a folyásom belül, de ezt is mondtam neki hogy elejében mintha jobban lett volna átlátszó folyásom, pedig nekem nem szokott. Ezt jól éreztem. Gyulladást nem látott, habár, a kenet megjött és se baktériumot, se gombár nem mutatott érdekes mód -pedig ekkor még a 3 gyógyszert el se kezdtem szedni mikor először kenetmintát vett. Viszont az állt a papíron: h zavaró mértékű lob. Tudtommal ez gyulladást jelez.. kaptam hát Klion kúpot tíz napig. Első felhelyezés után másnap reggel a visszacsorgó kúpmaradék kicsit enyhén rózsaszínesen véres volt, utána több ilyen nem volt. Annyit muszáj megemlítenem, hogy: a fiú egyetlenegyszer volt bennem gumival , de eléggé nehézkes volt a behatolás az elején, be se ment először teljesen, csak aztán és mivel nekem fájt a behatolás és mikor már bennem volt akkor is, így többször nem engedtem próbálkozni. Véres volt a fehérneműm eléggé, és még utána is két napig tapasztaltam ilyet, majd elmúlt de járáskor vagy egy hétig elég érzékeny voltam odalent éreztem.

A mensesem is időben megjött az első is, második is, ahogy vártam, terhességet kizártuk. Ami fura volt, h nekem csak nagyon ritkán feszült a mellem mensi megjötte előtt, és most jobban tapasztaltam, meg a következő menses megjötte előtt is, hogy bimbónál is érzékenyebb vagyok sokkal. Mikor jött a menses a vizelési ingerek is akkor elmúltak az időre majd visszatértek menses után azonnal, ez is érdekes volt. És far felett csipő környéke jobban fájt, majd menses elmúlása után is éreztem ezeket a tüneteket vagy jó másfél hétig, majd elmúltak. A későbbi menseseim megjöttekor ilyen gond nem volt már, nekem vagy a combom húz mensi előtt vagy görcsösen fáj lent ilyesmi, de mellem ritkán feszült. Aztán gondoltam első alkalom után felborult valami lehet eztán majd így jön meg mindig hiába volt eddig úgy ahogy..

Az együttlét utáni hatodik héten: pont a második nőgyógyászati kontroll előtt a torkomban furcsa idegentest érzésem kezdett lenni, de a torkom nem fájt sosem, a nyakam fájt előtte egyszer és fül fele sugárzott a fájdalom de torkom nem fájt nyelésre se. Mintha több apró púp vagy dudor keletkezett volna, ami nagyon zavaró volt. Nyelni tudtam , étkezésnél nem zavart. Mindeközben a szelesedéses panaszok továbbra is fenálltak. Említettem nőgyógyásznak aki annyit mondott nem lehet elkapta most a járványt. Mondom lehet. Kaptam Cefzil 500 mg-ost beszedtem mindet rá, de a toroktünetek nem múltak. Aggasztott mert hasonlót évekkel ezelőtt is éreztem de ez akkor segített. Elkezdtem aggódni nagyon, hogy vajon miért nem múlik el!? ... Majd elkezdett viszketni a fülem kívül, a teteje bevörösödött, melegnek éreztem, égett, viszketett jó párszor. A szemöldök környékén és a szempillák előtt szemhéjon kívül is viszketett mindkét szemem, és néha a fejem tetején. Elkezdtem szedni Cetirizint, de amellett is volt hogy a viszketés visszatért párszor, majd úgy gondoltam szedek váltok, helyette Xyzalt. Jobb lett, de a későbbiekben emellett is éreztem néha, majd aztán később ezt a fül szemviszketést már nem éreztem. Néha volt egy két csalánkiütés, de az elmúlt. Ha stresszesebb vagyok, voltam régebben is, volt h ez kijött majd elmúlt, és bár kazeinallergiám is van, mégsem kellett szednem a xyzalt, sőt még tudtam enni tejtermékeket is nem allergizáltam. Olyan más kiütésem nem volt ami maradandó lett volna a mai napig nincs. A szemeim közben csillogni kezdtek, nem folyt, hanem pont mikor valaki beteg, csillog a szeme és csípás volt sokszor , száraz csípa szemzugban, és talán egyszer volt picit csak váladékszerű, de mindig száraz volt. Zavart nagyon ez is. Néha ettem c-vitamint hátha segít, sőt Calciumot injekció oldatpt is ittam vízben elkeverve. Említettem háziorvosnak, ezt is, és mondta nyelvbimbók vannak megduzzadva számban, és Dumoxot írt fel 20 szemest. Mandulám nem volt bedurranva, de a szelesedés, a torokduzzanatok nem múltak, hol jobb, hol bal oldalt éreztem a duzzanatokat, ez vagy három és fél hónapig így ment intenzíven nem akartak elmúlni. Volt hogy lentebb lappadt olyan, kisebb lett, alig éreztem, néha szárazabb volt, mint akinek kekszreszelék vagy morzsalékmaradványok maradtak ott. Volt hogy nagyon zavart h párszor igen száraznak éreztem a szám, ha ittam is, majd ez elmúlt, és ajkam bal oldalon felül, és jobb oldalt is csíkban vörös volt. Gyulladásérzésem volt ajkaimon nagyon éreztem ezt, de lázam nem volt, hogy 38 fok meg ilyenek nem voltak. Aztán olyat is éreztem hogy bal oldalon alhasban bal petefészek irányába, valami melegségérzésszerűség, h nyomásra, vagy simogatásra érzékeny, és ezt akár egész álló nap éreztem egy darabig, majd aztán ezt nem éreztem, majd felül, felhasban is ezt éreztem bal mell alatt közvetlen...

Olyan is volt de ekkor már bevallom ami stresszt én átéltem kezdettől fogva az nem volt emberi, mert megviselt a szakítás is, az hogy cserbenhagyott, hogy ha baba lett volna vállalni nem tudtam volna, görcsöltem egy lehetséges abortusz lehetősége miatt is stb, aztán meg a tünetek miatt, h nem múlik, és a mai napig ez így van s csak egyre rosszabb , lelkileg nagyon rosszul vagyok mert ez megy már január óta folyamatosan. Rendkívül feszült és stresszes vagyok és nem tudok megnyugodni, mert mostmár nagyon félek.

Kaptam még egy doboz dumoxot 20 szemest háziorvostól és elküdött nyaki ultrahangra. Addig persze magam kontójára elmentem fül orr gégészhez. A bélpanaszok is közben alakultak, mert refluxszerű panaszaim is lettek, pedig azelőtt nekem az égatta egy földön semmi ilyen bajom nem volt soha. Sokszor böfögtem, volt h éreztem h feljött amit ittam ettem, volt hogy csak az erős aromásságát éreztem stb... ittam én már salvus vizet is, vigyáztam mikor mit eszek de akármit ettem puffadtam sokszor nagyon rossz érzés volt...- eszembe jutott nem-e a sok stressz beadott és nehogy fekély legyen itt közben vagy valami, elkezdtem szedni gyomorsavcsökkentőt, patikában kértem : Nolpaza, tabletta, meg próbáltam Espumisan gyöngyből bevenni néha hátha, igazából különösebb hajjde változás nem volt. Mert a bélpuffadás szelesség e nélkül is elmúlt egy idő után magától is és napközben meg elvoltam mindig jobban. Csináltattam közben egy vérvételt és a süllyedésem: 52, crp: 9, húgysav: 439, ami jobban eltérsét mutatott, NEU: 73,900,rbc: 5,07, hgb: 9,00 volt, április 18-án.

Egyértelmű hogy gyulladás van a szervezetben, mondta házidoki is. De éreztem is hogy sokszor majd megőrültem annyira éreztem az ajkaimon ezt a gyulladásérzést, néha azt is éreztem mellkasban valami mintha megülte volna, aztán később ez elmúlt és talán május elsején és előtt egyszer mikor köhintettem egyet éreztem, hogy vm olyan harsogóan hörgős volt lehetett hallani is. Voltam mellkas rtg-n :negatív. Voltam hasi ultrahangon is: negatív, minden oké. Fül orr gégésznek mutattam magam, először csak annyi volt h fül orr gégészetileg nincs gond, vérbővebb ary táj, gondolom ez a gége körüli rész, és mivel volt vele fülbe sugárzó fájdalmam is, enyhe fejfájás emiatt, azt mondta ez torokról van. Lehet reflux, pszihés is, persze ő ekkor még vérvételi leletet nem látott. Másik fül orr gégészhez is elmentem később megmutattam újra magam: azt mondta igen most az ary táj nem problémás, de akut garatgyulladásom van a garatfal gyulladt és a kötegek vastagabbak, jól megvizsgált, annyit mondott h vszínű nem bakteriális, vagy szervi vagy vírusos lesz. És hogy lehet reflux is bejátszik vagy az ideg miatt lehet h savas is vagyok jobban, h a gyulladás mitől van passz, és azt kérdezte, hogy hormonzavarom nincs-e. Mondom nem tudok róla és mondtam a hasi puffadásokat is, meg a viszketést, azt mondja szárazabb bőrnél van olyan csipás szem stb, de mondom nekem nem volt ilyen... és elpanaszoltam ez azóta van hogy együtt voltam egy fiúval és félek pl hívtől vagy h nehogy mégis valami vírust esetleg bekaptam. Azt mondja ő nem gondolná, persze nem is vetette el se, de inkább a nemen volt a hangsúly mint az igenen, valamelyest megnyugodtam, de továbbra sem tudtam fellélegezni.

Házinál kaptam Sumamed 250 mg-ot 6 szemest, beszedtem azt is, mert a nyaki uh odébb volt még. Addig kaptam aflamin 100 mg-ot gyulladáscsökkentőt ..

Volt hogy előjött a vizelési inger és egész nap éreztem, ha psiltem is azt éreztem mintha menni kéne megint, rossz volt , sokszor előjött ez is, majd elmúlt, közben azt el kell mondani bár lehet nem amiatt volt, hogy ha én nagyon ideges vagyok feszült, sokszor felmegy a vérnyomásom, pulzusom megpördül néha 100 köré, és olyankor van h pisilni kell sűrűbben. Régebben mikor ilyen tüneteim voltak évekkel ezelőtt így volt, s régen volt már ilyen is, de most a feszültségben ez is előjött, de azt vettem észre hogy nagyon sűrűn pisilni kellett s egész nap éreztem a vizelési ingert, ha puffadtam ha nem, már nem lehet kiigazodni mi miért lehet épp, épp mi miatt.

De stressztől sosem puffadtam, meg hasonlók, persze ilyen ideget se éltem át bevallom mint most az utóbbi fél évben.

Néha volt köhögés csak, néha éreztem váladékot torkom tövében, szárazságérzést. Volt hogy kirepedt a szájzugban, bekentem bepanhennel elmúlt, szárazabb volt az ajkam is olyankor, meg felső ajaknál is egyszer kirepedt. Volt hogy viszketett a karom, de nem volt rajta semmi, nem jött ki, elmúlt, volt h olyan száraz volt a szám és olyan erős gyulladásérzésem volt h nagyon szenvedtem vele, közben a puffadások, szelek, és a torokduzzanat három és fél hónapig intenzíven.....

néha előjött a nyakfájdalom is, majd elmúlt, akkor nyelésre is fájt olykor, majd megszűnt...

A nyaki ultrahang most volt május 15-én. Eredmény: A pajzsmirigy mindkét lebenye normál nagyságú. Mindkét lebeny kifejezetten inhomogén, echoszegény, szabálytalan alakú területekkel, kissé durvább szemcsés szekrkezetű. Az isthmus nem szélesebb, hasonló szekrkezetű. Mindkét oldalon, a carotisok mentén néhány 4-6mm-es reactiv jellegű nyirokcsomó van. A submandibularis nyálmirigyek szerkezete szabályos.

Emellett csináltattam tsh-t is: pár napja 1, 40 lett értéken belül vagyok. El fogok menni endokrinológushoz, mert azt kérdezték, szedek-e pajzsmirigyre valamit, mondom nem, eddig én nem éreztem bajt ezzel, pajzsmiriggyel, nyaki uh-n sosem voltam, nem tudtam h lenne bármiféle bajom vele. Viszont annyit tudok ha tsh jó is értéken belül van a fül orr gégész azt mondta h nézessem meg a pajzsmirigyemet, hát megnézettem uh-n, és ha az értéken belül vagyok is lehetnek gondok ettől még.

T4- szintet is kértem de nem csinálják csak endokrinológusi beutalóra, oda meg még be kell jeelentkeznem hogy a doki elküdhessen rá, mert elfog, mert a t 4 szint meghatározó lesz.

Közben gasztroenterológiára is bejelentkeztem de csak júl harmadikán hallgatnak meg s még mikor lesz a tükrözés.

Hasmenésem nincs, talán párszor volt lazább székletem, néha hasgörcs, de nem jellemző ez annyira, székrekedésem, napokig tartó székrekedésem nem volt egyáltalán. Talán a karomon éreztem mintha szárazabb lennék bőrileg és a lábszáramon de ezt csak a napokban vettem észre.

Újabban most a napokban már csipás szem nincsen, csillogás is elmúlt szememről, az a vizesebb látvány, most karom úgy nem viszket, vagy a fülem, de néha nemrég viszketést éreztem, a puffadások némileg hasfeszülésileg jobbak, de az a baj, hogy ezek hogy szeles vagyok néha puffadokezek rendszeresek január óta azóta is kihagyásokkal. Vettem Venter granulátumot gyomorbevonót s a nazo savcsökkentőt lecseréltem quamatel minire. gyomorbevonóból reggel és este iszok, és napi egy savcsökkentőt veszek be, plusz a xyzal. Így tudok jobban létezni, ahogy vesszük, mert sokszor volt az hogy gyomorban olyan nyomó érzésem van, és a szájízem is olyan nem is tudom fémesszerű talán, pontosan nem tudom behatárolni milyen íz ez, néha rossz lehelet, de nem mindig és bár nem hányok a kaját meg tudom enni, de nem mindig kívánok ugyanúgy mindent mint régebben, még látványra sem, nem is esnek jól bizonyos ételek. Kifejezett hányingerem nincs, de sokszor előjön, s azt érzem, hogy valami két mell között tőben nem jó, mintha amelltartó szorítana közben nem, s le kell vennem, van hogy jön a légszomj, nehézlégzés, és nem hányinger, de mint mikor valakivel meg akarnak itatni egy számára nem kultivált dolgot ízben, hogy már nyeléskor érzed, h te ezt nem akarod, s tudsz nyelni , lenyeled, de úgy ellenkezik veled a dolog ezt az érzést érzem sokszor. Volt h fájt ott tőben két mell között lüktetett is, volt h bal mell alatt éreztem a gyulladásérzést, nymást és ha begörcsöltem néha székelés előtt akkor bal mell alatt éreztem jobban a lüktető görcsöt. De gyomornál valami nagyon nem jó, nyelési nehézségem nincs. Most a dudorok a torkomban pár hete 2 talán két és fél sokkal jobbak érzetre, de tegnap este újra éreztem hogy toroktőben nyeléskor valami szárazságérzés van, a napokban volt légszomjam tartott majd jó fél napig mire jobb lett, és volt h gyomornál is éreztem valamit, mintha vibrálna néha, pedig nem érzem idegesnek sem magam van furcsa. A torokduzzanatot kifejezetten már azt úgy olyan formában nem érzem igazán de valami még mindig nincs arra lent rendben. Érzem, Tegnap vm jobb oldalt lent fájt mintha mélyen nyelvem egy ponton fájna, és nyeléskor néha rossz volt nyaknál is éreztem h nem oké vm, gargarizáltam most is, hónapokkal ezelőtt is gargarizáltam glykosepttel akkor nem volt jó, semmi nem múlt el, most jobb lett kicsit. De az a baj hogy ez megy -ezek január óta.

Tán egyszer volt egy aphta azt hiszem alsó ajkam ha lehajtom ott de leecseteltem ezzel és elmúlt.

Mandula gyulladásom nincsen, nincsenek megnagyobbodva azok. Volt nem egyszer hogy légszomj mellett, pl a hátam nagyon fájt közepe vele együtt. Majd elmúlt, de volt h légszomj nélkül is, például volt far felett, nem derékban, nem a hátam, far felett, csípő környéke, combtőben hogy fáj, húz talán ilyesmi, és ez is jó sokáig, nem minden nap, volt h nem volt, volt h igen. A stressznél is szoktam néha ilyet érezni.

És most hülyén hangzik de olyan vizelési ingert is éreztem lent, hogy annyira kell menni, közben meg semmi nem jött vizeléskor de az inger mégis megvolt, hogy fent gyomorban is éreztem annyira erős volt.

Aztán elmúlt. Most vizelési inger érzésem nem volt most másfél hete már kettő. De néja bal oldalon lent: alhasban légyék vagy bal petefészek irányába mintha enyhén lüktetne, de nem mindig érzem így ezt, nyomna valami, olyankor ott valami olyan diszkomfort, nem fáj, nem görcsöl, csak érzem h ott vm nem jó nincs rendben, nyomásra érzékeny, simogatásra reagál, nem közömbös, vagy gyulladt vagy én nem tudom.

Megmondom őszintén, hogy borzasztóan el vagyok keseredve, és ne tessék rám haragudni hogy ennyit írtam, de egyszerűen ezt rövidebben leírni nem nagyon lehetett! Rettenetesen félek, nem tudom mi ez, én soha nem voltam kicsapongó, alkalmijaim nem voltak, nekem életemben elsőzör ez a fiú volt az első. Nagyon félek a Hívtől, lelkileg már nem vagyok ember, úgy érzem vége az életemnek, ha az. A fiú azzal ijesztgetett hogy hova lettem miért szakítottam, hiszen nincs semmilyen betegsége se, utána meg azt mondta később hogy tán beteg vagyok, csak nem elkaptam az Aidset, nagyon megijettem, mert ilyet még viccből sem írunk másnak, ő meg annak szánta, de mostmár nem tudom lehetett -e benne igazság s csak én előttem titikolt valamit végig, s hazudott esetleg. Lehet persze hogy nem az, más nemi betegség, vagy nem is az, de én mostmár nem tudom, félek. Kérem mondjon erre valamit, mert nagyon de nagyon félek, nagyon stresszes vagyok és nem akarok meghalni. Mi lehet ez, mire gondoljak mégis? ( Gondoltam arra h felborult vm mivel én sokáig nem voltam senkivel és hormonzavar, de a pajzsmirigyemnek se olyan jó az eredménye, felborulhatott emiatt, vagy a vírus megtámadhatta esetleg ... vagy nem tudom hova tegyem az egészet... )

Tisztelettel köszönöm megértésést és válaszát előre is!

Aranycsillag

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 10:11

Teljesen megértem, ez a sok, szerteágazó probléma azt mutatja, hogy rettentően aggódik. A bizonytalan panaszok miatt érzett szorongás az egész képet árnyalja, nehéz kihámozni, mi az az irány, amerre érdemes tovább menni. A pajzsmirigy hormon szintek meghatározását meg kell ismételni és ha van eltérés, endokrinológusnál kezeltetni, mert az lehet egy ok. Ezzel egy időben fontos lenne a lelki részét elkezdeni feldolgozni szakember segítségével, mert azt hiszem anélkül a testi panaszok enyhülése nem várható.

Gábor 2018. 05. 20. 15:35

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy közös pohárból való ivás után el lehet e kapni a HPV-t? (A lánynál a nemiszervén már kimutatták a HPV-t )

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 10:12

Erre vonatkozóan tudományosan megalapozott információk nincsenek, valószínűleg nem.

Gergő 2018. 05. 17. 18:25

Üdvözlöm !

Családalapításra készülünk a feleségemmel, és egy olyan kérdésem lenne hogy hol végeznek teljes körű STD - vizsgálatot ?

Veszprém megyében élünk (Veszprémben) Próbáltam keresni az interneten de nem sok sikerrel .

Válaszát előre is köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 24. 10:13

Sajnos nehéz tájékozódni ilyen esetben, gyakorlatilag mindenhol más a rendszer. Talán telefonon kellene megkérdezni a veszprémi bőr-és nemibeteg gondozót, adjanak tanácsot, hova forduljanak.

Vivienn 2018. 05. 16. 15:42

 

Egy olyan kérdésem lenne hogy hogyan bízzak meg a hiv teszt negatív eredményében, mikor a terhességi tesztem negatív lett miközben terhes vagyok? A hiv tesztek soha nem tévednek az ablakperiódus után?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:37

Egészen máson alapul a két teszt, és tekintettel a jelentőségére, a HIV teszteket nagyon szigorúan ellenőrzik, laborokat is, és magát a módszert is. A drogériákban is kapható terhességi tesztekre egészen más szabályok vonatkoznak, és valóban sokkal több hiba lehetőség is van.

Nemes Nóra 2018. 05. 16. 15:37

Tisztelt Doktornő!

Én vagyok az a 17 éves lány aki a nyilvános wc-khez többször hozzádörzsölte a nemiszervét és voltam hiv gyorsteszten tegnap és az eredmény pozitív lett. Ismét levették a vért és az eredményt egy hét múlva kapom meg. Addig szétvet az ideg, mert tudom hogy ilyen esetben kicsi a álpozitív eredmény esélye. A Doktornő szerint így van arra esély hogy hiv fertőzött vagyok, meg lehet fertőződni ilyen módon? Nagyon izgulok. Szexuális kapcsolatom még senkivel sem volt.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:38

Szinte minden laborban van lehetőség a HIV tesztet sürgősséggel kérni, ilyenkor 1 nap alatt van eredmény. Én arra biztatom, válassza ezt, találgatni továbbra sem érdemes.

attila 2018. 05. 16. 09:04

Tisztelt Doktornő.

38 éves férfi vagyok időnként kb.1-2havonta 1x a húgycső nyilásnál kipirosodik és lesz rajta 1-2 pici piros pattanás ami enyhén ég érzékeny,húgycső folyás vagy kellemetlen szag nincs.Voltam urológusnál és azt mondta mivel volt nekem egy 3 évig tartó krónikus prosztata gyulladásom(2 éve) a sok gyulladástól lett érzékeny a nyálkahártya és attól lehet és nem adott rá semmit.Szódabikarbónás vizel vagy cickafark teával szoktam mosogatni és 5-7 nap alatt elszokott múlni(nem tudom ezektől vagy magától is elmúlna).Állandó partnerem van az nem jőhet szoba,hogy ősze szedem valahol.

A kérdésem az lenne valamit tetszik-e tudni ajánlani rá és mi a véleménye ettől véglegesen meglehet szabadulni?

Válaszát nagyon szépen kőszőnőm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:39

Ha kipirosodik és apró hólyagszerű valamik vannak rajta, szóba jön herpesz is. Addig nem lehet javasolni kezelést, amíg nincs egzakt diagnózis. Tünetes állapotban keressen fel nemigyógyászt.

Gabi 2018. 05. 15. 16:19

Tisztelt Doktornő!

Januárban voltam HIV-teszten. Egy Alere gyorstesztet csináltak, ami negatív lett.

Azóta nem volt semmilyen szexuális kapcsolatom. (Tavaly október óta).

Ez a teszteredmény kellőképp megbízható?

Nem szükséges újat csináltatni?

Köszönettel: Gabi

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:41

A HIV teszt soha sem egy labor vizsgálat önmagában, hanem tanácsadás is. Ennek keretében az orvos, aki kéri a vizsgálatot, tájékoztatja a labor módszerről (is.) Az adott laborban érdeklődjön, ahol a tesztet elvégezték.

Lynda 2018. 05. 15. 12:16

 

Tisztelt Doktornő! Vakvélműtétem után nagyon csúnya gombás fertőzést kaptam el a kórházi idegen wc miatt. Sajnos hajlmaos vagyok az ilyenekre. Kezeltem magam canesten hüvelykúppal es kenőccsel majd beliema kenőccsel mert a tünetek hol elmúltak hol visszajöttek. Ami égő viszkető érzés volt. Ezt követően szexuális kapcsatlm volt védekezés nélkül. Most ismét ég a nemi szervem de nem a hüvelyem hanem az ajkak között és idönként viszket és sokat kell pisilnom. Emelett a húgycső nyílásom felett a nyálkahártyán egy kis fájdalmatlan fekény szerű jelent meg. 2 héttel az együtt lét után most megint a gombásodás jöhetett vissza vagy nemi betegségem lehet? Szifiliszre gondoltam. Megyek majd szűrésre de annak még soká lesz eredménye. Ön mit gondol? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:41

Nem tudok mást gondolni, mint hogy meg kell Önt vizsgálni, mi okozza a panaszait.

Zsuzsi 2018. 05. 15. 09:51

 

Kedves Doktornő!Pár hönapja küzdök viszkető,égő érzéssel a szeméremajkaimon,folyásom kevés fehér színű volt.Nőgyógyász először vizsgálat nélkül Fluomizin hüvelykúpot írt fel.2 használata után a viszkető,égő érzés elviselhetetlenné vált.Ekkor egy másik nőgyógyász megvizsgált megállapította látványra és ph vizsgálattal,h.durva bakteriális fertőzésem van.Dalacin hüvelykrémet és pimafucort kenőcsöt kaptam.A hüvelykrém már elfogyott a pimafucort krémet még használom.8napja.Kérdésem,hogy normális-e,ha még.mindig van égő érzés a szeméremajkakon és piros is?még szoptatom a 15 hós kislányom,a kezelést ez alapján állapította meg az orvos.Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:43

Vizsgálat nélkül sajnos semmilyen tanácsot nem lehet adni. lehet gomba, de baktérium is, ezt ránézésre nem lehet megállapítani.

Rita Erdélyiné 2018. 05. 13. 16:48

Tisztelt Doktornő!

Egy olyan kérdésem lenne hogy 2 hete vettem fülbevalót és nem fertőtlenítettem le mielőtt beraktam a fülembe és a fülem is vérzett. Nem tudom el lehet-e kapni így hiv-et, 2 hét alatt 100% hogy elpusztul a vírus a testen kívül?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 13:43

Ilyen módon nem lehet HIV-vel fertőződni.

Gizi 2018. 05. 13. 00:19

Kedves Doktornő!

Már 2,5 éve nem volt szexuális kapcsolatom, ám a legutóbbinál többször is előfordult nálam az aktusok utáni viszkető és csípő érzés vizeletürítésnél, esetlegesen hüvelyi folyás. Akkoriban nem foglalkoztam vele, mert nagyon érzékeny a bőröm, így hámsérülésnek tudtam be a tüneteket, mivel azok 1-2 nap alatt fokozatosan javultak, majd teljesen megszűntek. (Akkor Tri-regol fogamzásgátlót szedtem, most pedig hüvelygyűrűt, mert az SLE-m és a szteroidok miatt nem volt rendszeres a menstruációm.) Azóta egyáltalán nem voltak nemi jellegű panaszaim.

Kérdésem az lenne, hogy mielőtt újra szexuális kapcsolatot létesítek valakivel, érdemes-e elmennem STD-szűrésre, vagy ez tünetek hiján nem szükséges?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 14:09

STD szűrés mindenkinek javasolható, aki nemi életet él. Az SLE miatt azt hiszem különösen fontos odafigyelni egy esetlegesen tünetek nélkül lappangó fertőzésre, úgyhogy mindenképpen biztatnám, vizsgáltassa meg magát.

Balázs 2018. 05. 12. 20:07

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem valószínűleg túl általános, mégis remélem, hogy tud választ adni rá.

Egyrészt érdekelne, hogy HPV orális szex során milyen valószínűséggel adható át?

Másrészt a pénisz tövében 1 darab, nagyon pici, szinte észrevehetetlen, lapos, hónapok óta nem változó bőrkinövés esetében mire lehet gondolni?

Elnézést, tudom, hogy a szűrés lenne teljesen megnyugtató, de hátha tud előtte Ön is valamit mondani.

Köszönettel,

Balázs

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 14:12

Megnyugtatásul azt tudom mondani, hogy semmi olyanra nem gondolnék, ami különösebben veszélyes, vagy nem kezelhető. Vizsgálat nélkül viszont semmi értelme találgatni. A HPV fertőzés terjedéséről valószínűségi adatokat nem lehet mondani, mivel ilyen irányú vizsgálatok nem történtek.

Tóth Anna 2018. 05. 12. 08:13

Üdvözlöm. Tanácsát kérném abban, hogy megismerkedtem egy férfivel kapcsolat céljábol. Nem tőrtén köztünk semmi csak csókolóztunk. Ahol tudomásom szerint nem volt vér,seb, herpesz. Ezután vallotta be,hogy HIV +. 8éve gyógyszert szed. Megnéztem a leleteket, a vírvsszám majd mindig 0 vagy határ alatti.

Kérdésem, hogy a két vérteszt közt eltelt idő fél év kb. Ez idő alatt a vírusszám nem nőhet? Elmondása alapjan nem fertőz. A másik, hogy veszélyben vagyok e a csók miatt? Ha esetleg nőtt a vírusszáma.

Köszönöm szíves válaszát! Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 14:14

Nincs veszélyben a csók miatt. Az, hogy a vírus szám hogyan változik, az sok mindentől függ, vélhetően ha 6 havonta ellenőrzik, akkor ez idő alatt nem volt érdemi eltérés.

Attila 2018. 05. 10. 21:51

Köszönöm a választ.

Olyan kérdésem lenne még, hogy a párom is végig futott ezen a kezelésen őt is gyogyultnak tekintették.

Viszont, ha babát szeretnék akkor a baba is ugy fog születni hogy már benne is benne lesz ez a fertőzés vagy nem?

Azt tudjuk , hogy terhesség leghamarabbi idejében menni kell az anyukának újjabb inekcióra

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 14:16

Az anya a terhesség alatt kap ún. biztosító kezelést, és a szülés után meg fogják vizsgálni a babát, ha szükséges, ő is kaphat további antibiotikumot. Gondozott terhesség esetén azonban erre általában nincs már szükség.

Tamás 2018. 05. 10. 19:34

Tisztelt Doktornő!

Klamídia és gonorrhea kimutatására van más mód férfiaknál, mint a húgycsőből vett kenet? Egyszer volt benne részem és hónapokig tartó kínzó fájdalmat okozott. A válaszát előre is köszönöm,

Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 17. 14:17

Elméletileg meg lehet nézni vizeletből is. Azonban a mintavétel után hónapokig elhúzódó fájdalom semmiképp nem szokványos, esetleg érdemes lenne utánajárni, mi okozhatta.

Margó 2018. 05. 10. 14:56

Tisztelt Doktornő! Néhány hete herpeszre utaló tüneteim voltak a szeméremajkakon. Az ANTSZ-nél elisa tesztet végeztek amely eredménye herpes simplex 1/2 Ig/IgM negatív. Ez azt jelenti, hogy még soha nem fertőződtem herpesszel? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy egy esetleges fertőzés után az Ig/IgM mennyi idővel mutatható ki ezzel a módszerrel, ha van tünet akkor már igen?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:09

A tünetek kezdetekor nincsenek még jelen ezek az ellenanyagok. Biztosabbat lehet mondani, ha a vérvételt megismételik 4 hét múlva, én ezt javasolom. Ha akkor is negatív, akkor a tüneteit nem a herpesz vírusa okozta.

Attila 2018. 05. 09. 23:01

Tisztelt Doktornő!

Szifilisszel kezeltek .

A 2 éves vizsgálat lezajlott és gyogyultnak tekintettek.

Kérdésem az lenne hogy nemi úton így is fertőző vagyok ? Vagy csak vér által?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:10

Ha gyógyultnak nyilvánították, akkor semmilyen módon nem fertőz.

Véda 2018. 05. 09. 16:42

Kedves Doktornő!

A kérdésem pedig az egyik hogy a hiv tünetmentes szakaszában lehet-e bőven normál mennyiségű limfocita, a másik hogy bőven normál mennyiségű limfocita esetén (de hiv fertőzés esetén) lehet-e hajas leukoplakia a szájban, vagy az csak a legyengülés stádiuma alatt fordul elő? Ami még érdekelne az az hogy a hajas leukoplakia egyáltalán nem jön le a nyelvről, még egy kis része sem keksz rágcsálása esetén? Köszönöm a válaszát! :):)

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:16

A vírus számokon és a tünet leírásán szerintem nem érdemes aggódni. Ha szájnynálkahártya tünet van, szájsebészhez kell menni, és amennyiben indokoltnak látja, szövettani mintát venni.

Nemes Nóra 2018. 05. 09. 16:14

Tisztelt Szandányi Doktornő!

Most olyanról szeretnék írni amit senkinek sem szeretek említeni. 17 éves autista és leszbikus lány vagyok. Ki akartam valahogy élni a nemi vágyamat, ezért egyes plázákban a női és koedukált wc-kben ráültem az ülökére és a nemiszervemet odadőrzsöltem a deszkához, ez a az egész tinédzser korom alatt kb ez vagy 30-szor csináltam (vagy nem tudom). Azt hittem így csak enyhe betegségeket lehet elkapni és mivel az immunrendszerem erős így nem nagyon foglalkoztam a kérdéssel. (nem is betegedtem le egyszer sem emiatt). Aztán egyszer csak olvastam a hivről hogy az tünetmentes egy ideig és hogy testváladékokkal is terjed. Kicsit most félek mert nem tudom hogy így el lehet-e hiv-et kapni ha esetleg egy kevés hüvelyváladék vagy spermium volt az ülőkén ami a nemiszervemre kerülhetett. Ráadásul egy két alkalommal ha jól emlékszem menstruáltam is. (persze utána letöröltem az ülőkét). Azt szeretném megkérdezni hogy ilyen módon terjed-e ez a betegség-e és hogy menjek-e el hiv tesztre? Még azt hozzáteszem hogy soha nem volt szexuális kapcsolatom senkivel.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:19

Mivel Ön aggódik egy esetleges fertőzés miatt, így mindenképpen menjen el tesztre. Semmi sem tud olyan megnyugtató lenni, mint a negatív eredmény.

Katalin 2018. 05. 08. 17:59

Tisztelt Doktornő!

Páromnál chlamydiát diagnosztizáltak. Nálam nem jelentkeztek tünetek, 1 hónapja nőgyógyászati rutinvizsgálaton vettem részt (ekkor még nem tudtam a problémánkat), és az otthon elvégezhető gyorsteszt is negatìv lett.

Elképzelhető, hogy nem fertőződtem meg, vagy ennek az esélye kizárt?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:20

Ha a párjánál húgycsőből Chlamydiát igazoltak, akkor én nem gondolkodnék vagy vizsgálódnék tovább, hanem beszedném az antibiotikumot. Utána 2 héttel a párjával együtt kellene elmenni kontrollra, hogy mindenki rendben van-e.

Perjési Istvàn Gábor 2018. 05. 08. 07:26

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szifilisz gyorstesztet végeztem(9 db-ból 8 egyértelmű negativitást mutatott,egynél semmi nem jelent meg.vénás és ujjbegyből vett vért is hasznàltam.a kérdésem az,hogy eme eredmények mellett lehet e téves az eredmény?illetve ez lehet a teszt hibája?a "baleset",már ha az volt 4,5 hónapja történt,gumival.jellemző tünetek nincsenek.köszönöm válaszàt!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:22

A teszt kontroll csíkja nem jelenik, meg, az azt jelenti, hogy az adott teszt nem működik. Tehát ennek az eredményét figyelmen kívül kell hagyni. Azt hiszem, 8 negatív lelet már igazán megnyugtató kell legyen.

Tamás 2018. 05. 04. 19:35

Tisztelt Doktornő!

Mivel egy új partnerrel létesítettem kapcsolatot és tünetek jelentkeztek rajtam, ezért felkerestem a nemibeteg gondozó szakrendelést, ahol a húgycsövemből kenetet vettek és vérvétel történt. Régebben már egyszer volt chlamydia fertőzésem és a tünetek most is hasonlóak voltak (szinte állandóan enyhén égő húgycső, enyhe herefájdalom, de semmi külső tünet vagy folyás) ezért ezt közöltem az orvossal, aki Azithromycint írt fel, 2x1 és 1x1 tablettát, tehát összesen 2 napig kellett szednem. Még aznap bevettem a 2 tablettát, és másnap reggelre már jelentős javulást érzékeltem, aztán napokon belül teljesen elmúlt minden tünetem. De ez csak egy hétig tartott, utána fokozatosan visszaállt az eredeti állapot, pedig azóta sem érintkeztem senkivel, a visszafertőződés kizárt ilyen módon. Hetekkel később meglett az eredmény, nemibetegség kórokozóját nem mutatták ki sem váladékból sem vérből, de a húgycsövemben haemophilus parainfluenzae volt megtalálható. Az orvosnak elmondtam, hogy az Azithromycin azonnal hatott, de kb másfél hét múlva visszatértek a tünetek. Ezután doxycyclin-t írt fel, amit 10 napig kellett szednem, amit annak ellenére is végig szedtem, hogy a tüneteim nem enyhítette vagy csak minimálisan, de a kúra végére ugyanott vagyok, mint amikor legelőször kerestem fel a rendelést.

Kérdésem az, hogy érdemes lenne most már urológiai szakrendelést felkeresnem a prosztatagyulladásra utaló tünetek miatt (olvastam, hogy a prosztatában nehezebb elpusztítani a kórokozókat, onnan könnyebben szétterjednek, ezért jóval hosszabb 6-12 hetes antibiotikumos kezeléseket szoktak alkalmazni), vagy csináltassak egy újabb std szűrést? Ön teljesen kizárja a leírtak alapján a chlamydia fertőzöttséget tekintettel arra, hogy az nehezen kimutatható? Kérem adjon tanácsot, hogy milyen irányban induljak tovább a megoldás érdekében! Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:28

Nehezet kérdez, igazából mind a kettő jó lenne, egy újabb STD vizsgálat (antibiotikum után minimum 2 héttel), meg az urológus is. De ha vizsgálatokra várunk, telik az idő, az urológus meg lehet, hogy hamarabb adna gyógyszert, eredmények nélkül is. Egészen biztos, hogy a húgycsőből Chlamydia és Ureaplasma PCR vizsgálat is történt? Illetve a Haemophylus érzékeny a tetracyclinre? Talán ezeket kellene tisztázni először az STD rendelésen, esetleg újabb mintákat venni, ha még van panasza. Utána pedig rögtön urológus.

Emese 2018. 05. 04. 18:22

Tisztelt Doktornő!

Nemrég volt egy gombás fertőzésem, amit kúp es krém elmulasztott. Azóta a hüvely körül barnás, lapos, anyajegy szerű foltok jelentek meg (nem viszket, nincs semmilyen panasz). Ezek fertőzésre utalnak, vagy meg kellene ijednem hogy valami komolyabb dolog?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:29

Meg kéne mutatni bőrgyógyásznak, így a leírás alapján nem lehet kizárni, hogy nemi szervi szemölcsről van szó.

Anonim 2018. 05. 04. 15:49

Tisztelt Doktornő

A kérdésem az lenne, hogy a Hepatitis C vírus az esetleges fertőződés után, mikor mutatható ki?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 10. 17:29

Attól függ, milyen laboratóriumi módszerrel nézik. Ott kell megkérdezni, ahol a vérvételt kéri.

TÓTH BERNADETT 2018. 05. 04. 07:47

Tisztelt doktor ur!

Érdeklődnék hogy oralisan elkapható e az ureaplasma fertőzés. Mert az aktus óvszerrel tortenik. És milyen szaj fertotlenitot javasol hasznalni az oralis fertozes elkerules vegett. És kiújulhat e a fertőzés annak ellenére hogy celzott antibiotikum kezelés volt. Doxycillin...Es akkor már más anti biotikumot hasznalni gondolom

Várom válaszát foleg a megelőzés érdekel....octenisept fertőtlenítő jó nyalkahartyara pl penisz fertőtlenítésére is ?

Várom válaszát

Üdv

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:05

Az Ureaplasma fertőzés terjedéséről folynak tudományos viták, valószínűleg el lehet kapni orális szex útján. fertőtlenítővel ezt megakadályozni nem tudja. A péniszt semmiképp nem fertőtleníteném Octanisepttel, sőt mással sem. Szappannal-vízzel egy nap egyszer meg kell mosni és szárazra törölni. Ez a normál higéné, ezen felül mindennel csak ártani lehet.

Veronika 2018. 04. 30. 15:22

Kedves Doktornő,

Védekezés nélküli szex után másfél-2 nappal a torkom bepirosodott, a manduláimon fehéres foltok jelentek meg, illetve fájdalom. Nyaki nyirokcsomóm is nagyobb a megszokottnál. Több helyen olvastam, hogy másoknak is voltak hasonló tünetei orális szex után már pár nappal. Kérdésem, hogy ez lehet egy veszélytelen fertőzés, vagy gyanakodni kell súlyos nemi betegségre is (leginkabb hiv, szifilisz stb.re gondolok), vagy nem nagy a valószínűsége, hogy azok pár napon belül produkálnak tünetet? Illetve mely nemi betegségek okozhatnak ilyen vagy ehhez hasonló tünetet ilyen rövid időn belül?

Tesztet csináltatni fogok, de 3-4 héten belül nem érdemes, ahogy olvasom.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:06

A mandula betegségeinek diagnosztizálása fül-orr-gégész feladata, ha a tünetei nem szokványos felső légúti betegségnek tűnnek, akkor érdemes felkeresni. Nemi úton terjedő betegségre nem gondolnék első körben, de -ahogy írta- a teszt javasolható 3-4 hét után.

BBB 2018. 04. 26. 18:20

Tisztelt Doktornő!

Az std szures eredmenyemben az all,hogy ureaplasmam van. Az std szures elvegzesekor klion kupot irt fel az orvos mert huvelyfolyasom volt. Beszedtem 10db-t,megjott az eredmeny es egy masik orvost kerestem fel mert a regi orvosom most par hetig nem elerheto. Az uj orvos azt mondta a Klion kup valoszinuleg megszuntette az ureaplasmat es semmilyen mas gyogyszert nem irt fel de nem gyozott meg teljesen. A klion kup valoban hatasos az ureaplasma ellen es valoszinuleg rendben vagyok?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 28. 13:49

A méhnyak Ureaplasma fertőzőzésére Doxyciclin az elsőként választandó gyógyszer. Klion kúptól nem valószínű, hogy meggyógyul. Az lehetséges, hogy hüvelyváladékből lett pozitív, és úgy gondolta a panaszok alapján, nem kell kezelni.

Zita 2018. 04. 24. 22:52

 

Azt szeretném kérdezni hogy a hiv fertőzésnél bőven normál limfocita szám mellett lehet bármilyen opportunista fertőzés?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 28. 13:51

Nem valószínű, de abszolút igazságok nincsenek, HIV nélkül is mindenkinek másképp működik az immunrendszere.

Bence 2018. 04. 24. 16:06

Kedves Doktornő!

Hpv szemölcseim voltak az anusom környékén. Jelenleg nincsenek ott, a kezelés hatàsosnak bizonyult.

A kérdésem az lenne, hogy szemölcsmentes állapotban lehet e óvszerrel szexuàlis életet folytatni? Van e veszélye az orális szexnek hpv szempontjából?

Köszönettel,

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 28. 13:52

Mind az óvszerhasználat, mint az orális HPV megítélése szempontjából az a döntő, hogy milyen HPV típussal fertőződött.

Lehel 2018. 04. 24. 13:49

 

Azt szeretném kérdezni hogy a 4. generációs elisa hiv tesztek mennyire pontosak a kockázatos eredmény után 4 hónappal?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:07

Teljes mértékben.

Rozi 2018. 04. 24. 13:45

Tisztelt Doktornő!

Az a kérdésem lenne hogy a hogy a terhesség okozhat-e álnegatív eredményt hiv szifilisz és hepatitisz vizsgálat esetén? Az ablakperiódusuk rég letelt. Köszönöm a választ.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:07

Álnegatív eredményt nem.

Rózsa 2018. 04. 22. 21:24

Tisztelt Doktornő!

Kb 10 hete csókolóztam valakivel, aki korábban elég szabados szexuális életet élt (semmi más nem volt, csak egy csók, de a "nyálcsere" fennállt). Egy hét múlva lázas, influenza szerű megbetegedésem volt, antibiotikumot kaptam. Azóta semmilyen tünetem nincs, de nagyon megijedtem, mert az imént olvastam, hogy a szifilisz csókkal is terjedhet. Illetve, hogy az abtibiotikum elnyomja a jelentkező tüneteket. Tanácsos elvégeztetnem a szűrést? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:08

Mivel aggódik egy lehetséges fertőzés miatt, így feltétlen érdemes elvégezni a szűrést.

Réka 2018. 04. 21. 17:13

Tisztelt Doktornő!

Március elején egy régi szerelem újra felbukkant (3 év különlét után) az életemben és március végén történt köztünk az első aktus (óvszer nélkül, mert fogamzásgátlót szedek). Ez volt életem eddigi legnagyobb hibája, mert utólag kiderült, hogy a kedves párom egy csomó nővel lefeküdt, amíg mi külön voltunk az első 1,5 évben,azután 1,5 évig ő is tartós kapcsolatban volt. Április első hetében mindketten elmentünk egy teljes STD szűrésre (Interlab Polyklinika). Neki minden negatív lett HIV, hepatitis c, szifilisz, chlamidia... Külön csináltatott egy HPV DNS tesztet, ami szintén negatív lett. Nálam is minden negatív volt, de a lelet megjegyzésében leírták, hogy "vegyes baktériumflóra, hámsejtek, tisztasági fok: IV., fehérvérsejtszám:sok, Döderlein: normál."

A nőgyógyászom felírta a gyulladásra a Cifloxin antibiotikumot, a Klion tablettát és kaptam Fluomizin hüvelytablettát is!

Szeretnék elmenni egy újabb STD tesztre, mert mindennek ellenére még mindig halálason megvagyok rémülve és megmérgezi a minden napjaimat, hogy attól rettegek, hogy elkaptam valami nemibetegséget, a klinikán azt mondták, hogy a lehetséges megfertőződés napja után 21 napot kell várni, nekem ez már bőven eltelt. A kérdéseim: az antibiotikum befolyásolhatja a HIV teszt eredményét, valamint a szifiliszét? A nőgyógyászom ezt a kettőt kifejezetten kérte, hogy csináltassam meg, de azt mondta, hogy várjam meg a 3 hónapot, de én addig nem bírom ki! Ha a klinikán azt mondták, hogy 21 nap után biztosat tudnak mondani, akkor az tényleg úgy van?

Az eddig leírtak alapján Ön szerint van félni valóm, hogy a következő STD teszten pozitív lesz valami?!

Köszönöm előre is a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:47

Ezen tünetek alapján nem feltétlen gondolnék STD-re, de kizárni sem lehet, csak tesztekkel. a HIV és szifilisz vizsgálat nyugodtan megtörténhet, 3-4 hét után teljesen megbízhatók a tesztek. Az antibiotikum nem befolyásolja ezek eredményét.

Krisztián 2018. 04. 21. 14:38

Tisztelt Doktornő!

December második felében húgycsőfolyást tapasztaltam alkalmi kapcsolatom után. Mire január elején orvoshoz jutottam nagyon enyhe tünetek maradtak csak , /a nem reggeli/ vizeletet vizsgálva negatív eredményt látott az orvos, nem írt fel semmit, chlamydia vizsgálatot nem végzett, pedig én többször hangoztattam. Mivel tudtam, hogy nem vagyok rendben egy másik magánorvost felkerestem.

Ő csak prosztata masszázst végzett mindig és felírta gyakorlatilag egymásutánban az egész gyógyszertárat(közben a tüneteim a nyirokcsomó fájdalmaktól a véres vizeleten keresztül a prosztata panaszokon át a mellékhere égésig, fájdalmakig fejlődtek), kivéve chlamydia elleni antibiotikumot, azt hiába is kértem.

3 hónap mindenféle antibiotikum szedése után, mikor már nem volt más lehetőség, vett chlamydia mintát, ami (enyhén) pozitív lett. Felírt 30 nap(!) doxicilint (1×200mg), gyors, határozott javulást, gyógyulást tapasztaltam, a fájdalmak lassan megszűntek, 12 napig szedtem eddig. Mivel ez a gyógyszer viszont a mellékhatásai miatt komolyan korlátoz az életemben,

munkámban(napérzékenység, azonnali leégés), szeretném kérdezni mindenképp be kell- e vennem mind a 30 tablettát ha a tüneteim elmúltak vagy létezik-e fényérzékenységet nem okozó hatékony chlamydia elleni antibiotikum amire esetleg még áttérhetnék?

Köszönettel! Krisztián

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 05. 04. 12:50

Először is nem teljesen értem, hogy tud a Chlamydia vizsgálat enyhén pozitív lenni. Az férfiaknál vagy pozitív, vagy negatív. Ha a Doxycyclin mellett javulást észlelt, akkor azt javasolnám, szedje végig, az alternatív gyógyszerek ugyanúgy fényérzékenyítenek. Kalap, vékony vászon hosszú ujjú ing és nadrág mellett nem lesz ilyen mellékhatás, el lehet kerülni.

csaba 2018. 04. 18. 13:55

Tisztelt Doktornő,

Egy hete egy új partneremet orálisan kényeztettem (4-szer). Előtte hasonló sok éven keresztül történt, utoljára kb 2-3 éve.

Ha jól tudom ez férfiaknak veszélyes lehet, torok-garat HPV miatt. Érdeklődnék, hogy érdemes-e elmenni egy szűrővizsgálatra és kb. mennyi idővel az esemény után mutatható ki a leletből?

Válaszát nagyon köszönöm!

csaba

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 14:27

A HPV vizsgálat fertőzést követően néhány nap után már elvégezhető. Az, hogy érdemes-e, elég szubjektív, hiszen gyógyszeres kezelés nincsen, egy esetleges pozitív eredmény esetén sem fog tudni sok okosat mondani az orvosa.

Hajnalka 2018. 04. 16. 14:46

 

Az lenne a kérdésem hogy visszatérő torok fájásásos köhögéses néha lázas betegségnek lehet az oka a hiv?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 14:28

Nem valószínű, de biztosat csak akkor tudunk, ha elvégeztet egy HIV tesztet.

János 2018. 04. 16. 14:42

 

Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz hogy a hiv vírus meddig él szabad levegőn, és hogy fertőz-e nemi váladékkal fertőzött tárgy útján, ha a bőrön sérülés van?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 14:28

A fertőződés ilyen úton szinte kizárt.

Éva 2018. 04. 16. 14:39

 

Azt szeretném kérdezni hogy a hiv fertőzésnek van-e olyan fázisa az ablakperióduson kívül mikor nincs elég ellenanyag a szervezetben a fertőzés kimutatásához? A laboratóriumi vizsgálatoknál csak az ellenanyagokat nézik? Valami olyasmit olvastam hogy a késői stádiumban már alig termelődik ellenanyag, de nem tudom hogy ez igaz-e. Köszönöm ha válaszol a kérdésekre.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 14:30

A szűrő tesztekkel a késői stádiumú HIV fertőzés ugyanúgy kimutatható, kezeletlen esetben.

Kata 2018. 04. 15. 17:08

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Elmentem egy STD szűrésre, ahol minden betegségre szűrtek, mind negatív lett. A szűrés előtte egy hónapban egyáltalán nem volt szexuális kapcsolatom, egyébként pedig 2,5 éve állandó partnerem van, fogamzásgátlóval védekezünk. Számos alkalommal tapasztaltam mindenféle kellemetlen tüneteket, viszketés, csípő érzés stb., ami sokszor a szexuális életünket is nagyban befolyásolta, ezért döntöttem amellett, hogy elmegyek egy szűrésbe. Most azonban tanácstalan vagyok, hogy mi okozhatta a problémákat, ha az összes teszt negatív? Illetve kérdésem lenne, hogy ezek a tesztek hogyan mérnek? Én arra gondoltam, hogy mivel a teszt előtt egy hónapig nem éltünk szexuális életet emiatt lehetett minden negatív? Ezek a tesztek csak akkor mérnek ha éppen fent állnak a tünetek vagy hogy működnek pontosan? Érdemes elküldenem a partnerem is szűrésre ha negatív az összes eredményem? Köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 14:33

Mivel nem tudom, pontosan milyen vizsgálatok történtek, így nehezen tudnék válaszolni a kérdésire. Az biztos, hogy akkor célszerű teszteket végezni, amikor panaszos. Ilyen tüneteket egyébként nem kizárólag fertőző betegségek okozhatnak, hanem pl. allergia is, úgyhogy érdemes az orvosával részletesen átbeszélni, mikor, milyen formában jelentkeznek tünetek, partnernél volt-e valami stb. ami alapján el lehet dönteni, milyen irányban menjen a kivizsgálás tovább. (ha szükséges).

Tünde 2018. 04. 14. 08:06

 

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy igaz-e, hogy a korábbi HPV fertőzés megbújhat a méhszáj hámjában, és újrafertőződés nélkül ismét visszatérhet? Illetve előfordulhat-e olyan eset, hogy a HPV tipizáláshoz vett mintát nem fertőzött területről veszik, emiatt álnegatív eredményt mutat a teszt? Az orvosom tavaly hámsérüléseket fedezett fel a méhszájamon, melyek véleménye szerint tipikusan HPV fertőzés következményeinek tűntek, a HPV tipizálás eredménye azonban nagy meglepetésemre negatív lett, azonban azóta is P2+gyulladás volt az elmúlt 2 citológiám eredménye 2 (eredménytelennek tűnő) Dalacin kúra után is. A héten kértem teljes körű STD szűrést, illetve ismételt HPV tipizálást, és aggódva várom az eredményét, mivel a közeljövőben babát szeretnék. Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 15:19

Ha méhnyakról vett mintában Chlamydia, Ureapalasma és Neisseria vizsgálatok negatívak, akkor a baba vállalásnak semmi akadálya, pozitivitás esetén sem kell megijedni, ezek kezelhetők antibiotikummal. A HPV vizsgálat lehet álnegatív, ennek azonban nem nagy a jelentősége, addig, amíg a rákszűrés eredménye rendben van. Az a javaslatom, hogy a következő rákszűrés történjen meg akkor, amikor javasolták (valószínűleg 1 év múlva) és addig, ha különösebb panasza nincs, ne végeztessen több tesztet.

Ajsa 2018. 04. 13. 21:40

 

Tisztelt Doktornő! Tavaly májusi rákszűrőm eredménye p1. Jelenleg a ciklus közepétől pecsételő vérzésem van (kb 9 napja) és erősebb menstruációs fájdalmaim. HPV vírus, esetleg méhnyakrák lehet-e a háttérben. Köszönöm szépen a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 15:41

A vérzés zavar hátterében a HPV direkt szerepe nem valószínű, de ki kell vizsgálni, ez nőgyógyászati feladat.

Sándor 2018. 04. 13. 16:44

Tisztelt Doktornő!

A napokban lettem figyelmes arra, hogy a makkom hegyén, kizárólag merev állapotban nagyon apró kis pici hólyagok vannak jelen. Szinte alig észrevehetőek. Nem viszketnek, nincs égő fájdalom, nem hámlik, nem váladékoznak, csak úgy ott vannak. Mindenhol olyasmiket olvasok a neten, hogy az egészséges makk az rózsaszín és nagyon de nagyon sima. Nos, nekem inkább ilyen barázdás, érdes, és halvány rózsaszín. 18 éves vagyok.

Mi lehet ez? HPV, genitális herpesz?

4 hónapja volt egy védekezés nélküli aktusom, egy olyan lánnyal, aki 2 fiúval volt még előttem. Most így 4 hónap után kezdtek kialakulni, vagy lehet, hogy még előtte is ott voltak, csak eddig sohasem figyeltem fel rá.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 15:48

A makk felszíne egyáltalán nem mindenkinél nagyon sima. Ezen a területen rengeteg mirigy van, különösen a széli részen, van akinél ezek jobban látszanak, és az is lehet, hogy időben változó mértékben, azaz korábban nem látszottak, majd egyszer csak feltűnőek lesznek. Nem hinném, hogy vírus lenne az oka. Természetesen ha aggódik, érdemes megmutatni bőrgyógyásznak. Ne aggódjon, nagyon sokan jönnek hasonló, bizonytalan helyzetben, és néha még a szakembernek sem könnyű eldönteni, hogy egyes elváltozás milyen eredetű.

András 2018. 04. 13. 00:08

Kedves Doktornő!

Egy szexuális aktus után néhány nappal jöttek ilyen panaszok, hogy nyelv tájéki fájdalom, ritkán érezhető herefájdalom, rossz közérzet, fáradtság. Ezek meg is maradtak, az egyetlen dolog, ami pár nappal az aktus után jött ki és hamar el is múlt, az intenzív nyálfolyás.

Ezek után kb. másfél hónappal egy laborba mentem el, ahol be lehetett jelölni, hogy milyen vizsgálatokat kérek, a legfőbbeket jelöltem be, pl. hiv, szifilisz, hepatitis vérből, illetve húgycső kenet alapján tripper, klamídia, és ezekhez hasonlók, valamint a biztonság kedvéért torokból vett minta alapján pcr vizsgálat tripperre és klamídiára. Ezeknek mind negatív volt az eredménye. Valamint urológushoz is elmentem vizeletvizsgálatra, az is teljesen negatív lett. Ámde nem vagyok benne biztos, hogy jól csináltam, lehet hogy más vizsgálatokat (is) kellett volna végezni, vagy máshogy kellett volna végezni a vizsgálatokat (pl. a pcr vizsgálatot nem torokból vett minta alapján)? A labori asszisztensek mondták is nekem, hogy ők nem orvosok, nem értenek hozzá annyira. Azóta sok ismerősömnek elmeséltem már, és nyilván sokan azt mondták, hogy mivel nincs látható tünet, így csak izgulok, meg beképzelem magamnak (aki nem ezt mondta, jó tanácsot az sem tudott mondani), viszont erre csak azt tudom mondani, hogy azért volt már néhány alkalmi aktus az életemben, miért pont ezt követően lennék hipochonder... legfőbbképpen a fáradtság zavar. Annak előtte nem voltam ennyire fáradt, de legalábbis ha kialudtam magam, akkor sikerült kipihennem magam, azóta pedig sokkal nehezebben. Túlságosan véletlen egybeesés, hogy néhány nappal azután az aktus után ilyen változás történjen. Tud esetleg valamit ajánlani? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 15:51

Mivel a vizsgálatai negatívak lettek, illetve a panaszai nem utalnak feltétlen nemi úton terjedő betegségre, így az a kérdés, miért ezen a vonalon szeretne tovább menni. A fáradtságnak számos oka lehet, inkább belgyógyászati vagy pszichológiai okokat érdemes keresni. Az, hogy időben egy együttlét után kezdődött, még nem bizonyít semmit, lehet, hogy csak jobban odafigyel az utóbbi időben, de akár még véletlen egybeesés is.

András 2018. 04. 12. 22:09

Kedves Doktornő!

Az interneten néhány std betegség kapcsán olvastam, hogy lehet akár tünetmentes is (pl. tripper). Ez esetben mégis milyen vizsgálatok alapján lehet kideríteni, hogy van-e vagy nincs?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 04. 19. 15:53

A tünetmentes eseteket nehéz diagnosztizálni, a trippert például húgycső mintából ki lehet mutatni kis szerencsével. A szifiliszt vérvételből nagy biztonsággal meg lehet állapítani tünetmentesen is. Betegségenként eltérő, hogy tünet nélkül, mit kell nézni.

12...1415>