Zsombor 2019. 05. 12. 23:23

Kedves Doktornő!

10 évvel ezelőtt volt egy homoszexuális kapcsolatom: egyszer orális szex, elélvezés nélkül, majd anális szex, de itt is csak behatolás történt, elélvezés nem (esetleg előváladék). Konkrét tüneteim nincsenek. Kérdésem csak az, hogy esetleg elkaphattam-e a HIV fertőzést?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:26

Ezt így nem lehet megmondani, az a biztos, ha csináltat HIV tesztet.

zsombor 2019. 05. 12. 22:53

 

Kb. 10 éve volt egy homoszexuális anális kapcsolatom. Csak behatolás történt, elélvezés nélkül (legfeljebb előváladék juthatott be). Ezzel megfertőződhettem HIV-el, ha a partner esetleg fertőzött volt? Tüneteim nincsenek, nem is voltak...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:27

Azt hiszem erre a kérdésre már válaszoltam, még ha nagyon okosat nem is tudok mondani: csináltasson HIV tesztet.

Kristóf 2019. 05. 12. 20:35

Tisztelt Doktornő!

4 héttel ezelőtt volt egy óvszer nélküli orális-anális-vaginális együttlétem. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1, Az esemény utáni 4 héttel végzett HIV és Szifilisz vizsgálat negatív eredménye megbízható úgy, hogy előtte 3 napig 500 mg Sumamed antibiotikumot szedtem (Elvileg a gyógyszer még 10 napig benne marad szervezetben). Végeztessem újra a teszteket vagy az antibiotikum nem befolyásolja az eredményt?

2, Chlamydia, Gonorrhoea, HPV szűrést szájüregből vett mintából is meg lehet állapítani vagy vérvizsgálat útján?

Jelenleg nincs semmilyen tünetem, de ha van rá mód elkerülném a hugycsőből vett mintavételt.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:29

Azt hiszem válaszoltam már a kérdésére.
A húgycső mintavételt nem tudja kiváltani a szájüregi vizsgálattal, ha nagyon problémás, esetleg vizeletet lehet nézni, de húgycső mintavételt megbízhatóbbnak tartom.

Kata 2019. 05. 12. 10:39

Kedves Doktornő!

HIV teszt eredménye. 0,05

Értékelés: 1 alatt negatív.

Konkrétan a 0,05 mit jelent?

Értem, hogy negatív, de akkor miért nem nulla?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:30

A lényeg, hogy negatív, nem kell, hogy nulla legyen.

Pal 2019. 05. 10. 18:02

Tisztelt Doktornő!

Egy új kapcsolat után húgycsőégésem van ami spontán jelentkezik, de minden vizelés után tuti ég a péniszem vége, de nem azonnal hanem van amikor kell hozzá pár perc.

Tehát vizelek és 1-2 perc után elkezd égni a húgycsövem.

Antibiotikumok általában erősítik a panaszt, sőt most próbáltam supplin 1g-ot, bevétele után pár órával még átlátszó húgycsőfolyásom is volt.

Nem tenyészik ki semmi, minden STD negatív, antibiotikumok nem segítenek, canesten, boraxatum kenőcsök nem segítenek.

Ön szerint mi lehet?

HPV és herpesz nem volt még vizsgálva, de nem is volt seb vagy fekély sem.

Mert antibiotikum után sem normális dolog a a húgycsőfolyás jelentkezése.

Valami rezisztens baktérium vagy gomba?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:33

Negatív leletek esetén én nem a fertőzésekben gondolkodnék tovább, több antibiotikumot pedig ne szedjen, mert csak rontani fogja a helyzetet.

Kiscsillag 2019. 05. 10. 11:08

Szifilisz (latens recens) esetén titer 1:64, az injekciók után, jól táplált nőbetegnél, egészséges szervezetnél, nem szerhasználó, nem dohányzik, nincs alkohol, HIV-re negatív, milyen életmódot érdemes folytatni, hogy elősegítse a gyógyulást? Én értem, hogy ez egy egyszerű penicillin, ami végzi a dolgát úgyis, de azért érdekelne, hogy ilyenkor érzékenyebb a páciens más betegségekre, le van-e terhelve az immunrendszere? Kímélnie kell magát? Eddig is sok vitamint szedett és ß-D-glucan-t ami egy gomba például, kovaföld kapszula a hajra, Fito-Tree teafaolajos vírus-baktérium-spóraölő cseppek stb. Ezek a dolgok jelen esetben segítség a szervezetnek, vagy nincs hatással semmire, vagy árt? Úgy értem, ilyenkor jobb békén hagyni a szervezetet, hogy csak a gyógyulásra koncentráljon, vagy nyugodtan lehet folytatni a korábbi táplálék-kiegészítőket?

Isoprinosine gyógyszer például a condylomák miatt lett felírva, és HPV 'Egyéb magas kockázatú törzsekre' pozitív. Mert ez megterhelő a májnak, viszont lehet eleve a szifilisz tartja fenn, így jelenleg lehet felesleges is a kúra, hanem majd a 3. hónapos vérvétel titer csökkenés utántól lenne indokolt? Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:31

A szervezet regenerálódásában, az immunrendszer működésében azok a dolgok segítenek bizonyítottan, amelyek más betegségek esetén is. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő pihenés, alvás, a nagyobb stressz leküzdése, a dohányzás kerülése, rendszeres testmozgás, D vitamin.

Tomi 2019. 05. 09. 18:00

 

Üdvözlet. Na tehát, 9hete voltam egy nővel. (telefonon hívtam, szobai nő... tudja...) szép tiszta környezetben fogadott, vele sem volt baj, higiénikus volt. Az lenne a kérdésem, hogy az aktus óvszerrel történt, de en is kényeztettem kb fél percig orálisan. Nem láttam semmit, sebet stb. Szifilisz mennyire elterjedt Pesten? Vagyis van esélyem elkapni? Még semmi tünet nem jelentkezett 9 hét után. Magyarországon kik a szifilisz rizikó csoport? Kérem válaszoljon tavaj hány meg betegedes történt? Előre is köszönöm a választ.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:36

Azt nem tudom, miben fogja Önt előrébb vinni a szifiliszről való elméleti levelezés. Milyen szifilisz szám esetén lesz megnyugtató a válasz? A szifiliszes esetek száma azért nem mérvadó, mert egészen biztosan nagy számú fel nem ismert, szűretlen eset van, csak a jéghegy csúcsa, amit az adataink mutatnak. Mindenképpen csináltasson tesztet, vérvételből, és akkor nem kell találgatni, egészen biztosan megnyugtató eredményt kap. A fizetős szolgáltatások magas rizikónak számítanak.

Margaréta 2019. 05. 09. 10:35

Ujból én kerdezek. Aggódom hogy esetleg nagyobb a baj! Sajnos tavaly novemberben volt egy gonereeank. S kikezeltek mind kettonket. Viszont nem tudom hogy lehet e bármilyen szövődmény belőle. Inyekciot kaptunk rá akkor. Én ugye voltam nőgyógyásznál de azt mondta hogy nincs semmi bajom . Nem küldött tovább. Viszont a páromtol vettek vért es vizeletet . És az a kis piros potty meg mindig rajta van a péniszen. Ahogy irtam az előző leveleimben..

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:38

Azt hiszem, már válaszoltam. Nagyon helyesen tette, hogy felkereste a nőgyógyászt, ám a gonorrhoea kezelése a területileg illetékes bőr-és nemibeteg gondozó feladata, a kontroll ott kell, hogy megtörténjen.

Hudson Hawk 2019. 05. 08. 17:04

 

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy milyen nemibetegseg okozhat nyirokcsomo megnagyobbodast a hiv és a szifiliszen kívül. Korábban volt egy hugycso gyulladasom amit felfazasnak véltem, mivel nem urult váladék. Később heretaji fajdalom alakult ki, de nem mertem elmenni orvoshoz. Elképzelhető, hogy valami gyulladást jelez a szervezet? Vervetelen barmi erre utalo dolgot láthat az orvos? Köszönöm a segítséget.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 15:53

Én azt hiszem nem fogja megúszni, el kéne mennie orvoshoz, és megvizsgáltatnia magát. Vérvételből a húgycső gyulladás oka, vagy a here, mellékhere gyulladás nem fog kiderülni.

Kati 2019. 05. 08. 09:12

Jònapot kìvànok. Èn a syfilisz betegsègről szeretnèk kèrdezni.

Meg lehet azt àllapìtani,hogy ki kitől kapta el? Mert èn ùgy olvastam,hogy ezt nem nagyon lehet megàllapìtani.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:02

Laboratóriumi vizsgálatokkal nem lehet megállapítani.

Tomi86 2019. 05. 07. 18:27

 

Tisztelt doktornő! Az volna a kérdésem, hogy pár hónapja volt egy óvszeres aktusom egy idegen nővel és a biztonság kedvéért elmentem hiv, chlamydia, kankó és szifilisz szűrésre az esemény után 6 héttel (45 nappal). Igg/igm vizsgálatot használtak a hivre, kenet és tenyésztési tesztet a chlamydia és kankóra, rpr tesztet a szifiliszre. Mind negatív lett. Tüneteket nem tapasztaltam magamon. Vizsgálat előtt antibiotikumom szedtem (zinnat) és e miatt 10 napot mondtak várakozásnak a vizsgálattal amit be is tartottam, így mentem el a fent említett idő után a tesztre. Ön szerint bizhatok az eredményben? Nem kell ismételni?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:03

Bízhat, nem kell.

Anonim 2019. 05. 06. 23:16

Tisztelt Doktornő!

Volt egy futó kalandom egy hölggyel, akit ismerek, és tudom hogy elég sok fiatalember megfordult már nála. Orális szex gumióvszer nélkül történt... Az aktus óvszerben. Elkaphattam e a hiv fertőzést? Semmilyen tünet nincs a bőrömön sem a nemi szervemen, csak egy hete már folyik az orrom es ritkán köhögöm. (Előtte egy hete a hideg esőben voltam, nem tudom most így mire gondoljak, hogy csak megfaztam, vagy tényleg elkaphattam valamilyen fertőzés). Előre is köszönöm választ.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:29

HIV fertőzést orális szex útján nem kaphatott.

Antal 2019. 05. 06. 16:41

Jó napot dr.nő

Voltam egy std vizsgálaton mert húgycső folyásom volt vagyis látszik egy ilyen elszineződés húgycsőbe.

Eddig összes eredmény negativ lett már egy eredmény nincs meg chlamydia azt mondták még 2 hét az , az pontosan micsoda valamilyen bakterális betegséget mutat ki?

Meg mivel kezelik ha ki mutat valamit?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:29

A Chlamydia egy baktérium, antibiotikummal kezelhető.

Margaréta 2019. 05. 06. 10:19

Koszonom a válaszát. Kedden derül ki a páromnál hogy mi lehet a gond. Voltam nőgyógyásznál én is. Viszont nem mondott semmit. Vett mintát s megnezi a mejnyakrakot . Viszont ha nem herpesz akkor mi másnlehetne? Tőlem kaphatja el? De ha nekem nincs semmi tunetem? Es ugye a dokinse mondott semmit. Menjek tovabb? Nemibeteg gondozoba?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:28

Ezekre a kérdésekre nem tudok válaszolni, ahhoz meg kellene vizsgálni, és látni a leleteit.

Robin Hood 2019. 05. 06. 10:15

 

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy egy kezeletlen hiv fertőzött apának a gyereke mindenképpen fertozodik? Elvileg a terhesség alatt volt szűrés, ami negatív eredményt mutatott. A gyermek 1,5 éves és egészséges. Voltam gyors teszten ami negatív lett. A nyelvemen orális hairy-re utaló jelek vannak. A nyirokcsomoim hónapok óta megvannak dagadva főleg a nyaki és az all alatti régióban. Időnként a karban érzek kellemetlen érzést. Okozhatja a tüneteket gonorrhea fertozes? A rizikós aktus óta 3 év eltelt. Amennyiben gonorhea fertozesem van ennyi ido után is át adhatom azt? Elnézést kerek a kerdesekert, de teljes rettegésben elek. Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:27

Szerintem semmiképpen ne éljen rettegésben, menjen el HIV tesztre, és annak, valószínűleg negatív eredménye után, megnyugodhat. A gonorrhoea ennyi ideig nem marad fertőző, erre semmi esély.

G.CS. 2019. 05. 05. 01:41

Tisztelt Doktornő!

Februárban a következő tünetekkel fordultam orvoshoz: vizeletürítési és alhasi diszkomfortérzet, péniszen jelentkező (kb. két-három napig jelen levő) piros folt, valamint a száj és az áll között alig észrevehető, de közelről jól kivehető kontúrú bőrstruktúra megváltozás látszott. Az orvos bakteriális fertőzésre gondolt és antibiotikumot írt fel, amit a tünetek (az állon lévő bőrelváltozást kivéve) gyors megszűnése miatt nem kezdtem el szedni. Sajnos ezután újabb tünetek jelentkeztek. Izületi fájdalmak, piros szőrtüszőknél (főként a combon, elvétve a karon) hektikusan jelentkező kiütések és a farpofák közötti enyhe égő, időnként viszkető diszkomfort. Ezen tünetekkel ismét felkerestem a háziorvost, aki antibiotikum (Ospen) szedést javasolta. Két hetes kúra első napjaiban megszűntek a tünetek, de a gyógyszer szedése után néhány nappal kiújultak és változó intenzitással azóta is jelen vannak.

Mi okozhatja a fenti tüneteket és milyen kezelés javasol?

Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:02

A leírás alapján nem tudom megmondani. Bőrtünetek esetén forduljon bőrgyógyászhoz, másképpen nem lehet megmondani mi a baj.

Szabolcs 2019. 05. 04. 17:38

Kedves Doktorno!

Eloszor is elnezest a hosszu es reszletes bejegyzes miatt.

Heteroszexualis kapcsolatom volt kulfoldon egy prostitualtal. A nagy mennyisegu alkohol elfogyasztasa miatt nem emlekszem arra hogy ovszert hasznaltam e.

Az elso ket hetben ezek a tuneteim voltak: jobb oldali lagyek fajdalom. Egy kis szemolcs volt belul a szamban de ez egy nap alatt elmult. Ketszer elofordult hogy ejszaka leizzadtam de az talan a meleg miatt volt.

Az eset utan 15 nappal a kovetkezo negativ eredmenyeket kaptam egy maganklinikan amit vervetellel es kenet vetelbol allapitottak meg (szajureg es nemi szervbol):

Human papillomavirus PCR (urethra valadekbol)

Chlamydia trachomatis PCR (urethra valadekbol)

Ureaplasma urealyticum QPCR (urethra valadekbol)

Neisseria gonorrhoeae PCR (urethra valadekbol)

Mycoplasma genitalium PCR (urethra valadekbol)

Human papillomavirus PCR (pharynx)

Chlamydia trachomatis PCR (pharynx)

Neisseria gonorrhoeae PCR (pharynx)

Hepatitis B anti -HBc CMAI

Hepatitis B anti HBs CMAI

Hepatitis B surface antigen (HBsAg CMAI

Hepatitis C IgM es IgG antitestek CMAI

HIV - 1,2 antitest, HIV antigen CMAI

Treponema pallidum IgG IgM ELISA

Treponema pallidium Syphilis RPR (omega)

A HPV 51 poztiv lett amire az elso Gardasil oltast megkaptam.

A doktor megerositette hogy nem kaptam el semmit viszont megegyeztunk hogy 4 hetre az esetleges megfertozodes utan csinaljuk meg megint a kovetkezo teszteket (HIV - 1,2 antitest, HIV antigen CMAI, Treponema pallidum IgG IgM ELISA, Treponema pallidium Syphilis RPR (omega) es HIV gyorsteszt). Ezen eredmenyei is negativak lettek.

Ennek ellenre par nappal kesobb jobb oldali agyek fajdalom megint elojott. Altalanos orvosi vervetel es alhasi ultrahang eredmenyei jok lettek (amiket szinten elvegeztem kozben) igy az utolso sti vizsgalat utan 2 hettel visszamentem a klinikra. A hugycsobol kenetet vettek. Statuszkent a kovetkezot allapitottak meg: Valadekozas lathato kenet gram szamos fvs lathato. A diagnoziskent nem specifikus hogycsogyulladast allapitottak meg helyben. A doktor meglepodott hogy a korabbi vervetelek negativak voltak es nem tudta megmondani hogy mi okozza a problemat. Mivel aznap kulfodre kellett utaznom felirta a kovetkezo antibiotikumokat (sumamed s 500mg 1x2 egy napig es supplin 500 mg 2 x1 naponta 10 napig). Vervetel nem tortent.

A gyogyszeres kezelest 6 napja kezdtem el. A kezeles elso par napjan mar nem csak a lagyekom hanem a hereim is nagyon fajtak (feszito tompa fajdalom) illetve a fajdalom kiterjett az alhasra, csipore . Ezt azota fajdalom csillapitoval eszkozolom. A vizelesi ingerem is nagyon gyakori. A kovetkezo kerdeseket szeretnem feltenni:

1. A leirtak (ablak perdiodusokat figyelembe veve) mit kaphattam el?

2. Mennyi ido kell ezen antibiotikumoknak hogy hassanak (a megfertozodes utani 6 hetre kezdtem a kezelest)? - 6 napja szedem es meg jelen vannak a tunetek (lagyek, alhasi es neha here fajdalom).

3. Van arra esely hogy nem megfelelo antibiotikumot kaptam? Ezeket az antibiutikumokat milyen betegsegekre szoktak altalaban felirni a tapasztalata alapjan?

4. Mi az a legkorabbi idopont amikor ujra el lehet vegezni a viszgalatokat (ha jol tudom az antibiotikumok befolyasolhatjak a vizsgalatok eredmenyeit) es milyen vizsgalatokat erdemes elvegezni?

5. Javasolna nekem olyan klinikat ahol a legszelesebb koru vizsgalatokat tudjak elvegezni? Mivel a betegseget kulfoldon kaptam el lehetseges e az hogy nem minden magyarorszagi klinika kepes a betegseget megtalalni?

6. Fenn all e annak a veszelye hogy amennyiben nem megfelelo anitibiotikumokat szedek barmilyen sullyosabb bajom lehet a kovetkezo vizsgalatig? Milyen esetben forduljak orvoshoz azonnal?

7. Van e barmilyen mas modja a fajdalmak enyhitesenek a fajdalomcsillapiton kivul?

8. A masodik negativ vizsgalati kor utan az orvos megnyugtatott hogy semmi bajom nincs es utana egy alkalommal heteroszexualis kapcsolatom volt ovszer hasznalataval. Javasolja e hogy a a holgy menjen el egy teljes sti vizsgalatra? es az esetleges megfertozodes utan mikor?

9. Megfertozhettem e barki mast nem szexualis uton a kozvetlen kornyezetemben (ha eseteleg valaki utanam ivott stb)?

10. Milyen uton terjed a HPV 51 es milyen betegsegeket okozhat?

11. Mennyire megbizhatoak az elvegzett HIV tesztek eredmenyei (a legutolso vizsgalat az esetleges megfertozodes utan 4 hettel tortent)?

Ne haraudjon a sok kerdesert de jelenleg az orvosom szabadsagon van igy nem tudok vele beszelni. elore is koszonom a segitseget.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 22. 16:00

A kérdéseire a válasz egy fél tankönyv nagyjából. Azt hiszem, hogy most nagy az ijedség, és a legfontosabb az lenne, hogy megnyugodjon. Egyelőre azt nem látom, hogy aki vizsgálta, és a kezelést javasolta, az urológus volt? Mert a panaszai miatt fontos lenne, hogy a prosztata állapotáról legyen lelet. Az antibiotikum szedés hosszának, és az antibiotikum választás miatt szintén jó lenne egy urológiai status. A HPV-nek jelen állapothoz nincs köze. Felmerülhet esetleg, hogy a húgycső gyulladást már a második orvosi vizsgálat után, az említett óvszeres együttlét során, pl. orális szex útján kapta el? Amíg az orvosa visszatér, addig annyit tud tenni, hogy ha eddig még nem látta urológus, akkor ott megvizsgáltatja magát.

Remény 2019. 05. 04. 11:16

Kedves Doktornő!

50 év felett a törzsön apró pici piros pöttyök mitől lehetnek? Voltam bőrgyógyászaton, azt mondták a kor miatt és nagyon fehérbőrű személyek esetén előfordulhat. És egy teljes vérkép leletben utalhat-e valami esetleg nemi fertőzés meglétére? Semmi "csillag" nincs benne.

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 04. 13:43

Az apró pici piros pöttyökről akkor tudnék nyilatkozni, ha lenne pontos diagnózis. A legtöbb elváltozás a bőrön valamilyen módon kezelhető. Nem egészen értem, hogy miért gondol pont nemi betegségre, mindenesetre azokat is ki lehet zárni, különféle tesztekkel. A rutin laboratóriumi vizsgálat ebben az esetben nem segít.

Mária 2019. 05. 02. 10:29

Üdvözlöm!

Frissen elkapva a szifiliszt, de nem tudtam róla, és ezekben az első napokban kisegítenem kellett egy pár hónapos csecsemő ellátásánál, tápszert készíteni, ép bőrfelülettel, ép nemi tájékkal csak egyszer lehet előfordult, hogy a saját kezemmel krémeztem be a pelenkázáskor vagy én adtam az anyuka kezébe a krémet, de ő kente be. És egyszer a kicsi megnyalta a kezemet amikor kézben tartottam. Cumit csak vízzel mostuk le ,amikor leesett, de én megfogtam. Konkrétan a nyálam nem került rájuk. Nem volt közvetlen én utánam pohárból ivás, vagy kanál használat. Nem főztem nekik, amibe belenyaltam volna. Akkor nem menstruáltam, úgy a véremet sehol nem hagytam ott. De végig velem volt a kicsi, sok volt az egyéb bőrkontaktus, nyár is volt, kevés ruha. A kicsinél milyen tünetek jelennének meg, ha elkapta volna? Mindez 8 hónapja történt. Anyuka azóta semmit nem panaszkodott. Jelenleg kezelnek és milyen titernél vagy egyéb szám adatnál látogathatom újra őket, amikor biztos nem fertőzök már?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:06

Amit leírt, az alapján úgy gondolom nem fertőződhetett a kicsi. A fertőzés tünetei lehetnek: seb azok a helyen, ahogy a baktérium bejutott (jellemzően nemi szerv vagy száj), illetve bőrkiütések. A kezelés után történik egy kontroll vérvétel, változó, hogy mikor, 1-2-vagy 3 hónap múlva. Amennyiben a titer megfelelő mértékben csökken, úgy a kezelés sikeresnek tekinthető, azaz a beteg gyógyult. Érdemes a kontrollt ugyanabban a laborban végeztetni. Ezt minden esetben a vérvételt kérő orvos dönti el.

Csikósné Csemer Tünde 2019. 04. 30. 20:03

 

Jó napot! Az lenne a kérdésem hogy a szájba lévő HPV fertőzés okozhat e fekélyeket illetve vér köhögést? Férjemnek volt condyloma a lágyszájpadon amit lézerrel távolítottak el még tavaly de már akkor is voltak fekélyek a szájában ami begyögyul de időnként kiújjul és vérköhögéssel is ugyanez a helyzet tüdőszűrés volt fülorr gégész is nézte a torkát gége tükörrel de semmit se talált.nemiszerven is folyton kiujjulnak a szemölcsök de most nagyobbak és feketék lettek a végbélnyílásnál is vannak azt mondja a férjem benn is van neki a végbelében csíp és váladékozik neki akkor lehet hogy beépült a DNS ébe? És mindenhol ott van? Rákot okoz nála? Ettől fél! Kérem segítsen hová forduljunk? Hol vizsgáltassa ki magát?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:09

Valamelyik HPV centrumot keresse fel, lehetőleg olyat, ahol a végbél táji szemölcsök ellátását is meg tudják oldani, azaz van proctológus. A fekélyek és vérköhögés nem magyarázható a szemölcsökkel, sem a korábbi eltávolítással. Feltétlen szükséges a szűrész szifiliszre, illetve a vérköhögés további vizsgálata, ha a fül-orr gégész nem talál okot, akkor pulmonológián.

Patrik 2019. 04. 30. 12:15

Üdvözletem,

Az alábbi kérdésem lenne; petting során egy lánnyal történt, hogy az ujját a fenekembe dugta, illetve oralisan kielegitett (azt ovszerrel), mikozben az ujja a fenekemben volt. Van e esélyem igy bármiféle fertőzés re?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:10

Így önmagában, ahogy leírja, nem valószínű, hogy bármit elkapott.

Vilma 2019. 04. 29. 21:14

Kedves Doktornő!

Ha egy HIV + ember által készített ételt elfogyasztunk, van e esély arra, hogy elkapjuk a vírust ? Mi van akkor ha a vére belekerül egy sérülés folytán termékbe, és azt én megeszem? A HIV vírus hol marad életben, pl ha közös evőeszközöket használunk az mennyire veszélyes ?

Köszönöm szépen!

Üdvözlettel :

Vilma

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:10

Semennyire nem veszélyes, a vírus nagyon érzékeny, a szervezetből kikerülve nagyon rövid idő alatt elpusztul.

István 2019. 04. 29. 19:54

 

Tisztelt Doktornő! Tud abban segíteni, hogy csókkal, illetve érintéssel - pl kézről férfi nemi szervre és kézzel érintve a női nemi szervet - terjednek-e fertőzések, és ha igen, milyenek? A HPV egyes formáiról azt olvastam, hogy terjednek így is, pl ha szemölcsös a kéz, stb. Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:12

Valóban a HPV terjedése elképzelhető ilyen módon, illetve csókkal szifiliszt és Hepatitis B típust is el lehet kapni, a fertőzés bizonyos stádiumában.

Eszter 2019. 04. 29. 19:48

Kedves Doktornő!

Fogkőeltàvolítàson voltam 4hónapja es a kezelés màsnapjàn gennyes szerű vérrel teli hólyagok lettek a szàmban. Soha nem volt még aftàm sem,de az ínyem elég érzékeny. Nagyon kellemetlenek ezek az afta szerű dolgok,illetve sokszor ég is a szàm. Próbâltam szàjvizet,attól nem múlt el. A fogorvosom azt mondta immunrendszer probléma. A kérdésem az lenne,hogy bizonyosodhatok meg róla mit kaptam el esetlegesen,vagy ez tényleg csak afta és a kezelés hàmsérülést okozott és azért jött elő? Koszonom szepen a segitseget. Nagyon meg vagyok ijedve,mert rettegek a különböző vírusoktól és màs fertőzésektől. Remelém nem HPV vagy hasonlo.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:15

A HPV nem okoz ilyet. A fogorvos remélhetőleg betartja a saját szakmája higiénés szabályait, és akkor nincs esély fertőzések átvitelére. A leírása alapján én is inkább valamilyen nem fertőző állapotra gondolnék. Ha a fájdalom, kisebesedés tartós, 1 hónap alatt nem gyógyul, vagy kiújul, akkor immunológus-bőrgyógyász felkeresése javasolt.

Márta 2019. 04. 29. 09:29

Tisztelt Doktornő!

Körülbelül 1,5 hónapja elmentem a nőgyógyászhoz,aki megállapította,hogy vírusos szemölcseim vannak a nemi szervemnél.Ecsetelte,később kb 3 hét múlva megint kezelte és kaptam kúpot, valamint Isoprinosine tablettát.Viszont a szemölcsök újból jelen vannak,nem múltak el.Kérdéseim:

Mit tegyek,hogy ez elmúljon,hová forduljak?

Ezt a páromtól kaptam el,aki volt urológusnál,rajta nincs külsőleg semmi jele ennek a szemölcsnek,lehet akkor is ő hordozza?

Mennyi idő,mire elmúlik,súlyosbodhat e?

Ez idő alatt nem élhetek sexuális életet,mert elkapja a párom is?Gondolom.

Nagyon kellemetlen,de a párom megcsalt és ezért jött ki rajtam ez?Mert a nőgyógyász a gyenge immunrendszeremre fogta,gondolom,nem akart őszinte lenni.

Esetleg szűrést/szűréseket javasol e,hogy kiderüljön és megszűnjön a probléma?

Köszönöm a válaszait.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:30

A rengeteg kérdése teljesen érthető, javasolom, hogy tájékozódjon a HPV fertőzésről, akár ezen az oldalon is talál számos információt. Igyekszem röviden válaszolni.
Azt, hogy kik-kitől-mikor kapta el, azt nem lehet megállapítani, ebben a labor vizsgálat sem segít. Hogy a prján van-e tünetmentesen vírus, azt meg lehet nézni, de nem feltétlen kell. A szemölcsöket, ha arra megfelelő helyen vannak, Ön is tudja otthon kezelni, ha nagyobbak, nem múlnak el a kezeléstől, akkor orvos el kell hogy távolítsa. Átlagosan 6-7 hónap alatt tűnik el, de ez akár sokkal hosszabb idő is lehet, pláne, ha szemölcsök vannak, sajnos akár évek is.
A nőgyógyászati rákszűrése mindig történjen meg a javasolt időpontban, és akkor ebből súlyosabb betegség nem lehet.

Margaréta 2019. 04. 28. 19:14

 

Jó estét doktor nö! Sajnos kb 1 hónapja kijött a párom nemiszervén kispiros hólyagok ami kifakadt sebes lett . S aztan ilyen kisfehéres pattanás szerü valamik lettek. Tobb egyhelyen . Kb 2hét alatt elmúlt. Viszont kb 2hete ujra kijott. S nagyon tanácstalok vagyunk. Mi lehet a baj? Herpesz? Tud egyálltalan segiteni? Koszonom a válaszát :(

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 03. 09:32

Leírás alapján nem lehet biztos diagnózist mondani, de a herpesz a legvalószínűbb. Ez lefolyását tekintve nem különbözik az ajakherpesztől, ugyanúgy magától elmúlik 1-2 hét alatt, de vírus a szervezetben marad és kiújulhat.

Erzsébet 2019. 04. 27. 11:41

Üdvözlöm!

Köszönöm ismét a válaszát!

12 napig használtam a kúpot most a lactofeelt használom. Napokban meg fog jönni majd kiderül ismét, hogy hatásos volt-e a kúp. Legutóbb pont a betegségem kezdete előtt "bukott" le. Állítólag csak flört volt.

De ez is lehet pont rosszkor történt. Csak már megfordult minden a fejemben. Nemsokára kész lesz rákszűréses leletem. Azon is szerepelhet? Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 05. 04. 10:15

A rákszűrés leletén nem szerepelhet olyan eredmény, ami bármilyen nemi úton terjedő betegséget igazol. Ehhez külön teszteket kell végezni. Az, hogy az orvos azt javasolja, vegyünk mintát a nemi úton terjedő betegségek kizárására, még nem igazol semmilyen gyanút, ezen a ponton nem javasolom, hogy férje felelősségét, előre, elképzelhető, hogy minden ok nélkül firtassa.

Eszter 2019. 04. 26. 15:25

Tiszteletem! A mai nap soran a varosban kozlekedve az uton egy hasznalt ovszerbe botlottam - figyelmetlensegemben a hatizsakom erintkezett a foldon levo ovszerrel. Ezt kovetoen vettem eszre, hogy mi van ott. Kerdesem, hogy indirekt modon a taskam altal elkaphatom a hiv fertozest? Van okom aggodni?

Valaszat koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 27. 10:33

Nincs. Lehetetlen ilyen módon HIV fertőzést kapni.

Laci 11 2019. 04. 25. 17:22

Tisztelt Doktornö!

Nagyon köszönöm az eddigi válaszait.

Lenné még egy kérdésem.

Hogy lehet a HPV-fertőzést diagnosztizálni?

Mennyi idő elteltével mutat biztos eredményt a teszt? Esetleg szerológiai teszt??

Köszönöm elöre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 27. 10:34

HPV-re nem létezik szerológiai vizsgálat. A fertőzés kimutatható már 48 órával a fertőződés után arról a helyről, ahol a vírus a bőrre került. Diagnosztizálni vagy a szemölcsök jelenléte alapján, vagy laboratóriumi vizsgálattal lehet, ami a vírus DNS-ét mutatja ki.

Alexander 2019. 04. 25. 10:51

Tisztelt Doktornő!

Elmentem egy bőrgyógyász és nemibetegségekkel foglalkozó szakorvoshoz, magán rendelőbe mentem a problémámmal (sötét lila fotlok a makkon, bepirosodás stb.), ő ránézésre azt mondta, hogy pigment hiány okozza a makkon ezeket a problémákat, írt fel egy krémet, de azt mondta, hogy ezt a kérm nem múlasztja el, ez már ilyen marad.

Én nem tudok belenyugodni ebbe a diagnózisba, egyrészt kicsit szkeptikus vagyok, hogy tényleg ez-e a gond másrészt nem akarom, hogy a makkom ilyen "csúnya" maradjon, ahogy most fest...

Ön mit javasol? Fogadjam el az orvos diagnózisát vagy menjek el egy másik orvoshoz és kérjek alaposabb kivizsgálást. Nagyon letört engem ez a dolog, mert őszintén szólva jobban örültem volna, ha valami betegség okozza ami gyógyítható és az esztétikailag csúnya elváltozás eltüntethető...

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 27. 10:37

Megértem, hogy nehéz belenyugodni az ilyen diagnózisokba, ahol a terápiás cél az, hogy legalább ne terjedjen. Ha zavarja, nem tud megbarátkozni a gondolattal, akkor érdemes második véleményt kérni. Azonban ha az is ugyanezt mondja, akkor már egy harmadikhoz ne menjen, hanem azon kell majd dolgozni, hogy mi segít Önnek abban, hogy ugyanolyan életet éljen, mint a tünet kialakulása előtt. Ez a szín eltérés nem szabad, hogy befolyásolja a hangulatát, vagy a nemi életét.

Rita 2019. 04. 25. 07:47

Üdvözlöm.

A párommal babát szeretnénk, sajnos nem vártuk meg az összes eredményt és belevágtunk a baba készítésbe erre kiderult hogy az ureaplasma pozitív. Erre nem is gondoltunk 7 éve vagyunk együtt és nem mentünk félre. Első kérdésem hogy így is el lehet kapni? A második ha sikerült a baba gyógyítható ez a betegség? Köszönöm a választ nagyon aggódok.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 27. 10:40

Az ureaplasma pozitivitás nem betegség, hanem egy laboratóriumi lelet. Önmagában, panaszok nélkül nem feltétlen kell kezelni. Ha nem vár babát, meg lehet próbálni kiirtani, hozzátéve, hogy nőknél ez sokszor problémás. A lényeg az lenne, hogy emiatt ne aggódjon, csináljanak mindent úgy, mint egyébként. Hogy mióta van ott, nem lehet megmondani, találgatni sem érdemes.

Tamás 2019. 04. 25. 00:46

 

Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát, melyet 24-én 15:04-kor olvashattam. Fogok tanácsadást kérni, de kiegészítésként érdekelne, hogy a HPV fertőzés elmúlásáról mikor beszélhetünk? Úgy tudom, a HPV a szervezetben marad, esetemben tehát a negatív minta ellenére a jövőben most már mindig figyelni kell a partner állapotára is? Köszönöm megtisztelő válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 27. 10:41

A HPV vírust az immunrendszer eltünteti, nem marad a bőrben. Olyan lesz, mintha sose lett volna. Magától visszatérni nem fog, a partnerét sem fogja megfertőzni. Viszont el lehet kapni többször, védettség nem marad utána, mint pl. a bárányhimlőnél. Ezt az oltással tudja megelőzni.

Erzsébet 2019. 04. 24. 20:28

Üdvözlöm!

Köszönöm szépen az előző válaszát.

Azt szeretném még kérdezni, hogy akkor az eddigi kúpok amiket használtam azok nem értek semmit?

Milyen betegségek lehetnek az esetemben? Több mint 10 éve vagyok együtt a férjemmel. Valószinű, hogy félrelépett?

Válaszát ismét nagyon szépen köszönöm!!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 27. 10:44

Nem tudom, hogy értek-e valamit, ezt inkább Ön tudja megmondani. Az a helyzet, hogy véleményt mondani egy konkrét állapotról, vagy arról ötletelni, milyen betegség lehet, csak akkor lehetséges, ha megvizsgálunk valakit. Amíg nincs semmilyen labor eredmény, ami nemi betegséget igazol, a párját semmiképp ne keverjük gyanúba.

Tamás 2019. 04. 24. 13:13

Kedves Doktornő, két részletben tettem fel néhány nappal ezelőtt a kérdésemet, amelyeket külön-külön meg is válaszolt, ám - elnézést - nem tudom összekapcsolni a válaszait:(

1. Első kérdésemre, amely arra vonatkozott, hogy a HIV terjedhet-e közös petting során esetlegesen testnedvet is hordozó kézzel, azt a megnyugtató választ adta, hogy elméletileg ez kizárható.

2.A kiegészítő kérdésemben hozzátettem pár perc múlva, hogy amiatt kezdtem aggódni, hogy az eset után két nappal rettenetes nátha lett rajtam úrrá. ( láz és egyéb tünetek nélkül.) Ez a HIV jele lenne? Erre a csatolmányomra ugyanis tesztet javasolt a válaszában.De az még 4 hét!!

Kérem, nyugtasson meg.

üdv

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 14:09

Nyugodjon meg. A HIV fertőzés ritka, és olyan módon, amit leírt, nem lehet elkapni. De bárkinél, akinél influenza-szerű, azaz vírusos betegség tünetei jelentkeznek, a HIV lehetőségét kizárni, nem tudom, sem én, sem más orvos, hacsak nem végeztet tesztet.

Laci 11 2019. 04. 24. 11:43

Drága Doktornö!

Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát. Még olyan kérdésem lenne hogy: Mennyi idönek kell eltelnie a rizikóegyüttléttöl ahhoz hogy az alul felsorolt vérszerologiai tesztekkel ki lehessen zárni a HIV, Treponema Pallidum, Hepatitis A, B, C fertözéseket?

A tesztek:

HIV 1-2 Ag At

TPHA (TP-At ELISA)

Hepatitis-C-Virus-At

HBs-Antitest quant.

HAV-Antitest (IgG)

Egy másik kérdésem is lenne. Lehetséges az is, hogy a hugycsöböl nem tudják PCR-rel kimutatni a a különbözö STI-ket de viszont az ondótenyészetben igen?

Válaszát elöre is nagyon köszönöm

Laci

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 14:56

A különböző teszteknél 3-4-5 hét az ablak periódus. 5 hét után már biztosan mindegyik megbízható. A PCR-es kérdést nehéz ebben a formában megválaszolni. Elképzelhető, hogy a húgycső tesztek negativitása után az ondó teszt pozitív lesz, de mivel ebben az esetben is, óhatatlanul kerül a mintába húgycső váladék, ezért ennek az értékelése az egyéb urológiai vizsgálatokkal együtt lehetséges.

János 2019. 04. 24. 09:16

Kedves Doktornő!

2,5 héttel ezelőtt óvszerhasználat nélkül történt orális, anális és vaginális érintkezés is egy hölggyel. HIV és Szifilisz tesztem negatív lett. Érdemes vérből még Hepatitis B, C és herpesz vírust megnézetni? (Herpeszem nincs, Hepatitis B ellen pedig be vagyok oltva, nagyon drágák a vizsgálatok azért kérdem mit tanácsol)

Jelenleg semmilyen tünetem nincs, mennyire valószínű hogy Chlamidya, Mycoplasma-Ureaplasma, Gonorrhoea fertőzést kaptam és ezek szoktak e tünetmentesek lenni vagy mindig együtt járnak valamilyen tünettel?

Köszönöm előre is a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 11:15

Ha 2,5 héttel megelőzően történt aktus miatt kérte a vizsgálatot, akkor a HIV és szifilisz vizsgálatot meg kellene ismételni, hacsak a laborban nem mondták külön, hogy olyan tesztet használnak, ami már 2 hét után megbízható. Az Ön által felsorolt kórokozók mind jelen lehetnek tünetmentesen, úgyhogy érdemes teszteket kérni. A Hepatitis C vérrel terjed, úgyhogy azt talán nem kell vizsgáltatni, a hepatitis B elleni oltás pedig megvédi, úgyhogy azt sem.

Gordon 2019. 04. 24. 08:26

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, hogy a 19. és 41. napon elvégzett HIV teszt negatív eredménye mennyire tekinthető biztosnak? Szükséges további teszt elvégzése?

Köszönettel:

Gordon

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 11:17

A két teszt eredménye teljesen megbízható, nem kell megismételni, bár azt nem írta meg, pontosan milyen vizsgálatok történtek. A vérvétellel levett, szerológiai eredményekre lehet leginkább hagyatkozni.

Laci11 2019. 04. 23. 14:53

Drága Doktornö!

Lenne néhány kérdésem a nemi úton terjedö betegségekkel kapcsolatban.

A történetem a következö. Január 2. -án volt egy rizikokontaktusom ( ha ezt annak lehet nevezni). Vaginális és orális aktusom volt gumi használattal mindkét esetben egy szexmunkás hölgyel. A vginális aktus után miután levettem a gumit a hímvesszömröl kértem egy papírtörlökendöt amivel az ágyékomrol letöröltem a vaginálszekretumot majd sajnos ugyanezzel a kendövel megtöröltem a makkomat is. Rá 2. hetére erösen bevörösödött a herezacskom és viszketett is. A börorvos Travogent írt fel, de nem nagyon használt. Majd Január végén STD tesztet csináltattam, Hügycsöböl vett törlettel ( TPPA-Vér-Szerologia,Törlet: Clamydia,Tripper, Trychonomaden stb.) Klebsiella sp-mutattak ki a Skrotumban és Haemophilus sp.-t az Urethreában. Mára a vörösödés és a viszketés eltünt a Herezacskóról. Április 11-én ujra àtfogo STD tesztet csináltattam ( Hugycsötörlet és HIV 1-2 Ag- At Szerologia, HTTPA-Szifilisz-Szerologia, Hepatitisz A, B,C-Szerologia. Minden negativ lett. Viszont olyan tüneteim vannak most hogy Ejakluáciokor csíp a makkomnál és mitután a sperma kijön, bepirosodik azon a helyen a makkom. Ezenkívül alhasi fájdalom, töbször hasmenés és vagy rossz szagú széklet és derokkörnyéki- vesekörnyéki fájdalom. Napközben többször is érzek a húgycsöben tompa enyhe szúró fájdalmat. Mikortól lehet kizárni a Szifilisz a HTTPA- Teszttel? Mi a véleménye a leírtakról?

Elöre is köszönöm.

Laci

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 11:21

Azt hiszem, hogy a nemi úton terjedő betegségek kizárásra kerültek. A panaszai sokkal inkább utalnak belgyógyászati, és urológiai eltérésekre, mint fertőzésre. Következő lépésben urológus felkeresését javasolom.
A herezacskó, makk kipirosodása számos dolog miatt kialakulhat, hátterében állhat allergia, ekcémás megbetegedések, ennek a kivizsgálása és kezelése bőrgyógyászati feladat.

Tamas 2019. 04. 22. 16:30

 

Imént tettem fel kérdést a petting és a HIV lehetséges kapcsolatáról.Elfelejtettem írni, hogy aggodalmamat az váltotta ki, hogy az esemény után 2 napra irtózatos nátha döntött le a lábamról. Azt olvastam, ez a HIV jele is lehet........VAn ok aggódásra?

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 11:23

Azt sosem lehet megmondani, akárhogyan és akárkivel történt az aktus, hogy kapott-e fertőzést közben. Az esély kicsi, de nem nulla. Biztosat csak a tesztek mondanak.

tamas 2019. 04. 22. 16:22

Üdvözletem.

Kérdésem az lenne, petting során elkapható -e a HIV fertőzés? Ha pl. a saját nemiszerv és / vagy testváladák érintése után a másik nemiszervéhez ér a kéz?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 11:23

Elméletileg a HIV vírus így nem terjed.

Milán18 2019. 04. 21. 18:06

Kedves Doktornő!

2 héttel ezelőtt orálisan szexet nyújtottam egy férfi számára óvszerhasználat nélkül. Anális közösülés nem volt.

A kérdésem az lenne, hogy a következő vizsgálatokat az esemény után mennyi idővel érdemes elvégeztetni?

1, Chlamydia trachomatis

2, Ureaplasma urealyticum

3, Mycoplasma genitalium

4, Mycoplasma hominis

5, Neisseria gonorrhoea

6, HPV

Jelenleg semmilyen tünetem nincs. A kérdésem az lenne, hogy a fenti vizsgálatok elvégezhetőek szájüregből vett mintákból, és körülbelül mennyi idő alatt vannak meg az eredmények? (Húgycső fájdalmam, folyásom nincs, viszont az ottani mintavételtől félek, így amennyiben lehet elkerülném)

Ezen kívül kértem háziorvostól beutalót HIV és Szifilisz vizsgálatra. Az tényleg igaz, hogy orális szex útján HIV-en kívül minden más nemi betegséget el lehet kapni????

Doktornő más vizsgálatok elvégzését javasolja még, vagy ezek bőven elegendőek? Kicsit hipohonder vagyok.

Megtisztelő és megnyugtató válaszát előre is köszönöm!

Milán

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 14:58

Az aktus után kb 1 héttel elvégezhetőek a tesztek. Igen, a legtöbb nemi betegség orális szex útján is fertőz.

Tamás 2019. 04. 20. 17:39

Kedves Doktornő!

37 éves férfi vagyok, 6 évvel ezelőtt a HPV 66-os verzióját mutatták ki nálam egy szűrés (húgycsőből vett minta) alapján. Utána három hónappal már ugyanez negatív volt, egy 4 évvel későbbi lelet ismét, ugyanazon a klinikán. Kérdésem, hogy jó helyről vették-e mindkétszer a mintát, illetve hogy legyőzte-e a szervezetem, vagy még kijöhet, fertőzhetek-e így, ha azóta csak védekezve és monogám életet élve volt partnerem. Emellett érdemes-e szájból is mintát vetetni a teljes biztonság kedvéért? Mikor tudhatom én is, hogy a hölgy partner nem fertőz, ha neki is negatív eredményei vannak? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 15:04

Az önnél kimutatott magas kockázatú HPV fertőzésnek ismeretében, Önnek van néhány teendője, amit az tudomány mai állása szerint javasolni lehet. Az egyik, hogy használjon óvszert, amíg meg nem szűnik a fertőzés. A másik, hogy a partnere oltassa be magát. Az a nehéz, hogy az elvégeztetett tesztekből olyan kérdésekre várja a választ, melyet azok nem nyújtanak. Ha szeretne további HPV vizsgálatokat, akkor az a javaslatom, hogy előre beszélje át az orvosával, mit szeretne megtudni, mert lehet, hogy egy tanácsadás jobban megnyugtatná, mint az elvégzett teszt. Ugyanis a "teljes biztonság" ahogy írja, a HPV-vel kapcsolatban nehezen értelmezhető, és nem is cél, a vírus a környezetünkben van, elkerülni senki nem tudja.

Máté26 2019. 04. 18. 13:37

Tisztelt Doktornő!

Orális szexben részesítettem egy férfit, óvszer használat nélkül. Az tényleg igaz, hogy ha még HIV pozitív is volt, (elvileg nem) akkor csupán orális szex útján 100%, hogy nem lehet elkapni a HIV-et? Illetve Hepatitis C-t sem lehet orális szex útján elkapni? (Hepatitis B ellen megkaptam az életre szóló védőoltást az iskolában)

A neten olvastam, hogy utána érdemes Listerin oldattal öblögetni, mert az csökkenti a fertőzés kockázatát. Ez igaz? Nekem semmi szájüregi problémám, herpeszem nincs.

Az esemény után 3 héttel csináltattam HIV és Szifilisz tesztet ami negatív lett. Ez 100%-os megbízható, vagy csináltatni kell még tesztet?

Mindenhol más időpontot írnak az ablakperidósura, (2-3-4-5 hét) kérem mondja meg, a HIV, Szifilisz, Herpesz és Hepatitisnél melyiknél mennyi idő után lehet 100%-os biztonsággal értékelni a leletet? Egyébként semmilyen tünetem nincs csak egy kis torokfájás. Erre érdemes torokból mintát vetetni?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Máté

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:18

A laboratóriumi tesztek, ugyan nagy érzékenységgel és biztonsággal szűrnek, de egyik sem 100%-os. Ha nagyon aggódik, akkor esetleg csináltasson egy tesztet az aktus után 4 héttel, és ismételje meg 1 hónap múlva. A fertőzés terjedéséről sincs általában, ahogy Ön írja: 100%-os megbízhatóságú adat. Nyilván olyan kísérletet sose csinált senki, hogy nagy számú emberen tesztelte, terjed-e a HIV orális szex útján. Ha az irodalom azt írja, hogy nem fertőz ilyen módon, akkor azt el kell fogadjuk.

Erzsébet 2019. 04. 17. 12:06

Tisztelt Dr Nő!

2 hónapja küzdök kellemetlen sárga folyással. Voltam orvosnál BV állapított meg és méhszájsebet. Kaptam 10 napos hüvelygolyót(cns) és utána további 7 nap lactofeelt. Kezelés után elmúlt, de menzesz után kezdődött minden előről. Megvizsgált újra méhszájsebre kétszeres ecsetelésem volt és heveny hüvely gyulladást állapított meg. Most 20 napos kúpos kezelést javasolt. (Cns)

Első ecsetelés után újabb tüneteim lettek. Derék és alhasi fájdalom, folyamatos vizelési inger és fájdalom hüvelyben.

Lehet, hogy nemi úton terjedő betegségem van? Férjem nem kapott semmiféle kezelést. Nem is kérdzezett semmit az orvos. Csak rákszűrésre vett le mintát.

Válaszát nagyon szépen köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:19

Az Ön esetében abszolút indokolt az STD tesztek elvégzése, méhnyakról és vizeletből is.

Gergő27 2019. 04. 16. 22:24

Kedves Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy ha Önöknél csináltatom meg a HIV és Szifilisz tesztemet és sürgősségi felárt kérek, akkor hány nap alatt készülnek el a tesztek? Normál időszakban mennyi idő alatt van meg a két teszt?

Aktus után leghamarabb mennyi idővel lehet megcsináltatni, hogy 100%-os biztonságot kapjunk?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Gergő

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:21

Sürgősséggel az eredmények 24-48 óra alatt elkészülnek. Vannak "gyorstesztek" melyek 20 perc után leolvashatóak, de én inkább a vérvételből elvégzett vizsgálatokat javasolom. 2 hét után az eredmény már megbízható a HIV esetében, a szifilisznél minimum 3, de olyan, hogy 100%-os biztonság, sajnos nem létezik.

Kérdező 2019. 04. 16. 21:32

Kedves Doktornő!

Annyit elfelejtettem még kérdezni az előző kérdésemhez (orális szex óvszer nélkül), hogy akkor van-e esélyem elkapni a Chlamydiát ha előtte 2 hónapig Orungal gombaölőt szedtem lökésterápiában?

Valamint igaz az, hogy a Hepatitis C-t nem lehet elkapni orális úton csak a B-t, illetve a C-nek tényleg 2-3 hónap az ablakperiódus ideje, utána érdemes csak vérvizsgálatot csináltatni?

4 hét után 100%-is biztonságot ad a HIV és Szifilisz vérteszt?

Köszönöm előre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:24

Amint azt már az előzőekben többször leírtam, nem létezik olyan, hogy 100%-os biztonság. Ha ahhoz akar közelíteni, több tesztet kell elvégeztetnie. Az Orungalnak semmi köze a Chlamydiához, mivel az egy baktérium, és a gombaölő nem hat rá. A Hepatitis C vérrel terjed. Ha a fertőző májgyulladások aggasztják, akkor a hepatitis B ellen oltassa be magát, a C-re pedig szűrje le magát és a partnerét is.

Kérdező 2019. 04. 16. 09:56

Kedves Doktornő,

Tegnapi nap folyamán óvszer használat nélkül folytattam orális szexet, utána Corsodyl oldattal többször is öblögettem, a fertőzés elkerülése végett (nem tudom erről mi a véleménye)

Olvastam az ablakperiódus időszakról, kérdésem az lenne mennyi idő után érdemes vizsgálatokat elvégeztetni, hogy teljesen 100%-os képet kapjak az állapotomról és melyik vizsgálatokat tartja célszerűnek ami orális szex útján elkapható? ( HIV, szifilisz, candyda, tripper, hepatitis, HPV, herpesz, gonorrhoea stb?)

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:26

A felsoroltak közül indokoltnak tartom a szifilisz, gonorrhoea, chlamydia, hepatitis B szűréseket.

Dániel 2019. 04. 14. 08:32

Jónapot kívánok!

Az előző este önkielégítés közben úgy éreztem hogy a fitymam mint ha megnagyobbodott volna és ez akkor is így maradt mikor nincs erekciom tehát lankadt állapotban is.

Olyan mint ha a fitymam vastagabb lenne mindenhol de főleg középen a peniszemnel, ki tudom nyújtani a bőrt, nem fáj, nincs elszíneződés, hátra tudom húzni a bőrt viszont eddig is volt enyhe fitymaszukuletem de eddig még ilyen nem történt, lankadt állapodban ugyan úgy hátra tudom húzni a bőrt feszules vagy fájdalom nélkül csak a nagyobb bőr miatt kicsit nehezebb.

Ha ez számít az önkielégítés tovább tartott mint szokot kb 20-25 percig és csak a vége felé vastagodott/nagyobbodot meg a bőr

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:27

A jelenséget nem tartom kórosnak. Valószínűleg pár nap alatt elmúlik.

Zoltán 2019. 04. 13. 23:55

Tisztelt Doktornő!

Egy 39-évs férfinak javasolja-e a HPV védőoltást, vagy ennyi idősen már nincs értelme beadatni?

Van-e valamilyen kockázata?

Hova fordulhatnék, háziorvoshoz / oda nem szívesen mennék / vagy valamelyik oltóközpontba?

Kell-e végeztetnem előtte valamilyen tesztet vagy csak beadják a szükséges oltásokat?

Olvastam, hogy több komponensű védőoltás is elérhető, a 9 komponensű oltást hány részletben lehet beadatni?

Mi történik ha már elkaptam valamelyik törzset, vagy az oltások között megfertőződöm?

Valamint a Hepatitis B védőoltást érdemes e ennyi idősen beadatni?

Elnézést a sok kérdésért, de szeretnék átlátható tájékoztatást kapni.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:32

Igyekszem sorban válaszolni.
-Van értelme 39 évesen is megkapni az oltást.
-Komoly egészségügyi kockázatról nem tudunk. Enyhe mellékhatások előfordulnak (beadás helyén fájdalom, fejfájás)
-Háziorvos, oltóközpont, STD centrum, bőr-és nemigyógyászati rendelők többsége-ahol beoltathatja magát.
-Teszt nem szükséges előtte.
-9 komponensű oltást 3x kell megkapni (0.-2.-6. hónap)
-Semmi.
-Hepatitis B oltás is javasolt, különösen ha olyan országokba utazik, ahol a betegség gyakori.

Ábel 2019. 04. 12. 21:08

Udvozlom!

pharynx neisseria gonorr DNS pozitiv. Arcureggyulladas miatt ugyanebben az idoben kaptam Dalacin 300mg 16 db-os napi 3x1.

Eselyes hogy ez a fenti bakteriumokkal is vegzett?

Koszonom szepen!

 
Dr. Szandányi Réka 2019. 04. 24. 16:33

Nem. Egy másik antibiotikumot kell kapnia, lehetőleg injekcióban.