12...2627>
Gordon 2019. 06. 12. 09:56

Kedves Doktornő!

Érdeklődnék, hogy a szifilisz tünetei mennyi idő után jelentkeznek? Illetve köztes antibiotikum szedése (1,5 g azitromycin) elnyomhatja-e vagy elpusztíthatja e a fertőzést?

Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 06. 12. 10:26

A fájdalmatlan, primer tünetek néhány nap-1 hét időtől kezdve kialakulhatnak, de sokszor olyan rejtett helyen, hogy észrevétlen maradnak. A második stádium tünetei, a bőrkiütések kb 1 hónap után alakulhatnak ki, de akár sokkal később is, szintén előfordul, hogy annyira halványak, hogy nem értékeli a fertőzött kórosnak. Ez a dózis azitromycin szinte biztosan nem gyógyítja meg, a tesztet viszont befolyásolhatja. Ilyenkor a vérvételt érdemes megismételni kb 1 hónap után megint.

Tóth luciferke 2019. 06. 11. 06:27

Üdv!

18 éves vagyok. 2 éve vagyok párkapcsolatban. Sosem voltam mással csak vele. És 2 éve ő is csak velem szexxel, szóval nincs vissza fertőzésre vagy átadásra esély. Tavaly augusztus óta szedek dienille fogamzásgátlót amit az orvos PCOS gyanús petefészkeim miatt írt fel. Amióta szedem a fogamzásgátlót decemberben volt gombás fertőzésem, orvosnál nem voltam vele csak simán használtam a Canesten combi hüvely kúpot illetve kapszulát. Március óta minden hónapban van hüvelygombám, közvetlen a menstruáció előtti egy héten kezdődik és akkor el is kezdem a Canesten kezelést. Majd mikor menstruálok abba hagyom és amint megszunt a vérzés újra kenegetem pár napig Canesten Kombi krémmel. Egy darabig jo, majd a következő hónapban ugyanígy kialakul. A barátom makkját is kenegettem mindig, szóval nem értem mi is a gond. (utána néztem a neten és igazak rám a hüvely gomba jelei. Nagyon viszket a hüvelyem bejáratánál, körülötte is. Sűrűbb hüvelyi váladék illetve ilyen folyós állagú lesz és tobb mint a normál.

Szex ilyenkor elképzelhetetlen mert iszonyatosan érzékeny a nemi szervem körül és piros. Sőt néha sebes vagy repedezett lesz a gátam.)

Az alábbi kérdéseim lennének :

1. A fogamzásgátló okozhatja? Ha igen, mikor hagyjam abba a szedését? Illetve mennyi idő után ürül ki a szervezetemből és válik kezelhetővé a hüvely gomba?

2. Mik lehetnek a következmények ha időben nem megyek nőgyógyászhoz?

3. Művi meddővé tételt szeretném alkalmazni fogamzásgátlásra van hatása a PCOS re?

4.illetve ha megtortenik a műtét utána kitudja egy endokrinologus kezelni a pcos em?

5. Lehet a hüvely gomba az ondótól?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 06. 12. 11:10

Első lépésként fel kéne állítani a diagnózist, utána lehet a többi kérdéssel kapcsolatban nyilatkozni. Attól, hogy a tünetek megfelelnek gombás fertőzésnek, még nem biztos, hogy valóban az a baj, illetve csak az a baj. Igazolni kell a gomba jelenlétét, kizárni a többi lehetséges okot. Ezután érdemi kezelést kell indítani, szájon át, szükség esetén több hónapig. A kérdései egy része nőgyógyászati jellegű, arra nem tudok válaszolni.

Amira 2019. 06. 11. 00:10

Tisztelt Doktornö!

Azt szeretnem megkerdezni hogy mi a teendom egy benott szorrel a bikinivonalamon? Egy piros folt van rajta valoszinuleg a szor meg alatta jo melyen benove...nem birom kihuzni mert nem latom a szort egyaltalan. Fel kell vagatni? Vagy szortelenitokremet kenjek ra? Vagy lezeres szortelenitesre menjek el es azon az egy helyen elegetik a szortuszot a bor aljabol? Eleg csunya egy 2 cm atmeroju pirosas seb van most korulotte ott..varom valaszat kedves doktornö!

Üdvözlettel,

Amira

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 06. 12. 12:08

Először meg kéne mutatni bőrgyógyásznak, ha valóban van a közepén benőtt szőrszál, azt el fogja távolítani. A 2 cm-es piros terület velejárója a benőtt szőrnek, úgyhogy elképzelhető, hogy valami más okozott gyulladást.

Muka József 2019. 06. 10. 23:43

Tisztelt Hölgyem Uram!

Hosszú évek óta van egy problémám.Gombás fertőzést kaptam amit folyamatosan én adok átt így minden partnerem elkapta és miután szakítottunk nekik elmúlt nálam visszatér.Voltam Magyarországon Hollandiában számtalan alkalommal vér ondó vizelet vizsgálaton de mindenhol gratuláltak hogy semmi bajom sincs;(

Amit most már biztosan tudok hogy az előváladékból adom át a fertőzést és akár saját magamnak is tudok külső gombára utaló tünetet produkálni. Prosztata vizsgálaton még nem voltam pedig kértem de azt mondták erre nincs szükség.Kérem segítsen kihez tudnék fordulni júliusban megyek Magyarországra.Mindegy hová kell menni . Tisztelettel Muka József

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 06. 12. 12:11

Az urológus tud kérni vizsgálatokat prosztata váladékból. Ezen a fórumon nem lenne etikus, személy szerint ajánlani szakorvost, de azt hiszem bármelyik urológus, akinek a tevékenységei között azt olvassa, hogy foglalkozik krónikus prosztata gyulladás kivizsgálásával, el tud végezni egy prosztata váladék vizsgálatot.

Zsófi 2019. 06. 10. 21:56

Tisztelt Doktornő!

Februárban kiderült, hogy nemi szemölcseim vannak. Egy partnerem volt még 3 évvel ezelőtt, vele mindig védekeztünk, a mostani párommal az első együttlét után jelentkeztek tüneteim(kb. 2 napra rá)

Nem volt meg maga az aktus, csak orális szex. Elment hpv szűrésre, ami neki negatív lett.

Ezek a szemölcsök a hüvelyemben, és a hüvelybemenetnél találhatóak.

Az orvosom csinált azonnal rákszűrést, de azt mondta hpv tesztet még ne csináljunk. A rákszűrésem negatív lett. 3 hetente jártam kontrollra, már második alkalomkor azt mondta az orvosom, hogy a felére lecsökkent, a harmadik alkalomkor már nem is volt. Persze tudtam, hogy ezzel itt ennek nincs vége. Újabb 3 hét múlva megláttam, hogy megint van, szaladtam is az orvoshoz ő azzal nyugtatott, hogy "ez vissza szokott jönni". Vett mintát, az eredmény még nem jött meg. Nagyon aggódom, hogy ez nem fog elmúlni és hogy valami más bajom is van a hpv mellett. Lelkileg a padlón vagyok emiatt.

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy meggyógyúljak? Szedjek valamilyen immunerősítőt? Az oltást érdemes ilyenkor alkalmazni? Menjek el más szűrésekre is? A partneremmel hanyagoljam az együttléteket?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 06. 12. 12:15

Most inkább az a kérdés, hogy Önt mi fogja megnyugtatni. A HPV fertőzés mindenképpen elmúlik, az immunrendszere el fogja tüntetni. Oltást mindig érdemes kérni, akár van fertőzése, akár nincs. Jelenleg, ha a rákszűrés negatív, és nincs ismerten magas kockázatú HPV fertőzése, nincs semmi tiltás az együttlétekkel kapcsolatban. A HPV eredmény tükrében többet lehet mondani, de ezek csak ajánlások, a döntés az Öné és a partneré.

Lili 2019. 06. 10. 14:10

Kedves Doktornő!

Orális szexben volt részem nőként egy férfi által, akiről nem tudom fertőzött-e akármivel. Tapasztaltam szokatlan dolgokat kb. egy héttel utána, de orvosi vizsgálatra csak két hónap múlva tudok elmenni. Kérdésem, hogy amennyiben el is múlnának a tüneteim, akkor attól még a szexuális úton terjedő betegségek, ha valamelyiket elkaptam, pl. gonorrhea, chlamydia, kimutathatóak lesznek?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 06. 12. 12:18

Lehet, hogy igen, de minél később megy el a vizsgálatra, annál kisebb eséllyel lehet pontosan igazolni a kórokozót. Ez a vérvételes tesztekre nem igaz (pl. HIV, szifilisz szűrés), de az Ön által kérdezett Chlamydia és gonorrhoea 2 hónappal a fertőzés után akár már meg is gyógyulhat, vagy kimutathatatlanná válhat.

Tomi 2019. 05. 29. 09:36

Kedves Doktornő!

Amennyiben gonnorhoea és chlamydia tenyésztés eredménye negatív, van értelme még PCR vizsgálatnak? Vagy a tenyésztés elegendő? Az érzékenyebb? Antibiotikum szedése (amit nem ezekre a betegségekre kaptam) után történt a tenyésztés, van még értelme bármilyen tesztnek ha a tünetek(csípő vizelés, kevés átlátszó folyás) elmúltak?

Előre is köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:07

Legjobb tudomásom szerint a Chalmydia fertőzést nem diagnosztizálják tenyésztéssel. A PCR vizsgálat talán érzékenyebb, de nem helyettesíti a gonorrhoea kórokozójának tenyésztését, a kettő együtt a legjobb. Antibiotikum után, ha a tünetei elmúltak, és korábban nem volt pozitív eredménye, akkor nincs teendő. ha volt pozitív lelet, akkor az antibiotikum után 3 héttel, annak a kontrollja javasolt.

Ivett 2019. 05. 28. 17:30

Mitol érezhetem az ego érzés a csiklomnal ha a barátom elégít ki úgy vagy akar ha saját magamnak csinálom?

Kellemetlen de mindig fájdalmat érzek és egy 15 perc mulva már nem...mitol lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:17

Nem valószínű, hogy fertőzés okozza. Vizsgálat nélkül nem tudok érdemben diagnózist mondani, ha bármilyen más helyzetben nincs probléma, akkor talán szexológus felkeresése is szóba jön.

Nahál Bence 2019. 05. 28. 12:02

Kedves Doktorno/Ur!

25 eves pesti ferfi vagyok es multhet szombaton (majus 25.-en) egyutt voltam egy hölggyel ovszert hasznaltunk, csok nem volt, oralis jatek igen, de azt is ovszerrel (markat nem ismerem nala volt). Mielott elkezdtuk volna kaptam tole egy torolkozot, hogy kicsit megtisztitsam magam ott lenn illetve hasznaltunk kezfertotlenitot mielott felhuzta volna. Az egesz csak ropke 8 perc volt es utana levettem a gumit utana tavoztam.

Masnap reggel 2 pici lilas-pirosas folt, illetve nagyon minimalis duzzanat volt a makkom peremenel. Azota neha neha viszketo, szuroszeru erzes lep fel inkabb a peniszemenxneha a zacskonal, de nem folyamatosan csak nagyon ritkan es van hogy el is felejtem annyira nincs tunete. A pirosodas ezek elmultak fizikalisan teljesen rendben van latszatra a peniszem. Neha azt hiszem mar, hogy csak bekepzelem az egeszet.

Elkaphattam barmit akar komolyabb fertozest (szifilisz, aids hpv) vagy ez csakxegy egyszeru allergias reakcio vagy gombas fertozes lehet? Azt olvastam interneten, hogy az ablakperiodus miatt el kell, hogy teljen tobb het, hogy szurni lehesse. En tegnap elmentem egy hugycsobol vett mintas szuresre (clamydia, gonorrhea...), de utolag tudtam meg amit irtam az ablakperiodussal kapcsolatban es errol nem szolt az orvos ott. Elkaphattam a leirtak alapjan barmit illetve felesleges volt meg a szures? Ovszerrel tovabb tudom adni, ha esetleg elkaptam valamit?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:19

Óvszerrel, ha az orális szexhez is használta, nem kaphatott el semmit, ami a panaszait magyarázná. Az ablak periódus a vérvételes vizsgálatokra vonatkozik, HIV, szifilisz, a Chlamydia, gonorrhoea, stb. szűrések megbízhatóak.

Zsolt 2019. 05. 27. 20:24

Kedves Dr!

Szerdán együtt voltam egy lánnyal gumit használtam de orálisan nem.

Pár nap múlva valami nem kerek a peniszem elég piroskás volt de az lehet a gumitol mert nem bírom.Es olvadgattam mindent de úgy érzem mintha kicsit égető érzés lenne a makkomban de nincs gennyes vizelet, max olyan elovaladeksteru egy csepp néha.Jovo 7 én megyek orvoshoz de volt itthon ciprinol 500 ebből elkezdtem szedni napi egy szemet .Lehet belőle baj.

Köszönettel : Zsolt

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:21

Az egyetlen "baj", hogy elkezdett antibiotikumot szedni, így már nem igazán lesz értelme a vizsgálatnak. Ezzel együtt, ha már nem szed antibiotikumot 2 hete, menjen el, és vizsgáltassa meg magát.

Cs.A. 2019. 05. 27. 20:18

 

Udvozlet.Tisztelt Dr.Nö A kerdesem az lenne.Szeretkezes utan kozvetlen a himvesszomon egy barna folt keletkezett.Mar szeretkezes kozben is ereztem valami fajdalmasat nem oda illot.Mire gondoljak?Elmulik magatol ez a barna folt?Erinteste nem faj nem okoz gondot.Valaszat koszonom.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:22

A leírás alapján nem tudom megmondani, mi lehet, meg kellene vizsgálni. Barna foltok együttlét közben nem szoktak csak úgy kialakulni, inkább az lehet, hogy ott volt korábban, és utána lett feltűnő.

Tóth Béla 2019. 05. 27. 19:19

 

Tisztelt Doktornő! Amennyiben reggel az első vizeleturites előtt váladekot tudunk kipréselni a hugycsobol aminek a színe sárgás az kizárólag gonorrhea megbetegedés lehet? Nem volt szokványos hugycso folyas ami felhívta volna a fertőzésre a figyrlmet. Kb 3 éve volt egy védekezés nélküli orális együttlétem ami után hugycsogyulladast kaptam. A gonorrhea okozhat izom fájdalmat a karokban és nyirokcsomo megnagyobbodast a nyaki és az áll alatti régióban? Segítséget nagyon köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:53

A panaszokat, melyeket említ, nem hoznám összefüggésbe gonorrhoea fertőzéssel, pláne nem 3 év után. A préselésre ürülő húgycső váladék váladék nem bizonyít semmit, de ha amiatt aggódik, el lehet végezni a vizsgálatát, akár gonorrhoea szűrésére is.

Anonim25 2019. 05. 27. 16:38

Tisztelt doktornő!

A párom Atopobium vaginae-t és chlamydiára is pozitív lett.

Az újabb kenetvételkor a chlamydi már negatív lett. A másik viszont nem.

A nőgyógyászom (sztk-s) is kezelt engem, és azt mondta, hogy ha beszedem a gyógyszert akkor mindkettő el fog múlni. Voltam kontroll vizsgálaton, de újra csak a clamidiara vizsgált.

Kérjem, hogy arra is vizsgáljon meg újra, vagy valóban segithetett a gyógyszer? Nem akarok pingpongozni... :/

Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 11:56

Mindenképpen jó hír, hogy mindkettejüknél elmúlt a Chlamydia. Az Atopobium vizsgálatát én is feleslegesnek tartom ebben a helyzetben, ha nincs panaszuk, azt nem kell kontrollálni.

Norbi 2019. 05. 27. 10:48

Tisztelt Doktornö,

Azt szeretném kérdezni, hogy a szifiliszt és a HIV-et valamint a Hepatitis A, B, C-t milyen tesztekkel és a rizikokontaktustol számított menyi idö elteltével lehet egyértelmüen vérben kimutatni?

Ha valaki óvszeres orális vagy óvszeres vaginális aktust folytat prostituálltal és nem csókolózik vele, és szájával-nyelvével nem nyúl a vaginájához akkor is van esélye hogy elkap valami STI-t a hölgytöl? Mennyire rizikosabbak a prostik mint az egyéb alkami kapcsolatok?

Válaszait elöre is Köszönöm.

Norbi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 12:02

A kérdéses betegségeket vérvétellel lehet szűrni, hogy mennyi idő után, az laboronként eltérő, nagy átlagban kb 5 hét, de érdemes a konkrét labort megkérdezni. Ha mindenhez óvszert használ, akkor nem fog nemi betegséget kapni. A rizikó nem azon múlik, hogy fizetni kell-e a szexért, hanem hogy a partner, akivel együtt van, hány partnerrel volt korábban. Egy random alkalmi kapcsolat is lehet ugyanolyan rizikós, ha valaki fél a nemi betegségektől, akkor az óvszer az egyetlen biztos védekezési mód.

Csi 2019. 05. 26. 11:46

Tisztelt Doktornő!

Néhány hónapja van egy kapcsolatom, és szeretnénk óvszer nélkül szeretkezni. A biztonság kedvéért csak STD szűrés után. Milyen betegségekre érdemes szűrést csináltatni előtte?

Tudommal soha nem volt nemi betegségem, nincsenek erre utaló tünetek. Egy hónapja voltam nőgyógyászati rákszűrésen, teljesen negatív leletet kaptam.

Nagyon köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 12:08

Érdemes méhnyakról Chlamydia és Ureaplasma szűrést végezni, férfiaknál ugyanezt húgycsőből. Ezek valóban gyakori kórokozók, tünetmentesen is. A gonorrhoea, és a mycoplasma fertőzések ritkábbak, de ha már vizsgálják, ezeket is lehet kérni szerintem. a HIV és szifilisz fontos részei az STD szűrésnek, bár mindkettő ritka betegség. Megoszlanak a vélemények arról, hogy HPV tesztet érdemes-e ilyen helyzetben kérni, én szerintem igen, csak tudni kell a kapott eredményt jól értelmezni. Ha pl. bármelyiküknél a HPV 16-os típusa jelen van, az óvszer használatát nem hagynám abba, amíg el nem tűnik.

Jànos 2019. 05. 25. 11:22

Üdvözletem Doktor Nö!

Tavaly àprilisban csinàltam egy nagy butasàgot... Voltak tüneteim, folyàs-csipö vizelet. Nem foglalkoztam vele, de mivel egyre gyengébb lett a nemi vàgyam és eleinte csökkent, màra szinte semmi az ejakulàtumom ezért kivizsgàltattam magam. Az STD szürésen minden negatív lett, viszont e coli-t talältak az ondòmban amire jelenleg cefuroxim 500at szedek.Emellett prosztata tùltengés is kialakult ami 1es städiumù arra Tamsulosint szedek. A 4+3 panel eredménye még nem èrkezett meg, viszont nemrèg olvastam hogy a microplasma okozhat a fèrfiaknàl terméketlenséget. RETTEGEK ettöl, kérem ha tud nyugtasson meg hogy 1 év 1 hònap utàn ez mèg visszafordíthatò...:( Vagy esetleg a "tàvozò e. Coli" esetleg a prosztatatùltengés is okozhatja ezt hogy szinte semmi ejakulàtumom nincs?:( Én külföldön dolgozom, ezèrt is nehézkes az orvosi konzultàciò, 3 hét mùlva leszek otthob ismèt szabadsàgon. 40 éves vagyok, és szeretnék még gyereket nemzeni...:( Mély tisztelettel: Jànos

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 12:13

Ha jól értem, a fő aggodalma, hogy a termékenysége valamilyen módon károsodott.
A panaszok, jelen pillanatban mindenképpen az urológiára tartoznak, de ebben az esetben azt javasolom, hogy urológus-andrológus szakorvoshoz menjen, aki objektíven meg tudja vizsgálni, van-e arra utaló jel, hogy a termékenységgel probléma van, illetve annak a kezelését is fel tudja vállalni. A kisebb mennyiségű ejakulátum nem feltétlen jelenti azt, hogy a termékenységgel probléma van, és remélhetőleg a prosztata megnagyobbodás megszűnése után, magától rendeződik majd.
A 4-es paneltől sokat nem várnék, természetesen ha bármi pozitív benne, az annak megfelelő kezelést meg kell kapnia, de ennyi idő után kicsi az esély, hogy kimutasson kórokozót.

Barta Tamas 2019. 05. 25. 08:58

Tisztelt Doktorno! 2017-ben voltam utoljara urologusnal, vedekezes nelkuli analis kontaktust kovetoen. Kapott leletem: Anamnesis:

idonkent vizelesi ingerek.Nycturia:2-3x. Cave: nem ismert. IPSS:8/9. Vizelet: EI-u teszt 10:Leu: 25/ul. Prosztata masszatum bakt.teny:Enterococcus Faecalis E:Levo. PSA:1,006 ng/ml. Uroflow: 287/14/9. UH: A bal vese kp harmadaban apro kergi cysta lathato. Prostata: 37ml,a szeli zonaban korkoros meszesedes. Vesek: nem tap. nem erz. K.genit: relative szuk fityma, a glans hyperaemias,a maetus ep. Herek: epek. Prostata: dionyi,sima,tomottebb,nem erz. Vel: BPH, Calc.prost. Prostatitis chr. Phimosis. Phimosis miatt opus javasolt. Diagnozisok: N4000 Prostata tultenges, N4710 Fitymatultenges,phimosis, N3900: Hugyuti fertozes nem meghatarozott helyen, N4200 Calculus prostatae.

Rendben vagyok, de az Enterococcus miatt aggodom. Mutetet egyelore nem tudok vallalni. Van barmi teendom? Koszonom szepen

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 12:36

A kérdésében benne van a válasz is. Ha rendben van, nincs miért aggódnia. A tenyésztési eredmény önmagában nem jelent semmit, az enterococcusok jelenléte ezen a területen nem feltétlen kóros.

Hóvirág 2019. 05. 25. 07:05

Kedves Dr. nő!

Férjem bevallotta, hogy több mint 6 éve rendszeresen járt prostituálthoz.

Az ő elmondása szerint "csak" orálisan kaphatott el bármit, mert így nem védekezett.

Rengeteg vizsgálaton vagyok túl és persze sokk, stressz. Tudom,hogy felerősíti a betegségeket a stressz.

Ami az STD csomagban van mindegyik negatív /HIV, SZIFILISZ,Hepatitis A,B,C Mycoplasma,Ureaplasma,Gonorrhoeae,HPV,Clamydia/

Következő vizsgálati eredmények mindegyik POZITÍV

Haemophilus parainfluenzae /torokból tenyészett ki/ gyógyszer után kontra kontroll nem mutatta ki

Candida albicans /torokból tenyészett ki/ nem kaptam rá semmilyen gyógyszert

Herpes simplex vírus /HSV 1-2/ IgG 42627 U/ml /vérből/

Herpes simplex vírus /HSV 1-2 IgM 43,6 U/ml / vérből/

Atopobium vaginae / cerix váladék/ 100.000.000 kórokozó/minta

Gardnerella vaginalis /cervix váladék/ 10.000 kórokozó/minta

Az utolsó kettőre is megkaptam a gyógyszeres kezelést /,Atopobiumra Sumamed S/ Gardnerellára /Fluomizin hüvelytabletta, Mycosyst-gyno tabletta/ ,de ennek ellenére újból a kezelés után az eredmény pozitív lett és a dr.nő azt mondta/nőgyógyászom/, hogy drasztikusabb kezelés kell.

Szeretném kérdezni, ön szerint milyen kezelés kell.

Annyit még szeretnék "mondani", hogy rengeteg felelőtlen férj,kapcsolatban élő ember gondolkodjon már el, hiszen olvastam,mennyi férfi

azért félti a kis életét, de már későn, utána,hogy ha legalább a sajátját nem nézi akkor, de utána amikor tud gondolkodni, ne adja tovább a párjának!!!! Rengeteg házas ember felelőtlen,de vannak örökre szóló betegségek és vannak olyanok is amitől tényleg meg lehet halni. Mi lesz a gyerekekkel Anya nélkül?? Ébresztő felelőtlen emberek!!!

Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Ui: Kell még ön szerint más vizsgálat, hiszen olyan nőneműkkel volt a férjem, akik magas kockázati tényezők a nemi betegségek megszerzésében.....

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 12:40

Először is szeretném megnyugtatni, hogy a leletei alapján, Önnek semmilyen életre szóló betegsége nincs. Talán egy kicsit "túl alaposan" ki is lett vizsgálva, és kezelve. Az atopobium és gardnerella jelenléte azt mutatja, hogy a hüvely egyensúlya felborult, ennek lehet, hogy semmi köze egyéb fertőzéshez, sőt, inkább egyéb, belgyógyászati, hormonális (stressz?) oka szokott lenni.

Nem tudom, mit ért a nőgyógyásza drasztikus kezelés alatt, nyilván én nem vizsgáltam meg Önt, tehát nem nyilatkozhatok érdemben, de a leírása alapján egy gyógyszertárban kapható, hüvelyflóra helyreállító kezelés elég lehet.

Kinga 2019. 05. 24. 19:01

Férfiak ha elkapták párjuktól a Candida gombát, meddig lehetnek tünet mentesek?

Úgy olvastam nem mindig van tünete az ellenkező nemnek, de idővel se ha pl. utána más partnere lesz át adhatja?

Minden esetben el kaphatja a férfi is?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:21

A férfiak elkaphatják a nőktől a gombát, de ez nem törvényszerű.
Nem tudom, a tünetmentes gombás fertőzést hogyan lehet értelmezni férfiak esetében, ha valakinek a Candida kimutatható a bőréről, az nem kóros, tehát teendő sincs vele. Ha pedig betegséget okoz, akkor már nem tünetmentes. A nők hüvelygombás fertőzésének nem a férfi partner az oka, az ő vizsgálatuk és kezelésük tünetmentes esetben felesleges.

R. 2019. 05. 24. 17:10

Tisztelt Doktornő!

A következőkben kérnék segítséget.

2010-ben, 25 évesen beoltattam magam Cervarix HPV vakcinával, ám azt semmilyen vizsgálat nem előzte meg. (Már azelőtt is éltem szexuális életet, azaz nem lett letesztelve, az oltást megelőzően találkoztam-e már a vírussal. - Úgy tudom, ha már a szervezetben van a kórokozó, akkor felesleges már a vakcina.) Ez a háromkörös oltás elvileg 2016-ig ígért védettséget, azonban szeretném, ha továbbra is megtennék magamért mindent, amit lehet.

Kérdezem, jó elgondolás-e, hogy letesztelem magam HPV-re, s ha negatív lesz, újra lehet, s érdemes kérni HPV-oltást?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:22

Az oltásnak nem feltétele a negatív teszt, bármilyen HPV status esetén bátran oltassa be magát. Ennek azért is van értelme, mert az új, 9 komponensű vakcina, szélesebb körű védettséget ad, mint a Cervarix.

Gordon 2019. 05. 24. 13:45

Kedves Doktornő!

Orális szex után 2 nappal a következő tüneteim voltak: csípő érzés pisilés után, enyhe átlátszó folyás, húgycsőnyílás bepirosodott. Ezek után az otthon lévő antibiotikumokat beszedtem (4db xorimax és 3 db levofloxacin, tudom ezt nem szabadott volna) 4 napig, amivel a tünetek enyhültek. 5. napon elmentem STD vizsgálatra, van esély rá hogy kimutat még vmit a PCR 4-es panel vizsgálat? Ott kaptam még sumamed tablettát első napra 1g második napra 500mg adagot.

Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:23

Sajnos ebben az esetben nem valószínű, hogy meglesz a kórokozó, az antibiotikumok után tesztelni felesleges.

Anna 2019. 05. 23. 20:01

Ápolóknak tanulok és pár honapja történt egy olyan eset amikor a tudo részlegen vettem ki a tűt a paciensbol, nem éreztem az új begyemnel a szúrást, de ugye a tu vége is veres volt és az új begyemnel is elég sok ver lett amit gyorsan össze dorzsoltem ijjedtsegembem.

Ha megszurtam volna magam akkor ennyi ver nem jöhetett volna ki de tenyleg nem tudom mi történt és nem

is szóltam senkinek.

Elegge felek el kaphattam valamit...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:27

Nem életszagú, hogy bármit elkapott volna ilyen módon. Érthető, ha ezzel együtt rossz érzése van. Az ilyen balesetek előfordulnak mindenkivel. szerintem nyugodtan jelezze a főnővérnek, vagy a beteg kezelőorvosának, az is lehet, hogy a beteget le lehet szűrni a vérrel terjedő betegségekre, de ha nem, akkor Önnél el lehet végezni a vizsgálatokat az ablak periódus után.

Maria 2019. 05. 23. 19:47

Volt egy rövidebb parkapcsolatom 2018 aug-oktober között éltünk csak nemi életet, óvszerrel vedekeztunk de 2 alkalommal sajnos nem..

Nekem sokszor volt, hogy faj régebb volt Candida gombam(antibiotikum miatt) ki kezeltek de volt, hogy vissza jött...Előtte 3 évig nem éltem nemi életet és rajta kívül is alig voltam fiúval, fájdalmas a nemi elet elég szűk is vagyok és e miatt feszült.

Nemreg úgy érzem megint gombám van és attól tartok akkor is lehetett és nagyon felek o is elkapta, mert ugye lehet nem okoz tüneteket neki de attól meg lehet...vagy ennyi ído után lennénk tünetei?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:29

Ha férfiak elkapják a gombát, akkor tüneteik is lesznek. Ezzel együtt, a férfiak gombás fertőzése általában könnyen kezelhető, vagy néhány nap után magától meggyógyul, emiatt ne aggódjon.

Mariettaa 2019. 05. 23. 13:47

 

Köszönöm a válaszát! Még annyit szeretnék kérdezni,hogy ha jól értem mindig megfog jelenni a páromnak a nemi herpes? Egyébként ilyen nevezetű tablettát kapott rá "herpesin 400mg" napi 5szemet kell belőle bevennie. Azt hittük hogy megszüntethető. De akkor ezekszerint nem.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:30

Nem, nem fog előjönni a tünet mindig. Egy idő után a szervezet termel a vírus ellen annyi ellenanyagot, hogy nem tud kiújulni, bár nem is tűnik el a szervezetből, egy lappangó formába megy át a fertőzés.

Rita 2019. 05. 22. 22:18

Tisztelt Doktornő!

Alkalmi partnerem keresett fel, hogy az együttlétünk után húgycsőgyulladás és váladékozást észlelt magán, majd rá néhány hétre ágyéki nyirokcsomó fájdalmai, valamint here és végbéltáji diszkomfortérzettel járó tünetei lettek.

Ő szifiliszre gondol, de nekem ezekhez hasonló tüneteim nincsenek. Lehetséges, hogy tünetek nélkül hordozom szifiliszt?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:32

Lehetséges, és több más betegségre is ugyanez igaz. Mindenképpen szűresse le magát, és a partnere is. Jó lenne célzott kezelést kapniuk.

Anonim 2019. 05. 22. 17:05

Kedves Doktornő!

A következő laborerdemény alapján rendben vannak az eredményeim?

25504 HIV : 0,08 Valid 1 alatt Negatív, 1 felett Pozitív

26295 Treponema screen : <0.10 Valid 0,9 alatt Negatív, 0,9-1,1 kétes, 1,1 felett pozitív

2627T anti-HCV : 0,050 s/co Valid 1 alatt Negatív, 1 felett Pozitív

25504 HBsAg : 0,240 s/co Valid 1 alatt negatív, 1 felett pozitív

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 29. 13:32

Igen, rendben vannak.

Mariettaa 2019. 05. 22. 14:19

Jó napot doktor nő! Kérem segítsen nekem. A páromnál nemi herpeszt állapítottak

Meg. Hozzá teszem sose volt neki és nekem sem. Viszont Én kiskorom óta küzdök aftával es ajak herpesszel. Voltam nőgyógyásznál. Es csupán annyit mondott hogy hám sérülésem van. Párom kapott rá valamilyen tablettát. És attol tartunk hogy tőlem kaphatta el. Mert kb 2hónapja figyelmetlen voltam mert volt a számon herpes. Es sajnos úgy csináltam neki. Szóval annyi lenne a kérdésem hogy nekem nem kellene szednem valamit? Nem szeretnénk hogy újból ki újuljon ! :( és nem értük jogy én miért nem kaptam el a nemiherpeszt. Nagyon megköszönném a válaszát! Szép napot kívánok!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:25

Olyan gyógyszer, ami a herpesz vírust eltávolítja a szervezetből, olyan nem létezik, a tüneteket tudjuk enyhíteni. Mivel Önnek eleve volt már herpesz vírus fertőzése, ezért rendelkezik már a vírus ellen valamilyen mértékű védettséggel.

Béla 2019. 05. 22. 10:48

Tisztelt Doktornő!

A vizelés után jelentkező átlátszó cseppek, égő érzés melyik nemi betegségre utalhatnak?

Reggeli első pisilés előtt megpróbáltam pár cseppet kipréselni, de csak a pisilés után sikerül, így a tripper nem valószínű? Azt olvastam, hogy arra a reggeli pisilés előtti "bonjour csepp" a jellemző.

Előre is köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 12:36

Így, ahogy leírja, egyikre sem. A váladék préselést nem érdemes nagyon forszírozni, ha van váladék, észre veszi majd, azt elnézni nem lehet. Az Ön esetében azt javasolom, hogy végeztessen szűrő vizsgálatokat, ezek a tesztek nagyon érzékenyek, és egy tünetmentes, vagy minimális tünetekkel járó fertőzést is kimutatnak, a húgycső végéről vett mintából.

Kovács Gergely 2019. 05. 22. 09:13

 

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy nyirokcsomo megnagyobbodast és izom fájdalmat milyen std okozhat? Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 12:38

Nem írta, hogy melyik nyirokcsomó régió, és melyik izom fájdalmáról van szó, de lágyéki nyirokcsomó megnagyobbodásnál elsősorban a szifiliszre, vagy herpesz vírusra, izom fájdalmaknál inkább egyéb vírusokra, például Epstein-Barr vírusra gondolnék.

Gordon 2019. 05. 22. 08:14

Tisztelt Doktornő!

Amennyiben csak kaptam orális szexet óvszer nélkül, úgy a következő betegségek közül melyek adhatóak át? (gonorrhoea,chlamydia,szifilisz, HIV)

A szájban életképesek a fenti baktériumok?

Előre is köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 12:39

A HIV-en kívül, a másik három átadható és elkapható orális szex útján.

Kristóf 2019. 05. 21. 20:53

Kedves Doktornő!

1,5 hete feltettem a kérdéseimet, de valószínű elkeveredett ezért felteszem mégegyszer; két kérdésem lenne:

1, Óvszer nélküli orális, anális és vaginális együttlét után 4 héttel csináltattam HIV és Szifilisz tesztet, mindkét eredményem negatív lett. Előtte 3 napig szedtem Sumamed 500 mg tablettát, ez befolyásolhatja az eredményt? Meg kell ismételnem, vagy megbízható az eredmény? (Mindenhol 4 hetes ablakperiódusról olvastam)

2, A másik kérdésem az lenne, hogy szájüregi mintából elvégezhetőek a következő vizsgálatok: Chlamydia, Gonorrhoea, HPV? Vagy muszáj hugycsőből venni mintát még akkor is ha nincs tünet. (Szájüregben sincs tünet)

Válaszát előre is köszönöm!

Kristóf

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 12:42

A HIV és szifilisz tesztje megbízható.
Szájüregi mintából (inkább garatnak mondanám) elvégezhetőek a kérdéses tesztek, tünetmentesen is. Az a tökéletes, ha a húgycsőből, és a garatból is, külön mintát vesznek.

Kiss J. 2019. 05. 21. 20:31

Tisztelt Dr. Szandányi Réka!

Szeretném segítségét és az Ön tanácsát kérni a következő esetben. Több, mint 10 éves monogám kapcsolat után páromnak egy alkalommal védekezés nélküli kapcsolata volt. Aznap este én is voltam vele, hagyományos, illetve orális módon is. Ő az eset után 12 nappal elment STD mintavételekre (mindegyikre, kivéve szifilisz, hepatitisz és HIV az ablak-időszak miatt).

Eredményei, beleértve a fizetős HPV PCR tesztet, mind negatívak lettek.

Az a személy, akivel az alkalmi kapcsolata volt, néhány nap eltéréssel szintén elment szűrésre, és neki állítólag pozitív a HPV eredménye (a többi eredmény negatív).

Az lenne a kérdésem, hogy párom negatív eredményének ellenére lenne-e szükségem nekem is elmenni a HPV szűrésre, mert gyakorlatilag érintkezhettem valamilyen mértékben a fertőzőtt ember testváladékával vagy annak maradékaival? És ha igen, akkor milyen mintavételre lenne szükségem, figyelembe véve, hogy orális és genitális kontaktusban is részesültem ezekkel?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 12:44

Ha a partnere eredményei negatívak, akkor Önnek nem kell semmilyen tesztre mennie. Ha ez így nem elég megnyugtató, természetesen megvizsgáltathatja magát, de például egy tünetmentes HPV fertőzéssel, még ha van is, nem lesz teendője.

Dénes 2019. 05. 21. 20:16

Tisztelt Doktornő,

igyekszem rövidre fogni.

Januárban egy gumi nélküli orális aktus után (1 nappal, ráadásul aznap fel is fáztam) gyakori vizelési ingerem volt, majd mellékheregyulladásom lett.

10 nap sumetrolim kúra. Rá két hétre húgycsőváladékból négyes tenyésztés, de minden negatív. Azért a doktornő felírt Sumamedet. Beszedtem azt is. A panaszok megszűntek, ellenben utána gáttájé diszkomfort érzésem volt. Urológia. Prosztatamasszázs utáni vizelet, ondó aerob baktérium és gomba tenyésztés negatív. A panaszok egy Gentos nevű szertől megszűntek.

Az urológus szerint felesleges további tenyésztéseket csináltatni, ha volt is valami, elmúlt, a prosztatagyulladás csak a kísérőtünet lehetett.

Ön mit gondol?

(A biztonság kedvéért csináltattam HIV és Szifilisz tesztet is, minden negatív.)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 12:46

Ugyanazt, amit az urológus.
Sajnos ha már a tünetek után történt antibiotikum kezelés, hiába nem múltak el a panaszok, a tenyésztésekkel és egyéb vizsgálatokkal nincs sok esélyünk.

Bálint 2019. 05. 21. 12:03

Tisztelt Doktornő!

Tavaly szeptemberben volt egy alkalmi orális együttlétem, ami után egy gombostűefjnyi vörös folt jelent meg a makkom hegyén ami nem viszket, illetve a péniszemnek kellemetlen szúrós szaga volt. A nemibeteg gondozóban balanitist diagnosztizáltak, amire pimafucort, majd később travocort nevű kenőcsöket írtak fel. A kenőcs valamelyest használ, ugyanakkor a tünetet nem szünteti meg teljesen, a vörös folt halványan látszik akármit csinálok, időnként kiújúl és ugyanolyan vörös lesz mint a kenegetés előtt. Azóta a kellemetlen szag elmúlt. Újabban pár vöröses pötty is megjelent, amely minimálisan kidudorodik a makkom síkjából. Voltam STD szűrésen (Atopobium, Gardnerella, Trichomonas, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhoeae), az eredmény negatív lett. 4x heti egy fluconer gyógyszer és octenisept kezelésre sem múlik.

Eddig három bőrgyógyásznál/nemibeteg specialistánál voltam, de egyikőjük sem tudott konkrétumot mondani/meggyógyítani, a körülmetélést javasolják, amit nem merek elvégeztetni egy esetleges fertőzésveszély miatt.

A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e állapítani PONTOSAN, hogy mitől áll fenn ez az állapot? Gondolok itt mikrobiológiai tenyésztésre, vagy hasonló módszerre, ami megmondja, hogy TÉNYLEGESEN mi okozza ezt a problémát.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Bálint

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:24

Ha egészen percíz választ szeretne: PONTOSAN nem lehet megmondani, hogy mi a baj oka, legalábbis azokat a teszteket, amitől eredményt lehetett várni, már elvégezték. Ilyenkor sajnos el kell engedni a diagnosztikát, és a megoldásra koncentrálni. Hogy a probléma eléri-e azt a súlyosságot, ami miatt a körülmetélést végeznénk, azt azért mérlegelni kell.
Itt szerintem nem az a cél most már, hogy bárki konkrétumokat mondjon, hanem, hogy megnyugtassa, ez az állapot, amit leírt, bár megértem, hogy zavaró, de alapvetően ártalmatlan. Vélhetően úgy ahogy jött, el fog múlni. Addig pedig a kezelésben van még a felsorolt kenőcsökön kívül lehetőség, én a terápiában lépnék tovább.

Trixi 2019. 05. 21. 11:59

T. Doktornő!

Korábban viszkető érzést éreztem a hüvelyemnél, sárgás váladék is járult hozzá.

Elmentem a nőgyógyászatra, mondta a doktor úr, hogy irritáció, és írt fel egy 10db-os sárgás színű kúpot, amit készíteni kellett. Majd hozzá tette, hogy az első 5db után ha elmúlt, akkor hagyjam abba. Én a biztonság kedvéért elhasználtam az összeset. Utána úgy éreztem, hogy minden rendben. Ez februárban volt.

Durván egy hete kellemetlen szagot érzek onnan, halszaghoz hasonlítanám. Viszketés, duzzanat nincs, viszont kevés folyás az társult hozzá.

Páromnál semmi sem jelentkezett.

Szeretném megkérdezni, hogy ez valami fertőzés lenne vagy gomba? Mert mindenfélét olvasok a neten.

Természetesen fogok időpontot kérni a nőgyógyászaton, csak szeretném tudni, hogy mégis minek lehetnek ezek az előjelei.

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:26

Látatlanban nem tudok biztosat mondani, de a tünetek, melyeket leírt, egy bakteriális vaginózis nevű állapotra utalnak. Ez nem nemi betegség, és nem is veszélyes, csak kellemetlen. Kezelhető.

Szabó Béla 2019. 05. 20. 19:20

 

Kedves Doktornő! Érdeklődnek, hogy magyarországon a terhes nőknél van-e kötelező hiv teszt? Kiderul egy csecsemonel ha vírussal fertőzött? Köszönöm a segítséget.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:28

Elég változó a gyakorlat, van ahol a nőgyógyász a kötelező szifilisz szűréssel egy időben megcsináltatja a HIV tesztet, van ahol nem. Sajnos a terhes gondozásra hiába vonatkoznak szigorú szabályok, ebben még mindig nincs egységes rendszer.

Somogyi Istvan 2019. 05. 20. 16:35

 

Egy par napja eszleltem vizeleskor hogy hugycsovem elso resze csip vizeleskor ez ugy eltartot kb harom napig de mara meg tegnapra ez elmult nincs barna folyasom mert direkt feher fehernemut vettem fel de mara nincs panaszom mitol lehet ez ???

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:29

Nem tudom megmondani, mi okozhatta, ehhez orvosi vizsgálat szükséges.

Tomi86 2019. 05. 20. 15:36

 

Tisztelt doktornő! A kérdésem a következő lenne: pár hónapja volt egy óvszeres együttlétem egy idegen nővel és a biztonság kedvéért elmentem std szűrésre. Mivel szűrés előtt antibiotikumom szedtem azt mondták, hogy a kúra befejezése után 10 nappal menjek el tesztre és ezt be is tartottam. Így végül 6 héttel az együttlét után (45 nappal egész pontosan) teszteltek a következőkkel: hiv igg/igm, szifilisz rpr, chlamydia és tripper kenet vétel húgycsőből, tenyésztéssel. Minden eredmény negatív lett. Tüneteket se teszt előtt, se utána nem tapasztaltam. Az antibiotikumot amit teszt előtt 10 nappal befejeztem (zinnat) csak megfázás miatt szedtem. Ön szerint rendben vannak ezek az eredmények? Nincs szükség ismételni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:30

Nem szükséges ismételni, az eredményei rendben vannak.

Gaby 2019. 05. 20. 13:02

Kedves doktornő!

Köszönöm a válaszát. Szeretnék további kérdéseket feltenni Önnek. Különös kiütések jelennek meg rajtam, egy egy tűpont nagyságú, kiemelkedő piros, nem viszkető, mintha kis seb lenne a tetején, kinyomni nem lehet, csak a savó jön belőle, fájnak a csontjaim, izmaim. A neten keresgélve a betegségek között felmerült ez a lehetőség is, mivel egy rég elfeledett szituációra emlékszem vissza ami kb 37 évvel ezelőtt történt. Mivel nem volt szexuális kontaktus csak kisérlet - hozzám ért a nemiszervével az erőszakoskodó férfi. Nem jelentettem, nem is mentem el orvoshoz. Tény, hogy nem sokkal utána valami kiütések keletkeztek a szeméremajak körül, amit szőrtüsző gyulladásnak gondoltam. Később kb 4-5 év múlva súlyos tüszös mandulagyulladás miatt retardillin injekciót kaptam. Csak a szokásos influenza, torokgyulladás, semmi komolyabb bajom nem volt, egészséges voltam, vagyok. Ahogy tudom, és Ön is megerősitett ebben, a terhességeket szürik szifiliszre. Az első kérdésem, hogy csak a friss fertőzöttséget mutatja ki az a teszt, vagy bármikor – korábban évekkel a fertőzés után is kimutatta volna a szűrővizsgálat, ha ezt a betegséget kaptam volna? A gyermekeim miatt aggódok. Lenne valami látható jele rajtuk?? Teljesen egészségesnek tűnnek. Második kérdésem, Ez a betegség csak a korai szakaszban fertőz, vagy a latens, későbbiben is? Ha én most a késő szakaszban lennék, meg lehet még gyógyúlni,van rá gyógyszer? Negyedik kérdésem, Hogyan lehet névtelennek maradni egy ilyen szűrővizsgálaton, ha jól tudom, jelentési kötelezettség van. Utolsó: Ha nincs TB kártyám, akkor is tudnának kezelni? Mennyire megbizhatóak a neten forgalmazott STD tesztek? Egy ilyen rég történt fertőzést is kimutat? Köszönöm a válaszát előre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:34

A tesztek általában a régi fertőzést is kimutatják. A késői szakban lévő szifilisz nem fertőz, a tünetei kezelhetőek. semmiképpen nem a neten rendelt tesztekben gondolkodnék. Anonim módon végeztethet tesztet a bőr-és nemibeteg gondozókban. A jelentési kötelezettség sosem azt jelenti, hogy a betegeket név szerint jelentjük, hanem a talált esetek száma kerül közlésre. Ha esetleg fény derül szifiliszre, az ingyenes kezelés akkor is jár, ha nincs érvényes TB kártya.

Andrea 2019. 05. 20. 12:38

 

Jó napot az a kérdésem lenne hogy ha meg van a szifiliszre a kezelés akkor ujra el lehet kapni? Szex csak gumival vólt viszont előjátéknál ő is és enis érintkeztünk egymás nemiszervével

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:34

Igen, újra el lehet kapni, többször is.

Oli 2019. 05. 17. 22:25

Tisztelt Doktornő,

lehet hogy valószínűtlen a kérdésem, de...

5,5 éve jártam körmösnél (nem tudom, honnan jutott eszembe), és azt szeretném kérdezni, hogy ottani ollóval esetleg terjedhet-e komoly betegség? Azt olvastam, hogy a HIV 10 évig is tünetmentes lehet. Nekünk azóta gyermekünk is van, de erre soha nem lettem szűrve. A páromat viszont rendszeresen szűrik mindenfélére, ennyi idő alatt neki már átadtam volna? Megnyugtathatnak az ő eredményei? Ön szerint kell aggódnom?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:36

A HIV fertőzés nem terjed ilyen módon, ollóval. Ha aggódik, menjen e szűrésre, a párja negatív lelete csak indirekt következtetésre ad lehetőséget, az a biztos, ha magának kér HIV tesztet.

Kontra Mihály 2019. 05. 17. 20:51

Tisztelt Doktornő !

Az lenne a kérdésem, hogy a neuroszifilisz gyanúja a vérből végzett Treponema pallidum IgG/IgM /Elisa és Treponema pallidum/Syphilis RPR Omega negativitás esetén kizárható-e teljesen?

20 éve volt egy óvszer nélküli nyári kalandom, amiből biztos, hogy valamilyen fertőzést kaptam, csak elmúltak a tünetek és sajnos nem fordultam orvoshoz/ szégyen érzet és tájékozatlanság miatt/. Mostani ismereteim birtokában a fertőzés lehetett szifilisz.

Most különböző neurológiai tüneteim vannak, erős neuralgiák, szurkáló érzések,zsibbadások már fél éve.

Kezdetben furcsa bőrtünetek is társultak a neurológiai problémákhoz.

Most pedig visszatérő nyálkahártya gyulladások, szem gyulladás.

Várom válaszát, amelyet előre is köszönök szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:39

A neuroszifilisz nem minden esetben diagnosztizálható vérvétellel, előfordul, hogy el kell végezni a gerincvelői folyadék vizsgálatát. Fertőző betegségekben jártas neurológus felkeresését javasolom.

Tecus 2019. 05. 17. 19:48

Kedves Doktornő!

Volt egy párkapcsolatom, ahonnan "ajándékként" kaptam egy kis vírust. A vérvizsgálat eredménye: Ureoplasma DNS pozitív. Mennyire kell aggódnom? Okozhat-e később valamilyen problémát? Kaptam rá Zitrocint 1000 mg-ot. Az orvos egyáltalán nem biztatott, hogy ennyivel megúszom.... Gondolom a teljes bizonyosságot csak újabb vérvétellel lehet kizárni, de azt mikor érdemes újból megejteni? Illetve a vírushordozó exnek is szóltam, hogy menjen és járjon utána illetve ne fertőzze tovább a későbbi partnereit, de Ő nem az a típus, aki orvoshoz fordul, egyáltalán nincs tekintettel másra. Neki okozhat bármi egészségügyi problémát ha nem foglalkozik az esettel? Ha igen, pontosan mit? Lehet, így tudnék érvelni neki...

Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:45

A kérdése néhány ponton pontosításra szorul, és elnézést, ha félreértettem.
Az Ureaplasma nem egy vírus, hanem baktérium. Ettől még persze lehet vírus hordozó a korábbi partnere, de ez nem az.
Ezen kórokozót nem vérvétellel diagnosztizáljuk.
Nem tudom, mit ért az alatt, hogy "ennyivel megússza". Ha jól értem, panasza nem volt, és nem hiszem, hogy ezen felül később bármit okozna még.

Az Ureaplasma nem egy klasszikus nemi betegség, mint mondjuk a tripper, nem szabad egy kalap alá venni őket, egészen más kommunikációt kíván, valahogyan pontosítani kéne, Önnél mi volt a helyzet, és a partner felé is aszerint jelezni (vagy nem.)

Ilona 2019. 05. 17. 14:35

 

Kedves Doktornő! Férjemmel való szex után 1-3 nappal rendszeresen viszketés és fehér sürű túrós folyás jelentkezik, a férjemnél viszketés, vörös égő foltok, majd vastag fehér lerakódás a makkon. Nála 5-7 nap után magától elmúlik. Nekem begyullad és váladékozik minden. Páromnál minden negatív. Mit javasol merre tovább?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:46

Nemigyógyászhoz. A panaszai alapján elképzelhető, hogy egy "sima" gombás betegség, de mindenképpen javasolt néhány tájékozódó jellegű vizsgálatot elvégezni.

Csakegynő 2019. 05. 17. 13:56

Kedves Doktornő!

Volt egy olyan problémám, hogy a régi nőgyógyászomhoz, rengeteget jártam olyan problémával, hogy folyásom van, sárgás. Akár hányszor levette a törletet, semmit nem mutatott az eredmény, le volt tudva aval, hogy természetes folyás. Majd pár évre rá nagyon viszketni keztem és szürke habos folyásom lett. Levette a törletet az orvos. Akkor ureaplazmát mutatott. Kaptam rá doxyhexal antibiotikumot. Kiszedtem a bogyót, de nem múlt el a tünet. Majd a férjemnél is jelentkezett hugycső gyulladás, folyás.... Levették neki is a törletet és kimutatta a trippert. Elmentem a doktorúrhoz aki azt válaszolta, hogy eszébe se jutott le venni erre a törletet. Elküldtek minket dermatologushoz aki medoflucconnal kezelt minket. Kérdeztem mitől kaptam el ezt a betegséget. A dermatologus azt felelte, hogy két fajta betegség volt nálam ki alakulva, amit nem kezeltek ki és ezek kialakitották a trippert. De én bárhol olvasok erről a betegségről mindenhol az van irva,hogy nemi úton terjed. Én nem léptem félre, állitólag a férjem se. Kérdésem az lenne, hogy igaz-e, hogy több kezeletlen betegség kialakithatja ezt a betegséget? És egy olyan kérdésem lenne, hogy azóta eltelt lassan két év, vissza e jöhet a betegség önmagától, mert mindenhol úgy olvastam, hogy vissza fertőződhet a volt beteg, de azt már nem irják, hogy hogyan? És mostanság az a problémám, hogy folyton vissza jön a gomba, kaptam rá szájon át szedhető tablettát, majd poligynax kúpot, azután gynazolt. Aztán menstruáció után megint vissza jött, kaptam kúpot macmirrort és gynoflor tablettát és szájon át szedhető probiotikumot. Azota eltelt megint egy hónap, volt menstruáció harom hete. Minimális a folyás is. A természetes folyásom átlátszó szokott lenni. De most a tisztasági betéten sárgának látom, de amikor közvetlenül megtörlöm magam alul a wc papíron átlátszó vagy enyhén fehéres. Irritáció nincs. Kellene aggodnom, hogy megint vissza jött a gomba?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:50

A két dolgot külön kell választani. A tripper, azaz a gonorrhoea nem alakul ki, és nem újul ki magától.
A gomba viszont igen.
Mindkettő kezelésére egzakt szabályok vannak, először is megnyugtatóan tisztázni kéne, hogy mind Önnél, mind a párjánál a tripper meggyógyult. Következő lépésként át kell gondolni, hogy ha tripper már nincs, miért újul ki Önnél a gomba gyakrabban. Ennek számos oka lehet, pl. magasabb vércukor szintek, nem feltétlen kell fertőzés hozzá.

Gábor 2019. 05. 16. 17:07

 

Tisztelt Doktornő, kb 3 napja találkoztam valakivel, aki orális szex (ő csinálta) és egy csók után közölte, hogy Hepatitis B virussal fertőzött már születése óta és legutóbb (kb 2 hónapja) 49-es virusszáma volt, ami nagyon alacsonynak számít, ezért ilyen módon nem is fertőz. Én ennnek ellenére nagyon megijedtem és a kérdésem az lenne, hogy valóban 8 hetet kell várnom míg elmehetek tesztre? Ön szerint nagy az esély, hogy így is elkaphattam a vírust?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:52

Az esély semmiképp nem nagy.
Érdeklődjön hepatológusnál (a belgyógyászatnak az az ága, amely a máj betegségeivel foglalkozik), hogy mikor tudnak leghamarabb teszteket végezni. Sok fajta vizsgálat van, laboronként változik, talán tudnak olyat javasolni, ahol kevesebb időt kell várni.

Kovács Sándor 2019. 05. 15. 13:24

Tisztelt Doktor Nő!

Szeretném elvégeztetni magamon az alábbi teszteket:

• Chlamydia trachomatis

• Neisseria gonorrhoeae

• Mycoplasma genitalium

• Ureaplasma urealyticum/parvum

• Gardnerella vaginalis

• Trichomonas vaginalis

• Atopobium vaginae

• Herpes simplex virus

• Treponema pallidum

Azt szeretném kérdezni, hogy ezekhez a tesztekhez a húgycsőváladék vagy az ondó a legjobb mintaforrás?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:54

Semmiképp nem az ondó. Húgycső minta, illetve makk felszínének a bőre, amit vizsgálni kell. A herpesz és szifilisz vizsgálatok (hacsak nincs friss tünet, azaz seb) akkor vérvételből.

Gaby 2019. 05. 15. 09:55

 

Kedves doktornö, azt szeretném megkérdezni, hogy Magyarországon mióta szűrik a kismamákat szifilisz-re? 1987 után szültem 4 gyermeket. Ha fertőzött lettem volna, akkor azt kimutatta volna a rutin vizsgálat? És a gyermekek is betegek lennének? Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 15. 12:54

Akkor már bőven működött a kötelező szűrés, szerintem nyugodt lehet.

Medi83 2019. 05. 14. 18:19

 

Kedves Doktornő, Azt olvastam a neten, hogy elvileg tavasztól kapható lesz otthoni hiv teszt, en ahol megkerdeztem nem volt. Lehetseges, hogy mar nem is lesz hiaba van itt a tavasz vege?Maga szerint mikor lehet kapni tenylegesen?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 15. 12:54

Én is hallottam, hogy lesz, de pontos időpontot nem tudok. Valószínűleg a gyógyszertárak több információval rendelkeznek.

Okros Cintia 2019. 05. 13. 13:53

Kedves Doki

A barátomnak fitymafék szakadása van, orvos irt neki krémet azzal kenegeti, de mindig szexelni szeretne de én nagyon felek hogy nagyobb baja lesz és azt szeretném kérdezi h lehet e?!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 13:55

Valószínűleg azt a barátja tudja, hogy mennyire fájdalmas számára az együttlét. Ha fék állandóan megsérül, és panaszt okoz együttlét közben, akkor az urológus egy kis műtéttel tudja kezelni.

12...2627>