Botrány! Megtalálták a “halhatatlan” sztárok gyenge pontját!

 

Mikor két éve Amerika egyik kedvenc sorozatsztárja az ország egyik legnépszerűbb reggeli műsora, a Good Morning America élő adásában vallotta be, hogy HIV pozitív, az egész világ megrökönyödött. A sajtó persze azonnal rápörgött, és nem véletlenül: bár Charlie Sheen, a világ legjobban kereső TV-s sztárja régóta hírhedt balhés nőügyeiről, az szokatlan, sőt szinte példátlan mind a mai napig, hogy egy ekkora név nyíltan vállalja fertőzöttségét. Sheen hozzátette: évek óta próbálják zsarolni azzal, hogy világgá kürtölik betegségét, ezért döntött úgy, hogy ő maga mondja el.

De miért lehetne bárkit, pláne egy befolyásos sztárt ezzel zsarolni? Talán ő lenne az első, akiről kitudódik a betegsége? A válasz nem, közel sem Sheen az első AIDS-es híresség. Ugyanakkor gondoljunk bele: a XXI. század legismertebb arcait fájóan nehezünkre esik végzetes betegként elképzelni, nemde? Ha viszont a régi korokba nyúlunk vissza, már talán nem is olyan lehetetlen felfogni, hogy kedvenceink a saját felelőtlenségük vagy épp a szerencsétlen véletlen folytán, de elkapták a halálos kórt.

Vegyük csak végig. Rock zene? Freddie Mercury vagy Chuck Panozzo a Styxből. Inkább a rapet preferálod? Ne keress tovább: Easy-E. Az is lehet, hogy zene helyett inkább a filmvilág érdekel. Ugye ismerős a Psycho zseniális Anthony Perkinse? Bizony, még a világ talán leghíresebb sci-fi írója, Aisac Asimov végzetét is az AIDS hozta el. Akárhova nézel is, akármilyen művészeti ágat vagy sportot követsz is, szinte biztosan találsz legalább egy HIV fertőzött legendát a műfajban.

Mi a különbség a HIV és AIDS között?
A HIV az okozó, a kórokozó vírus, az AIDS pedig az okozat, a betegség, amit a HIV terjeszt. Több év a lefolyása, de egyelőre halálos betegségnek számít. A tüneteket és további érdekességeket erre találod.

Bizonyára nem Sheen az egyedüli HIV fertőzött, akinek vallomásán felbolydulhatna a világ, és bár névtelenségükben is együttérzünk kegyetlen helyzetükkel, a hírességek arcának és nevének összekapcsolódása e betegséggel végre lehetőséget teremtene, hogy az emberek figyelmét felhívják: a HIV mindenkire veszélyes! Érdekes módon egyelőre azt látjuk, hogy több (feltehetően) egészséges, mint fertőzött híresség döntött úgy, hogy kampányba fog a megelőzésért és a betegség megállításáért. Ennek persze ugyanúgy megvan van a maga hatása, de talán hitelesebbnek jönne át az üzenet attól, aki át is éli.

Azt, hogy a magyar sztárok közül mennyien lehetnek fertőzöttek, nem tudni. Azonban reméljük, hogy ha egyszer valaki felvállalja majd betegségét a hazai média előtt, úgy végre Magyarországon is elkezdődhetne egy konstruktív párbeszéd a veszély realitásáról és annak hatékony csökkentéséről.

Kövess minket