12...4243>
Bianka 2020. 05. 13. 20:34

Kedves Doktornő!

Orális szex utáni (ami állandó partneremmel történt) napokban először torokszárazságot, majd torokfájdalmat tapasztaltam. Sajnos elég hipochonder vagyok, és mindig a legrosszabbra gondolok az első perctől kezdve. Bal oldali mandulám jobban fájt, idegen test érzetem van a nyelvem hátsó részénél, és az is inkább a bal oldalon, valamint az arcom is puffadtabb a bal oldalon az állkapocs körül. Ez lehet esetleg nemi betegség jele, vagy sima légúti fertőzés?

Válaszát várom, és köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:32

A leírtak alapján nem gondolnék nemi betegégre. Sokkal inkább valamilyen felső légúti hurutos, vagy allergiás eredet valószínű.

Péter 2020. 05. 13. 12:50

Tisztelt Doktornő!

Ejakulátom tenyésztésből enterococcus faecalis baktérium tenyésztett ki. Kaptam rá Aktil duo 875/125 mg, nitrofurantoin és cifran antibiotikumot. A húgycsőfolyás, húgycső és nyílásának gyulladása, érzékeny herék, fájdalmas vizelés továbbra is megmaradt. A tenyésztés továbbra is ezt a baktériumot hozta ki. Ön milyen kezelést javasolna? Milyen antibiotikumot kellene szednem? Az urológus ismét az aktil duot írta ki, de jeleztem neki, hogy a hasam nagyon fájt tőle és egész végig émelyegtem, hasmenésem volt, de szerinte az velejárója. Természetesen probiotikumot is szedek.

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:35

Nincs teljes képem arról, hogy milyen vizsgálatok történtek (fizikai vizsgálat is), és a panaszait és részletesebben érdemes lenne értékelni. Ennyi antibiotikum után, valami más ok után kellene nézni, de persze én nem vagyok urológus. Mivel nem írja, hogy prosztata gyulladása lenne, és a tünetek főleg a húgycsőre vonatkoznak, talán jó ötlet lenne-3 hét antibiotikum mentes időszak után-nemi gyógyászatra menni.

István 2020. 05. 12. 22:08

Kedves Doktornő!

55 nappal egy szexuális együttlét után elvégeztettem a HIV, Hepatitis B és Szifilisz teszteket, melyek negatívak lettek. Megnyugodhatok az eredményt illetően?

Köszönettel: István

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:36

Igen, teljesen nyugodt lehet.

Péter 2020. 05. 12. 09:16

 

Tisztelt Doktornő! Csináltattam STD szűrést. Azt szeretném kérdezni, hogy a Treponema pallidum ELISA IgG, IgM negatív vizgálat mennyire megbízható? A vizsgálat után 7 hónappal megismételtettem. Negatív lett. Ez a vizsgálat egy esetleges régi kezeletlen vizsgálatot is kimutat? Időben mennyire régi fertőzést mutathat ki.?Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:37

A vizsgálat teljesen megbízható, efelől nyugodt lehet. Hogy az ellenanyagok meddig kimutathatóak, az változó, van akinél pár év múlva eltűnnek, van akinek egy életen át megmarad (addig pozitív a teszt.)

Ádám 2020. 05. 10. 20:43

 

Januárban vettem észre a végbélnyílás körül néhány szemölcsöt, azóta cauterrel eltávolították őket, a vizsgálat során az is kiderült, hogy bent is nagyszámban vannak jelen szemölcsök. Az egyiket tipizálásra küldték melynek eredménye: HPV 6 és 56-os típus lett. Az 56 megrémített, az első Gardasil-9 oltást megkaptam a fertőződés után, tisztában vagyok vele, hogy a kialakult fertőzés után megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ér-e bármit is az oltás, úgy meg pláne nem, hogy az 56-os komponens nem is szerepel a hatóanyagai között, talán keresztreakcióban ha bízhatok. Rendkívül elvagyok keseredve az orvoshoz csak 3 hét múlva jutok el, addig is arra szeretnék választ kapni, hogy mekkora esély van ezzel a fokozott rizikóval a végbéldaganat kialakulására? Illetve mire számítsak, mi következik ezután, a szemölcsök kontrollálása illetve esetleges újbóli eltávolítása mellett? A másik fontos kérdésem, hogy mire számítsak szexuális téren? A partnerem máris elhagyott, mondván hogy az óvszer sem ad teljes védelmet és az oltás úgy sem segítene rajta sem. Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:41

Sajnálatos, hogy a HPV fertőzés ténye miatt a partnere ennyire aggódott, a fertőzés olyan gyakori, hogy biztosan negatív partnert nem könnyű találni. Mivel-ha jól értem-korrekt és alapos proctológiai ellátásban részesült, ezért a daganat kialakulásától úgy gondolom nem kell tartania. A későbbiekben is, ha bármi rendelleneset észlel, időben forduljon orvoshoz, és akkor nem lesz probléma. Az oltással teljesen egyetértek, kapja meg a második és harmadik oltást is.

Nagy Emese 2020. 05. 08. 11:30

Kedves doktornő

Korábban átestem Chlamydia/Mycoplasma fertőzéseken, gondolom tünetmentesen mivel utólag derült ki vérvételből...

Gyereket szeretnénk pár év múlva, valahol azt olvastam ha előfordult, hogy közép időben, ovulaciós nyákos folyáskor van benne pici vér az azt jelenti, hogy nincs elzárodva a petefészek, vagyis átjárható.

Úgy tudom nem kell minden ovulációkor legyen, elég ha volt a közel múltban...

Ez igaz vagy csak mende monda? Természetesen megijedtem azért kérdem, mert fogalmam se volt nekem ilyen fertőzéseim voltak, hiszen nem éltem kicsapongó életet fogalmam sincs mikor és honnan kaphattam el...

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:44

A nemi szervi Chlamydia és Mycoplasma fertőzések nem diagnosztizálhatóak vérvételből! A pozitív eredménye egyáltalán nem jelenti azt, hogy Ön ezeken átesett. De még ha így van is, a meddőség esélye emiatt kicsi. Tudom, nehéz megfogadni, de tényleg ne aggódjon emiatt. Ha nem jön össze a baba, a nőgyógyásza el fogja végezni a petevezetékek átjárhatósági vizsgálatát, és akkor pontos képe lesz a dologról, de ne rohanjunk ennyire előre.

Ági 2020. 05. 08. 10:30

Kedves Doktornő!

A kérdésem az lenne,ha valaki hallja az alkalmi partnerétől,hogy nemibetegséget kapott el,akkor biztos,hogy megfertőzödtem én is?

Jött,hogy én fertőztem meg,mert velem volt utoljára,de nekem nincs tünetem.

Üdv:Ági

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:47

A nők nagyon gyakran teljesen tünetmentesek, így elképzelhető, persze bizonyítani nem lehet. Az a tanácsom, hogy ha a partnerét nemi betegéggel kezelték (és ezt dokumentáció is bizonyítja) és Önök voltak együtt a közelmúltban, akkor Ön kapjon kezelést úgy is, ha a saját tesztjei negatívak. Jobban jár, egy esetleges-alapvetően veszélytelen-kis adagú antibiotikum kúrával, mint egy nem diagnosztizált nemi betegéggel.

Imre 2020. 05. 08. 09:21

Tisztelt Doktornő!

Amennyiben húgycsőből vett minta negatív lett chlamydiára, gonorrheára, myco és ureaplasmára akkor előfordulhat, hogy ha ejakulátumból vizsgálják pozitív lesz?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:49

Az "előfordulhat" típusú kérdésekre nehéz jól válaszolni, mert persze minden előfordult már. Azt mondanám, nem ez a jellemző. De ha Önt megnyugtatja, nyugodtan el lehet végeztetni, némi plusz információ tartalma van az eredménynek.

Ádám 2020. 05. 07. 17:12

Kedves Doktornő!

Magán úton az alábbi vizsgálatokat végeztettem el folyamatos húgycső nyílás gyulladás és körülötte is, áttetsző, néha fehéres váladékozás. Fájdalmas vizelés miatt, viszkető húgycsőnyílás. A makk száraz és alsó pereme körbe vörös és repedezett, kisebb piros foltok is láthatóak rajta.

Aerob és anaerob baktérium és gomba tenyésztés. Chlamydia, Gonorrhea, Ureaplasma, Mycoplasma tenyésztéses vizsgálatok húgycsőből. Érdemesebb lett volna a PCR vizsgálatot választani?

Érdemes lehet Gardnerella, Atopobium, Trichomonas vizsgálatot is kérni?

Hiv, szifilisz, herpesz, hepatitis negatív.

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:53

Nem, én azt gondolom nagyon alaposan ki lett vizsgálva. Valami a leletek értékelésénél félreértődött, mert pl. a Chlamydiát egyáltalán nem tenyésztik, szinte biztos, hogy ezek PCR tesztek voltak. Én nem fertőző okot keresnék. A leírása alapján egy enyhe gyulladás zajlik, ami okozza ezeket a panaszokat, de az oka lehet sima irritáció, vagy allergia, vagy nem fertőző bőrbetegég is, szóval nem mennék el a még több vizsgálat irányába, inkább egy jól képzett bőrgyógyászt keressen.

Pál Imola 2020. 05. 06. 20:00

Tisztelt doktornő,

Mitol lehet a barátom csak kezzel elégített ki de utána az első vizelés csípő,érző érzéssel társult? Következő vizeleskor nem éreztem és ez a fájdalom magatol egy 20 percen belül elmúlt...

Eleinte az is fajt ha elkezdte de lehet nem voltam kellő keppen izgalmi állapotban....

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 15. 17:55

Ezen a területen nagyon érzékeny a bőr, vékony a nyálkahártya, és ez egyénileg is változik. Minden fertőzés nélkül, a mechanikai irritáció is okozhat tüneteket. Ez teljesen normális, ha 1-2 nap alatt elmúlik, nem kell aggódni miatta.

Andrea 2020. 05. 06. 12:12

Tisztelt dr nő!

7 hónapja visszatérő nemi szemölcsökkel küszködök. Utolsó terhességemnél szülés előtt jöttek elő. Eddigi orvosom leégette es eltávolította öket mar 2x ,de sajnos hiába. Eddig szoptattam ,már csak ejjel

Szopik a babám de úgy gondolom nosztalgia szopizás ez már ezért szeretném kérdezni,hogy a következő szemölcs eltávolítás után ön javasolna e valami gyógyszeres kezelést,vagy mit javasolna ? Mtermészetesen ebben az esetben nem szoptatnék tovább.

Eddig csak kívül volt most sajnos ugy látom terjed a hüvelybe befele is !

Válaszát köszönöm .

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:28

Ha a hüvelybemenetben, vagy a hüvelyben bent is van szemölcs, azzal sajnos nem lehet mást tenni, mint a nőgyógyászati eltávolítás. Amennyiben kívül jelentkeznek, lehet ecsetelővel kezelni. Recept köteles, de talán háziorvos kérésre felírja, anélkül, hogy külön emiatt el kellejen menni orvoshoz. A betegtájékoztatót körültekintően olvassa el, és használja nyugodtan, működni szokott.

Robi 2020. 05. 05. 19:18

Tisztelt Doktornő!

A partneremmel óvszer nélkül közösültünk. Néhány hét talán egy hónap is eltelt amikor a fitymán egy vékony sávban a bőr olyan tüneteket mutatott mint amikor a szél kifújja a kezünket. Egyfajta szárazság illetve a makk alatti kontaktus viszketési ingert váltott ki.

Ezek a tünetek elmúltak viszont a helyén a bőr érdesebb úgymond repedezettebb maradt. Orvoshoz nem volt alkalmam elmenni még. Érdeklődni szeretnék, hogy látatlanban esetleg van e valami megoldás illetve a probléma mennyire tekinthető komolynak esetleg fertőzőnek?

Előre is köszönöm a segítségét!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 07:19

Látatlanban valóban nem tudom megmondani, de valószínűleg nem súlyos a probléma. Vagy egy átmeneti gombás fertőzés, vagy irritáció, esetleg allergia is okozhatta. Mivel jelenleg elég bonyolult orvoshoz menni, úgy gondolom nyugodtan megpróbálhat egy gyógyszertárban kapható, fertőtlenítő, ápoló hatású krémet, Unguentum boraxatum FoNo a neve.

Géza 2020. 05. 03. 21:38

Kedves doktornő.

Ejakulátumból vizsgálható a trichomonas? köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:29

Szerintem igen, de értelmét nem nagyon látom. Ha komoly gyanú van rá, hogy ilyen ritka eredetű prosztata gyulladásban szenved, akkor azt mindenképpen érdemes szakorvossal megvizsgáltatni.

Gábor 2020. 05. 03. 21:07

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy erotikus masszázs során ahol a végén csak kézi levezetés történik tehát nem kerül sor nemi és oralis érintkezésre elkapható bármi fertőzés? Például: hiv vagy szifilisz?

Válaszát előre is köszönöm.

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:30

Nem, nem kapható el.

Szász Erika 2020. 05. 03. 19:40

Tisztelt doktornő

A Mycoplasma is elmulhatott magától? 2018ban volt nemi kapcsoltom, csak nekem futott át az agyamon ez és hasonló betegségek.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:31

Elmúlhatott. Mindegyik fertőzést leküzdi az immunrendszer, és ha az ember nem peches, akkor nem marad szövődmény sem.

Anna 2020. 05. 03. 19:13

Tisztelt Doktornő!

Pár napja orálisan szexben részesítettem partneremet. Elmondása szerint másnapra egy szürkés folt jelent meg a nemi szervén a makk részen, más tünetről nem számolt be

Nem tartom valószínünek hogy miattam lenne, mivel nagyon régóta nem csináltam ilyet (1-1,5 év) Véleménye szerint mi okozhatta a folt megjelenését, hogyan lehetne kezelni?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:32

A tünet alapján nem gondolnék betegégre, de persze vizsgálat nélkül csak találgatni tudok. Inkább lehet mechanikai irritáció következménye, mint fertőzésé. Ha nem múlik el néhány hét alatt forduljon orvoshoz, de Ön, hanem a partnere.

Pál Ivett 2020. 05. 03. 13:27

Jo napot

Tükörben megnéztem a nemi szerveket és a huvelynel látok kis fehér átlátszóbb folyast. A fehérneműt nem kente össze, nem mondanám bűdosnek.

Mitol lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:33

A jelenség teljesen normális, semmilyen teendőt nem igényel.

Gábor 2020. 05. 03. 00:56

Kedves Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok magához, hogy mi a legbiztosabb módja a fertőzések szűrésének? Gondolok itt a húgycsőből pálcával vett mintára. Találtam baktérium tenyésztése és baktérium(például: neisseria gonorrhoeae, chlamydia) PCR vizsgálat lehetőséget. Mi a különbség, melyik a jobb? Férfiaknál hogyan vizsgálható a Gardnerella és a Atopobium fertőzés?

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:35

Azért kell a vizsgálatok előtt orvossal konzultálni, hogy ezeket megbeszéljék. Tudni kellene van-e tünet, panasz, volt-e rizikós kapcsolat stb. Alap esetben a húgycső mintavételt javasolnám, és a PCR vizsgálatokat. Hogy hány kórokozóra, az már inkább anyagi kérdés, nyilván jó minél többre.

Edit 2020. 05. 02. 23:12

Tisztelt Doktornő!

5 éve E. Coli baktériumot mutattak ki a hüvelyemben.

Rengeteg nőgyógyásznál voltam és rengeteg gyógyszert kaptam.

Mostmár eljutottam odáig, hogy semmi nem használ rövid időre sem.

Kisbabát szeretnénk, de így nem merem bevállalni (39 éves vagyok).

Most már arra gondoltam, hogy jelentkezem STD vizsgálatra.

Szeretném a doktornő tanácsát kérni.

Egy ilyen szűrés alkalmával kiderülhet az oka, hogy miért nem múlik el a baktérium fertőzés?

A nemi gyógyászaton tudnak más gyógyszert felírni mint a nőgyógyászaton,ami esetleg segíthet?

Tanácsát előre is köszönöm szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:39

A legfontosabb kérdésre nem látom a választ,-mi a panasza? Az nem cél, hogy a hüvely steril legyen, egy tenyésztési eredményre, tünet, kóros eltérés nélkül felesleges antibiotikumot írni. Emiatt semmiképp ne várjon a baba vállalással, akinek hajlama van rá, egy immunrendszeri sajátosság miatt, hogy a hüvely flóra felboruljon, az az évek múlásával nem lesz jobb. Karban tudja tartani, együtt élni vele, stabilizálni a hüvely flórát amennyire lehet. 5 év után nem valószínű, hogy STD kórokozó van a háttérben, de mivel a baba előtt amúgy is javasolt egy szűrés, végeztesse el nyugodtan.

Kovács Rita 2020. 05. 02. 22:32

Kedves Doktornő!

33 éves vagyok, a párommal 15 éve vagyunk együtt, van egy 8 éves kislányunk. Lassan ötödik éve szeretnénk kistesót, de nem jön össze. Ez idő alatt két kora vetélésem volt. Körülbelül annyi ideje küzdök gombás felülfertőződéssel is. Már több orvost megjártam ezügyben, kaptam rengeteg kúpot, krémet, gyógyszert a párommal együtt, de sajnos a tüneteket csak kis időre szüntette meg. Általában semmi jele nincs, nem viszket, nem ég csak együttlét után vesszük észre, hogy túró szerű váladékot van. Utánna pár napig sárgás néha szagos folyásom. Vegetáriánus vagyok, kevés tejterméket eszem. Kerülöm a cukros italokat. Merre forduljak segítségért, vagy mit javasol? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:40

Ha nincs semmi tünet, nem viszket, nem ég, nem fáj, akkor ne foglalkozzon vele. Talán egy kenetet érdemes nézni, hogy a hüvely normál flórája megvan, vagy annak az eltérése okozza ezt, de agresszív kezelést biztos nem igényel.

Tirex 2020. 05. 02. 20:30

Kedves Doktornő!

Megismertem egy korombeli Hölgyet (én 45-50 közötti férfi vagyok) aki elmesélte, hogy egy kullancscsípés miatt Lime kórban szenved és sajnos zsibbadásos tünetei is vannak az antibiotikumos kezelések ellenére. Ha csókolózunk, vagy orális szex kapcsolatba kerülünk, hüvelyváladék vagy esetleg vércsepp átvitelével megkaphatom a Lime kórt?

Köszönettel várom válaszát: Tirex

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:41

Nem, ilyen módon nem fog Lyme kórt kapni. Tudomásom szerint a Lyme kór gyógyítható. Az elképzelhető, hogy a fertőzés után maradnak tünetek, de az már az immunrendszer eltérése miatt van, és nem fertőző.

Edina 2020. 05. 02. 13:01

Kedves Doktornő!

Régebb óta fennálló hüvelygyulladásom kezelésére szeretnék kérni olyan vizsgálatot, ami kimutatja, hogy az adott kórokozó milyen gyógyszerekre érzékeny. Sajnos eddig sem nőgyógyászati kenetvétel, sem pedig STD szűrés nem mutatott ki semmilyen kórokozót, csak mikroszkópos vizsgálattal láttak gombát. Kissé érthetetlen számomra, hogy eddig nem sikerült biztosra megállapítani az okot és hatékony kezelést, de az lenne a kérdésem, hogy milyen vizsgálatot tudok kérni a (feltehetően) gomba érzékenységének meghatározásához? Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:43

A nőgyógyász által levett hüvelyváladék tenyésztésben a gombát is vizsgálják. Ha az negatív lett, nincs nagyon hova tovább lépni. Viszont a kenetben látott, kis számú gomba nem kóros. Kérdés, hogy mik a tünetek, lehet hogy nem az a kevés gomba okozza, ami normálisan is élhet a hüvelyben.

Bianka 2020. 05. 02. 11:59

Tisztelt Doktornő!

Chlamydia fertőzésre Sumamed, majd Doxyciclin antibiotikumos kezelést kaptunk a párommal. A kontroll vizsgálat eredménye hüvelyi és húgycsőből vett minta alapján negatív lett. Szükség van torok-minta vételre is, mielőtt újra orálisan is élhetünk nemi életet, vagy megtehetjük anélkül is?

Köszönettel!

Bianka

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:44

Ha mindketten beszedték a gyógyszert, és a kezelés alatt nem volt orális szex, akkor nem szükséges.

Varga Éva 2020. 05. 02. 00:06

Kedves Doktornő!

Először kaptam el a nemi herpeszvirust, mely 4 nappal ezelőtt jelentkezett. Tegnap jártam nőgyógyásznál, aki Isoprinosine-t, illetve Telviran-t írt fel, illetve láz csillapításra Apranax-ot.

Jelenleg elég nagy a fájdalom mind a hüvely, mind a kis és nagy ajkakon, vizeletürítés is rettentő égető érzéssel jár.

Tudna esetleg javasolni valami helyi érzéstelenítő készítményt, mellyel csökkenthetném mind a viszketést, mind a nagy fájdalmat?

Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:48

A Telvirant remélhetőleg tabletta formájában kapta. Ha a fájdalom nagyon erős, emelje meg az adagot, 5x800 mg-ra. Az Apranax jó, esetleg egy más hatóanyagú fájdalomcsillapítót szedhet mellé. Fontos, hogy alaposan tisztítsa a területet, szappannal, vízzel, sőt kissé talán furcsa javaslat, de vész esetén ilyen helyzetben mindent be kell vetni. Próbáljon meg a zuhany alatt vizelni, így a nem fogja a vizelet irritálni a sérült hámot, és nem lesz annyira fájdalmas.

Lola 2020. 05. 01. 19:15

Tisztelt Doktornő,

Condylomaim vannak. Valószínűleg Hpv-s vagyok. Úgy tudom az immunrendszerem előbb utóbb legyőzi a vírust.

( nőgyógyász felserette citologia vizsgálat során a hüvelyfalat, utána jöttek ki a szemölcsök!)

Autoimmun hasimotom is van.

Van esélyem arra hogy előbb utóbb legyőzi az immunrendszerem a hpvt?

Bár tudom ez nem egy sima vírus, de sose vagyok beteg. Talán nem annyira gyenge az immunrendszerem.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:49

Egészen biztosan le fogja küzdeni az immunrendszere. A szemölcsöket kezelni kell, mert amíg ott vannak, addig nem tűnik el a vírus sem.

Matthias 2020. 05. 01. 15:25

Tisztelt Doktornő!

Januárban derült ki, hogy herpes vírussal fertőződtem. Azóta szinte havonta előjön, szedtem már kétszer Aciklovír kúrát.

Milyen egyéb terápia van, ami hosszabb időre eltünteti a tüneteket? Az Aciklovír hoszabb - hetekig,hónapokig - ideig tartó szedése ajánlott ilyen esetben, amikor sűrűn előjönnek a tünetek?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:51

Igen, pontosan. A következő kiújuláskor el kell kezdeni az aciclovirt 5x400/ vagy 5x200 mg dózisban, és fokozatosan csökkenteni naponta 2 tablettára. Ezt az adagot kell szedni 3, vagy 6 hónapig. Általában ez segít.

AX 2020. 05. 01. 05:42

Tisztelt Doktornő!

Elkövettem azt a hibát, hogy aktus után a nemi szervemet lefertőtlenítettem kézfertőtlenítővel, majd ezt követően begyulladt. Gombaölő és gyulladásxsökkentő krémeket használtam sokáig a gyulladást sikerült kikezelni, azonban a makkom nagyon kiszáradt és kellemetlen csípő érzést kelt. Most elkezdtem hidratálni. Károsodhatott a nemi szervem ettől? Mennyi idő még rendbe jön, ha hidratálom?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:52

Biztosan nem károsodott. Egy gyulladás után hosszú idő lehet a regeneráció, akár hetek, hónapok is. Én nem javasolnám, hogy kenje bármivel, tisztítsa valamilyen nem túl illatosított szappannal, és rendbe fog jönni.

Ádám 2020. 04. 30. 23:06

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, hogy igaz-e az, hogy a Mycoplasma és Ureaplasma vizsgálatnál a tenyésztéses vizsgálat szilárd talajon nem mindig hoz pontos eredményt, hanem csak a PCR vizsgálat? Köszönöm Doktornő!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:53

A kettő együtt a tökéletes. A PCR vizsgálat érzékenyebb, azaz kisebb számú kórokozót is kimutat.

István 2020. 04. 30. 17:05

Tisztelt Doktornő!

A szájüregi Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, Gonorrhea szűrést fül orr gégészet vagy bőr és nemigondozó végzi?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:54

Elvileg mind a kettő, gyakorlatilag ott tudják elvégezni, ahol van laboratóriumi háttér hozzá. Nagyon eltérőek a lehetőségek, célszerű telefonon érdeklődni.

Róbert 2020. 04. 30. 17:03

Kedves Doktornő!

Tegnap előtt baratnőm orálisan kényeztetett és ma reggelre fehéres sárgás sűrű váladék jön a húgycsővemből és elég nehézkesen vizelek. Mit kaphattam el? Mi okozza?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:55

Valószínűleg valamilyen baktériumot. haladéktalanul forduljon STD orvoshoz, kezelést igényel. Az esete sürgősnek minősül, tehát a jelenlegi járványügyi helyzetben is el fogják látni.

Szász Nikoletta 2020. 04. 30. 10:20

Jo napot kivanok,

Egy elég furcsa kérdésem lenne..már 2018 vége óta nem elek nemi életet..

Ha magamnak maszturbalaskor vagy akar csak úgy fel nyúlok egy ujjal az fájdalmas?

Mitol lehet? Támpont se használok e miatt...a csiklom is fájdalmas szokott lenni...

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:56

Vizsgálat nélkül nem tudok válaszolni.

Nagy Zsolt István 2020. 04. 30. 07:17

Tisztelt doktornő,

Lehet Chlamydia/ureaplasma miatt 3 hetes antibiotikumot szedni, nem sok ez?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:56

Attól függ, honnan lett kimutatva a kórokozó. Prosztata, vagy mellékhere gyulladásban kell is, hogy ennyi legyen.

Kitti 2020. 04. 29. 13:44

Kedves Doktornő!

Pár napja égető piros, majd most már fekély jellegű hólyagok alakultak ki a szeméremajkaimon. A vírus okozta helyzetben nagyon nehéz eljutni nőgyógyászhoz. Mi tévő legyek?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:57

Nem tudok sajnos látatlanban diagnózist mondani. Ha kívül, a bőrön van tünet, talán érdemesebb bőrgyógyászhoz menni.

Anett30 2020. 04. 29. 08:02

Tisztelt Doktornő!

Elég gyakran előfordul a számban afta. Lehetséges hogy megjelenik a nemiszerven? Nagyjából egy hete érzek fájdalmat a hüvely mellett. Megnéztem és fehér afta szerű dolog van rajta. Érintésre fájdalmas.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 07:22

Megjelenhet, előfordul, hogy a szájüregi afták mellett a nemi szerven is megjelennek. Az, hogy Önnek az van, vagy valami más okozza az érzékenységet, vizsgálat nélkül nem lehet megmondani.

N Csaba 2020. 04. 29. 06:10

Jo napot

Ha időben ki kezelik Chlamydia ureaplasma fertőzést fennállhat úgyis a meddőség?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 15:58

Nem. Időben elkezdett kezeléssel nem alakulnak ki a szövődmények.

Kata 2020. 04. 28. 11:55

Kedves Doktornő!

November óta nem tudok szabadulni a bakterialis vaginozistól. A dokim kétszer írt fel Floumizint, a kúrát végigszedtem, utána visszapótoltam a lactobacikat, mégis visszatér. Most Klion D kúpot kaptam, egy másik orvostól mert az enyém nem rendel. Tegnap kezdtem a kezelést, mára égető-viszkető-szúró érzés van a hüvelyemben (ami eddig nem volt) és a hüvely bemenetnél. Kérdésem, ez így természetes (mert olvastam ilyet fórumokon)?

Már mindent megtennék, hogy megszabaduljak a BV-től, kibírom ha megerősít abban, hogy ez nem allergiás reakció, hanem normál működés.

Ha esetleg ez sem fog használni, milyen tanácsot tudna adni?

Köszönöm, Kata

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:00

Az lenne a kérdés, hogy mi a panasza. Ha Önnek felborul a hüvely egyensúlya, de különösebb panaszt nem okoz, akkor nem kell kezelni. Ha kezelést igényel, akkor ki kell tapasztalni, Önnél melyik készítmény válik be. Illetve meg kellene nézni, a háttérben nem áll egyéb fertőzés, pl. Chlamydia, vagy belgyógyászati, pl. pajzsmirigy betegség.

Barbara 2020. 04. 28. 08:13

Kedves Doktornő!

Kicsit összetett a problémám és már régóta fennáll.

2 éve kezdődött külső nemi szemölcsökkel. Majdnem fél évig tartott hogy végleg megszabaduljak tőlük. Időközben nálam kimutatták a HPV 16, 31, 68-at, amivel azóta is küzdök, rendszeresen kontrollálják. Ezzel egyidőben a párom is csináltatott HPV-tesztet, ő rendben volt.

Most viszont másfél év után a páromnál jelentkezett külső szemölcs a végbélnyílása környékén. Ennyi idő után is ott lehetett a szervezetemben (bár a legutóbbi ereményemen nem volt benne a szemölcsökért felelős HPV 6, 11 számú) és én fertőztem meg? Vagy kezdjek azon aggódni hogy mástól kaphatta el. Aggódom, mivel fájdalmas kezelések során sikerült csak megszabaduljak makacs szemölcseimtől, nem szeretném ezt újra átélni épp elég hogy a magas kockázatúak még mindig velem vannak.

Illetve kérdezném - mivel most nincs igazán alkalom orvoshoz menni - milyen házi kezelést javasol a szemölcsök eltüntetéséhez. Nekem még maradt Condyline 5mg ecsetelőm. Azzal szabadab a végbélnyílás területén kezelni?

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel: Barbara

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:04

A végbélhez közel lévő szemölcsöket nem tudja az ecsetelővel kezelni, azok miatt proctológushoz kell fordulnia.
Viszont fontos lenne Ön, és a partnerét is mihamarabb beoltani. Elképzelhető, hogy Önnél még mindig van olyan vírus, ami szemölcsöt okoz, és a párja elkaphatta, szóval ez a helyzet abszolút monogám kapcsolatban is előállhat.

Anna (30) 2020. 04. 27. 21:12

Tisztelt Doktornő!

1-2 hónapja vagyunk együtt új partneremmel, akitől valamit elkaphattam, egyetlen tünetem van, nagyon kellemetlen hüvelybemeneti viszketés. Nőgyógyászom által felírt Klion tablettát végigszedtem, partnerem pedig Doxicyclynt. Közben Pimafucort krémet használtam, ami valamelyest enyhíti a viszketést.

A tünet látszólag eltűnt, 1-2 hétig semmi, most viszont újra kezdődött minden. Nőgyógyász erre annyit mondott, hogy kenegessem tovább és használjunk óvszert. Nos lehetőleg nem szeretnénk, ezért is szedek fogamzásgátlót. Szerintem ki kellene vizsgálni a partnerem is, de mivel nincs tünete, SZTK-ban nem fogadják, magánklinika eszméletlen összegeket kér. Az egyik kérdésem, hogy Ön szerint pontosan milyen/melyik vizsgálatra lenne szüksége, tekintve az adott tünetet, hogy lehetőleg ne húzzák le tapogatózva 60-80 ezer Forinttal?

A másik kérdésem, hogy indokoltnak tartja-e az STD vizsgálaton való részvételt nekem és/vagy neki annak ellenére, hogy nincs a jelenleginél komolyabb tünet?

Nagyon köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:07

Ha jól értem, egyedül Önnek van tünete. Emiatt nem értem, miért szedett a partnere Doxycyclint. Mindenképpen Önt kell vizsgálni, lehetőleg tünetes állapotban. Egy nemigyógyászati vizsgálat, és egy egyszerű kenet nem 60-70E Forint, viszont sok felesleges kört meg lehet spórolni vele. Látatlanban sajnos senki nem fogja megmondani, mi a baj.

odb 2020. 04. 26. 08:00

Tisztelt Doktornő!

Úgy 2,5 éve volt egy meggondolatlan orális közösülésem. Rá úgy nem egészen egy évre (10-11 hónap), csináltattam egy HIV tesztet az ÁNTSZ-nél ami negatív lett. Miután mindenféle megmagyarázhatatlan kiütés és furunkulus féleség, illetve ez mellett bőrgyógyász által psoriasisnak ítélt gondokkal is kűzdök, elmentem idén januárban még egyszer az Ántsz-hez, szintén negatív teszteredménnyel zárult. Nem hagyott nyugodni, hogy más helyen nem csináltattam tesztet így 2 hete egy magánlaborban is megcsináltattam, amely szintén negatív.

Tesztek:

Murex Hiv ab/ag Diasorin (ÁNTSZ)

HIV-1/2 Ag és Ab kimutatás (Alere) (MikroMikroMed)

Az említett esemény óta 2,5 éve nem volt szexuális kapcsolatom.

A kérdésem az lenne, hogy ezek a tesztek megbízhatók-e, olvastam hasonlót, hogy autoimmun betegségek esetén fals negatív eredményt adhatnak. A kiütések meg bőrgondok egyébként maguktól 1-2 nap alatt eltűnnek majd kijönnek máshol.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:07

Az eredményei teljesen megbízhatóak, efelől nyugodt lehet.

Anna 2020. 04. 25. 23:00

Kedves Dorktorno!

A minap eszrevetettem a huvelybemenetemnel sok kb borsnagysagu, feheres csomot. Valamint a vegbelnyilasom korul par szemolcsot. Es ma mar a nemiszervem kulso oldalan(fent oldalt) is talaltam parat, tehat terjed.

Azt szeretnem kerdezni, van e emiatt nagy felnivalom, hiszen most a virus miatt nem mehetek nogyogyaszhoz sem. Illetve tudok e otthon temmi ez ellen valamit? Valamint mely STD teszteket kellene elvegeztetnem majd, ha vege lesz ennek az egesznek?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:09

Mindenképpen el kéne kezdeni kezelni. Viszont ha még nem látta orvos, akkor először mégiscsak mutassa meg, nemigyógyásznak. Magán rendelőben van rá lehetőség, és remélhetőleg hamarosan az állami rendelőkben is.

Niki 2020. 04. 25. 22:49

 

Tisztelt Doktornő! Két éve 6-os és 11-es HPV-t diagnosztizaltak nálam,amit a volt páromtol kaptam el. Rá fél évre meg is jelent rajtam néhány szemölcs amit az ecsetelő eltűntetett. Másfél éve párkapcsolatom van, orvosom azt mondta óvszert használattal lehet nemi életét élni...Sajnos párom ennek ellenére elkapta nemrég megjelent rajta néhány szemölcs(az óvszerrel nem fedett területen) Februárban volt tipizalasom akkor már csak a 6-os volt bennem. Úgy döntöttem beadatom az oltast, márciusban kaptam az elsőt, kilenc komponensűt (állítólag segítheti a meglevő hpv eltűnését). Kérdésem ha vége az oltás sorozatnak és a 6-os is eltűnik, védett leszek e ha esetleg a páromban még benne lesz a vírus? Köszönöm előre is a választ.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:10

Az oltás után védett lesz.

Tamás 2020. 04. 25. 21:08

Tisztelt Doktornő!

Kb egy hónapja vettem észre, hogy a himvesszőm jobb oldalán makktól lefelé középtájon az egyik faggyúmirígy a sok közül elkezdett növekedni. (ha az növekszik egyáltalán, nem tudom) . Most már kb gombostűfej nagyságú, enyhén pirosas és enyhén érzékeny. Kb annyira fáj, mint egy kissé begyült pattanás. A közepében van két fehér pontszerű valami. Illetve egy hete a makkom bal oldalán kissé érzékeny a felület egy ponton (kb 1 cm2) . Nem tudom van-e összefüggés. Párkapcsolatban élek nagyon régóta és nem szoktam félrekacsingatni.

Azt szeretném kérdezni mik lehetnek ezek? Tudom nem lehet pontos választ adni, csak most nem tudok menni még megmutatni sem urológusnak a vírushelyzet miatt. Vagy egyáltalán menjek ezzel a problémával orvoshoz, vagy lehet kezelni itthon és elmúlik?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:12

Egyik tünet alapján sem gondolnék fertőző betegségre, és súlyos ártalomra sem. Lehetőleg ne nyomogassa, mert előbb utóbb, bármi is az, be fog gyulladni. Valószínűleg ártalmatlan, átmenti eltérés.

János 2020. 04. 25. 20:23

T. Doktor Nő/Úr!

A makkomon és a fitymán is gyulladás található, elég kitartó, már majdnem 1 hónapja...néha sárgás váladék is jön belőle. tavaly év végén jelentkezett ez először, pár hét alatt elmúlt... bőrgyógyász írt primafuctor kenőcsöt...utána másikat... aztán medrolt... nagy nehezen elmúlt... de most rá 2 hónapra megint kezdődött elölről minden sajnos... egyh ónapja már megint ezzel szendvedek...kenőcsök nem hatnak igazából... hova kellene forduljak, milyen vizsgálatokra kellene mennem? köszömö,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:13

Nem látom a diagnózis, lehet, hogy nem is ismert. Nemigyógyászhoz kellene menni, tünetes állapotban. Hatékony kezelést pontos diagnózis birtokában lehet alkalmazni.

Krisztián 2020. 04. 25. 13:56

 

Tisztelt doktornő! Pár napja irtam szemölcsökkel kapcoslatban amiket nem mulasztott el a condylone. Akkor azt irta, hogy valószinuleg kkor uszodaeszemölcs, viszont azóta felfedeztem hogy van egy a nyelvemen is, azt okozhatja uszodaszemölcs? Emellett az éjszakai fogszabályzóm felszakitotta a nyelvemen lévő szemölcsöt és most ott fityeg, és fáj is, ebből lehet valami probléma? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:14

Szájsebészetre kéne menni, és megmutatni, és nem tudok látatlanban válaszolni.

Ildikó 2020. 04. 25. 00:15

Doktornő, Ön milyen hüvelyflóra helyreállító tablettát/kúpot javasolna ami megbízható? Nagyon sok antibiotikum kúrán vagyok túl és emiatt lettek panaszaim is.

Páromnak, Lászlónak is létezik olyan probiotikum ami esetleg antibiotikum szedése után a húgyúti részeket védi?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:15

Férfiaknak alap esetben nincs szüksége ilyen védelemre. A Gynoflor megbízható készítmény, de számos alternatíva van. Sajnos mindegyiknél előfordul, hogy csíp, irritál, ki kell tapasztalni, Önnél melyik válik be.

Lm 2020. 04. 24. 22:15

Tisztelt Dr.!

Tobb mint egy eve reszegen analisan feltoltam magamnak egy peneszedo repat. Errol nagyon senkinek se beszeltem szegyenemben. Azota mindenfele tunetet produkalok, teljesen legyengulve erzem magam. Folyamatosan nyalkas es habos a szekletem stb..

Voltam vizsgalatokon: endoszkop fentrol, lentrol, vervetel es bakterialis szeklettenyesztes amik persze megnyugtato eredmenyeket hoztak.

Ez az egesz lehet psziches megbolondulas a tortentek kovetkezmenyekepp vagy valami fertozest tolhattam fel?

Milyen vizsgalatokat lenne erdemes elvegeztetni? Nem poen a kerdes, sajnos igaz. Jo lenne vegre kilballni ebbol az egeszbol.

Koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:17

Gasztroenterológián, vagy proctológián kell tovább vizsgálódni.A habos, nyákos széklet egy tünet, ha az első vizsgálat nem oldja meg, akkor tovább kell keresni az okot, vagy alkalmazni valamilyen tüneti kezelést.

vera 2020. 04. 24. 19:27

 

Azt szeretném kérdezni, hogy 34-35 nappal a dolog ( óvszeres szex) után végzett negatív szifilisz teszt mennyire biztos? Érdemes újatcsináltatni? Kiütéseim lettek.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:18

Érdemes, kb 2-3 héttel az első után.

tamás 2020. 04. 24. 17:11

Kedves doktornő, mivel nincs rendelés sehol, önhöz kell fordulnom

Ma a hímvesszőm bőrén egy pirosas-lilás foltot vettem észre, 2 cm kb a kiterjedése. Olyan mint egy véraláfutás, vagy kiütés.

3 hónapja nem volt szex senkivel. Azóta csak magammal.

Mi lehet ez?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:19

Így nem tudom megmondani, de ne essen kétségbe. Várjon, nem nyomogassa, ne kenje semmivel. Ha 1 hónap múlva még ott van, mutassa meg bőrgyógyásznak.

Tóth Balázs 2020. 04. 24. 12:19

Tisztelt Doktornő!

Nagyon szuper dolog amit Ön képvisel. Jelenleg a digitális világot éljük és Ön teljes mértékben kihasználja ezt. A mai világban nagyon fontos felhívni a figyelmet a szexuális úton terjedő betegségekre. Olyan kérdésem lenne, hogy véleménye szerint népegészségügyi ellenőr végzettséggel tudok majd olyan lépéseket tenni amivel előrébb vihetem erre a témára irányuló figyelmet, esetleg konkrétabb segítséget nyújtsak, társaság(ok) tagja lehessek?

Ön mit gondol a 15-18 éves középiskolás diákok évenkénti kötelező vagy ajánlott szűréséről?

Köszönöm megtisztelő válaszát,

Üdvözlettel: Tóth Balázs

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:21

Azt hiszem a téma bővel túlmutat ezeken a kereteken. Ha érdekli az STD prevenció, az oldalon feltüntetett elérhetőségeken vegyük fel a kapcsolatot. Véleményem szerint pedig a szűrésre abszolút szükség lenne, de mivel igen drága, a bevezetése nem várható.

Lilla 2020. 04. 24. 11:54

Tisztelt Doktor Nő,

Gyenge lehet az immunrendszerem vagy valami más állhat a háttérben? Ebben az évben minden hónapban volt hüvely/húgyúti fertőzésem, aztán márciusban kiderült, hogy ureaplazma és mikoplazma okozta, arra két csomag Sumamed nevű antibiotikumot kaptam, ami segített is, de a megvonásos vérzés (fogamzásgátlót szedek PCOS miatt) után megint erős lett a folyásom és viszketett a hüvelyem, amire most Macmiror hüvelytablettát kaptam és beutalót az immunológushoz, hogy hátha valami más van a háttérben. Viszont én arra is gondoltam, hogy nem az antibiotikum miatt jött elő a hüvelygomba?

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Lilla

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 05. 06. 16:22

De, elképzelhető. Egy egyszerű hüvelykenettel ezt lehet tisztázni.

12...4243>