Alex 2020. 02. 23. 12:27

Tisztelt Doktornő!

Fitymával kapcsolatos problémával fordulok Önhöz.

A tényleges panaszom az, hogy állandó kellemetlen enyhe égető, bőr irritaciót tapasztalok. Ehhez hozzátarsul a gyakori vizelési panasz is, mert felerősödik ezáltal. Viszont a vizelet ürítés nem jár fájdalommal. Ha hatrahúzom a fitymámat úgy enyhül ez az érzés. Ha pedig a bőrt visszahúzom, akkor újra előtör ez a kellemetlen érzés. Korábban be volt gyulladva, de a gyulladás már lement. Nincs kivörösödve már, inkább csak ráncos a belső felülete a fitymának. Jártam már bőr és nemibeteg gondozóban korábban, ahol mintát vettek a húgycsőböl, ami negatív lett. Voltam urológián is, ahol teljes vizelet üledék vizsgálat volt, szintén negatív lett. Jelenleg a háziorvosomtól kapott Travocort kenőcsöt használom napi 2x, amitől javulást tapasztaltam, de még nem az igazi. Egy tisztálkodó szer válthatta ki nagy esélyel. Ami még lényeges, hogy nincs semmi kiütés, vagy foltosodás a fitymán. Okozhatja e ezt gomba, vagy bakteriális fertőzés? Vagy csak egy szimpla bőrszárazság? Voltam bőrgyógyásznál is, aki Bepanthen kenőcsöt ajánlott, de az csak nyugtatta, de nem szüntette meg a panaszomat. Urológiára tervezek menni, ha nem javul. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Alex

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 11:38

Nehéz megmondani, kissé bizonytalanok a panaszok is. Gomba vagy baktérium nem hiszem, ha jól értem látható tünete nincsen. Egy lezajlott gyulladás után enyhe irritáció érzés maradhat normálisan, akár hosszú ideig, nem biztos, hogy emiatt még több orvosi vizsgálatnak kellene kitenni magát.

Ati 2020. 02. 23. 10:02

 

Tisztelt Doktornő, ha a vaginalis aktus utan a holgy, azzal a kezevel folytatja a kezimunkat, amivel az ovszert levette, akkor elkaphato e a hiv a ferfi szamara. Tehat az ovszerrol azonnal atviheto e peniszre kezzel a huvelyvaladekkal. Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 28. 13:09

Nem.

Bea 2020. 02. 22. 00:53

Tisztelt Doktornő!

Nekem nincs tünetem, de az elmult 1 evben volt ra alkalom, hogy védekezés nélkül éltem nemi életet, és nem ismerem a partnereim múltját. Tanácsos lenne egy vizsgálat, vagy teljesen felesleges?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 12:01

Igen, abszolút tanácsolható.

V.T. 2020. 02. 21. 18:38

Kedves doktornő,

azt szeretném kérdezni, közös maszturbálással ( egymást elégítve ki)milyen nemi betegség kapható el?Pl. szifilisz, HIV tripper stb?

köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 12:02

Amennyiben nem történik orális szex sem, reálisan semmilyen.

Anonim226 2020. 02. 21. 15:08

Tisztelt doktornő!

Nemi szervemem a kisajak alsó és felsö részén is gennyesen véresen váladékozó,fájdalmas duzzanat alakul ki. Néhány éve már idönként előjön.miután kiürült minden pár nap alatt,elmúlik.eddig nőgyógyászaton bartholin mirigy gyulladásnak vélték, most felvetödött a szifilisz. Ha az lenne nem kellene már ennyi év múlva következö fázis tüneteknek jönnie? Mindig csak ez a duzzanat van.páromon semmi nem jelentkezett.rendszeres véradóként szűrik erre is.nem szóltak hogy baj lenne.Nem kéne neki is tünetének lennie?elmentem bőrgyógyászatra,vért levették, még hivre tesztelnek, de 2-3hét az eredmény.vettem önellenörző gyorstesztet szifiliszre, az negativ lett.mi a véleménye? Milyen szűrésre menjek, még mi lehet? Köszönöm szépen

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 12:03

Nem gondolom, hogy szifilisz lenne, bár nem láttam. A vérvételi eredmény egyértelműen ki fogja zárni. A folyton begyulladó mirigy-ha valóban az-sebészi eltávolítása indokolt.

T. Jenő 2020. 02. 21. 12:46

Kedves Doktornő!

Hajlamos vagyok sajna a gombás fertőzéseket elkapni. Így történt ez most is odalent csak ezúttal kicsit hosszabban tartó. Voltam vele orvosnál nézték a vercukor szintemet is. megvizsgált rendben volt minden és Pimafucort krémet írt fel. Az segített is a látható tünetek teljesen elmúltak. Még kenem a kiujulas miatt. Néhány naponta kenés után pár órával kisebb szuro érzést tapasztalok. De nem pirosodik és nincs látható jele valamint el is múlik. Ez a krém hatása vagy azt jelzi hogy a fertőzés még jelen van?

Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 12:09

Mind a kettő lehetséges.

Laci 2020. 02. 20. 21:24

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm a kérdésemre adott válaszát. Tanácsát megfogadtam, a szemölcsök a mai napon eltávolításra ketültek. Hivatásához további sok sikert és kitartást kívánok!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 12:31

Örülök, hogy sínen van a dolog, és köszönöm!

Ferras 2020. 02. 20. 09:56

Üdvözlöm!

Egy olyan kérdésem lenne Önhöz, amiben egyben a tanácsát és a segítséget is kérném! Volt egy egy éjszakás kalandom egy lánnyal akiről utólag megtudtam, többek állítása szerint, hogy valamilyen nemi betegsége van! Az ominózus eset 7 hete történt azóta nem vettem észre magamon semmiféle változást, és nem is létesítettem senkivel intim együtt létet, viszont aggódom mivel, mi van abban az esetben ha esetleg a lány HIV-fertőzött volt? Ebben az esetben mennyi annak a valószínűsége, hogy megfertőzött? Sajnos nem védekeztünk ezért is kérdezem!

Válaszát és segítséget előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 13:09

Még ha fertőzött is a hölgy, annak az esélye, hogy Ön, egy alkalom során elkapja, rendkívül kicsi, 1-2%-ra tenném. menjen el szűrésre, és akkor biztos lehet benne, hogy minden rendben.

Timea 38 2020. 02. 19. 16:14

Kedves Doktornô!

Kószónóm szépen a válaszát,miszerint az óvszer teljesen megvéd baktérium okozta fertôzéstól a méhnyak szempontjabol. Kicsit ezt részletezné esetleg, hogy értelmezzem hogy a méhnyak szempontjabol? És hogyan nem véd? A hüvelybemenetnél vagy a szeméremdombra gondolt? Hpv vagy herpesz igy is elkaphato vagy a többi std is fertőzhet óvszerrel is ? Orális kózösülés ha nem lenne! Bartholin cisztam van nyugalmi allapotban, kicsit nehezitett "bejutassal". Ezzel kapcs. figyeljek még vmire? Sajnos nem akar semmiképp elmenni az illető vizsgalatra, én sem szeretnék kockaztatni,de őszintén szolva, minden uj kapcsolat "lutri".

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 22. 13:14

Ha orális szex nem történik, akkor a húgycső sem fertőződik. A baktériumok a méhnyakat és a húgycsövet betegítik meg, így ezeket kell védeni. Valóban minden új kapcsolat lutri, ha nem megy el szűrésre a partnere, marad az óvszer.

Gizi 2020. 02. 18. 13:11

 

Kedves Doktornő, sajnos van olyan eset amikor az ember nem termel HIV elleni anyagokat ezért nem mutatja ki az a HIV teszt ami HIV antisteket vagy/és antigént néz. Ellenben van a HIV RNA tesztelési módszer ami magát a vírust nézi. Budapesten lehet valahol HIV RNA tesztet végeztetni?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 09:57

Lehet, de ez az állapot, amit Ön leír, nehezen elképzelhető. Akinek olyan súlyos immunológiai problémája van, hogy nem termelődnek ellenanyagok, annak nem a HIV a legnagyobb problémája.

Dóra 2020. 02. 17. 23:59

Tisztelt Doktornő!

20 éves vagyok nagyjából fél éve élek nemi életet. Azóta a menstruáció minden hónapban megvisel. (Levertség, hányinger, hányás, gyomorfájás, émelygés, fejfájás és nagyon erős alhasi görcsök) Eddig is voltak ilyen gondjaim, de nem egyszerre és nem 1-1,5 hétig.

Van valami javaslata ez ellen kit lehet tenni vagy hogy mitől lehet?! Esetleg találkozott már hasonlóval?!

(Sajnos elég messzi időpontot kaptam a nőgyógyászhoz, ezért teszem fel itt is a kérdést)

Válaszát előre is köszönöm !!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 10:58

Mivel a probléma egy új kapcsolat létrejötte után alakult ki, javasolnék STD teszteket, a fertőzések kizárására. Ezt a nőgyógyász is el tudja végezni, ha Ön kéri. Egyébként a vérzés zavar, mint probléma, a nőgyógyászatra tartozik, beszélje meg az orvosával.

Szabó Natália 2020. 02. 17. 22:42

Tisztelt Doktornő!

Pár hete nemi szervi szemölcsökre nagyon hasonlító kinövéseket vettem észre azon a területen, viszont a párommal 2 éve vagyok együtt úgy, hogy egymáson kívül nem feküdtünk le senkivel, de körülbelül 3 éve volt egy másik párom, aki csak ujjal kényeztetett. Hogyan lehetséges, hogy elkaptam, közösülésen kívül más mód is van?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:01

Erre a kérdésre nem csak én, hanem senki nem fog tudni válaszolni. Maga a vírus hosszabb ideig is jelen lehet tünetmentesen, mint 2 év, de hogy Ön pontosan mikor fertőződött, arra semmilyen vizsgálat nem tud biztosat mondani.

Gergely 2020. 02. 16. 21:14

Kedves Doktornő!

6 évvel ezelőtt gombostű fejnyi piros pöttyök jelentek meg a makkomon. Minden féle kivizsgáláson voltam és semmi konkrét betegséget nem találtak. Ha jól emlékszem valami gomba volt vagy vírus. Akkor szexuális partnertől kaptam. Most ismét megjelentek a pöttyök, viszont most kizárt, hogy partnertől kapjam. Kiújúlhat ez magától vagy elkapható más úton is? 3-4 nap Canesten kenőcs használattól el is múlt, de szeretném tudni, hogy kaphattam.

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:02

Mivel nincsen diagnózis, így a kérdésre sem lehet válaszolni. Elképzelhető, hogy valóban nem betegség. Ha tudnánk pontosan, hogy micsoda, akkor lehet rá visszatérni, hogyan kaphatta, vagy mástól kapta-e egyáltalán.

H.Anna 2020. 02. 16. 17:23

Tisztelt Doktornő! Férjem online rendelt egy kis vibrátort (a tudtom nélkül), és fertőtlenítés nélkül kezdett vele izgatni. Mikor rákérdeztem, akkor derült ki, hogy nem tisztította meg kibontás után. A kérdésem, hogy megfertőződhettem e így HIV-vel, vagy szifilisszel vagy egyéb kórokozóval? Vagyis egy műanyag tárgyon maradt kórokozó meddig lehet fertőzőképes?

A használat óta, 1 hónapja hőemelkedésem van és apró pattanások jelentek meg a combomon és a hátamon. Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:09

A HIV és a szifilisz nem terjed ilyen módon. Nem gondolnám, hogy használtan árulnak ilyeneket, mindenesetre ha aggódik, egy szűrésre elmehet, a kiütéseket pedig bőrgyógyász lássa.

Nagy Izabella 2020. 02. 16. 13:43

Jo napot

A Chlamydia által okozott kis medencei gyulladás vagy fájdalom kezelhető??

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:10

Kicsit általános a kérdés. Általánosságban: minden kezelhető, csak a megfelelő helyre kell vele fordulni.

Csenge 2020. 02. 16. 07:33

Tisztelt Doktornő!

Sajnos szemölcsöt vettem észre intim területen. Szeretnék érdeklődni, hogy az lehetséges, hogy esti együttlét után már másnapra ki tud alakulni a szemölcs? Vagy ez egy hosszabb folyamat és valószínűbb, hogy régebben történt a fertőzés ?

Köszönöm a válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:11

Nem valószínű, hogy 24 óra alatt szemölcsök alakulnak. ki. Először tisztázni kéne, hogy pontosan mik azok, utána vissza lehet térni a kérdésre.

Annamari 2020. 02. 14. 11:45

 

Kedves doktornő! Köszönöm a válaszát az elhúzódó ureaplasmával kapcsolatos kérdésemre. Így hogy nem okoz tünetet én sem erőltetném ezt a sok gyógyszert de inszeminációra készülök és a baba miatt mindenképpen ajánlatos egy negatív teszt előtte. Talán ha több hétig szedném az megoldaná a problémát? Mindenképpen visszamegyek a nőgyógyászomhoz de érdekel a véleménye. Esetleg ezzel induljak neki a terhességnek?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:16

Ami most írok, az én szubjektív véleményem, az Ön nőgyógyászának a szava számít a dologban.
Szerintem irreális az az elvárás, hogy minden legyen a teherbe esés előtt ideális. Persze jobb lenne, ha nem lenne kimutatható az Ureaplasma, de ha beépült a hüvelyflórába, onnan kiirtani több hét antibiotikum sem fogja, csak húzódik az egész gyermekvállalás, nő a stressz. Mivel az Ureaplasma szűrés nem része a terhesség előtti-alatti vizsgálatoknak, így fogalmunk sincs, hány nő vállal gyermeket ezzel a kórokozóval, de vélhetően rengeteg. Emiatt én nem várnék, de még egyszer hangsúlyozom, beszélje meg az orvossal. A döntés pedig az Öné.

Laci 2020. 02. 13. 18:19

Tisztel Doktornő!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérem szíves segítségét, tanácsát.

8 hónapja ért véget legutóbbi párkapcsolatom, ami közel 3 évig tartott. Mivel mindketten megbíztunk a másikban, óvszert nem használtunk, sem vaginális, sem anális együttlétek során. Sajnos azonban párom részéről képbe jött egy 3. fél, így elváltak útjaink.

Kb. előtte 2-3 hónappal vettem észre, hogy a nemi szervem tövében egy kb 1/2 cm nagyságú, illetve egy kisebb szemölcs szerű kinövés keletkezett. Mivel egyéb panaszok nem jelentkeztek, s fentiek miatt kizártam a nemi fertőzést, nem tulajdonítottam jelentőséget a dolognak. Sajnos általában az utolsó pillanatig halogatni szoktam, hogy orvoshoz forduljak, így arra gondoltam, idővel elmúlik..

Később arra gyanakodtam, hogy talán egyéb altáji probléma állhat mögötte: ülőmunkát végzek, így egy éve voltak kisebb aranyeres problémáim, melyek kúpos kezelés hatására elmúltak, igaz esetenként vissza-visszatérnek. Ezen felül prosztata problémák is felmerültek, hosszabb ülés után néha erős vizelési ingerem támad, ami esetenként amilyen hirtelen jön, úgy távozik. Pár hete az interneten azt olvastam, hogy a prosztata gyulladás okozhat végbél polipot is, aminek egyik tünetének az altájon keletkező szemölcsöt írták. Illetve pár napig egy másik tünetét is produkálni véltem: hirtelen jövő széklelési inger formájában, melynek során éppenhogy elértem idejében a toalettet..

Szóval jelenleg ott tartok, hogy kezdem feladni, hogy a neten olvasottak alapján valaha is pontos diagnózist állítok fel magamnak, ezért belátom, hogy ideje lenne végre szakemberhez fordulni... Ebben kérném a segítségét, hogy milyen irányban, melyik szakrendelésen induljak el a gyógyulás reményében?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 14. 11:26

A nemi szerv tövében észlelt növedék miatt bőr-és nemigyógyászhoz forduljon. Elképzelhető, hogy nemi szervi szemölcse van. Ebben az esetben HPV fertőzésről van szó, ami azonban jelen lehet a bőrén régebb óta, tünetmentesen, akár 3 évnél régebben is, szóval azt nem tudja megállapítani az orvos, hogy mikor, kitől kapta el, csak a kezelést kell eldönteni.
A szemölcsöknek a prosztatához, aranyérhez semmi közük. Azok miatt urológushoz és proctológushoz forduljon.

Dávid 2020. 02. 13. 17:54

Tisztelt Doktornő!

Helyi bőrorvoshoz elmentem és chlamydiát diagnosztizált. Kezelt rá folyékony nitrogénnel. Rá egy pár napjára nagy fájdalmak alakultak ki a heréimben és hol jobb hol nem. A fitymafékem begyulladt és égető érzés van mint vizeléskor mint, ha csak hozzá ér a viz. Kaptam rá cicaplastot és hipermangánt. A fájdalmaim a hasamban is már van. Javasolja, hogy mennyek urulógiára?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 14. 11:28

A chlamydiát nem kezelik fagyasztással. Nem világos, hogy a vizelete miért csíp, mindenképpen menjen vissza a bőrgyógyászatra.

Annamari 2020. 02. 13. 15:44

Tisztelt doktornő!

Pár hónapja egy kivizsgálás során ureaplasma sp. találtak. Tudom, hogy ez gyakori elsőre nem is aggódtam de már lassan fél éves kezelés után is pozitív a tesz. Ez már a hatodik laboreredményem volt. Kaptam rá azi sandozt 500 mg 3 napig, doxycyclin 200 mg 10 napig, nitrofurantoint 7 napig 3 szemet és ismét azi sandozt csak itt 100 mg egy alkalommal. Autoimmun betegségem van amire humira injekciót kapok de az orvosok szerint nem ez az oka hogy még mindig pozitív az eredményem. Hová kellene fordulnom? Természetesen tudom, hogy ez megfelelő kezelés egy baktériumfertőzésre mégsem értem miért nem gyógyulok. Tünetem nincs, jelenleg nem élek szexuális életet. Köszönöm szépen a segítséget.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 14. 11:29

A panaszt, tünetet nem okozó Ureapalasma jelenlétét nem kell kezelni. Nem az a cél, hogy eltűnjön, ha ennyi antibiotikum után még ott van, és panaszt nem okoz, akkor maradhat nyugodtan.

Péter 2020. 02. 13. 08:58

Üdvözölöm doktor Nő / Úr

A problémám hogy egy jó ideje fehér apró foltok vannak a péniszemen.

Nem viszket nem éget nem valadekozik. Nem érezhető kitüremkedes.

Az elmúlt 5 évben 2 nő volt az életemben szóval partnert sem cserelgetek. Az legutolsó páromnal jött elő az hogy elég gyakran volt fertőzése kellemetlen szagú fehér folyás. Aztán elmúlt magától mindig. De volt hogy nem alakult ki együtt lét után jó ideig.

Szóval a leirtak alapján csak némi iranxmutatast szeretnék kérni azon kívül hogy menjek el orvoshoz.

Kíváncsi vagyok mi lehet ez a fehér foltos megjelenés mert ami interneten megtalalhato betegség van nem igazán mondható rá eggyik sem.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:17

A penisen megjelenő apró fehér foltok az esetek döntő többségében nem kórosak, nem fertőző jellegűek.

Pálkata 2020. 02. 11. 20:20

 

Tisztelt Doktornő, az autotest VIH-ről mi a velénye? http://autotest-vih.eu/en/

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:18

Nem világos számomra, pontosan mire kíváncsi.

Kovács Béla 2020. 02. 11. 20:02

 

Kérdésem hogy a travocort kenőcsöt amit felírt az orvosom a fitymám alá kell kenni ahol piros égető érzés van .Gombás tünetnek tünik

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:19

Ha az orvosa másképpen nem rendelte, akkor az érintett területre használja, vékonyan, éjszakára.

Dávid 2020. 02. 11. 10:45

 

Kedves Doktornő! 35nappal egy kétes orális együttlét után elmentem egy hiv vérvételre ami negatív lett! Rá egy hétre most jelentkeztek a következő tünetek: láz 38-38.5,köhögés,torokfájás. Elképzelhető,hogy ennyi nap után fals eredményt adott a teszt és most jelentkeznek a hiv tünetei?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:19

Ha aggódik, ismételje meg a tesztet. Sajnos ennél jobbat nem tudok javasolni.

Diána 2020. 02. 10. 19:48

Kedves doktornő

Decemberben kiderült tripperem van . Kaptam rá gyógyszert (pontosan nem tudom meg mondani mit is 2-3 fehér kisebb es 4 nagy kék pirulát )

Most el jott a kontrol ideje de felek mennyire biztos a gyógyulás ?

Félnem kell hogy esetleg nem használt ?? Válaszát előre is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:20

Azért van a kontroll, hogy kiderüljön! Menjen vissza, és meglátja.

Janos 2020. 02. 10. 17:24

Tisztelt Doktorno!

Volt egy sexualis eggyutt letem amikor is viseltem condomot. Csinaltattam egy HIV tesztet a synlabnal 13 hettel kesobb az egyutt let utan, amely visszajott 0.17 Negative. Meg nyugodhatok? Vagy csinaltassak meg teszteket? Koszonettel Janos

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 11:58

Teljesen nyugodt lehet.

Eszter 2020. 02. 10. 10:23

Tisztelt Doktornő!

Az elmúlt évben többször is volt panaszom ami nemiszerv viszketés és fura, szagos folyás.. amikor ezzel nogyogyaszhoz mentem, kétszeri is kaptam erre huvelykupot mondván ez biztso vaginitis.. persze semmilyen tesztet nem készítettek.. mindkét alkalommal végéig használtam a kúrát. ezután megszűntek a panaszok viszont 2 hét múlva újra visszajött a viszketes és a darabos folyas is.

nem régiben voltam nemigondozoban ott csináltak std tesztet és az ureaplazma pozitív lett. viszont arra szerintem nem kaptam semmit.. az idő alatt is amíg elkészült a teszt (4 hét) akkor is meg voltak ugyna azok a panaszok ezért megint kaptam macrimor nevű hüvely tablettát viszont a kezelés után 2 hét múlva megint visszajöttek a tünetek :)

kicsit szomorú ez mert így érzem hogy ha nem megyek el magánklinikara akkor sosem fogok rendes kezelésben részesülni.. ezért érdemes tb-t fizetni

de a kérdésem az lenne hogy Ön szerint mi tévő legyek, illetve lelki eredetű probléma okozhatja e a visszatérő “vaginitist”?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 12:00

Speciel ebben az esetben nem hiszem, hogy lelki okok állnak a háttérben. A probléma elég gyakori, és megoldható, még ha néha nem is mindig első nekifutásra. El kéne dönteni, hogy az ureaplasma igényel-e kezelést, ha igen, akkor azzal kezdeni. Ehhez viszont vizsgálat kell, ezt így nem tudom megmondani.

Emese 2020. 02. 10. 10:13

Jo napot

STS betegségek miatt ezek következményeként lehetséges MEH eltávolítás?

Mikor van szükség ha igen??

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 12:02

Fertőzések miatt nem szoktak méhet eltávolítani, de ez nőgyógyászati kérdés.

I.K 2020. 02. 09. 20:07

Tisztelt doktornő,

Milyen betegség miatt rendelhet el az orvos CRP vervetelt?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 12:03

Ez egy alap, rutin vizsgálat, semmi különös gyanú nem kell hozzá.

Astrex 2020. 02. 09. 18:58

Tisztelt Doktornő!

Szexuális együttlétem volt egy hölggyel orálisan, óvszert használtunk. Előtte áttöröltem a nemi szervem bőr részét törlőkendővel, és az aktus után is. De felelőtlen voltam, mert vélhetően ez az antibakteriális bőrfertőtlenítő is vélhetően közrejátszhatott, mert úgy töröltem át legutoljára, hogy a nyálkahártyát is érte. Azonban utána kellemetlen égető érzést tapasztaltam a nemi szervemen és piros kiütések is megjelentek rajta és volt alhasi fájdalmam is. Ezt követően elmentem háziorvosomhoz, aki felírt nekem egy travocort nevű krémet, ezt az orvos elmondása szerint használtam ameddig kellett. Azonban ez csak a makk részén enyhítette a tüneteket. Ezt követően elmentem a bőr-nemi gondozóba, ahol Balanoposthitist állapítottak meg, itt megtörtént a mintavétel. Ez előtt kezeltem korábban a nemi szervemet canestennel is gomba gyanúja miatt. A biztonságkedvéért elmentem urológiára is és a szakorvosom megállapította, hogy ez nem nemi betegség, hanem hámsérülés okozta bakteriális fertőzés. Kaptam rá fucidin kenőcsőt, amit szintén az elmondottak alapján használtam, de ez is csak enyhítette a tünetemet és nem múlt el sajnos. De mivel azóta ciprofloaxin antibiotikumot is szedtem, ismét javulást tapasztaltam, de a fitymám sajnos még be van gyulladva és tanácstalan vagyok. Idáig annyit tudok, hogy a vizelet vizsgálatom negatív lett. A mintavételt még sajnos nem tudom, mert a tenyésztés időigényes és stresszes vagyok, így nem tudom mitévő legyek. Olvastam, hogy a betadin kenőcs még hatásos a fityma gyulladására, Ön szerint érdemes e kipróbálnom? Illetve, hogy a gyulladás összefügghet e a hőemelkedéssel és az ízületi fájdalommal? Az antibiotikum ugyan ezeket is megszüntette részben, de tapasztalom, hogy kezd visszajönni. Van e okom az aggodalomra?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 13:27

Sok, szerteágazó panaszt említ, párhuzamosan folyik a vizsgálata is több helyen. A prosztatáját megvizsgálták? A prosztata gyulladás egy olyan betegség, ami minden panaszát magyarázhatja. A makk krémmel való kezelésétől most nem várok sokat, pláne nem többféle krémmel, pár napig, ezt hagyja abba szerintem. Ha valamit mégis kenne, a Fucidin ezek közül maradhat, de ne kombinálja mással.

Lukács Anna 2020. 02. 09. 18:54

Előző kérdező vagyok, Chlamydia kis medencei gyulladás...

Kis medencei gyulladásnak mik a tünetei, mi miatt van szükség műtétre?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 13:28

A kismedencei gyulladást nem kezelik műtéttel, de amint már említettem, ez egy nőgyógyászati betegség, ami én nem vagyok.

Eni 2020. 02. 09. 18:40

Tisztelt Doktornő!

Múltkor már írtam Önnek, hogy nekem eddig minden STD (három) tesztem negatív (június óta), nincsen szexuális kontaktom már 8 hónapja, egyedül az ureaplasma nem lett nézve. De írtam, hogy bevettem 2 heti doxiciklint júliusban, és 2 heti doxiciklint és 2 heti metronidazolt együtt szeptemberben. De tüneteim nem szüntek, ami hüvelyviszketés, és néha hüvelyégés, illetve változó intenzitású alhasi fájdalmak, kismedence, ágyéki fájdalmak, ott is minden vérvétel, ultrahang, vizsgálat negatív. Eddig minden teszt legyen az STD, vagy sima háziorvosi vérvételek, gyulladásfaktorok, vizelet negatív lett. És írtam Önnek, hogy az ureaplasmát most tudtam meg, hogy nem nézték. Na azóta én megnézettem azt is hüvelyből néztek, és negatív lett. Írta, hogy az Ureaplasma nem okoz ilyen tünetet, amiket én írok.

Megszeretném kérdezni, hogy az ureaplasma akkor milyen tüneteket okoz nőknél? Mindenhol mást olvasok. Nekem konkrétan hüvelyviszketés van (ami főleg a klitorisz körül), hüvelyégés, és az alhasi fájdalmak, illetve végbélviszketést szoktam érezni. Soha semmit még nem mutattak ki tesztekkel mióta ez kezdődött. Még gombát se, meg bakteriális vaginózist se. Ezért gondoltam már az ureaplasmára, mert olvastam, hogy az lehet rejtélyes. Köszönöm szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 13:55

Engedje el ezt az Ureaplasma elméletet, nem fogja előrébb vinni. Akkor kell kezelni, ha vizelési panaszokat (felfázás) okoz, illetve méhnyak gyulladást, de azt Önnél kizárták.

A.Tina 2020. 02. 09. 14:37

Kedves doktornő!

Miért van az, hogy maszturbalas után égő érzést érzek a hüvelyemben és néha kicsit a vizelet is csíp?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 13:55

Pusztán a mechanikai irritáció is okozhatja.

Emília 2020. 02. 09. 12:50

Tisztelt Doktornō,

kiderült, hogy az egyik barátnōm a tudtom nélkül használta a borotvám a lába szōrtelenítéséhez. Kicsit lazább a lány pasik terén, ezért most parázok hogy elkaphattam valamit.

Terjedhetnek így betegsegek? Megfertōzōdhet valaki igy HIV virussal?

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 13:56

HIV-vel nem, a HPV az egyetlen amit talán el lehet így kapni.

Solya 2020. 02. 08. 23:38

Tisztelt Doktornő,

Egy ismeretlen férfi általam nem tervezett szexuális kapcsolatot létesített velem védekezés nélkül.

ejakuláció nem történt, mert vhogy kiszabadultam a szituaciobol , de az esetleges nem észlelt pre ejakulatum is hiv fertőzést okozhat? Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 19. 13:57

Nagyon nagyon kicsi eséllyel. Közel nulla.

Gábor 2020. 02. 07. 14:51

Tisztelt Doktornő!

A mai napon adott választ az előző kérdésemre és ennek megfelelően a mai napon elmentem Urológiai szakrendelésre. A panaszaim elmondása után amit korábban itt le is írtam, a doktor úr csak annyit mondott, hogy igyak vizet meg szedjek be további Aktil duo 1000mg kúrát, ha nem használ szedjek ismét doxycycline 200mg-ot 2x1 dózisban 10 napig. Kérdeztem, hogy esetleg prosztata probléma vagy vesehomok nem okozhat-e ilyen panaszokat erre a válasz az volt, hogy ő az orvos nem én. Jeleztem neki, hogy általában napi 3 liter vizet (cukorbeteg nem vagyok csak sokat iszok) megiszok mellé pedig a teát. Szerinte többet igyak ennél is. Kérdezte, hogy volt-e anális szeretkezésben részem óvszer nélkül, de még óvszerben sem.

Az előző levelem óta a helyi bőr - és nemibeteg rendelésen kaptam 4 adag foszfomicint(4 napig esténként 1 tasak) és 2 doboz Azi Sandoz 500mg-ot 1000mg kezdő dózissal utána 1x1 és 3x1 Xiloxot. Localba tetran és pimafucort kenőcsöt.

Ezek után mit javasol mit tegyek? Panaszok továbbra is megmaradtak. A felírt gyógyszereket az Ön véleménye alapján kiváltsam? Ön milyen vizsgálatokat végezne a továbbiakban?

Válaszát köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 08. 10:53

Nem, én nem váltanám ki, ha eddig nem segített az antibiotikum, akkor ettől nem várható, hogy megoldódik a probléma. A lokális kezeléseket se használja.
Amit leír, az orvos hozáállásáról, és kommunikációjáról, nagyon szomorú. Nyilván betegként az ember nem tud és nem is akar az orvossal vitatkozni, de ettől függetlenül az orvos-beteg kapcsolat nem alá-fölérendelt, Önnek joga van a kérdéseire megfelelő választ kapni.
Nem tudok mást mondani, minthogy próbáljon meg találni egy urológust, aki érdemben foglalkozik a problémájával. Amennyiben a panasza bőrgyógyászati, vagy húgycső gyulladásra utal, akkor pedig nemigyógyászt.

Dávid 2020. 02. 07. 14:20

Kedves Doktornő! Köszönöm az idáig megválaszolt kérdéseimet! Voltam hiv teszten a synlabnál ahol az eredmény a következő lett 35nappal a kétes együttlét után: 0.10 hiv negatív

Most akkor már megnyugodhatok vagy késöbb valamikor végeztessek még egy tesztet? Köszönöm a kedvességét!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 08. 10:54

Megnyugodhat.

Dénes 2020. 02. 07. 13:26

Kedves Doktornő!

A korábbi válaszra (2020.02.07. 11:38) reagálva leírnám a panaszaim. Folyamatos húgycső gyulladás, csípő vizelés, bal herébe nyilaló fájdalom, viszkető fityma, alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger. Ejakuláció után különösen gyulladt húgycsőnyílás égő érzéssel.

Köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 08. 10:56

A gyulladás nem egy panasz, vagy tünet, és nem is egy érzés, ez eléggé félre tudja vinni a diagnózist. Ami értékelhető a leírtakból, az a vizeléskor érzett égő érzés, amit érdemes lenne végig gondolni, nem lehet valami egyszerű oka (pl. kevés folyadék fogyasztás, fűszeres étel, alkohol).

Falco 2020. 02. 07. 11:05

Kedves Doktornő,

a napokban megjelent egy cikk, ami reményt keltett herpesz vírussal küzdő betegekben. A módosított cukormolekulákkal végzett kisérletekről szól, amely szerint elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részeket is elpusztítani. A cikk szerint a herpeszfertőzést okozó vírusok esetében is működik a mechanizmus a kisérletek alapján.

Ön valószínű, figyelemmel kíséri az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Valósak lehetnek ezek az információk vagy csak most bedobták a témát a koronavírus kapcsán, mivel sehol nem találtam korábbi cikket, tanulmányt erről a kutatásról?

Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:21

Jelen pillanatban nem áll rendelkezésre új eljárás, sem gyógyszer a herpesz vírus ellen. Több biztató eredmény is van, főleg védőoltás téren, de még ezek a kutatás stádiumában vannak.

Jani 2020. 02. 07. 08:27

 

Udv. Nekem olyan problémám van, hogy ég es szur a hugycso. Talan fajdalom is, nehez megmondani. Talan surubben kell pisilnem is. Ez van olyan 1 hete. Csípő erzes ondonal. Ma reggel egy pirosas folt lett a makkon, hugycsonyilas kornyeken. Picit talan alhasi fajdalom is van. Meg januar elejen volt sexualis kapcsolat. Cifloxint szedek, 2 levellek kell allitolag beszedni. Még 7 db van. Mi lehet a baj? Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:47

Ha 4-5 nap antibiotikum után legalább nem mérséklődtek jelentősen a panaszai, akkor váltani kéne, talán doxycyclinre. Ezek után tenyésztést, teszteket végezni már felesleges lesz, nem tudjuk megmondani valószínűleg mi okozta a bajt, lényeg, hogy gyógyuljon meg, és a szexuális partnere is.

N.emese 2020. 02. 07. 08:14

Jó napot

Mycoplasma/ureoplazmara kaptam doxy kezelést?

Vissza mentem negatív lett a vizsgálat.

Ilyenkor megnyugodhatok vagy lehet idovel visszatér?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:48

Magától nem tér vissza, maximum elkaphatja újra, ha pl. a párját nem kezelték.

A.I 2020. 02. 07. 07:48

Tisztelt doktornő!

Ureoplazma/mycoplazmat mennyi ideig kell kezelni?

Mi a teendő akkor ha nem múlik el? Sose fog?

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:49

Egyszer elmúlik, de valóban néha kicsit küzdelmes. Feltételezem a mycoplasmáról van szó, az ureaplasma kicsit más megítélés alá esik.

Eniko 2020. 02. 07. 07:47

Üdv!

Nogyogyaszati vizsgálat nem mutatott ki ureoplazma/mycoplazma/Chlamydia fertőzést erre spec tesztekbol attól meg lehet nekem??

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:50

A vizsgálat arról a területről ad információt, ahonnan veszik a mintát, tehát ha méhnyakról van egy negatív lelet, attól még a húgycső, vagy a torokváladék fertőző lehet.

Ureo 2020. 02. 06. 16:47

Fiam szinte egy éve küzd az ureoplasma tüneteivel! Harmadik kúra befejeztével

ismét visszajöttek a tünetek, nehézkes vizelés , potenciazavar ,alhasi fájdalom stb. Már orvos váltás is volt! Több hònapja állandò partner! Ő is kezelve! Vélhetően akitől elkapta egy éve vele a kapcsolat megszakítva! Milyen esetben nem gyògyul ki valaki! Tébolyítò!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 09:55

Azt nem lehet bizonyítani, hogy a tüneteket az Ureaplasma okozza, akkor sem, ha teszt pozitív. Ilyen panaszokat ráadásul nagyon ritkán okoz.

Anna 2020. 02. 06. 14:45

Kedves Doktornő!

Feltehetően kb 1,5 évvel ezelőtt elkaptam a nemi herpeszt. Akkor nem ismertem fel, orvoshoz se mentem, de enyhébb lefolyású volt, otthon kezeltem, elmúlt. Kb rá 1 évre jött ki újra, akkor már elviselhetetlen volt a fájdalom és minden leírásnak megfeleltem így elmentem orvoshoz, ő mondta ki a biztos diagnózist, amit sajnos sejtettem. Az elmúlt 1,5 évben mással se volt kapcsolatom, tehát csak az akkori alkalom lehetett a ludas. Az orvostól kaptam gyógyszert, krémet, rendbe jöttem. De azt olvastam, hogy ez most már mindig benne marad sejt szinten a szervezetembe és bármikor újra aktiválódhat (mint kiderült másodszor is sok a stressz miatt jött elő). Azt is olvastam, hogy szüléskor a kisbabának árthat. Jelenleg még nincs kapcsolatom, de így egy kicsit félek is új kapcsolatba fogni. A leendő párommal - ha jól értem - már csak gumival tudok szeretkezni és ha szeretnénk gyermeket természetes módon, akkor szinte biztos, hogy a férjemet is megfertőzhetem. Legalábbis ha jól gondolom. Erre vonatkozna igazából a kérdésem, hogy jól gondolom e a fent leírtakat? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:25

Most biztosan ijesztő ez a sok információ, amit olvasott, mégis szerintem nyugodjon meg. Ne próbáljon egyszerre minden problémát megoldani, főleg, ha még nem aktuális. Első körben meglátja majd, hogy egyáltalán kiújul-e a herpesze, lehet, hogy soha többet nem jelentkezik. Ha kiújul, akkor konzultáljon az orvosával, hogy mi a teendő, érdemes lesz szájon át gyógyszert szedni, stb. A legközelebbi lépés a partnerrel kapcsolatos tanácsadás, de ehhez célszerű lesz tisztázni, neki volt-e már herpesze. Ahogy látja, annyi minden függ a jövőbeni körülményektől, hogy előre aggódni, felesleges stressz.

Dávid 2020. 02. 06. 09:22

 

Kedves Doktor nő! Január elején volt egy kétes orális együttlétem egy fiuval,viszont az egész nem tartott csak pár percig!! Elkaphattam így a hív fertőzést? Ondó,előváladék nem került a számba. Kölcsönös orál volt igaz. Rá pár napra volt egy 3napig tartó izomláz a lábamba,meg egy kis rossz közérzet de csak pár napig. Influenza tünetei,láz,hányás,hasmenés,köhögés amik ugye a hív tünetei nem jelentkeztek. Kérem nyugtasson meg! Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:26

Elméletileg orális szex útján nem lehet HIV-et kapni, de ha már így felmerült, szűresse le magát.

Dénes 2020. 02. 06. 00:10

Kedves Doktornő!

Volt húgycső kenetvétel baktériumra gombára, mycoplasma, ureaplasma, chlamydia és gonorrhea vizsgálattal. Érdekelne, hogy az ejakulátum tenyésztésnél is szükséges mindezt vizsgálni vagy csak elég a aerob/anaerob baktérium/gomba?

Mellesleg az igaz, hogy tenyésztéssel az anaerob baktériumok nem mutathatóak ki? Az orvos ezért a húgycsőnél is csak aerob baktériumra kérte a vizsgálatot és írt fel 2 doboz Supplin 500mg-ot, ha véletlenül lenne valamilyen anaerob baktérium is.

Köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:38

Az egészen korrekt válaszhoz tudnom kéne, mi a panasza.

Zoltàn 2020. 02. 05. 19:39

 

Üdvözlöm, korábban volt prosztatagyulladàsom egy rosszul kezelt enterococcus hùgycsőgyulladàs miatt. 2013. Mindig gumit hasznàlunk, de a gumi ellenère oràlis èrintkezèsnèl mindig megtapad a hùgycsőben a haemophilus parainfluenzae. Nem èrtem. STD sose volt. Volt 3 baràtnőm 10 èv alatt. Mègis jönnek ezek a baktèriumok. Vaginàlis èrintkezèsnèl àltalàban nincs baj. Ha a baràtnőm felfázik ( mindketten kòros kevèsfolyadèk fogyasztòk vagyunk ), èn is kapom az e colit, vagy az enterococcust. Van erre kerülőùt? Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 07. 11:40

Azt nem értem, hogy mi a panasza. A különösebb tünetet nem okozó, laborban kitenyésző haemophilust, enterococcust stb. nem kell kezelni.

Tamás 2020. 02. 04. 21:39

Tisztelt Doktornő!

Szeretném elkezdeni a PreP nevezetű gyógyszer szedését (megbízható forrasbol)de csak alkalmanként es nem napi rendszerességel, az lenne a kerdesem hogy a körzetemben levő szakorvstol kérhetek e 3 havonta rendszeres STD +vese funkció vizsgálatot mindezt TB norm. -ra Vissza utasíthatja e kert vizsgálatot a szakorvos ?

Lehet nagyon buta a kérdés , de szeretnek ez ügyben tisztán látni.

Válaszát elore is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 12:36

A nem rendszeresen szedett gyógyszer hatékonyságát nem garantálja senki, de nyilván ez ügyben Ön is tájékozódott. Az STD szűrő vizsgálatokat sem 3 havonta, sem évente, nem támogatja az egészségbiztosító, így azokat saját költségén tudja elvégeztetni. A vese funkciós vizsgálatra házorvos tudja beutalni, de egészséges emberen ennek 3 havonta történő ellenőrzése nem indokolt, így ő valószínűleg egy dokumentációt fog kérni attól az orvostól, aki a PreP gyógyszert felírja, hogy emiatt szükséges a 3 havonkénti vérvétel.

Kiss Tibor 2020. 02. 04. 11:44

Üdvözlöm!

2007. decemberében lázzal, hidegrázással,másnapra herefájdalommal, talpamon apró /gombostű fejnyi/ lila kis kiütésekkel indult a problémám. Körzeti orvos irányított bőrgyógýászhoz, urológushoz. Bőrgyógyászaton kenőcsöket kaptam, urológusnál prosztatagyulladásra antibiotikumot. Egyik sem használt, három hónap különböző antibiotikum kúra után történt csak std teszt.Kenet húgycsőből,vizelet és ondó vizsgálat negatív eredménnyel.

A talpamról a kiütések eltüntek, bár az évek folyamán kisebb darabszámban előjöttek időnként még, de az utóbbi 4-5 évben már nem. A herefájdalom is megszünt a gyógyszer szedésre, de ejakuláció után a bal oldali lágyék 2-3 napig fáj manapság is. Ezzel a panasszal jártam vissza az urológiára, de csak az antibiotikumokat adagolták tovább. Elmentem 2008. tavaszán szifilisz szűrésre kétszer is, kb 2 hónap szünettel.Ezek is negatívak lettek./Karolina út, Körúti Orvosi Centrum/ Váltottam urológusokat, kiírtak sok különböző antibiotikumot, a panaszok mérséklődtek, de nem szüntek meg. Szex, önkielégítés után a bal lágyék megfájdul, és alkalmanként a fityma feletti részen ödéma alakul ki.2015.-ben ismét voltam egy Bpesti klinikán a keleti pu.-tól nem messze...ondó,vizelet,kenet vizsgálat, ismét negatív eredménnyel. Itt végre nem antibiotikumot írtak ki. Pollstimol és Urzinol lett javasolva. Ezekkel a fájdalom szintén elűzhető volt, és ne)m okoztak semmi mellékhatást. Mai napig, ha a fájdalom a magömlés utáni napon jelentkezik, ezt alkalmazom.

Az eltelt évek alatt sokat olvastam ezekről a betegségekről. Visszaemlékezve, a prosztata begyulladása előtt kb 7-10 héttel a hímvesszőmön volt egy két gyufafejnyi nagyságú seb, de a cipzárnak tulajdonítottam, erről nem beszéltem később egyik orvosnak sem... 2018 óta időnként izületi problémám is van. A bal kéz kisujj egyik izülete bedagad, bekeményedik, nem hajlik normálisan. Felvetődött bennem a szifilisz gyanúja ezekre a tünetekre is gondolva. Lehet, hogy a két SZIFILISZES SZŰRÉSEM,AZ ELŐTTE HOSSZÚ HÓNAPOKIG SZEDETT ANTIBIOTIKUM MIATT HAMIS NEGATÍV VOLT? Emlékezetem szerint a szűrések előtt pár nappal még szedtem gyógyszert erről beszéltem az orvosnak is.A bal oldali lágyéki fájdalom, az időnkénti hímvessző ödéma lehet nyirok probléma szifilisztől?!? Egy otthon is elvégezhető gyorsteszt ilyen sok év után adhat megbízható választ, vagy felesleges próbálkozás?

Várom válaszát, és előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2020. 02. 05. 12:39

A szifilisz tesztek, mivel nem a kórokozót magát, hanem az ellene termelődött ellenanyagot vizsgálják, vérből, -rendkívül megbízhatóak. Ha két tesztje negatív, akkor emiatt nem kell aggódnia.
A panaszai miatt fájdalom ambulancia felkeresését javasolom.