STD Történelem I. rész – Mi a csuda az az STD?

 

Mindenhonnan hallani, hogy a szifilisz így veszélyes, az AIDS ennyi embert ölt meg, és hogy a HPV ellen tessék beoltani a lányokat, különben baj lesz. Arról viszont vajmi keveset lehet tudni, hogy mi is ez az egész, honnan indult és különben is: mit jelent egyáltalán az, hogy STD?

Kezdjük hát az alapokkal: az STD az angol sexually transmitted disease rövidítése, ami annyit tesz, hogy szexuális úton terjedő betegség. Ezt szokás nemi úton terjedőnek is hívni, bár az orvosok nem annyira kedvelik, mivel tudományos definíció szerint ez nem tartalmazza az STD-k minden típusát. Abba már bele sem mennénk inkább, hogy mostanában miért beszélnek olykor STI-ről STD helyett (lecserélve a betegség/kór szót fertőzésre). Ami fontos, hogy bármelyiket halljuk is, tudjuk: lényegében ugyanarról van szó.

 
 
 

Sokkal érdekesebb kérdés viszont az, hogy a mai „tudományos” kor előtt hogyan gondolkodtak ezekről a betegségekről. Az olaszok mindig is h íresek voltak hevesebb vérmérsékletükről, így aztán különösen érdekes, hogy egyesek szerint az STD-k korábbi neve, a veneral disease is az ókori szerelemistennő, Vénusz nevéből eredeztethető. Ezt magyarul vénuszi nyavajának fordították, viszont az emberi kreativitás korántsem állt itt meg: a ragadós nyavaja, bujasenyv és bujakór ugyanolyan gyűjtőfogalomként funkcionált az akkor ismert összes STD-re, mint a szifilisz szó.

Sőt, tovább bonyolítjuk a dolgok: jó ideig nem is külön betegségcsoportként tekintettek ezekre, hanem a lepra egyik változataként. Ezen nincs is mit csodálkozni: a ma ismert szifilisz már egy mutálódott változata annak, ami egykor várt a fertőzöttekre. Az első betegek tele voltak fekélyekkel, és a bőrük is szó szerint levált róluk.Ma már szerencsére visszafogottabb a lefolyása, ráadásul gyógyítható.

 
 
 

Ha már itt tartunk: tudtad, hogy a szifilisszel kapcsolatos első feljegyzés egészen 1495-re nyúlik vissza? Ebben az évben épp hadban álltak az itáliaiak és franciák, így aztán mikor elkezdődött a fertőzéshullám, egymásról nevezték el a betegséget: a franciák „itáliai betegségnek”, az olaszok „francia betegségnek” hívták. Ha hiszünk a történészeknek, akkor a francia csapatok nápolyi akciójának köszönhetően jutott Franciaországba a szifilisz.

A későbbiekben mesélünk majd arról is, hogy jutott Itáliába a betegség, vagy hogy tényleg ez volt-e a legelső feljegyzés. Az viszont biztos, hogy ez az eset keltette fel az európai orvostudomány érdeklődését a szex és betegség kapcsolata iránt.
 

Kövess minket