HIV-fertőzés, AIDS

A HIV az immunrendszer bizonyos sejtjeit, a CD4 vagy T sejteket károsítja. Az idő előrehaladtával a HIV olyan sok sejtet pusztíthat el, hogy a szervezet képtelenné válik a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni védekezésre. Amikor ez bekövetkezik, kialakul az AIDS.

A HIV-betegség lefolyása jól ismert. Kezelés nélkül szinte minden esetben végzetes, mert tönkreteszi az immunrendszert, és ez vezet a szerzett immunhiányos állapothoz: az AIDS-hez. A HIV elleni kezelés a betegség minden stádiumában segít a fertőzötteken, és a terápia lassítja vagy megakadályozza az egyik stádiumból a következőbe való átlépést.

A fertőzött személy az alábbi stádiumok bármelyikében átadhatja a fertőzést.

Akut fertőzés: A HIV-fertőzés után 2-4 héten belül influenzaszerű tünetek alakulhatnak ki. Ezt akut retrovírus szindrómának (ARS) nevezik, vagy primer HI- fertőzésnek, és ez a szervezet természetes reakciója a HIV-fertőzésre.  Nem mindenkiben alakul ki, akadnak, akik enélkül esnek át az akut fertőzési szakon.

Ebben az időszakban nagy mennyiségű vírus keletkezik a szervezetben. A vírus a  CD4 sejtekben szaporodik, és eközben elpusztítja ezeket a sejteket. Emiatt a CD4 sejtszám gyorsan csökken. Ebben a periódusban nagyon fertőző a HIV-fertőzött személy, mivel nagyszámú vírus kering a vérében.

Lassacskán az immunválasz csökkenti a vírusok számát a szervezetben, amíg elér egy stabil szintet. Ekkor a CD4 sejtszám növekedni kezd, de sosem éri el a fertőzés előtti szintet.

Tünetmentes fertőzöttség szakasza (látencia periódus, krónikus HIV-fertőzés):

Ebben a fázisban a HIV még aktív, de nagyon alacsony mennyiségben szaporodik. A fertőzött lehet tünetmentes, de lehetnek tünetei is. Akik ART-kezelést kapnak, évtizedekig élhetnek ebben a szakaszban. Akik nem kapnak ART-kezelést, azoknál kb. tíz évig is eltart, de vannak, akiknek az állapota gyorsabban romlik. Fontos tudni, hogy ebben a fázisban is fertőznek a fertőzöttek, még akkor is, ha ART-kezelést kapnak, bár az ART jelentősen csökkenti a fertőzőképességet. Ennek a szakasznak a közepe-vége felé a vírusszám növekedni, a CD4 sejtszám csökkenni kezd. Amikor ez bekövetkezik, az immunrendszer kezd meggyengülni, így jelentkezhetnek tünetek.

AIDS (acquired immunodeficiency syndrome, szerzett immunhiányos betegség):

A fertőzés ezen szakaszában az immunrendszer súlyosan károsodott, és a fertőzött fertőzések és fertőzésekkel kapcsolatos daganatok, ún. opportunista betegségek áldozatává válhat.

Amikor a CD4 sejtszám 200/mm3 alá zuhan, az AIDS stádium kétségkívül bekövetkezik. (A normál CD4 sejtszám 500-1600/mm3 közötti.) Az AIDS diagnózisának megállapításához az is elegendő, ha a fertőzöttben egy vagy több opportunista betegség alakul ki, függetlenül a CD4 sejtszámtól. Kezelés nélkül az AIDS-es betegek kb. 3 évig élhetnek. Ha valakinek súlyos opportunista betegsége lesz, akkor a várható élettartama csupán 1 évre csökken. Az AIDS betegeknek orvosi kezelésre van szükségük, különben meghalnak.

Az egyetlen lehetőség arra, hogy megtudd, HIV-fertőzött vagy-e, a HIV-teszt elvégzése.

A HIV-fertőzöttek közül sokaknak semmilyen tünete nincsen, akár 10 éven át!

Az akut HIV-fertőzés influenzaszerű tünetekkel járhat.

  • láz
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • torokgyulladás
  • kiütések

Ezek a tünetek néhány naptól hetekig eltarthatnak. Ebben az időszakban a HIV-teszt még negatív lehet, de ezek a betegek erősen fertőzőek, és másokat is megfertőzhetnek.

Persze, ha ilyen tüneteid vannak, nem feltétlenül kell arra gondolnod, hogy HIV-fertőzött lehetsz. Ezeket a tüneteket más fertőzések is okozhatják. Kizárólag a HIV-teszt segítségével bizonyosodhatsz meg arról, hogy fertőzött vagy-e.

FONTOS TUDNOD: HIV-szűrésre jelentkezhetsz STD-centrumokban, bőr-nemibeteg gondozókban, az Országos Epidemiológiai Központban Budapesten, a Szent László Kórházban Budapesten, a Fővárosi és a Megyei ÁNTSZ laboratóriumokban, az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál, az AIDS Segély Alapítványnál, a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján.

Kövess minket