12...3839>
Laci 2020. 02. 13. 18:19

Tisztel Doktornő!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérem szíves segítségét, tanácsát.

8 hónapja ért véget legutóbbi párkapcsolatom, ami közel 3 évig tartott. Mivel mindketten megbíztunk a másikban, óvszert nem használtunk, sem vaginális, sem anális együttlétek során. Sajnos azonban párom részéről képbe jött egy 3. fél, így elváltak útjaink.

Kb. előtte 2-3 hónappal vettem észre, hogy a nemi szervem tövében egy kb 1/2 cm nagyságú, illetve egy kisebb szemölcs szerű kinövés keletkezett. Mivel egyéb panaszok nem jelentkeztek, s fentiek miatt kizártam a nemi fertőzést, nem tulajdonítottam jelentőséget a dolognak. Sajnos általában az utolsó pillanatig halogatni szoktam, hogy orvoshoz forduljak, így arra gondoltam, idővel elmúlik..

Később arra gyanakodtam, hogy talán egyéb altáji probléma állhat mögötte: ülőmunkát végzek, így egy éve voltak kisebb aranyeres problémáim, melyek kúpos kezelés hatására elmúltak, igaz esetenként vissza-visszatérnek. Ezen felül prosztata problémák is felmerültek, hosszabb ülés után néha erős vizelési ingerem támad, ami esetenként amilyen hirtelen jön, úgy távozik. Pár hete az interneten azt olvastam, hogy a prosztata gyulladás okozhat végbél polipot is, aminek egyik tünetének az altájon keletkező szemölcsöt írták. Illetve pár napig egy másik tünetét is produkálni véltem: hirtelen jövő széklelési inger formájában, melynek során éppenhogy elértem idejében a toalettet..

Szóval jelenleg ott tartok, hogy kezdem feladni, hogy a neten olvasottak alapján valaha is pontos diagnózist állítok fel magamnak, ezért belátom, hogy ideje lenne végre szakemberhez fordulni... Ebben kérném a segítségét, hogy milyen irányban, melyik szakrendelésen induljak el a gyógyulás reményében?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 14. 11:26

A nemi szerv tövében észlelt növedék miatt bőr-és nemigyógyászhoz forduljon. Elképzelhető, hogy nemi szervi szemölcse van. Ebben az esetben HPV fertőzésről van szó, ami azonban jelen lehet a bőrén régebb óta, tünetmentesen, akár 3 évnél régebben is, szóval azt nem tudja megállapítani az orvos, hogy mikor, kitől kapta el, csak a kezelést kell eldönteni.
A szemölcsöknek a prosztatához, aranyérhez semmi közük. Azok miatt urológushoz és proctológushoz forduljon.

Dávid 2020. 02. 13. 17:54

Tisztelt Doktornő!

Helyi bőrorvoshoz elmentem és chlamydiát diagnosztizált. Kezelt rá folyékony nitrogénnel. Rá egy pár napjára nagy fájdalmak alakultak ki a heréimben és hol jobb hol nem. A fitymafékem begyulladt és égető érzés van mint vizeléskor mint, ha csak hozzá ér a viz. Kaptam rá cicaplastot és hipermangánt. A fájdalmaim a hasamban is már van. Javasolja, hogy mennyek urulógiára?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 14. 11:28

A chlamydiát nem kezelik fagyasztással. Nem világos, hogy a vizelete miért csíp, mindenképpen menjen vissza a bőrgyógyászatra.

Annamari 2020. 02. 13. 15:44

Tisztelt doktornő!

Pár hónapja egy kivizsgálás során ureaplasma sp. találtak. Tudom, hogy ez gyakori elsőre nem is aggódtam de már lassan fél éves kezelés után is pozitív a tesz. Ez már a hatodik laboreredményem volt. Kaptam rá azi sandozt 500 mg 3 napig, doxycyclin 200 mg 10 napig, nitrofurantoint 7 napig 3 szemet és ismét azi sandozt csak itt 100 mg egy alkalommal. Autoimmun betegségem van amire humira injekciót kapok de az orvosok szerint nem ez az oka hogy még mindig pozitív az eredményem. Hová kellene fordulnom? Természetesen tudom, hogy ez megfelelő kezelés egy baktériumfertőzésre mégsem értem miért nem gyógyulok. Tünetem nincs, jelenleg nem élek szexuális életet. Köszönöm szépen a segítséget.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 14. 11:29

A panaszt, tünetet nem okozó Ureapalasma jelenlétét nem kell kezelni. Nem az a cél, hogy eltűnjön, ha ennyi antibiotikum után még ott van, és panaszt nem okoz, akkor maradhat nyugodtan.

Gábor 2020. 02. 07. 14:51

Tisztelt Doktornő!

A mai napon adott választ az előző kérdésemre és ennek megfelelően a mai napon elmentem Urológiai szakrendelésre. A panaszaim elmondása után amit korábban itt le is írtam, a doktor úr csak annyit mondott, hogy igyak vizet meg szedjek be további Aktil duo 1000mg kúrát, ha nem használ szedjek ismét doxycycline 200mg-ot 2x1 dózisban 10 napig. Kérdeztem, hogy esetleg prosztata probléma vagy vesehomok nem okozhat-e ilyen panaszokat erre a válasz az volt, hogy ő az orvos nem én. Jeleztem neki, hogy általában napi 3 liter vizet (cukorbeteg nem vagyok csak sokat iszok) megiszok mellé pedig a teát. Szerinte többet igyak ennél is. Kérdezte, hogy volt-e anális szeretkezésben részem óvszer nélkül, de még óvszerben sem.

Az előző levelem óta a helyi bőr - és nemibeteg rendelésen kaptam 4 adag foszfomicint(4 napig esténként 1 tasak) és 2 doboz Azi Sandoz 500mg-ot 1000mg kezdő dózissal utána 1x1 és 3x1 Xiloxot. Localba tetran és pimafucort kenőcsöt.

Ezek után mit javasol mit tegyek? Panaszok továbbra is megmaradtak. A felírt gyógyszereket az Ön véleménye alapján kiváltsam? Ön milyen vizsgálatokat végezne a továbbiakban?

Válaszát köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 08. 10:53

Nem, én nem váltanám ki, ha eddig nem segített az antibiotikum, akkor ettől nem várható, hogy megoldódik a probléma. A lokális kezeléseket se használja.
Amit leír, az orvos hozáállásáról, és kommunikációjáról, nagyon szomorú. Nyilván betegként az ember nem tud és nem is akar az orvossal vitatkozni, de ettől függetlenül az orvos-beteg kapcsolat nem alá-fölérendelt, Önnek joga van a kérdéseire megfelelő választ kapni.
Nem tudok mást mondani, minthogy próbáljon meg találni egy urológust, aki érdemben foglalkozik a problémájával. Amennyiben a panasza bőrgyógyászati, vagy húgycső gyulladásra utal, akkor pedig nemigyógyászt.

Dávid 2020. 02. 07. 14:20

Kedves Doktornő! Köszönöm az idáig megválaszolt kérdéseimet! Voltam hiv teszten a synlabnál ahol az eredmény a következő lett 35nappal a kétes együttlét után: 0.10 hiv negatív

Most akkor már megnyugodhatok vagy késöbb valamikor végeztessek még egy tesztet? Köszönöm a kedvességét!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 08. 10:54

Megnyugodhat.

Dénes 2020. 02. 07. 13:26

Kedves Doktornő!

A korábbi válaszra (2020.02.07. 11:38) reagálva leírnám a panaszaim. Folyamatos húgycső gyulladás, csípő vizelés, bal herébe nyilaló fájdalom, viszkető fityma, alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger. Ejakuláció után különösen gyulladt húgycsőnyílás égő érzéssel.

Köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 08. 10:56

A gyulladás nem egy panasz, vagy tünet, és nem is egy érzés, ez eléggé félre tudja vinni a diagnózist. Ami értékelhető a leírtakból, az a vizeléskor érzett égő érzés, amit érdemes lenne végig gondolni, nem lehet valami egyszerű oka (pl. kevés folyadék fogyasztás, fűszeres étel, alkohol).

Falco 2020. 02. 07. 11:05

Kedves Doktornő,

a napokban megjelent egy cikk, ami reményt keltett herpesz vírussal küzdő betegekben. A módosított cukormolekulákkal végzett kisérletekről szól, amely szerint elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részeket is elpusztítani. A cikk szerint a herpeszfertőzést okozó vírusok esetében is működik a mechanizmus a kisérletek alapján.

Ön valószínű, figyelemmel kíséri az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Valósak lehetnek ezek az információk vagy csak most bedobták a témát a koronavírus kapcsán, mivel sehol nem találtam korábbi cikket, tanulmányt erről a kutatásról?

Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:21

Jelen pillanatban nem áll rendelkezésre új eljárás, sem gyógyszer a herpesz vírus ellen. Több biztató eredmény is van, főleg védőoltás téren, de még ezek a kutatás stádiumában vannak.

Jani 2020. 02. 07. 08:27

 

Udv. Nekem olyan problémám van, hogy ég es szur a hugycso. Talan fajdalom is, nehez megmondani. Talan surubben kell pisilnem is. Ez van olyan 1 hete. Csípő erzes ondonal. Ma reggel egy pirosas folt lett a makkon, hugycsonyilas kornyeken. Picit talan alhasi fajdalom is van. Meg januar elejen volt sexualis kapcsolat. Cifloxint szedek, 2 levellek kell allitolag beszedni. Még 7 db van. Mi lehet a baj? Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:47

Ha 4-5 nap antibiotikum után legalább nem mérséklődtek jelentősen a panaszai, akkor váltani kéne, talán doxycyclinre. Ezek után tenyésztést, teszteket végezni már felesleges lesz, nem tudjuk megmondani valószínűleg mi okozta a bajt, lényeg, hogy gyógyuljon meg, és a szexuális partnere is.

N.emese 2020. 02. 07. 08:14

Jó napot

Mycoplasma/ureoplazmara kaptam doxy kezelést?

Vissza mentem negatív lett a vizsgálat.

Ilyenkor megnyugodhatok vagy lehet idovel visszatér?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:48

Magától nem tér vissza, maximum elkaphatja újra, ha pl. a párját nem kezelték.

A.I 2020. 02. 07. 07:48

Tisztelt doktornő!

Ureoplazma/mycoplazmat mennyi ideig kell kezelni?

Mi a teendő akkor ha nem múlik el? Sose fog?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:49

Egyszer elmúlik, de valóban néha kicsit küzdelmes. Feltételezem a mycoplasmáról van szó, az ureaplasma kicsit más megítélés alá esik.

Eniko 2020. 02. 07. 07:47

Üdv!

Nogyogyaszati vizsgálat nem mutatott ki ureoplazma/mycoplazma/Chlamydia fertőzést erre spec tesztekbol attól meg lehet nekem??

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:50

A vizsgálat arról a területről ad információt, ahonnan veszik a mintát, tehát ha méhnyakról van egy negatív lelet, attól még a húgycső, vagy a torokváladék fertőző lehet.

Ureo 2020. 02. 06. 16:47

Fiam szinte egy éve küzd az ureoplasma tüneteivel! Harmadik kúra befejeztével

ismét visszajöttek a tünetek, nehézkes vizelés , potenciazavar ,alhasi fájdalom stb. Már orvos váltás is volt! Több hònapja állandò partner! Ő is kezelve! Vélhetően akitől elkapta egy éve vele a kapcsolat megszakítva! Milyen esetben nem gyògyul ki valaki! Tébolyítò!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:55

Azt nem lehet bizonyítani, hogy a tüneteket az Ureaplasma okozza, akkor sem, ha teszt pozitív. Ilyen panaszokat ráadásul nagyon ritkán okoz.

Anna 2020. 02. 06. 14:45

Kedves Doktornő!

Feltehetően kb 1,5 évvel ezelőtt elkaptam a nemi herpeszt. Akkor nem ismertem fel, orvoshoz se mentem, de enyhébb lefolyású volt, otthon kezeltem, elmúlt. Kb rá 1 évre jött ki újra, akkor már elviselhetetlen volt a fájdalom és minden leírásnak megfeleltem így elmentem orvoshoz, ő mondta ki a biztos diagnózist, amit sajnos sejtettem. Az elmúlt 1,5 évben mással se volt kapcsolatom, tehát csak az akkori alkalom lehetett a ludas. Az orvostól kaptam gyógyszert, krémet, rendbe jöttem. De azt olvastam, hogy ez most már mindig benne marad sejt szinten a szervezetembe és bármikor újra aktiválódhat (mint kiderült másodszor is sok a stressz miatt jött elő). Azt is olvastam, hogy szüléskor a kisbabának árthat. Jelenleg még nincs kapcsolatom, de így egy kicsit félek is új kapcsolatba fogni. A leendő párommal - ha jól értem - már csak gumival tudok szeretkezni és ha szeretnénk gyermeket természetes módon, akkor szinte biztos, hogy a férjemet is megfertőzhetem. Legalábbis ha jól gondolom. Erre vonatkozna igazából a kérdésem, hogy jól gondolom e a fent leírtakat? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:25

Most biztosan ijesztő ez a sok információ, amit olvasott, mégis szerintem nyugodjon meg. Ne próbáljon egyszerre minden problémát megoldani, főleg, ha még nem aktuális. Első körben meglátja majd, hogy egyáltalán kiújul-e a herpesze, lehet, hogy soha többet nem jelentkezik. Ha kiújul, akkor konzultáljon az orvosával, hogy mi a teendő, érdemes lesz szájon át gyógyszert szedni, stb. A legközelebbi lépés a partnerrel kapcsolatos tanácsadás, de ehhez célszerű lesz tisztázni, neki volt-e már herpesze. Ahogy látja, annyi minden függ a jövőbeni körülményektől, hogy előre aggódni, felesleges stressz.

Dávid 2020. 02. 06. 09:22

 

Kedves Doktor nő! Január elején volt egy kétes orális együttlétem egy fiuval,viszont az egész nem tartott csak pár percig!! Elkaphattam így a hív fertőzést? Ondó,előváladék nem került a számba. Kölcsönös orál volt igaz. Rá pár napra volt egy 3napig tartó izomláz a lábamba,meg egy kis rossz közérzet de csak pár napig. Influenza tünetei,láz,hányás,hasmenés,köhögés amik ugye a hív tünetei nem jelentkeztek. Kérem nyugtasson meg! Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:26

Elméletileg orális szex útján nem lehet HIV-et kapni, de ha már így felmerült, szűresse le magát.

Dénes 2020. 02. 06. 00:10

Kedves Doktornő!

Volt húgycső kenetvétel baktériumra gombára, mycoplasma, ureaplasma, chlamydia és gonorrhea vizsgálattal. Érdekelne, hogy az ejakulátum tenyésztésnél is szükséges mindezt vizsgálni vagy csak elég a aerob/anaerob baktérium/gomba?

Mellesleg az igaz, hogy tenyésztéssel az anaerob baktériumok nem mutathatóak ki? Az orvos ezért a húgycsőnél is csak aerob baktériumra kérte a vizsgálatot és írt fel 2 doboz Supplin 500mg-ot, ha véletlenül lenne valamilyen anaerob baktérium is.

Köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:38

Az egészen korrekt válaszhoz tudnom kéne, mi a panasza.

Zoltàn 2020. 02. 05. 19:39

 

Üdvözlöm, korábban volt prosztatagyulladàsom egy rosszul kezelt enterococcus hùgycsőgyulladàs miatt. 2013. Mindig gumit hasznàlunk, de a gumi ellenère oràlis èrintkezèsnèl mindig megtapad a hùgycsőben a haemophilus parainfluenzae. Nem èrtem. STD sose volt. Volt 3 baràtnőm 10 èv alatt. Mègis jönnek ezek a baktèriumok. Vaginàlis èrintkezèsnèl àltalàban nincs baj. Ha a baràtnőm felfázik ( mindketten kòros kevèsfolyadèk fogyasztòk vagyunk ), èn is kapom az e colit, vagy az enterococcust. Van erre kerülőùt? Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:40

Azt nem értem, hogy mi a panasza. A különösebb tünetet nem okozó, laborban kitenyésző haemophilust, enterococcust stb. nem kell kezelni.

Tamás 2020. 02. 04. 21:39

Tisztelt Doktornő!

Szeretném elkezdeni a PreP nevezetű gyógyszer szedését (megbízható forrasbol)de csak alkalmanként es nem napi rendszerességel, az lenne a kerdesem hogy a körzetemben levő szakorvstol kérhetek e 3 havonta rendszeres STD +vese funkció vizsgálatot mindezt TB norm. -ra Vissza utasíthatja e kert vizsgálatot a szakorvos ?

Lehet nagyon buta a kérdés , de szeretnek ez ügyben tisztán látni.

Válaszát elore is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 12:36

A nem rendszeresen szedett gyógyszer hatékonyságát nem garantálja senki, de nyilván ez ügyben Ön is tájékozódott. Az STD szűrő vizsgálatokat sem 3 havonta, sem évente, nem támogatja az egészségbiztosító, így azokat saját költségén tudja elvégeztetni. A vese funkciós vizsgálatra házorvos tudja beutalni, de egészséges emberen ennek 3 havonta történő ellenőrzése nem indokolt, így ő valószínűleg egy dokumentációt fog kérni attól az orvostól, aki a PreP gyógyszert felírja, hogy emiatt szükséges a 3 havonkénti vérvétel.

Kiss Tibor 2020. 02. 04. 11:44

Üdvözlöm!

2007. decemberében lázzal, hidegrázással,másnapra herefájdalommal, talpamon apró /gombostű fejnyi/ lila kis kiütésekkel indult a problémám. Körzeti orvos irányított bőrgyógýászhoz, urológushoz. Bőrgyógyászaton kenőcsöket kaptam, urológusnál prosztatagyulladásra antibiotikumot. Egyik sem használt, három hónap különböző antibiotikum kúra után történt csak std teszt.Kenet húgycsőből,vizelet és ondó vizsgálat negatív eredménnyel.

A talpamról a kiütések eltüntek, bár az évek folyamán kisebb darabszámban előjöttek időnként még, de az utóbbi 4-5 évben már nem. A herefájdalom is megszünt a gyógyszer szedésre, de ejakuláció után a bal oldali lágyék 2-3 napig fáj manapság is. Ezzel a panasszal jártam vissza az urológiára, de csak az antibiotikumokat adagolták tovább. Elmentem 2008. tavaszán szifilisz szűrésre kétszer is, kb 2 hónap szünettel.Ezek is negatívak lettek./Karolina út, Körúti Orvosi Centrum/ Váltottam urológusokat, kiírtak sok különböző antibiotikumot, a panaszok mérséklődtek, de nem szüntek meg. Szex, önkielégítés után a bal lágyék megfájdul, és alkalmanként a fityma feletti részen ödéma alakul ki.2015.-ben ismét voltam egy Bpesti klinikán a keleti pu.-tól nem messze...ondó,vizelet,kenet vizsgálat, ismét negatív eredménnyel. Itt végre nem antibiotikumot írtak ki. Pollstimol és Urzinol lett javasolva. Ezekkel a fájdalom szintén elűzhető volt, és ne)m okoztak semmi mellékhatást. Mai napig, ha a fájdalom a magömlés utáni napon jelentkezik, ezt alkalmazom.

Az eltelt évek alatt sokat olvastam ezekről a betegségekről. Visszaemlékezve, a prosztata begyulladása előtt kb 7-10 héttel a hímvesszőmön volt egy két gyufafejnyi nagyságú seb, de a cipzárnak tulajdonítottam, erről nem beszéltem később egyik orvosnak sem... 2018 óta időnként izületi problémám is van. A bal kéz kisujj egyik izülete bedagad, bekeményedik, nem hajlik normálisan. Felvetődött bennem a szifilisz gyanúja ezekre a tünetekre is gondolva. Lehet, hogy a két SZIFILISZES SZŰRÉSEM,AZ ELŐTTE HOSSZÚ HÓNAPOKIG SZEDETT ANTIBIOTIKUM MIATT HAMIS NEGATÍV VOLT? Emlékezetem szerint a szűrések előtt pár nappal még szedtem gyógyszert erről beszéltem az orvosnak is.A bal oldali lágyéki fájdalom, az időnkénti hímvessző ödéma lehet nyirok probléma szifilisztől?!? Egy otthon is elvégezhető gyorsteszt ilyen sok év után adhat megbízható választ, vagy felesleges próbálkozás?

Várom válaszát, és előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 12:39

A szifilisz tesztek, mivel nem a kórokozót magát, hanem az ellene termelődött ellenanyagot vizsgálják, vérből, -rendkívül megbízhatóak. Ha két tesztje negatív, akkor emiatt nem kell aggódnia.
A panaszai miatt fájdalom ambulancia felkeresését javasolom.

Patrik 2020. 02. 04. 11:01

Kedves Dr. Nő.

Kicsit kellemetlen témával kapcsolatban kérdezek,de szeretnék mindenképp egy szakmabelitől választ kapni rá mert nem találtam erről semmi választ az interneten. Szóval egyedül élek, nem járok senkivel össze és nincs semmilyen betegségem. Hetero vagyok de a maszturbálással kapcsolatban elég nyitott vagyok sok mindenre,így az anális kényeztetésre is magamnak. A méretemnek köszönhetően lehetőségem van az úgy nevezett "Self Fuck" nevezetű technikára. (saját péniszemmel a saját ánuszomba) Amennyiben figyelek a higiéniára, óvszer nélkül maszturbálhatok így? Szóval így magamat megfertőzni elméletileg nem tudom semmilyen komolyabb betegséggel? Előre is köszönöm kedves válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 13:39

Azok a baktériumok, melyek a bélrendszerben élnek, bekerülve a húgycsőbe, ott gyulladást képesek okozni, sőt, a prosztata gyulladás leggyakoribb oka is valamelyik bél baktérium. Úgyhogy valamennyi rizikója ezeknek a betegségeknek fennáll.

Dávid 2020. 02. 03. 16:55

 

Kedves Szakértők! Január 1én volt egy orális együttlétem, viszont ondó nem került a számba illetve sokáig nem is tartott az egész! Rá 10napra volt egy afta a számba ami 4-5nap után elmúlt illetve 9napra volt 3-4nap a lábamba izomláz. Kicsit rossz közérzetem volt de se láz se torokfájás influenza tünetei nem voltak. Ettől még lehetek hív fertőzött?? Ha most elmegyek egy vérvételre az már kimutatja ugye ennyi idő után? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 13:40

Ennyi idő után a HIV teszt teljesen megbízható, végeztesse el, és akkor látni fogja, hogy minden rendben van.

Vivien 2020. 02. 03. 10:01

Kedves Doktornő! Nemi herpeszt diagnosztizáltak nálam, amire Herpesin 400 mg tablettát írtak fel. Jelenleg kisbabámat még szoptatom, ezért úgy döntöttem nem kezdem el a szedését. A hólyagok a nagyajkakon és a hüvelybemenet körül vannak, a vizelet ürítés borzalmasan fájdalmas. Tudna esetleg tanácsot adni, hogy mivel tudnám a gyógyulást gyorsítani, vagy a tüneteket, a fájdalmat csökkenteni, úgy hogy az a szoptatásra ne legyen negatív hatással?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 13:42

Mivel ez egy elég fájdalmas betegség, én azt mondanám szedje be a gyógyszert. A vírus elleni gyógyszer biztonságos, nagyon jól tolerálható, még ha bekerül is az anyatejbe, és így a baba szervezetébe, ott nem kell bármilyen ártalomra számítani. Helyileg a fertőtlenítés fontos, alapos lemosás után Betadine-nal, vagy más fertőtlenítővel.

Attila 2020. 02. 03. 09:12

 

Tisztelt Doktornő! 56 éves vagyok és a péniszemmel eddig semmiféle problémám nem volt. Néhány napja éreztem, hogy a makkról a fitymát nehezebben, fájdalmasabban tudom félrehúzni. A mai napon már egyáltalán nem tudtam ezt megcsinálni a fájdalom miatt. A fitymazsák vége kissé piros lett, a vizelés pedig csípős, égető. Talán valami fertőzést kaphattam el esetleg közösségi WC használata során, vagy valamilyen testi elváltozás lehet ennek hátterében? Hova fordulhatok? Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 13:43

Bőr-és nemigyógyászhoz forduljon, nem is olyan sokára, mert ez az állapot nem mindig ártalmatlan, jó lenne időben kezelni.

Nagy Emese 2020. 02. 02. 11:05

Kedves doktornő!

Egy féléve kiderült(kórházban tartózkodás után), hogy egy elég komoly autoimun betegségem van(szklerozis multiplex).

Évek óta nem élek nemi életet.

De mikor éltem voltak panaszaim: sokszor fajt a nemi elet, folyas,ego érzés/csípő(aktus utáni első vizelés volt fájdalmas), inkább a hugyholyagomnal tompa fájdalom.

Sokszor voltam nogyogyasznal a tünetem vagy semmi vagy Candida gomba volt.

Aztan kiderült ez a betegségem, nem tudom ezek állhatnak/állhattak ezzel kapcsolatban(ezek a tünetek) vagy lehet más betegségem is?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 14:56

Nem gondolom, hogy a két állapotnak köze lehet egymáshoz. Utólag pedig elég nehéz lenne biztosat mondani, úgyhogy sajnos nem látom, hogy hogyan lehetne tovább lépni ebben a kérdésben.

Lukács Anna 2020. 02. 02. 10:56

Tisztelt doktornő!

Ha kesőre derül fény Chlamydia fertőzésre, az okozhat kis medencei gyulladást ami majd műtéthez vezethet?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:42

Nagyon feltételes módban igen. De nem a fertőzés hosszú ideje a lényeges, akinek kialakul a kismedencei gyulladás, ott általában nem túl hosszú idő után már panaszt okoz.

Márkó 2020. 02. 01. 23:48

 

Tripperes betegséget milyen módszerrel kezelik?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:42

Antibiotikummal, lehetőség szerint injekcióban.

Törpilla 2020. 01. 31. 17:24

Tisztelt Doktornő!

Ismételten kérdésem lenne Önhöz.

Az Én szifilisz eredményem pozitív lett, a páromé szintén. A kezelés kapjuk mindketten. Az lenne a kérdésem, hogy más módon is el lehet kapni? Mert a kezelőorvos sajnos porig alázza a Páromat, hogy mondjon neveket de nem tud, és fenyegeti, hogy feljelenti. Csak éttermekben jártunk, és fürdőhelyen. Nyaralni is voltunk,ahol az ottani törölköző használtuk.

Munkahelyünk mindkettőnknek magas létszámú a párom ki van téve mindenféle szennynek (fekália, vizelet. Sajnos fogalmunk sincs, hogyan fertőződhettünk meg. Nemi illetve csók, tű által biztosan nem! 1000%

Várom válaszát!

Köszönöm szépen.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:45

A beteg megalázása, fenyegetése nem elfogadható, semmilyen körülmény között. Ha nem derül ki, mikor, hogyan fertőződtek, akkor a jövőre kell koncentrálni, hogy meggyógyuljanak. Ha ilyen tapasztalatuk volt az orvossal, akkor kérjék ki a teljes dokumentációt, és a leleteket is (ehhez joguk van, kötelesek odaadni) és menjenek másik szakemberhez.

Petii 2020. 01. 31. 10:18

Jo Napot Doktor Nö!

Már kb. 2 hete náthával küzdöm és a torkom is fáj hol joobban, hol kevésbé. A mai Leletem alapján a limfociták száma 28% vagy 1,9 G/l. Normális ez? 2019 Januárjában volt egy egyéjszakás kalandom egy prostituáltal. Gumival csináltunk mindent. 2019 Júniusban csináltattam HIV 1-2, 4. generácios tesztet a laborban. Negatív lett. Lehet hogy ennek ellenére HIV-pozitiv vagyok? Megjegyzem, azota nem volt senkivel nemi kapcsolatom.

Válaszát elöre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:46

A HIV teszt megbízható, nyugodjon meg. A vérképét majd le kell ellenőrizni pár hét múlva.

Varjasi Dávid 2020. 01. 30. 18:27

A hüvelykujjamon lévő köröm alatt,

3 vékony fekete csík van kB egyenlő távolságra egymástól, mi a körmöm ⅓-áig tart, s ugyan így szimmetrikusan a jobb oldalon is, csak ott még halványan(csak akkor látszik ha kimondottan arra fókuszálok) .

Az első csík ami a körmöm bal szélénél van rögtön a legvastagabb és a leghosszabb (kB. 1 milliméteres) a másik 2 meg fokozatosan egyre kisebb, és vékonyabb. Mi lehet a probléma hátterében?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 31. 09:32

Vizsgálat nélkül elég nehéz lenne megmondani. Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyásznak.

Hanna 2020. 01. 30. 13:40

 

Kedves Doktornő! Tünetmentesen végeztem magamon egy gyógyszertári chlamydia gyorstesztet (Geratherm). Az eredmény negatív lett. A kérdésem az lenne, hogy ezek a tesztek tünetmentesen is ki tudják mutatni ezt a betegséget? Vagy esetleg értelmetlen volt így a tesztelés?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 31. 09:35

Ezeket a kérdéseket a teszteket gyártó cégnek kellene feltenni. Mi olyan laboratóriumi módszereket használunk, melyek érzékenységét és megbízhatóságát hivatalosan tesztelik, és ezért a labort ellenőrző szerv felelősséget vállal. Elképzelhető, hogy a patikai teszteket is hasonlóképpen ellenőrzik, de erről részletesen a gyártónál lehet érdeklődni.

Markó 2020. 01. 30. 03:46

 

Kb másfél hónapja tripper vagy trichomonas betegségem van ahogy utána olvastam a tűnetek alapján de orvosnál még nem jártam ilyenkor meg lehetséges kezelni ?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 31. 09:36

Kezelni mindig lehetséges, mielőbb menjen el orvoshoz. Ha konkrét panasza van (pl. húgycső folyás) akkor a területileg illetékes bőr-és nemibeteg gondozóban el kell hogy lássák, időpont nélkül is, ha odamegy.

Boglárka 2020. 01. 29. 21:33

Tisztelt doktornő!

Az a kérdésem, hogy mi alapján ingerli az intim részeimet a síkosító? Mi a megoldás? Mit lehet használni helyette esetleg?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 31. 09:38

Számos kémiai anyag, illatanyag van a síkosítóban, lehet rá allergiás. Ki kell kísérletezni, melyik nem okoz panaszokat.

Jenő 2020. 01. 29. 19:29

Tisztelt Doktornő!

Aktus után pár nappal viszketni kezdett a makkom illetve piros foltok jelentek meg és sűrű vizelési inger állt fenn.

Antibiotikumos kezelések után STD teszt amelyen gonorrea clamidya szifilisz hív negatív lett.

10napos doxycylin kezelés után sem múlik el a vizelési ingerem viszont se folyasom se égő érzésem nincs csak a folytonos inger áll fenn.

Lehetséges micoplazma vagy ureaplasma vagy lelki eredetű ?

Kérem segítsen .

Koszonom valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:14

Bármi lehetséges, csak azt nem értem, az STD teszteket miért az antibiotikum után végezték el. Így már valószínűleg nem derül ki mi okozta. Egyelőre ne szedjen több antibiotikumot, igyon sok folyadékot, és meglátja.

Zita 2020. 01. 29. 18:37

 

Tisztelt Doktornő! A gyakori vizelési inger önmagában jelezheti valamilyen nemi betegség jelenlétét? Más tünetet nem tapasztalok magamon, nincs hüvelyi folyás, viszkető vagy égő érzés, viszont ha megiszok egy pohár vizet, utána szinte azonnal tudnék is pisilni menni. És ez már így van hónapok óta.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:14

Igen, jelezhet, érdemes lenne a vizeletből és méhnyakról is elvégezni STD teszteket.

Simon 2020. 01. 29. 17:31

 

Tisztelt Doktornő! Három nappal ezelőtt lefeküdtem egy internetes oldalon hirdetett "örömlánnyal". Használtunk óvszert, viszont néhány percig orális aktus is volt köztünk, a hüvelyéhez értem a nyelvemmel. Utána alaposan megtisztítottam mindenem, különböző fertőtlenítő oldatokkal a szájam, arcomat, sőt a szájüregemet is. Az elmúlt pár napban semmilyen tünetem nem volt, de közben sokat olvastam különböző fertőzésekről. Ön szerint csináltassak HIV, HPV, szifilisz és gonorrhea tesztet?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:15

Elméletileg nem fertőződhetett, de biztos csak akkor lehet benne, ha végeztet teszteket.

Marcsi 2020. 01. 29. 10:40

Kedves Doktornő,

Gyenge vizelettartási képesség, inkontinencia kialakulhat valamilyen STD következményeként?

Köszönettel, M.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:16

Nem, legalábbis direktben biztos nem.

Tamás 2020. 01. 29. 00:35

Kedves Doktor Nő!

Érdekelne, hogy a férfiaknál, hogyan szűrik a HPV fertőzést? Ön szerint érdemes beoltatni magam a 9 komponensű védőoltással 25 éves létemre?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:17

Igen, érdemes magát beoltatni. A HPV vizsgálatot a nemi szerv felszínéről vesszük, a húgycső elejéről, a makk és a pénisz teljes felszínéről, és a tövéről, szeméremdombról. Rosszul hangzik, de nem fáj egyáltalán.

Gábor 2020. 01. 29. 00:28

Tisztelt Doktornő!

Olyan kérdéssel fordulok, Önhöz, hogy folyamatos húgycső gyulladásom van és vettek már belőle tenyésztést és Enterococcus faecalis mutatott ki. Több antibiotikum kúrán vagyok túl 2xAktil Duo, 2xCifran, Nitrofuration és 1 Semicillin,2xKlion, de továbbra is jelen van. A panaszok(kis váladékozás, viszkető/égő érzés, piros húgycsőnyílás, fájdalmas/égő vizelés, húgycsőfájdalom, a pénisz többi részén is látható a gyulladás jele). Továbbra sem múlnak inkább egyre gyulladtabb a terület. Volt vérvételem HIV és szifiliszre de negatív lett. Tőzegáfonyát, D-mannose és gyógyteát is folyamatosan fogyasztok. Helyileg betadine, mycosolon, nizoral volt használva. Mit tudnék még tenni? Jelenleg nemi életet nem élek.

A vizsgálat előtt a partneremmel aki az állandó párom 3 éve, volt orális szex is és utána a pénisz be is gyulladt és égett, ennek mi lehetett az oka?

Előre is köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:19

Meg kellene nézni, hogy pontosan mi és mennyire van begyulladva. Akár a prosztatát is lehet vizsgálni, ha kell. Vesehomok is okozhat húgycső panaszokat, azért nem kizárólag fertőzésben gondolkodnék.

Szandra 2020. 01. 28. 21:10

 

Kedves Doktornő. 1 hónapja és pár napja volt egy felelőtlen kalandom, ahol orálisan óvszer nélkül elégítettem ki a "partnerem". Másnap torokfájás és gombás nyelv jelentkezett. Voltam imunológusnál és kaptam rá gombaölő orális gélt. Nem múlik se a nyelv fehérsége sem a torokfájás. A torkomon(a garat hátsó részén) kisebb dudorok vannak. Attól tartok, hogy HIV fertőzést kaphattam el. Ennek mennyi az esélye? Üdvözletem

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:21

Gyakorlatilag nulla, de ha biztosra szeretné tudni, végeztessen tesztet. 1 nappal az aktus után nem tudom elképzelni, hogy ilyen kiterjedt szájüregi gombás fertőzés alakult ki. Az vagy valami más, vagy egyéb alap betegsége áll fenn, de ezt az immunológus észrevette volna.

B. Pisti 2020. 01. 28. 15:04

 

Üdvözlöm! Lenne egy olyan panaszom hogy kb masfel hete együtt voltam többször is egy lannyal es azota vizeles kozben szur ég a peniszem.. Nem tudom mi tevő legyek vagy hogy milyen gyogyszert hasznaljak ra tudna nekem segíteni ebben?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:22

Menjen el bőr-és nemigyógyászhoz, lehetőség szerint történjen STD vizsgálat, antibiotikum kezelés pedig mindenképpen.

Egy lány 2020. 01. 28. 11:10

Kedves Doktornő!

3 éve van már egyre gyakrabban jelentkező (2-3 havonta) hüvely fertőzésem ami most már (kb 3 hónapja) húgyúti problémával társul.

Az urológus azt mondta, hogy ezt a hüvelyből bekerülő baktérium okozza. Viszont az elmúlt 2-3 hónapban folyamatosan járok nőgyógyászhoz az adott panasszal amire most legutóbb már antibiotikumos kúpot kaptam majd utána a hüvely flóra regeneráló tablettát, viszont ahogy újra együtt voltunk a párommal (fogamzásgátló tablettát szedek) úgy azonnal 1-2 nap elteltével éreztem megint a tünetet. Kellemetlen szagú vizelet és hüvely váladék, és ekkor mar az együtt lét is olyakor fájdalmas, kellemetlen.

Ön szerint mi lehet a gond?

U.I.: Most jelentkeztünk mindketten std szűrésre...

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:23

A vizsgálatok eredménye után lehet nyilatkozni arról, hogy mi a probléma.

Zsófi 2020. 01. 28. 09:46

Kedves Doktornő!

Szülés után pár héttel Ureaplasmat találtak a vizeletemben. Kaptam rá antibiotikumot. Lenne pár kérdésem, ez olyasmi mint a Chlamidya? És így szabad szoptatnom? Bár a rendelőben azt mondták igen, én nem mertem míg egy második véleményt nem kapok. Csak a gyermekem apjával volt szexuális kapcsolatom ő is kivizsgáltatta magát, de az ő eredménye negatív lett, akkor, hogy kaphattam el?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:27

Valószínűleg senki nem fogja megmondani, hogyan és mikor került oda az Ureapalasma. Azt, hogy a gyógyszer mellett szabad-e szoptatni, az tudja, aki felírta, de általában lehet. Nem teljesen olyan, mint a Chlamydia, másképpen viselkedik, az Ureaplasma fertőzés nem egy igazi nemi betegség.

Timea 38 2020. 01. 27. 14:36

Jó napot!

Szeretnék vmilyen szinten megnyugtato választ kapni. Az óvszer tud majdnem 100% védelmet adni helyesen hasznalva a chlamydia, urea-,mykoplazma, gonorrhea és egyéb Std ellen,amik antibiotikummal kezelendők? Egy chlamydiabol gyógyult nő ha óvszerrel közösül egy 26 éves sráccal,akinek az utóbbi fél évben 4 egyéjszakas kalandja volt óvszerrel, orálisan nem tudom , akkor megvéd az óvszer ezektöl a baktériumoktol? Tudom hpv és herpesztöl nem igazan. Nem akar szürésre menni a srác merthogy nincs panasza,mindig vigyáz. És vizsgalat nélkúl ha szedné a doxiciklint 3 hétig? Én anno 3hétig kellett volna, mert sajnos tóbb éves panaszok utan sem vizsgaltak rá, a húgycsövemet tamadta meg főleg, vetélés stb, de nem birtam a gyógyszert, hát még 3 hétig azitromicint szedtem, de igaz el is mult. Válaszát elore is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:30

Az óvszer tökéletes védelmet nyújt a méhnyak szempontjából, mégis azt gondolom, hogy valahogyan meg kéne győzni a partnerét, tünetmentesen is van értelme tesztre menni. Tudom, néha nehéz, de talán nem lehetetlen.

Gitta 2020. 01. 27. 11:57

Tisztelt Doktornő!

A mycoplasmát/ureaplasmát kell kezelni, ha nem okoz tüneteket? Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:31

Mycoplasmát igen, Ureaplasmát nem.

Zoltán 2020. 01. 27. 09:49

Kedves doktornő.

Kicsit el vagyok keseredve,tavaly juliusban volt egy rövidke kapcsolatom az aktusnáll volt óvszeres védekezés de az orálisnáll nem.3 napra rá vizelési ingerem és átlátszó váladék is jött a húgycsövemből.Sajnos ez a váladékozás azóta is tart és ritkán de néha vissza térnek a vizelési ingerek is.Rengeteg vizsgállaton is voltam teljeskörü std vizsgállatokon többször is,mindegyik negativ lett.De viszont egyik doki azt mondta hogy ondóból is legyen vizsgállat ott ki tenyészett enteroccocus facelis kaptam is rá antibiotikumot.1 hónapra rá ujból vizsgállat és már az is negativ lett.Sajnos a tünetek nem múltak el.Van egy lány akivel kezdek jóba lenni de nem tudom hogy igy bele e vághatok egy kapcsolatba.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:32

Meg kellene nézni azt a váladékot mikroszkóp alatt, és egy labor vizsgálattal, hogy gyulladás okozza, vagy "sima" nyák. Ez utóbbi nem feltétlen kóros.

Dezső Erika 2020. 01. 26. 23:37

Tisztelt Doktornő!

Karácsonyt megelőző hétvégén termálfürdőzésen vettünk részt barátommal. Ezt követően engem súlyos bakteriális fertőzéssel kezelt a nőgyógyászom. A tünetek jelentkezése óta nem volt együttlétünk a párommal, azon a hétvégén volt utoljára. (Tabletta miatt nem óvszerrel védekezünk.) Idővel a párom makkján seb keletkezett, enyhe gennyesedéssel. A bőrgyógyásznál már háromszor volt ezügyben. Az orvosa megelőzően gombásodás elleni kenőcsöt írt fel neki. Miután az nem használt, gyógyszertárban kikevert fertőtlenítő kenőcsöt kapott. Amikor az utolsó látogatását tette az orvosnál, mondván,hogy nem használ a fertőtlenítő kenőcs,az orvosa azt mondta neki,hogy ez a seb normális,és majd el fog múlni a kenőccsel. Az orvos nem végzett semmilyen vizsgálatot, csak megnézte a problémát. Vizelés nem jár neki kellemetlenséggel. Együttléte 3 éve nem volt más nővel, nekem pedig ő az első párom. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy ajánlja-e ,hogy felkeressünk magánrendelést. Illetve tudna-e ajánlani hatásosabb kenőcsöt.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:34

Mindenképpen keressenek fel egy nemigyógyászt, "normális" seb nem létezik. Nem az a lényeg, hogy magán legyen, hanem hogy rutinos ezen a területen.

Hallgas László 2020. 01. 26. 21:55

 

Szép jó napot Dr Nő/Úr!Nekem egy olyan problemam lenne,hogy voltam egy holgyel korabban es miutan vegelett megismerkedtem egy masik holgyel!.Miutan az utobbival voltam szexualisan.Irt a masik holgyemeby h nezessem meg magam mert neki Trichomoniasisa van!Meg nem nezettem meg magam.De mar az utobbi holgynel is jelentkeztek tunetek!A kerdesem az lenne h mindenkepp menjek el orvoshoz?Vagy csak szedjem be az antibiotikumot?(Tinidasol?)Csak mert Nemetorszagban elek és itt nem olyan egyszeru!Koszonom valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:35

Ebben a helyzetben egyszerűbb a gyógyszert beszedni, mint bármi más.

Ancsika 2020. 01. 25. 21:09

Kedves Doktornő!

Az ureaplasma/mycoplasma meddig lappanghat? Azt olvasom, hogy évekig is, de hány évig? 1-2 vagy akár 10-15?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:39

Nem tudjuk, egészen pontos irodalmi adatok ez ügyben nincsenek.

Évi C. 2020. 01. 25. 20:54

Kedves Réka!

Az előző kérdésemet éppen azért tettem fel, mert kialakulóban van egy újabb kapcsolatom és szeretném ezt nyugodt szívvel elkezdeni. Ahogy említettem, a rendszeres véradás miatt egyes nemi betegségek ki vannak zárva esetemben (HIV, szifilisz, hepatitis B, C). Mit javasol, milyen egyéb lehetséges betegségekre lenne érdemes szűrést csináltatnom?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:41

Mindenre, amire csak lehet. Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma (mindkettő), Neisseria gonorrhoae, HPV, Trichomonas. Hogy ezekből mire van lehetőség, az rendelőnként eltérő.

Barcelona90 2020. 01. 25. 13:30

 

Kedves Doktornő,nem egészen értem az előző válaszát. A chlamydia/gonorrhea tesztet azért egy olyan helyen csináltattam ahol ondóból nézik,mert el akartam kerülni a húgycsőből való mintavétel kellemetlenségét.Ezekszerint akkor újra kellene ezeket csináltatnom,mert ondóból nem lehet ezeket kimutatni?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 12:43

Nehéz nagyon pontos választ adni a kérdésére. Én azt gondolom, hogy a húgycső mintavétel pontosabb és megbízhatóbb, ezért ezt javasolom. Az ondó vizsgálata sem értelmetlen, csak nem ideális. Ha biztosra szeretne menni, akkor igen, meg kéne ismételni.

B.Anna 2020. 01. 25. 09:39

Kedves doktornő

Létezhet olyan, hogy valaki több évig mycoplasma/ureoplasma és Chlamydia fertőzött?

Minden évben jar orvoshoz de erre speciális tesztet nem végeznek?

Egy orvosnak feltűnő lenne ha látna erre utaló dolgot?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 01. 25. 10:50

Létezhet, és külön tesztek nélkül nem lehet diagnosztizálni, így az orvosnak sem tűnik fel.

12...3839>