12...3637>
Dombovari Dalma 2020. 01. 17. 11:04

Tisztelt Doktornő!

Párom pár hete volt STD vizsgálaton, ahol az Ureoplasma baktérium pozitív lett. Azóta antibiotikumot szed.

Korábban voltak felfázás szerű tüneteim, de gyorsan elmúltak tőzegáfonya segítségével.

Viszont azóta is nagyon élénk sárga a vizeletem (ez talán betudható a Pentasa granulatumnak, amit Colitisre szedek).

A kérdésem az lenne, hogy a baktérium eltűnhet-e magától a szervezetből, illetve ha ő pozitív, attól függetlenül én lehetek-e negatív.

Sima nőgyógyász tud Ureoplasma vizsgálatot végezni, ha jelzem neki, hogy a párom fertőzött, vagy mindenképp STD központba kell mennem?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:18

Nőgyógyász is kérhet Ureaplasma vizsgálatot. Ha férfi partnernek egyértelműen Ureaplasma fertőzése van, akkor az ő kezelése, az Ön vizsgálata-és szükség esetén kezelése-nélkül nem biztos hogy célravezető.

Renáta 2020. 01. 17. 07:04

 

Kedves doktornő... Az égre kérem segítsen... 2hónapja volt egy nemi kapcsolatom, óvszerrel védekezés de orálisan nem történt ami baj... Azóta minden bajom van.. Torok fájás, zavaros menzes, szex után has fájás, éjszakai izzadás, alig alszok ha alszok izzadok, lefogytam egy csomót azt mondják az idegtől mondjuk nem is eszek csak sírok... Hüvely folyás is volt hiv teszt 5 hét után negatív lett. De nem tudom hova merre forduljak meg őrjit ez az állapot... Mennék mert baj van de nem tudom milyen vizsgálat kellene... Std n voltam de csak váladékot nézett eredményeket várok még meg nem halok.. Mit tegyek segítsen kérem mert totál be dilizem

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 09:27

Azt látom a leveléből, hogy rendkívüli módon aggódig, szorong, ahogyan írja is. A panaszai sokkal inkább tudhatók be ennek, mint bármilyen nemi betegségnek. Ha jól értem, az vizsgálatai folyamatban vannak, inkább azon lenne érdemes gondolkodni, hogy mi miatt okozhatott, ez az egyébként nem túl magas rizikójú esemény ilyen mértékű stressz reakciót Önnél.

András 2020. 01. 17. 01:24

Ha védekezés nélküli szexben volt részem, de nincsenek tüneteim, akkor milyen STD szűrésre ajánlott elmennem? Tudomásom szerint elég sokféle nemi úton terjedő betegség létezik. De most ezek szerint minden partner után érdemes az összes létező fertőzésre szűrést végeztetni? Hiszen a tünetmentesség nem jelenti azt, hogy nem lennék fertőzött.

Igaz az, hogy a vizeletmintából meg tudják állapítani hogy Chlamydia,Herpes simplex virus 1,2, Mycoplasma , Gonorrhoea fertőzés jelen van-e a testemben, még akkor is, ha a védekezés nélküli orális szex csak 2 héttel a vizsgálat előtt történt?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 09:29

Vérvételből ezeket nem lehet megállapítani, csak a herpesz vírus jelenlétét a szervezetben.
Ha Ön ilyen módon szeretne biztosra menni, természetesen végeztethet minden esemény után STD szűrést, de talán egyszerűbb óvszert használni. Az ajánlás úgy szól, hogy évente szűresse le magát, de ez a partnerek számától és a kapcsolat rizikójától függően változhat. Célszerű lenne kiválasztani egy orvost, akivel megbeszéli, személy szerint Önnek mire van szüksége, és alkalom adtán egy helyre menni mindig.

Béla 2020. 01. 17. 01:19

Komplex STD szűrésen vettem részt külföldön, melynek során azt mutatták ki, hogy Ureaplasma urealyticum jelen van a szervezetemben. Pontosan idézve "target detected". Elmehetek ezzel az eredménnyel a háziorvosomhoz, mondván hogy neki már csak a gyógyszert kell felírnia?

A tüneteket tekintve először a makkomon hámlott a bőr és viszketett is egyben, erre kaptam kenőcsöt, amitől ez megszünt, de továbbra is jelen van a makkomon 5-6 apró piros pötty, ami körül a bőr nagyon enyhén hámlik.

Ágyékomon (szeméremdomb) pedig kb 20 darab apró pattanásszerű piros hólyag keletkezett. Jelenleg sehol sem érzek viszkető érzést.

Előfordulhat, hogy az Ureaplasman felül is jelen lehet valamilyen más kórokozó a szervezetemben, ami miatt további vizsgálatokat kellene végezni?

A teszt az alábbi vizsgálatokra "Target not detected" eredményt hozta.

Chlamydia trachomatis (serovars A-K), Chlamydia trachomatis (serovars L1-L3), Haemophilus ducreyi, Herpes simplex virus 1, Herpes simplex virus 2, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, Treponema pallidum, Trichomonas vaginalis

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 09:37

Nagyon sok ilyen kérdés érkezik, és attól tartok nem tudok igazán jó választ adni ezekre.

Logikus lenne, hogy a beteg maga elvégeztet egy csomó vizsgálatot, ott, ahol neki praktikus, majd az eredményekkel elmegy egy másik orvoshoz.

Ez azonban így ritkán működik jól. Ebben a formában legtöbbször sok felesleges vizsgálat történik, vagy valami kimarad, ami a tünetek szempontjából fontos lenne. Például az Ön leveléből sem derült ki, hogy azok a kórokozók milyen mintából, milyen módszerrel lettek vizsgálva.

Így ilyen helyzetben csak azt tudom mondani, hogy oda menjen a lelettel, ahol a vizsgálatot végezték. Ha pedig egy teljes szűrési folyamatot, -pláne panaszokkal-szeretne kivizsgáltatni és kezeltetni, akkor orvost válasszon először, és ő írja ki, az Ön számára szükséges teszteket, és értékelje azokat.

Talán ez így nem hangzik különösebben paciens központúnak, de higgye el, ez a betegek érdeke, és ők járnak jól, ha ezt a javaslatot betartják.

Tamás 2020. 01. 16. 18:03

Tisztelt Doktornő!

Védekezés nélküli Orális kapcsolatom volt egy lánnyal. Az eset után 8 nappal a hugycsőből és a szájból minta vétel (pcr; hugycsőváladék) történt (Chlamydia, Gonorrhoea, Ureaplasma, mycoplasma stb.) céljából.

Számos ellentmondó információkat olvasok azzal kapcsolatban, hogy az ilyen típusú szűréseket az eseménytől számítva mikor lehet elvégezni. 2-3 nap 1-2 hét?

A szűrést végző orvostól megkérdeztem, hogy elegendő e ez a 8 nap, a válasz igen volt. A doktornő szerint is a 8 nap? Az így kapott negatív eredmény biztosnak tekinthető?

A másik kérdésem ahhoz kapcsolódik, hogy időközben (az orális kapcsolatot követő 11. napon) fogászati probléma miatt 3 napos antibiotikum kezelést írtak fel (Augmentin DUO 875/125mg 2*1). Emiatt gondolom a szifilisz leszűrésének időpontja változik. Kérdésem, hogy az antibiotikum kúrát követően hányadik héten kell a szifilisz tesztet elvégezni? Jól gondolom, hogy a HIV teszt elvégzésének időpontját az antibiotikum kúra nem befolyásolja?

Tisztelettel: Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:26

A HIV-ét nem. A szifiliszt se igazán, de ha biztosra akar menni, várjon 1 hónapot.

Abszolút megértem a paciensek azon igényét, hogy az eredmény legyen "biztos". Viszont a biológiában, orvostudományban nincs ilyen. A 8 nap utáni mintavétel megbízhatónak tekinthető, de 100% soha semmilyen körülmények között nem lesz.

Ha nincs panasza, és az eredmények negatívak, akkor úgy gondolom, nyugodt lehet.

Adam 2020. 01. 16. 17:50

Tisztelt Doktornő!

Az elmúlt napokban aggódni kezdtem, nem megszokott tüneteket észleltem magamon.

Torok és nyelvfajassal kezdődött különböző pontokon, majd sárgás zöldes színű lepedék képződött a nyelvemen. Mára hányingerem és gyomorpanaszaim vannak.

Lehetséges egy háttérben meghuzodó nemibetegség?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:27

Ha úgy kérdez, hogy "lehetséges", akkor persze lehetséges, hogy egyébként van nemi úron terjedő fertőzése, de ezek a a panaszok nem azokra jellemzők.

Kitti 2020. 01. 16. 17:25

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy lehetséges e az, hogy nemiherpesz vírusom van de én nem tudok róla? A párom volt vizsgálaton és az Ő orvosa azt mondta, hogy valószínűleg én vagyok a hordozó. A nőgyógyászom a 2 hónappal ezelőtti vizsgálaton nem vett észre semmi elváltozást (ez utána történt)

köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:30

Lehetséges, hogy Önnel van egy tünetmentes herpesz fertőzése, melyet hordoz. Azonban nehezen tudok elképzelni olyan vizsgálati eredményt a párjánál, amiből az derül ki, hogy Ön a "hordozó", azért ezt néhány kivételtől eltekintve nehéz biztosan megmondani. ha Önnek nincs tünete, a párjának meg igen, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogja ő megfertőzni Önt, mint fordítva, azt pedig, hogy kinek volt hamarabb a vírus a szervezetében, semmilyen módszerrel nem lehet kimutatni.

István 2020. 01. 16. 13:28

Kedves Doktornő!

Október elején volt egy bizonytalan szexuális kapcsolatóm amikor nem védekeztem .Utánna nem volt szexuális kapcsolat köztünk.Az aktus utánn 4 hétre elvégeztem egy RPR/VDRL tesztet egy laborban ami negativ lett . Újabb RPR/VDRL gyórsteszteket végeztem a 9-ik illetve a 13-ik héten ( 91nap) amelyek szintén negatívok lettek.A kérdésem az lenne,hogy kelle újabb teszteket elvégeztessek, és ha igen melyeket ? vagy megnyúgodhatók ?Ugyanis a partner közölte velem, hogy eljárt orvoshoz az aktusunk utánn a 10-ik héten és pozitiv lett a szifilisz tesztje a következő eredménnyekkel: RPR pozitiv 1/16 és TPHA200 pozitiv 1/10240. Persze azt is közölte, hogy utánnam ő még volt mással is és szerinte onnan kapta el. Közben ő már elkezdte kapni a kezelést is.A második kérdésem az lenne, hogy őn szerint ez egy fríss fertőzés nála vagy egy régebbi amit esteleg én is elkaphattam ?

Köszönöm előre is ! István

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:32

A partnere állapotáról nem tudok nyilatkozni. A szifilisz tesztek nagyon megbízhatóak, az Ön többszörösen negatív szűrési eredménye megnyugtató, nem kell több vizsgálatra mennie.

Tamás 2020. 01. 16. 11:08

Kedves Doktornő!

Azt szeretném kérdezni,hogy az STD(PCR Chlamydia,Ureaplasma,Mycoplasma,Gonorrhoea) tesztek valoban elvégezhetőek-e ondóbol hatekonyan? Hiszen a PCR vizsgálatok nagy érzékenységűek!Egy esetleges prosztatát érintett fertőzöttseg esetén például?(Hiszen az ondó is tartalmaz prosztata váladékot elvben,ebböl gondolva logikus lehet) Ahogy látom a legtöbb helyen a húgycső mintavételt végeznek(akár prosztata masszázs nélkül is),de van ahol ondóbol vizsgálják! Ön szerint ugyanugy megbízható mintavételi megoldás ez esetben?

Köszönök a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:36

Az a kérdés, hogy mit keresünk. Létezik olyan, hogy Chlamydiás prosztata gyulladás, csak ritka, és azért annak általában van tünete. Ráadásul annak az esélye, hogy a prosztatában van, a húgycsőben meg nincs, elég kicsi. Szűrésre a húgycső mintavétel elegendő, ha a bonyolultabb, költségesebb és kellemetlenebb (ám valóban valamivel több információt adó) vizsgálatot szeretné valaki elvégeztetni, erre is van lehetőség, de rutinból ezt sehol a világon nem alkalmazzák.

Géza 2020. 01. 16. 08:45

Üdv!

Nekem egyszerre több kérdésem is van:

1.) a makkom pereme alatt vonalszerű rétegben sorban egymás után apró picike fehér pattanásréteg van, amely nem viszket, nem is zavar, de régen nem volt ezért fura hogy honnan miből vagy mitől jöttek ki, sőt 1 kb 1,5 mm nagyságú a peniszem hegye alatt is van a jobb oldalon közel a peremhez, ez sem viszket, de régen nem volt ezért fura;

2.) van 1 borsószem nagyságú szemölcs a bal combom belső részén a herezacskó aljával egyszintben, régen ez kb10 éve nem volt, de katonaság stb rengeteg menetelés, futás a higiéniai jóformán teljes hiánya (ukrajnában hetente csak max 1 alkalommal van fürdő, mosni meg a kiképzésen a 83 nap alatt egyszer sem volt idő, csak a gatyáim), szóval minél többet gyaloglok, vagy biciklizek annál jobban nagyobbik. Érzéketlen, de lassan de biztosan egyre növekszik. Le akarnám fagyasztani nitrogénnel.

3.) A jobb combom belső részén pontosan a herezacskó aljával egyszintben pedig viszket egy ponton, mintha pappanás lenne, vagy azzá akarna valami alakulni, 2-3 naponta tusolok, sőt borotválom is a fanszőrt, de éjjel egyre zavaróbb, akkor szokott viszketni, ugyanazon ponton.

A marokmarcsán és a kézin kívül nincs szexpartnerem, mert csúnya vagyok, eddig csak 1x dugtam akkor is óvszerrel, ja és szoptattam is a lányt pont akkor, de ez 2019.06.21.éjjel volt.

Azután, franciahonba cuccoltam át, Strasbourg városban voltam ingyenes szűrésre, de minden negatív lett erről megvan a papírom is ez kb 1 hónappal az első sex után volt.

Eddig csak egyszer kufircoltam, csak a kézi megoldást szeretem mert az sokkal jobban esik, úgyhogy nem tudom felfogni honnan ezek a pattanások, meg mit kezdjek a szemölccsel, Strasbourg városban voltam ingyenes orvoshoz, mutattam is neki a szemölcsöt, hogy hátha lefagyasztja, de nem tette.

Lehet hogy a fluxbusban a pici wc-ben a farkam hozzáért a wc kagylóhoz, de nem vagyok körülmetélve.

Franciaországban vagyok, nincs bejelentett munkám, se lakcímem, kínai étteremben dolgozok, mit tegyek?

Magyarországon sosem laktam, tb sose volt, ukrajnában pedig köröznek a maffiózók úgyhogy oda vissza semmiképpen sem mehetek, mert azok meg a YouTube csatornám miatt keresztre akarnak feszíteni.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:39

Nem egyszerű a helyzet, amit leírt. Önnek nem kérdése van, hanem tünetei, ezeket nem lehet vizsgálat nélkül diagnosztizálni. A szűrési eredményei negatívak, ez mindenképpen jó. Feltételezem a vizsgáló orvosa mondta volna, ha lát valami kórósat. ha nem tud elmenni bőrgyógyászhoz, akkor egyelőre ezzel kell megelégednie. A leírása alapján egyébként nem gondolok semmi kórosra.

Aladár 2020. 01. 15. 14:50

Kedves Doktornő,

genitális herpesz esetén minden esetben keletkeznek hólyagok vagy 1-2 db bőrszínű, apró kiütés, ami nem viszket, nem fájdalmas és néhány nap alatt elmúlik, jelenthet herpeszt? A vérvizsgálat eredménye: IgG pozitív, IgM negatív. A vérvizsgálat a kiütések után kb. 2 héttel történt. Az orvos szerint nincs probléma, az IgG szerint a vírus a szervezetben van, az IgM alapján jelenleg nem áll fenn a fertőzés. A tünetek után hány napig mutatható ki a vérből a friss fertőzés? 15-20 napot olvastam......ez alapján nem pozitív értéket kellett volna mutatnia az IgM-nek?

3 orvos látta. Az első ránézésre herpesznek mondta, a másik kettő szerint nem az......ezért vannak kétségeim. Csináltassak újabb vizsgálatot?

Köszönettel:

Aladár

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 16:39

A herpesz diagnosztizálása a tünetek alapján történik, legtöbbször szakorvosi vizsgálat elegendő. Ha nem egyértelmű, friss tünetből lehetőség van, magának a vírusnak a DNS-ét kimutatni, az Ön esetében is ez lehet a megoldás.

Zoli 2020. 01. 15. 13:47

Tisztelt Doktornő ,

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy elkaphattam-e valamit bőrfelulet erintkezessel?

Multheten egy masszázson voltam, aminek a végén kézzel ki lettem elégítve, m@s kontakt nem volt, se szájjal, semmivel. Most a héten hétfő reggelre a combhajlatomban lett egy seb, azt vettem észre furdeskor, hogy véres a kezem, hólyag lehetett, ami kifakadt. Most a seb pici, 2mm átmérőjű lehet, érzékeny, és kicsit valadekozik.

Lehet e ez valami komoly, pl. Szifilisz? Vagy csak kidorzsolodott, vagy valami m@s?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 16:49

Vizsgálat nélkül nem tudom megmondani. Ha felmerül Önben a kétség, végeztessen teszteket, akkor biztos lehet benne, hogy nem kapott el semmit.

Zoli 2020. 01. 15. 13:38

Kedves Doktornő!

27 éves férfi vagyok, 5 hónapja aktívan együtt a partneremmel (közösülést kizárólag óvszerrel). Másfél hónapja felfedeztem a makkom alsó részén két, kb borsó méretű, fehéres színű foltot, ami azóta nagyobb lett. Nem fáj, nem viszket (talán néha bizsereg, de lehet csak képzelem) és néha világosabb (fehér) színűek a foltok, máskor alig észrevehető, a környező bőrrel azonos színű. A folt érzésre nem csak a bőrfelszín, mivel kicsit keményebbnek érzem a területet, mint körülötte.

Több kérdés is felmerült bennem, elsőkörben, hogy mi okozhatja és mit tudnék tenni vele?

Másik kérdésem, hogy ilyen problémával kihez fordulhatok? Bőrgyógyász? Nemibeteg ellátás? Urológus, esetleg más szakellátás, vagy háziorvos?

Előre is köszönöm a választ!

Köszönettel: Zoli

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 16:52

Mindenképpen bőrgyógyászat, olyan szakember lenne ideális, aki a nemigyógyászatban is jártas. Egyáltalán nem biztos, hogy fertőzés, látatlanban viszont nem tudom megmondani micsoda.

András 2020. 01. 12. 23:00

Kedves Doktornő!

A makkom peremén alul fehér, 1-2 miliméteres, nem egyenes csíkot vettem észre néhány hónapja, ami a végén kettéágazik, két másik fehér csík fut belőle, szinten nem egyenesen és csak 1-2 mm, fel a makkomon. Merev állapotban szinte egyáltalán nem látszanak. Egyébként nyugodt állapotban olyan, mintha körülötte a bőr picit sötétebb lenne talán, mint a makkomon máshol.

Mi lehet ennek az oka? Utalhat bármi komoly dologra? Néhány hónapja van így, nem fáj, teljesen tünetmentes.

Köszönöm előre is.

András

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:27

Komoly dologra nem hiszem, bár ez egy elég tág fogalom. Elképzelhető, hogy egyáltalán nem is betegség. Meg kéne mutatni bőrgyógyásznak, vizsgálat után lehet többet mondani.

ÁGNES 2020. 01. 12. 07:02

kedves Dr-nő!

Már 5 hónapja tart a betegségem. 64 éves nő vagyok. panaszaim : alhasi menses szerű görcs,a húgyhólyag körüli fájdalom,a nőgyógyászom hüvelygyulladást, gombát állapított meg, rákszűrés P2. kaptam rá minden féle kúpot ,gomba ellenes szert, kigyógyultam ,de a partneremmel xex után újra vissza estem.(20 éve együtt vagyunk) Aztán kértem STD szűrést,mely UREAPLASMA UREALICUM QPCR ,Ureaplazma DNS POZITIV>10000

kórokozó/ minta, Chamidya trachomatis DNS negativ, Mycoplazma gentalium negativ, Neisseria gonorrhoea DNS negativUrea plazmára felirt antibiotikumot -Azithromycin 500 mg , amit napi 1 szemet bevenni 3 napig, párom is szedte, ő tünet mentes.

Sajnos lett nekem kellemetlen mellék hatása, erős hasmenés ,gomba. Hiába szedtem Normafloret, alul meg hüvelyfróra építőt-GYNTIMA hüvely kúp. DE pár nap alatt rendbe jöttem.gyógyszeres kezelés után újra xexeltünk, két hét múlva vissza jöttek a panaszaim.( nem védekezünk gumival)

Dr-nő,elég ez a kezelés? Páromnak meg vese problémái vannak.( vesekő) már van 25 éve. Páromat is elküldtem SDT-Re,de még nem kért idő pontot. Az a gond hogy sokáig kell várnom az újabb controllokra,3 hét. kezdek bele fáradni, mert alhasi görcstől nem tudok aludni éjszaka. Természetes vissza megyek a nődokihoz. hogy mitől kaphattam el? Dokim mondta illetve kérdezte ,voltam -e uszodába? Nem járok. ki fogok gyógyulni ebből az áldátlan nemi bajból az Ureaplazmából? vagy le kell mondanom a xex-ről?

Üdvözlettel: Ágnes

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:32

Én nem ismerek olyan betegséget, ami miatt le kéne mondani a szexről. Az Ureaplasmát pedig nem nevezném egyértelműen nemi betegségnek, de ez inkább elméleti kérdés. Ha a panaszai megmaradtak, és egy méhnyakról vett kenetben gyulladás látszik, akkor én adnék Doxycyclint, 10 napig, Önnek és a párjának is, de mivel nem vizsgáltam Önöket, így ez természetesen módosulhat.

Angelika cs. 2020. 01. 11. 15:03

Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni,mert teljesen pánikba vagyok esve!

Előző kapcsolataimban nem védekeztünk egy idő után,úgy éreztem megvan bizonyos idő után a bizalom.

Nincs ugyan semmilyen tünetem és nem is volt,de rettegek nem e elkaphattam valami nemi betegséget tőlük,főleg,hogy 4 éve az exem kiderült,hogy csalt engem.

Ekkor elmentem egy std szűrésre,nem tudom pontosan milyen típusú betegségekre néztek eredményt,elmentem maszek alapon a nőgyógyászomhoz,ő intézte a vizsgálatot ,a laborba kellett elmennem,levették a vért és kb.2 hét múlva telefonált,hogy megnyugodhatok,semmi gond,minden rendben van.

Azt ugyan nem tudom konkrétan mely betegségelet vizsgálta,elmondtam neki,hogy nincs tünetem,tehát elővigyázatosságból szeretném a tesztet.

Tüneteim ugyan most sincsenek,de azóta férjhez mentem,babát szeretnénk,engem pedig nem hagyott nyugodni,hogy biztos minden oké e és mindent jól megnéztek.

Nem hagyott nyugodni tehát és elmentem újra ahhoz a nődokihoz,elmeséltem ezt a kálváriát,kértem csináljunk újabb tesztet,mert babát szeretnénk és hiába nem volt aklor gond engem nem hagy ez a dolog nyugodni.

A doki azt mondta,ha akkor nem volt gond,akkor most sem lesz,ne idegeskedjek.

Azt mondta fajtánként 3500 ft a vizsgálat.(gondolom itt arra gondolt,amit kenetekből állapítanal meg)

De mondtam neki,hogy én amikor voltam ,akkor vérből nézték meg a laborban.

Azt mondta rendben van,lehet vérből is.

Egyébként mondta,hogy a tb nem támogatja az összes fajtára a vizsgálatot.

Ezt értem,de miért olcsóbb jelentősen amit vérből végeztek? Nem nézett meg mindent vagy van valami jelentősége annak,hogy rendel ott,ahol levették a vért is?

Megbízható ez az std szűrés vérből is?

Ha megyek a vizsgálatra utána meglérdezhetem pontosan az orvost miket néztek a vérből?

Egyébként bocsánat a tudatlanságomért,de annyira félek,ugye minden olyat kimutat ez a szűrés,ami halálhoz vezet,vagyis gyógyíthatatlan?? Pl Aids? Vagy van más is ,ami ilyen jellegű?

Az az előzőből is kiderült volna,ha valami gpnd vam ugye?

Az előző szűrés sem 2 héttel a megcsalás után volt,hanem 1 évvel.

Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:39

Halálhoz vezető, vagy gyógyíthatatlan nemi betegséget én nem ismerek.
Amikor orvosi vizsgálat történik, akkor Önnek joga van minden kérdését feltenni, és minden információhoz hozzájutni. Amennyiben nem kap választ a vizsgálataival kapcsolatban, akkor az orvos elmarasztalható. Bátran tegye fel őket!
Vérvételből és a méhnyak mintából együtt lehet a legtöbb dolgot kizárni, egyik sem hagyható ki. Babavállalás előtt egyébként is ajánlott a szűrés, végeztesse el, hogy nyugodt lehessen.

Kitti 2020. 01. 11. 08:56

 

6 éves szeretői viszonyban vagyok .. kb.3 èvvel ezelőtt volt egy fertőzése a “ páromnak “ és az ő nejének . Én vizsgáltattam magam nőgyógyásszal; semmilyen tünetem nem volt és nem is talált semmi fertőzésre utaló jelet az orvos . Ez most megismétlődött a hetekben . Újabb viszketes náluk ; amit krémmel kikezeltek . Nekem szinten semmilyen tünet; MÉg egy minimális folyás sem . Óvszert nem használunk ; nagy volt a bizalom mindkettőnk részéről ; de “természetesen”most olyan mintha én lennék valamilyen betegség hordozó ... hogy létezik ez ; hogy náluk van valami ; nálam semmi Tünet ? 6 év alatt 2 alkalommal !? Nyilván megyek nőgyógyászhoz ; milyen vizsgálatot kérjek ? Köszönöm válaszát .

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:43

Az, hogy Önnek nincs panasza, és a nőgyógyász nem lát semmit, attól még gyakorlatilag akármilyen nemi úton terjedő fertőzése lehet, ugyanis ezek nőknél gyakran tünetmentesek. Még mikroszkópban sem látszanak. Szóval külön tesztek nélkül nem lehet kijelenteni, hogy minden rendben. Viszont az Ön által leírt helyzetben számos magyarázat létezik, ami Öntől független. Amíg a panaszos félnek nincs pontos diagnózisa, addig minden vélemény csak találgatás tud lenni. Addig is, a biztonság kedvéért, Ön is megvizsgáltathatja magát a nemi úton terjedő fertőzésekre.

Névtelen érdeklődő 2020. 01. 11. 02:00

Tisztelt Dr. Szandányi Réka!

(Férfi vagyok és) Érdeklődni szeretnék, hogy korábbi partneremnél (hölgy) az éves szűrés alkalmával HPV 16-ot diagnosztizáltak. Fél évvel későbbre visszahívták citológiára. Azóta eltelt a fél év, viszont már nem vagyunk kontaktban. (ismert, látható, érezhető) Tünetek sem nála, sem nálam nem jelentkeztek. Korábbi együttléteink alapján feltételezhetően megfertőződhettem, de van ahol azt olvastam, hogy az immun rendszer legyőz(het)i a vírust. Az Ő eredménye hiányában, a fent leírtak alapján honnan tudhatom, hogy 1.) megfertőződtem-e 2.) ha igen tovább fertőzök-e 3.) hová fordulhatok bizonyosságért 4.) mi a gyógymód?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:45

Azt javasolnám, hogy vizsgáltassa meg magát, HPV szűrésre van lehetőség. Továbbá oltassa be magát, és akkor a későbbiekben nem lesz ebből probléma.

József 2020. 01. 10. 13:41

 

A feleségemnek 10 évesen meg jött a menstruációja és 11 éves kora óta van fehérfolyása. Most 21 éves és 13 hetes terhes. Szeretnénk tanácsot kérni hogy mi lehet az oka. Agódunk hogy a babának valami baja lehet. Mert itt a nőgyógyászok nem tesznek semmit

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:46

A fehér színű hüvelyfolyás, pláne ha hasszú ideje fennáll, teljesen normális, nem kell vele tenni semmit.

Livi 2020. 01. 10. 12:25

Kedves Doktornő!

Szeretném a véleményét kérni,sajnos hajlamos vagyok túlaggódni dolgokat.

Mióta nemi életet élek sosem volt "alkalmi" kapcsolatom,tehát folyamatosan együtt voltam a párommal,így nem használtunk óvszert.

Az egyik kapcsolatom,amiről nem tudtam,hogy ilyen gyorsan véget kell vessek "elég pszicho,lelki terrort alkalmazó férfival"

sajnos szintén nem használtam óvszert.Sajnos nagy hiba volt,felelőtlen voltam és fiatal,ennek már 5 éve.

2 évvel ezelőtt nem hagyott nyugodni a tudat,hogy nem e megfertőzhetett,hisz nem is igazán ismertem,maximum 2 hónapig voltunk egy pár.

Tehát az interneten kutakodni kezdtem,azt olvastam egy STD szűrés elvégzésével megállapítható elkaphattam e bármit is,habár tüneteim nem voltak,mégsem hagyott nyugodni a dolog.

A vizsgálatot elvégezték,2 hét múlva hívott az orvos,hogy semmilyen nemi betegségem nincs,nyugodjak meg,a teszt negatív lett,én azért néha mégis nyugtalan vagyok,főleg,hogy felmerült ,amikor szétmentem az előző párommal,hogy megcsalt.

Szeretnék egy újabb szűrést,hogy megnyugodjak,mert már amikor elmondták,hogy negatív a teszt,akkor sem voltam benne 100%

mennyire lehet ezt biztosra megmondani,ha a beteg pár évvel később elmegy egy ilyen vizsgálatra?

Ugyanahhoz az orvoshoz nem szeretnék menni,ki tudja mit gondolna rólam,hogy megint el akarom végeztetni a vizsgálatot.

Egyébként véradáson is voltam,gondolom,ha bármi gond lett volna a véremmel (tudtomon kívül nyilván),akkor értesítettek volna,hogy nem felhasználható.

Nem hinném,hogy beteg lehetek,de félek,mi van ha amikor felelőtlen voltam vagy amikor megcsaltak nem e elkaptam valami komoly betegséget,pl AIDS

Mennyire 100%,ha az orvos azt mondja,nyugodjon meg semmit nem találtak,lehet elvégeztetni új tesztet a nyugalmam érdekében?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 12:51

A HIV teszt valóban közel 100%-os, efelől nyugodt lehet.
Az orvos nem ítélkezhet a betege felett. Tulajdonképpen az, hogy valaki odafigyel az egészségére, és rendszeresen szűreti magát, az örvendetes, úgyhogy nem is lenne logikus, hogy az orvos ezen fennakadjon, de ha Ön úgy érzi szívesebben menne máshoz, természetesen megteheti.
Az STD szűrés az aktuális állapotról ad felvilágosítást. Arról, hogy évekkel ezelőtt mi volt, arról nem, de ennek jelentősége sincs. Szűresse le magát, és ha minden negatív, akkor nyugodjon meg, nincs további teendője.

Armin 2020. 01. 09. 21:20

Tisztelt Doktornő,

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.Körülbelül egy éve jelent meg a herezacskómon néhány kisebb szemölcszerű elváltozás.Az egyik kb 3-4 mm átmérőjű a másik kb 2mm és 3-4db 1mm körüli.Sehol máshol nincs,csak ott.Eleinte nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget,viszont egy idő után zavaróvá vált.Kértem beutalót bőrgyógyászat és nemibeteg osztályra,ahol az orvos egy néhány másodperces "vizsgálat" után felírt egy condolyne nevű ecsetelőt.Elkezdtem használni,viszont 4 nap után sem történt semmi,megismételtem és ugyanúgy nem történ semmi javulás.Ezért elkezdtem utánanézni a diagnózisnak,amiből az derült ki hogy esetemben condyloma-ról azaz HPV szemölcsökről van szó.Furcsának találtam,mert ha jól értesült vagyok akkor ezt csak szexuális érintkezés során lehet elkapni,nos nekem az utóbbi időszakban,az elmúlt 3 évben egy partnerem volt,aki bizonyítottan nem fertőzhetett meg..Ezért utánajártam,próbáltam interneten tájékozódni,a hpv szemölcsök valóban hasonlóságot mutatnak a rajtam találhatóakkal,mégsem olyan,viszont van ami sokkal jobban hasonlít,sőt mondhatom hogy ugyanaz mint az epidermolytic acanthoma nevezetű elváltozás,amiről ugyan kevés információt találtam,azt sem magyar nyelven,de állítólag semmi köze a hpv-hez,nem rosszindulatú elváltozás,és csak ha zavaró méreteket ölt akkor érdemes kezelést alkalmazni.

Ha erről az elváltozásról kaphatnék bővebb információt,megköszönném.

Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel,Armin

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 16:57

Azt hiszem a felvetése teljesen jogos, első lépésben tisztázni kéne a diagnózist. Kétség esetén van lehetőség HPV vizsgálatot kérni a területről, illetve ha pontosítani szeretnénk, akkor egy ilyen növedéket el is lehet távolítani, és elküldeni szövettani vizsgálatra. A herezacskó bőrének növedékei néha nehezen különíthetőek el, típusos esetben az Ön által említett cysták nem okoznak diagnosztikus nehézéséget, de kell hozzá klinikai tapasztalat ezen a területen.

V.Ágnes 2020. 01. 09. 11:39

 

Kedves Doktornő! 18 eve monogám kapcsolatban élek. Paromnal a napokban Chlamydia fertőzést állapítottak meg. Tünetei egyikünknek sincsenek. Elképzelhető, hogy ilyen hosszú ideig lappangott benne ez a betegség, vagy esetleg félrelépésről lehet szó? Úgy tudom csak nemi érintkezés alatt lehet elkapni.Antibiotikumos kezelést kapunk most. Válaszát köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 17:00

Laboratóriumi vizsgálattal sosem lehet félrelépést diagnosztizálni. Fontos lenne tudni, hogy honnan történt a mintavétel, és milyen laboratóriumi módszerrel, ennek lehet jelentősége.

Edgár 2020. 01. 08. 14:25

Kedves Doktornő!

Szifilisz szűrésre mennék miután egy lány orálisan kenyeztett. Időközben a fogamat kihúzták és sumamed (azitromicin 500 mg) antibiotikumot szedették velem három napig 1x1 adagban. Mennyi idő elteltével érdemes a szűrést megcsinálni az antibiotikum kúrát követően? Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 17:01

Én azt mondanám, 3-4 hét után mehet, de ez is csak elővigyázatosság, nem feltétlen zavarná meg a tesztet a 3 nap Sumamed.

Székes Gábor 2020. 01. 07. 12:30

Tisztelt Doktornő!

Borzasztó helyzetben vagyok, kb. fél éve kezdődött, hogy fájni kezdtek az ízületeim. Egy apró HPV szemölcsre figyeltem fel a szájpadlásomon. A péniszem makk részén pirosfolt van, húgycső nyílása szintén erősen vörös. Folyamatosan jelennek meg a számban az afták, nagyon ritkán a fitymámon is megjelenik egy, de az hamarabb elmúlik. Az afták egyre drasztikusabbak, nagyobbak és sok van belőlük. De talán a legborzasztóbb az ízületi fájdalmaim, alig bírok menni.

Labor volt, magas a gyulladás faktor és baktérium van a vízeletemben.

A kérdésem az lenne, hogy mi lehet ez? Van köze az ízületi gyulladásnak ehhez a valószínűleg bakteriális fertőzéshez? Meggyógyulhatok?

Nagyon kérem Doktornőt, kérem írjon valamit!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 17:03

A tünetei alapján Önnek további vizsgálatokra van szüksége, és legfőképpen hatékony kezelésre. Rheumatológust kellene felkeresni, illetve bőrgyógyászt.

Dániel 2020. 01. 06. 16:40

Kedves Doktor Úr/Nő!

25 éves biszexuális férfi vagyok, ezúttal férfival szexeltem. Arra lettem figyelmes az aktus után 1-2 nappal hogy piros színű apró kis pattanás jelent meg a péniszemen a makk környékén. (korábban is volt ilyen már de elmúlt pár nap után) igazából vérrel érintkezés nem volt sem pedig behatolás sem. orális szex volt főleg illetve maszturbáció. milyen fertőzésre lehet gyanakodni, mitől lehet ez. több férfival is voltam, de vizsgálaton még soha nem voltam.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 17:05

Azt hiszem itt az ideje, szánja rá magát a vizsgálatra. A leírása alapján nem lehet megmondani mi okozza a tünetét.

Renéta 2020. 01. 06. 14:28

 

Hív pozitív párnak nem is születhet gyerekük ? Gyógyszerek mellett sem ? Vagy nagyon veszélyes ?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 17:07

Ma már a gyógyszeres kezelés mellett születhet, bár ha az anya is fertőzött, akkor a HIV fertőzést gondozó infektólógussal kell előre konzultálni.

Zsolt 2020. 01. 06. 10:46

Kedves Doktornő!

2 nappal ezelőtt, szombaton voltam egy prostituálttal. Az egyik behatolás közben, még nem túl mélyen, de kiszakadt az óvszer, ezen kívül az orális szex óvszer nélkül is történt. Nincsenek tüneteim, de tudom, hogy ez még nem ok a megnyugvásra. Az a kérdésem, hogy ilyen esetben érdemes bemennem a Bőr és Nemibeteg gondozóba? Van általános gyakorlat/vizsgálatsor, amit ilyenkor el szoktak végezni? Nem szeretnék senkit semmivel megfertőzni.

Nagyon köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 15. 17:09

Természetesen van értelme. Tünetmetes esetben nem biztos, hogy minden szűrést el tudnak végezni ingyenesen, emiatt az adott gondozót érdemes megkérdezni.

Tamás 2020. 01. 06. 05:44

Kedves Doktornő!

A véleményére lenne szükségem, mert itt ahol voltam orvosoknál, egyszerűen elbagatelizálják a dolgot.

Férfi vagyok, egy közösülés, illetve egy óvszeres érintkezés után jött elő a fájdalom és a gyulladás a makkomban. Azért mondom az óvszert is, mert lehet, hogy olyan szintű irritáció lépett fel, hogy az okozhatja a gondok.

Lényeg, hogy elkezdett fájni erősen a makk, elmentem urulógushoz, ekkor még tényleg semmit nem lehetett látni kívülről, azt mondta az orvos, hogy semmi bajom. 2 nap múlva előjött egy pattanás szerű dolog ami gennyedzett és vérzett a makk alsó részén, közvetlenül a fék mellett. Elmentem bőrgyógyászhoz, vett mintát, kaptam antibiotiukomot, ami felületi sebekre jó csak.

Azt mondta fertőzés, semmi komoly, STD vizsgálat fölösleges, Ő mondta.

Akkor nagyjából elmúlt de időnként visszajön az a seb, nem múlt el teljesen és fájdalmas is kicsit. Ecsetelni is kellett.

Nem olyan nagyon mint akkor, de fáj. Közösülés után pláne. A makkon egy rózsaszín csík is van a seb körül, mint ha egy pattanás lenne belül, olyan érzés.

Ön szerint mire utalhatnak ezek a jelek? Milyen betegség lehet?

És tényleg nem lenne érdemes elmennem STD vizsgálatra? Ami még ide tartozhat az az hogy elég hamar szagosodik is, hiába fürdés, stb. Mit kellene tennem?

Köszönöm a válaszát és bocsánatot, hogy hosszúra sikeredett.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:41

STD vizsgálatra mindenkinek érdemes elmennie, aki nemi életet él.

Azt javasolnám, hogy amikor legközelebb előjön a tünet, még friss állapotában próbáljon meg elmenni nemigyógyászhoz, felmerül a herpesz, de természetesen vizsgálat nélkül nem tudom megmondani mi lehet.

A 2020. 01. 06. 00:47

Kedves doktornő!

Még augusztus első hetében volt egy egyéjszakás kalandom, amely során az aktus alatt ugyan védekeztem, de az előjáték alatt nem.

Ezt követő hetekben többször voltam levert, hasmenésem is több alkalommal volt és izületi fájdalmaim is jelentkeztek.

Az esetet követő 31. napon voltam HIV szűrésen amely eredménye negatív lett, valamint október közepén egy komplett STD szűrést is végeztettem ami szintén negatív eredményeket hozott.

Sokáig semmiféle tünetet nem tapasztaltam, de a decemberi hónap során többször is nagyobb afták jelentek meg a számban valamint sokszor kimerültem teljesen alapvető tevékenységekben.

A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint érdemes-e mégegyszer elmennem HIV vagy bármilyen szűrésre, vagy ideje lenne megnyugodnom?

Válaszát előre is köszönöm!

A.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:42

Szerintem nyugodt lehet, nem kell több szűrésre mennie.

Reni 2020. 01. 05. 13:29

 

Üdvözletem... a kérdésem nagyon aggaszt .. november 16án volt egy kalandom .óvszerrel védekeztünk de orális szexnél nem ,sem csóknál ... tüneteim torok fájás volt , éjszakai izzadás ,állandó fáradság érzet ,megfázós tünetek ... folyásom is van azóta amin a hüvely tabletta sem segített .. párom megfázott ,hányt , hasmenés de ez csak egy éjjel volt azóta semmi tünete ... már 2hív tesztet csináltam ami negatív ... egyik orvos szerint 3hétnek el kell teljen az aktus után ,másik szerint 3hónapnak ... kinek hihetek ? Kezdek be golyosodbi lehet csak a félelem miatt vannak ezek a tünetek ? Kérem segítsen nagyon félek ....

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 10:44

Valószínűleg valamilyen felső légúti vagy gyomor-bélrendszeri vírus betegsége volt. A HIV teszt 4-6 hét után lesz közel 100%-osan megbízható, laboratóriumi módszertől függően.

Reni 2020. 01. 05. 10:23

 

Üdvözletem ... érdeklődnék mert meg vagyok ilyedve...össze jöttem egy munka társammal aki szerb ... egyszer feküdtünk le óvszerrel védekeztünk ,de orális szexnél nem ... csókolózás után torok fájásom volt ami nehezen múlt néha ki is ujjul ...éjszaka nyugtalanul alszom a torkom kiszárad ,izzadok ... hüvely folyásom van ... nagyon félek hogy vmit elkaphattam , esteleg a jelenlegi páromnak is átadtam .. folyton sirok ideges vagyok ,mintha be golyosodtam volna ... hív tesztet csináltattam az negatív.... milyen vizsgálatok mellett lehetek teljesen nyugodt ,vagy egyáltalán lehetek nyugodt ?félek hogy meg fogok halni nagy a baj ...párom miután vele voltam hányt ,ment a hasa de ez elmúlt most náthás ... az illető akivel voltam külföldi szinusz problémás gyulladásos tünetek ... ezt el kaphattam ?az gyógyítható ? Nagyon zavaros az egész de nagyon félek

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:20

A tünetei valószínűleg a szorongás, és nem valamilyen nemi úton terjedő fertőzés miatt vannak. Viszont ahhoz, hogy teljesen nyugodt legyen, talán segíteni fog, ha elmegy STD vizsgálatokra, és leszűreti magát.

Pancho 2020. 01. 03. 19:20

 

Üdvözlöm! 2019 szeptemberben összejöttem egy lánnyal. Ahogy lassan megismertem egyre jobban aggódtam az előélete miatt. Most december közepe óta égő érzés a vizelés. Elmentem std szűrésre, de csak 2-3 hét múlva lesz eredmény. Létezik az monogám kapcsolatban, hogy 3 hónap utan leszek chlamydiás? Mert a tünetek arra utalnak, már be is szedtem a két tablettát amit felírtak. A lánynak elvileg semmi tünete, de nekem fájdalmas a vizelés és váladék ürül időnként. Lappanghat ennyi ideig?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:22

Lappanghat, viszont az Ön kezelése, a partner kezelése nélkül nem lesz tökéletes. A Chlamydia mindkét nemnél lappanghat, nőknél pedig jellemzően teljesen tünetmentes.

Anna 2020. 01. 03. 15:12

Tisztelt Doktor Nő!

Pár napja együtt voltam a párommal. Rá kb. 4 napra a tisztasági betétem citromsárga színűvé színeződött, egyes helyeken pedig sűrűbb állagú halvány sárga folyást látok. Gondolom száradás után vált citromsárga színűvé. Szagát is éreztem, de nem túl erőset. Mivel illatos tisztasági betétet használok, nyilván becsapós, vagy a kettő keveredett. Belül nagyon gyulladtnak érzem magam, fájt a legutóbbi együttlét is. De ezt a folyást utána tapasztaltam. Ő nem számolt be semmi tünetről magán és én sem vettem észre semmit. Mi okozhatja ezt a gyulladásos érzést és ezt a folyást. Hozzátenném még azt, hogy kb. 4 napja vettem észre és azóta napról napra szűnik ez a folyás de a gyulladásos érzés nem. A legutóbbi együttlét előtt pedig nagyon fájdalmas volt az együttlét, mintha végig karcolt volna bent. Milyen betegségre gyanakodhatok? Ilyet egyszer már tapasztaltam régebben is.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:23

A tünet alapján nem lehet megmondani, mindenképpen vizsgálatra van szükség. Akár gomba is lehet, de többféle baktérium is azon kívül.

Béla 2020. 01. 03. 01:12

 

Van olyan bőrgyógyászati rendelés, ahol ingyenesen meg tudják nézni a nemi szervemen lévő apró hólyagokat? Még ha a szűrés, tesztek pénzbe is kerülnek. Az a kérdésem, hogy a konzultáció/ vizsgálat hol ingyenes? Kell kérnem beutalót vagy csak simán regisztrálhatok a bőrgyógyászati szakrendelőben?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:29

Minden területi bőr-és nemibeteg gondozóban a vizsgálat ingyenes. Nem beutaló köteles, de időpontot kell kérni.

Kolbász Péter 2020. 01. 02. 16:31

 

Kedves doktor nő. Pár hónappal ezelőtt volt egy nagyon meggondolatlan egyéjszakás kalandom óvszer nélkül, azóta párkapcsolatban élek, de újra előtört belőlem a félelem, hogy mi van ha HIV fertőzést kaptam azon az éjszakán. Nos tudni kell rólam, hogy nemiherpesszel bajlódom egy ideje, és az aktus után teljesen máshol jelent meg rajtam egy seb, majd a lágyéki nyirokcsomoim is begyulladtak, de mivel ezen kívül más panaszom nem volt, háziorvos nem küldött további vizsgálatokra. Viszont a kedvesem, és én is kicsit ráparáztunk mert az első együttlét után pár héttel neki voltak felfázásos tünetei. Szóval a kérdésem az volna, hogy jelezhet e ez az idegen helyem megjelenő herpesz HIV fertőzést?!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:31

Nem a HIV miatt aggódnék elsősorban, de azért HIV tesztet is csináltasson. Mivel panasza van, indokoltnak látom a szifilisz, és egyéb STD betegségek irányában is a kivizsgálását.

K. Zoltán 2020. 01. 02. 11:43

Kedves doktornő!

Körülbelül 4 hónappal ezelőtt egy prostituáltal voltam. Óvszert használtam. Ami feltűnt utána, és még azóta is jelen van, az a lágyékom hajlatától számítva pár cm-re a bal combomon, egy nem nagy, enyhén barnás folt, amit ha megdörzsölök az ujjaimmal, és megszagolom, kellemetlen szaga van. Mintha megjelöltek volna.

Hogyan lehet ezt a kellemetlen szagot illetve ezt a nagyon haloványan barnás színt eltűntetni?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:33

A leírása alapján ez egy baktérium elszaporodása a bőrén, melynek semmi köze a nemi úton terjedő fertőzésekhez. Bőrgyógyászhoz forduljon, antibiotikum tartalmú oldattal meg lehet gyógyítani.

Jázmin 2020. 01. 01. 23:50

Kedves Doktornő!

15 éve monogám kapcsolatban élek és most kiderült, hogy chlamydiám van. Lehetséges, hogy a fertőzés még a mostani kapcsolatomat megelőző időkből származik? Persze ilyen hosszú idő alatt előfordult nálam sűrű vizelési inger, köztes vérzések vagy alhasi fájdalmak olykor-olykor, de ezeknek nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Nőgyógyászati vizsgálatra is rendszeresen járok, ott sem találtak korábban chlamydiára utaló jeleket. Fontos lehet még megemlíteni, hogy kb. 10 éve volt egy spontán vetélésem. Később újra teherbe estem, de a gyermekem (aki hála istennek egészséges) koraszülött volt. Létezik, hogy a betegség ilyen hosszú időn át tünetmentesen lappangott a szervezetemben, illetve a pároméban is?

Előre is köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:35

Nulladik lépésként azt tisztáznám, hogy milyen vizsgálatból derült ki, hogy Chalmydiája van.

Anna 2020. 01. 01. 16:35

Tisztelt Doktornő!

A nyirokcsomók a hiv vírust megtudják tartani (zárni) magukban ezzel védve a szervezetet vagy azt semmi sem állíthatja meg?

Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:36

A HIV fertőzés szép lassan építi le az immunrendszert, melynek óriási tartalékai vannak, de azért évek alatt biztosan kialakul-kezelés nélkül-az AIDS betegség.

Aa 2020. 01. 01. 15:58

Kedves doktornő !

Egy olyan kérdésem lenne,hogy plazma adásnal csinálnak e nemi betegségekre teszteket és ha igen akkor milyen gyakran és azok is megbízhatóak ?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:38

Ezt a plasma adó helyen kellene megkérdezni, ha Ön plasmát ad. Szűrésre ezek a vizsgálatok (pl. a véradóknál) nem valóak, akinek rizikósabb kapcsolata van, annak nem véradásra kell menni, hanem STD szűrésre erre külön fel is hívják véradásnál a figyelmet.

Laci 2019. 12. 31. 04:23

Üdvözlöm !

Hív+ a partnerem két éve együtt élünk.

Rendszeresen szedi a gyógyszereket és jár orvoshoz. Vírus szám mindig nulla. Védekezni nem szoktunk. Szűrésre járok és szerencsére negatív vagyok. Prep szedését ajanlana ebben az esetben? Ha igen mi ennek folyamata? Hova kell mennem feliratai stb.

Köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:42

Ha a párja vírus száma nulla, az azt jelenti, hogy nem fertőző képes. Emiatt Önnek nem kell Prep-ezni. Ha mégis elkezdené, akkor annak a legális útját tudom leírni. El kell menni olyan infektológushoz, akinek van jogosultsága felírni a gyógyszert, és a receptet kiváltani. Emellett számos félig, vagy teljesen illegális megoldás létezik (mivel a gyógyszer elég drága), de én arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy kizárólag olyan készítményt vegyen be, ami ellenőrzött körülmények között, gyógyszergyárban készül, és legalább az országba való behozatala nyomon követhető.

Laura 2019. 12. 29. 20:01

Kedves Doktornő!

Tegnap a párommal análisan közösültünk ( menstruáció miatt) elötte megmosakodtam nyilván nem 100%-san.

Meggondolatlanul és felelőtlenül a heves izgalomba áttértünk a hüvelyhez.

Az aktus után azonnal hüvelyöblítést és betadinos fertőtlenítést végeztem, ami tudom hogy utólag nem sokat ér, és hogy ilyenkor sokkal nagyobb az esélye hogy bármilyen fertőzést összeszedhetek.

Több gyógyszerem van ezért az aktus követően azonnal Bevettem egy fluconazol 150 mg-os gyógyszert. És minden fürdésnél betadinos fertőtlenítést végzek.

Bármiféle különöset nem tapasztaltam égető érzés vagy viszketés (eddig) . Ami furcsa, olyan mintha görcsölne a hasam, de elképzelhető az aggodalom miatt csak bebeszélem magamnak.

A menstruáció után természetesen a lehető leghamarabb felkeresek egy nőgyógyászt az esetleges fertőzések kizárása miatt.

Aggódom, hogy bármi komolyabb következménye lehet ennek az akciónak.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:45

Természetesen elmehet a nőgyógyászhoz, de ha nincs panasza, nem valószínű, hogy bármilyen kezelést javasol emiatt. A menstruáció alatt az óvszer logikusabb megoldás, de nyilván nem így tervezték előre. Hozzáteszem, hogy az analis szexhez is kéne óvszer, mert ez nem csak Önre nézve jelent fertőzés veszélyt, hanem a partnerére is.

Farkas lajos 2019. 12. 29. 14:21

 

Üdvözlöm. Nemi herpeszt hogy lehet kezelni a himveszömön kis apro pötsök jelenkezdtek mint egy patanas de.nem.az es egyre.tobb

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 17. 12:46

Először is tisztázni kell a diagnózist. Ha orvos igazolja, hogy herpesze van, fel lehet rá írni gyógyszert, hogy hamarabb meggyógyuljon. A vírus a szervezetből a gyógyszer ellenére sem tűnik el, de a tüneteket lehet enyhíteni.

Szabó Z 2019. 12. 13. 16:14

 

Férjemnél tapasztaltam,láttam,a pénisze körül fekélyeket,és gennyes folyása is van.Mi lehet ez?Orvosnak nem mutatta még,cukorbeteg,azt gondolja gomba csak,én félek,hogy nagyobb a baj.Mi lehet ez?Szifilisz vagy Tripper?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 13. 18:04

Mindenképpen el kellene mennie orvoshoz, mert bármi is az, ami gennyes fertőzést csinál, cukorbetegség esetén hamar tovább terjedhet, és szövődményeket okozhat.

Cintia 2019. 12. 13. 14:39

Kedves Doktornő.

Az elmúlt több mint egy évben, egy férfival voltam(ő nem csak velem, volt még egy másik lánnyal is). Szemölcsök lettek lennt.... A végbél nyílás környékén is. Voltam orvosnál aki hpv fertőzést állapított meg,,amire ecsetelőt is kaptam. Marja érzem hogy valami történik, picit be is duzzadtak ez a 3. Napja hogy használom. A férfi akivel voltam el ment bőrgyógyászhoz, ahol tünetmentesnek nyilvánították. Hpv szűrés re is megy bár azt mondta neki az orvos hogy én tőle nem kaphattam el, mivel akkor neki is lennének tünetei! A kérdéseim a következők. Hogy az orvos valós dolgot mondott e, azzal hogy akkor neki is lennének tünetei? Meg hogy teszt nélkül is meg állapítható hogy hordozó e? Vagy esettleg akkor hozzám hogy kerűlhetett a fertőzés? 10 hónapja volt neki is olyan tünet hogy szúrt amikor pisilt.... Akkor az egyik orvos hpv gyanúval küldte további vizsgálatokra.... A kórházban viszont meg cáfolták, azt mondták neki hogy hugyuti fertőzést kapott, amire antibiotikumot szedett. Utána neki semmi tünete nem volt. Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 13. 14:52

Nem egy nagyon hálás feladat az igazság osztás, nem is szeretnék az adatok részletes ismerete nélkül az Ön esetéről nyilatkozni. Általánosságban viszont elmondható, hogy a HPV fertőzés tünetmentesen is fertőző. Azaz, képes megfertőzni a partnerét olyan ember is, akinek nincs szemölcse. A tünetmentes fertőzés laboratóriumi vizsgálattal igazolható, ránézésre nem. A HPV vizeléskor égő érzést nem okoz. A vizelési panaszokat okozó húgyuti fertőzés kezelésekor célszerű a partnert is kezelni, bizonyos kórokozók esetén kötelező is.

Virág 2019. 12. 13. 13:52

Udvozlom!

Azert irok, mert par hete megallapitottak, hogy gonorrheam van, majd a partnert is elkuldtek egy masik laborba, ahol neki negativ lett az eredmenye, holott 2 honapja vedekezes nelkul vagyunk sgyutt.

Az lenne a kerdesem, hogy az lehetseges-e, hogy ket honap alatt nem kapta el ezt a fertozest?

Illetve az lehetseges-e, hogy elkevertek a mintam? Ugyanis 4 honappal elotte mindenem negativ lett, nem voltam egyutt ezenkivul a fiun kivul senkivel, megis most mindenem pozitiv, neki pedig negativ.

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 13. 14:33

A minta elcserélése elvileg nem fordulhat elő, a beteg nevét azonnal ráírják a mintavevő csőre, tartályra. Persze mindenhol, ahol munka folyik, történhet hiba, de remélhetőleg (vagy nem, ezt nehéz ebben e helyzetben megállapítani) nem történt ilyesmi.
Az, hogy ki kapta kitől, és mikor, nem megállapítható. A párja negatív lelete nem zárja ki, hogy mondjuk egy héttel ezelőtt még ne lett volna jelen nála a baktérium, majd az immunrendszere eltüntette.
Sokat ezen nem érdemes gondolkodni, mert biztosat mondani nem tud majd senki. A lényeg, hogy mindketten kapják meg a kezelést, és mindkettőjüknél legyen kontroll, aminek a negativitása esetén mindketten egészségesnek lesznek nyilvánítva.

Gabi 2019. 12. 12. 12:50

Kedves doktornő!

A HPV vírus két magas rizikójú fajtája van a szervezetemben. A partneremet egy alkalommal orálisan kielégítettem. Szeretném megtudni, hogy a szájüregemben jelen lehet-e ez a két fajta vírus és megfertőzhettem-e az illetőt.

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 13. 11:55

Megfertőzhette, Azt fontos tudni, hogy a HPV nem a "szervezetben" hanem a bőr felszínén van jelen, tehát azon a területen van Önnek biztosan vírusa, ahonnan a mintát vették.

István 2019. 12. 12. 00:50

Kedves doktornő!

A problémám nem mindennapos!

Külföldön, egy kis városban élő magyar vagyok! Jelenleg 43 éves. 19 évesen és ami fontos, hogy szűzen diagnosztizáltak nálam késői szifiliszt! A megfertőződés körülménye és időpontja számomra ködös. Viszont az antibiotikumos kezelés nem volt eredményes és a betegség ma is kimutatható a véremben. Két egészséges gyermekem van és aktív szexuális életet élek ezzel a titokkal. Nem védekezem és soha nem fertőztem meg senkit (ezt nem is értem, de az akkori orvosom jelezte, hogy nem fertőzhetek szexuális úton). Gyógyítható-e ennyi idő elteltével ez a betegség? Milyen Magyarországi intézményt tud ajánlani ahol külföldiként teljes titoktartás mellett gyógyulhatnék? Előre köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 13. 13:24

Először is szeretném megnyugtatni, hogy akármelyik intézményhez fordul, akár állami, akár magán, az adatait a lehető legnagyobb körültekintéssel, szigorúan titkosan fogják kezelni, hiszen ezek különlegesen érzékeny adatok. Elsőként azt kellene tisztázni, hogy pontosan milyen diagnózissal kapta Ön a kezelést, és mi látszott a vérvételi eredményekben a kontrollok során. Ehhez ki lehetne kérdi a dokumentációt onnan, ahol kezelték. Nem biztos, hogy az akkori laboratóriumi módszerek lehetővé tették, hogy egyértelműen tisztázzák az Ön diagnózisát.
A sikeres kezelés után is előfordul, hogy a vérben megmaradnak az ellenanyagok a baktériummal szemben. Ez az az állapot, amikor a szűrőteszt pozitív, de nincs szó fertőzésről, és így-kezelést sem igényel. Mivel nincs fertőzés, természetesen nem fertőző.

Tomi 2019. 12. 11. 09:42

Kedves Doktornő.

Nemigyógyászom kondilómát állapított meg rajtam. (tesztet nem csinált, ránézésre állapította meg)

Mielőtt a tünet jelentkezett volt egy aktusom egy nővel. Őt erről értesítettem. Elment HPV szűrésre.

Neki nemrég érkezett meg a HPV szűrés eredménye és HPV 66UD-t hozott ki a PCR vizsgálat eredménye. (rengeteg törzsre vizsgálták)

Ez elvileg magas rizikójú!

Azt szeretném kérdezni, hogy valószínűsíthető, hogy ezt tőlem kaptam el? Nála nincsenek azóta se szemölcsök.

Illetve azt olvastam szemölcsöt általában a az alacsony rizikójúak okoznak. De akkor valószínű, hogy nekem is 66-os van, ami nálam szemölcsöt is kiváltott?

Az ilyenből ki lehet gyógyulni? A nemigyógyászom azt mondta a szemölcsöt el lehet tüntetni (és el is kell) viszont a vírus valószínűleg örökké bennem marad. Azaz örökké fertőzni fogok?

Köszönöm előre is megtisztelő és teljeskörü válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 11. 12:56

A szemölcsöt valóban el kell tüntetni, azonban a vírus nem marad ott. Átlagosan 6 hónap-1 év alatt az immunrendszer eltünteti.
A partner HPV eredményéből semmilyen következtetést nem lehet levonni az Ön HPV státuszára, akármilyen logikusnak tűnik is. Ha szeretné megtudni, Önnél melyik típus van jelen, végeztessen HPV tesztet, erre ugyanúgy van lehetőség férfiaknál is. Legjobb a mintát magának a szemölcsnek a felszínéről, és minél nagyobb területről venni.

Tamás 2019. 12. 11. 06:59

Kedves Doktornő!

Szeretném megkérdezni, hogy egy ominózus eset után 2x is (37 napra és 51 napra) voltam a Synlabnál vérvételen.

Az első alkalommal HIV/Szifilisz/HepatitisBésC negatív lett, második alkalomal HÍV és Szifilisz az is negatív lett.

Megnyugodhatok vagy még menjek el később is még egy vérvételre?

Válaszát megköszönve!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 11. 12:56

Megnyugodhat, az eredménye teljesen megbízható.

Eszter 2019. 12. 10. 23:57

Kedves Doktornő,

egy nagyon fura kérdéssel fordulnék önhöz. Az történt, hogy az egyik ismerősömnek kölcsönadtam a fertőtlenítőm (betadin) hogy kezelje egy sebét. Ezt visszakaptam tőle pár hónapja, majd a minap a saját sebemet (2cm-es, 3 napos varrat a combon) tisztítottam vele. Utólag kiderült, hogy az illetővel már előfordult, hogy felelőtlen nemi életet élt (konkrétumot sajnos nem tudok, nincs kórtörténet). Van annak esélye, hogy az általa használt betadinra bármilyen vírus/gomba kerülhetett, ami bejuthatott a szervezetembe a sebem kezelése során? Röviden: elkapható bármi (akár HIV) ilyen formában?

Előre is köszönöm a segítséget.

Egy aggódó tinédzser.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 12. 11. 12:57

Nem, ilyen módon nem lehet megfertőződni.

12...3637>