12...4041>
Marton 2020. 03. 22. 19:16

Kedves Doktorno!

Marcius elejen arra lettem figyelmes,hogy piros kiutesek vannak a makkomon es mellekhereim meg vannak duzzadva.

A piros kiutesek betadine kenoxs hatasara elmultak,azonban a here diszkomfor erzes nem,igy urologushoz fordultam.A Doktor Ur elkuldott vizeletek uledek es ondotenyesztes vizsgalatra,es mivel mindketto negativ lett csak prolexan vegbelkupot irt fel.

Panaszaim nem multak, a herediszkonfort megmaradt es emellett egeto erzes jelentkezett,amit nem tudok,hogy maga a makkom gyulladasa okoz vagy a hugycsovem lenne begyulladva.Visszamentem a Doktor urho,aki Cifran tablettat irt fel.

Mar harom napja szedem,a here diszkomfort enyhult,de egyee gyakoribb es erosebb az egeto erzes mar olyan szinten,hogy Elaludni is nehez tudok.Februarban eltem utoljara szexualis eletet,vedekezes nelkul.Erre eddig nem gondoltam,de erdemes lenne inkabb nemi gyogyaszatra menni? Igy,hogy antibiotikumot szedek azert meg lehet allapitani,hogy mi okozza a problemat tovabbi akar tovabbi std tesztekkel vagy most hetekig nincs erre semmilyen gyogyir?

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 22. 21:53

Mivel már szedi az antibiotikumot, nincs sok esély rá, még ha fertőzés okozza is a tünetét, hogy ki tudják mutatni a kórokozót. Nehéz ilyenkor objektíven értékelni a panaszokat, valószínűleg Ön sem tudja egyértelműen eldönteni, hol, mit érez. Mivel húgycső folyása nem volt, és a vizelési fájdalom sem jellemző, én nem adnék további kezelést az antibiotikum után. Az, hogy valamilyen mértékben maradnak panaszok egy lezajlott gyulladás után, normális, ne várja, hogy pár nap alatt tökéletesen rendben lesz.

Tóth 2020. 03. 21. 09:15

Kedves Doktornő!

A vaginám belsejében a jobb ajaknál megjelent egy elég nagy dudor, pattanas szerű igazából.

Úgy néz ki mintha meglenne telve vízzel. Ülésénel pár másodpercig érzékeny.

Kellene aggódnom, vagy magától kifakad?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 22. 21:56

Ezen a területen számos mirigy található, melyek begyulladhatnak, vagy könnyen kialakulnak a bőrben ciszták. A leírása alapján ártalmatlannak tűnik, de biztosat csak vizsgálat után lehet mondani.

Annamari 2020. 03. 20. 22:11

Kedves Doktornő!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a nőgyógyász tud végezni HIV tesztet?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:32

Tud, laboratóriumi beutalót ad vérvételre, ahol megnézik.

Kitty 2020. 03. 19. 17:10

Tisztelt Doktornő!

2018. márciusában HPV 52 és 84 diagnosztizáltak, (előtte ASCUS valamint LSIL eredményre kétszer kaptam Deflagyn Q hüvelygéles kezelést) ill. magas dózisú D-vitamint is szedtem, valamint megkaptam a Gardasil 9 védőoltást (3szori alkalommal). Akkor azt mondta az orvos, hogy gyógyítható, a legutóbbi citológiai lelet teljesen negatív, de ajánlott egy újbóli HPV szűrést... Valóban kell egy újabb szűrés?

Természetesen ezidő alatt nemi életet nem éltem, most viszont van egy párom 4 hónapja, akivel nem minden esetben használtunk óvszert.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy megfertőzhettem-e HPV-vel?

A másik kérdésem az, hogy 3-4 hete észleltem a nagyajkamon egy kis bőrszínű kinövést, amivel voltam is nőgyógyásznál, aki Condyline ecsetelőt ajánlott (1x pár éve már sikeresen alkalmaztam, amitől szépen el is múlt), amit az előírásnak megfelelően először 3 napig 2x, majd 4 nap szünet után ismét 3 napig 2x használtam, viszont tegnap (éppen a 4 napos szünet alatt) észrevettem, hogy begennyesedett, enyhén vérzett. Ez normális? Használjam továbbra is az ecsetelőt vagy forduljak orvoshoz?

Válaszát előre is köszönöm!

Kitty

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:05

Ha az elváltozása valóban HPV eredetű condyloma, úgy megfertőzheti a partnerét. Ha a citológia eredménye rendben van, akkor nem kell újabb HPV vizsgálat. A vérzés és genny megjelenése nem jár a kezeléssel, hagyja abba a Condyline-t, fertőtlenítse Betadine oldattal, várjon amíg begyógyul, és utána meglátja, mi a helyzet.

Ágnes 2020. 03. 18. 22:38

Üdvözlöm.

Pár hete volt egy húgyuti fertözésem, melyre kaptam antibiotikumot. Nem sokkal ezt követően bokámban inhüvely, illetve izületi gyulladást állapítottak meg. A reumatologus doktornő kerte, hogy nőgyógyásznál vizsgáltassam meg, nincs-e valamilyen fertőzésem, pl. Chlamydia. Kérdésem, hogy ez valóban szükséges-e, ha az antibiotikum után a vizeletemben már nem találtak semmit?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:09

Egyrészt a kórokozó nem feltétlen mutatható ki a vizeletben, másrészt egy labor eredmény arra nézve lehet negatív, amire megvizsgálják. Nagyon kicsi eséllyel néztek pl. Chlamydiát a vizeletből, így elvi esélye sincs annak, hogy kimutassa. Ha a reumatológusban felmerült, hogy az ízületi gyulladás összefügg STD fertőzéssel, akkor mindenképpen nézesse meg. Ehhez a méhnyakról kell mintát venni, minden más vizsgálati módszer nem elfogadható.

Dávid 2020. 03. 18. 13:39

Tisztelt Doktornő!

Sajnos, régebb óta fennálló tüneteim vannak, amik hullámzóak (hol jobb, hol rosszabb). Még 2019 év elején, kezelve lettem chlamydiára (azitromicinnel), akkor folyásom volt a húgycsövemből, sűrűbb vizelési inger.. látványosan elmúltak a tünetek az antibiotikum után.

2019. áprilisában megismerkedtem a barátnőmmel. Első együttlétünk után 2-3 nappal visszajött a sűrűbb vizelési inger. Elmentem urológiára, és a doki nitrofurantoint írt fel, illetve gyors vizeletteszt volt, ami negatív lett. Nem múltak látványosan a tüneteim a nitrofurantointol. Végülis, elküldtek nemibeteggondozóba. Ott volt húgycsőkenet (viszont a pálcát a doktornő nem dugta be szinte egyáltalán a húgycsőbe, csak nagyon minimálisan, a végéről vett mintát), amit elküldtek GENOID 4 es panelre. Ezen kívül még vérvétel volt (hív, stb. ), illetve a makkról is vettek mintát. Minden negatív, egyedül a makkon találtak Streptococcus Facealis kórokozót. Erre azt ajánlotta a doktornő, ha piros lenne a makkom, akkor kenjem gentamicinnel.

1-2 hónapra rá, történt egy vizeletteszt nekem és a barátnőmnek is, amiből ki lett mutatva ureaplasma urealyticum. Genoid sose mutatta ki ezt a kórokozót... Erre, Sumamedet szedtünk, én 2x3 napig (tehát 3 nap szedés után 1 hét kihagyás), barátnőm pedig folyamatosan 6 napig. A kúra befejezte után 1-2 héttel a vizeletteszt már negatív lett.

A panaszom továbbra is jelen voltak hullámzóan. Szeptemberben egy új dokihoz mentem el, ahol rögtön egy genoiddal kezdtek, illetve húgycsőkenet tenyésztéssel. Ezen kívül megnézte a doktor úr a prosztatámat, de nem volt érzékeny, sem pedig nagyobb. Minden negatív lett. Ezután sokáig nem értem el a dokit..

Legközelebb ezévben, februárban mentem vissza hozzá. Ekkor arra gondolt már, hogy megbújhatott bennem az ureaplasma, ezért doxycyclint írt fel 200mgot, 10 napra, napi 1x. A 2. napon már erős mellékhatások jöttek elő (fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés), így félbehagytam és visszamentem a dokihoz. Ez múlthét pénteken történt. Nem írt fel másikat a doxycyclin helyett, hanem vizelettenyésztést csináltatott, illetve vizelés után megnézte, maradt e a hólyagban vizeletem (mert időközben előjött ez a fajta tünet, mintha nem tudnám magam teljesen kipisilni érzés, és a végén jobban kell nyomnom.) Péntek óta viszont, elkezdtem égő érzés érezni a húgycsövemben, pisilés után, illetve egy kis derékfájásom van, amit hol érzek, hol nem. Tegnap lett meg a vizelettenyésztés eredménye. Pozitív lett. Ami kitenyészett: Enterococcus Faecalis 10^3 csíraszám, illetve Proteus Mirabilis 10^3 csíraszám. Előtte nem tudtam megmosakodni, nem tudom ez mennyire befolyásolta így az eredményt. Volt már így vizelettenyésztésem, ezek mindvégig negatívak voltak. Erre felírt a doktor úr nekem Augmentin Duot napi 2x1 dózisban, 7 napig. Nem igazán javulnak a tünetek. (Egő érzés a húgycsőben, amit vizelés közben nem érzek, kis derékfájás, visszamaradt vizelet érzése, ami elvileg nincs.)

Kérdésem lenne az, hogy mi lehet már a probléma? Olvastam, hogy az ureplasmat sokszor elég nehézkes kiírtani, sokan szenvednek vele. Lehet még tényleg ez állhat a háttérben? A doxycyclin félbehagyásával mennyi kárt okozhattam? Mit tehetnék még meg? A derékfájásom utalhat esetleg ara, hogy időközben valami felmehetett a vesémre? A vizeletem szép tiszta. A vese körül megnyomkodva nem érzek fájdalmat.

Előre is nagyon köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:31

A panaszait, ennyi antibiotikum után, és a lefolyást megfigyelve, nagyon kicsi eséllyel okozza fertőzés. Amikor valakinek bogarat ültet az orvos a fülébe a "elbújt az akármilyen kórokozó" mondattal, azzal egy nagyon nehezen megszakítható ördögi kör indul el. Az utóbbi tesztek már negatívak Ureaplasmára, ha jól értem. Emiatt nem kell több gyógyszert szedni. Az egyéb, leírt baktériumok jelenléte nem feltétlen kóros, a makk bőre nem steril. A probléma, az alapján, ahogy leírja, egy korábban lezajlott gyulladás nyomán hátramaradt nyálkahártya érzékenység, vagy mozgás-szervi eltérés. A szövetek majd regenerálódnak, de ehhez sok idő kell.

Hechicera 2020. 03. 16. 14:49

Bőrgyógyászom küldött el góckutatásra az arcbőrömön megjelenő folyamatos aknék miatt, többek között nőgyógyászhoz is. Bár nőgyógyászati tünetem nem volt, az orvos mégis azt mondta, hogy több a folyásom mint kéne, kivizsgáltuk, kiderült, hogy közepes csíraszámban Ureoplazma pozitív eredményem lett. Ezt kezeltük antibiotikummal, (Doxycilyn + 1 db gyógyszert is felírt az orvos, hogy megelőzzük az antibiotikum miatti gombásodást)

Miután beszedtem vissza mentem hozzá, de mivel még mindig tapaszalt folyást, így egy újabb kenet vizsgálat után (amiben az anaerob vizsgálat negatív lett, de a festett kenetben levált laphámsejtek és fehérvérsejtek találhatók voltak) komplett STD szűrést végeztünk, ami ezt mutatta ki:

Atopobium vaginae DNS pozitív (+), <100000000 kórokozó/minta

minden más negatív

Kérdem tisztelettel ilyenkor mi a teendő? Tünetem még mindig nincs, és az ureaplasma után volt csak testi kontak a párommal, neki is szüksége lenne bármiféle kezelésre?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:37

Sem a hüvelyfolyás, sem az ureaplasma jelenléte nem kóros, emiatt nem szükséges kezelés. Az atopobium valószínűleg amiatt tudott elszaporodni, mert az antibiotikum miatt eltűnt a hüvely normál flórája, vagy lehet, hogy korábban is ott volt. Talán a hüvelyflórát kéne helyreállítani, antibiotikum nélkül, valamilyen erre való, recept nélkül kapható készítménnyel.

N 2020. 03. 14. 08:07

Tisztelt Doktrnő! A szifilisz a 3. fázisban is fertőz? 5 éve vagyok együtt a férjemmel és semmilyen tünetem nincsen, korábban sem észleltem. A férjemnél évente végeznek szűrést ő nem szifiliszes. Lehetséges hogy én ennek ellenére az vagyok és még a kapcsolatunk előtti időszakból hozom?

Kisbabát várok és az intereten a legtöbb helyen azt írják hogy a szifilisz lehet észrevétlen is. Szűrésre már elmentem, de azt mondták hogy 3 hét az eredmény. Köszönettel: Egy aggódó kismama

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:38

Nem egészen értem, hogy ha most tesztelték, aminek az eredménye még nincs kész, miből gondolja, hogy szifilisze van?

Nagy Anna 2020. 03. 14. 07:18

Kedves doktornő!

Sokat olvastam utána, hogy lehet évekig nem veszik észre vagy nem jelentkezik olyan tünet bizonyos fertőzésekkor, gondolok itt:chlamydia,ureaplazma,mycoplazma

Ilyenkor előfordulhat valakinek már ezek következménye miatt eltávolítják a méhét?

Ezt csak azért kérdem, mert láttam valahol, hogy krónikus kis medencei fájdalmat okozhat és megtörténhet ez is..( e miatt nagyon félek, mert lehet hasonló helyzetben vagyok)

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:39

Ilyen okból kifolyólag biztosan nem távolítják el senki méhét.

Laci 2020. 03. 14. 06:44

 

Partnerem szifiliszes lett, az utóbbi időben csak velem volt kapcsolata. Rögtön elvegeztem egy otthoni gyors tesztet magamon, negatív lett másnap elmentem std szuresre még várom az eredményt. Neki az aktus után már 2 héttel jelentkezett gyulladás fájdalom, nekem eddig semmi 4 hét után, lehetek mégis fertőzött?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:40

Elméletileg lehet, de biztosat csak a vérvételből elvégzett szerológiai vizsgálat eredménye mond majd.

Valaki 2020. 03. 14. 01:11

 

Elnézést előző kérdező vagyok annyi kimaradt hogy azóta piros fájdalmatlan seb kijött a szám szélén.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:43

Ez az eltérés nem tünete nemi betegségnek.

Valaki 2020. 03. 14. 01:02

Tisztelt Doktornő

Március elsején volt orális együttlétem de csak egy pillanatra.Mert észbe kaptam. Ondó nem került a számba. Viszont azelőtt 4 napja húzták a fogam ami kicsit vérzett és gennyes volt enyhén. Sajnos nem gondolkoztam tudom hogy hülyeséget csináltam. Lázamat óránként mérem 36,5 vagy 36,9(ekkor nagyon stresszelek,kiver a víz,folyton keresem a nyirokcsomókat.Torkom kicsit fáj bár a hurut már évek óta fenn áll reflux miatt. Nyirokcsomóim már 3 hónapja megvoltak nagyobbodva(reégen is nagyobbak voltak,hematológus vizsgálta,de ez a nyakon volt. Most eltelt 2 hét és a lágyéki tájékon nyirokcsomó megnagyobbodást véltem felfedezni. Butaságom előtt 3 héttel volt hiv,szifilisz,herpes szerológia negatív lett. Az lenne a kérdésem hogy mennyi az esélye hogy HIV-es lettem? Ha az lettem mik a kilátásaim? Új tesztet mennyi idővel érdemes csináltatni?

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:43

A leírása alapján nem érintkezett olyan testváladékkal, ami fertőző lehet. Új tesztet az együttlét után 3-5 héttel érdemes végeztetni, a megnyugtatása végett.

Robi 2020. 03. 13. 18:04

Köszönöm válaszát. De akkor érdekelne, hogy a vizelet eredméyben a "Kórokozó baktérium nem tenyészett ki, antibacteriális anyag nem tenyészett ki, gomba nem tenyészett ki" mondat miről informál?

Válaszát köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:45

Arról, hogy a vizeletből nem tenyészett ki ún, aerob baktérium. Nem vizsgálja az anaerob baktériumokat, Chlamydiát, gonorrhoeat, és számos más kórokozót sem.

Dorina 2020. 03. 13. 15:07

Kedves Doktornő,

Korábbi írásai között olvastam, hogy a gonorrheát, chlamidiát a szervezet kezelés nélkül is legyőzi előbb-utóbb. De vajon mennyi időre van szüksége ehhez? 2-3 évvel ezelőtti rizikós kapcsolat miatt érdemes még kutakodni, ha egyébként tünetmentes vagyok?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:47

Nem, ennyi idő után. Ezzel együtt egy szűrést csináltatni mindenkinek érdemes évente 1x, aki nemi életet él.

Timi 2020. 03. 13. 13:32

 

Tisztelt Doktornő az után szeretnék érdeklődni hogy. lehetséges az hogy gonorrhea fertőzés legyen úgy .hogy 3 évig nem okoz különösebb tüneteket?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 14:34

A gonorrhoea fertőzés nőknél gyakran, teljesen tünetmentes.

Kardos Szilvia 2020. 03. 12. 20:46

Tisztelt Doktornő,

Évek óta amikor rákszűrésre mentem a nőgyógyászomhoz mindig azt mondta gyulladást lát, így Kliont írt fel.

Amikor már sokadszorra csináltam végig a 10 napos klion kúrát, mondtam neki bármit is lát, ettől én nem tapasztalok változást.

Komoly panaszom nem volt. Laikusként normál mennyiségűnek ítélt folyás, nem folyamatosan, csak alkalomszerűen enyhe menstruációs jellegű alhasi fájdalom, nem tulajdonítottam neki jelentőséget...Szóval azt javasolta csináljunk egy 4 panelos STD vizsgálatot. Az ureaplazma pozitív lett Döbbenet.

Felírt summamed tablettát.2 db, egyszerre kellett bevenni.

Kb. 1 ora múlva hasgörcs, majd hasmenés követte. Másnap jeleztem az orvosnak, azt mondta semmi gond, ettől még egész biztos kifejtette hatását.

Kontroll 2 hónap múlva. Eredmény újabb 3 hét múlva, továbbra is pozitív.

Kóvetkező kezelés doxyciclyn napi 2x1 10 napon át. Majd 2 hónap várakozás.

Itt tartunk most.

Kérdésem az lenne, hogy ezt a betegséget terhesség idején nem szűrik?

Elképzelhető, hogy évek óta fennáll?

A magzatnàl nem okoz rendellenességet?

Gondolom, ha továbbra is pozitív vagyok az előbb is kimutatható, mint 2 hónap?

Valóban 3 hét mire kitenyésztik?

Vérből kimutatható?

Ha igen, hol lehet ez irányú vérvizsgálatot kérni.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Szilvi

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 13:01

Fontos lenne pontosan tisztázni, hogy Önnél most mi az, amit kezelni kell, és milyen állapotban van például a hüvelyflóra. Kicsit előreszaladt gondolatban, még nem látom bizonyítottnak, hogy bármilyen betegségben szenvedne. Vérvételi tesztnek nincs értelme ebben az esetben. Tenyésztés valóban 2-3 hét szokott lenni. Terhesség alatt nem szűrik. Ha a 10 nap doxycyclin mellett nem tűnik el (és a párját is kezelték, ha már kezelnek), és különösebb panaszt nem okoz, nyugodtan lehet élni tovább mint eddig.

Reki 2020. 03. 12. 07:07

 

Jónapot Szeretném még kérdezni hogyha hűséges házaspárok csak egymással fekszik le akkor hogy alakulhat ki STD? Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 13:03

Vannak olyan kórokozók, melyek nem kizárólag nemi úton terjednek, például a HPV is. Ezen kívül a kórokozók besorolása egy mesterséges rendszer, nem feltétlen logikusan, például az influenzát is nyilvánvalóan elkapja az ember szexuális úton, mégsem tartozik az STD-k közé.

Gábor 2020. 03. 11. 23:47

Kedves Doktornő!

Partneremmel történő együttlét után (orális szexhez nem használtunk gumit) 1-2 héttel néha csípő érzést érzek a húgycsövemnél (nem pisilés közben), néha a heréim is fájnak, és többször kell pisilnem.

Sok mindent megnézettem. Hiv, szifilisz, hepatitisz, klamídia, tripper negatívak lettek. Viszont a húgycső kenet vizsgálat eredménye ez lett:

"Húgycső váladék:

Baktérium: Gram poz. pálcák kevés Gram poz. diplococcus

Gomba: nem látható

Megjegyzés: kevés hámsejt, kevés fvs.

Megjegyzés: Panaszok esetén tenyésztés iavasolt."

Vízelet tenyésztés és húgycsőből vett kenet tenyésztés eredménye azonban negatív lett. Bár igaz, mondták, hogy a húgycsőből vett mintát a legutóbbi pisilés után 2-3 órával kéne elvégezni, nekem pedig csak fél óra telt el azóta akkor.

Továbbá ureaplazmát és mikroplazmát nem nézettem.

Tud-e valamit javasolni? Kell-e foglalkozni ezzel tovább, vagy ez biztosan nem nemi betegség?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 13:30

Ennyi negatív teszt után én nem végeznék több vizsgálatot.

Alex 2020. 03. 11. 20:55

Tisztelt Doktornő!

Korábban már írtam fityma panasszal kapcsolatban, ami úgy tűnik elmúlt. Viszont a makkomon még ilyen irritációs, enyhe égő és diszkomfort érzést tapasztalok.

Voltam már 3 féle labor vizsgálaton és minden negatív lett. Vizelet üledék, vér és húgycső minta is volt.

Urológiai megbetegedésem és húgyúti problémám nem volt. Bőrgyógyásznál jártam legutoljára, aki diagnózis szerint;

Balantis irritata és vulvovaginitis candidosa tünetet állapított meg. Korábban a travocort és canesten kenőcsök hoztak javulást. Jelenleg pimafucortot használok, legalább 2 hétig. Illetve kaptam fluconazole 1db gyógyszert is amit bevettem. Így mivel ez gombás fertőzésnek tekinthető, elkezdtem C, D vitamint, valamint Grapefruit mag kivonat cseppet is szedni az immunrendszer erősítése végett. De kicsit aggódom, hogy nem fog elmúlni :( Egyébként a makk trrületén nincsennek kiütések, folyás sincs. Inkább a makk része száraz és enyhén ekcémás. Ön szerint mit kéne még tennem, ha nem múlik el? Vizelet tenyésztés és ondó tenyésztés vizsgálat még nem volt, bár nem tudom az segítene e, mert a vizelet és ejakuláció fájdalommentes. Így nem tudom mit kéne tenni még

Üdv: Alex

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 14:36

Szerintem minden kezelést abba kellene hagyni, amennyiben 2-3 hét kezelés nélküli időszak után tünetek jelentkeznek, meg kell próbálni a fertőzésen kívül az egyéb bőrbetegségek tekintetében is átgondolni a további terápiát.

Péter 2020. 03. 11. 15:27

Kedves Doktornő!

Nemibeteg gondozóban jártam, mert gombát fedeztek fel a makkomon,ami nehezen múlik. Kb.6hónapja vagyok kapcsolatban jelenlegi barátnőmmel. Nagyon hipochonder vagyok és az első együttlétünk után 5 hét 2 napra elmentem egy hiv tesztre a synlab-ba. Hiv1,2antitest hiv1antigén (cmia,abbott) negatív.Most a nemibeteg gondozóban is csináltak hiv és szifilisz tesztet,amire várok.Mondtam, hogy kb 5hónapja voltam,azt mondták, bármi lehet.Nagyon félek és ideges vagyok, hogy lehetséges, hogy hiv fertőzött vagyok és nem muatta ki a teszt?Olvasok mindent a neten, ezért fordultam Önhöz! Ön szerint megnyugodhatok a teszttel és nyugodtan várjam a gondozó tesztjét?

Köszönöm szíves válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 14:37

Szerintem nyugodjon meg. A HIV teszt nagyon nagy érzékenységű, ha lett volna fertőzése, kimutatta volna.

Eszter 2020. 03. 10. 16:40

 

Doktornő, lehet valakinek csak egy darab nemi szemölcse? Találtam egy nagyon pici. kb 1mm-es szemölcsszerű valamit közvetlenül a végbélnyílásom mellett, fogalmam sincs mióta lehet ott, lehet, hogy mindig is ott volt, csak eddig nem vettem észre. Lehet, hogy nemi szemölcs? De azok nem csoportosan szoktak előjönni? Semmilyen panaszt nem okoz egyébként, teljesen véletlenül bukkantam rá.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 14:38

Nem valószínű hogy nemi szervi szemölcs. Mutassa meg bőrgyógyásznak, szükség esetén HPV vizsgálatot is lehet kérni.

Virág 2020. 03. 08. 16:06

Tisztelt doktornő,

Kb három hónapja égető fajdalom van a vagina nyílásánál, de néha elmúlik és visszajön, menstruáció közben leginkább. Pisilés közben nem fáj, rettenetesen viszket. Egy hónapja voltam egy fiúval, akinek most pisilés közbe fáj és apró pöttyös a pénisze. Ő volt orvosnál, én még nem. Otthoni hüvelytesztet csináltam, negatív lett, de a Beliema intim krémet használom, amitől irritáltabb lesz. Mit csináljak?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 14:40

Menjen orvoshoz. Sajnos így nem tudom megmondani, mi a baj, de a leírás alapján szükség lenne hatékony kezelésre.

Szász Zsuzsanna 2020. 03. 06. 13:23

 

Tisztelt Doktornő! Kb. 2 ève fertőződtem meg genitalis Herpessel. Azóta a hólyagok kb. 4 szer jöttek ki, viszont 2-3 hetente szenvedek a tüneteivel. Égő, viszkető érzés a hüvelyen, a hátsó combok húzódása, gyakori vizelèsi inger. Voltam nőgyógyàsznál, ő nem lát semmilyen gonbát vagy fertőzést. A hólyagom fala megvastagodott azt mondta, az lehet a herpesztől? Tudna tanácsolni valamit amivel ezeket a tüneteket megszüntethetem? Sajnos a páromnak is van , ezért folyton oda vissza működik az egész, megnehezítve ezzel a hétköznapjainkat! Válaszát előre is köszönöm . Tisztelettel : Zsuzsa

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 14:42

A herpesz tudtommal nem okoz hólyagfal megvastagodást, emiatt urológushoz kéne fordulni. Nem egészen értem, hogy a mi az, ami kiújul, és herpesz, és mi az, ami attól független panasz, és mindezeket a párjával kapcsolatban sem tudom összefüggésbe hozni.

szalai attila 2020. 03. 06. 06:40

Tisztelt Doktornő !

Február 5-n volt egy futó kapcsolatom egy férfival.. Csókolózás egymás simogatása történt. Sajnos A nemi szervemet orálisan kényeztette. Közben és simogattam a péniszét. Éreztem, hogy erősen váladékozik.

Nem tudom biztosan (félhomály volt) hogy elélvezett-e vagy más nedv jött ki onnan. Ezután én azzal a kezemmel mellyel öt kényeztettem, önkielégítést végeztem. Másnap reggel vettem észre, hogy nagyon piros a makkom. Canesten krémmel kenegettem. Majd 10-től l Batrafennel. kb.13-n elmúlt.

Párommal még ezen a napon együtt voltunk. A párom hölgy. Az együttlét után másnap ismét megjelent a pirosság a makkon. Ezután elszaladtam egy bőrgyógyászhoz akinek megmutattam a kétoldali pirosságot. Természetesen elmeséltem az előzményeket is. Ö ránézett és közölte, hogy nem lát semmit rajta. Felírt egy mosakodó kenőcsőt.

Sajnos azóta már nyirokrendszeri fájdalmaim vannak. Kéz-láb zsibbadás ,hőemelkedés , csipő- és égető érzés a makkon, derékfájdalom és torokgyulladás.

Most hétfőn mentem a kerületi sztk-a ahol elmondtam ezeket .Levették a vért és a vizeletet. Azt mondták megnézik mindenre.Egy eredmény már van Szifilisz negatív lett.Felírták a Travocort kenőcsőt.

Tegnap elmentem a háziorvosomhoz. Közöltem vele a dolgokat.Megvizsgált.Talált valamit a tűdömben.Sajnos tompán fáj ott valami és köhögök.Beutalt komplett vérvételre és vizeletre.Felírta az Azi Sandoz 250mg. gyógyszert. Ráadásul a páromnak is elkezdett a a hólyagja fájni és szintén köhög. Voltam most csütörtökön gyors Hiv teszten.Egyenlőre negatív. Ma megyek tüdőröntgenre és a laborba.

Holnap a párommal....megpróbálok egy magánrendelőbe bejutni.

Tisztelettel kérdezem a Doktornőt...MI vagy mik lehetnek ezek a kórokozók illetve az sztk-n kaphatok-e valamilyen gyógyszert ezekre a tünetekre és a fájdalmaim enyhítésére?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:51

Mivel már szedi az antibiotikumot, kis eséllyel fogják kimutatni magát a kórokozót. Valószínűleg felső légúti fertőzése van, ennek megfelelően kell tovább vizsgálni és kezelni.

Ole 2020. 03. 05. 22:17

 

Kedves Doktornő! Párommal majd fel éve nem sikerült egészséges szexuális kontaktusba kerülni, mert folyamatosan fennáll valamilyen betegség mindkettőnknél. (Röviden, mielőtt megtörténne a behatolás, mindketten fájdalmat érzünk, és annyiban hagyjuk a dolgot, hogy hátha egyszer majd változik a dolog). Nőgyógyászaton, urologian, STD ambulancián, mindenhol voltunk, minden teszt negatív lett, mindenhol küldtek körbe a másikhoz, és jelenleg is csak találgatunk, hogy mi lehet a probléma. Esetleg volna valami ötlete, hogy milyen úton induljunk el a továbbiakban?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:55

Nehezen tudok elképzelni olyan fertőző betegséget, ami ilyet okozna. Én szexológus felkeresését javasolom, ha felmerül benne szervi ok, úgyis a megfelelő helyre fogja irányítani Önöket.

Timi 2020. 03. 05. 13:09

 

Párom klamédiás lett én még nem tudom az eredmányt de van két 22 hónapos gyerekünk ök elkaphatták tőlünk ezt a betegséget terjed úgy hogy megfogjuk a kezüket ők meg beveszik a szájukba! Válaszát köszönöm egy aggódó anyuka

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 22:58

Ha a párjánál a Chlamydia vizsgálat eredménye pozitív, és Önök voltak együtt, akkor Önnek is meg kéne kapni a kezelést, akármi az eredménye. A gyerekek ilyen formán nem fertőződhettek, náluk a szülés az az alkalom, amikor elkaphatják a baktériumot. Szemészeti és légúti betegséget okozhat újszülötteken.

Dévid 2020. 03. 04. 20:05

 

Szép napot Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy egy kétes együttlét után 5hétre egy vérvételes hív teszt mennyire megbízható?? Lehet,hogy nem mutatja ki még ennyi idő után? Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:00

A teszt ennyi idő után teljesen megbízható, nyugodt lehet.

István 2020. 03. 04. 12:53

Kedves Doktornő!

Olyan kérdésem lenne, hogy elküldtek szerológiai vizsgálatra(formanyomtatvánnyal) belgyógyászatról és bőrgyógyászatról. A belgyógyászat HBV markerek vírus szerológiát kér vérből, a bőrgyógyászat Hepatitis B Vírus(HBV) szerológiát kér vérből. Melyik papírt adjam be a laborba? Mi a különbség a két vizsgálat között, melyik a hasznosabb?

A laborba azt mondták, hogy egyiket adjam be mert az eredményt megkapja mindkét orvos ezért érdekelne.

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:04

Ha a beutaló ugyanabba a laborba szól, akkor nem értem, miért van két megnevezése egy tesztnek. Bármelyiket adja oda, azt kéne hogy megnézzék, volt, vagy van-e B típusú fertőző májgyulladása.

Gregoricsi 2020. 03. 04. 10:01

Tisztelt Doktornő!

Nekem volt HPV szemölcsöm eltávolítottak nés csinàltak hpv dns tesztet, ami negativ lett.

Most újra megjelent rajtam szemölcs, milyen tanácsot adna nekem?

Milyen vizsgálatot csináltassak még?

Illetve a barátnőm ,hogy megbizonyosodjunk arról, hogy most pontosan akkor fertőzőek vagyunk e, vagy lappang e bennünk a fertőzés?

Egy STD szűrés segíteni?

Mert nekem csak ez a dns vizsgálatom volt.

Köszönöm,

Gergő

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:08

Honnan történt a mintavétel a HPV teszthez? Ha a szemölcs felszínéről, és negatív, akkor vagy olyan típusú HPV okozta a szemölcsöt, melyet nem vizsgál a labor, vagy nem HPV okozza. Elég nehéz lenne eldönteni, melyik. Vissza kellene mennie a bőrgyógyászatra, és a látott kép alapján megpróbálni pontosítani a diagnózist.

Évi 2020. 03. 03. 13:57

Tisztelt Doktornő!

Ureaplasma parvum pozitív lett a kontroll tenyésztésem is, második alkalommal. Férjemmel most doxycyclines kezelést kaptunk. Babát szeretnénk. Tünetem nincs. Kérdésem az lenne, hogy, ha a harmadik kontroll tenyésztés eredménye is pozitív lesz, érdemes e folytatni az antibiotikumok szedését, így, hogy nincs tünetem. Most párhuzamosan Lactofeel hüvelygélt is alkalmaznom kell. Válaszát köszönöm!

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:09

Ezt a kérdést vizsgálat után kell eldönteni, anélkül nem lehet.

Ureaplasma 2020. 03. 02. 01:34

Tisztelt Doktornő! Ureaplasma species 10^5cfu/ml

Mycoplasma hominis 10^3 cfu/ml

Str. agalectiae

tenyészett a nőgyógyászati vizsgálat során. Ofloxacyn hatóanyagú gyógyszert írtak fel 3x1.

Kérdésem: A gyógyszer hatóanyag ill. dózis megfelelő e? Nem kellett volna hosszabb ideig szedetni mint 3 nap? A partnerkezelésnél szükséges e ua. a hatóanyaggal kezelni, vagy pl. tetracyklin hatóanyag is ugyanúgy jó?

Mennyi ideig kell szedni gyógyszert hogy negatív legyen az eredmény? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:12

3 nap antibiotikum tényleg nem tűnik elégnek. A leletével keressen fel egy nemigyógyászt. Az ofloxacin akkor lehet jó, ha történt tenyésztés, és a baktériumok érzékenyek rá. Ha nem történt, valószínűleg a doxycyclin a legjobb választás.

Rácz László Péter 2020. 03. 01. 20:47

Tisztelt Doktornő!

Még tavaly nyáron az apám egy szifiliszes nőt vitt kórházba az autónkal.Csak később tudtam meg,hogy

Szifiliszes.Azóta eltelt kb. 7 hónap,de kb. másfél hónapja cseng a fülem,van néhány kiütésem az arcomon

néha kimerült vagyok,néha zsibbadnak a végtagjaim.Lehetséges,hogy elkaptam?Úgy értem,

olvastam,hogy így nem fertőz,de nyugodtabb lennék ha tanácsot tudna adni.

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:13

A szifilisz nem fertőz ilyen módon.

ylo 2020. 03. 01. 16:09

Tisztelt Doktornő!

A párommal 2 hónapja vagyunk együtt. Korábban 2x volt klamídiája (utolsó 1 évvel ezelőtt), herpesz szimplexxel is megszenvedett. Február 7-én hagyta abba a herpesin 400 szedését. 24-én jelezte a párom, hogy minimális áttetsző vízszerű váladék távozik a húgycsövéből. Fájdalmas vizeletürítés jellemzi. Pár napra rá seb keletkezett a makkján, ami a herpeszes sebekre emlékeztet és a váladék reggelente fehéres/sárgás.

Lehetséges, hogy a váladékozás és a nehezebb vizeletürítés (alapjáraton vese problémái vannak, ha nem iszik eleget fáj a vizelés) nem nemibetegség következménye? Voltunk Afrikában, ahol megfázott lehetséges, hogy abból maradt vissza valami vagy onnan hozott haza valamit, pl: fertőzött víz..? Esetleg előző kapcsolatból hozott (minimum 2 hónappal ezelőttről) lappangó nemibetegség? Vagy gombás fertőzés?

Szeretném elhinni neki, hogy nem járt másnál.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:14

Még mielőtt elkezdene antibiotikumot szedni, menjen el nemigyógyászhoz, és végezzenek teszteket. Utána lehet biztosat mondani.

Anonim 2020. 03. 01. 11:57

Kedves Doktornő,

a múlthéten kaptam meg az STD szűrésem eredményét, amelyben pozitív lett az ureaplasma, a gardnerrella és a HPV is. Az első kettőre kaptam gyógyszert és hüvelykrémet, viszont a HPV-re azt mondta a nőgyógyász, hogy nem kell vele semmit csinálni, csak menjek majd nyáron méhnyakrák szűrésre (mert akkor szoktam minden évben). Ez egy kissé nyugtalanít, hiszen a leletemen az áll, hogy több HPV típus együttes jelenléte pozitív, alacsony illetve magas kockázatú is. Valóban nincs vele semmi teendőm? Illetve a párommal mit kell ilyenkor tennünk? Valószínűleg már ő is elkapta tőlem, de ha befejeztem a gyógyszerek szedését akkor élhetünk nemi életet gumióvszer nélkül? Vagy innentől mindig használnunk kell? Illetve neki nem írtak fel semmit, nem kellene neki is gyógyszert szednie az ureaplasma és a gardnerella miatt?

Kérem segítsen, mert nagyon aggaszt ez a dolog, hogy a hpv valóban csak annyi volna és nincs további teendőm csak várakozni. Illetve akkor innentől nem is dohányozhatok, mert az szintén előidézheti hpv-vel együtt a méhnyakrákot?

Köszönöm előre is válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:18

Alaposan és gondosan ellátták, nincs miért aggódni. A HPV valóban nem releváns, és tenni sem tud ellene sokat, az immunrendszer majd eltünteti. Az egyetlen, amit megtennék, az a párja Ureaplasma tesztje, ami ha pozitív, akkor neki is kell kezelés.

Róbert 2020. 02. 29. 18:29

Tisztel Doktornő!

Január közepén egy védekezés nélküli orális szexben volt részem,úgy 3 hét múlva egy kb.0,3 mm-s apró kis kitüremkedés jelent meg a péniszem tövében.A péniszem megduzzadt és olyan fura volt pár napig. Jobban megvizsgáltam magamat és a felfedeztem,hogy a nyelvemen fehér lepedékszerűség a nyelvháton pedig ilyen kiütés szerűségek jelentek meg.Urológushoz fordultam,aki bőrgyógyászhoz irányított,kaptam rá Verrumalt és ezzel el is intézte a dolgot.Bennem viszont felmerült,hogy nem-e lehet ez szifilisz,ezért egy otthoni tesztet rendeltem az aktus utáni 4 héten,amely negatív lett.Azután egy anonym szűrőhelyre is is elmentem,ahol csináltak gyorstesztet amely HIV-e és szifiliszre is negatív volt.Ez a 42-k napon volt az aktus után.Az lenne a kérdésem,hogy ezek a gyorstesztek mennyire megbízhatóak?Mert az eset óta nincs egy nyugodt napom,állandóan ezen jár az agyam.Előfordulhat az,hogy szifiliszt és Hiv-t is kaptam egy orális aktus során?Néha vérzik az ínyem és nagyon félek,hogy ez végett megfertőződhettem.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:20

Nem valószínű, hogy a gyorstesztek tévedtek, de ha egészen nyugodt akar lenni, vetesse le a vérét ún. szerológiai vizsgálatra.

N. Péter 2020. 02. 29. 13:23

Tisztelt Doktornő! A történetem "röviden" : November végén volt egy orális alkalmi eset, ahol nem védekeztem. 2 napra rá sűrű vizelési ingerem, és vizelésem is volt. Ez 1-2 nap alatt elmúlt, de azért elmentem urulógushoz, aki ondóból baktérium tenyésztést kért (gonorrhea, Chlamydia, Mycoplasma,Ureaplasma). Minden negatív lett. Karácsony előtt ismét előjött a sűrű vizelés. PCR vizsgálatot végeztek, ismét ondóból az előző 4 betegségre. Itt a doki felírt 10 db 200-as doxycyclin-t (napi 1). Mivel az eredmények csak az új évben voltak várhatóak, közben beszedtem a gyógyszert. A gyógyszer szerintem a gyomromat kikészítette -amit kicsit úgy érzek, hogy még a mai napig sem 100%-os-, pedig ittam mellé probiotikumot. Illetve a gyógyszer után a makkomon apró piros foltok jelentek meg, amik hol jobban látszottak, hol kevésbé. A gyógyszer beszedése után 2 héttel elmentem egy magán orvoshoz, ő a hugycsőből kenetet vizsgált, illetve szintén PCR vizsgálatot kért, de most már vizeletből. Továbbá volt vérből szifilisz ill. hiv teszt. Minden negatív lett. Azóta eltelt másfél hónap, viszont a makkomon továbbra is megmaradt egy 3-4mm-es piros folt, ami korábban soha nem volt. Ez nem fáj, nem gennyezik, de azért a dolog nem hagy nyugodni.

Ön szerint ha korábban volt esetleg valami nemi betegségem, akkor az lehetséges, hogy még bennem van, csak a tesztek nem mutatják ki az antibiotikum miatt? Érdemes lehet még pcr tesztet csináltatni vizeletből? (a legutóbbi ugye antibiotikum után 2 héttel történt) Illetővel ha a hugycsőből végzett tesztek negatívak, akkor van rá esély, hogy mégis van baktérium, és megfertőzhetek még mást így? Közben alakult egy fix kapcsolatom, ahol elhagynánk az óvszert, de eddig még nem mertem ezt megtenni.. Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:22

Ennyi teszt nem téved, és az antibiotikumot is beszedte, szóval a fertőzéses eredetet nem tartom valószínűnek. Szerintem megnyugodhat, de ha aggasztja a piros folt, forduljon bőrgyógyászhoz, vagy menjen vissza.

Vivien Katalin 2020. 02. 29. 11:41

 

Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy az egyik munkatarsam a tripper nevezetű betegséget elkapta. 4-5en dolgozunk a helysegben felvaltva napi szinten, van bármi esélye annak hogy az egyetlen közös wc amit használunk, el kapjuk tőle? Többen írták hogy nemi úton terjed csak, de írták máshol hogy a wc kétes dolog lehet. Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:23

Ilyen módon nem lehet trippert kapni.

Máté 2020. 02. 29. 10:50

Tisztelt Doktornő!

Egy tavaly nyári meggondolatlan együttlét után idén februárban Herpes pozitivitást igazolak nálam (férfi vagyok). Meg is kaptam az aciklovír terápiát. Közben, még a tünetek előtt összejöttem valakivel akivel tartós kapcsolatban vagyunk. Viszont eddig csak óvszerrel védekeztünk, mert az STD eredményem előtt is gondoltam, hogy valamit elkaptam, a tünetek alapján ám amikor összejüttünk, pont nem voltak tüneteim. Mivel mindent nyíltam kezeltem, elmondtam neki, hogy miért vigyázzunk szex közben. Mikor megkaptam a Herpes pozitív eredményt, utána megnyílt nekem és elmondta, hogy 3 éve HIV+, CD4 száma 900 feletti és "undetected". ( A lelki dolgokra itt nem térnék, első reakció nyílván shock volt, de aztán megértettem miért nem mondta el azonnal és elfogadtam a helyztete, ami jelen állás szerint nem egyszerű.)

Három kérdésem lenne. Az egyik, hogy van-e értelme szednem rendszeres időközönként aciklovír kúrát tünetek jelenléte nélkül azért, hogy ne is jöjjenek elő illetve hogy minimalizáljam az átfertőzést a páromra, pl.3 havonta vagy 6 havonta.

A másik kérdésem ( amit még nem tudtam megkérdezni párom tanácsadójától, ezért Öntől tudom most csak megkérdezni), hogy ha "undetected" a párom és esetleg óvszer nélkül szeretkeznénk, az Ön tanulmányai és tapasztalatai alapján, van rá esély, hogy elkapjam a HIV-et? Olvastam a "partner/partner2" tanulmányt és abban 0 volt az esetek száma amikor egy "undetected" fél átfertőzte a partnerét.

A harmadik kérdésem, hogy ma Magyarországon PrEP terápiára van-e mód a helyzetemben, mikor a párom HIV+?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:27

Az aciklovirt véleményem szerint lehet szedni 3-6 hónapig, megelőzve ezzel a gyakori kiújulást. Ha a vírus szám a kimutathatóság határa alatt van, nem fertőző a beteg. A PrEP-re van lehetőség, de jelenleg a járványügyi helyzet miatt nem tudom, hogyan lenne megoldható hogy a megfelelő orvoshoz eljusson.

Zoltán 2020. 02. 29. 09:48

Tisztelt doktornő!

Kérem ha tudja, árulja el, hogy a hiv gyorstesztekhez használt folyadék (amivel a vért keverik/higítják mielőtt a tesztre csepegtetik) az mi? Ha ez nélkül, csak a vért cseppentjük a gyorstesztre, ez befolyásolja az eredményt?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:31

Nem tudom, azt kellene megkérdezni, aki higítja. A különböző tesztek történhetnek más más metódussal, az adott teszttel kapcsolatban kell érdeklődni.

Réka 2020. 02. 28. 23:18

Tisztelt Doktornő!

Úgy tudom, hogy a hpv fertőzés nagy mértékben hozzájárulhat a végbélrákhoz is, Nekem tavaly nyáron konizációt csináltak (magas kockázatú hpv típus). A nemrég csináltatott rákszűrés még mindig hpv fertőzést jelez a kérdés az lenne, hogy pl gyakori anális szex miatt aggódnom kellene-e a végbélrák kialakulása miatt? Ha igen ezt milyen vizsgalaton lehet szűrni ?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 20. 23:34

Proctológiai vizsgálat során van lehetőség a végbél nyálkahártya HPV szűrésére is. Minden továbbit a vizsgálat után a proctológus tud megmondani.

Robi 2020. 02. 28. 14:58

Üdvözöm.

Azt szeretném kérdezni, hogy egy vizelet-teszt eredménye utalhat-e valamiféle STD-betegség jelenlétére? Gondolom, ez egy rutin-teszt volt, amit néztek:nitrit,Ph,fehérje,cukor,ketontest,urobilinogén,bilirubin,fehérvérsejt,vörösvérsejt,üledék.

Mind negatív lett, illetve még ez szerepel a lapon:" Kórokozó baktérium nem tenyészett ki, antibacteriális anyag negatív,gomba nem tenyészett".

Szóval,az érdekelne, hogy ezek az eredmények jelentik-e azt, hogy valószínűleg nincs STD-betegségem? ( Mármint olyanok, amiket nem vérből lehet kimutatni)

köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 03. 13. 15:20

Nem, ezekből nem lehet levonni következtetést az STD betegségekre vonatkozóan.

Juli 2020. 02. 28. 10:11

Tiszelt Doktornő,

Ha bebizonyosodik valakiről, hogy nemi betegsége van, a korábbi partnereket mennyi időre visszamenőleg kell értesíteni? A bakteriális fertőzésekre gondolok itt most elsősorban.

Köszönöm,

Juli

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:10

Az attól függ, milyen kórokozó, és jelentkeztek-e egyértelműen tünetek, vagy tünetmentesen kiszűrt fertőzésről van szó. 1-2 hónap biztosan, de akár fél-1 év is lehet.

Wilkinson 2020. 02. 28. 05:19

 

Tisztelt Doktornő! 2019 októberében std szűrést csináltattam. A szifilisz teszt a Treponema pallidum IgG/IgM/ELISA (SIEMENS) negatív, Treponema pallidum /Syphilis RPR (OMEGA) negatív. Palladium szeronegativitás. Fruss vagy korábban lezajlott fertőzésnek szerológiai jele nincs. Kérdésem az lenne, hogy ettől lehet sokkal régebbi fertőzésem amit a teszt nem mutatna ki? Augusztus óta fülcsengésem van, néha elviselhetetlen, gyengék a végtagjaim és fájnak zsibbadnak. Már minden ezekkel a tünetekkel kapcsolatos vizsgálatokat elvégeztek, gerinc és minden más. Válaszát köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:16

Igazából a neurológusával kellene megbeszélni. ha gyanú van rá, hogy szifilisz okoz központi idegrendszeri tüneteket, akkor meg kell csinálni a szifilisz teszteket gerincvelői folyadékból, azaz el kell végezni a lumbális gerinc csapolást.

Baja Zsolt 2020. 02. 26. 22:47

Jonapot Doktorno!

Ha aktus utan 29. napon voltam vervetelen ahol szifiliszt vizsgaltak es az eredmeny negativ lett mennyire biztos az eredmeny ? Tudom h 45 nap utan lehet azt mondani h az eredmeny 100%os de mar 29 nap utan is eleg biztosnak mondhato?

Elore is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:22

Elég biztos, szerintem nyugodt lehet, de valóban a javaslat az, hogy ismételje meg 2 hét múlva kb.

Nagy Emese 2020. 02. 26. 10:40

Tisztelt doktornő,

Pisilés után a WC papíron szokott lenni kevés fehéres néha picit világos sárgás nyúló szagtalan folyás, nem sok és nem minden pisiles után..

Ovuláciokor is tudom, hogy szokott ilyen lenni de az nekem pár napja lejárt.

Össze vissza olvastam itt a neten, lehet akár Chlamydia is. Nagyon megijedtem, utoljára szeptemberben voltam dokinál, akkor fertőzés nem jött szóba...

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:24

Önmagában amit leír nem kóros. Annyit hozzátennék, hogy ha nem STD rendelésen járt, akkor a fertőzés nem fog szóba jönni, hacsak Ön külön nem kér teszteket ez irányban. Egy Chlamydia fertőzésnek semmilyen látható tünete nincsen, sokszor a méhnyakon se, és a kórokozó olyan kicsi, hogy mikroszkópban sem látszik, szóval elvi esélye sincs, hogy az orvos hívja fel rá a figyelmet.

Anna 2020. 02. 25. 11:33

Kedves Doktornő,

3 éve együtt élünk a párommal hűséges kapcsolatban. Óvszer nélkül élünk nemi életet. STD-nk nem volt soha, vagy legalábbis nem tudunk róla. HIV és HPV szűrésen jártunk a kapcsolatunk elején mindketten, hepatitis ellen én be vagyok oltva. A közeljövőben szeretnénk belevágni a babaprojektbe. Olvastam mostanában ezzel kapcsolatban, hogy bizonyos std-k évekig tünet nélkül jelen lehetnek a szervezetben, és meddőséget okozhatnak. Van arra reális esély, hogy még a kapcsolatunk előtt megfertőződhettünk valamivel és a kórokozó még mindig jelen van a szervezetünkben (folyamatosan átadogatjuk egymásnak)? Őszintén szólva különösebben nem aggódok a dolog miatt. Korábban sem éltünk kicsapongó életet és feltételezem, hogy ennyi idő alatt már észrevettük volna, ha valami gond lenne, de azért egy szakértő véleményét mindenképpen meg akartam kérdezni ezzel kapcsolatban.

Köszönettel,

Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:30

Szerintem, ha nincs semmilyen panaszuk, és nem aggódik emiatt, akkor nem szükséges. A terhesség előtt javasolt egy citológia, esetleg azzal egy időben le lehet venni Chlamydiára tesztet, és akkor nagyon percízen jár el, és különösebb plusz kelletlenséget nem okoz.

Zita 2020. 02. 25. 11:19

 

Tisztelt Doktornő! Egy szőrtüszőm begyulladt(legalábbis annak véltem),amit kinyomtam,fertőtlenitettem, mint ezelőtt bármikor. 2 napra rá kisebesedett, és azóta is váladékozik, nem gyógyul. Be is van duzzadva. Jövő hét keddre kaptam orvoshoz időpontot, de állandó fájdalmat okoz a nem gyógyuló váladékozó seb, pont a fehérnemű vonalánál a külső szeméremajkam mellett. Illetve a duzzanat sem megy lejjebb. A kérdésem az volna, hogy amig nem tudok orvoshoz menni, esetleg kezelhetem-e aloe veraval vagy kamillaval a fajdalom, illetve gyulladás csökkentése érdekében? Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:33

Szerintem Betadine oldattal fertőtlenítse, és tartson ki, sebész valószínűleg meg fogja nyitni.

Tina 2020. 02. 25. 00:02

Kedves Doktornő!

Az exemtol sikerült elkapnom a nemi herpeszt... Decemberben jött ki kaptam kezeket gyógyszert.. Vegigszedtem, kentem.. Most jól vagyok elvileg.

Gyakorlatilag viszont mivel nincs partnerem és egyenlőre nem tervezek ezért önkielégítek....mielott kijott a herpeszem nem volt ezzel gondom viszont most nem tudok elmenni és fáj is a hüvelynyilasom utána.. Erős égő érzés és érzékeny.. Van összefüggés a herpesz és e között? Félek ha lesz új párom vele is fájdalmas lesz vagy nem lesz orgazmusom.. Előre is köszönöm a választ

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:35

Nem gondolnám, hogy van összefüggés, orvosi értelemben, viszont egy friss herpesz eléggé meg tudja viselni az embert lelkileg, ez egy gyakori probléma. A libidó csökkenésnek számos oka lehet, ha nem oldódik meg, forduljon szexológushoz.

Anonym 2020. 02. 24. 16:35

 

Tisztelt Doktornő, ha volt egy friss vagas a kezemen, aktus elott egy oraval, es aktus utan megfogtam az ovszert, melyen igy lehetett huvelyi valadek, akkor elkaphato a hiv?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:35

Nem.

Tóth János 2020. 02. 23. 19:24

Tisztelt Doktornő!

Több hónapja nem szedek antibiotikumot, viszont az urológus javaslatára vese teát, tökmagolajat és tőzegáfonya tablettát szedek/fogyasztok. Mivel a problémám jó ideje fent áll, ezért elhatároztam, hogy elmegyek STD szűrésre. A fentebb felsorolt dolgokat elég ha egy héttel a vizsgálat előtt elhagyom, vagy egyáltalán befolyásolják a vizsgálat eredményét?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:36

Nem befolyásolják, ezeket szedheti nyugodtan.

12...4041>