Henrietta 2019. 01. 12. 07:37

Kedves Doktornő!!

Nekem az lenne a problémám hogy mikor együtt vagyunk a párommal utána neki piros pöttyök jönnek ki a péniszén, voltam nőgyógyásznál azt mondta minden rendben van , akkor a páromnak mitől lehet pöttyös? Ha bekeni canestennel par nap alatt eltünik .

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 16. 14:39

Ez esetben az a javaslatom, hogy használja a Canestent. Ha egyértelműen együttlét után alakulnak ki, akkor azért Önnél mégiscsak van egy tünetmentes gomba, vagy baktérium elszaporodás. Mindkettő lehetséges. Egy egyszerű kenet alapján ezt meg lehet állapítani, ránézésre viszont nem.

Tanácstalan 2019. 01. 11. 23:05

Kedves Doktornő!

18 éve (14 éves koromtól) folyamatosan vannak folyással kapcsolatos problémáim. Rengeteg orvosnál jártam, többször kenetvétel nélkül írtak gyógyszert; de amikor kenetet vettek, akkor vagy candida vagy e. coli fertőzést diagnosztizáltak. De egyik kezelés sem oldotta meg a problémáimat. Nemrég az egyik nőgyógyász javasolt egy STD szűrést, ami ureaplazmát mutatott ki. Mivel újabb gyermeket szeretnénk a férjemmel, ezért neki is mintavételt javasoltak. Azonban nála nem mutattak ki semmilyen STD-betegséget. Értetlenül állok a dolog előtt, ugyanis én a férjemen kívül mással csókolózáson kívül semmilyen más szexuális kapcsolatot nem létesítettem. Így számomra felfoghatatlan, hogy ezt a betegséget hogyan, kitől kaphattam el. Azt sem tudom, hogy hogyan lehet az, hogy a férjem tőlem nem kapta el a fertőzést; és azt sem, hogy a fertőzés mióta állhat fenn. Több helyen olvastam, hogy a magzatra veszélyes. De szerencsére semmi probléma nem volt az első terhességemmel. A kislányunk első próbálkozásra összejött, a terhesség problémamentes volt, a kislányunk teljesen egészséges. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 16. 14:42

Igyekszem válaszolni, nem teljesen értem, hogy mi a kérdés. Az Ureaplasmáról senki sem fog tudni biztosat mondani, egyelőre még a kórokozó mivolta is kétes, úgyhogy ezzel érdemben nem foglalkoznék. A folyás, önmagában szintén nem kóros. Nem célja az a kezelésnek, hogy a folyás szűnjön meg. Ha ezen kívül nincs panasza, nem kell több orvosi vizsgálatra menni.

Btgujj 2019. 01. 11. 15:55

Kedves Doktornő!

Több itteni kérdező és egyéb fórumokon is az a tapasztalat hogy sokaknál hiába az antibiotikum kúra a panaszok maradnak, minden teszt meg negatív. Igaz az is hogy sokakat találomra kezelnek aztán ha nincs javulás utánna meg már hiába a teszt... ha van is valami akkor már olyan kis mennyiségben hogy a teszt nem dobja ki. A PCR mennyire megbízható, mert egyes fórumokon felmerül hogy azzal is hajlamosak benézni.

A pcr egy jellemző genetikai térképet azonosít. Minden alfajnak más a kódja. Mivel a chlamydia apró mutálódásra hajlamos, ha épp egy helyen módosult, máris álnegatív lesz a teszt.

Van a PCR-nél érzékenyebb teszt? Elvileg van a chlamydiára is elispot teszt vérből ami szinte 100% kimutatja olyan esetben is mikor a PCR negatív? Ilyet lehet csináltatni Mo-on?

Mert egy érdekes tanulmány is születhetne belőle, ha pl összegyűjtenénk a kezelések ellenére panaszosokat aztán addig vizsgálnánk őket amíg kik nem derül hogy jé, ez nem lelki.

Mondjuk pont az itt író félrekefélőseket kellene bevonni egy ilyenbe ahol tuti a fertőzés, aztán valszeg jó sokat fizetnének is csak ne bukjon le az asszony előtt. :-)

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 16. 14:52

A kérdése inkább a mikrobiológia, vagy a laboratóriumi diagnosztika témakörébe tartozik. Elméletileg persze érdekes, a gyakorlati haszna addig nem túl nagy, amíg azt a bizonyos, genetikailag mutálódott Chlamydia altípust le nem írják (azaz fel nem fedezik). Ha feltételezzük, hogy az új kórokozó a szokásosan alkalmazott antibiotikumoktól elpusztul, akkor ennek az egész folyamatnak az értelme, egy tudományos érdekesség csupán.
Ezt már többször hangsúlyoztam, és próbálom ismét: nem laboratóriumi leleteket, és nem is panaszokat kezelünk. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy akármennyi plusz vizsgálat, orvosi vizit stb. történik, érdemben egy idő után nem várható javulás. Akinél időben sikerül megfelelő irányba terelni a dolgok menetét (a szövetek regenerációját célzó fizikoterápia, a fájdalom kezelését célzó gyógyszeres vagy egyéb stratégiák), azok néhány hónap alatt meggyógyulnak. Akiknél ez késik, vagy hiányzik, azok évekig tudnak bolyongani az egészségügy útvesztőiben.

Anna 2019. 01. 09. 08:48

 

Jo napot kivanok! Kb 5 evvel ezelott volt egy kulfoldi kapcsolatom (bulgar fiuval) ahol a vedekezes sajnos elmaradt. Akkor meg nem is sejtettem mennyi veszelyt rejt ez. Par hetre ra megtalaltam a tarsam akivel azota is boldogan elunk. 2 ev mulva kezdtem olvasni ezekrol a betegsegekrol es nagyon megijedtem. Elmentem szuresre, hiv, szifilisz, hepatitisz B, C. Vizeletbol gonorhea, chlamydia, urea es mikoplazma. Kesobb nogyogyasznal mehnyakrol is ugyanezeket, majd nala megismeteltettem az elmult 2 evben meg vagy 3x ugyanezeket. Mindig negativ eredmenyt kaptam, viszont nem hagy nyugodni a dolog, van meg valami mas is ami kimaradt? Valami egyeb betegseg ami szobajohet? Esetleg azert Mert az illeto kulfoldi, valami mas betegseg? Panaszom ez elmult evekben kb annyi volt, hogy parszor volt gombas huvelygyulladas es egy ket alkalommal erezhettem felfazas szeru tuneteket de elmultak. Paromnak tavaly es tavalyelott keletkezett egy talyogszeruseg ugyanott a vegbelnyilasa mellett amit felvagtak es kitisztitottak,azota rendben van. Megnyugodhatok vegre mar doktorno, vagy van meg valami ami miatt idegeskednem kene? Hpv es trichomonas is negativ lett nekem, elobb kihagytam. Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 13:00

5 éve után, ennyi negatív eredménnyel, teljesen nyugodt lehet.

Aaron 2019. 01. 09. 08:21

 

Jó Napot! Voltam tegnap egy ts lánnyal! Análisan szeretkeztünk gumiban! Mikor aztán abba maradt a szex és lassan hatrá fordultam a gumi alatta volt ,mintha levette volna közben,bár 100%ig azt mondja ,hogy utána vette le!? Van félni valom ,ha meg sem mond igazat vagy csináltassak tesztet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 13:01

Nehezen tudnám megmondani, hogy volt-e probléma az óvszer használatával, mindenesetre ha aggódik, vagy bizonytalan, akkor végeztessen teszteket, abból baj nem lesz.

Timea 2019. 01. 09. 08:18

 

Doktorno! Az elozo kerdesemet kiegeszitenem meg azzal, hogy a szifilisz teszten kivul meg volt hiv es hepatitis teszt is, valamint klamidiat, ureaplazmat, gonoreat es mikoplazmat is nezettem kb 5x az elmult 2 evben es mindig negativ eredmenyt kaptam. Azt az antibiotikumos kremet (fucidin, eryfluid) pedig csak par alkalommal hsznalhattam ez ido alatt pattanasra. Kellene ez miatt ismetelni a teszteket?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 13:02

Nem kell.

Réka 2019. 01. 07. 18:15

Tisztelt doktornő!

Pár hónapja azt vettem észre, hogy menstruáció után mindig bakteriális vaginózisom lesz, amit pH mérő papírral szoktam ellenőrizni, általában lactobacillust vagy tejsavat tartalmazó kúpokat használok ami enyhíti a tüneteket, de a következő menstruáció után újra kellemetlenül érzem lent magam. STD szűrésen voltam, minden negativ(Gonorrhoea, Chlamydia, Ureaplasmák, Mycoplasmák, Herpes virus). Legutóbb november elején vettek kenetet, akkor minden rendben volt. Hogy tudnék, úgy javítani a normál flórán, hogy közbe ne szaporodjanak túl lactobacillusok és ne kelljen minden hónapban ezzel foglalkozzak?Folyásom nincs és nem is halszagú a hüvelyem, de mégis kellemetlennek érzem, szinte száraznak. Régóta szedek fogamzásgátlót magas androgén szintek miatt. Jelenleg 2 hónapja itraconazolt szedek, mivel hólyagtükrözésen a trigonum területén gombát találtak (a hüvelyből nem tenyészik ki és kenet sem mutatja ki a gombát). Ön szerint okozhatja-e az állandó pH eltolódást a fogamzásgátló, esetleg a gombaölő szedése? A higiéniára ügyelek és irrigálni se irrigálok. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 13:07

Azt az egy dolgon nem értem, hogy tulajdonképpen milyen panaszt okoz ez az egész Önnek. A diszkomfort érzés hátterében a hüvelyváladék termelődésének megváltozása is állhat, ami nem feltétlen kóros. Mind az androgén túlsúly, mind a fogamzásgátló önmagában okozhatja, számos más tényezővel egyetemben. Milyen panaszt okozott a gomba a hólyagban? Kicsit az az érzésem, hogy a kezelések "agresszivitása" nem áll egyensúlyban a valóban diagnosztizált betegségek súlyosságával. Egy idő után a forszírozott kezelések önmagukban is ártani tudnak, úgyhogy visszalépnék a nulladik állapothoz, és nagyon átgondolnám, hogy érdemes-e ilyen gyakran és céllal vizsgálatokat és kezeléseket végezni.

Timea 2019. 01. 07. 10:43

 

Doktornö! Nekem olyan kerdesem lenne, hogy 2 evvel ezelott elvegeztettem egy szifilisz tesztet aminek eredmenye negativ lett. Most viszont elkezdtem aggodni azon, hogy lehet hogy akkoriban hasznaltam parszor egy antibiotikum tartalmu kremet pattanasra, befolyasolhatta ez az eredmenyt? Vagy csak a szajon at szedett gyogyszerekkel van a problema? Nagyon megijedtem most. Hozzateszem, az ablakperioduson mar reges regen tul voltam akkor. Remelem megtud egy picit nyugtatni. Koszonom szepen a valaszat elore is!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 13:07

A lokális kezelés nem okoz eltérést a tesztben.

Kovács Tamás András 2019. 01. 06. 21:42

Kedves Doktornő.

Orális kapcsolatom volt ( én kaptam), természetesen óvszerben történt.

Az eset után 5 hétre az ágyékomon ( hasam alatt) egy kis piros, pattanásszerű folt lett. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg szifiliszes lett volna a hölgy, és a nyála a hasamra folyt, elkaphattam ?

Nem tudok már aludni a félelemtől.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 26. 13:08

Elméletileg nem kaphatta el ilyen módon, de ha aggódik (márpedig igen) akkor menjen el egy vérvizsgálatra. Semmibe nem kerül, és utána nyugodt lesz.

Marsela 2019. 01. 06. 15:24

Kedves Doktornő!

Férfinél óvszer nélküli szex után, semmi tünet nem jelentkezett, utána kb 1 héttel orálisan elégítették ki a férfit, ugyan az a nő volt a partner.

A férfinél az orális kényeztetés után pár órával jelentkeztek tünetek, fájdalom, elmondása szerint, mintha meg erőltette volna, és piros is volt a pénisz.

Mire utalhat ez? Pár nap múlva elmúltak a tünetek.

A szextől vagy az orális szextől lehetett ez? El kellene menni nemi beteg gondozóba? Fertőző lehet? Köszönöm előre is! Tisztelettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 10:55

ha pár nap alatt elmúlt, nem jelentkezett húgycső folyás, vagy vizeléskor fájdalom, akkor nem kell menni sehova, valószínűleg mechanikai irritáció okozta.

ALI 2019. 01. 04. 21:50

 

Kedves Réka! Korábban jártam std szűrésen és diagnosztikaltak felső légúti megbetegedést valami gomba nem tenyésztett ki,N. Gonorrhoeae. A tünetem fluor időnként vagy így valadekozik péniszem. Kaptam rá gyógyszeres kezelést és utánna kontroll és minden a régi, a 4es panelom persze negatív. Ja ez már 2szer történt egymást követo évben. A kérdésem, hogy mitől valadekozhat meg mondjuk aktus előtt tusolas után, úgy jön belőle és kellemetlen számomra. Vagy ez alapból természetes? És ez a felső légúti megbetegedés ami okozta a baktérium nem ki tenyészetet, okozhatta egy korábbi meg fazas ki nem kezelés? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 12:03

Az Ön esetében egy urológiai szakvizsgálatot javasolnék, hogy ez a leírt váladékozás esetleg egy prosztata betegség tünete lehet-e. Ha ott minden rendben, akkor további vizsgálatokat nem végeznék.

Kriszta 2019. 01. 04. 10:06

Jo napot, terhesseg alatt minden nap hasznalt Clexane injekcio befolyasolhatja a hiv teszt eredmenyet? Okozhat al negativ vagy al pozitiv eredmenyt? Esetleg noveli az ablakperiodust!

Valaszat koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 12:03

Nem, ezekkel nem kell számolni.

2019 2019. 01. 03. 00:00

Kedves doktornő

Azzal a kerdessel fordulok önhöz hogy hogy lehetségesek az hogy valaki tüneteket vesz észre magán a nemiszerven és párosul mellé az idő halattaval egyre több ami nem hogy javulna kezelés hatására hanem csak gyűlnek ezért hív szifilisz szűrés után negatív leletet kaptam persze ezután is minden orvos rendben talált miközben napközbeni csak szedelegtem fájt mindenem a nemiszervemen gomba és fityma gyulladás de fogyás egyik napról a másikra torokfajdalom nyirokcsomo duzzanat hónapok óta azutan megint hív szűrés és szifilisz hepatitisz és jopar e mellé de persze mind negatív de nem vigasztal mivel a panaszok semmit nem javulnak azért mert minden lelet negativ ha el megyek hív szűrés re ismét mit gondol pozitív lesz?

Van értelme?

Ha felteszem egy éve küzdök ezzel ez alatt május elején és június közepén voltam hív szűrés és most a harmadik pozitív lenne az hogy lehetséges hogy lehet az hogy az előző kettő negatív volt és teszem hozzá eközben semmiféle szexuális kapcsolatom nem volt csak a barátnőmmel ezt is azért mertem mivel ő is és az orvosok is mindig azt mondták minden rendbe van velem.

Már minden végig futott az agyamon hogy valami fertőzott dolog még szurhatott vagy valami vér a sebembe kerülhetett vagy a számba vagy valahogyan annyi fajta dolog van ha rosszkor voltam rossz helyen

Vagy orvosi nemtorodomseg miatt vagy rossz lelet miatt kell meghalnom mert csak mindenhonnan elkuldenek azt senki nem fogja nekem vissza adni

Érthetetlenül állok és egy éve a félelemben rettegésben élni már nem fogom sokáig bírni

Kérem segítsen bővebb valaszaival mik a gondolatai erről az esetről hallott e már olyanról hogy valaki véletlen véraltal fertőződött meg vagy ez a fajta alnegativ lelet után mégis csak kiderul hogy a személy fertőzott

Mindig felelősségteljes vidám ember voltam és az életem hirtelen egyik napról a másikra össze omlik megváltozott

Mit javasol mi tevő legyek mert ezek a testi panaszok által lelkileg sem bírom és tudom hogy lelki testi dolgok együtt járnak de a testi problémáim okoztak a lelkieket és ellenkezője vagyok annak az embernek aki voltam.

Nagyon köszönöm a segotseget

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 30. 12:07

Azt látom, a levele alapján, hogy rettentően szorong, fél a betegségtől. Ez a szorongás olyan mértékű, hogy akár irracionális félelmek is megmaradnak hosszabb távon a gondolkodásában. Sajnos ezen nem várható, hogy egy akárhányadik negatív eredmény segíteni fog. Első lépésként mindezek alapját, a nagyfokú szorongást kellene oldani, szakértő bevonásával. Fordított sorrendtől sajnos nem várható látványos javulás.

Ureth 2019. 01. 01. 14:55

Kedves Doktornő!

Egy új kapcsolat után vizelés utáni húgycsőégés jelentkezett és a fityma bevörösödött. Azóta eltelt fél év, elfogyott pár doboz antibiotikum és még mindig vizelés után ég a húgycsövem de néha spontán is elkezd égni, illetve vörös a fityma.

Tesztek (4-es panel, tenyésztés) mind negatív. Egyik urológus azt mondta gombagyanú, ne foglalkozzak a negatív tesztekkel mert a gombát nehéz kimutatni írt is rá flukonozolt de az sem csinált semmit.

Kapcsolat ezmiatt végetért de a tünetek nem szűntek.

Szóval a kérdésem az hogyha nem klasszikus tömegbetegséget kap el az ember, tehát a Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasmán kívül van valami nyavajája az embernek akkor megáll a tudomány, így jártunk kategória?

Nem minden kórokozó meg gomba tenyészhető, sőt ha felbukkanna valami új betegség, pl a chlamídiához hasonló amit nem lehet tenyészteni akkor ki se bukna, fel sem tűnne senkinek amíg a fél ország el nem kapja?

Vírusszerológiára húgycsőkenettel lehet valahol jelentkezni?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 11:35

Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy a leírt tüneteit vírus betegség okozza, a hosszú ideig tartó fityma vörösséget pedig szinte biztosan nem nemi úton terjedő fertőzés okozza. Esetleg tovább lehetne menni a diagnosztikával, allergia, vagy belgyógyászati betegségek irányában.
Természetesen közel sem tudunk minden fertőző betegséget vizsgálni, pláne nem kezelni. Olyan is biztosan van, amit még nem ismerünk. De szerencsére nem vagyunk teljesen kiszolgáltatva az orvostudomány határain túl mutató természeti csapásoknak. Óvszerrel az összes olyan fertőzést, mely a húgycsövet fertőzi, meg lehet előzni, így mindenki a maga kezébe tudja venni a kontrollt ezen betegségek felett.

Rebeka 2018. 12. 30. 23:23

Kedves Doktornő. 15 éves lány vagyok. A ciklusom 12. napjától érzékelek barna, egyszer pirosabb folyást, ezt tart 2 napja. A menstruáció megjöttével elmúlik?

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 11:37

A közti vérzés megjelenhet minden különösebb kóros ok nélkül is, a biztonság kedvéért nőgyógyászhoz kellene elmenni, és elvégeztetni egy vizsgálatot.

András 2018. 12. 30. 17:40

Kedves Réka doktornő!

Az őszinte válaszát szeretném kérni! A feleségemnél és nálam is gonokokkusz fertőzést mutattak ki. A feleségem 4 és fél éve félrelépett amiről tudok, de azóta született egy gyermekünk 2 éve. Lehet-e az, hogy ő akkor szedte össze a fertősést, de eddig tünet nélkül adogattuk egymásnak és csak most lettek tüneteink? Előre is köszönöm válaszát! András

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 11:40

Őszintén szeretnék segíteni, ám ebben a kérdésben nagyon korlátozottan lehetséges biztosat mondani. Az, hogy egy fertőzés mikor, és kinél kezdődött, és ki mikor adta tovább, azt lehetetlen laboratóriumi módszerrel meghatározni. Innentől kezdve csak a találgatás marad, amibe jobb nem belemennünk szerintem. Ha Önök ketten meg tudják beszélni, és a jövőbe nézve arra koncentrálni, hogy mindenki meggyógyuljon, ahhoz orvosi szempontból nem lehet többet hozzáadni.

Péter 2018. 12. 29. 19:15

Kedves Doktornő,

Kb fél éve volt egy védekezés nélküli orális együttléten egy prostitualt hölggyel. Pár nappal ezt követően kellemtelen érzésem volt vizelés közben. Mivel többször volt már problémáma a prosztatámmal azt gondoltam újra ez a probléma lehet, igy felkerestem az orvosomat és kértem tőle antibiotikumot. Kaptam Tarivid (200 mg) tablettát, 2x1 szemet szedtem 1 hétig. Akkor nem gondoltam std betegségre, tudom hiba volt. Elkezdtem szedni a gyógyszert, de pár nap múlva húgycsőgyulladásom lett. Elmentem nemigyógyász szakorvoshoz. Mintát vettek a húgycsőből és készült vizeletteszt is. Kaptam 2 szem sumamed tablettát (500 mg), amit beszedtem. Egy hét múlva megkaptam az eredményeket. A minta DNS negatív lett ureaplasmára, chlamydiára, gonorrheára, mycoppasmára, trichomonas vaginalisra. A vizeletben nem teszészett ki semmi, mert volt benne antibiotikum. A tünetek megmaradtak, ezért visszamentem. Átküldtek az urológiára, ott megismételtünk mindent kiegészítve ondótenyésztéssel. Újra minden negatív lett, de a vizeletben találtak klebsiella pneumoniae mikróbát. Kaptam rá savulun (500 mg) tablettát 1 hétig. Beszedtem de a gyulladás megmaradt, sőt átterjedt a végbélnyílásomra. Azóta a végbélnyílásomnál égő és viszkető érzésem van. Nem tudom mi lenne a következő lépés. Lehetséges hogy gonorrheaám van csak nem lehetséges kimutatni az első antibiotikum kezelés miatt? Ha igen, akkor hogyan lehetne kimutatni és milyen kezelés lenne a leghatékonyabb?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 16:58

Elég szerencsétlen szituációba került, az antibiotikum után végzett teszteket mindig rettentő nehéz értékelni. Ennek ellenére, ha semmilyen mintából nem lesz pozitív a teszt, akkor nem valószínű, hogy ezek a kórokozók okozzák a panaszait. Újra meg kéne vizsgálni, és értékelni a jelenlegi panaszait, esetleg allergia, vagy mégis prosztata betegség irányában gondolkodni.

Andris 2018. 12. 28. 19:06

 

Kedves Doktornő! Óvszer nélküli szex után kb. 5 nappal 7-8 véres apró pötty lett a makkon. Mintha tűvel megszúrták volna. A hugycsőnyílás kissé égett 2-3 napig. Tudom látatlanban nem tud diagnosztizálni, de kérem a legsúlyosabb lehetőségeket leírná!? Január 15-re kaptam csak időpontot, addig tiszta ideg vagyok. Elméletileg rendes a hölgy. Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 17:00

A csoportosan ülő apró pöttyök vagy sebek herpesz tünetei lehetnek. De tényleg nem lehet látatlanban diagnosztizálni.

Gabor 2018. 12. 28. 03:18

 

Tisztelt doktor nő. Olyan kèrdèsem lenne, hogy chlamydia fertőzésem van feheres folyas volt a hugycsövemből. Egyből elmentem orvoshoz aki azi sandozt irt fel ezt a gyogyszert 7 napig szedtem. A tüneteim elmultak ám egy het utan vissza jöttek. Azota doxycyclint szedtem 9 napja de a reggeli vizeles előtti feheres folyas meg mindig nem mùlt el. Mit tegyek már, hogy megszűnjön a problema? Vagy ez sohasem fog már elmùlni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 17:02

Elméletileg meg kellett volna szűnnie a panaszoknak. Elképzelhető, hogy nem csak egy, hanem egyszerre több kórokozót is elkapott, ez nem szokatlan a nemi úton terjedő betegségeknél. A gyógyszerek után kicsi az esély rá, hogy megtalálják, de meg kell próbálni. Elsősorban mycoplasmákra gondolok, de mindenképpen az antibiotikum után 3 hét elteltével érdemes további teszteket végezni.

Sanyi 2018. 12. 27. 14:07

 

Milyen esetben lehetséges hogy meghosszabodik a hiv ablakperiódus? Fiatal férfiaknál lehetséges hogy 6 hétnél tovább tart? 4ik és 6ik héten voltam szűrésen mindkettő negativ. Azóta elég sok tünetem jelentkezett. 3hete tartó hasmenés, fejfájás, fertőzés a számban, torokfájás.. az utóbbi napokban izomfájdalmaim vannak.. lehetséges hogy mégis hiv pozitiv vagyok?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 17:03

Nem gondolom. Inkább valami egyéb vírus fertőzés lehet.

Ricsi 2018. 12. 27. 01:02

 

Olyan kèrdèsem lenne hogy a 'rizikós" aktus után mikor menjek el STD szűrèsre hogy minden kimutatható legyen .(pl:HIV,Szifilisz, stb)

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:50

A húgycsőből történő vizsgálatokra (pl. Chlamydia) 1 hét múlva, a vérvételi tesztekre (pl. HIV) 4-5 hét után.

Panka 2018. 12. 25. 11:15

 

Kedves Doktornő, köszönöm válaszait, akkor ha jól értem se a propolisz se a mehpempo szedését nem kell abbahagyni std teszt előtt? Utolso kérdésem hogy a síkosító használatát is mellőzni kell előtte 2 hétig?/Durex/ Vagy csak a hatoanyagos krémeket? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:51

Elég csak a hatóanyag tartalmút, pl. antibiotikum, vagy gomba elleni szerek.

VTM 2018. 12. 22. 23:25

Tisztelt Doktornő!

1 héttel ezelőtt szültem. Szülés előtt szívhangfigyelővel megnézték a baba szívhangját. Viszont észrevettem, hogy az asztalkán, amin a szívhangfigyelő is volt, friss vér is volt.

Ha ez a vér a szívhangfigyelőre is rákerült, és esetleg fertőzött volt, úgy elkaphattam én is valamit? Nagyon aggódom emiatt. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:52

Mivel a szívhang figyelőt az ép bőrre helyezik rá, így bármi volt is rajta, fertőző betegséget ilyen módon nem lehet kapni.

Sándor 2018. 12. 21. 22:44

 

November 1.én volt egy védekezés nélküli szexem egy utca lánnyal. Rá pár hétre tüneteim jöttek ki. Trüsszögtem, hasmenésem volt és a torkom elég piros lett. (Lehet annyira ráfeszültem hogy a stressztől jött elő a hasmenés?) Dec. 3án elmentem egy Hiv gyorstesztre mely negatív lett. A torkom továbbra is piros és a hasam is megy még de nem híg székletem van.. Dec. 17én újra elmentem egy vérvételre ahol Vidas és Elfa teszttel megvizsgálták és az is negatív lett! Lehetséges, hogy 6-7 hét elteltével nem tudja még kimutatni a teszt? Pedig mindenhol 3-4 hét ablakperiódust írnak!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:53

Ha negatívak a HIV tesztek, akkor nincs HIV fertőzése. Nyugodjon meg, hátha a többi panasza is enyhül ettől.

Btgujj 2018. 12. 21. 21:32

Kedves Doktornő!

Chlamydiát vizeletből férfinél hol lehet teszteltetni, kik vállalnak ilyet?

Az országos STD ambulancián azt mondták ők vizeletből nem tesztelnek.

Illetve a sima vizelet tenyésztésen kibukik egy tripper vagy chlamydia, vagy ezekre direkt úgy kell tesztelni hogy effektíve őket keressük?

Illetve vérből chlamydiát teszteltetni mikor van értelme? Lehet belőle tudni hogy aktív vagy lezajlott fertőzés?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:56

A vérből készült tesztek nem alkalmasak a húgyúti fertőzések szűrésére. Sima vizelet tenyésztés sem elég, külön kell vizsgálatot kérni Chlamydiára és tripperre. A vizelet és húgycső vizsgálat között nagy különbség nincs, de ha nem talál olyan labort, ahol vizeletet néznek, akkor kérje húgycsőből (nem annyira rossz, mint ahogy hangzik).

László 2018. 12. 21. 19:30

Tisztelt Doktornő,

3 napja szexuális kapcsolatot létesítettem egy általam nem ismert hölggyel. Az aktus teljes időtartama alatt óvszert haszánltam.

Ön szerint van esélye a HIV-nek vagy egyéb fertőzésnek?

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:57

HIV-nek nem, egyéb fertőzés akkor jöhet létre, ha orális szex is volt, és az óvszer nélkül.

Peter 2018. 12. 21. 15:04

Jo napot,

Van olyan helyzet amikor a 3honapos hiv teszt nem elegendo es ismetelni kell 6 honap utan?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:57

Ha nincs új kapcsolat, és nem probléma az ablak periódus, akkor nem.

Anita 2018. 12. 21. 14:27

Kedves Doktorno!

A cikatridina kup utan szukseges huvelyflora helyre-allitas??

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 13:58

Nem.

Lilla 2018. 12. 21. 09:33

Tisztelt Doktorno!

Folyamatos huvelyflora problemaim vannak, std szuresem negativ( nyaron ureaplasma)pici mehszajsebem van.

Honapok ota nem all helyre nem viszket vagy csak minimalisan nem faj . Doderlein flora nem talalhato.

Probaltam mar gynophilust floragynt gynoflort kaptam dalacint klion menstruacio utan elott hasznaltam a flora helyreallito kupokat es semmi. sarga folyas jellemzo nem buzos.

Mit tudok meg tenni?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 27. 14:04

A méhszájseb mellett ez sajnos előfordul. Próbáljon szájon át is probiotikumot fogyasztani, ne irrigáljon, és próbálkozzon tovább a helyreállítással.

Zsolt 2018. 12. 20. 12:20

Kedves doktor no!

Az elozo uzenetben nem volt ertheto onnek amit leirtam ezert most megprobalom leirni megegyszer!

Juliusban egy happy ending masszazsra mentem el sajnos es ott oralis uton lettem kielegitve!

Mindenfele vizsgalatot megcsinaltak nekem es szerencsere Csak ezt az Atopobium vaginae nevu betegseget vagy akarmit talaltak nalam! Rament ez az egesz a prosztatamra! A prosztata fajdalom elmult, azonban a makkom viszket, faj es medence tajeki fajdalmaim vannak. Minden doktor szerint nyugodtan egyutt lehetek a partneremmel de nem merek mert par napig nem faj utanna megint :(

Julius ota antibiotikumon elek es meg sem multak el a tunetek!

A kerdesem az lenne Hogy mitol van meg mindig problemam ha minden tesztem jo? Es miert van az Hogy a prosztata fajdalom utan ilyen fajdalmaim vannak?

Mivel nem tudtam megbirkozni a lelkiismeretemmel ezert elmondtam a partneremnek! Szeretnem megkeresni a problemat es kezelni Hogy ujra kiegyensulyozott sexualis eletet tudjak elni a parommal! Kerem Adjon tanacsot Hogy milyen tesztet kellene elvegeznem Hogy kideruljon mi okozza ezt! Ja es hozza tennem Hogy mar ct-n is voltam!

Elore is koszonom szepen valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 17:09

Elsőre is értettem, és most értem, azt hiszem. Ha július óta antibiotikumot szed, akkor a legvalószínűbb, hogy a visszatérő bőr panaszait gomba okozza. A fájdalmak hátterében szinte kizárt, hogy fertőző betegség legyen. A kismedencei fájdalmak miatt fizikoterápia javasolt, speciális kismedence izomtorna. Ha minden doktor próbálja megnyugtatni, de ez nem sikerül, akkor el kell gondolkodni, mi az, ami Önt átlendíti ezen az állapoton. Valamilyen lelki segítségben gondolkodom, hiszen egy rendkívül megterhelő, komoly stresszel járó helyzetben nem várható a fizikai tünetek spontán megszűnése.

Andi 2018. 12. 19. 20:12

Jó estét kívánok!

Szeretnék std szűrést,mert olyan parom volt aki titokban mas nőkkel is létesített sexuális kapcsolatot védekezés nélkul!

Mikor mutatja ki ,hogy ha valamit elkaptam tőle?3hete voltam a parommal!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 17:10

A vizsgálatok egy részét már most elvégeztetheti, a HIV és szifilisz teszteket pedig az együttlét után 4-5 héttel.

Niki 2018. 12. 17. 12:29

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnek, hogy száj/garatból ki lehessen mutatni esetleges szexuális megfertőződest mennyi idő után érdemes a mintavétel? És mit szűrjenek le?

Szexuális együttlét nem történt, orális szex sem csak csókolózas de mivel a csók után kiderült, hogy a partnerem biszexuális és mivel nem felvállaltam ezért prostituáltakhoz jár, szeretném ha leszűrnének, mert annyira kiborított ez az eset.

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 01. 02. 17:12

Meg lehet vizsgálni torokváladékot Chlamydiára és gonorrhoea-ra, azt már most is akár, illetve vérvételt javasolnék az együttlét után 5 héttel szifilisz kizárására.

Amira (nö) 2018. 12. 15. 02:54

Tisztelt Doktornö!

Nekem olyan problèmám van, hogy sokszor kb orankent kell pisilni menni, talan megserthettem a hugycso nyilasat? es a hugycso nyilasomnal egy nagy csik van, mintha repedes lenne rajta fuggolegesen kb 0,5-1cm kozott hosszu ez latszik a hugycso nyilasom helyen de nem verzik es nem faj. Mi lehet? Remelem nem kell muteni.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 15. 10:20

Látatlanban nem tudom megmondani, mi lehet. A gyakori vizelésnek is számos oka lehet, sérülésre nem gondolnék, lehet húgyúti fertőzés, a húgycső irritációja étel/ital miatt, belgyógyászati betegség, szóval érdemes első körben azzal is orvoshoz fordulni.

Bell 2018. 12. 13. 15:11

Kedves Doktornő!

Ha vkinek tripper vagy chlamydia van a torkában, mikor kezd el fájni neki? Válasszuk szét az eseteket és kérem írja le külön külön. És még egy kérdés Lymphogranuloma Venereum (LGV)ez a betegség tényleg a szifilisz alfaja? Ez kimutatható vérből? És egyszer azt olvastam, hogy egy saját nemét kedvelő embert, egy ritka afrikai szifiliszszel fajjal diagnosztizaltak. Ez miben más mint a sima szifilisz? Csak afrikanak van saját szifilisze vagy más kontinensek is? Azt is írták alig tudták belőle kigyógyítani. Miért? Ez nagyon érdekes. Van rá esély, ha vki más kontinensen kapja el belehal meg akkor is, ha időben fedezik fel?

Köszönöm, ha válaszol a kérdésekre

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 15. 10:40

A kérdések valóban nagyon érdekesek, de részletes megtárgyalásuk talán meghaladja ennek a fórumnak a kereteit. A torokban lévő fertőzések gyakran tünetmentesek, és diagnosztikus vizsgálatra majdnem alkalmatlanok, inkább onnan tudjuk, hogy jelen lehet, ha az anamnézis utal rá (orális szex fertőzött emberrel). Az LGV nem a szifilisz fajtája, hanem a Chlamydia egyik ún, szerotípusa okozza. A diagnózisa nem vérvétellel, hanem a fertőzött területről (leggyakrabban a végbél nyálkahártyájáról) történt minta vizsgálata alapján történik. Teljes mértékben kezelhető. Inkább valóban, mint érdekesség merül fel ez a betegség, hazánkban hosszú ideig egyáltalán nem fordult elő, 2014-ben írták le elsőként a felbukkanását a budapesti Bőrgyógyászati Klinika STD centrum munkatársai. Azóta néhány esetet magunk is, és vidéken is láttunk, de összességében rettentően ritka betegségről beszélünk.

Anita 2018. 12. 13. 10:40

Üdvözlöm, az lenne a kérdésem, hogy ha egy kockázatos együttlét után 2 évvel elvégeztettem egy hiv tesztet (HIV 1/2 duo Quick ELFA), majd ugyanebben a magán laboratóriumban egy HCV tesztet, és mindkettő negatív lett, akkor tekinthetem úgy, hogy minden rendben, nem fertőződtem meg? Tüneteim nem voltak, azóta stabil monogám párkapcsolatban élek. Lehet hiba a tesztekben, vagy ez már biztos eredmény ennyi idő után?

Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 15. 10:41

Tekintheti úgy, hogy minden rendben, nincs oka aggodalomra.

Mircus 2018. 12. 12. 18:03

Tisztelt Doktornő!

Egy eve januar elsejen voltam eloszor valakivel. Az egyuttlet utan par napra vizelesi ingerek kezdtek gyotorni, amit majd szeles, puffadasos panaszok kovettek. Nogyogyasz akkor terhesseget kizarta rogton utana. Megnagyobbodtak a nyaki nyirokcsomoim es feloldali fulbe sugarzo fajdalom elozte ezt meg, sokaig viszketstt fulem szemeim mint aki lazas csillogtak, szaraz csipasak voltak honapokon keresztul es a torkomban folyamatosan dudorokat ereztem, amik tobb honap utan enyhultek csak de igazan sosem multak el. Mai napig ha bem dudoros akkor erdes erzest erzek, aztan ismet dudoros es valtakozik. Tobbszor kiujult afta a szamban, ajkaim kidepedtek oldalt, egett felul az ajkam feszult szarazabbnak ereztem. A szambankellemetlen izt lehelletet ereztem. Azota volt mellkas rtg negativ, hasi uh negativ, a pajzsmirigy uh rossz lett volt biopsza ahol hashimotora autoimmunra gondoltak eloszor, vegul a kezelorvos rajott h nem az hsnem, de querven tipusu, a pajzsmirigyem vm tonkretette allitasa szerint vm fertozes kovetkezteben es majd helyreall normoxilt kaptam mast nem es most a kilengo 13-as tsh ertekem mostmar majdnem ertekhataron belul van, de meg mindig panadzaim vannak. Nem szuntek a vizelesi ingerek, sokszor visszatertek elmentem std-re is, januar elsejen voltam a fiuval es msjus 10-en volt a vervetel hivre szifilisz gonorrheara, az akkori teszt negativ lett, kenetvetel is volt , ahol keves doderlein flora jott ki, streptococcus agalictice kolonizaciok es hogy van gomba sok telep candida glabrata! Nystatint kaptam. A furcsa ingerles jobb lett amit pisiles vegen ereztem edeskesen de a vizelesek hiaba azota is surun visszaternek olyan negy hetes kulonbsegekkel. Kiutesek is voltak viszkettek sokaig nem sok de labon jottek ki tomegeben, ekcemam is lett nyaron nagyon irritalt de kremre szepen elmult, sokszor a koldokom nedvedzeni kezdett, piros volt kornyeke es benne is. Elmentem egy belgyogyaszhoz , hogy bem tudom mit kaphattam el de csak ez ota vannak bajaim h dgyutt voltam vkivel eletemben eloszor. A fogkrem smit birtam nem birom hirtelen holyagzik tole a nyelvem es lecsereltem curaseptre, oblogettem is ugyanilyen termekkel, bal lsgyekban tompa, msjd ego erzeseim lettek, amik a terdem fele is fajtak kesugaroztak majjd bal mell alatt is kesobb tompa fajdalmak jelentkeztek ott is egtem vizelesi ingert ereztem. Mellkasi szoritasaim fajdalmaim lettek, de legszomj nemigen tarsult hozza gondoltam stressz us tarsulhatott az alapproblemahoz hat szedtem fel xsnaxot , nem sok sikerrel, aztan ezek elmultak a szoritasok. Belgyogyasz ebv citomegalora megnezett, es ebv re pozitiv lettem, de h ez mikori fertozes jsnuarban ezt kaptam e el vagy ez meg korabbrol is megvolt mar csak vervetel kimutatja kesobb is nem tudjuk. Sokaig pajzsmirigyre is gondoltak de az nem okozza a gondokat, aztan szeptember elejetol alig birtam egy tanyert megfogni, vallam emelni, diffuz izuleti izomgyengeseggel jaro panaszaim lettek, amivel jartam is reumatologian, kattogo terd, vall, zsibbado kez, kisujj, gyurusujj stb, msjd ezek enyhultek s ismet elojottek most megint, nem birom emelni a vallam. A vizelesi panaszokra ujra nystatint kertem most egy honapja epp jobb megint de a kupos jezeles alatt is ego erzesek kisertek vegig s vizelesi ingereim voltak erosen pisiles utan is, nem csip a vizelet vizeleskor nrm faj. Kaptam es voltam torkommal is haromszor ful orr gegesznel, nem kett jobb a helyzet duzzanatilag csak harom es fel honap utan majd erdes erzetu lett bal feldn foleg jobban. Mandulam nem duzzadt, torkom nem faj, elenyeszo h enyhen vmit erzek ilyen teren. Sokszor hoemelkedes is rlofordul. Volt vizelettenyesztes e- coli, enterococcus es streptococcus agala tice jott ki, ami kenetben is volg std-n kaptam monuralt, ciprofloxacint, most kegutobb utobbira sumetrolint. Az elozo vizeletben nem volt agalactice mostmar ez uy megmutatkozott, mosz a kezelesek utan a masik ketto nem jott ki brnne tenyesztesnel. Szept kozepetol 2 arpa jott ki az also szemhejamon belul, plusz egy duzzanat a szemzug otti also szemhej reszen plusz nagy tasak csova a szemem alatt. Antibiotikumos cseppre elmult a ket arpa, es a tasak is kisebb lett, de igazan ez a tasak sosem mult el, a szemhejamon zug mellett a duzzanat visszahuzodott de gegszovetmaradvany van azota is ott, ami piros, voros ha lehuzom a szemhejam. Visszamentem tobradexet kaptam, de mar viszket csak tole es csak nagyobb lesz a tasak. Sokaig volt csipas a szemem, brm ragadt ossze meg ilyenek, csillogo szemek, nem folyt sosem. Honapokig es majd ez jobb lett , es most utobbi egy honapban usmet erzem , ujabban mikor az izuleti panaszok jelentkeztek ismet szelesddes, vm bal lagyekban nem stimmel erzem neha bar vizelesi inger most epp nincs ebben a pillanatban. Neztek reuma faktort negativ immun elfot begativ allergiara teszt negativ. Nem tudom mit evo legyek de orulten faradt vok hoemelkedesek neha, vissza visszatero vizingerek, az antibiotikumok nem hatnak tsh mar szinte jo, mi okozgatja a panaszaim nem tudom de a dudorok megoejirenek a torkomban es mindez folyamataban csak azota h egyuttletem volt eletemben eloszor vele. Felek is, most jra megismetlem a hiv tesztet. Hajam is kicsit jobban jon neha, a diffuz izuleti fajdalmaim ujra erosodnek, par napja ismet szelesedes vizes orr, nem dugul, hoemelkedes, stb es hiaba szedtem be antibiotikumot most is, nem segit magatol pedig nem mulnak a panaszok h na majd immunrendszer legyozi .. szedek supradint, xyzalt, c vitamint, panangint de egyszeruen nem tudom mit evo legyek. Akkor mikor mutattam haromszor is ful orr gegen kis pirossag garatjotegeknel de bem tobb, meg vllt h meg azt se lattak, en sokszor eszrevettem viszont h sokszor msndulakoves csgyok es ez is csak egyuttlet ota, most meg a gennycsap is. Szeretnem ha valsmit mondana erre mire gondol on, lehet e ez hiv megis, mert mar bem tudok mire gondolni csak hogy ujat csinaltatok, hiaba vt majusban , pedig a harom honap megvolt jocsksn. Nem ertem mi zortenik velem, csak azt tudom h az ota vagyok beteg....... Reagalasat valaszat elore is megkoszonom !

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 15. 10:46

A panaszai jó részét, ha nem az összeset, az ingadozó pajzsmirigy hormon szintekkel lehet magyarázni. Persze látatlanban teljes felelősséggel nem lehet ezt kijelenteni, de mint lehetőség mindenképpen szóba jön. Elsődlegesnek az endokrinológiai követését, rendszeres kontrollt, a hormon szintek lehetőség szerinti normalizálódását tartom, a többi panaszát valószínűleg tünetileg tudjuk kezelni. Ha a húgyúti panaszok egyértelműen együttlét után jelentek meg, akkor az Ön megnyugtatása miatt elvégezhető egy teszt méhnyakról, Chlamydia, Mycoplasma, Neisseria, és talán Ureaplasma baktérium fertőzések kizárására.

Panka 2018. 12. 12. 10:24

 

Köszönöm válaszát, a propolisz es mehpempo kívül mast nem szedtem,kívül 1x betadinnal ecseteltem de az gondolom nem számít úgyse, mert mehnyakrol van mintavetel,igaz? Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:28

Az egyszeri Betadinos ecseteléstől nyugodtan mehet vizsgálatra.

Miért 2018. 12. 11. 15:01

Kedves Doktornő!

Magyarországon miért nem kétszer csinálnak hiv tesztet, mint ny euban. Egyszer négy hét után egyszer 3 hónap után? 4 hét után csak a fertőzések a 95%at tudják kiszurni. Nem lesz ebből baj?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:11

Az ajánlásokban nincs különbség, ugyanaz a protokoll itthon is. Két esetet kell külön választani. Az egyik, amikor a teszt orvosi javaslatra történik, mert a kezelőben felmerül a fertőzés, mint diagnózis. Ekkor megtörténik a vérvétel, és javaslatot teszünk, hogy 1 hónap múlva legyen ismétlés. A másik eset, amikor a páciens saját maga kéri a tesztet. Ekkor, a vérvétel előtt kötelezősen történik tanácsadás is, melynek keretében az orvos felvilágosítja a pácienst az ablak periódusról, és a teszt korlátairól is, beleértve. hogy javasolt az ismétlés 1 hónap múlva. Ekkor a paciensen múlik, hogy megismételteti-e. A probléma akkor van, ha az illető csak a labor vizsgálatot kéri, orvosi konzultációt nem, és így elmarad a tanácsadás.

Btgujj 2018. 12. 09. 19:48

Kedves Doktornő!

Chlamydia és egyéb baktériumok kimutatására milyen mélyen kell a húgycsőbe dugni a tampont? Illetve ha a pénisz nem váladékozik, préselésre sem akkor is kimutatható a húgycsőből a baktérium?

Ha húgycsőből negatív a chlamydia attól még a vizeletben, prosztatában stb jelenlehet?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:16

Tünetmentes esetben is kimutatható lehet a baktérium, csak kisebb eséllyel. Külön nincs értelme vizeletet, vagy prosztata váladékot vizsgálni. A mintavételt minden esetben ebben jártas orvos végezze, hogy hogyan, azt neki kell tudni.

Ok 2018. 12. 06. 23:48

 

üdvözlöm,,A nemiszervemen alakult ki valamiem szemölcsfele es elege kemeny mikor hozáerek .milehet az ?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:16

Sajnos így nem tudom megmondani, meg kellene mutatni orvosnak.

Panka 2018. 12. 06. 17:07

 

Tisztelt Doktornő! Olvastam hogy Std teszt előtt 2 hettel antibiot es gombaolot szedni nem szabad. Ebbe beletartozik a mehpempo es a propolisz csepp is? Ha 14 nap helyett 10 nap kihagyas van az szamit vagy belefér? Köszönöm szepen

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:17

A propolisz nem számít bele. Jobb lenne a két hét, a kezelés után, biztosabb lesz az eredmény.

K 2018. 12. 05. 15:03

 

A hív vírus kimutatható vizeletből?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:18

Tudtommal nem, de ennek a gyakorlat szempontjából nincs jelentősége, nincs olyan diagnosztikai eljárás, melyet vizeletből végeznénk.

Zoli 2018. 12. 04. 21:30

Tisztelt Szakérto!

Egy teljeskoru std teszt a gombás fertozeseket is kimutatja itt candidara gondolok leginkább vagy azt kulon kell kerni melle?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:18

A gombás eredetű betegség gyanúja esetén, külön kell kérni gomba tenyésztést.

József 2018. 12. 04. 13:20

Tisztelt Doktornő!

Herpesszel kapcsolatban lenne kérdésem: a nemi szervi herpesz és a "normál", szájon jelentkező herpesz ugyanaz vagy független egymástól? Azaz, ha nekem a számon jön elő, akkor automatikusan nemi úton is fertőzhetek úgy, hogy a nemi szervemen nincs is tünete? Illetve megfordítva: ha én nemi úton adom át a betegségeset (NEM orális szexszel), akkor a partneremnek a száján is elő tud jönni a herpesz?

A másik kérdésem: nemi herpeszt hogyan lehet szűrni? Milyen módszerrel történik a mintavétel? Húgycső, egyéb helyről, esetleg vérvétel?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:24

A herpeszes tüneteket két vírus okozza, a humán herpesz vírus 1-es és 2-es típusa. Mindkettő fertőzhet a nemi szerven, és az ajkon is, ilyen értelemben nincs különbség. Ha valaki a fertőzést a nemi szervén kapta el (akár a partnere nemi szervéről, vagy szájáról), és ott kialakulnak a tünetek, a kiújulás is a nemi szerven lesz. Ha már valaki fertőződött, az nem jelent védettséget, ugyanúgy létrejöhet egy második fertőződés, tehát lehet, hogy egy ismert, nemi szerven visszatérő herpesz esetén valakinek egyszer csak a száján is megjelenik, az azt jelenti, hogy ismét fertőződött.
Ki lehet mutatni vérvétellel, hogy a szervezet vala találkozott-e a vírussal, vagy átesett már herpeszes fertőzésen, azt nem mondja meg, hogy nemi szerven, vagy ajak herpesz volt. Friss tünet esetén a hólyagokból, vagy apró sebekből kimutatható maga a vírus jelenléte.

Zsolt 2018. 12. 03. 23:56

Kedves Doktor No,

Szeretnek tanacsot kerni mi tevo legyek! Oralis uton torteno kielegitesem volt juniusban, elkaptam az atopobium vaginae betegseget ami prosztata gyulladashoz is vezetett.

Minden tesztet megcsinaltattam egybol es szerencsere minden negativ. Azota antibiotikumot szedek de nem jon helyre a problema. Tobbszor voltam vervetelen, legutobb is es szerencsere minden rendben volt! A prosztatam nem faj mar, de a makkomon pirus kiutesek vannak, viszket! parommal hosszu ido utan egyutt voltam ovszerrel (elojatek nelkul) es elkezdett megint fajni. Nagyon el vagyok keseredve mert mar 5 honap eltelt es nincs valtozas!

Ha minden vizsgalat rendben van akkor mi lehet a problema?? Elore is koszonom a valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:27

Több apró pontatlanság van a leírásában, ami talán annak a megértését is hátráltatja, hogy mi történt valójában. Az atopobium nem egy betegség, hanem egy baktérium, mely nagyon kicsi eséllyel okozta a prosztata betegségét. Jelen helyzetben azt tartom legfontosabbnak, hogy a prosztata gyulladás tünetei elmúltak. A kipirosodó, viszkető tünetek miatt konzultálni kellene bőrgyógyásszal, mert ha a háttérben nincs semmi kimutatható, akkor tünetileg kellene kezelni, esetleg a partnerét is megvizsgálni.

Jani 2018. 12. 03. 10:48

Üdv!

Megint az október 12-i 10:28-es kérdező vagyok. Kiszeretném még egészíteni az előző kérdésem. Az arcomon, a szemeim alatt is van néhány alig észrevehető bőrkinövés, nagyon hasonlóak a péniszemen levőkhöz. Valamint a hónaljamanon, és a mellkasomon is. Ezek nem zavaróak, nem feltünőek, de felépitésileg nagyban hasonlítanak a nemiszervemen levőkhöz. Az orvosom szerint ezek is a faggyúmirigy hyperplasiat bizonyítják. Ezekből, és a TCA ecsetelés negativ eredményéből, Ön szerint is helyes a diagnózis?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:32

Leírás alapján nem tudok sajnos diagnózist mondani. Attól, hogy az arcán és törzsén vannak jóindulatú bőrkinövések, attól még lehet a nemi szerven HPV-je. Szerintem ezt az orvosnak el kell tudni dönteni, (még akkor is, ha néha ez nem egyszerű) ha mégsem, nem tudok jobbat, keressen egy másik orvost.

Jani 2018. 12. 03. 10:17

Üdv!

Október 10-edikén, 10:28-kor tettem fel egy kérdést, amire válaszolt is. Akkor leginkább a probléma kezelésére adott választ. Most azt szeretném kérdezni, hogy mennyire lehet megbízni a TCA ecseteléses diagnózisban? Ha tényleg faggyúmirigy hyperplasia okozta a tüneteket, akkor megbarátkozom vele, amennyiben nem fertőző, akkor nem szeretném kezelni mostanában. Ön szerint létesíthetek szexualáis kapcsolatot ezután, hogy ne fertőzzek meg mást? Persze szigorúan óvszer használatával.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 10:35

Jelen pillanatban nincs okunk azt feltételezni, hogy ne élhetne nemi életet úgy, mint eddig. A TCA ecsetelésre direkt nem tértem ki, mert van némi félreértés. A diagnózist ecetsavas ecseteléssel lehet megerősíteni (sajnos sokat nem segít, mert a szemölcsön kívül egy csomó más betegségben is pozitív lesz), a TCA pedig kezelésre való. Az Ön helyzetében azt javasolnám, hogy végeztessen egy HPV tesztet, és akkor tudni lehet, jelen van-e a vírus a nemi szerven.

Vv 2018. 12. 02. 18:14

Doktornő

Ha valaki hív fertőzött lett és csak a fertőzést kovetoen fel évre megy szuresre az létezik hogy akkor már nem termel elég ellenanyagok a szervezete hogy ki mutatható legyen miközben fertőző?

Mitől függ ez az ellenanyag termelés ?

Az ablakperiodust értem azon kívül.

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 11:12

A fertőzés kimutatható marad, nem válik a teszt egyszer csak negatívvá.

Zz 2018. 12. 02. 12:04

Kedves doktornő

Doktornő a kérdésem a következő lenne hogy idén év elején mikor ki próbáltam egy potencianovelo zselét amit az interneten vettem erre pár héttel gombásodás lett a nemiszervemen alhasi fájdalom és heteken át hónapokon át csak romlik az állapotom máshoz különösebben nem tudom kötni mert az éljen hónapokig nem is gondoltam rá mivel partnerem állandó de létezik olyan hogy valaki bele fecskendezik hív vírust és én meg eszem és el kapom a fertőzést életben tud maradni a vírus egy ilyen környezetben?

Hozzá teszem voltam szűrésen is már 2x elég nagy idokulombseggel de negatív lett mindkettő de ettől amit olvastam a hivrol minden tüneteim sorra jelentkezett és azóta sem gyogyultam meg a fejfájás folyamatos penisz pirosodas here fájdalom a bőröm át alakult le fogytam egyik napról a másikra rossz kozerzet mandula gyulladás amit azóta eltavolitottak prosztata gyulladás nyirokcsomo duzzanat és sorolhatnam.

Létezik hogy későn mentem el szuresre és ezért már nem mutatja ki a teszt?

Azt olvastam hogy az ablakperiodus után ki lehet mutatni bármikor akár fel év múlva is vagy egy évvel.

Létezik ilyen formában alnegativ lelet ráadásul kétszer? Ha nem akkor van e ötlete?

Köszönöm a válaszát előre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 11:14

Nem, azt nem tudom elképzelni, hogy a panaszait HIV fertőzés okozza. Más irányban kellene tovább menni.

Gogyi 2018. 12. 02. 00:06

Tisztelt doktornő!

Antibiotikum kura után mennyi ideig nem látszik a szifilisz a vérből? Ha 1 hónapra rá csináltatom biztos lehetek?köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 12. 12. 11:16

Nem egészen értem a kérdését. Ha volt szifilisze, akkor pontos tájékoztatást kapott a kezeléssel egy időben, hogyan, mikor kell kontrollra menni. Ha nem volt, akkor nem tudom, miért az antibiotikum kúra után nézeti meg. Mindenesetre, ha a szifiliszre gyanakszik, akkor érdemes több tesztet is végezni, 3 hónap különbséggel.