Amerikában is fontos téma az STD

STOP STD! Felelős szex kampány keretében részt vettünk több fesztiválon ( VOLT,Balaton Sound,Művészetek Völgye), ahol kötetlenül beszélgettünk a sátrunkba betérő érdeklődőkkel. Megkértük őket egy kérdőív kitöltésére, ami nekünk jelent segítséget a hosszabb távú munka tervezésében, az ismeretek és az igények felmérésében, irányok kijelölésében.


Számos érdekes eredményünk mellett azt láttuk, hogy azok az emberek, akik szexuális úton terjedő betegségek (STD) miatt orvoshoz fordulnának tüneteikkel, vagy szűrést szeretnének tünetmentesen,-  nem tudják hol, milyen, és melyik rendelőben kaphatnak segítséget.


Szakmai oldalakat böngészve azt találtuk, hogy nem csak Magyarországon jelent ez gondot. Az Amerikai Egyesült Államokban pontos vizsgálatokat végeztek a témában.


Úgy tűnik, a probléma általános, érdemes tehát megismerkedni az eredményekkel!


A nemi úton terjedő betegségek (STD, sexually transmitted disease) jelenleg is nagy közegészségügyi problémát jelentenek, egyben a legnagyobb számban bejelentett fertőző betegségeket képviselik az Egyesült Államokban.


A gyógyítható, baktériumok által okozott  STD-k egy része különféle következményeket von maga után a nőknél, például kismedencei gyulladásos betegséget, meddőséget és méhen kívüli terhességet; a fertőzések jelentős hányada tünetmentes.


A leggyakoribb kórokozó a Chlamydia trachomatis, melynek előfordulási aránya a 2013-as USA-beli statisztikák szerint 610,6 eset/100000 nő. Vajon hányan jutnak közülük megfelelő ellátáshoz?


A STD-k negatív egészségi hatásainak felmérése, valamint a tünetmentes fertőzések azonosítása érdekében fontos, hogy a nőbetegek idejekorán a STD-k kezelésére szakosodott szolgálathoz kerüljenek, mely szűrést, kezelést és tanácsadást egyaránt biztosít.


A STD-szakrendelések egyik feladata a chlamydiasis irányában történő szűrés, melyet a járványügyi szolgálatok rutin módon javasolnak elvégezni a szexuálisan aktív fiatal nőknél, illetve más esetekben is, amikor nagy a fertőződési  kockázat.


 A Chlamydia-szűrési szokásokat elemezték az Egyesült Államokban, és azt találták, hogy a szűrés aránya 29,8 százalékról 2007-re 41,6 százalékra növekedett a szexuálisan aktív fiatal (16−25 éves) nők körében.


Bár a trendek javulást jeleznek, a Chlamydia-szűrések aránya továbbra sem éri el az optimális szintet az Egyesült Államokban, még a biztosított betegek körében sem. Ennek az okát próbálták további vizsgálatokkal tisztázni.


Az amerikai szerzők az interjú előtti 12 hónapos időszakra vonatkozóan elemezték az STD miatti orvosi vizitek adatait. Ez a vizsgálat szolgált a legfrissebb, országos szintű adatokkal a STD-rendelések igénybevételéről.


Bár az ilyen ellátást igénybe vevő nők száma  növekedett, a 15−44 éves korosztályban kevesebb, mint minden ötödik, a 20−24 éves korosztályban kevesebb, mint minden harmadik nő jut ilyen ellátáshoz. Összességében a serdülők (15−19 évesek) csoportjában az arány 1:6, a szexuálisan aktív serdülők alcsoportjában 1:4.


Összességében tehát több nő jelentkezett szűrésen, ezen belül a magán szektor szerepe nőtt, az állami ellátásban jelentkezők száma nem változott. A mostani eredmények rámutatnak a STD-szolgálatok igénybevételében látható változásokra, ami hasznos információkkal szolgálhat az egészségügyi (magán és állami) döntéshozók, az egészségügyi intézmények és a közegészségügyi programok számára.Forrás: Haderxhanaj LT. Trends in receipt of sexually transmitted disease services among women 15 to 44 years old in the United States, 2002 to 2006−2010. Sexual Transmit Dis. 2014;41:67−73.

Kövess minket