Andrea 2019. 03. 10. 15:26

 

Tisztelt Doktornő! El menten egy hiv tesztre amit a bal karombol vénából vettek vért, az eredmeny negativ lett ez az esetleges fertőzés után a 45.napon volt. Kérdésem az lenne higy meg kell e ismételnem még egyszer három honap után vagy megnyugodhatok a teszt Imunohromat. Rapid. A válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 13:49

Az eredmény megbízható, nem szükséges megismételni.

András 2019. 03. 10. 13:47

Tisztelt Doktornő!

A korábban feltett kérdésem első fele sajnos szerintem lemaradt, összefoglalnám egyben.

Pénteken egy alkalmi együttlét után - ahol az első néhány percig sajnos nem használtam óvszert - a szombati napon, kb. 20 órával az aktus után észrevettem a fityma belső, makk aljához közeli részen egy apró hámsérülésnek tűnő rózsaszínes elváltozást, valamint amellett néhány miliméterre egy pici rózsaszínes, nem kemény dudort, aminek talán halvány fehér pontszerű teteje van, de ebben valahogy nem vagyok biztos.

Éreztem és érzek továbbá enyhe irritációt a makkom tetején, feltételezem, hogy a hugycsövemben. (Elnézést, hogy nem tudom egyértelműen meghatározni.)

Azon túl, hogy szükséges orvosnak megmutatni, nagyjából mire lehet számítani? Sajnos csak egy hét múlva tudok elmenni orvoshoz, viszont borzasztóan feszült vagyok emiatt, ezért szeretnék előzetesen tudakozósni.

Canestennel bekentem a fitymán az említett két elváltozást, gondolva, hogy hátha csak egy kevésbé ártalmas gombás fertőzés az, remélem, ez nem árt.

Köszönöm szépen a válaszát előre is!

Üdvözlettel:

András

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 13:53

Ártani biztos nem fog, használja nyugodtan. A vizsgálatig hátra lévő 1 hétben valószínűleg semmi nem fog történni, ami befolyásolná az eredményt, illetve a kimenetelt, úgyhogy nyugodjon meg, ha addig meggyógyul, akkor vélhetően nem volt súlyos.

Gábor 2019. 03. 09. 15:35

Tisztelt Doktornő,

ondóváladékból vett minta labor-eredményét befolyásolja, ha a mintavételt megelőzően 4 nappal a pénisz makkját egész a húgycsőnyílásig Mycosolon kenőccsel kentem két alkalommal? Ha igen, akkor meddig kell várni, hogy megbízható legyen az eredmény váladék szűrésére?

A kenőcs indoka: urulógus írta fel, egy fehér/halvány 4-5 mm átmérőjű folt van a makkomon és enyhén érzékeny volt húgycsőnyílás? A kenés után a terület érzékenyebb lett, beleértve a húgycső kezdeti részét is ,ezért abbahagytam a használatát.

válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 13:55

A krém nem befolyásolja az ondó vizsgálat eredményét.

Katalin 2019. 03. 09. 11:29

Doktornő azt szeretném kérdezni hogy ha valaki hív fertőzott lett és rá 1 vagy 2 napra vagy egy hétre együtt van valakivel akkor az tényleg kimutathato hogy ki kitől kapta el?

És ez hogy zajlik?

Koszonom a megértő válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 13:57

Sem a HIV vírus, sem egyéb fertőző betegségek esetében nincs rá mód, hogy laboratóriumi vizsgálattal megállapítsák, ki kitől kapta el. Ezt vagy a beteg maga elmondja, és ún. kórtörténeti adatok alapján megállapítható, vagy sose tudjuk meg.

Tibor 2019. 03. 08. 14:22

Kedves Doktornő!

Férfiaknál a HPV teszt esetén hány napnak kell eltelnie az együttlét és a vizsgálat között hogy 100%ig biztos legyen az eredmény? Illetve okozhat-e fals negatív eredményt a pcr teszt ha csak a makkról vesznek mintát?

Köszönöm a válaszát!

Tibor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 13:58

Két-három nap, maximum egy hét elegendő a vizsgálatig. A HPV teszt csak arról a területről nyilatkozik, ahonnan a mintát veszik. Tehát ha a makkot vizsgálják, attól még a szeméremdombon bőven lehet fertőzés, szokott is lenni.

Gábor 2019. 03. 07. 18:03

Tisztelt Doktornő

a napokban kaptam meg húgycsőből vett minták DNS/PCR negatív eredményeit. Ennek örülök, azon viszont rágódik, hogy a mintavétel előtt másfél/ egy és háromnegyed órával vizeltem utoljára. Ez befolyásolhatja-e az eredményt ? A mintavétel után megint kellett vizelnem (sokat ittam - vizet -azon a délutánon is).

A szűrés Chlamidiára, Gonnorhoea-ra, myroplasmára, ureoplasmára és trichnomasra vonatkozott.

Kell izgulnom, hogy nem pontos az eredmény? Bocsánat, hogy itt teszem fel a kérdést, de a vizsgálóorvos a héten, a jövő héten nem elérhető.

Panaszom (viszketés, váladék, csípős vizelet, kiütés nem volt és nincs is ) az egyetlen tünet jobb alhasi fájdalom kb. két és fél hete, az utóbbi napokban erősebb.

Az utolsó szexuálális (óvszeres ) együttlét január elején volt.

Gyors válaszát nagyon várom, jó lenne megnyugodni.

őszinte köszönettel

Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:29

Nyugodt lehet, nincs szükség a mintavétel ismétlésére, 1,5 óra a vizelés után, elegendő.

Marci 2019. 03. 06. 22:20

Kedves doktornő

Meg szeretném kérdezni hogy értem a hív tesztet nagyjából de még szeretném kérdezni hogy a negatív és a pozitív hív teszt között van e olyan hatarertek ami után vissza hívják az embert mert csinaltatni kell még egyet pár héttel később hogy biztos negatív vagy biztos pozitív ezt úgy értem hogy pl 0.30ig negatív a teszt utána pozitív és a még kapott eredmény 0.27 akkor is negatív vagy szólnak hogy pár héttel később jöjjön vissza vagy adnak felvilágosítást?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:31

A HIV teszt nem tud kicsit pozitív, vagy kicsit negatív lenni. Ha az eredmény pozitív, akkor hívják vissza ismételten ún. megerősítő vizsgálatra. Ha a tesztet orvos kéri, akkor a vérvétel előtt tanácsadás is történik, akkor meg lehet beszélni az ilyen felmerülő kérdéseket.

Anonymus 2019. 03. 06. 20:04

Tisztelt Doktornő,

lehet, hogy hülye kérdés, de picit nyugtalanít. Heteroszexuális férfi vagyok és az aktusom előtt kézzel is hozzáértem partnerem nemiszervéhez. Szinte 100%, hogy mostam kezet előtte, de szeretnék információt kérni, hogy a kézmosás elmulasztásával milyen problémák merülhetnek fel? HIV vagy durvább, gyógyíthatatlan betegségek nem fordulhatnak elő ugye? Debrecenben élek, tömegközlekedéssel utazom.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:33

HIV fertőzést nem lehet ilyen módon elkapni, és átadni. Mivel a nemi úton terjedő kórokozók szabad levegőn pár perc alatt elpusztulnak, ezért életszerűtlen ilyen módon átadni fertőzést.

Trepo 2019. 03. 06. 17:39

 

Tisztelt doktornö! Az lenne a kerdesem, hogy a szifilisz tesztet befolyasolja-e valami az ablak perioduson kivul? Az esetleges fertozodes utan 2 evvel elvegzett teszt negativ eredmenye teljes mertekben elfogadhato? Emlekeim szerint nem szedtem antibiotikumot sem, ha megis akkor az befolyasolta az eredmenyt? Vagy egyeb gyogyszerek esetleg? Annyi tortent meg, hogy mivel izgultam nem ittam egesz nap, ezert eloszor nem is tudtak vert venni, nem folyt semmi. Felreultettek picit es vizet kaptam, majd ujra probalkoztak. Ekkor mar sikerult vert venni. Ez sem befolyasolja az eredmenyt ugye? Koszonom szepen a valaszat elore is!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:34

Ezek mind nem befolyásolják, de ha ennyire aggódik, szerintem nyugodtan végeztethet még egy tesztet. Többet azért ne csináltasson.

Zoltán 2019. 03. 06. 13:32

 

Tisztelt Doktornő! Néhány hete a makkom nyomára, érintésre érzékeny. Vizeléskor semmilyen panaszom nincs. Nagyon enyhe váladékozást tapasztalok időnként. Szex közben kellemetlen érzés ezért merevedési problémáim is vannak. Urologiai vizsgálaton voltam a vér és vizelet labor eredmények negatívak lettek. Az itt olvasottak alapján inkább valami gombás fertőzésre gondolok. Az lenne a kérdésem, hogy Ön mit javasol milyen irányban kéne tovább lépni, Illetve érdemes lenne valamilyen recept nélkül kapható gomba ellenes krémet használni? Köszönettel Z.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:37

A recept nélkül kapható gomba elleni krémet nyugodtan kipróbálhatja. Arra figyeljen, hogy ha rendszeresen ellenőrzi a makk nyomásával az érzékenységet, akkor előbb-utóbb tényleg váladékozni fog a húgycső. Ha bőrön jól látható tünet (hámlás, kiütések, seb) jelenik meg, forduljon bőrgyógyászhoz, egyéb esetben inkább urológushoz mennék.

1234 2019. 03. 06. 13:30

Tisztelt Doktornő!

Nem régen olvastam, hogy Magyarországon is lehet kapni tavasztól otthoni HIV-teszteket.Egészen pontosan mikortól?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:38

A hír igaz. Hogy mikortól lehet kapni, az inkább jogi és üzleti kérdés, nem orvosi, egész pontosan én sem tudom.

Edina 2019. 03. 06. 12:25

 

Azt szeretnem kerdezni, hogy mi okozhat csipo erzest vizeles kozben? Nalam elofordult regebben ilyen (par eve) de magatol el is mult, felfazasnak tudtam be. Volt olyan is hogy csak kozvetlen szexualis egyuttlet utani vizelesnel csipett, utana mar nem. Akkoriban nem foglalkoztam ezzel, mert tenyleg csak parszor fordult elo. Ez mar regebben, kb 3 eve is lehetett, azota nem fordult elo. Most viszont kivancsisagbol 2x is elmentem nogyogyaszhoz (par honap kulonbseggel) megnezetni hogy minden rendben van-e. Mehnyakrol vett mindketszer mintat PCR vizsgalatra chlamydiara, gonorheara, ureaplazmara es mykoplazmara is. Elmentem egy laborba is, ahol a vizeletet vizsgaltak meg ugyanezekre. Minden negativ lett, viszont gombas huvelygyulladasom az volt eleg sokszor. Párom ugyanaz mar kb 5 eve. Mi okozhatta ezt ha minden negativ? Gomba is akar? Ezek miatt amiket leirtam nemkell aggodni? Antibiotikumot nemszedtem, ugyhogy az nem befolyasolhatta az eredmenyt.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:40

Ha jelenleg tünetmentes, a tesztek negatívak, a partnerének sincs panasza, akkor nem érdemes ezen már aggódni, pláne ennyi idő után.

Timea 2019. 03. 06. 09:30

 

Doktornö! 5 eves kapcsolatban elek, fogamzasgatloval vedekeztunk eleinte, de mar elhagytuk azt is. Azelmult 2 evben elvegeztettem par tesztet: hiv, treponema, hepatitisz B, C, 1szer chlamydia, gonorhea, urea+ mykoplazma vizeletbol, mehnyakrol ugyanezeket kb 5 alkalommal, volt meg ezen kivul tricho es hpv vizsgalat is. Mindig minden negativ lett. Megis azon aggodok hogy 5 evvel ezelott elkaptam valamit egy kulfoldi kaland soran es atadtam a paromnak is. O nem volt vizsgalaton, nem is avattam ot be abba, hogy mitol felek. Emberi szamitas szerint ha ennyiszer negatívak az eredmenyek (mindig par honapos kulonbseggel voltak elvegezve) akkor a paromnal is rendben van minden - tobb helyen is ezzel nyugtattak, On is mar irta nekem hogy ennyi negativ eredmeny utan nyugodt lehetek. Hat nem sikerult megnyugodni. Most azon aggodok, hogy esetleg volt valamilyen fertozesunk, ami magatol elmult nalam, de a paromnal esetleg nem, bar tunete nemhiszem hogy van, nem emlitett semmi ilyet. Antibiotikumot en nemszedtem mar jooo par eve, leszamitva a Normixot, amit a belflora helyteallitasa vegett kaptam, párom szedett az elmult par evben 3x antibiotikumot, mert talyogja volt. Kerdesem, hogy az lehet-e, hogy az ejakulatuma taetalmazzon korokozot csak, amivel esetleg majd csak akkor fertoz meg, amikor babaprojekt lesz? Mert gondolom ha a hugycsoveben lenne baci, akkor nekem sem lenne mar 5 negativ eredmenyem 2 even keresztul. Tul aggodom ismet a dolgot kedves doktorno? Vagy ha esetleg meg torokbol is vetetnek mintat? A torkomban erzek valadekcsorgast mar egy ideje, ful orr gegesz rendben talalt. Oralis szexhez sem hasznalunk ovszert. Tudom az lenne a helyes, ha o is megvizsgaltatna magat, de nemakarom ot most ezzel megijeszteni. Kerem nyugtasson meg valahogyan hogy eltudjam engedni vegleg ezt az aggodast

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 16:53

A félelmeinek az alapját értem. Tapasztalatom alapján azonban sajnos nem fogom tudni nagyon hatékonyan megnyugtatni, ugyanis a negatív leletek sem tették ezt. Valószínűleg ezek a félelmek valahol máshol gyökereznek, amit fel lehet deríteni, és maradéktalanul kezelni, azonban ebben egyik orvosi szakterület sem tud segíteni Önnek. A lélektani okok felderítése lenne Önnek a leghasznosabb ezen a ponton, ahhoz, hogy a testi vonalat el tudja engedni, különben az arányok nehezen állnak helyre.

Erika 2019. 03. 06. 07:46

 

Tisztelt Doktornö! Sokat olvasgattam a valaszait ezen az oldalon es felmerult par kerdesem, Vagyis inkabb felelemnek mondanam. A szifilisz es a herpesz terjedhet csokolozas utjan, de mi van a chlamydiaval es gonorheaval? Ha ezek oralis uton is terjednek, akkor csokolozassal is? Vagy ha osztozunk pl az evoeszkozokon? Szoval ha csak csokolozik valaki, akkor is elkaphat nemi betegseget? Vagy peldaul ha valaki fertozott a torokban/szajban ugy, hogy nemtud rola es kozos evoeszkozt hasznal valakivel? Egy anyuka, apuka, rokon akarki eteti a gyerekeket egyet neked, egyet nekem modon? Akkor a gyerekek is veszelyben vannak? Akkor valojaban mindenkinek kellene szuresre menni meg a csokolozas utan is? Vagy azert az veszelytelen? Bizonyos internetes oldalakon azt irjak hogy csokolozassal nem lehet ezeket elkapni de en az On velemenyere is kivancsi vagyok. Mert ha megis, akkor minden csokolozas utan is rohanni kell tesztre? Ez azert eleg durva lenne es az ember mar ismerkedni sem merne. Es akkor a gyerekeinket sem puszilgarhatjuk es nem etethetjuk oket a sajat evoeszkozeinkkel, vagy pl nem osztozhatunk egy fagyin sem? Mert ott is azert erintkezhetnek a nyalunkal. Elnezest kerek doktorno ha mar kicsit paranoiasra sikerult a kerdes, de szeretnem megerteni a dolgokat es nem aggodni ezeken. Valaszat elore is koszonom! Aggódó anyuka

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 17:56

A Chlamydia és a gonorrhoea nem terjed nyállal, és csókolózással sem. Puszival pedig semelyik fertőzés. A közös evőeszköz használat igazából nem javasolt felnőtt/gyermek között, természetesen előfordul, hogy a szülő egy kanállal eszik a babával, de legyen ez egy ritkább, rendkívüli eset, és ne a mindennapi gyakorlat. A herpesz vírust pontosan így kapják el a gyerekek, már bölcsődés, óvodás korban, és adják át egymásnak a közösségben. A gyerekek (és felnőttek) ne használjanak közös fogkefét, a felnőttek közös borotvát, közös törölközőt. Nem kell rettegni a fertőzésektől, ugyanis az immunrendszerünk hatékonyan megvéd minket, de a higénés szabályok elsajátítása gyerek korban fontos, hogy a későbbiekben természetes legyen.

Öcsisajt 2019. 03. 05. 18:18

Tisztelt doktornő!

Kb fél éve egy prosti orálisan kielégített miután 1 hétre hugycső égést és nehézvizelést tapasztaltam, elmentem a házidokihoz akitől gyógyszert kaptam, a bajom nem szűnt meg teljesen így hát elmentem egy urulógushoz, de mivel antibiotikumot kaptam nem írt fel másikat azt mondta, hogy mártogassam kamillába, közben hepatitis, hiv tesztet csináltattam majd szifiliszt amik szerencsére negatívok lettek közben egy másik dokitól szintén gyógyszert kaptam doxiciklin nevűt! A bajom még mindig fenn áll időszakosan vörös a húgycsövem alhasam fáj heréknél diszkomfort érzés... Ma voltam nagy reményekkel egy másik orvosnál aki semmit nem csinált, megultrahangozta a vesémet és azt mondta nyugodtan élhetek nemi életet igyak sok folyadékot semmi erős! Viszont én érzem és látom. Hogy nem oké... Kikészít ez az egész már! Mit tanácsol mit tegyek?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 18:00

Sajnos a beszedett antibiotikumok a további kivizsgálást szinte feleslegessé teszik. Talán érdemes egy STD vizsgálatot elvégezni, de nagy reményt nem fűznék hozzá. Nem tudok jobbat, mint hogy keressen fel egy bőr-és nemibeteg gondozót, vigye el a korábbi papírjait, és a vizsgáltassa meg magát, ha szükséges, szedjen másik típusú antibiotikumot.

Albert 2019. 03. 05. 02:40

Kedves Doktornő!

Egy örömlánynál jártam, akivel néhány percig csókolóztunk, az ezt követő aktus óvszerrel történt. Kérdésem, hogy kell e aggódnom a csók miatt, elkaphattam e valamit, és kell-e teszteket végeztetnem?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 18:01

Szerintem jelen helyzetben, még ha a csókolózás különösebben nem számít rizikósnak (szifiliszt mondjuk kaphat, bár elég ritka betegség), érdemes STD szűréseket végeztetnie, beleértve a szifilisz és hepatitis B vizsgálatot.

Sz. Gábor 2019. 03. 04. 16:11

Kedves Doktornő,

ismét itt vagyok egy kérdéssel, talán túlaggódom a dolgot, túl alapos próbálok lenni.

A kérdés a HPV-re vonatkozik:

Voltam HPV szájüregi szűrésen, a torokból és a szájüreg sok-sok részéből vettek kenetet (jól mondom?). A vizsgálat PCR-es vizsgálat volt, eredménye negatív, azt hiszem itt rendben vagyok.

Később a húgycsőből is vettek mintát, ez még kivizsgálás alatt van.

Amennyiben ez netán pozitív akkor ez kezeléssel, gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, az immunrendszer leküzdi a vírust?

Amíg fennáll a fertőzés az idő alatt is beadathatom a védőoltást/ elkezdehető a folyamat (tudom, hat hónap/4 oltás kell a teljes védettséghez. Az oltás segít a gyógyulásban (is)?

megtisztelő visszajelzését köszönöm

Sz. Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 18:03

A védőoltást eredménytől független megkaphatja. 6 hónap alatt, 3 oltás kell. A HPV vírust az immunrendszer tünteti el, átlagosan 6-7 hónap alatt.

B.Erika 2019. 03. 02. 14:30

Tisztelt Doktornő!

Férjemmel babát szeretnénk, viszont folyamatos akadályokba ütközünk, hiszen már a meddősig központba kell mennünk. Fogamzásgátló abbahagyása után még mindig nem jött meg a menstruációm. A meddőségi központba hosszú idő után kaptunk időpontot ami végre eljött, viszont 4 nappal ezelőtt életeben először nemi herpeszem lett. Lázzal, állandó fejfájással és fájdalmas hólyagokkal. Azonban félek, hogy így a vizsgálatokat nem tudják elvégezni. Hüvelyi ultrahangot végeznek ilyen állapotban? Nagyon el vagyok keseredve.

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 18:05

Nem tudom, hogy végeznek-e, de szerintem nem. Sajnálom, de azt hiszem a meddőségi központban ettől független el tudnak végezni vizsgálatokat, ha szükséges, pl. vérvételből.

Pál 2019. 03. 01. 20:37

Tisztelt Doktornő!

Autoimmun betegség okozhat urethritiszt?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 18:07

Az autoimmun betegségeknek nem tipikus megjelenési helye a húgycső, bár olyan autoimmun betegség van, ami a nyálkahártyákat megtámadja, tehát elképzelhetőnek tartom. A makkon szokott lenni autoimmun bőrbetegség tünete. Autoimmun betegség esetén jelentkező húgycső gyulladás esetén azért én inkább fertőzésben gondolkodnék.

Sz. Gábor 2019. 03. 01. 19:04

Tisztelt Doktornő,

egy kockázatos szexuális esetet követő 54. napon szerológiai vizsgálat/vérvétel eredményei az alábbiak:

HIV 1, 2 Ag és Ab kimutatás (Alere) negatív

Treponema pallidum (Syphilis) antitest kimutatás Immunkromatográfia (Omega) - negatív

RPR- (Portnoy-) teszt (OMEGA) - negatív

HBsAg . negatív

Hepatitis C vírus totál ellenanyag (aHCV) kimutatás (INFO) - negatív

Herpes simplex vírus (HSV) IgM kimutatás ELISA (Virion/Serion eredmény: 15,7 U/ml minősítés: negatív vélemény: HSV IgM <20 U/ml

Herpes simplex vírus (HSV) IgG kimutatás ELISA (Virion/Serion) eredmény: 25,6 U/ml, minősítés: Határérték, vélemény: HSV IgG 20-30 U/ml

Kérdés 1: a fenti eredmények (1-6) alapján negatívnak mondhatom magamat ? Mármint a fertőzések kapcsán?

Kérdés 2: A HBSAg és HCV negatív ereménye lehet hiteles 54 nap után? Vagy ismétlés szükséges?

Kérdés3: a HSV IgG határérték eredmény miatt kell aggódnom? Az a leletből nem derült ki (legalábbis nekem nem egyértelmű) hogy a HSV 1 és HSV 2-re is vonatkozik-e az eredmény. Teljes tesztet kértem.

Lehet hogy ez az egész HSV már régóta bennem van? Szájon, nemi részeken soha nem volt herpeszem, szájban eltérés legfeljebb afta, illetve talán-talán volt egyszer kétszer ilyen-olyan kellemetlen pont, de soha nem seb vagy hasonló.

A szexuális eset már több mint 8 hete történt, azóta kiütések, foltok nem jelentek meg, kb egy hete a ajkam belső oldalán jelent meg apró fehér pötty (0,5 mm-es) , ami le is vált inkább olyan mintha elharaptam volna, illetve néhány napja a nyelv alatti részen a fogsor és a száj alsó része közötti hajlatban" érzek valamit, de nem seb, csak ott van, talán egy picit duzzadtabb, de nem piros, nem sebes stb. Illetve a vérvétel napjától kezdődően több helyen test-szerte húzódik a bőröm, száraz, a comb belsején és a nyakon apró "melegkiütésekkel" Hosszú évekig ekcémás voltam, most egy ideje nincs annak se tünete.

A bőr szárazsága, húzódása összefügghet STD-vel, vagy teljesen más az ok?

Megtisztelő válaszát köszönve

üdv

Sz. Gábor

megtisztelő válaszát előre is köszönve

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 13. 18:08

Azt hiszem, már válaszoltam a kérdésére korábban. A leletei alapján nincs oka aggodalomra.

Csik 2019. 02. 28. 18:10

Tisztelt Doktornő!

Urethritisz diagnóziáshoz mi szükséges pontosan? Tehát ha fáj de nincs váladék, de viszont dagadt a húgycső vége az már "klinikailag" megfelelő diagnózis?

Tehát mi a feltétele annak hogy egy urethritis klinikailag/mikroszkóppal diagnosztizált legyen?

Apropó, ha abszolút nincs váladék, száraz a húgycső akkor van értelme tenyészteni a "semmit"?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 11:41

Igen, a mintavételnek akkor is van értelme, ha nincs váladék.
A húgycső gyulladás, mint diagnózis, önmagában nem jelent semmit, számos oka lehet, és a klinikai tünetek alapján le lehet írni, hogy van/vagy nincs, de ettől érdemeben nem vagyunk előrébb.

Joli 2019. 02. 28. 17:19

Doktornő

Kérdésem a következő lenne hogy az ablakperiodus utáni időszakban meddig lehet ki mutatni a hív fertőzés?

Esetleg van e olyan ember aki hivfertőzőtt régota de a teszt negatív eredményt mutat?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 12:32

A fertőzés az ablak periódus után bármeddig kimutatható. A második kérdése inkább filozófiai, mint orvosi, hiszen ha van olyan ember, akinél a tesztek negatívak, akkor honnan tudjuk, hogy fertőzött?

Joci 2019. 02. 28. 17:15

Kedves doktornő

Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy egy éven belül voltam 2 hív teszten mivel tüneteim voltak parhonappal a tüneteim elkezdese után el is mentem az elsőre negatív lett venabol vett vérből gyorsteszt Budapesti std központban de a panaszai csak gyűltek és jártam keltem az orvosok között de csak negatív eredmények születtek aztán az első tesztre körülbelül 5 hétre elmentem megegyszer ami kombinált volt és szifilisz hív hepatitisz és egyebeket tartalmazott de negatív eredménnyel és a tüneteim tartósan egymást követik ez egy éve folyik

Lát e esélyt arra hogy mégis csak hív fertőzés mert minden tünete jelentkezett már és fent áll?

És nem voltam a tüneteim óta szexuális kapcsolatban sem.

De előtte is évekig tartó kapcsolhatom volt.

Érdemes még egy tesztet csinálni mivel nagyon félek és úgy érzem ez hív csak a teszt valamiért nem mutatja ki?

És ha az pozitív akkor hogy lehetséges hogy fel évig két teszt nem mutatta ki?

És 1 év ennyi tunettel már AIDS?

Prosztata gyulladás

Fejfájás

Pénisz gombásodás pirossag

Lagyek fájdalom

Fogyás

Száraz bőr

Herpesz

Láz

Fehér lepedekes nyelv

Válaszát előre is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 03. 20. 12:33

A HIV fertőzésnek nincsenek kimondottan, csak rá jellemző tünetei, így bármit észlel magán, abból nem szabad HIV fertőzésre következtetni. A tesztek eredményét megbízhatónak tartom, felesleges újabb vizsgálatra mennie.

Pál 2019. 02. 25. 17:52

Tisztelt Doktornő!

Időszakosan váladékozik a péniszem fájdalom kíséretében és ízületi fájdalom is van. De a 4-es panel és a rutin tenyésztés negatív. Antibiotikumtól enyhül de aztán visszatér. Urológia is negatív.

Ilyenkor merrefele lehet elindulni? Ha antibiotikumtól elmúlik a fájdalom akkor csak fertőzés, de akkor miért nem mutatja ki semmi?

Ilyen disszeminált majd elégtelenül kikezelt fertőzéseket kilehet mutatni?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:30

Semmiképpen nem ebben az irányban haladnék tovább. Gyakran félreviszi a gondolkodásunkat az az információ, hogy ha antibiotikumtól valami javul, akkor az fertőzés. Pedig ez semmit nem bizonyít, az antibiotikumok összetett módon hatnak, pont a bőrgyógyászatban például alkalmazzuk őket olyan betegségekben is, melyek egyáltalán nem fertőző eredetűek. Úgyhogy negatív tesztek és urológia mellett elengedném a fertőző vonalat. Át kéne gondolni, hogy a váladékozás nem fér-e bele egy normál nyálkahártya váladékba, vagy nem ellenőrzi-e olyan gyakran, hogy attól váladékozik. A fájdalom kezelése krónikus esetben speciálisan erre szakosodott szakembernél lehetséges, ha olyan mértékű.

Marika 2019. 02. 25. 14:44

 

Tisztelt Doktornő! Hónapok óta erős kellemetlen szagú folyásom volt, enyhe petefészek fájdalom, viszketés kiséretében ,ezért elmentem nőgyógyászhoz. Nagyon erős gyulladást és méhszájsebeket diagnosztizált. Vett kenetet és vizsgálatot kért a laborban. Az eredményre az volt írva, hogy “mikrobiológiai lelet” baktérium nem tenyészett ki, candida igen. Közben azonban kiderült, hogy a férjem hónapokkal ezelőtt prostituáltnál járt. A kérdésem az lenne, hogy a nőgyógyász által végzett vizsgálat kimutatta volna a speciálisan std bacikat is?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:33

Nem, ez a rutin tenyésztés nem mutatja ki az STD kórokozókat. Az Ön helyzetében feltétlen indokoltnak látom, hogy ezek a vizsgálatok megtörténjenek, a méhnyakról levéve a mintát, még egy esetleges antibiotikum kezelés előtt.

István 2019. 02. 25. 11:12

Tisztelt Doktornő!

HPV-vel kezeltek, ánuszomon szemölcsök jelentek meg. Ecsetelésre írtak fel egy szert, a szemölcsök el is tűntek, viszont az ecsetelés helyén a bőr (mintha ki lenne marva) érzékeny és vérzik is. Mit lehet tenni ellene?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:35

Egyelőre csak fertőtlenítse, és várja meg, amíg a bőr behámosodik. Utána vissza kellene menni kontrollra, hogy van-e még szemölcs. Esetleg érdemes proctológushoz is elmenni (a végbél betegségeivel foglalkozó sebész), hogy az anuson belül nincs-e szemölcs, mert akkor azt is kezelni kéne.

Dávid 2019. 02. 24. 18:43

 

Tisztelt doktorno! 1 hettel ezelott voltam a proktologian mert a vegbel nyilasomnal szemolcsoket talaltam a doktor vissza is hivott jovo keddre, hogy leszedi a szemolcsoket valamilyen eljarassal. Ezek utan erdemes beoltatni magam HPV ellen? Mert errol nem esett szo a vizsgalatkor. Illetve 2 napja eszre vett em, hogy a makkom vege a hugycso nyilasom korul piros, a vizelesnel egeto erzest erzek es naponta tobbszor is sargas szinu valadekot talalok a fehernemun. Utana olvastam es valoszinuleg tripper vagy chlamydia. Eleg ha urologushoz megyek es o majd tudja mi a teendo? Vagy menjek el mindenkepp egy nemi beteg gondozoba? Valaszait elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:37

A HPV elleni oltás kimondottan javasolt az Ön helyzetében.
Az urológiával kapcsolatban: nem lehet általánosítani, nyilván van olyan urológia, ahol megfelelő ellátást kaphat. Ám ha valóban gonorrhoea áll fenn (tripper) akkor a legmegfelelőbb kezelés nem tabletta, hanem injekció, és az általában a bőr-és nemigyógyászaton áll rendelkezésre. Szóval talán érdemes ott indítani.

Beáta 2019. 02. 22. 06:48

Tisztelt Doktornő!

Az a kérdésem lenne, hogy egyik kolléganőmnél évekkel ezelőtt HPV fertőzést mutattak ki, kezelték is. Kicsit aggódom mivel úgy olvastam közös használati tárgyakkal, akár kézfogással, egymás utáni ivással is átadható a HPV vírus. Kell ilyesmitől tartanom?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:39

Nem, ilyesmitől nem kell tartania.A normál higénés szabályok betartása esetén nem kapja el a fertőzést.

Ernő 2019. 02. 21. 12:47

Tisztelt Doktornő!

Két kérdésem volna csupán:

1. STD vizsgálat, húgycsőből vett minta vizsgálata előtt mennyi ideig nem szabad antibiotikumot szedni?

Olvastam egy hetet, két hetet valamint csupán 24 órát. Nem tudom melyik a helyes.

2. Prosztata krónikus gyulladása (prosztatitisz) okozhat-e elszíneződést pirosságot a nemiszerven? Piros nemiszerv, kékes lilás pirossas makk? Illetve a heréken.

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:42

Két hét a minimum, annál hamarabb nem érdemes tesztelni, a biztos a 3 hét.
Igen, okozhat elszíneződést a prosztatitis is, bár a kékes-lilás-pirosas inkább teljesen normális, nem kóros jelenség szokott lenni.

István 2019. 02. 20. 20:52

 

Kedves Doktornő! A feleségemnél candida gombát mutattak ki, a nőgyógyász szerint én nem kaphattam el, de együttlét után 2-3 nappal mindig húgycsőpanaszaim vannak. Ön szerint sem kaphatok el gombafertőzést?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:43

Elkaphatja, de férfiaknál általában piros, hámló pöttyöket okoz, nem húgycső panaszokat. Legtöbbször ez az állapot magától pár nap alatt rendeződik, ha nem, akkor nyugodtan próbáljon ki egy recept nélkül kapható gomba elleni krémet.

GU 2019. 02. 20. 19:17

Tisztelt Doktornő!

Neisseria gonorrhoeae fertőzés húgycsőben ha tünetmentes akkor idővel meggyógyulhat vagy antibiotikum nélkül soha nem küzdi le az immunrendszer tehát akár 5 év múlva is esetleg kimutatható és fertőzhet?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:45

Meggyógyul, sőt az esetek döntő többsége kezelés nélkül is elmúlna. A probléma az, hogy kezeletlenül alakulhatnak ki a szövődmények, ezért minden esetben az a cél, hogy a megfelelő antibiotikum terápia megtörténjen.

Névtelen 2019. 02. 20. 11:54

Tisztelt Doktornő

A kérdésem az lenne,hogy érintés által el-e lehet kapni Szifiliszt ,Hívet,vagy egyéb más nemi úton terjedő betegséget? Pl. Ha valakinek van egy seb a kezen, és én megérintem. Akkor kaphatk el valamit?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 27. 09:46

Emberi számítás szerint, nemi úton terjedő fertőzést nem fog kapni ilyen módon.

Andrea 2019. 02. 19. 23:02

 

Tisztelt doktornő! Nagyok kétségbe vagyok esve, volt egy védekezés nélküli anális együttlét egy fiuaval akit az este ismertem meg egy születésnapon, sajnos nem a józan ész vezérelt, ennek négy hete, de olyan tüneteket észleltem magamon, mint torokfájás, fejfájás, hányinger,mint a két könyökömön ekcéma, szédülés, hasmenés, nagyon félek hogy elkaptam a hiv virust, mikor ajanlott a hiv szűrés ilyen esetben válaszát nagyon szépen köszönöm Andrea

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:46

4 hét múlva menjen el a tesztre. Addig is próbáljon megnyugodni, a tüneteit valószínűleg egyéb, felső légúti vírus fertőzés, és az aggodalom okozza.

Szanyóka. 2019. 02. 19. 08:49

 

Tisztelt doktornő! A kérdésem az volna h vajon kaphattam e nemi úton terjedő betegséget a férjemtől,akinek egy éve volt kapcsolata más nővel? Mivel mostanában szex után duzzatt,fájdalmas,viszketés stb.tapasztalok.Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:48

Nem lehet kizárni, hogy elkapott valamit, de a tünetei alapján megerősíteni se. Az a biztos, ha szűrővizsgálatokat végeztet, illetve panaszos állapotban elmegy orvoshoz, hogy lássa mi okozza, a konkrét kellemetlen érzéseket.

Csillag 2019. 02. 18. 13:31

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődök, hogy STD teszt szempontjából számít e nőknél a boraxos külső kenés és a Bepanthen plus vagy csak a belsőleg használt szerek? Ha igen mennyit kell várni utána, ?Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:49

Nem gondolom, hogy érdemben számítana, 1-2 nap kihagyás elegendő.

Béla Béla 2019. 02. 16. 16:59

 

Tegnap előtt fürdés közben észrevettem a péniszemen (közel a herezacskómhoz) egy kb 1 cm átmérőjű piros kis kiemelkedést, ránézésre hasonlít szúnyogcsípésre.Kezdetben azt hittem hogy egy pattanás, de 2 napja nem múlik. Eleinte nem fájt semennyire, de ahogy elkezdtem nyomogatni most már érintésre érzékeny. Tehát 1 nap múlva már a felület tapintása érzékeny, ha megnyomom erősen akkor -kb. a közepéből- átlátszó válladék jön belőle, vagy vér és az első nyomásra -amikor felfedeztem- egy kis genny is jött belőle mint egy pattanásnál. Utánaolvastam a szifilisznek -mert voltam egy lánnyal (kb 6 hete), de gumit használtunk, de mivel egészen a herezacskónál van odáig nem ér el a gumi-. A nyirokcsomóim egyáltalán nem tapinthatóak, nem duzzadtak. Ha szifilisz akkor mennyi idő alatt alakul át sánkérré (sebbé) a felfedezése után. Csak 4 nap múlvára kaptam időpontot STD rendelésre ezért a kérdés.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:51

Meg kell vizsgálni, a leírása alapján nem szifiliszre gondolnék elsőként, inkább valamilyen nem fertőző bőrtünet lehet. A szifilisz szűrés 6 hét múlva már bőven elvégezhető, úgyhogy teljes biztonsággal megnyugtató választ fog kapni. Az idő múlása miatt pedig ne aggódjon, még ha szifilisze is van, mindenképpen korai stádiumnak számít, remekül kezelhető, pár napon nem múlik.

Anonim 2019. 02. 15. 23:20

Tisztelt Doktornő.

Kb 3 hónapja volt egy meggondolatlan együttlétem egy örömlánnyal. Az aktus óvszerrel történt. Az orális szex részéről viszont nem. Pár napja vettem észre a himveszőmön, egy apró pattanásszerű kis csomót,amelyet ki is próbáltam nyomni. Nagyon pici fehér váladék jött ki belőle. Olyan volt mintha fagyúmirigy lett volna. Mostanra nagyobb lett, begyulladt,megduzadtt, kemény lett. Nyomás hatására átlátszó fehér váladékot ürít, kicsit vérzik is. Betadine kenőcsel kezelem. Nem tudom, hogy ez valamilyen fertőző,vírusos bakteriális megbetegedés lehet e, vagy csak fagyúmirigy gyulladás. Eléggé nyugtalanít. Ön szerint ez egy kezdetleges nemibetegség jele is lehet?

Válaszát Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:53

Ne kenje Betadinnal, és forduljon orvoshoz a diagnózis tisztázása végett. Az ominózus együttlét után 5-6 héttel pedig végeztessen szifilisz szűrő vizsgálatot, vérvétellel.

NG 2019. 02. 14. 23:02

Kedves Doktornő!

Már fél éves, idült, ízületi gyulladást is okozó trippert is kiviszi az egyszeri adagos injekció?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:55

Elképzelhető, hogy nem. Rheumatológussal konzultáljon, és ha úgy ítéli meg, hogy az ízületi panaszok összefügghetnek a fertőzéssel, akkor érdemes több injekciót adni.

Tunder91 2019. 02. 14. 18:27

Tisztelt doktornő!

Nemrég rákszűrést csináltattam, eredmény: atypusos hámelváltozás, nem meghatározható okból, emellett találtak gyulladást, s baktériumot. Akkor, bár ráírták a leletre, hogy gyulladás kezelése, semmit nem kaptam. Rá egy hónapra visszamentem, hogy fáj a hasam, doktornő csinált hüvelyi ultrahangot, azt mondta, hogy nincs gyulladás. Orvosom HPV tipizálást kért, eredményem HPV16, s Ureaplasma pozitív. Utóbbira kaptam én is, s a párom is antibiotikumot, illetve hüvelykúpot.

Kérdéseim:

-A HPV-vel mit tudok kezdeni, hogyan szüntethető meg a fertőzés? Semmi tanácsot nem kaptam a rendelőben, csak, hogy áprilisban menjek ismét rákszűrésre. Illetve, hogy azonnal oltassam be magam.

-Érdemes úgy beadatni az oltást, hogy jelenleg HPV fertőzött vagyok? --Legyőzhető valahogy a HPV? Az orvosom megijesztett, azt mondta, hogy ha nem oltatom be magam, nagyon hamar elfajulhat a dolog.

-Illetve mikor érdemes visszamennem? Elég áprilisban, a következő rákszűrésem esedékessége idején, vagy az antibiotikum kúra után is látogassam meg az orvosomat?

-Ha a páromnál is kimutatják a HPV-t, mik a további teendők? Elnézést a sok kérdésért, de nagyon megijedtem. Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 09:59

A 3 hónap kontroll a rákszűrésre teljesen megfelelő. A védőoltással egyetértek. A HPV fertőzést az immunrendszer eltünteti. Amivel segítheti, az egy Isoprinosine nevű gyógyszer, a dohányzás mellőzése, a nagyobb stressz kezelése. A legfontosabb jelen helyzetben a rendszeres kontroll, legnagyobb valószínűséggel ez az állapot teljesen magától meg fog gyógyulni. A párjával most nincs sok teendő, azon kívül, hogy őt is érdemes lenne beoltani. A javaslat az, hogy használjanak óvszert, amíg a fertőzés megszűnik, továbbá mellőzék az orális szexet ugyanaddig, mivel 16-os típusról van szó.

Diána 2019. 02. 12. 21:30

Tisztelt Doktornő!

Kézzel elégítettem ki egy olyan férfit akinek nemi szervi szemölcse (Condyloma) volt, majd bugyiban rá is ültem. Mennyi az esélye, hogy én is elkaphattam?

Illetve pár hete viszket és ég a hüvelyem, tegnap észre is vettem, hogy közvetlen a hüvely mellett egy piros folt van, ma reggelre fehér lett a körvonala, pár óra múlva viszont már el is tűnt. Viszont a viszketés, égés, szúrás még mindig fent áll. Ez mi lehet? esetleg gomba?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:00

Lehet, hogy gomba, pontosan csak vizsgálat alapján lehet megmondani. A HPV-t elkaphatta, az esélyről pontosan nem lehet nyilatkozni.

Bianka 2019. 02. 12. 18:29

Kedves Réka!

A férjemnél kb. 1 éve pattanások nőttek a makkján kb 3-4. rengeteget járt pisilni és a vizelete rettentően habzott. A vizsgálatok semmit nem mutattak ki. ( sperma, pcr, prosztata váladék). kétszer kapott Azi sandozt először 3x500mg, majd 1x1000mg másnap 500mg és 14 nap doxiciklin. A tünetei lassan elmúltak (kb. 9 hónap elteltével). Sokáig csak óvszerrel szexeltünk, de 2 napja megpróbáltuk anélkül és ma arra panaszkodott, hogy nyomásra fáj a húgycsöve. A vizeléssel semmi baj sőt azt mondja az enyhíti a fájdalmat. Mit tudna tanácsolni hova forduljunk? Ön szerint ez lehet nemi betegség?

Előre is köszönöm válaszát! Bibi

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:12

Kicsit lehet furcsán hangzik, amit írok, és kérem ne érezze úgy, hogy elbagatellizálom a problémát. Mégis, a legfőbb tanácsom: ne nyomogassa. A húgycső fájdalom, ha van, az olyan mértékű, hogy nem lehet elnézni. Egy lezajlott gyulladás után még az is normális, ha elhúzódóan apróbb fájdalmak jelentkeznek a húgycsőben spontán, de forszírozni, nyomogatni, préselni nem szabad.

Gábor 2019. 02. 12. 15:00

Tisztelt doktornő!

Az ánuszomnál kis szemölcsök jelentek meg, HPV-re gyanakszom. Mi a teendő? Milyen orvost keressek fel?

Köszönettel,

M. Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:13

Proctológiai szakrendelést keressen fel, (a sebészet azon ága, amely a végbél betegségeivel foglalkozik). Meg kell nézni, hogy a végbélnyílás fölött mi a helyzet, illetve a növedékeket kezelni.

Tomi 2019. 02. 11. 22:11

Tisztelt Doktor Nő!

Kb 9 honapja a köv. tüneteim voltak: hugycsőben viszketés, makkomban égető érzés főleg vizeletürítés után. A vizelet sárga és kellemetlen szagu, sok hámsejttet. Reggelente bon jour csepp, de az mostanában napközben is van, vagyis gennyes csepp váladékozik egy nap vagy 5- ször. A hugycső egész hosszában viszket. Tavaly (2018. májusában) a tünetek felbukkanása után egy héttel elmentem teljes STD tesztre. Az eredmény negativ. Laborvezeto orvos Urzinolt ajanlott, amit szedtem. 6 hét után minden tünet elmúlt. Most az esetet követően fél évre újra előjött az összes tünet. Vizelet és kenet laboreredmény negatív lett: kórokozó, baktérium nem tenyészett ki. Hiv teszt negativ. Elmentem bőrgyógyász szakorvoshoz: uj STD vizsgàlat hugycso mintavételből, kis kefével is. Az orvos azt mondta hogy ez teljesebb STD szűrés lesz mint amit máshol csináltattam. Ha ez se mutat ki semmit akkor mi lehet még itt az ok? A doki szerint nem vesegyulladás. Semmim se fáj, étvágyam tökéletes, közérsetem is nagyon jo, se lázas se beteg nem voltam (mégcsak megfázva se évek óta). Ugra-bugrálok, jövök-megyek, nemi életem szegényes. Kicsit aggaszto a helyzet. Mi lehet esetleg még az oka? Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:15

Kicsit előreszaladtunk itt, bár értem, hogy szeretne pontot tenni ennek az ügynek a végére. Várja meg az STD teszteke eredményét, hátha ott meglesz a jó megoldás is. Ha minden eredménye negatív, akkor urológia, prosztata vizsgálat a következő lépés.

Tibor 2019. 02. 11. 09:50

Tisztelt doktornő.

A kérdésem az lenne, hogy a nemi szervem körül vannak pattanáshoz hasonló szemölcsök. Egy pár éve voltam bőrgyógyásznál és azt mondták ezeket le kell minden egyes alkalommal égetni és ezt otthon is megtudom csinálni a Wartner szemölcstávolítóval. Kipróbáltam, tény az, hogy leszedi, de vissza jönnek állandóan. Szeretném egyszer és mindenkorra ezeket eltüntetni a szervezetekből és arra lennék kiváncsi, hogyan lehetséges?

2 éve boldog párkapcsolatban élek és babát is szeretnénk rövid időn belül, de ezek a kis pattanás jellegű szemölcsök kicsit idegesítenek már. És nyugtalan vagyok tőle. A páromnak sajnos nem mertem még elmondani, ami tudom nem helyes, de szégyellem is, mert egyszerűen nem tudom hogyan és mikor történt ez velem.

Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy hogyan, mi módon lehetne egyszer és mindenkorra véget vetni, hogy lehetne eltüntetni a szervezetemből? Valamilyen krém vagy gyógyszer?

Előre is köszönöm a segítségét.

Köszönettel Tibor.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:18

Mivel pontos diagnózist nem írt, csak tippelni tudok, hogy ún. uszodaszemölcsökről, orvosi nevén molluscum-ról van szó. Ha igen, akkor azt tanácsolom az orvosa távolítsa el őket, ha visszanőnek ismét, addig, míg az immunrendszere véglegesen el nem tünteti a vírust. Gyorsítani csak úgy tudja, ha nincs szemölcs a bőrén. Az otthoni kezelések nem igazán alkalmasak ennek az állapotnak az elérésére.

Réka 2019. 02. 08. 12:47

Kedves Doktornő!

Sok utána olvasás után döntöttem úgy, hogy kérdésem inkább Önnek teszem fel.

Sajnos nem vagyok tisztában azzal, hogy mi számít normális hüvelyfolyásnak. Fél éve jártam dokinál, egy rutin rákszűrésen, ahol rákérdeztem a folyásra, azt mondta a doki minden rendben van, és a lelet sem mutatott problémát. Adott egy Lactofeelt, amitől 1 hétig jó volt, majd újra előjött a folyásom. Szinte 1-2 napos ciklusokban van, és 2 hetente van, hogy sűrűbb fehér váladékom van, ami összepiszkolja a fehérneműm. Kiszámíthatatlan mikor milyen a hüvelyfolyásom. Ezért elmentem újra egy vizsgálatra, de elvileg egészséges vagyok. Egészségesen táplálkozom, sok zöldséget fogyasztok és edzőteremben mozgok. A párom állandó, tablettával védekezünk, de ez már fennállt a tabletta szedès elkezdése előtt is. Nem tudom mégis mi okozhatja, hogy ennyire változó a hüvelyváladékom. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:19

Sok nő nem tudja, hogy a hüvelyfolyás normális jelenség, Sőt, valamennyi kell is, hogy legyen, a hüvely öntisztulásához tatozik. A ciklus különböző pontján eltérő mennyiségű és állagú, ez szintén teljesen természetes. Ne aggódjon, minden rendben.

Alexandra 2019. 02. 07. 15:41

Kedves Doktornő!

Sajnos kb 1 hónapja kiderült hogy HPV fertőzött vagyok, 16-os genotípus. A páromat nem szeretném megfertőzni, ezért csak óvszerrel vagyunk együtt, az orál szex tiltott, olyan kérdésem lenne hogy kézi befejezést tudok neki csinálni? anélkül hogy átadnám a fertőzést? illetve ő csinálhatja nekem kézzel? azért kérdezem, mert azért jó lenne ha valami mégis történhetne köztünk! Válaszát nagyon köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:24

Ha jól értem, óvszerrel vannak együtt, tehát remélhetőleg történik valami. Bár sokan furcsának tartják, de az orális szexhez is használható óvszer. Azt garantálni nem lehet, hogy a kézen nincs HPV fertőzés, viszont ilyen módon olyan helyre, ahol daganatot okoz a vírus nem kerül (méhnyak, garat, gége stb). Az szerintem egy rossz cél, hogy a párja semmiképp ne fertőződjön, ez így tönkre fogja tenni a nemi életüket. Talán oltassák be magukat, ugyan 6 hónap a teljes védettség, de az is jobb, mint a bizonytalan kimenetel, utána sokkal nyugodtabbak lehetnek.

Kata 2019. 02. 06. 18:08

Tisztelt Doktornő!

Bakteriális fertőzés miatt kenetvizsgálatot kellett készíteni. Sok baktériumot mutatott ki. Kezelés után újabb tenyésztés, ahol sarjadzó gomba és fertőző baktérium nem tenyészett ki. Ez a Szifilisz baktériumot is kimutatta volna? Vagy ahhoz más speciális vizsgálat szükséges?

KÖszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 20. 10:25

A szifiliszt vérvétellel lehet vizsgálni, a lehetséges fertőzés időpontja után kb 5 héttel.

Péter 2019. 02. 06. 09:00

Tisztelt Doktornő!

Én azt szeretném megkérdezni, hogyha valaki csinaltat egy egy negyedik generációs HIV tesztet a 6 héten, akkor lehetséges - e hogy élég antigént már nem és elég antitestet még nem termel a szervezet? Tehát, hogy van-e olyan időszak a négy hét után, de három hónap előtt, hogy egyiket se termeli a szervezet, és nem tudják kimutatni?

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:33

Nem. Ezért jelzik a teszteknél, hogy milyen hosszú az ablak periódus, amikor ez a helyzet előállhat. 4. generációs tesztnél, 6 hét után, biztos nem.

Regina 2019. 02. 04. 22:09

 

Tisztelt doktornő! 15 éves vagyok,nem volt még szexuális kapcsolatom,de nagyon sokszor van hüvelyi folyásom. Ha megszárad por állaga lesz és rátapad a fehérneműre. Ez ellen mit tudok tenni? Lehet fertőzés?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:34

Nem valószínű. A hüvely váladékozása, a hüvelyfolyás, normális jelenség. Valamilyen mértékben minden nőnek van, mennyisége egyéntől, a menstruációs ciklustól, hormonális változásoktól, vagyis sok tényezőtől függ. Nem kell vele tennie semmit, nem kóros.

Péter 2019. 02. 04. 22:08

Tisztelt Doktornő!

Jan.25-én péntek este vettem be a monural3g egyszeri adagos antibiotikumos port és következő héten jan.31-én csütörtökön mentem el chlamydia szűrésre,amely vérből történt.

Kérdésem az lenne hogy monural por bevétele befolyásolhatta-e az eredményt?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 02. 06. 10:36

Egyrészt befolyásolhatta, az antibiotikum után minimum 3 héttel lehet Chlamydia szűrést csinálni. Másrészt viszont a vérvételből történő Chlamydia szerológia nem alkalmas a nemi úton terjedő fertőzés szűrésére.