Küldetésünk

STOP STD! Felelős szex – társadalmi felelősségvállalás kampány

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése, különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban tehát kiemelten fontos, ezért a Belvárosi Orvosi Centrum STD és HPV centrumának orvosai társadalmi felelősségvállalástól indíttatva 2014 nyarán egy széles körű társadalmi edukációs és prevenciós kampányt indítanak el.

STOP STD! Felelős szex kampányukban létrehoztak egy tematikus lakossági weboldalt, melyen a nemi érintkezéssel közvetíttet fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adják közre.

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek (STD-Sexually Transmitted Disease, STI-Sexually Transmitted Infections) bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él.  A CDC (Center for Disease Control) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos egészségkárosodást okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a klamídia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorrhoeás, klamídiás vagy mikoplazmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitis vírusok okozta májkárosodás vagy akár az AIDS-re.

A kampány három, sok éve kiemelkedően népszerű, nagy látogatottságnak örvendő fesztiválon – VOLT (Sopron), Balaton Sound (Zamárdi), Művészetek Völgye (Kapolcs) – indul el. A fesztiválokon szanitereken elhelyezett, az std.hu weboldalra vezető QR kódos matricákkal, tájékoztató anyagokkal és személyes tanácsadással valamint helyben végzett ingyenes HIV szűréssel, óvszer biztosításával és kérdőíves információgyűjtéssel állnak rendelkezésére a Belvárosi Orvosi Centrum STD HPV Centrumának szakemberei a téma iránt érdeklődő fesztivál látogatóknak.

Kövess minket