Eniko 2019. 08. 08. 01:46

A párommal több mint 1 éve együtt vagyunk. Szeretkezés után elkezdtem vérezni. Ez most fordult elő először. Nem fájt a hasam, nem csípett mikor pisiltem. Kizárt a nemi betegség igaz? Én sem és ő sem volt mással. Szerintem csak "heves" volt az együttlét. Köszönöm a választ! 17/L

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:18

Nem tudok kizárni nemi betegséget, csak laboratóriumi tesztekkel. Vérzés zavar esetén elsősorban a nőgyógyász felkeresése javasolt, és a méhnyakat kell megvizsgálni.

Tifán 2019. 08. 07. 20:55

T. Doktornő!

Mitől függ, hogy chlamydiara milyen antibiotikumot írnak fel? Bármelyik elpusztítja? (amoxicillin/klavulánsav)

Egy antibiotikum kúra után mennyi idő elteltével érdemes STD szűrésre menni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:20

Minden betegségnél meghatározzák, hogy melyik az elsőként, vagy másodvonalban alkalmazott antibiotikum. Chlamydiára az amoxicillin nem jó. 3 héttel a gyógyszer abbahagyása után lehet tesztre menni.

Péter 2019. 08. 07. 15:34

Kedves Doktornő!

Egy kockázatos szexuális együttlét után 32 nappal csináltattam szifilisz szűrést, amit vérsavóból IgG/IgM / ELISA illetve RPR módszerrel is vizsgáltak, és az eredmény negatív lett. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis fertőzött vagyok, és szükséges lenne a vizsgálatok ismétlése, és/vagy más módszerrel történő elvégzése (ha más kockázat nem merül fel)?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 14. 14:45

Én ezt az eredményt teljes mértékben elfogadnám. Az ablak perióduson túl volt, két, különböző típusú laboratóriumi teszt is negatív lett. Ha Önt megnyugtatja, ennek ellenére, semmi akadálya, hogy megismételje.

Regina 2019. 08. 07. 12:41

Kedves Doktor Nő!

Sajnos 21 napig antibiotikumot szedtem, de nem kaptam semmilyen hüvely probiotikumot. Nem is tudtam, hogy erre szükség lehet. Párkapcsolatban élek. Egyik nap viszont arra lettem figyelmes, hogy hólyagok jöttek a nemi szervemre, ami hálistennek már elmúlt. Lehetett ez herpesz vagy akár más is? Utána kaptam aztán hüvelykúpot. Amíg a probléma nem múlt el nem éltem nemi életet. Azóta viszont igen. Elképzelhető, hogy a bőröm még kicsit érzékenyebb a szokásosnál is és ha a párom orálisan elégít ki, az arcszörzetével kicsit kidörzsölheti a csiklóm körül a bőrt?

Természetesen megyek nőgyógyászhoz is.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:45

A tünetek leírása alapján nem tudom megmondani, mi okozhatta a tüneteit. Lehetett akár herpesz, akár gomba, akár sérülés is.

Anna 2019. 08. 07. 11:58

 

Koszonom a valaszt amit az iment kaptam, a 2eves teszt megnyugtatott akkoriban, inkabb a kerdesem masik resze erdekelne jobban, a 10-15 evvel ezelotti csokolozastol szolo resz, hogy mennyire veszelyes a csokolozas. Nemreg itt valakinek azt irta hogy a nemi betegsegeket illetoen a csokolozas nem szamit veszelyesnek, mashol viszont olvastam az ellenkezojet is. Ami a tesztet illeti, egyik valaszaban azt irta, hogy a szifilisz teszt a regi fertozest is ugyanigy kimutatja, nekem szant valaszaban pedig azt irja, hogy nem mitatja ki. Teljesen ossze vagyok zavarodva, kerem pontositana a valaszat? Aggodnom kell e regi csokolozasok miatt (10-15 evvel ezelott voltak, mas nem tortent) vagy a 2 evvel ezelotti tesztem ha negativ akkor nem vagyok fertozott? Koszonom szepen elore is!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:12

A biológiában általában véve igaz, hogy soha semmi nem lehet 100%. Teljes biztonsággal senki nem jelentheti ki, hogy valaki 2, vagy 10-15 évvel ezelőtt fertőződött-e szifilisszel. A csókolózás a szifilisz szempontjából lehet veszélyes, a HIV szempontjából nem, attól függ, mire kérdeznek rá. Az, hogy a szifilisz teszt meddig marad pozitív, az egyén immunrendszerétől függ, van akinek egy életen keresztül megmarad, van akinek néhány év után a tesztek negatívvá válnak. Ebben sem lehet 100%-os választ adni a kérdésre. Mindenesetre ha az összes betegséggel kapcsolatban szeretne biztosra menni, amit csókolózással el lehet kapni, akkor az egy végeláthatatlan lista lesz. Inkább az a kérdés, mi miatt aggódik. Van-e panasza, tünete. Ha nincs, akkor nem tud mást tenni, mint bízik a saját immunrendszerében.

Kinga 2019. 08. 07. 11:11

Méhnyakrák szűrésen votlam..volt képet vizsgálat is.

Ezekből ki derülhet ha Chlamydia fertőzésem van?

Méhnyakrák szűrés is kimutatna?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:13

Ha nem kértek külön Chlamydia tesztet, akkor nem.

Inez 2019. 08. 07. 10:56

Kedves doktornő,

Nem ertem a partnerem akivel azóta nem vagyunk együtt, miért kellett 3 hétig antibiotikumot szedjen miattam...sajnos ezt nem beszéltük meg pontosan.

Nekem kiderült gombám volt amire kaptam kúp/kenőcsöt és neki is volt akkor kenocs..addig semmi tünete nem volt, miután lejárt újra együtt voltunk...másnap nekem jelentkeztel a gombara utaló tünetek, o meg pár napra elment orvoshoz...

Nekem utólag mondta el, hogy sajnos 3 hétig antibiotikumot kell szedjen de tudja nem az én hibám stb...

De nem ertem? Gombara antibiotikum? E szerint neki súlyosabb tünetei lettek vagy más a problémája?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:14

Erre egyáltalán nem tudok válaszolni, a partnerével közösen kellene megbeszélni a kezelőorvossal, ha erre a partnere hajlandó.

Lilla 2019. 08. 07. 10:50

Köszönöm a válaszát.

Kliond D.1000 után ajánlott probiotiku tartalmú hüvelykupot.

Tudna írni konkrét készítményt, ami ön szerint a legjobb?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:15

Nem lenne helyes részemről bármelyik készítményt is reklámozni. A gyógyszertárban készséggel segítenek.

Deák Viktória 2019. 08. 06. 23:14

 

Jó napot Doktornő\Doktor több mint 1 hete nem jön meg kb 4 napra csináltam tesztet negatív lett de ugy veszem észre mintha terhes lennék mert sokszor szédülök meg többet járok Wc-re és több vizelet van meg egy 1-2 napig érzékeny volt a mellem most mi lehet terhes vagyok vagy nem

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 09:51

Ezt nem tudom megmondani, ismételje meg a tesztet, van, hogy csak később lesz pozitív.

Imre 2019. 08. 06. 20:10

Tisztelt Doktornő!

Egy pár éve (kb4) volt egy félrelépésem. Mégbeszéltük párommal, akivel azt a kis időt leszámítva boldog kapcsolatban élünk. Sőt már a feleségem is lett :)

A lényeg :

Egy fiatal lánnyal 18-19 éves volt egy kisebb viszonyom. Óvszer nélkül csináltuk és azóta nekem semmi tünet,de...páromnak a nemiszerve, illetve a comb közötti hajlatban, a has felőli részén 1-1 duzzanat folyamatosan előjön. (mind a két oldalon)

Van, hogy elmúlik, van, hogy előjön...

Jelenleg ott tartunk, hogy az együttlétkor 70%-ban vizelési inger van rajta. Bizonyos pózoknál fáj is neki a hüvelye, még ha régebben nem is. (óvatosan csináljuk, de akkor is fáj) A menszesze rendben van, folyása nem szokott lenni, esetleg nagyon nagyon ritkán. Nincs elszíneződés illetve nincs szaga a,, területnek,,.

Első körben chlamydia--ra gondoltam, de pár tünet hiányzik hozzá.

Plusz egy dolog: Az eseményem előtt 1-1,5 évvel szült, azóta kicsit hízik :)

Folyamatosan szoros szűk bugyiban van, ami véleményem szerint megint csak nem jó a vérkeringésének azon a,, bikinivonalas,, szakaszon.

Tudom, hogy táv orvoslás nem létezik, de mi lehet a baj körülbelül?

Természetesen ha rá tudom venni, akkor elmegyünk az orvoshoz.

Köszönöm szépen előre is!

További szép napot!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 09:53

Sajnos a táv-orvoslás ilyen módon tényleg nem működik. Mivel a párja panaszos, neki kellene elsősorban elmenni orvoshoz, olyankor, amikor látszik a tünete (tudom, nem könnyű, de az lenne az ideális).

Nóra 2019. 08. 06. 19:25

Kedves Doktornő!

Nem teljesen idevágó a kérdésem, csupán annyiban, hogy meglehetősen hipochonder alkat vagyok, és a minap voltam egy vérvételen egy magán vérvételi helyen, ahol sajnos nem láttam, hogy a laboros hölgy honnan vette elő a tűt. Ezt ugyanis mindig nézni szoktam, hogy megnyugodjak, most azonban összeszerelve már eleve ott volt az asztalon egy tálkában, arról csupán a kupakot vette le vérvétel előtt. Aggódom, hogy ez lehetett-e például ugyan az a tű, amivel az előttem lévőtől is levette a vért, már csak azért is mert nem láttam, hogy az enyémet is kidobta-e utána. Nem hagy nyugodni a dolog. Az lenne a kérdésem, , hogy ezek a vákumos vérvételi tűk technikailag csupán egyszer használhatók? Elkapható-e így például vmilyen fertőző betegség vérvétel során, ha ne adj isten nem új tűvel vették le tőlem a vért? Ne haragudjon, ha nagyon buta lenne a kérdésem.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 09:55

Igazából nem buta a kérdés, de ezzel együtt, nem tudom elképzelni, hogy ma, Magyarországon, bármilyen laborban használt tűvel dolgozzanak. Egyébként, mivel a használt tűvel a várt leveszik, és nem befecskendezik, még ha előállna is ilyen helyzet, HIV fertőzést például akkor sem tudna elkapni. De ismétlem, kizártnak tartom, hogy újra használják a tűket.

Zoli 2019. 08. 06. 19:09

Kedves Doktor Nő!

Tavaly októberben sajnos félreléptem egy ismeretlen nővel és orális szex történt óvszer nélkül.

Másnap reggel vettem észre hogy fehéres színű ragacsos váladék folyik a húgycsövemből miután wc-ztem, gyakori vizelési ingerem volt és lázam. A láz csak esténként jött elő. Elmentem bőr és nemibeteg gondozóba, ahol vért vettek, illetve később, amikor már elmúlt a váladékozásom Genoid vizsgálat is volt, de negatív lett. Hónapokkal később ondó mintából ismét kértem vizsgálatot Chlamydia trachommatis-ra gyanakodva, de ismét negatív lett a teszt. Mondtam a doktornőnek hogy nem volt váladékom amikor húgycsöből vettek mintát, de mondta hogy ez a vizsgálatot nem befolyásolja. Illetve algoflexet kaptam háziorvostól a gyakori vízelési ingerre és höemelkedésre, de a doktornő szerint az sem befolyásolja a tesztet. Augmentin Duot szedtem torokgyulladásra, az enyhítette a váladékozást, de az nyilván nem Doxiciklin Std centrumba is voltam, ott sem vettek le tesztet, mondván a korábbi az megbízható. Viszont barátnőm 1 hónapja a kezét és nyálát használva kielégített, ezután kb 2 hétre visszatértek a panaszaim. Vele óvszert használunk az eset óta és nem lett terhes, így nem tudom hogy ő ha megfertőzödött is, akkor hogyan. Én mindig tiszta kézzel nyúltam a hüvelyéhez.

Urulógus is megvizsgálta a heréimet és a váladékomat, de nem talált semmit.

Viszont a jövő héten mennék el tengerparta nyaraln 1 hétre, utána gondoltam hogy ha szükséges vennék gyógyszertárban tesztet. Jelenleg a nőgyógyásza szabadságon van, így csak később tud elmenni vizsgálatra.

Nem tudom hogy ha ő beteg e akkor egyáltalán mióta, nem tapasztaltam nála tüneteket.

Szabad még várni a nyaralás utánig a vizsgálattal? Semmi képp sem akarom elmulasztani, de a hangulatot tönkretenni sem. Nekem szeptember végére van az std centrumba időpontom.

Részemről váladékozás egy minimális megjelenik, ha nem megyek el 3 órán keresztül wcre.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:11

A kórokozó kimutatására az ideális az a váladék, ami elsőként megjelenik. Mivel ennek vizsgálatát elmulasztották, így utólag már kis eséllyel lehet megmondani, mi lehetett a baj. Ez a minimális váladék, amit említ, nem feltétlen kóros. Két lehetséges megoldás jön szóba, egyik sem ideális, de legalább nagy hibát nem követünk el. Vagy mind a ketten beszedik az antibiotikumot, és a kezelés alatt nagyon szigorúan mindenhez óvszert használnak. Vagy mindketten elmennek és leteszteltetik magukat STD kórokozókra. Ha bármelyiket meg tudják oldani még a nyaralás előtt, tegyék meg, ha nem, akkor utána.

Kele mária 2019. 08. 06. 15:17

 

Fajhat e a torkom oralisan elégitetem ki a párom konizácio utan 4 hétre.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:12

Ha az a kérdés, hogy HPV-től fájhat-e a torka, úgy a válasz nem, a HPV nem okoz fájdalmat. Egyéb kórokozók, pl. a gonorrhoea (tripper) kórokozója igen.

Iza 2019. 08. 06. 13:11

Milyen következményei lehetnek ha a a hüvelykrémet kentem(nem állandóan csak párszor) a hüvelybe?

Tudom nem szabadna de megtettem sajnos

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:12

A hüvelykrém a hüvelyre való, attól ártalom nem keletkezhet, hacsak nem allergiás rá.

dezső 2019. 08. 06. 10:36

 

Ha egy antibiotikum kúra után megyek el STD vizsgálatra az befolyásolja az eredményt?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:13

Igen, antibiotikum után nincs sok értelme tesztre menni.

Anna 2019. 08. 05. 12:35

 

Doktorno! A szifiliszrol szeretnek kerdezni. Kb 2 eve voltam teszten ami negativ lett. Akkor azert mentem, Mert elotte kb 2 evvel volt egy vedekezes nelkuli kalandom. A teszt megnyugtatott akkor, most viszont itt olvastam, hogy a kb 10-15 eves fertozeseket mar nem mutatja ki. Ettol nagyon megijedtem ugyanis akkoriban fiatal tinikent kezdtem randizgatni, de a csokolozason kivul mas nem szokott tortenni, a szuzessegemet komoly kapcsolatban vesztettem el, de elotte volt par fiu akivel csokoloztam. Allandoan azon jar az eszem, hogy mi van, ha akkoriban elkaptam a csokolozastol es a teszt mar nemmutatja ki. Doktorno kerem, nyugtasson meg Mert nagyon nagyon felek. Hat ennyire veszelyes a csokolozas? A teszt pedig mar nem megnyugtato? Annyi ido utan? Koszonom a valaszt elore is! Rettentoen aggodo 30as holgy

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:14

A 2 év után elvégzett tesztet megnyugtatónak érzem, a késői szakban ugyan a fertőzés nem mutatható ki, viszont jó eséllyel maga a betegség is meggyógyul, tehát aggodalomra nincs oka.

Vanda 2019. 08. 04. 21:06

 

A barátommal le feküdtünk. Védekeztünk is és bele élvezett a gumiba. Majd le vette meg mosta és utanna gumi nélkül rakta be. Lehetek ettol terhes?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:15

Lehet.

Istvan 2019. 08. 04. 12:47

On szerint jogos ha haragszom volt paromra ha elkaptam tole valamit?

Állítólag egyszerű gomba vagy valami fertőzés.

Nem mondom el másnak de nem ertem miért nem szólt vagy valami

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:17

A nők kb 40%-ának tünetmentesen van gomba a hüvelyében, és nekik semmilyen panaszt nem okoz. Ez egy normális jelenség, a hüvely nem steril. A férfiak ezt a gombát elkaphatják. Véleményem szerint emiatt nem lehet senkire haragudni, de nyilván a teljes esetet nem ismerem, ez egyszerűen nem jelent semmit, lehet, hogy a partnere azért nem szólt, mert neki nem volt tünete.

Lilla 2019. 08. 04. 11:19

Klion d100 kaptam gombara de csak ennyit irt az orvos...nem mondta de szükséges utána valamilyen hüvelyflora visszalito vagy nem szükséges ?

Elég sokszor el kapom a gombát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:19

A Klion egy antibiotikum, és mint olyan baktérium fertőzésre való. Az Ön által kapott készítményben van gomba elleni hatóanyag is, tehát kevert fertőzésre gondolt az orvosa. Ez arra utal, hogy felborult a hüvely egyensúlya, a kezelés után javasolt a probiotikum tartalmú hüvelykúp. Recept nélkül lehet kapni a gyógyszertárban.

Tamas 2019. 08. 04. 11:12

 

Orális szex útján mindkét fel elkaphat betegséget vagy csak az aki csinalja?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:20

Minkét fél elkaphat, oda-vissza fertőzést.

Noemi 2019. 08. 04. 10:57

Kissé elkeseredett vagyok.

Nem tudom valaha lesz e normális kapcsolatom e miatt.folyton ki újul a hüvelygombam főleg ha új kapcsolatom van, és lehet át is adom.

Rengetegszer voltam orvosnál és mindig vissza tér.

Már hónapok óta nincs kapcsolatom és azelőtt is 2 és fel évig nem éltem nemi életet, nem vagyok kicsapongó lány, és mégis folyton vissza tér.

Így soha nem lesz kapcsolatom és mindneki megutal ha o is elkapja tőlem pedig nem tehetek róla...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:25

A visszatérő hüvelygomba rendkívüli módon megnehezíti az életet, pont úgy, ahogyan Ön is leírja. Nem egy ritka dolog ez, bár valószínűleg ez a tény semmivel nem teszi boldogabbá. Először is, igazolni kéne, hogy ami Önnek a panaszt okozza, az valóban gomba. Tünetes állapotban elvégzett egyszerű kenet vizsgálat, vagy tenyésztés szükséges. Ha valóban igazolódik, hogy ez a helyzet, akkor el kéne végezni néhány labor tesztet, hogy a háttérben álló belgyógyászati állapotokat kizárjuk (pl. vashiányos vérszegénység, pajzsmirigy betegség, inzulin rezisztencia). Ha ezek fennállnak, úgy kezelni kell őket. Ha nem, akkor hosszútávú gyógyszeres kezelésre van szükség, szájon át, akár 6 hónapon keresztül. Ez nem jelent napi gyógyszer bevételt, de hetente biztos érdemes szedni, különböző ajánlások léteznek, hogy pontosan hogyan. Addig pedig, óvszerrel biztosan nem fogja elkapni senki, bátran vállalhat kapcsolatot.

Rebeka 2019. 08. 03. 18:33

Ha szerdán orális szexben volt reszem 12 óra korul(nem élvezett el) és másnap délután elmentem nogyogyaszhoz mert megijedtem elkaptam valamit, én csináltam a férfi partneremnek.

Ennyi idő után is kimutatja a kenet vizsgálat ha gond van?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:26

Attól függ, milyen kórokozókat vizsgáltak. Így általánosságban nem tudom megmondani.

Tina 2019. 08. 03. 17:36

Partneremet orálisan elégítettem ki de meg volt fázva, most a miatt betegedtem le vagy valamilyen STD betegség miatt?

Meg fürdött egy hideg vízesésnel és nagyon megfázott, náthás volt.

Rá két napra én is beteg lettem meghűltem, fáj a torkom..és lett egy száj penészem is

Most nem tudom eldönteni melyik lehet...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:27

Sajnos a tünetek alapján nem lehet megmondani, hogy egy betegséget milyen kórokozó okoz. Ha biztosat szeretne tudni, ahhoz laboratóriumi vizsgálatok kellenek.

Bandi 2019. 08. 03. 17:33

 

Októberben történt nemi közösülés után 5 napra égő érzés alakult ki a péniszen, majd haladt lefelé a húgycsőbe, és a herekben.ezenkivul 1 nap szemhéj duzzanat, étvágytalanság, kiütések a farpofakon és combon.kesobb 2 alkalommal 1 csepp Fehér váladék ürült reggel.hugycso minta enterococcus es enterobact.szedtem 10 nap doxicilin.7nap klion.majd 14 nap cifran,es végül 3*1augmentin 2 hétig.mivel az enterococcus meglett így ott megállt a vizsgálat.csak keresemre.az antibiotikumok után történt 2 szer gonorhea szűrés ami negatív lett.enterovoccus és enterobact is negatív.2 szer szurettem le magam hív és szifilisz negatív.a kiütések még megvannak és égő érzés van a combomban.valamint a heréknel.es még ami elmaradt hogy 2 hétig Piros volt a here zacskom es rettenetesen éget.azt szeretném kérdezni ha esetleg gonorhea ennyi idő után kimutatható e,fertozhetek e.vagy ennyi antibiotikum és eltelt idő után már nem kimutatható.meg a többi antibiotikum után 14*1gr ceftriaxon ív, majd 3*nap 1gr ceftriaxon im,felszedtem.nem tudom ezek után érdemes e még kérni vizsgálatot,vagy ami jelenleg tünet az a szövődmények kialakulása miatt van.koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:30

Semmilyen további vizsgálatot nem szabad végezni, teljesen felesleges. Itt inkább az a kérdés, hogyan fog Ön egy ilyen nagyfokú aggodalommal járó időszak után megnyugodni. A tünetei alapján rendkívül agresszívnek érzem a gyógyszeres kezelését, biztosan ne kapjon több antibiotikumot, nem várható tőle hosszú távon javulás.

Kovács Marietta 2019. 08. 03. 16:38

Kedves Doktornő!

Megismerkedtem egy sráccal,aki előttem több prostituálttal is volt. Mondtam neki, hogy csak akkor fekszem le vele, ha megbizonyosodok róla, hogy semmilyen nemi baja sincs. A kérdésem az lenne, hogy hova kell fordulni milyen orvoshoz és milyen intézménybe kell elmenni, ahol teljesen megvizsgálnák, hogy nemi beteg e. Teljes kivizsgálást szeretnék kérni, hogy minden fajta betegséget kitudjunk zárni. Hova kell mennünk, ahol kapunk ilyen eredményt egy papírt arról hogy egészséges? Illetve, hallottam, hogy a férfiaknál a HPV okozta szemölcsök nem mindig jönnek ki rajtuk azt a tesztet is ugyanúgy eltudják végezni rajta? Vagyis HPV tesztet? Köszönöm előre is a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:33

Bőr-és nemigyógyászhoz kell menni. Tünetmentes emberen teljes körű szűrést tudtommal állami intézményben, finanszírozás hiányában nem tudnak elvégezni. A HPV tesztelésre is van lehetőség a szűrésen belül. Vagy elmegy STD profilú magán intézménybe, vagy megkérdezi a területileg illetékes gondozót, hogy amennyiben a labor költségeit maga fizeti, úgy le tudják-e venni a mintákat.

Ivett 2019. 08. 03. 11:30

Párommal szakítottunk.

Kiderült Candida gombát van se nem tudom mióta, gondolom mikor együtt voltunk is megvolt mert néha éreztem fájdalmat szex közben és utána de annyi.

Felek elkapta, nála nem voltak tünetek de attól hordozhatja és AUT szeretném tudni, hogy átadhatja a mostani baratnojenek akinek okozhat tüneteket?

Szóljak neki, elegge szegyellem magam...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:36

Férfiak a gombás fertőzést általában átmenetileg kapják el, és tüneteket okoz. Még ha meg is jelennek pöttyök, hámlás, viszketés, akkor is 1-2 hét alatt elmúlik magától. A gomba nem minősül nemi betegségnek, ha nincs baja a volt partnerének, úgy átadni se tudja, emiatt ne érezze rosszul magát.

Tamas 2019. 08. 02. 16:57

 

A kerdesem az kenne.En Ausztriaban elek es negalapitottak,high Hepatitisz B Van.Mi ennek a betegssegnek a következmenye.Most megidmerkedtem eletem asstonyaval.De felek hogy megfertözöm.Tanacstalan vagyok.Nem tudom mikor fertőződtem meg.Hogyan lehetek újra egészséges????Mit kell tennem??

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:38

A fertőző májgyulladás B típusa egy veszélyes betegség. Feltétlen és haladéktalanul forduljon hepatológushoz (a belgyógyászat azon ága, mely a máj betegségeivel foglalkozik). Ott tisztázni fogják a diagnózist, újabb vérvétel szükséges, és elkezdik a kezelését, a környezetében élőket pedig be fogják oltani.

Driver95 2019. 08. 02. 13:28

 

Kedves Doktornő! A szifilsz ugyebar oral utjan terjed? Borkiutesek utan csontfajdalom nyelesi nehezseg! Okozhatja a szifilisz?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:38

Okozhatja, végeztessen tesztet.

Anna 2019. 08. 02. 10:36

Ha a torokban gomba van atadhattam orális szex közben páromnak?

Ez esetben mindig elkapja a férfi?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 10:39

Nem valószínű, az ő immunrendszerén múlik, hogy elkapja-e.

Dávid 2019. 08. 02. 10:35

 

Az lenne a kérdésem, hogy a napokban meg furodtem egy hideg vizesesnel.utana nagyon megfaztam és lehet, hogy ott kaphattam el valami fertőzést oda lent is?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:16

A nemi betegségek nemi úton terjednek, hideg vízzel nem. Akinek a prosztatában volt korábban gyulladás, ott előfordulhat, hogy a hideg víz után romlanak a tünetek, de az egy elég speciális eset.

Csaba 2019. 08. 02. 10:17

Kedves doktornő!

Barátnőmmel 2 hete szakítottunk.Ma azzal keresett meg, hogy volt orvosnál és a doki gombát talált nála.

Nekem nem volt ilyesmire utaló tunetem, a volt baratnom azt állítja attól meg lehet csak nem okoz tüneteket, menjek én is el orvoshoz.

Mi már többet nem leszünk együtt, picit haragszom is ra e miatt, hogy lehet engem is megbetegített de lehet csak utánam volt valakivel akitől ekapta.

On szerint ha nem megyek orvoshoz elmulhat magatol vagy lehet nem is kaptam el?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:18

Ha nincs tünete, nem valószínű, hogy elkapta. Tünetmentes gomba miatt nem érdemes orvoshoz menni, kezelést úgysem igényel. Ne feltétlen hibáztassa a korábbi párját, nem tudjuk, hol csúszott félre az információ, elképzelhető, hogy őt nem megfelelően tájékoztatta az orvosa.

Inez 2019. 08. 01. 19:39

 

Férfiaknál elmulhat magatol a gomba kezelés nélkül?vagy okozhat szovodmenyeket

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:19

Elmúlhat, és a gomba nem szokott szövődményeket okozni ép immunrendszer esetén.

X 2019. 08. 01. 18:19

Kedves doktornő!

Nemrég léptem be egy új kapcsolatba és pár heves szex után észrevettem hogy nagyon fáj a nemi szervem. A kis szemérem ajkakon apró pöttyök jelentek meg illetve a kis és nagy szemérem ajkak között pedig vágás szerű hegek keletkeztek, illetve a gát teteje is mintha kicsit megszakadt volna. Menstruálok épp és nem tudom felhelyezni a tampont se, mert annyira fáj. A pisilés is fájdalmas. Mi tevő legyek illetve mi lehet a bajom? Herpesz? Vagy lehet hogy csak a heves szex miatti sérülések? Mennyi idő alatt múlik el? Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:20

A leírása alapján herpesznek tűnik, de biztosat nem tudok mondani. 1-2 héten belül kéne elmúlni, de érdemes lenne bőrgyógyászhoz fordulnia, az időben elkezdett gyógyszeres kezelés segíthet abban, hogy ne újuljon ki később.

Kissl 2019. 08. 01. 13:39

Tisztelt Doktornő!

4. Hétre végzett HIV-tesztet végeztettem vérvől laboratóriumban.

Valid, 1 alatta negatív , 1 felett pozitív

Az én eredményem 0,18

Akkor ez negatív ugye ? De akkor miért nem 0

Köszönöm előre is a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:21

Nem kell, hogy nulla legyen. A negatív az negatív, nyugodjon meg, rendben van.

Xyz 2019. 08. 01. 13:07

 

Decemberben csinaltak TPHA vizsgalatot,ami negativ lett,viszont most egy hete megismeteltek es az mar pozitiv lett.Lehetseges,hogy a masodik igaz?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:21

Mindenképpen szükséges további vérvétel, és speciális tesztekkel tisztázni a diagnózist.

Zoltán 2019. 07. 31. 18:57

Üdvözlet van egy nevelt kisbabánk akinek az aNyukája szifilises és terheseg alat is az volt a gyereknek bene van a vériben miezt nem tudtuk és megpusziltuk és a cumiját is bekaptuk a kérdesem h elkaptuk mi is?köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 08. 07. 12:44

Nem hiszem, hogy elkapták volna, de az a biztos, ha leszűretik magukat. Ebben a helyzetben a babának rögtön a szülés után meg kellett kapnia a kezelést, és utána már nem fertőző.

tamas 2019. 07. 31. 16:17

 

Előző kérdésemre - hogy tudniillik ha orális szexet kaptam gumival, de a hölgy a herémet is nyalogatta - azt a megnyugtató választ adta, hogy nem lehetséges. Azt kérdezném pótlólag, hogy a szifilisz -amelyről azt olvastam, hogy a nyálban is jelen van - sem adható így át ad absurdum?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:22

Az ép bőrön át nem.

Tünde 2019. 07. 31. 10:18

Kedves Doktor Nő!

Nőként ha csak adtam orális szexet óvszer nélkül a szifilisz elkapható? A péniszen semmilyen fekély vagy egyéb elváltozás nem volt.

Köszönettel:

Tünde

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 15:55

Teljes mértékben kizárni nem lehet. Az a biztos, ha tesztet csináltat.

X 2019. 07. 30. 16:02

 

Másfél hónapja voltam egy prostituáltal. Az orális sex óvszer nélkül történt. Érdeklődnék milyen nemi bajokat kaphattam el. Hiv? Jelen időben nincs semmi panaszom. Válaszát köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 15:56

HIV-en kívül gyakorlatilag bármit.

Tamás 2019. 07. 29. 15:39

Üdvözlöm. Gumióvszerrel kaptam orális kényeztetést. A hölgy a heréimet a nyelvével is kényeztette:a kérdésem az lenne, elkapható-e így valamiféle betegség?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 15:57

Nem, a fertőzések helye a húgycső nyálkahártyája. A HPV nem kizárt, nagy esélyt erre sem látok.

Patrik 2019. 07. 29. 00:34

Tisztelt doktor úr/hölgy!

Idén februárban kivették a garatmandulámat, sikeres és gyors gyógyulásom óta semmi panasz nem volt a torkomban. Körülbelül egy hete kezdtem el kaparó érzést érezni a torkom hátsó részében, és ugyanitt több változó méretű apróbb duzzanat jelent meg amin sokszor látok sűrűbb tapadós átlátszó nyálkaréteget. Ezek a tünetek miatt gyakran érzek köhögő/krákogó ingerérzetet. Lázam és erős torok vagy nyelési fájdalmam nincs. A nyelvem hátsó részén pedig sok kicsi fehér lepedékfolt található. Férfiként saját nememhez vonzódom és nemrégiben léptem be egy új kapcsolatba. Visszagondolva a tüneteket 1 vagy 2 nappal az első orális együttlét után észleltem. Összefüggés lehet ezzel kapcsolatban? Mellékelve küldök egy képet a torkomról. Válaszát előre is köszönöm!

https://kepkuldes.com/image/WJ74k3

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 15:59

A panasz miatt fül-orr-gégészhez kéne fordulnia, aki, ha kéri, a fertőző betegségekre is tud mintát venni az érintett területről.

Milán 2019. 07. 28. 06:58

 

Kedves Doktornő! Prostituáltal való orális együttlét után 8 nappal lett egy pattanás a makkon, maj másnapra 3 a hugycsőnyílás szélén. A bőrgyógyász azt mondta szerinte herpesz. 3 nap elteltével visszarendelt akkor azt mondta már nem biztos benne. Ezen a napon vérvizsgálat is történt ( az eset után 12. Napon) elisa test herpes 1/2 negativ. Ön szerin mennyire biztos a vérvizsgálat? Kenetvételes vizsgálat nem volt.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:00

Herpesz fertőzést igazolni a szerológiával elég nehéz, de ha nagyon biztosra akar menni, ismételtesse meg a vérvételt 1 hónap múlva. Ha akkor is negatív, akkor nem herpesz volt.

Balázs 2019. 07. 25. 07:19

Kedves Doktornő!

A fitymámon kívül egy-két nagyon nagyon apró rózsaszínű pöttyöt vettem észre, valamint ezek közelében egy kisebb, de a pöttyöknél valamelyest nagyobb rózsaszín kört. A kör közepén a bőr ugyanolyan színű, mint a fityma többi része. Picit olyan, mint egy heg, de ezt már lehet csak én képzelem be.

Meg kell ettől ijedni, szükséges rögtön orvoshoz fordulni vagy várhatóan elmúlik?

Köszönöm szépen szíves válaszát előre is.

Üdvözlettel,

Balázs

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:01

Szerintem mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, megijedni nem kell, a leírása alapján nem tűnik veszélyesnek.

Anonim111111 2019. 07. 25. 00:03

Kedves Doktornő!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az aktus után hány nappal érdemes csináltatni egy teljes körüli nemi beteg szűrést?

Gumióvszert használtam, de így is tartok tőle nagyon, hogy bármit elkaphattam.. (Hollandia, piros lámpás negyed)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:02

Egyszer kb 1 hét múlva (húgycsőből), és egyszer 3-4 hét múlva (vérvételből).

BTGujj 2019. 07. 24. 23:12

Tisztelt Doktornő!

1 évvel ezelőtt orálisan kielégítettek, semmi több nem volt. Rá két hétre kissebb here és lágyéktájéki fájdalom jelentkezett illetve néha vizelés után égő érzés ami röviden el is múlt. Pár nappal késöbb minden egyes vizelés után égő érzés jelentkezett és láz hasmenés jelentkezett, illetve 1-2 csepp sárgás vagy átlátszó folyás is.

Elmentem privát tesztre ahol magam vettem a mintát és a chlamydia immoncromatográfiával lett pozitív. Kaptam rá doxyt amitől rosszul lettem majd azitrot amitől csak erősödtek a panaszok.

A láz és hasmenés elmúlt, de az azóta eltelt egy évben a húgycsőégés módja, jelentkezése, intenzitása szinte nem változott. Tehát vizelés után de nem azonnal hanem percekkel később jelentkezik hogy ég a péniszem vége és kb fél órán át úgy is marad. Majd spontán szűnik vagy előjön. Váladékozás is szokott lenni spontán. Előváladék vagy ejakuláció után is ég.

Van amikor egyszercsak magától elkezd nagyon égni, megnézem és van is minimális átlátszó váladék.

De 1 évvel ezelőtt meg most is ha antibiot szedek akkor általában elkezd jobban égni és váladékozni.

Nos a neten külföldi oldalakon is találni sorstársakat akiknek szintén orál után jött elő és minden negatív.

https://www.steadyhealth.com/topics/persistent-burning-urethra-for-4-months

https://www.ourhealth.com/conditions/i-cannot-get-a-diagnosis/burning-in-the-urethra-and-tip-please-help

Szerintem már sajnos pont itt az ideje hogy a sok védtelen orális szex után nagyon elterjedjen valami amit nem lehet kimutatni. Sokaknál elmúlhat, tünetmentessé válhat míg csak pár ember szenved tőle így mint én.

Már azitromicint, doxyt, ciprot, amoxicillint, metronidazolt is szedtem és mindnél csak erősödött. Flukonokazolnál volt egyedül amitől esetleg javult egy kicsit.

De abból is megettem 4db-ot 1 héten belül és csak enyhült.

Makkom és a fitymám is egy kicsit vörösebb azóta, egyik urológus szerint gomba de persze a glansról mintában sem bukott ki.

STD ambulancián mindig kifogok egy rezidenst és 2 naptál tovább nem tenyésztenek semmit.

Az a tervem hogy beszedek nagy adag antibiotikumot és úgy megyek el a nemibeteg gondozóba hogy lássák, van folyás és hátha abból látnak a mikroszkópban valamit.

Ön szerint merre lépjek tovább?

Pszichológus negatív, de a tesztek is negatívak, de ennek ellenére a tünetek változatlanok.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:21

Természetesen az orvostudomány korántsem tud mindent, de a jelenlegi állása szerint, ennyi antibiotikum és negatív teszt után, azt kell, hogy mondjuk, nem fertőzés okozza a panaszait. Most el lehet indulni abba az irányba, hogy bebizonyítsa: de igen, mégis fertőzés. Kérdés, ezzel segít-e saját magának, szerintem nem. Vagy abba az irányba indul, hogy mozgósítsa a saját szervezetében a regenerációs folyamatokat, és arra koncentrál, bármi is ez, meg fog vele küzdeni. Ebben a munkában az urológusok nem igazán fognak segíteni, és az antibiotikumok sem. Önnek kell végig gondolni, hogy milyen szakember az, akiben meg tud bízni, lehet az jóga, mediáció, kineziológia, akupunktúra, táplálkozástudomány, számos szerteágazó terület, ami a szervezet tartalékait tudja, gyógyszer nélkül mozgósítani. Azért az érdekelne, hogy mit jelent: a pszichológus negatív?

Gábor 2019. 07. 24. 09:47

Tisztelt Doktornő, a páromnak valószinüleg genitális herpesze van, a nemi szerve környékén több helyen kisebesedett, és a vizelete csípett is, illetve a járása is nehézkes volt, fájt neki a dereka alatt. Ez azért érdekes, mert soha nem volt rá példa neki ezelőtt, most történt először. Kapott egy drága kenőcsöt, amit használva, 2-3 napon belül teljesen begyógyultak a sebek. Ha jól olvastam, a genitális herpesznek a lappangási ideje 20 nap körül van, és a fertőzésről akkor beszélünk, ha a kezelése során nem történik érdemileg változás. Most ez lehet nemi herpesz, vagy gombás fertőzés? Vagy más.

Ugyanakkor, ha nemi herpeszről volna szó, óvszer használata nélkül mindketten megfertőzödtünk? Vagy csak a tünetek jelentkezése során lehet elkapni ezt a betegséget? Valójában szeretném megtudni, hogy hordozó vagyok-e. Ezt melyik vizsgálat mutatja ki? Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:24

A hordozást ki lehet mutatni vérvételből, szerológiai vizsgálattal. A párjánál pedig tisztázni kell a diagnózist. Ehhez bőrgyógyászhoz kell jutni, tünetes állapotban. Ez nem könnyű néha, de más módja nemigen létezik.

Gábor 2019. 07. 23. 23:55

Tisztelt Doktornő

Az a két kérdésem lenne hogy a szifilisz a 3. stádiumtól is fertőző vagy akkor már nem?

És hogy a fertőzéstől számított 5. napon is jelentkezhetnek tünetek?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:39

Jelentkezhetnek. A 3. stádium elvileg már nem fertőző, de szifilisz mindenféle furcsaságra képes, erre nem alapoznék.

Laszlo Istvan és Krisztina szerdahelyi 2019. 07. 23. 13:49

Szabad-e retinaleválás és azt követö mütétek (!) után két évvel repülögépen utazni!

Köszönöm szépen!

Szerdahelyi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:39

Nem tudom, nem vagyok szemész.

Bence 2019. 07. 23. 12:22

Tisztelt Doktor Nő!

Olyan dolog miatt írok most, hogy párommal már fél éve együtt vagyunk. Aktív szexuális életet élünk, de óvszert nem használunk. Mind a kettőnknek volt már valakink előtte, de egymással volt először óvszer nélküli együttlét. A negyedik együttlétünk után körülbelül két-három nappal páromnak égő viszkető érzése lett, de semmi látható nyoma nincs nála. Majd utána el is múlt neki. Használt Canesten kencsöt, a leírás alapján és úgy jobb lett, majd utána újra előjött neki egyik együttlét után. Rajtam sem látszik semmi és nem is érzek semmit. Orvoshoz természetesen mind a ketten el fogunk menni, csak időpontot hónapokkal későbbre kaptunk.

Kérdésem az lenne, hogy mi lehet ez vagy én is lehetek úgy hordozó, hogy nincs semmi tünet? Mire számítsak a vizsgálaton?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:41

A párja tünetei miatt, melyek együttlét után jelentkeztek, első körben neki kellene orvoshoz menni. Lehetőleg tünetes állapotban. Miután megállapították, hogy nála mi okozz a panaszt (gomba, vagy baktérium, vagy egyéb) utána esetleg szükség lehet az Ön vizsgálatára, de hogy pontosan milyenre, azt a párja diagnózisa határozza meg.

Andras 2019. 07. 22. 22:23

Kedved Doktornő!

A makkom alján (belül) egy apró világos/fehéres foltot észleltem. Véleményem szerint nem türemkedik ki, esetleg csak nagyon nagyon enyhén Néhány napja orális szexben volt részem először egy hölggyel.

Érdemes orvoshoz fordulnom emiatt?

Köszönettel,

András

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 07. 31. 16:42

Szerintem érdemes orvoshoz fordulni, bár a leírása alapján egy teljesen ártalmatlan dologról van szó, de fontos, hogy nyugodt legyen, és elmondják, minden rendben.