Péchy Blanka 2019. 10. 25. 11:15

Kedves Doktornő!

Clamydia kezelésére létezik vény nélkül kapható gyógyszer vagy valamilyen készítmény?

Köszönettel:

Blanka

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:44

Nem létezik. Receptre felírt antibiotikummal kell kezelni.

Babi 2019. 10. 24. 19:18

Tisztelt Doktornő,

nem közvetlen érintkezéses az eset, de aggódom. Gyermekem tisztába tételekor észrevettem, hogy a popsitörlőn barnás foltok voltak (már úgy vettem ki a csomagból) Gyorsan töröltem, így már csak törlés után eszméltem rá, hogy foltos volt. Lehetséges, hogy bármi fertőzést hordoznak/hordoztak ezek a foltok, és a gyermekeknek baja lett? HIV, Hepatitis stb.. Köszönöm, ha válaszol.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:44

Nem reális, hogy egy popsitörlőn ilyen fertőzések legyenek. A barnás elszíneződés inkább a a popsitörlőben lévő számos vegyi anyag, levegővel való érintkezése miatt alakulhatott ki.

Molka 2019. 10. 24. 17:32

 

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy egy meggyógyult (de korábban pozitív) szifiliszes férfi, akinek jelenleg negatív a szifilisz tesztje, még fertőzhet? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 18:02

Ha megkapta a kezelést, és gyógyultnak nyilvánították, és azóta nem fertőződött újra, akkor nem fertőz. A negatív szifilisz teszt a 4-6 héttel korábbi álllapotról ad információt, azaz meg kell ismételni ha biztosra akar menni.

Piroska 2019. 10. 24. 09:23

Tisztelt Doktornő!

29 éves nő vagyok, 2018 tavaszán új, tartósnak ígerkező kapcsolatom kezdődött, azóta is tart, ezért részt vettem egy komplex STD és HPV szűrésen. A 7-es paneles STD szűrés negatív lett, de HPV 6,11,18,68 törzset találtak. Tünetem nem volt. Az új partneremmel akkor és azóta is óvszerrel védekezünk és nincs orális szex sem köztünk, hogy nehogy megfertőzzem. Ő negatív. Időközben a HPV 6,11,68 eltűnt. Oltást kaptunk azóta mindketten, én immunerősítést.

Most várom az új HPV teszt eredményét és utána szeretnék elhagyni az óvszert, gyermeket is tervezünk.

Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e új STD tesztet csináltatni? Van olyan STD, amire a 7-es panel nem terjed ki?

Korábbi partnereimmel volt védekezés nélküli orális kapcsolatom érdemes-e szájüregi HPV tesztet csináltatni?

Volt korábbi anális kapcsolatom érdemes-e esetleg HPV tesztet csináltatni?

Érdemes-e több éves időtávlatból olyan partnereket értesíteni, akikkel bár óvszerrel voltunk együtt, de az orális szex védekezés nélkül történt?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!P

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 11. 18:07

Szerintem az STD szűrést felesleges ismételni. A pertnerét gondolom ugyanúgy leszűrték. Mivel be lettek oltva HPV ellen, én több szűrést már nem javasolnék emiatt. A korábbi partnerrel kapcsolatos kérdése nehéz, szigorú szabály erre vonatkozóan nincs. Ezeket a vírusokat elkapta valakitől, aki azóta meg is gyógyulhatott, ezt nem tudjuk. Inkább etikai, mint orvosi probléma ez, orvosilag- talán érdemes lenne tájékoztatni.

János 2019. 10. 23. 19:16

Kedves Doktornő!

A következő STD kérdésekre szeretnék választ kapni:

1, Vérvétel útján a HIV és Szifiliszen kívül milyen STD betegségeket lehet megállapítani? (Hepatitisz B, C, herpesz?) Van ezen kívül valami?

2, 4 héttel az aktus után vénából vett vérvizsgálat eredménye megbízható HIV és Szifiliszre vagy ismételni kell?

3, HPV szűrés férfiaknak javasolt e és hogy történik? Csak ha tünet van akkor szoktak kérni? Oltást javasolja férfiaknak is a 9 komponensűt?

4, Olvastam, hogy óvszer nélküli szexuális aktus után létezik esemény utáni tabletta a Pep (nem Prep) amit ha bevesz az ember 72 órán belül elkerülheti a HIV fertőzést, de csak ez az egészségügyben dolgozóknak érhető el. Ez tényleg így van? Sehol nem beszerezhető?

4, Ha jelenleg semmilyen tünetem nincs de szeretnék STD szűrést gonorrhoea és Chlamydiára akkor torokból és vizeletből is kimutatható? Nem szeretnék hugycső vizsgálatot.

Segítségét előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 10:49

A kérdéseire teljesen kimerítő választ nehéz lenne ezen a fórumon adni, egy szinte egy teljes tankönyvnyi adat lenne. Örvendetes, hogy az STD témaköre mélységében érdekli, a legtöbb kérdésre akár ezen az oldalon is talál választ.
A HIV teszt a legmegbízhatóbb eredményt 6 hét után adja, de 4 hét után is közel 100%-os. a PeP legálisan nem beszerezhető, a PreP igen. Ezeket általában nem orvosok döntik el, hanem inkább jogi kérdés, hiába reklamálnak sokan a Szt. László kórházban, az orvosokat szigorú szabályok kötik a recept felírásánál. A húgycső Chlamydia fertőzés nem mutatható ki torokból (a torok Chlamydia viszont igen), vizeletből elvileg működik a teszt, de megbízhatóbb a húgycső mintavevővel történő vizsgálat, főleg akkor, ha nincs folyás.Férfiakat is érdemes beoltani HPV ellen, erre ma már számos tudományos bizonyíték rendelkezésre áll.

N. Ádám 2019. 10. 23. 18:48

Tisztelt Doktornő!

Két hete egy masszázs oldalon hirdető hölgynél jártam, aki tényleges szakszerű masszázs végén erotikus levezetést is vállalt.

Az együttlét során a masszázs végén kézi levezetést, csúszka masszázst/kebel szexet és láberotikát is adott. Más dolog pl.: csók, orális vagy hüvelyi aktus nem történt. Igaz ilyen dolgokat amúgy sem vállal semmilyen formában elmondása szerint.

Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy bárminemű STD betegség így is elkapható-e, ha igen milyenek és mekkora eséllyel? Kell emiatt aggódnom?

Válaszában bízva, tisztelettel: N. Ádám

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 10:51

Szerintem nem kell aggódnia STD betegség miatt, nem érintkezett olyan felülettel, ami megfertőzhette volna. A bőrrel történő kontaktus során nem életszerű STD fertőzést elkapni, legalábbis olyan kicsi az esélye, mintha pl. sportolás közben érintkezik a másik emberrel.

Barbara 2019. 10. 23. 16:30

Kedves Doktorúr/nő!

5 évvel ezelőtt nemi herpeszt diagnosztizált nálam az orvos, egy intenzívebb nemi aktus után.. pirosodás, duzzanat, fájdalom, bőr berepedése volt a tünet, konkrét hólyagokat én nem észleltem. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy téves volt a meghatározás?

Azóta se jelentkeztek nálam hasonló tünetek, de mivel véget ért egy hosszú kapcsolatom (ahol szintén nem jelezte az expartnerem, hogy neki lettek volna hasonló tünetei intim területen- amúgy tudott róla hogy nekem elvileg ez a problémám) elmentem egy vérvételre, ahol a hsv 1-2 igg pozitiv lett, míg a külön feltüntetett hsv2 igg mérési határ alatti értéket mutatott... lehetséges, hogy nem herpesz, hanem csak fizikai sérülés okozta anno a tüneteimet? Vagy érdemes lenne még egy tesztet csináltatnom kifejezetten hsv2 kimutatàsára? Szeretnék új kapcsolatot kialakítani, de biztos akarok lenni benne, hogy mi a helyzet.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:47

Ha a HSV 1 ellenanyaga pozitív, akkor elvileg fennállhatott az a helyzet, hogy Önnél ez a vírus okozott nemi szervi tüneteket, ezt semmi nem zárja ki. További labor vizsgálatokkal sem fog közelebb jutni a megoldáshoz. Az lenne bizonyító erejű, ha ismét lenne tünet, és abból frissen kimutatnák a vírus DNS-ét. Tünet hiányában nehéz lesz érdemben kommunikálni a herpeszről.

Viktória 2019. 10. 23. 14:43

Kedves Doktornő!

A napokban Ureaplasmat állapítottak meg nálam, amelyre 15 napos antibiotikumos kezelést írtak fel. 1 éve született gyermekünk a párommal, ami előtt ő ki volt vizsgálva nemi betegségekre, és minden negatív volt. Én nem emlékszem, hogy tőlem a szülés előtt vettek volna mintát amit így vizsgáltak volna. Mindketten állítjuk, hogy nem voltunk mással. Lehetséges, hogy egy régebbről fennmaradt lappangó baktérium most aktivizálódott? (3 éve vagyunk együtt. Esetleg azelőttről származhat esetleg?) Mert úgy tűnik erre a kapcsolatunk mehet rá, mert mindenki hisz a saját igazában, így a másik tűnik gyanúsnak, hogy ő lépett félre.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:40

Nem szabad hagyni, hogy egy Ureaplasma a kapcsolatukat meggyengítse. Akár Önnél is jelen lehet régebb óta, az Ureaplasma képes beépülni a hüvely flórába is, onnan kis eséllyel tünteti el bármilyen antibiotikum kúra. Senki sem tudja megmondani, vagy bármilyen labor módszerrel megállapítani, hogy Ön mikor fertőződött, így az ezen való gondolkodás is teljesen felesleges, csak meddő konfliktusokhoz vezet, mint az Önök esetében is-sajnos.

Anna 2019. 10. 23. 11:48

Kedves Doktornő!

Magas rizikójú HPV megtelepedhet a külső nemi szerven is? Illetve ha borotválom a szeméremtestemet az okozhat visszafertőződést? Rajta lehet a borotván, vagy akár törülközőn?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 15. 15:41

Igen, megtelepedhet a külső nemi szerven. Mind a borotván, mind a törölközőn is életképes, így azok közös használatával más is megfertőződhet. Amennyiben a külső nemi szerven HPV van, a borotválás nem ajánlott.

Nóra 2019. 10. 23. 11:31

Tisztelt Doktornő!

Én vagyok az, aki magas kockázatú HPV-vel fertőzött(59). Félek attól, hogy hiába használunk óvszert, ha a hüvelybemenetnél is van HPV akkor szex közben az ugyanúgy rákerül az óvszerre és feljut a méhszájamhoz. Tehát folyamatosan visszafertőzöm saját magam. Én szeretném minél előbb leküzdeni ezt a vírust és nem akarok kockáztatni. Ez lehetséges amit leírtam? Inkább szeretnék biztosra menni, és ha ez előfordulhat akkor nem élek nemi életet amíg el nem múlik. Kíváncsi lennék arra is, hogy másoknak elmúlt-e így a magas kockázatú HPV-jük, annak ellenére hogy óvszerrel folytatták a szexuális életet, és átlagosan kb. mennyi időbe telt mire elmúlt?!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 10:55

A HPV fertőzés átlagosan 6-7 hónap alatt tűnik el, a magas kockázatúaknál lehet hosszabb, átlagosan is több, mint 1 év. Nehéz megmondani, hogy Önnek mi segít abban, hogy hamarabb elmúljon, bár önmagában a HPV fertőzés csak egy labor lelet, ha semmi eltérés nincs a méhnyakon, akkor tekinthet magára nyugodtan egészségesként. Az az Ön döntése, hogy mi éri meg jobban, mellőzni a nemi életet, vagy bevállalni, hogy talán később gyógyul meg, és azalatt az idő alatt gyakrabban jár rákszűrésre. Orvosi szempontból az óvszer használat indokolt, a nemi élet teljes mellőzése nem.

Balogh timeai 2019. 10. 22. 17:15

 

Jo napot ! Egy olyan kerdesem lenne hogy varandos vagyok , es voltam szifilisz szuresen ami pozitiv lett ez az eredmeny :1:8 van olyan hogy al pozitiv ?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 11:15

Van olyan, hogy álpozitív, de nagyon fontos tisztázni, hogy erről, vagy egy valódi fertőzésről van szó. A szifilisz súlyosan veszélyezteti a magzatot, úgyhogy haladéktalanul menjen el a bőr-és nemi nemibeteg gondozóba, ahol ismételt vérvétel után, speciális tesztekkel tisztázzák a diagnózist.

Rita 2019. 10. 22. 01:42

 

Kedves Doktornő. Nagy tisztelettel kerem szepen türelmét es megértését hosszú levelem miatt. Elore is nagyon szépen koszonom. Elegge kétségbe vagyok esve a hosszu ideje fennallo es nem mulo gondjaim miatt es amikor megláttam ezt a lehetőséget, hogy kérdezni lehet itt, próbáltam a tolem telhető lehető legjobban leirni a problemamat. Visszatero égő érzésem van, amit nem tudok pontosan lokalizalni, hogy hugycsonyilasnal vagy huvelybemenetnel van e. Eddig mindig huvelygombara kezeltek, pedig viszketes es folyas nincs is, csak égő érzés, es a gomba kezeles utan is mindig vissza-visszatert ez az égő érzés. Többféle tesztet kertem ezek utan, hogy kiderüljön hogy mi lehet az ok. Huvelykenetbol kimutattak mycoplasma genitaliumot, amire felirtak 3x500 mg azitromicint es 7 napig clindamicines huvelykremet (Dalacin). Az első kerdesem az lenne, hogy elegendő lenne e csak az azitromicin vagy feltétlenül szukseges e a clindamicines krem is egyidejűleg az azitromicinnel? Nagyon félek az antibiotikumoktol, mert nagyon nagy huvelygyulladast kaptam tőle korabban. Ha lehetséges lenne, csak olyan es annyi antibiotikumot alkalmaznék ami feltétlenül szükséges. Emellé most hozzajott egy olyan gond, hogy nagyon buzos a vizeletem par napja, ami miatt csinaltattam vizelet vizsgálatot, amibol E Coli nagyobb mint 10'5/ml es Ureaplasma urealiticum 10'3/ml tenyeszett ki. Az égo erzes most már folyamatosan kb negy hete fenn áll, nem kezdtem el ra kezelest, mert orvoshoz mentem ujra vele es most is orvoshoz keresek idopontot emiatt es nem akartam hogy bezavarjon barmilyen szer a vizsgalatoknak. A menstruaciom kb harom napon belül esedekes es nem valószínű hogy addig el tudok jutni orvoshoz. Viszont az égo erzes már nagyon kellemetlen. Mi lenne a Doktorno javaslata, küzdjek e tovább elviselni az ego erzest a menstruacio befejezodeseig gyógyszerek nelkul es eljussak egy nemigyogyaszati vizsgalatra vagy elkezdjek most azonnal egy antibiotikumot? Ha igen, melyiket? Kezdjem az azitromicin 3x500mg-ot a mycoplasma genitalium miatt? A vizelet ureaplasma vizsgalat az azitromicinre csak mérsékelt erzekenyseget mutatott ki, a huvelykenet vetelnel mycoplasma genitaliumra nem készült antibiotikum érzékenysegi vizsgalat. Vagy az E Colira vagy az Ureaplasmara kellene kezeles elobb? Halasan köszönöm az idejet hogy elolvasta hosszu levelemet es elore is nagyon nagyon szépen köszönöm minden velemenyét, tanácsát. Minden jot kivanok.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 12:04

Teljesen megértem, hogy aggódik, egyrészt a többszörös fertőzés, másrészt a kombinált antibiotikum miatt.
Nagyon alaposan át kéne gondolni, hogy milyen antibiotikumot, és mennyi ideig szedjen. Az összes lelet tükrében nem biztos, hogy az azithromycin a legjobb választás, de nem láttam a leleteit. Arra biztatnám, hogy inkább első körben alkalmazzon egy nagyobb dózisú és hosszabb ideig tartó antibiotikum kezelést, mintsem a nem tökéletes kezelés miatt többször ismételni kelljen. A mai antibiotikumok teljesen biztonságosak, enyhe mellékhatásokkal, és még egy 10 napos kezelés mellett sem várható, hogy pl. a bélflóra tönkremenjen. Én a 10 napnál kevesebb ideig nem kezelném.

BB 2019. 10. 21. 20:02

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem, hogy amennyiben nemi úton történő bakteriális (Gonorrhoea, stb.) fertőzésem lenne, akkor csak a fertőzéssel érintett testrészről fertőzhetem meg a partneremet (pl. klamidiás fertőzés van a hugycsőben akkor az csókolózással továbbadható, stb.)?

Másik kérdésem, hogy amennyiben az alkalmi sexuális partnerem a kezével hozzáért a péniszemhez úgy elkaphatok std fertőzést?

Harmadik kérdésem, hogy szájban lévő nemi betegség puszival továbbadható?

Utolsó kérdésem, hogy homoszexulás partneremet orálisan elégítettem ki, de az elejétől a végéig a partner péniszén gumióvszer volt. Elkaphattam így std betegséget?

Tisztelettel:

Miklós

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 12:06

Óvszeren nem jutnak át a kórokozók, tehát ha végig óvszert használt, akkor nem fertőződhetett. Kézzel nem terjednek az STD kórokozók. A torok fertőzések nem adhatóak át a húgycsővel való érintkezéssel, orális szex útján viszont igen, és valószínűleg csókolózással sem lehetetlen. A puszi nem fertőz.

Kocsis Ágnes 2019. 10. 21. 10:40

Kedves Drnő!

64 éves nő vagyok. 20 éve élek szexuális életet egy partnerrel. Egyhónapja égek,alhasi görcseim vannak mintha mensem lenne.Vizeléskor ég a húgycsövem,húgyhólyagom. A hüvely xex közben fájdalmas. Voltam nőgyógyászaton. Levették a mintát,eredmény hüvelygyulladás,de nincs folyásom. Rák szűrés P2. Hüvelyi Uh csak hüvelygyulladást állapitott meg.kaptam antibiotikumot, az valahogy rendben lettem,de visszaestem.Hüvelykúpot irt fel a gombára,meg flóra épitésre szájon szedett gyógyszert. Kúp formájában is. Nem használtak. Égek továbbra is,alhasam fáj. Gondoltam elmennék SDT szűrésre. Válaszát megköszönöm

üdv: Ágnes

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 12:08

Egyetértek az STD vizsgálatokkal, azok tükrében lehet tovább gondolkodni a megoldáson.

Krisztina 2019. 10. 19. 20:53

Jó napot. Azt szeretném kérdezni hogy 5 napig szedtem penicilint, majd alulról kiütött, viszket és bepirosodott. Kenegetem krémmel de élhetek így nemi életet?

Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 11. 16. 12:09

Valószínűleg elszaporodott a gomba az antibiotikum mellett. Használjon gomba elleni kúpot, nemi élethez óvszer javasolt, mert a partnere elkaphatja, bár a férfiak általában pár nap után meggyógyulnak.

Juci 2019. 10. 18. 23:12

 

Kedves Doktornő! Herpesz keseríti meg az életem. Számon életemben egyszer jött ki, azonban végbélnél vagy nagyajaknál folyamatosan, havonta 1x általában menstruáció elött, hónapok óta tart. Telviran vagy herpesin krémet használok, de nem igazán segit. Meddig kellene kennem, hány napig? Hogyan tudnék megszabadulni ettöl? Érdemes vérvizsgálatot csináltatnom herpesz virusra vagy felesleges? Vagy kenet szükséges? Mivel tudnám felerősíteni magamat? Epavir tablettával is próbálkoztam, most Lenkei prémium vitamint szedek, de nincs változás. Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 19. 11:03

A vérvizsgálat szerintem felesleges. Ebben a helyzetben el kéne indítani egy gyógyszeres kezelést, szájon át, mit kisebb adagban akár 3-6 hónapig is lehet szedni. Ezáltal a vírus nem tűnik ugyan el a szervezetből, de visszaszorítjuk addig, míg az immunrendszere elegendő ellenanyagot termel, és nem engedi kiújulni a betegséget havonta.

Szilvia 2019. 10. 17. 10:58

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném megkérdezni tünetek nélkül, milyen SDT szűréseket kellenne megcsináltatni egy új kapcsolat elött.. A vérvizsgálatra és a helyi mintavételre is kíváncsi vagyok, (feltéve ha erre is szükség van)

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 18. 09:59

A szűréseknél az az alapszabály, hogy a lehető legtöbb fertőzést vizsgáljuk. Így én azt mondanám, hogy vetesse le a vért HIV és szifiliszre is, illetve a méhnyakból végeztessen legalább egy Chalmydia és Ureaplasma szűrést, de lehet Mycopasmát és Neisseria gonorrhoae-t is nézni. A HPV-t akkor ajánlott, ha a méhnyakrák szűrés nem teljesen negatív, illetve ha kíváncsi rá, van-e HPV-je.

J.Krisztián 2019. 10. 16. 19:36

Tisztelt doktorő!

Szeptember végén volt egy orális kapcsolatom. Rá pár napra jöttek a tünetek(minden bizonnyal tripper).

Voltam vele std orvosnál vizsgalotokon okt elején. Az eredményre novemberig kell várni ,ez azért van mert addig kell várni hogy kimutrhatóak legyenek z eredmények?

Másik pedig hogy mennyi esélyt lát arra hogy a kankó melett hiv+ is lettem? Az eset után 2.5 hétre megjelent egy kis hőemelkedés,étvgytalanság,fáradság és most az életem csak abból áll hogy aggódok. Előre is köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 18. 10:02

A leírása alapján a teripper tüneteivel fordult orvoshoz, melyet akár pár perc alatt is lehet igazolni, de legkésőbb 1 hét-10 nap alatt megvan az eredmény. Az 1 hónapos várakozást egy ilyen fertőző betegség esetén nem tartom jónak. A HIV fertőzés szempontjából nem sokat változtat, hogy trippert kapott, vagy mást, a szűrővizsgálat ugyanúgy javasolt.

Kati 2019. 10. 16. 05:07

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy actinomycosis fertőzés, amely esetleg a méhet támadta meg okozhat pecsételő vérzést? Illetve milyen tünetei vannak a kimondott méhfertőzésnek actinomycosis esetén? Erről nem találtam infót...

Kivették a mandulám nem rég és a szövettan megállapította, hogy fertőzött a fentebb említett baktériummal. A mandulaműtétre azért került sor, mert vérzés, sárga köpet jött a torkomból és a bal nyaki nyirokcsomóm nagy és kemény volt. 3 évig jártam panaszaimmal a kórházakat, mire egy magánorvos végre megmondta, hogy tüszős a mandulám. De nem foglalkozott az orvos a nyirokcsomóval, majd rendbe jön azr mondta.Nem jött rendbe, de műtét után puhult, most visszakeményedett. Nekem az már 8 éve kellemetlenül fáj és fülfájást is okoz. Mikor visszajött a szövettan eredménye, utánanéztem a sugárgombának, addig nem is hallottam róla. Észrevettem, hogy hasonló problémám van egy éve ott lent is. Nőgyógyászom korábban már kétszer is felkerestem, aki lebeszélt a szűrésekről, mondván teljesen rendben vagyok, egészséges vagyok. Már a végén azt mondta, hogy betegesen bemesélem magamnak... Viszont három napja vérzek, erős pecsételő, a menzeszem 5-én múlt el. Megelőzőleg hónapokig fehér fonalas, szokatlan folyás, elején csípő vizelet, mostmár menzeszem 3 hetes késése, erre a mostani nem várt barna vérzés...

Kétségbe vagyok esve. Orvosommal mit tehetnék??

Válaszát nagyon szépen köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:08

A nőgyógyászati panaszai hátterében nem valószínű, hogy az actinpmycosis áll. Mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulnia, ha nem jutott előrébb, akkor egy másikhoz.
A nyirokcsomó-ha jól értem-még mindig megvan, és panaszt okoz. Ebben az esetben megfontolandó annak eltávolítása, és vizsgálata, ebben azonban a fül-orr-gégész dönt.

Ádám 2019. 10. 15. 19:36

Tisztelt Doktornő,

A Hímvesszőmön es környéken több nagyon apró szemölcs szerű kiütes jött ki. Egyéb más tünetem nincs . Bőr színe van ,Nem faj , nem piros , nem vérzik.

Válaszát köszönöm .

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:08

Elképzelhető, hogy vírusos szemölcsök, meg kéne mutatni bőrgyógyásznak.

Kisfalvi Bertalan 2019. 10. 15. 19:29

 

Tisztelet!A farkamon lankadt állapotban kicsit nehezebben fellehet huzni a bört de merev állapotban nem mi a teéndő?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:09

Feltétlenül urológushoz kell fordulnia.

Mariann B. 2019. 10. 15. 15:23

Üdvözlöm,

A kérdésem az lenne ha a treponema pallidum antitest teszt és az ún. Tp15 IGg Antitest teszt (német laboreredmény) pozitív volt 2 évvel ezelött és soha semmilyen kezelésen nem estem keresztül akkor lehetséges hogy a betegség akàr már egy késöbbi stádiumban van? Sajnos fotót nem tudok feltölteni a teljes laboreredményről.

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:11

Elég nehéz lenne korrektül válaszolni erre a kérdésre, a korábbi labor eredmények és klinikai adatok ismerete nélkül. Feltétlenül tisztázni kell a helyzetet, ha kell, speciális teszteket végezni. Vagy igazolni kell, hogy a lelete álpozitív, vagy meg kell kapnia a kezelést.

Emma 2019. 10. 15. 11:06

Kedves Doktornő!

Nem találtam meg, az STD vizsgálatokra milyen időablakok vonatkoznak. Ha jól tudom, a Chlamydia 2 hét után mutatható ki, a gonorrhoeae pár nap. A HIV és szifilisz tesztet elvileg csak hetek után érdemes elvégeztetni, de pl mennyi idő után nézessem meg a Mycoplasma, Ureaplasma, Gardnerella, Trichomonas és herpesz értékeket?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:12

Azok a tesztek, melyek nem vérvételből történnek (az Ön által felsoroltak ide tartoznak) néhány nap után elvégezhetőek. A herpeszt friss tünetből lehet vizsgálni.

Béla 2019. 10. 14. 12:27

Tisztelt Doktornő !

Ekcémás beteg vagyok már kiskorom óta . Az utóbbi időben felerősödött az ekcémám ami azt jelenti hogy a peniszemen / fülemen is időközönként megjelent a száraz\hamló bőr. A bőrgyógyász írt fel mofuderes krémet plusz testapolot a tünetekre (eddig locoidot használtam ) . A szárazság kb 1-2 hete elmúlt miután biodermas tusfürdőt is használtam . Viszont elküldött SY HIV szerologia céljából vérvételre, ahová még nem mentem el. ÖN szerint is fontos lenne a vérvétel vizsgálat ? Másik kérdésem pedig az hogy 1 hete észrevettem a peniszemen nagyon apró szemölcs szerü kis pontokat amiből egyre több van. Sima bőr színe van, nem fáj nem érzékeny fél hangya méretű. Mi lehet ez ? Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:14

Nem tudom megmondani látatlanban, hogy mik a kinövések, ezt sajnos meg kéne mutatni bőrgyógyásznak. A HIV, szifilisz teszt mindenkinek javasolható, aki nemi életet él, nem tudom pontosan miért kérte az orvosa, de hibát biztosan senki nem követ el, ha megtörténik a szűrés.

Timi 2019. 10. 14. 11:36

 

Torokból is speciális vizsgálat kell, hogy kiderüljön valamilyen fertőzés?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:16

Bármilyen régió vizsgálatára igaz, hogy olyan fertőzés tud kiderülni, amire tesztet kérünk. Egy "rutin" baktérium tenyésztésből nem derül ki a Chlamydia jelenléte, csak ha külön kérőlapon, külön vizsgálatot kér az orvos.

Brigi 2019. 10. 14. 11:28

Kedves Doktornő!

HPV szűréssel kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz. 3 évvel ezelőtt nőgyógyászati citológiával egybekötötten kértem a hpv tipizálást is, melynek eredménye negatív lett. Azonban akkor nem firtattam, hogy ez pontosan mit is szűr, örültem a negatív eredménynek. Azt értem azalatt, hogy nem tudom, pontosan mit szűr, hogy tudom, hogy nők esetében a 16, 18-as típus a méhnyakrákért felelős típus, de ez a teszt, amit rákszűrés esetén néznek, ez azt is kimutatná, ha a torokban esetlegesen elváltozást okozó típussal lennék fertőzött? Vagy arra külön a torok, garat területéről levett minta tud csak pontos választ adni? Lehet, hogy kusza volt a kérdésem. Válaszát előre is megköszönve

Üdv. Brigi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:17

A teszt eredménye azt mutatja meg, hogy a vizsgálat pillanatában, az adott területen van-e kimutatható vírus. Egyéb testtájakról nem ad információt.

Zita 2019. 10. 14. 11:01

 

Ha az Ig g 3.3 vérből ez valamilyen std fertőzést jelent?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:17

Nem feltétlen.

Lara 2019. 10. 14. 11:00

Tisztelt doktornő

A solu medrol erős szteroid képes elpusztítani egyes fertőzéseket (Chlamydia,Mycoplasma/ureoplasma stb.)??

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:17

Nem.

Szilvia 2019. 10. 14. 09:14

 

Ha nem szedhetek makrolid antibiotikumot akkor milyen más hatásos gyógyszerrel kezelhető a mycoplasmas és Chlamydia fertőzések?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:18

Például doxycyclinnel.

BB 2019. 10. 12. 23:53

Tisztelt Doktornő!

Testvérem segítséget nyújtott egy embernek, aki összeesett. A szájából folyt a vér, és cukor volt benne, amit a testvérem kiszedett a szájából, hogy ne fulladjon meg. Így érintkezve a vérével, kaphatott el betegséget?

Köszönöm a választ előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 12:18

Ha utána kezet mosott, akkor nem.

Joci 2019. 10. 11. 23:18

Kedves Doktor nő!

Már egy ideje olyan problémával küzdök, hogy szexuális esemény után égő érzést érzek a húgycsövemben, főleg a makkom környékén, nincs kipirosodva, színtelen váladék van utána, de nekem az mindig is volt. Korábban a prosztatám is fájt ilyenkor. Tarivid 200-ast szedtem, de az égő érzés továbbra sem múlt el. Voltam már vele nemigyógyásznál, de nem történt érdemi változas. Milyen más antibiotikumot kellene szednem, hogy a problema megszunjon? Összefüggésben lehet azzal, hogy az elmúlt években minimális vizettartási problémám jelentkezett? Mit javasol, kit keressek a problemval? Joci

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 13:59

A vizelet tartási nehézség férfiaknál elég szokatlan, ilyen az irányban érdemes lenne tovább vizsgálni, ebben jártas urológusnál.

Peni 2019. 10. 10. 16:05

T. Doktornő!

Antibiotikum használat után mennyi időnek kell eltelni, hogy hiteles képet adjon a szűrés?

"Véletlen sikerült doxycyclin szednem 3 napon keresztül, de minél előbb szeretnék szűrésre menni.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 13:59

Körülbelül 3 hetet érdemes várni.

Nóra 2019. 10. 09. 16:52

Tisztelt Doktornő!

Magas kockázatú hpvm van, 59es. Ebben az esetben mennyire kockázatos óvszerrel a szex? Ha a gát, hüvelybemenet környékén is van vírus akkor visszafertőződhetek saját magamtól is szex közben? Erre sok az esély vagy félelem nélkül élhetek így szexuális életet?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:00

Óvszerrel élhet nemi életet, és félnie nem kell, hiszen a rákszűrés nagyon korán kimutat bármi eltérést. Nyugodjon meg, és járjon rendszeresen rákszűrésre.

Lajos 2019. 10. 08. 16:29

Tisztelt Doktornő!

Egy meggondolatlan alkalmi kapcsolat után a HIV fertőzés veszélyén kezdtem rágódni. Az együttlétet követő 28. napon elmentem az ÁNTSZ-hez, kértem egy anonim vizsgálatot. Egy hetet vártam az eredményre, negatív lett.

Érdekelne: 28 nap várakozási idő elég volt-e ahhoz, hogy valós eredmény szülessen, vagy esetleg később kellett volna vérvételre mennem?

Válaszát előre is köszönöm!

Lajos

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:02

Szerintem a lelete megnyugtató, de ha egészen biztosra menne, akkor 1 hónap múlva megismételheti.

Attila 2019. 10. 08. 13:56

Szép napot!

Ha magas kockázatú HPV-m van maszturbálni azt lehet, vagy saját magamat is visszafertőzhetem?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:03

Az immunrendszere el fogja tüntetni a vírust mindenhonnan.

Attila Kis 2019. 10. 06. 14:07

 

Tisztelt Doktornő, foltokban elkezdett hullani a szakállam, szifilisztől is lehet? Vagy az csaj hajra vonatkozik? Köszönettel: K. Attila

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:03

Több mindentől lehet, az egyik ok valóban szifilisz, ami nem csak nőknél okoz foltos hajhullást.

Gabi17 2019. 10. 06. 06:11

 

Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok. Pont ma egy hete (ekkor múlt el a mensim, már csak barna folyásom volt) kínzó viszketést véltem felfedezni magamon, ami először nem volt furcsa mivel ilyenkor ez mindig jelentkezik nálam. De aztán csak nem akart szűnni, és ekkor megnéztem magamat tükörben odalent (ezt mindig megteszem ha ilyesmi van, hogy lássam,hol van a gomba, hol kell bekenni..sajnos gyakran kijön, kb évente..) szóval ekkor vettem észre a hüvelyem bejáratánál kb 2 cm-re egy polipnak kinéző valamit ami semmit nem okoz, nem fáj stb, fogalmam sincs mióta van ott, mert bevallom nagyon régen néztem meg magamat tükörben.De így utólag vissza gondolva mensi idején elő szokott fordulni, hogy érzem csípi a vér a hüvelyemet, főleg a mensi végén, akkor lehet hogy már régóta ott van ez a polipnak kinéző valami és esetleg ezt éreztem,hogy csípi. Az a kérdésem, hogy ha ez polip, akkor veszélyes? Mindennap megnézem tükörben, és nem nő semmit, nem érzékeny, nem fáj stb. Csütörtökre van időpontom az orvoshoz. Kérem addig is írjon nekem valamit, mert nagyon meg vagyok ijedve, soha nem volt komolyabb nőgyógyászati gondom a gombás fertőzéseken kívül.. Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:05

Nem hiszem, hogy bármi kóros lenne, a hüvelybemenet környékkén a különböző polyp-szerű kinövések normálisak.

Ádám Éva 2019. 10. 05. 20:30

Kedves Doktornő!

Volt egy kalandom, amely során a partneremmel óvszert használva szeretkeztünk, de az aktus végén a hasamra élvezett. Nem ismerem a hiv státuszát. (Orális szex is óvszerrel volt.) Előfordulhat, hogy hiv+ lettem?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:06

Ettől nem.

Btgujj 2019. 10. 05. 09:40

Kedves Doktornő!

Találkozott már microsporidiosis okozta húgycsőfertőzéssel?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:06

Én még nem.

Tomi 2019. 10. 04. 20:32

 

Ön szerint egy kilenc hetes (negativ) hiv gyorsteszt meg bízható???(a karolina rendelőben volt a teszt ha ez számít). Kell e több teszt vagy ez elegendő?????

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 16. 14:06

Én megbízhatónak tartom.

Lilla 2019. 10. 04. 10:10

On szerint a Chlamydia fertőzés és scleroxis multiplex kialakulásának vab köze?

Jelenleg sm betegséget diagnosztizsltak, Chlamydiara csak én gyanakszom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:29

Szerintem nincs. Ha Chlamydiára gyanakszik, azt viszont ki lehet deríteni tesztekkel.

Molnár 2019. 10. 03. 09:33

Tisztelt Doktornő/úr!

2-3hónapja elindult egy kis fehér pötty a hüvely nyílásom mellett. Elmentem nőgyógyászhoz, (igaz hogy kb 1hónapja vettem rá a bátorságot) megállapította, hogy nemiszervi szemölcsöm van. Persze akkora mar nagyok voltak, nem csak pöttyök. A barátommal már 1éve vagyunk együtt, ő nem lépett félre, és én sem.

A lényeg, írtak felt ecsetelőt, és gyógyszert is, de egy időre elmúlik, ha elfelejtem bevenni a gyógyszert egyből vissza jön, ha ez nem múlik el műteni fognak? Vagy esetleg lehet ettől méh-nyak rákom?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:34

A HPV fertőzés bármelyiküknél jelen lehetett, több, mint 1 éve. A rákszűrést végeztesse el mindig akkor, amikor az aktuális, és így nem lehet belőle probléma. A szemölcsök el fognak múlni, és a vírus is eltűnik, de előre nem lehet megmondani mennyi idő után. Addig a fő feladat, hogy szemölcs ne legyen, és erősítse az immunrendszert.

Vivienn 2019. 10. 02. 21:50

Tisztelt Doktornő!

Még 2014-ben volt egy kapcsolatom egy férfival, akiről utólag kiderült, hogy egy alkalommal nem használt óvszert. Semmilyen tipikus tünetet nem tapasztalok, csak két említésre méltó dolog jut eszembe: fél éve volt egy rövid felfázásom, és rendszertelen a vérzésem (ez utóbbi már tini koromban is így volt). Létezik olyan betegség, ami évekig lappang, vagy Ön szerint ennyi idő elteltével biztos lehetek abban, hogy nem kaptam el semmit? Illetve egy sima vérvétel vagy rákszűrés kimutathat nemi betegséget? Tavaly mindkettő megtörtént, teljesen normális értékek/eredmények jöttek vissza.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:37

5 év után nem hiszem, hogy bármi probléma lenne ezzel. Azt tudom javasolni, mint akárki más, ha új kapcsolatba lép, előtte teszteltesse le magát, illetve ha baba vállalásra kerül a sor.

Attila 2019. 10. 01. 12:44

Szép napot!

A HPV okozhat torokfàjdalmat, ami hosszú ideje áll fennt?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:37

Nem.

Panna 2019. 09. 30. 13:52

Tisztelt Doktornő!

Érdekelne, hogy csók útján milyen STD kapható el? Köszönöm szépen

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:38

A herpesz és a szifilisz, de ez utóbbihoz elég pechesnek kell lenni.

József 2019. 09. 30. 11:23

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, hogy az STD szűrések teljes névtelenség mellett elvégezhetőek-e?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:42

HIV szűrés igen. A többi vizsgálatnál szükség van valamilyen adatra, ami alapján egyértelműen azonosítható a paciens. Ez az Ön érdeke is, hiszen egy esetleges pozitív eredménynél egyértelműen bizonyítani kell, hogy az az Ön lelete. A rendszerben a megadott név nem olyan lényeges, azonosításra inkább a TAJ-szám alkalmas, és a születési adatok.

Fanni 2019. 09. 30. 11:08

Tisztelt Doktornő,

Múlt heti kenetvétel eredményeképpen kitenyészett nálam bizonyos trichonomas. Erre Klion tablettát és kúpot kaptam, révén, hogy refluxbeteg vagyok, a tablettát 2 nap után le kellett tegyem, a kúpot használom, habár sok kellemetlenséget (csíp, viszket) okoz. Véleménye szerint ezen baktérium kiírtásához elegendő a kúp is vagy csak a tablettával együtt hatásos? Korábban volt már nőgyógyászati műtétem (loop conisatio), ezért aggódom mindenféle gyulladástól, főleg, hogy partnerem sincs hosszú ideje, így nem értem, hogy hogy kaphattam el a fertőzést. Jelenleg erős kismedencei fájdalmam van, ezt a kúp használata óta tapasztalom. Természetesen visszamegyek majd kontrollra az orvoshoz, de jelenleg szabadságon van, és némi megnyugtatásra lenne szükségem. Köszönöm előre is válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:45

Szinte minden feltett kérdésére a kezelőorvos válasza kell, hogy mérvadó legyen. A kismedencei fájdalom nem nagyon fér bele sem a trichomoniasisba, sem a kúp mellékhatásába, amiatt más okot kell keresni. A Klion nem egy könnyen tolerálható gyógyszer, de ha van egy pozitív lelete, akkor kéne szájon át kezelni. Csak akkor hagyja abba, ha valóban súlyosan tolerálhatatlan, a refluxa érdemben nem fog romlani az antibiotikum miatt, és csak egy átmeneti időszakról van szó.

László 2019. 09. 30. 01:12

Tisztel Doktornő, egy olyan kérdésem lenne, hogy ha tudván tudom hogy HPV 62 genotipus fertőzött a barátnőm, egy nemi szemölcs is van a szemétemdombján, mi a teendő? Őt nagyon zavarja, szeretné eltüntetni. Van erte valami krém? A másik kérdés hogy olvastuk nem gyógyítható a HPV együtt kell már vele élni. De ha most beadnánk a 9komponensű védőoltást neki lenne esetleg eredménye? Igazából nem tudjuk mit kezdjünk ezzel a betegséggel/állapottal. Főleg mert majd idővel babát is szeretnénk.

Köszönöm előre is válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:47

szerintem keressenek fel egy HPV-ben jártas nemigyógyászt, mert számos olyan-teljesen jogos-kérdésük van, amit fontos lenne átbeszélni. A szemölcsöt el kell távolítani, akár ecsetelővel (receptköteles) akár orvos által. A HPV vírus pedig el fog tűnni, nem kell együtt élni vele örökre szerencsére.

Aa 2019. 09. 29. 21:37

Tisztelt doktornő!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy nekem 2018.03.18 délután volt egy alkalmi kapcsolatom.

03.20. Reggelre elkezdett kijönni a bal vállamon nincs alátámasztva de szerintem övsömör, amihez nagyon fiatal vagyok. Az akkori haziorvosom tanácsára vettem herpeszre kenőcsöt és ez pár nap alatt nagyon szépen rendbe hozta.

Rendszeres plazma adó voltam akkor, utoljára 2018.06.26an voltam adni. A két időpont között több mint 14 hét telt el. Nem szóltak a központból,hogy lenne valami baj. Lehetséges,hogy igyis HÍV fertőzött vagyok?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 11:48

Az övsömör fiatal korban is gyakori. Ezzel együtt, ha aggódik, csináltasson HIV tesztet, az semmibe nem kerül. Ha pár nap alatt elmúlt, akkor nem valószínű, hogy övsömör volt egyébként.

Andris 2019. 09. 29. 19:25

 

Üdvözlöm, Évek óta visszatérő problémám, hogy évente 3-4X égő érzés van a makkomon, a fityma alatti rész vörösödik és "döglött hal" illetve van a péniszemnek. Az első tünettől 1-2 napon belül fehér krémszerű anyag keletkezik a makkom alatti részen. Többször voltam bőrgyógyásznál. Gombát diagnosztizált úgy, hogy a makkomhoz érintett üveglapot vizsgálta. Kaptam gyógyszert, kenőcsöt. A tünetek eltűntek, de visszajöttek hónapok után. Most is visszatért a probléma, szeretném hosszabb időre kezeltetni. Mi lehet a probléma? Hova érdemes fordulni tartós eredményért.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 10. 04. 12:39

Az nem derült ki, hogy ez a panasz mindig együttléttől függetlenül jelentkezik, vagy az után. Ha aktus után jellemző, akkor esetleg a partnerét lehetne megvizsgálni, nincs-e valami eltérés a hüvelyflórában. Egyéb esetben a fityma kipirosodása és a váladék legtöbbször valamilyen egyszerű fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő mellett megszűnik.