Szexuális nevelés a vajdasági középiskolák tanrendjében

 

Októbertől 66 vajdasági középiskola tantárgylistája szexuális neveléssel bővül. A tantárgy keretein belül a diákok ismereteket szereznek a nemi betegségek veszélyeiről, a védekezés fontosságáról, párkapcsolati kérdésekről. Az órákat munkanélküli tanárok, az iskola pszichológusai, pedagógusai fogják tartani. Előtte kéthetes képzést kapnak majd. A tantárgyat minden szerbiai iskolában be akarják majd vezetni.


A programot azért indították el, mert felmérések szerint a fiatalkori terhesség megszakítások száma a vajdasági területeken eléri az évi 50 ezret. Ezt csökkenteni szeretnék.

 

2013/14-es tanévben 10 iskola tanrendjében szerepelt a „reproduktív egészségről szóló nevelés” tantárgy, melynek igen sikeresnek bizonyult, mivel idén 70 iskola jelentkezett részt venni a programban. A szexuális nevelés középiskolákba való bevezetése azért fontos, mert manapság a szexuális élet korábban (10-11 éves kor) kezdődik, mint a régi időkben. Azonban a szülők még mindig tabuként kezelik a témát, kerülik a felvilágosítást. Ennek pedig igen nagy szerepet kellene tulajdonítaniuk, mivel a középiskolások nagy része aktív nemi életet él, de problémáikkal, kérdéseikkel sem szüleikhez, tanárjaikhoz, sem egészségügyi szakemberhez nem szívesen fordulnak.Forrás: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140901/tanrend-szexualis-neveles-vajdasag/

Kövess minket