12...2425>
Kata 2019. 04. 10. 10:47

Kedves Doktornő,

Ureaplasma fertőzést àllapítottak meg nálam, 10 napig szedtem napi ket kapszulát. A fertőzés véletlen derült ki, semmi panaszom nem volt. Viszont lett a kúra végére. A 8-9 naptól mintha úgy érezném hogy kezdődő hugycső gyulladásom ami nem is emlékszem mikor volt utoljàra ill. mintha hüvely gombásodás is indult volna, amire már vissza sem tudok gondolni mikor volt utoljára! Ezt csak úgy éreztem, de mégsem alakult ki teljesen egyik sem. Ezt az antibiotikum okozza?!

A kúra utáni hat-hét nappal mehetek kontrollra?!

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 11:02

Az antibiotikum mellett gyakran alakul ki gombás fertőzés, valószínűleg ez történt. Megpróbálhatja a gyógyszertárban kapható vény nélküli gomba elleni kúpokkal kezelni, vagy vissza is mehet az orvosához. Az antibiotikum után elvileg 2 hetet érdemes várni a kontrollig.

Patrícia 2019. 04. 10. 02:37

Kedves Doktornő,

Gonorrohea megbetegedés utánni injekciós kezelés után mikor lehet újra óvszer nélkül szexelni , illetve az újbóli szűrővizsgálat mennyi idő múlva lesz negatív? Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 11:03

Az injekció után 2-3 héttel történik egy kontroll vizsgálat, annak negativitása után hagyható el az óvszer.

Alexander 2019. 04. 09. 20:44

Tisztelt Doktor nő!

Lehet, hogy ez nem feltétlenül STD-vel kapcsolatos kérdés lesz, de valamennyire mégis csak fűződik a témához.

26 éves heteroszexuális férfi vagyok. A nemi életem során mind orális, mind a vaginális szexhez óvszert használtam, bár viszonylag sok partnerem volt már és megesett, hogy volt alkalmi partnerem, de annyira mindig észnél voltam, hogy sose voltam még partnerrel ezek nélkül, sérülés az óvszeren egyetlen esetben sem volt.

Sajnos az utóbbi négy héten bepirosodott a makkom. Nem fáj, nem érzékeny, csak a nagy részén pirosas, mintha le lenne horzsolva a bőr felső rétege. Folyást vagy bármiféle fájdalmat nem tapasztaltam, sőt még irritációt sem, viszont a pirosság lassan "terjeszkedik" a makkomon. Nagyon elfoglalt voltam és próbáltam magam neugranormon krémmel kezelni, ami lenyugtatja a bőrt, hatására nem annyira piros, de sajnos nem tudok érdemi hatást elérni. Néhol olyan mintha kis hegek lennének a makkon.

A legutóbbi kapcsolatom fél éve volt, azóta nem voltam nővel, a tünetek olyan 5 hete kezdődtek, most tervezek elmenni vele orvoshoz. Sajnos megesik időnként, hogy le kell ülnöm idegen WC-re, mert hív a természet és olyankor előfordul, hogy hiába tekerem körbe papírral az ülőkét, a péniszem (a makk) véletlen hozzáér a WC belső falához... (többször volt ilyen, 6 hete nyilvános WC-n esett meg)...

Előfordulhat, hogy ily módon össze szedtem valami betegséget?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 13:42

A nemi úton terjedő betegségeket nem lehet wc deszkához hozzáért nemi szerv útján elkapni.
A leírása alapján inkább valami bőrgyógyászati probléma lehet, meg kéne mutatni bőr-és nemigyógyásznak.

Gábor 2019. 04. 08. 19:52

Kedves Doktornő,

antibiotikum (Zinnat) szedése után 9 nappal mentem el hepatitis B és C szűrésre, vérvételre. Az antibiotikum befolyásolhatja az eredményt?

Szives válaszát köszönöm

Üdv

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 13:42

Nem, az eredménye megbízható.

nemakarommegmondani 2019. 04. 08. 13:39

Tisztelt doktornő!

Az lenne a kérdésem magához hogy,akkor is lehetek-e nemibeteg ha a partnerem nem az? Tinédzser korban vagyok.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 13:44

A nemi betegségek nemi úton terjednek, tehát ha nincs jelen a partnerénél, akkor Ön sem lehet az. Mindez a klasszikus nemi betegségekre igaz maradéktalanul, mert a HPV vírust például közös törölközővel is el lehet kapni, érdemes az egyes betegségekről külön külön tájékozódni. Megéri most, kamasz korban elmélyülni a témában, hogy később ne érje meglepetés.

Tóth Tibor 2019. 04. 05. 14:00

Tisztelt doktor nő

2019-03-24 voltam egy hölggyel orális sex gumi nélkül, valószínűleg elkaptam a gonorrhoea-t tünetekből ítélve váladékozott pénisz vizeléskor csíp. Kint dolgozom Németországban el is mentem egy itteni bőrgyógyászhoz vett a péniszből váladékmintát és fel írt egy doboz 5 szem cefixdura 400mg antibiotikumot és ezzel utamra bocsájtott sajnos nem jól beszélek németül kérdeztem vissza kell e mennem azt mondta nem, a váladék eredményt azt postázzák? Nem kérdezett a partnerről sem ilyen esetekben nem keresik meg a partnert? Van-e Gonorrhoea kezelés befejezése után 5szem gyógyszer 5 nap valami idő korlát amig nem lehet, sex-re gondolok?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 13:46

Sajnos ez, amit leírt, jelentősen eltér a magyarországi gyakorlattól, így igazán tanácsod adni sem tudok. Sem a diagnózis nem biztos, sem az, hogy a gyógyszer teljesen meggyógyította. Sajnos nem javasolhatok mást, mint hogy menjen vissza a kezelő orvosához, esetleg tolmáccsal, és tegye fel a kérdéseit a kontroll alkalmával.

Amira 2019. 04. 04. 23:56

Tisztelt Doktornö!

Azzal a panasszal fordulok Önhöz, hogy nagyon pattanàsos a hàtam màr èvek óta ès már nem tudok mit tenni.. mit tud ajànlani? Egy krèmet? Börgyógyàsznàl mèg nem voltam.. 22 èves vagyok nincsen allergiám. Hàtamat radìrozom termèszetes krèmekkel is, mindig ápolom mègsem mùlik el.. várom válaszàt!

Üdv,

Amira

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 13:47

Mindenképpen menjen bőrgyógyászhoz, mert ez a probléma nagyon hatékonyan kezelhető, szájon át szedett gyógyszerekkel. Mielőbb kezdje el, amíg nem alakulnak ki hegek a pattanások helyén.

Pal 2019. 04. 04. 19:46

Kedves Doktornő!

Vizelés és ejakuláció után húgycsőégésem van. Minden negatív, kivéve az ejakulátum tenyésztést amiben candida glabrata tenyészett ki, de baktérium nem.

Erre azt mondták hogy ez nem okozhatja a húgycsőégést, ezért kezelést se adtak rá.

Valóban így lenne?

Gondolom ez a gomba nem a normál flóra része...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 13:49

Én sem gondolom, hogy a gomba húgycsőégést okozna önálló tünetként. Főleg nem indítanék gyógyszeres kezelést emiatt. Valami más okot kellene keresni.

M 2019. 04. 04. 18:33

Szép napot! Lenne egy kérdésem de,úgy érzem az elején kell kezdenem.

18èves koromban vettem észre 2 fehér pontot az egyiket a nagy ajaknál másikat a kis ajak fölött voltam orvosnál (Németországban mert ott lakom )

a dr. Nőnek mondtam hogy :észrevettem 2pontot viszket de nincs égő érzés ekkor még szűz voltam, úgy éreztem nem igazán figyelt rám kellőképpen. ....

A vizsgálat után azt mondta ő nem lát semmit,de 3-4nap és hív az eredmény miatt ... Nem hívott. fél èv után vissza mentem mert nem javult semmit azt mondta az a teszt negatív és hogy egészséges vagyok. (Egyébként a viszketés spontán jelentkezik főleg a hüvelyemben menstruáció alatt és után nagyon ) Most 20èves vagyok èlek nemi életet az a 2pont( amit nem értem hogy nem vett észre) eltűnt a viszketés is megszűnt 2èvre 1honapja èlek nemi èletet ..... De 3napja elkezdett nagyon viszketni megállás nélkül viszket a hüvelyem pisilés közben ègő èrzèst erzek de nem a húgycső èg hanem a hüvelyem és nem keverem össze ...

Most cannestent használok nem tudom hogy ez mitől jött ki a paromnak semmien tünete nincs és nem sok partnere volt előttem.

Az érdekelne hogy így orálisan sem elègíthetem ki a párom?

És ő orálisan átathat nekem ilyesmi fajta fertőzést?

A szex óvszerrel lehet e ?

Meddig használjam a krémet ? Rossz táplálkozástól pl... Folytonos cukor fogyasztastól elő jöhet e gombás fertőzés ?

Az intim mosakodó gél ajánlott vagy inkább ne használjam ?

az illatositott wc papírtol lehet bármi bajom (azt olvastam kerülni kell ) válaszát nagyon köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:10

A leírása alapján valóban a gomba a valószínű ok, de vizsgálat nélkül nehéz biztosat mondani. Óvszerrel lehetnek együtt. Az illatosított wc papír akkor probléma, ha valaki allergiás az illatanyagokra, ezt általában önmaga figyeli meg. Ha valaki nem cukorbeteg, akkor elvileg a cukor fogyasztástól nem lesz gombája, de tény, hogy sokan megfigyelik magukon, hogy mégis összefügg a táplálkozás és a gombás fertőzés.

Grètii 2019. 04. 02. 14:46

Tisztelt Doktornő!

Probálom röviden összefoglalni törtènetünket..18 eves korom ota minden evben elszoktam menni rakszuresre..ahol emliteni szoktam,hogy milyen problemam van,bo folyas,viszketes,gyulladas es mindig visszater.Valaszkent adtak kupot,amitol soha nem mult el semmi,meg majd az eredmenyert menjek!Amiert mentem is es mindig jo volt!Amin mindig csodalkoztam hogyan lehet,ha panaszaim vannak?Szuletett egy kisfiam,csupa piros foltokkal..mondtak,huvelyi fertozest kapott..en erre semmit,de mar maganorvosom volt akkor!Hozza is mindig mentem,panaszaimmal,de az eredmeny jo!Evek utan most jottem ra,hogy nekem soha nem csinaltak tenyesztest,azert jo!Magamtol ugy mentem most el sztkba nogyogyaszhoz,hogy ha kell kifizetem,de csinaljanak egy tenyesztest!Csinaltak es kiderult Candida albicans talalhato!Kaptam nystatin tartalmu keszitett kupot,meg utanaGynophiliust,most ujbol megyek majd tenyesztest kerni..mert ennel nagyobb a baj,ami van!Parom 8 honapja,akkor tolem,de ezt elkapta!Hasznalt canesten kremet,de semmi javulas,tobbszor elment urologiara,de mindig kamilla,meg

Pimofucort,de nem javul!A makk es a figyma is gyulladt azota,csupa potty,azt irtak balaposthitis es ennyi..azota nem is voltunk egyutt!Tenyeszest neki sem csinaltak,most maganborgyogyaszt kerestunk..Kerdesem,hogy ez nehezen gyogyithato,hova forduljunk meg,lenne e ra valami kezelesi mod,ami hatasos?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:13

A candida albicans jelenléte a hüvelyben nem feltétlen kóros, jobban körül kellene járni, hogy a panaszai összefüggésbe hozhatók-e vele egyáltalán. Sajnos a tenyésztések önmagukban csak felesleges labor leleteket és kezeléseket fognak generálni, a probléma megoldásában szerintem nem lesz nagy segítség.

Katica 2019. 04. 02. 07:10

Tisztelt Doktornő!

Rozácea ügyben kérek tanácsot, az arcomon rozácea van, mivel kezeljem, vagy el lehet-e tüntetni valahogy véglegesen, ha igen, milyen módon?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:15

A rosacea egy klasszikus bőrbetegség, a kezelésre több új terápiás lehetőség is van. Mindenképpen kell előtte vizsgálat, hogy milyen súlyos az állapot, és ahhoz igazítani a kezelést. Mivel a rosacea egy veleszületett hajlam talaján alakul ki, ugyan tünetileg kezelhető, de azt nem várhatjuk a kezeléstől, hogy ne újuljon ki soha.

Anita 2019. 04. 01. 11:13

Tisztelt Doktornő! 3 évvel ezelőtt volt egy rövid kapcsolatom. Utána jártam szakorvosnál, HIV, szifilisz, hepatitis C és klasszikus nemi betegségek vizsgálata megtörtént, minden negatív lett. Kivéve a HPV, ami úgy hangzik: "A minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált alacsony és magas kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza." Az orvos szerint fél év múlva kontroll, addig nincs teendő. Szájüregi mintavétel nem történt, esetleg arra is szükség lenne? Csókkal pl terjed a HPV? Előfordulhat szájüregben másfajta, esetleg nagyobb kockázatú HPV vírus is?

A másik kérdésem, hogy hepatitis b vizsgálat nem történt, mert 17 éve kaptam védőoltást. Ez megnyugtató, vagy szükségesek további vizsgálatok?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:18

A nem azonosított HPV fertőzést nem kell 6 hónap múlva kontrollálni. Elegendő, ha a rákszűrést elvégezteti, amikor esedékes.A hepatitis B oltás hatékonyságát lehet ellenőrizni vérvétellel, ha nincs elég ellenanyag az oltás után, akkor emlékeztető oltás kell.

Anonim 2019. 03. 31. 09:25

Kedves Doktornő!

Lehet-e valakinek szifilisz fertőzése, ha soha semmilyen erre utaló tünete nem volt és nincs? És a társának sincs semmilyen erre utaló tünete.

Sokat olvasgattam, hogy akár teljesen tünetmentes is lehet. Kicsit hipohonder vagyok és beképzelek magamnak betegségeket.

Köszönöm, ha válaszol.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:25

Lehet. A szifilisz tünetei nem mindig alakulnak ki, vagy olyan helyen, ami nem látszik. Szerencsére a szűrés nagyon megbízható, egy vérvétel, és nem kell tovább aggódni.

Kata 2019. 03. 31. 09:18

Tisztelt Doktornő!

Ha szeretnék valamilyen vizsgálatot, odamegyek egy magánlaborba, és megcsinálják a vérvételt és a vizsgálatot? Kérdeznek valamit, hogy miért szeretném?

Köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:27

Arra is van lehetőség, hogy kérdés nélkül, magának kérjen labor vizsgálatokat. De erre nem biztatnám. Mindenképpen érdemes orvossal átbeszélni a panaszokat, és, hogy mi miatt aggódik, miért kéri a teszteket. Rengeteg félrecsúszott történettel, utólag kideríthetetlen esetekkel találkozunk, az ilyen "önvizsgálat" eredményeként.

Siroki laszlo 2019. 03. 30. 17:51

Tisztelt dr no micro plazma baktériumot állapították meg. Ma hagytam abba az antibiotikum kúrát docszicicilimt szedtem20szemet. Azt szeretnem kérdezni hogy meggyogyulok. Es a kúra utan meg most sem jo. Es hany napot kell meg varnom

Koszonom.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:29

Az antibiotikum után 2-3 héttel vissza kell menni kontrollra. Azt nem tudom megmondani, hogy meggyógyult-e, mindenesetre a mycoplasma néha elég makacs, előfordul, hogy második antibiotikum kúra is kell.

Gordon 2019. 03. 30. 13:24

Tisztelt Doktornő!

18.5 nappal egy kockázatos esemény után hív és szifilisz teszt negatív eredménye mennyire megbízható?

HIV tesztet biorad elisa ag-ab teszttel végeztek ami elvileg már 14 nap után kimutatja az antigeneket. Hivre utaló tünetek a 3.napon jelentkeztek de kB egy hét alatt elmúltak. Az lehetséges hogy amennyiben hív okozta a tüneteket a teszt nem mutatja ki?

Szifiliszre RPR és TPPA tesztet végeztek, amire azt mondták hogy 10-14 nap után a TPPA már bejelezne.

Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 14:30

A tesztjei elvileg teljesen megbízhatóak, de ha aggasztja továbbra is, akkor nincs mit tenni, menjen vissza, és akkor már tényleg 100%-os biztonsághoz fog közelíteni az eredmény.

Péter 2019. 03. 29. 21:29

Kedves Doktornő,

Péter vagyok a március 26-i kérdező. A levelemben említettem a szemfájdalmat, azóta a szemem begyulladt, legkorábban hétfőn tudok szemészhez menni, illetve megkaptam a Clamidia vérvétel eredményét IGg pozitív. visszatekintve a múltamra ezt max az elmúlt fél évben kaparhattam össze. Ehhez hozzájön a szemprobléma.

Voltam az STD orvosomnál megnyugtatott, gyógyszert nem kaptam. .... de én nem vagyok nyugodt.

Most ugye szedek antibiotikumot (zinnat 500g) a kimutatott véres és gennyes vizelet és az alhasi fájás miatt (urológia) esélyes, hogy a szemész is ad antibiotikumot. Sőt lehet, hogy az urológián is kapok valamit, illetve ott lesz tenyésztés is. Kérek prosztataváladékból is.

Ha mindez lefut szeretnék elmenni újra egy komplett STD tesztre. Kérdés, hogy az antibiotikumok ( az antibiotikumos szemcsepp is ide számít? ) után elég ha két hetet várok? Vagy a sok gyógyszer után mindegy? Ez még rengeteg idő... Két-három hét gyógyszer + várakozás + minta eredményére várni. 4-5-6 hét?

köszönöm a válaszát

üdv

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 15:00

A szájon át szedett antibiotikumok után érdemes 2 hete várni, a szemcsepp ebbe nem számít bele.

Gábor 2019. 03. 29. 08:10

Kedves Doktornő

a tegnap esti kérdező Gábor vagyok

amit nem írtam le, de szintén nem hagy nyugodni: a urea-és mycoplasmára valamint Chlamidiára volt egy második PCR-es szűrésem is, akkor ondóváladékból. Az eredmény negatív, bár a labor (Synlab) az eredményközlőre "urethra váladék"-ot írt mint a minta forrása - erre kértem/ várok egy korrekciót (nyilván elírás)

Az egész folyamat magánrendelőben történt, ami miatt izgatott vagyok: utólag tudtam meg, hogy az általam leadott minta valószínűleg legalább két órát szobahőmérsékleten volt a rendelőben, előtte nálam volt 20-30 percig szobában, majd utaztam vele utcán (ott akkor még hűvös volt). A levételtől számított kb 3 és fél óra múlva került a mintát elszállító futárhoz.

A fenti tárolások mellett van esélye, hogy sérült a minta minősége, s emiatt fals a negatív eredmény? Aggódom, az előbbi levelemben írtak miatt (is)

Ha még a mai napon kaphatok öntől választ, azt nagyon megköszönöm, úgy legalább nem kell ezen rágódnom a hétvégén.

köszönöm előre is

üdv

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 15:02

A PCR vizsgálat nagyon érzékeny, az elpusztult kórokozót is kimutatja. Ennek ellenére, ha 3 órát állt a minta a szobahőn, akkor meg kellene kérdezni a labort, hogy mennyire tartják így az eredményt elfogadhatónak.

Gábor 2019. 03. 28. 21:28

Kedves Doktornő,

Gábor vagyok - az iménti levelemhez:

a húgycsőváladék minta mellett volt egy ondóminta PCR-es vizsgálatom is később, ott viszont (utólag) felmerült, hogy a minta 2-két és fél órán órán keresztül szobahőmérséketen volt a rendelőben lezárt tartályban (előtte én utaztattam 30-40 percet utcán) . Utána hűtőbe került. Ez befolyásolhatta a minta minőségét, s így az eredményt?

tudom-tudom...

köszönöm válaszát

üdv

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 18:45

Hol az az ott, ahol felmerült? Ha a laborban, akkor nyilván ennek lehet jelentősége, én őket kérdezném meg.

Gábor 2019. 03. 28. 21:22

Kedves Doktornő,

urea-és myroplasma valamint a Chlamydia, gonorhoea, triconomas

húgycsőből vett minták (február 20) PCR-es eredményei negatívak lettek (előtte 4 héttel korábban (január közepe) másra Azi Sandoz 500 g-ot kaptam 3 db-ot), de alhasi fájdalmaim (kb február közepétől) vannak ami a mintavétel előtt is megvolt most is megvan, a febr 20-i mintavétel után két héttel az urológia általános vizelet negatív (március 8), de a fájdalom a maradt így újra elmentem az urológiára (március 23) vért és gennyet találtak a vizeletben, antibiotikumot (Zinnat 500g 10 db) kapok majd kontroll a jövő héten.

Az orvosom Chlamydia ellenanyag vizsgálatot kért két hete, vérből: IGa és IGm negatív, IGg pozitív. Ez utóbbi ha jól tudom egy régi, már nem élő fertőzésre utal. Ez, amíg aktív volt kiválthatta a most is tartó alhasi fájdalmat? Vagy valami régebbi dolog? Három hónapja nem volt semmilyen szexuális esetem.

Ennyi lépés, szűrés s pláne gyógyszer után van értelme elmennem egy új teljes STD szűrésre, kb három héttel az antibiotikum után?

Vagy nem és felmerül a kérdés, hogy úgymond célzott kezelés nélkül a urea-és myroplasmát valamint a Chlamydiát el tudja tüntetni a szervezet, ha van bennem még valami? Bízzak ebben? Ez az alapkérdésem.

Az esetsor után szinte csak ebben gondolkodnék. Vagy hasznos lehet az új STD szűrés, ennyi gyógyszer után?

válaszát köszönöm!

üdv

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 18:41

Szerintem a negatív leletek, és ennyi antibiotikum után a fertőző vonalat kellene elengedni. A vizeletben talált vér és genny nem negatív eredmény, ha nem találják az okát, akkor tovább kéne vizsgálni, nem fertőző betegségek irányában.

Róbert 2019. 03. 27. 23:39

Tisztelt Doktornő!

2018-ban egy alkalmi együttlét után kb 1 héttel, átlátszó folyást észleltem a húgycsőből. Elmentem egy magánrendelőbe, ahol többféle tesztet csináltattam (chlamydia, gonorrhea, hiv, szifilisz), az ambuláns lap szerint:

"Urethrából préselésre min. áttetsző fluor. Festett kenetben alig néhány PMNL. IC kórokozót nem látok"

Az eredmény kiadása után Azi Sandoz-t írtak fel, amit be is szedtem, de mivel nem múlt el a tünet, visszamentem 2 hét múlva kontrollra. Eredmény: "urethrából chlamydia PCR pozitív. Azithromycin szedés után fluor javult, de lassan és nem múlt el teljesen."

Ekkor kaptam rá Doxycyclint, amit szintén szedtem, amíg el nem fogyott.

Sajnos a tünet továbbra sem múlt el ennek ellenére. Pedig a Doxy az egy erős antibiotikum tudtommal.

Mit tanácsol? Kétszer voltam ugyanannál az orvosnál, két különböző antibiotikumot írtak fel, mégsem szűnt meg a tünet. Oda már nem szeretnék vissza menni. Esetleg Önhöz tudok fordulni?

Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 18:49

Orvosi szempontból hiba nem történt, valószínűleg máshol is ezt a kezelést kapta. Ha nem múlt el a panasza, akkor végig kell gondolni, hogy esetleg nem kaphatta vissza? Kezeletlen partner, állandó partnerrel nem volt-e együttlét (akár csak orális szex) negatív kontroll előtt. Érdemes továbbá megnézetni a prosztatát, ha ott van gyulladás, akkor az antibiotikumot hosszabb ideig kell szedni. Továbbá tisztázni kéne, hogy mi az a tünet, ami nem múlt el. Egy lezajlott Chlamydiás húgycső gyulladás után, sikeres kezelése esetén sem várható, hogy a szövetek azonnal regenerálódjanak, előfordulhatnak panaszok még néhány hétig.

Gábor 2019. 03. 27. 19:37

Kedves Doktornő!

A múlt heti kérdésem szeretném pontosítani, nem voltam egyértelmű:

- Lehetséges-e valamilyen anális fertőzést elkapni egy erotikus masszázs során anális izgatástól?

- Befolyásolja-e 1 szem Doxyciklin tabletta bevétele a másnapi szifilisz szűrés eredményét olyan módon, hogy negatívvá válik egy esetleges fertőzés?

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 18:51

A Doxycyclin nem befolyásolja a szifilisz szűrés eredményét. Az első kérdést azért nem értem, mert miért ne lehetne elkapni?

Nelli 2019. 03. 27. 19:17

Tisztelt Doktorno!

Nehany honappal ezelott egy piros duzzanatot vettem eszre a szemeremajak kornyeken. Azt gondoltam, hogy egy benott szorszal vagy szortuszogyulladas, majd elmulik. Igy is lett, kifakadas nelkul elmult nyomtalanul. Ra nehany hetre a parom bejelentette, hogy herpesze van. Nekem akkor nm volt tunetem. Egy hettel kesobb azonban rajtam is kijott sajnos. Azt szeretnem kerdezni, hogy lehet, hogy az nm szortuszogyulladas volt es tolem kapta el a parom? (Akkor az elozo parom is elkapta volna, o viszont tunetmentes) Vagy o fertozodott meg es en kaptam el tole? Tanacstalan vagyok, eltitkolhatta elolem, hogy volt neki korabban vagy pedig megcsalt? Valaszat elore is koszonom! Udv. Nelli (24)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 10. 18:53

A herpesz téma ennél sokkal bonyolultabb, nem szabad bizalmi kérdést csinálni belőle, ugyanis biztosat mondani senki nem fog az ügyben. Tehát ha nem őszinték egymással, akkor semmilyen orvosi lelet vagy vélemény nem fog igazságot tenni. Ha feltétlen orvosi irányból szeretnék megközelíteni, akkor az a javaslatom, hogy együtt menjenek el nemigyógyászhoz konzultációra.

Ancsa 2019. 03. 26. 23:15

Azt szeretnem kerdezni, hogy a HPV virus csak nemi uton terjedhet vagy kozos hasznalati targy is tovabithatja a virust (torolkozo, pohar, kanal stb.)? Nyal utjan is terjed?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:09

A vírus átterjedéséhez szoros kontaktus kell, vagy olyan fertőzött hámsejt, mely egyik emberről a másikra kerül. Erre alkalmas a közös borotva, vagy törölköző, a pohár nem igazán. A nyál, mint testváladék nem fertőző, a száj nyálkahártyán viszont lehet vírus, amivel érintkezve lehet fertőződni.

Péter 2019. 03. 26. 09:23

Kedves Doktornő,

Péter vagyok a 2019 03.17 21. 24 órai kérdező Már többször kaptam Öntől megnyugtató választ, ezeket köszönöm szépen.

Összesítve: idén január 2-án, az előtt 2018 nyarán, június-júliusban voltak szexuális eseteim, aktus csak óvszerrel, ezen kívül bőr, szemérem-test érintkezések, orális szex, csók.

Torokfájásra háziorvosomtól Azi SAndoz 500g (3db) kaptam 2019 január 14-16-án. Ekkor még nem gondoltam STD-re, így beszedtem a gyógyszert.

2019 február 18 körül jobb oldali alhasi, lágyéktájéki fájdalmaim kezdődtek, február 20-án elmentem STD orvoshoz, ahol torokból és húgycsőből váladékmintát vettek (Klamidia, Urea-és myroplasma, tripper, trichonomas), DNS/PCR vizsgálat eredmény negatív.

Az alhasi fájdalom maradt, két héttel később ondóváladákból is készült DNS / PCR vizsgálat ( Klamidia, Urea-és myroplasma) eredmény negatív. Az alhasi fájdalom miatt jártam urológián (március 8-i vizelet negatív, PSA normál, majd most március 23-án az urológián vért és gennyet találtak a vizeletben (egyelőre csak tesztcsíkkal nézték. Zinnat 500g 10 db kúrát kezdtem. Az okát egyelőre nem tudják, április 2-án megyek vissza kontrollra és tenyésztésre.

Mindezek mellett úgy másfél hete szúr a jobb szemem, időnként "égő érzése van, nem komfortos. Voltam szemészeten, elváltozás, gyulladás nincs, szemszárazság miatt műkönnyet javasolt, azt használom.

Ami aggaszt ezek után:

- lehet, hogy maradt bennem valamely STD fertőzés, csak a januári Azi Sandoz miatt álnegatív a DNS/PCR eredmény? Ha igen, ez bármely módon még kideríthető? Vagy az Azi Sandoz kiírtotta a fertőzést biztosan?

- ha maradt fertőzés és az antibiotikum miatt már nem kimutatható, akkor örökre a szervezetben marad, és bármikor később okozhat újabb szövődményt, vagy a fertőzést eltünteti az immunrendszer? "milyen szövödmények jöhetnek szóba, s egyáltalán a fertőzéstől számított meddig (hónap, év stb) lehet rá számítani?

- vagy a mostani gennyes, véres vizeletet teljesen más indikálta a kapott antibiotikum rendbe teszi és kész, rendben leszek, legalábbis nem kell az STD miatt aggódnom?

Kérdés: a szem problémájára van valami más megoldás? Az alhasi fájással kihez lehet még fordulni – nem szeretnék számos orvoshoz menni, köröket futni.

Szívesen felkeresem Ön magánrendelésén is, tudom ezen a fórumon nem adhat ilyen infót, de ha mégis van rá mód (e-mail) kérem tegye meg, megyek!

Bocsánat a sok-sok kérdésért, de aggódom még mindig, s ez kihat a mindennapjaimra is, rosszkedv, egykedvűség stb. pedig lenne mit csinálnom.

Gyors és szíves válaszát köszönöm, ha valahol butaságot írtam azért elnézést. Vagy ha tényleg fölösleges az aggodalmam, akkor mondja, tegyen helyre.

üdv

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:13

Mivel az STD tesztjei negatívak, én nem gondolkodnék tovább ezekben, és személy szerint nagyon tovább menni sem tudok a kezelésében. A szemészeti panaszai magyarázhatóak a szemszárazsággal, ha nem javul, menjen vissza a szemészetre. Az urológiai kontroll történjen meg, a vizelet lelete alapján a kezelése urológiai feladat.

BTGUJJ 2019. 03. 26. 08:22

Tisztelt Doktornő!

Több mint fél éve volt egy új kapcsolatom. Csak az orál volt óvszer nélkül tehát szájból jött a kórokozó. Rá két hétre húgycsőégés vizelés után jelentkezett majd láz, hasmenés, rosszullét, ízületi fájdalom. Időpont sehova nem volt, így magam mentem el egy fizetős Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma, vérből hív és szifilisz tesztre. Chlamydia immuncromatográfiával pozitív lett de valószínűleg álpozitív mert azóta sem változott érdemben a tünet. Barátnővel összevesztünk ezen, neki semmi baja címszó, azóta sem voltam senkivel sem.

Kaptam doxyt de két szem után elájultam de hasmenés elállt, azt hittük gyógyszerallergia így írtak azithromycint de beszedése után 3 nappal csak erősödött a húgycsőégés és átlátszó folyás is jelentkezett. A láz több mint egy hónapig fennmaradt, a húgycsőégés a mai napig. Sőt már ízületi fájdalom és néhai spontán szintén átlátszó 1 csepp váladék is van. Vérkép eltérés nélküli, vizeletben néha fehérje vagy genny de általában negatív az is.

Prosztata tapintásra negatív.

A húgycső vége kissé dagadt és vörösebb a fityma is. A húgycsőégés néha spontán is jelentkezik de leggyakrabban vizelés után. Nem büdös, nem viszket, fityma alatt sincs váladék, nem hámlik, semmi egyéb gyanús nincs.

Azóta 3x is volt tenyésztés és 3szor 4-es panel ami már PCR-rel dolgozik, mind negatív.

Húgycsőből már anaerob tenyésztést is csináltattam, az is negatív.

Szedtem már két doboz azitromycint (1 hó eltéréssel), két doboz ciprofloxacint (egymás után), 1 doboz sufixint, mindnek a szedése után erősödött a panasz. Kipróbáltam ismét a doxyt, nem volt tőle mellékhatás, sőt a szedésekor ott is erősödtek az elején majd teljesen megszűntek a panaszok a második doboz végére. De amint abbahagytam visszatért.

Mivelhogy a fitymám vörösebb azóta, ez az urológusnak is feltűnt, írt Fluconazole 4db-osat, de ez nem befolyásolta a dolgot.

Kenegettem canestennel és bóraxatummal is, semmi változás.

Kipróbáltam a tetran kenőcsöt, az viszont szinte azonnal használt, két hétig szinte teljesen megszűnt a fájdalom, csak az ízületi fájdalom maradt. De már annak is kiment a hatása, hiába kenegetem, visszatért a fájdalom.

Mivelhogy antibiotikumra reagál, sőt a tetran antibiotikumos kenőcstől meg is szűnt egy darabig a panasz, melyre a több mint fél év után egyszer sem semmitől sem volt példa így szerintem jogosan feltételezem hogy valami bakteriális fertőzés.

Csak nincs a 4-es panelben, és nem tenyészik ki. Esetleg valami intracellurális baktérium lehetséges? Vagy tbc?

Ráadásul 2 héten belül disszeminált fertőzést okozott, de pl gyakori vizelési ingerem egyszer sem volt.

Nem merek így senkivel sem kezdeni, a kudarc garantált. De viszont hova tudnék fordulni a problémával? Mert valószínűleg valami ritka dolog, de gyanítom csak akkor kezdenének komolyan vizsgálódni ha majd tömeges lesz az eset.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:26

Szerintem már több alkalommal megvizsgáltuk a problémáját, több szemszögből.
Nehéz egy gondolatmenetet úgy logikusan végig vinni, és a helyes lezárást megtalálni, ha már az elején erősen feltételezésekre hagyatkozunk.
Az, hogy a panaszai együttlét után kezdődtek, egyáltalán nem bizonyítja, hogy fertőzésről van szó. Az antibiotikum hatásossága szintén, amint azt korábban leírtam, az antibiotikumoknak nem specifikus gyulladáscsökkentő hatásuk van. Olyan betegségekben is használjuk őket, melyek nem fertőzőek, a panaszok megszűnése antibiotikum hatására semmilyen mértékben nem támasztja alá, hogy fertőző betegségről van szó. Nem hiszem, hogy további orvosi vizsgálatok segíteni fognak, inkább a kezelésre kellene a hangsúlyt fektetni. Orvosi szempontból Önnek nincs semmi olyan betegsége, ami miatt ne létesíthetne szexuális kapcsolatot. Az, hogy tömeges fertőzéstől tart, az nem igazán reális, illetve a feltételezett betegsége tartja vissza-ha jól értem- attól, hogy az élete visszatérjen a régi kerékvágásba. Azt gondolom, hogy a testi okok lelkiismeretes kivizsgálásra kerültek, ám a háttérben dolgozó lelki gátak még megvannak, ezek feloldása nélkül a siker sajnos nem garantált.

Amira 2019. 03. 25. 22:11

Tisztelt Doktornö!

Mèg egy olyan kèrdèsem lenne, hogy csókkal el lehet kapni az Aids-et? Volt egy rossz fogam amiben a tömès valszeg lyukas volt, ès a szàmban az ìnyemen volt egy hólyag,ami pattanàs szerü volt. Nem vàladèkozott, zárt volt. Ìgy elkapható az aids?

Üdv,

Amira

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:26

Nem.

Amira 2019. 03. 25. 22:07

Tisztelt Doktornö!

Az a kèrdèsem lenne hogy pattanàsos hàt ellen mit tudok tenni? Hormonàlis baj àllhat a hàttèrben? Gondoltam hogy fordulok börgyógyàszhoz, hetente radìrozom hàzi bio testradìrokkal is de nem mùlik el. Ön mit ajànl? 22 èves vagyok, nem szedek semmilyen gyógyszert.

Üdv,

Amira

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:28

A pattanásos bőr nagyon hatékonyan kezelhető. Az aktuális állapothoz kell igazítani, ha súlyosabb a helyzet, gyógyszer szedésére is szükség lehet, rendszeres laboratóriumi ellenőrzés mellett. Megéri, mert szép, látványos javulást lehet elérni vele.

Nati 2019. 03. 25. 18:27

Kedves Doktornő!

Szeretném megkérdezni öntől,hogy gonorrhea kezélésre a sumamid 500 mg 3db tabletta alkalmas e ?

Illetve egy olyan kérdesem lenne,hogy antibiotikumos kezelés után mikor lehet újra nemi életet élni?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:29

Nem, elég lehet, de ez nem garantált. Ha a gonorrhoea fertőzés laboratóriumi vizsgálattal igazolt volt, akkor a kezelés után 2-3 héttel meg kell ismételni, annak a negatív lelete után mondhatjuk ki, hogy a fertőzés meggyógyult, azaz lehet óvszer nélkül nemi életet élni.

öcsisajt 2019. 03. 23. 23:17

tehát akkor std tesztet kell csináltatnom ha jól értem,és ha negatív akkor élhetek nemi életet továbbra is.viszont sokféle van melyiket javasolná?

hív szifilisz tesztet már csináltattam,ondó vizelet prosztata vagy húgycsőből kéne?ön mit gondol?tisztelettel

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 27. 13:31

A laboratóriumi vizsgálatokat mindig orvos javasolja, és ezt a sorrendet be is tartanám. Ki kell kérdezni a panaszait, a kórtörténetet, az alapján eldönteni, milyen tesztekre van szükség. Különben az egész félre tud csúszni-és félre is szokott sajnos.

Bogi 2019. 03. 23. 07:50

Doktornő

Meg szeretném kérdezni hogy a hiv fertőzés mikor lesz AIDS betegség?

Mármint mi az a tünet és mennyi idő kell ahoz hogy ki alakuljon mert azt olvastam ha időben el megy az ember akkor kezelheto de valahol a lappangási időt akár 10 évre is írjak közbe tünet mentes de akin tünetek vannak pl arcbor gyulladás fogyás láz fejfájás lepedekes nyelv izomfájdalom borszarazsag az már AIDS?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 23. 10:39

A gyógyszeres kezeléssel AIDS stádiumban is megállítható a vírusok szaporodása, és jó eséllyel a betegség visszafordítható. Az AIDS egy betegség, melyet a HIV vírus okoz, a HIV fertőzés önmagában nem egy megbetegedés. Hogy kinek mennyi idő után jelentkeznek az AIDS tünetei, az nagyon változó. Nem egészen értem, miért lényeges mereven, éles határt húzni a fertőzés és a megbetegedés szerint, ha nem orvosi, hanem a beteg szemszögéből nézzük.

Nati 2019. 03. 21. 21:21

Kedves Doktornő!

A páromnak 2 hete körübelül elsőnek átlátszó utána pedig gennyes szerű folyás jőtt a húgycsőből elmentünk mind a ketten szűrésre hiv,clam,gonorrhea minden szűrésre és az összes eredmény negativ lett de most újra ilyen folyása keletkezett ön szerint ez mire utalhat? Gyógyszereket nem szedünk így az nem tudja befolyásolni az eredményeinket egyéb szereket se szedünk.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 23. 10:42

A gennyes húgycső folyást még negatív leletek esetén sem hagynám kezeletlenül, továbbá fontos lenne a váladék mikroszkópos vizsgálata, mert abból meg lehet állapítani, hogy fennáll-e gonorrhoea, vagy egyéb irányban kell keresni. ha nem derül ki az ok, akkor is kellene szedniük antibiotikumot, de csak a vizsgálatok után. Esetleg urológushoz elmehet a párja még előtte.

Gábor 2019. 03. 20. 19:04

Tisztelt Doktornő!

7 héttel egy gumi nélküli orális aktus után (hangsúlyozom, csak orális aktus volt) végzett HIV 1/2 Duo Quick, RPR Szifilisz, TPHA szifilisz negatív eredmények esetén megnyugodhatok? Vagy érdemes további teszteket csináltatni?

Az egyéb STD-ket ( chlamydia, tripper, ureaplasma, stb.) már egy hónapja negatívak lettek, de három héttel ezelőtt szedtem antibiotikumot. Ez utóbbi befolyásolhatja a fenti HIV és szifilisz eredményt?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 23. 10:43

Az eredménye megbízható, nem kell megismételni.

Barbara 2019. 03. 20. 13:32

Tisztelt Doktor Nő!

Eőször is köszönöm a választ.Az std betegséget korábban kizárták nemi beteg gondozóba,clamydia is negatív,de ennell többet ők se tudtak csinálni.

43 eves vagyok,esetleg klimax okozhatja a tüneteimet?Gyakran elkap a melegség érzes,rá pár percre már fázom,nem tudok jól aludni,minden éjjel 2x ugyanabba az időbe megyek ki,pisilni,vannak hangulatingadozásaim is.Egy petefeszkem van korábban a másikat endometrózis miatt kivetté.Ez lehet oka a 2 eve tartó BV nek?Egy petefészekkel lehtséges hogy korábban jön a klimax?Autoimmun beteg is vagyok.Köszönöm a választ!Tisztelettel:Barbi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 23. 11:45

Lehet, úgyhogy ebben a helyzetben endokrinológussal konzultálnék, esetleg szükség lehet hormon vizsgálatokra. A leletek és a panaszai tükrében el kell dönteni, szükséges-e hormon pótlás. Ha valóban ez áll a prbléma hátterében, akkor a kezeléssel meg fog oldódni a bakteriális vaginosis is, de azért ez nem képezi a hormon pótlás javallatát. Próbálkozhat rendszeres probiotikum szedéssel szájon át, és lactobacillus tartalmú hüvelykúpokkal.

Panka 2019. 03. 19. 11:03

Kedves Doktornő!

Ha méhnyakról vett minta alapján az STD teszt mindenre negatív , attól még húgycsőbe ott lehet?

Lehetséges hogy valamit rendszeresen visszakap valaki a húgycsőből, ami a hüvelybe és környékén okoz égő viszkető érzést?

Köszönöm szépen

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 10:19

Valóban, a húgycsőben még ott lehet kórokozó, ha a méhnyak minta negatív, az viszont, hogy onnan rendszeresen visszafertőződjön, nem valószínű. Inkább vizelési panaszok lennének, nem égő érzés a hüvelyben.

Szűcs G. 2019. 03. 18. 09:55

Kedves Doktornő,

fél év után is kimutatható a Klamídia fertőzés? Amennyiben a fertőzést követően fél év után az STD húgycsőből és torokból vett váladék minta PCR-es eredménye negatív, a mintavétel előtt (ez most volt március elején) viszont 5 héttel volt egy három napos Azi Sandoz 500 g antibiotikum kúrám, az befolyásolhatja az eredményt?

Vagy a fél év után i negatív eredmény hiteles és megnyugtató?

Esetleg érdemes vérvétellel még ellenanyagot (Ag) nézni?

Az ellenanyag hány hónapig van jelen a szervezetben? Ha ennek eredménye negatív az azt jelenti, hogy a szervezetben nincs és nem is volt jelen a Klamidia, ugye?

Fél év után hosszú , de nem erős torokfájás, húgycsőnyílás menti eseti „csípő” érzés mutatkozik. Vagy ez mástól van?

szíves és mielőbbi visszajelzését kérve és köszönve

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 10:20

A vérvételből végzett szerológiai vizsgálatnak ebben az esetben nincs értelme. Az antibiotikum után a fertőzés-még ha volt is-meggyógyult, úgyhogy a negatív eredményt elfogadhatónak gondolom.

Péter 2019. 03. 17. 22:11

Kedves Doktornő,

kb fél órája küldött levél küldője, Péter vagyok. Azóta utánanéztem az Azi SAndoz-nak . Ezt adják Klamidiára is -- lehet, hogy mindent elszúrtam, s kezdhetem az egészet előlről? Ami még fontos: egy hete STD orvosnál történt egy ondó-mintavétel is, többek között Klamidiára is . eredményt várom.

Lehet ez az egész még hiteles? Mit csinált az antibiotikum?

A teljessség kedvéért: a januári aktus előtt utoljára 2018 júliusában volt szexuális esetem, de ott nem volt aktus csak kézi együttlét, orális sem, itt ott nem gyanakszom, korábban 2018-ban egy orális aktív szerepem. Az hathat fél évvel később a torokban?

Hogyan tovább?

Gyors válaszát előre is köszönöm

üdv

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 10:21

Szerintem a gyógyszer után végzett tesztek negatív eredménye elfogadható, nyugodjon meg. Emberi számítás szerint minden rendben.

Péter 2019. 03. 17. 21:24

Kedves Doktornő!

2019 március 13-án, mint Péter, kaptam Öntől egy szíves megnyugtató választ egy teljes szerológiai eredmény kapcsán, melyet köszönök.

Egy dolog nem hagy nyugodni, amit nem írtam a kérdésben, illetve egy kiegészítés (legközelebb a rendelésén kezdek ígérem, bár nem könnyű időpontot kapni).

A vérvétel 2019 február 25-én volt, előtte 2019 február 20-án pedig voltam egy teljes STD szűrésen is STD orvosnál (húgycső-és torokváladékból vett minták).

A lényeg: 2019 január 14-16 között torokfájásra kaptam Azi Sandoz 500g g tablettát. Az antibiotikum és a mintavétel /vérvétel között 5 és 6 hét telt el. Ez elegendő ahhoz, hogy a negatív szerológiai és a negatív PCR eredmények hitelesek legyenek?

ami tünetem van: 2-3 hete a húgycsőnyílásom időnként „csíp”, mintha szappan érte volna (de nem vizeléskor és nem őrjítő a fájdalom) illetve három hete húzódik a bőröm, vannak rajta apró pattanásszerű pöttyök (mintha begyulladt volna a szőrtűsző) és 2-3 hete van egy fehér pötty a makkomon, nem piros, nem dudorosm a "bőrben van" (olyan mintha pigmenthiányos lenne).

Ami még fontos: 2019 január 2-a óta nem volt semmilyen szexuális érintkezésem senkivel. A kockázatos esetem pedig óvszerrel történt.

Most már valóban csak pszichésen kell megnyugodnom, nincs más bajom, legalábbis ami STD vonatkozású?

Gyors válaszát kérve és köszönve

üdv

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 10:28

Én továbbra is megnyugtatnám, az eredményei negatív leletét nyugodtan elfogadhatja. A bőrgyógyászati jellegű panaszokra csak azt tudom mondani, hogy meg kell nézni, leírás alapján sajnos nem tudok tanácsot adni.

Tamás 2019. 03. 17. 20:37

 

Még annyit szeretnék kérdezni hogy a karolina rendeloben szifiliszre csinálnak tesztet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 10:29

Tudtommal igen.

Tamás 2019. 03. 17. 19:29

 

Az lenne a kérdésem, hogy kb két hete volt egy aktusom egy örömlannyal. Igényes, tiszta lakasban fogadott. Minden óvszerrel történt. Csak az a bökkenő, hogy en is kényeztettem kb fél percig. Igy elkaphatom a hiv-et vagy a szifiliszt. Mennyi az esélyem hogy el kaptam. Nem tudok azóta aludni. Nyugodjak meg vagy van okom aggodalonra?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 10:30

Nem valószínű, hogy ilyen módon elkapta volna ezen betegségek valamelyikét. Viszont meggyőződhet róla teljes biztonsággal egy egyszerű vérvétellel.

Barbara 2019. 03. 17. 16:01

Tisztelt doktornő!

Viszket már régóta a nemi szervem,sok orvosnál voltam,mindig bakteriális vaginózis jön ki.Kértem csináljanak olyan tenyésztést.ahol kimutatják pontosan milyen baktérium van a hüvelybe,es milyen antibiotikum érzékeny rá,de ilyent nem csinálnak,pedig ha jól tudom ilyen lehet csinálni.Minden alkalommal csak annyit írnak tenyesztédkor bakteriális vaginózis.Kaptam többször kliont,dalacint,marmicort,betadine,egyik sem használ.Viragyn c használtam mindig flóravisszaállitásra de nem múlik el.Hiába megyek orvoshoz,mindenki ír valami kupot,aztán mehetek.Ugy érzem nem is érsekli őket,miben szenvedek 2 éve.Hogy tudnék megszabadulni ettől?Koszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:18

Azt a baktériumot, ami végső soron a bakteriális vaginosis során elszaporodik, teljesen kiirtani nem lehet, és tenyészteni is felesleges. Ilyenkor a probléma az, hogy a hüvely normál flórája nem áll helyre valami miatt, és a kis számban jelen lévő, egyéb baktériumok el tudnak szaporodni. Azt érdemes vizsgálni ilyenkor, hogy mi miatt tűnik el a normál flóra. Ennek hátterében lehet egyéb fertőzés (pl. Chlamydia okozta méhnyak gyulladás), hormonális eltérések, gyakori irrigálás stb. ezeket érdemes végig gondolni.

Gábor 2019. 03. 16. 21:44

Kedves Doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valamilyen kockázata az erotikus masszázs során végzett prosztata izgatásnak, gumikesztyűvel vagy anélkül.

Valamint, hogy az esetlegesen elvégzendő szifilisz teszt eredményét befolyásolja-e az időközben beszedett antibiotikum.

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:20

Az antibiotikum befolyásolhatja az eredményt, erről érdemes a szűrés helyén a labort értesíteni, mikor, milyen gyógyszert szedett be, és esetleg egy későbbi időpontban megismételni a vizsgálatot.
Az első kérdést teljes egészében nem tudom, mire vonatkozik, a prosztata masszázs nem jelent nagyobb/vagy kisebb rizikót, mint maga az erotikus masszázs.

Btgujj 2019. 03. 16. 21:34

Kedves Doktornő!

Vörösebb a fitymám és ég a húgycső vizelés után. Semmilyen antibiotikum, bombaellenes krém stb nem használt.

Lehetséges valamiféle balanitis ami csak helyi kezeléssel javul meg?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:22

Ilyen nagy általánosságban nem tudok tanácsot adni. A bőrpírt látni kell, az égő érzés pedig számos dologtól lehet, illetve az is fontos, hogy milyen antibiotikumot szedett.

Öcsisajt 2019. 03. 15. 14:48

 

Ön szerint meg fog valaha szűnni a panaszom, vagy el kellene magamat így fogadnom? Azt sem tudom, hogy fertőző vagyok-e, tetszik egy lány akivel jól elvagyunk, félek így vele lenni nem szeretném átadni akármim is van. Már kiolvastam a fél internetet ez miatt

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:23

Akármi is a panasza, betegsége, állapota, az fontos, hogy el tudja fogadni magát. Hogy fertőzőképes-e, azt tesztekkel ki lehet deríteni, talán az már egy segítség.

Sami 2019. 03. 15. 12:15

Tisztelt Doktirnő!

Házasságban élek, hűségesek vagyunk a párommal 8 éve. Azóta született egy gyermekünk. A páromnak előtte sok kapcsolata volt. Előfordulhat e, hogy ennyi idő alatt nem derült ki egy Hiv fertőzés? Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:24

Ha csak az orvosi adatokat nézzük, akkor igen, de kicsi eséllyel.

Nora 2019. 03. 14. 17:22

 

Kedves Doktornő! A párom elment egy nemigyogyaszhoz, ugyanis szemölcsök jelentek meg, főleg a heréken, illetve a pénisz tövében. A doktornő, akinél járt, condyloma acuminatum-ot említett neki, és rögtön le is fagyasztotta őket, majd javasolta, hogy még 3x menjen vissza minden héten, ismétlő fagyasztásra. Nem említette neki, hogy hogyan kaphatta el, illetve a HPV-t sem említette neki, csak annyit kérdezett, nekem, a párjának van-e. Nos, nekem nincs, nem is volt soha (félévente járok nőgyógyászhoz), és a HPV leletem is negatív lett októberben. Én úgy tudom, minden szemölcs, függetlenül attól, a test mely tájékán jelenik meg, HPV szemölcs. Igaz ez? Ha igen, nem értem a doktornő miért nem említette a páromnak, hogy HPV szemölcsei vannak, valamint hogy miért nem vett mintát, hogy kiderüljön melyik HPV az. Vért vettek tőle HIV/Szifilisz/Hepatitis vizsgálatára, bár ez indokolatlan. Doktornő szerint van értelme fagyasztás után HPV tesztet csináltatni? Ha igen, mely területről kellene a párom esetében, a húgycsőből, vagy a pénisz felszínéről? Illetve a szemölcs helyéről van értelme ahol az eltávolítás történt? Előre is köszönöm a válaszokat!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:29

Azt hiszem, hogy a párja egy nagyon lelkiismeretes, és segítőkész orvoshoz került. Azt írja, tájékoztatta a párját arról, hogy condylomája van, azaz HPV vírus okozta szemölcse. Hogy hol, mikor kaphatta, egyéb információkat biztosan tudni nem lehet, ezért ebbe bele menni teljesen felesleges. A vérvételből vett vizsgálatok nem indokolatlanok, hanem a mai magyar ajánlásnak megfelelnek, és kevés helyen végzik el ilyen alapossággal, ráadásul ingyen. Az, hogy érdemes-e HPV tesztet végezni, az nem igazán orvosi kérdés, alap esetben nem, de ha valami miatt Önök szeretnének, akkor a laboratóriumi költség térítése mellett általában van rá lehetőség.

Tomi 2019. 03. 13. 23:34

Tisztelt Doktor Nő!

Korábban (kb. 2 hete) kérdeztem és választ is kaptam. Akkor az volt a helyzet, hogy tavaly nyár elején voltak STD-re, pontosabban valamilyen hugyúti fertőzésre utaló jelek: viszkető húgycső, reggelente sárgás váladék, "bon jour" csepp, szúró és égető érzés vizeléskor. Akkor elmentem egy laborba és full STD tesztet végeztettem, plusz külön vizelet tesztet. Minen eredmény negatív lett. (mai napig furcsálom). A tüneteim 5-6 héten belül elmúltak. De Karácsony előtt ujra előjöttek a májusi tünetek. Sajnos pont az Ünnepek miatt és utána egy külföldi út miatt nem tudtam elmenni rögtön szakorvoshoz. Később erre sort kerítettem egy magánrendelésnél. A Doktor Úr készített egy új STD tesztet és az eredmény pozitív lett Chlamydiára és Streptococcus alfa-hemolizáló baktérium tenyészett ki. Ez utóbbiról még nem hallottam. Bár mondta a Doktor Úr, de nem nagyon ragadt meg mi ez. Ez is STD közé sorolható? Felírt 2 féle antibiotikumot: Sumamed (2 tabletta egyszerre, majd ismétlés 3 nap múlva.); ill. Augmentin 2x1000 mg, de ez egy patikában se volt és erre kaptam Curam Duo (2x1, egy hétig). A Doktor Úr azt mondta, hogy 3-4 hét lesz a várható gyógyulási idő és szakaszosan fogom érezni hogy javul a helyzet. Így is lett. Az első 5 napban egyre kevésbé éreztem a viszketést, elmúlt a váladékozás. 13 napig szedtem antibiotikumot, ami majdnem 2 hét. A Doktor Úr 3-4 hét gyógyulási időt mondott. Szóval ha jól értem akkor az antibiotikum szedését követően egy-két hétre rá is még kifejti a hatását? Így egy hét elteltével az utolsó pirula bevételét követően mondjuk azt hogy olyan 97 %-osan érzem magam. Tegnap még egy pici szúró érzés volt párszor. Egy picit még éreztem hogy pang (gondolom váladék a hugycső felső részében a makk területén). Ma már ez enyhült. Tudom hogy el fogok menni ellenőrző tesztre, de egy kicsit tartok attól, hogy még ez a sok (18 szem antibiotikum) sem volt elegendő kiírtani a baktériumokat teljes mértékben. Remélem nem kell újra kezedeni ezt! Az Ön parxisában, ill. a gyakorlatban egyébként szokott arra példa lenni, hogy első nekifutásra nem sikerül meggyógyítani a pácienst a fertőzésből? Előre is köszönöm, szíves válaszát! Üdvözlettel: T

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:32

A leírása alapján azt hiszem, minden rendben ment az Ön kezelésével, úgy, és akkor javult, ahogyan az elvárható. Az antibiotikumok abbahagyása után várjon 3 hetet, menjen el kontrollra, valószínűleg minden negatív lesz.

Péter 2019. 03. 13. 14:52

Kedves Doktornő,

54 nappal a egy kockázatos szexuális esetet követő szerológiai vizsgálat/vérvétel eredménye tekinthető megnyugtatónak? A G1 laborban készült.

az eredmények ezek voltak:

1) HIV 1, 2 Ag és Ab kimutatás (Alere) – negatív

2) Treponema pallidum (Syphilis) antitest kimutatás Immunkromatográfia (Omega) – negatív

3) RPR- (Portnoy-) teszt (OMEGA) – negatív

4) HbsAg . negatív (Hepatitis védőoltásom nincs

5) Hepatitis C vírus totál ellenanyag (aHCV) kimutatás (INFO) – negatív

6) Herpes simplex vírus (HSV 1 és HSV 2) IgM kimutatás ELISA (Virion/Serion eredmény: 15,7 U/ml minősítés: negatív vélemény: HSV IgM <20 U/ml

7) Herpes simplex vírus (HSV1 és HSV2) IgG kimutatás ELISA (Virion/Serion) eredmény: 25,6 U/ml, minősítés: Határérték, vélemény: HSV IgG 20-30 U/ml

A HBSAg és HCV negatív ereménye lehet hiteles 54 nap után? Vagy ismétlés szükséges?

A HSV IgG határérték eredmény miatt kell aggódnom? Nem volt soha azóta sem, most sem herpeszem.

szíves és gyors visszajelzését előre is köszönöm.

üdv

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:28

Az eredményei rendben vannak, hitelesnek és megnyugtatónak tartom őket. A herpesz szerológia eredménye sem ad semmiféle aggodalomra okot. Ismétlés nem szükséges, ahhoz, hogy az eredmény megbízható legyen.

Natasha 2019. 03. 12. 23:11

Tisztelt Doktornő!

A héten kapok esztétikai fogszabályzót. Szexuális partneremben fölmerült, hogy innentől el kell felejteni az orális aktust részére. Az óvszer valószinüleg elszakadna, anélkül pedig a fanszőrzet is okozhat kellemetlenségeket. Azért szexuális partnerként reflektáltam az úrra, mert nem monogám kapcsolatban vagyunk, neki is van más partnere. Kérdésem, hogyha elhagyjuk az óvszert orális aktushoz és megkérem, hogy mostantól teljes gyantára járjon és netalántán baleset történne milyen %-ban fertőznek az STD-k (főleg a HIV érdekel). Ez nagyon veszélyesnek számit? Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 12:58

Elméletileg HIV fertőzés orális szex útján nem lehet elkapni, az összes többi kórokozót viszont igen, úgyhogy vagy mellőzzék, vagy végezzenek rendszeresen szűrő vizsgálatokat.

Natasha 2019. 03. 12. 22:59

Tisztelt Doktornő!

A héten kapok esztétikai fogszabályozót fölülre. Szexuális partneremben fölerült, hogy innentől el kell felejteni az orális aktust részére,

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 12:59

Ha teljesen biztosra akar menni, és fél a fertőzésektől, akkor igen, el kell felejteni.

12...2425>