<12...31...3435>
Julianna 2016. 11. 11. 21:37

Üdvözlöm Doktornő! A HPV-vel kapcsolatban szeretném kérdezni, mert az interneten rengeteg információ kering a témával kapcsolatban, de néhány kérdésem azért mégiscsak van, amelyek leginkább a magas rizikófaktorú, lappangó HPV vírusfajtával kapcsolatban merültek fel bennem.

1. Ha jelenlegi partnerem (férfi) nem vírushordozó, és tegyük fel, a jövőben is hűséges marad a kapcsolatunkhoz, valamilyen módon vírushordozóvá válhat anélkül, hogy 3. személlyel bármiféle testi kapcsolatot létesítene?

2.Tegyük fel, hogy jelenleg nincs jelen a szervezetemben a vírus, és a partnerem sem vírushordozó, és hogy a jövőben továbbra is hűséges párkapcsolatban fogunk élni. Ettől függetlenül fennáll a veszélye annak, hogy HPV fertőzött leszek? Melyek a fő veszélyforrások (a 3. féllel történő szexuális kapcsolaton kívül!)

3. Tegyük fel, hogy kimutatásra kerül a magas rizikófaktorú HPV vírus jelenléte a szervezetemben a PCR vizsgálat/HPV tipizálás eredményeképpen (annak ellenére, hogy a rákszűrés citológiai kenetvétele negatív eredményt hoz): mi a teendő ebben az esetben? Gyermekvállalás ebben az esetben lehetséges?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 14. 16:55

Először is le kell szögezni, hogy a HPV-vel kapcsolatos ismeretek még korántsem teljesek, számos kutatás van folyamatban a témában. Az biztos, hogy a vírus méhnyakrákot okoz, így ezzel kapcsolatban lényegesen több információ van a birtokunkban. Az egyéb állapotok, például a tünetmentes vírus hordozás, és annak a jelentősége, még orvosok között is számos vita tárgya. A vírus hámsejtek közötti érintkezés utján terjed, tehát a párja kaphat HPV-t, például kézfogással, sportolás közben stb. Azonban a nemi szervére ebben az esetben valószínűleg nem kerül, és így Önre nézve, méhnyakrák szempontjából-nem jelent kockázatot. Önre ugyanez igaz, fő veszélyforrás az, ahol más emberekkel érintkezik. Például nővérek, sportolók, fodrászok stb, ahol minden nap több kontaktus történik, nagyobb eséllyel kapnak HPV-t. A méhnyakra értelem szerűen viszont kizárólag nemi érintkezéssel, esetleg nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel terjedhet a HPV. Ha magas kockázatú HPV-je van, akkor a teendő a rákszűrés eredményétől függ. Ha nincs eltérés, akkor csak annyi a plusz dolga van, hogy a citológiát gyakrabban elvégezteti (általában 6 havonta kontroll javasolt, de ezt is feltüntetik a citológiai leleten). Ezen kívül érdemes óvszert használni, a kutatások szerint úgy gyorsabban eltűnik a vírus méhnyak sejtjeiből. Gyermekvállalást a HPV nem befolyásolja. Amennyiben a terhesség alatt alakul ki a méhnyakon HPV eredetű elváltozás, az kezelhető, és a spontán szülésnek sem képezi kontraindikációját. (Hozzá téve, hogy a napi gyakorlat eltérő az egyes helyeken.)

Gábor 2016. 11. 11. 17:23

Tisztelt Doktornő!

Feleségemmel már évek óta gyermeket szeretnénk, ezidáig sikertelenül, és a meddőségi kivizsgálások során vírus- és baktérium vizsgálatra küldtek minket. Az elvégzett vizsgálatok a következők voltak: hepatitisz B, C, HIV, szifilisz. Feleségem minden eredménye negatív lett. Hatalmas meglepetésemre én viszont a következő eredményt kaptam:

- Treponema pallidum IgG/IgM/ELISA: 1,27; pozitív

- Treponema pallidum/Syphilis RPR: negatív

- Treponema pallidum IgM/immunoblot: pozitív

- Treponema pallidum IgG/immunoblot: negatív

Az eredményeket nem tudom hova tenni, semmilyen nemi tünetem, fájdalmam, fekélyem nem volt soha, és teljesen monogám kapcsolatban élek a feleségemmel, korábban is csak egy nővel volt hosszú, szintén monogám kapcsolatom.

Segítségét kérem, hogy mit jelentenek a fenti eredmények? Hova fordulhatok további vizsgálatokért?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 14. 17:08

A laboratóriumi eredménye friss szifilisz fertőzésre utal. Azonban így önmagában, egy eredmény alapján semmiképpen nem lehet felállítani a diagnózist, feltétlenül szükség van további vérvételre. Ezek a szűrő tesztek nagyon érzékenyek, és előfordul, hogy ál-pozitív eredményt adnak, akkor is, ha ez az ún. ELISA teszt specifikusnak mondható. Ilyenkor a teendő az, hogy másik módszerrel a laboratórium pontosítja a leletet, sőt két, különböző eljárást is lefuttatnak ilyenkor. Egyébként az, hogy nem volt klinikai tünete, seb, kiütés stb., nem zárja ki a betegséget, mindenképp a megerősító labor vizsgálat lesz a döntő.
Ön saját magának is kérheti a megerősítő tesztet, bőr-és nemi beteg gondozóban, illetve STD centrumban (pl. a Bőrgyógyászati Klinika Mária utcai centrumában), vagy bármelyik magán rendelőben, ahol megfelelő laboratóriumi háttér, és erre kiképzett ún. gondozó asszisztens és orvos van.
Azt viszont érdemes tudni, hogy a szifilisz szűrés nem csak egy vérvételt jelent, hanem minden esetben kötelezően tanácsadás is jár vele. Vagyis annak az orvosnak, aki Önnek ezt a vizsgálatot kiírta, kötelessége Önt részletesen tájékoztatni, és a megfelelő helyre tovább irányítani. Remélhetőleg gyorsan tisztázódik a helyzet, újabb vérvétel után 1-2 napon belül már várható eredmény.

Zsofia 2016. 11. 11. 12:30

Kedves Doktor No,

3 hettel ezelott volt egy kalandom egy ferfival. Konkretan kozosules nem tortent, csak csokoloztunk es kezzel ingereltuk egymast. Oralis szex sem tortent. Nem elvezett el egyikonk sem.Rogton masnap legyengult az immunrendszerem kicsit, bedagadtak a nyirokcsomoim,illetve fajt a torkom. 1-2 hetre ra kiutesek jelentek meg a testemen, apro kis piros holyagszeruek, amik par perc viszketes utan eltunnek. Lazam nem volt, illetve egyszer volt azota hasmenesem.Most pedig nagyon faj a torkom, szerintem be is van gyulladva kicsit. Olvasgattam a nemi betegsegekrol es a Hiv fertozesre jellemzoek ezek a kezdeti tunetek. Az lenne a kerdesem, hogy van-e okom felni attol hogy esetleg megfertozodtem hiv virussal-vagy barmi massal- ilyen esetben!? Amikor ez a kaland tortent menstruaciom vege fele jartam, volt meg egy kis verzesem, a ferfi ugy ujjazott meg. Nemtudom hogy volt-e esetleg az ujjan apro kis vagas vagy serules, de ha esetleg igen akkor tarthatok egy esetleges hiv fertozodestol!? Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 11. 13:13

A HIV fertőzés ilyen módon nem terjed, persze nem lehet azt mondani, hogy az átvitel 100 %-ban kizárható, csak nagyon nagyon kicsi az esélye. Csináltasson tesztet, kb 3 héttel ez együttlét után, és ne aggódjon, ősszel rendkívül elterjedtek a felső légúti vírusok, inkább ezek okozhatják a betegségét.

Krisztina 2016. 11. 08. 18:04

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulnek Önhöz,hogy amennyiben a parom hpv tesztje a gyógyszeres kezeleseket követoen negatív lett de van meg pár szemolcse ,ez orális úton fertőző e ?

Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 11. 13:15

Amennyiben van szemölcse, úgy biztosan fertőz, nemi szerven, szájnyálkahártyán egyaránt elkaphatja.

Ágnes 2016. 11. 08. 11:25

Új partnerrel letesitettem szexualis kapcsolatot. Az aktus utani 3-4napon hig sargas folyasom lett. Olyan mintha a hagyomanyos feher folyast beszinezne ez a sargas hig vizszeru folyas. Egyebkent attetszo nyulos a huvelyvaladekom ami mellett fennall ez a vizszeru folyas.Nincs szaga,nem viszket,nem tul sok,nem faj semmim csak kellemetlen disszkomfort erzes.

Milyen korokozora gondoljak? Nemi uton terjedo baj lehet ez? Partneremnek nincs panasza. Budapesten hol vegeznek std szurest?

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 11. 13:32

Igen, elképzelhető, hogy nemi úton terjedő fertőzésről van szó. Például a Chlamydia okoz ilyen panaszokat. Szűrést a bőr-és nemibeteg gondozókban, magán rendelőkben, illetve nőgyógyásznál lehet kérni. Nem mindenhol van rá lehetőság sajnos, érdeklődjön esetleg telefonon, vagy az interneten, hogy hol van legközelebb olyan rendelő, ahol végeznek STD tesztet.

Valéria 2016. 11. 07. 22:40

Kedves Doktornő!

Olyan problémával szeretnék önhöz fordulni hogy, a nemiszervemnél kellemetlen vizelet szagot érzek, és elég kellemetlen szagot érzek ott lent akárhogy is tisztálkodom, nőgyógyászati rákszűrésem jó nincs folyás sem viszketés.

Mihamarabb várom válaszát.

Üdvözlettel Valéria!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 08. 10:17

Valószínűleg a hüvely normális flórája változott meg, elszaporodhattak olyan baktériumok, melyek kellemetlen szagot okoznak. Vizsgálat nélkül ezt nehéz megmondani, egy egyszerű kenetből viszont megállapítható.

Barna 2016. 11. 06. 23:09

 

Kedves Doktornő, ha ki elégít egy lány engem orálisan, persze használok gumit ,akk ugye semmilyen veszély nem fenyeget, ha ki nem szakad az óvszer ?? Köszönöm a válaszát !

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 08. 10:20

Ha mindenhez végig óvszert használ, akkor azok az STD kórokozók, melyek húgycső fertőzést okoznak, nem tudnak átjutni, azaz nincs kitéve ezen fertőzéseknek.

Gábor 2016. 11. 05. 14:08

Kedves Doktornő! Egy éve az exemtől szifiliszt kaptam el és akkor meg kaptuk a Benzetacil 2.4 ME im-et 2 alkalommal és azóta járunk ellenőrzésre és nem tudok a mostani papíron ell igazodni hogy beteg vagyok e még vagy igy a kezelések után vertőzött avgyok e és át tudom adni e a papiromon ez ell :

Eredmény:

HIV-1/HIV-2 antitest és HIV-1 antigén kimutatása ELISA módszerrel negatív

RPR 1:8-ig poz ., 1:16-ig gyengén pozitív , 1:32-től negatív .

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 06. 09:23

A laboratóriumi eredményről akkor tudnék véleményt mondani, hogyha látnám a korábbi leleteket. Ezek összehasnonlításából lehet megállapítani, hogy gyógyult-e. Az orvos, aki kezelte, a kérésére ki kéne, hogy adjon egy összefoglalást,- 1 évvel a kezelése után-, melyben nyilatkozik arról is, hogy gyógyultnak tekinthető, azaz nem fertőz.

Béla 2016. 11. 05. 02:48

Kedves Doktornő!

11 nappal ezelőtt együtt voltam egy örömlánnyal. Nemi aktus volt, de az elejétől a végéig óvszer volt rajtam. Viszont egy rövid ideig csókolóztam is vele. Más ezen kívül nem volt.

Tegnap megjelent egy fájdalmatlan dudor a felső szájpadlásomon, ma pedig a nyakamon egy nyirokcsomó is kicsit megnagyobbodott. Én szifiliszre gyanakodom, azt olvastam,hogy azt csókolózással is el lehet kapni, mivel a nyál is fertőző szifilisz szempontjából.

Azt is olvastam, hogy a szifiliszt meg a hiv-et együtt is el lehet kapni, de azt szeretném kérdezni, hogy van rá esély, hogy a csókolózással nem csak a szifiliszt kaptam el, hanem a hiv-et is? Úgy tudom hogy a hiv vírus a nyálban csak nagyon kis mennyiségben van jelen, így csókolózás útján nem lehet elkapni, vagy csak nagyon kicsi rá az esély.

Jól gondolom? Vagy szifilisszel együtt lehetséges, hogy nyál útján, csókolózással is elkapjam a hiv-et? Vagy lehet, hogy ez a dudor a számban egy más betegségnek a jele? Mindenképpen elmegyek szűrésre, csak az érdekelne, hogy a szifiliszt mennyi idő után lehet kimutatni? A hiv-et azt tudom hogy 3 hét minimum.

Köszönöm szépen.

Üdvözlettel:

Béla

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 06. 09:28

Kedves Béla!

A HIV fertőzést ilyen módon nem lehet elkapni. A szifilisz teszt hasonló elven múködik, mint a HIV tesztek, azaz kb 3 hét ún. ablakperiódus után lehet a vizsgálatot elvégezni. A szifilisz kezdeti tünete nem igazán dudor, hanem inkább egy seb, de persze végeztesse el a tesztet a biztonság kedvéért. Ha a tünet nem múlik el, szájsebészeten érdemes megvizsgáltatnia.

Luca 2016. 11. 04. 03:31

Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne, hogy a nemi Herpesz virus kimutatható-e egy tünetmentes embernél, akinek még semmi rá utaló tünete nem volt, de esetlegesen hordozhatja?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 06. 09:32

Tünetmentes állapotban vérvételből azt lehet megállapítani, hogy a szervezet találkozott-e már a herpes vírussal. Pozitív lelet esetén azonban azt nem lehet megállapítani, hogy a fertőzés, melyen átesett, a szájnyálkahártyán, vagy a nemi szerven történt. Inkább a negatív eredmény informatív, ebben az esetben biztosan nem hordozza a vírust.

Hover 2016. 11. 02. 06:47

 

Kedves diktornő. A felesègemel nagyon règóta együt vagyunk,de mèg mindig ő nekem az igazi, sajnos a nemi èletünkböl lasan eltünt az orális sex amit èn hiányolok.Èvekig nem volt orális aktusunk egyikünk rèszèröl sem mert vagy azt mondta hogy undorodik töle,vagy èppen zavarja amit csinálok.A napokban masázs után öszejöt az orális sex kènyeztettem elèg sokáig ès tetszet is neki.A problèma kèt napra jelentkezett,elkezdet viszketni a hüvelye ès enyhe folyása van.Nem tudom de remèlem nem komoj mert nekem pèldául semi gondom nincs. Kèrem szèpen ha tudna valami megoldást ,vagy valami okot ìrja meg.Tisztelettel ès köszönettel Zsolt.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 03. 10:34

Kedves Zsolt!

A hüvely egyensúlya számos ok miatt felborulhat, találgatni nem érdemes. A viszketés és folyás leginkább gombás fertőzésre utal, de éppúgy baktériumok is okozhatják. Legbiztosabb, ha felkeresi a nőgyógyászát, vagy bőr-és nemi beteg gondozót, tisztázzék mi a probléma, és remélhetőleg néhány nap helyi kezelés mellett meggyógyul. Az, hogy együttlét után alakultak ki a panaszok, nem feltétlen jelenti azt, hogy Önnek fertőzése van, pusztán irritáció, pH változás is kiválthatja a hüvely flóra változását.

Zita 2016. 10. 28. 09:08

Tisztelt Doktornő!

Visszatérő hasi fájdalomam volt, a doktor a hüvelykenetből mikrobiológiai tenyésztést csináltatott. Végleges eredmény még nincs, de a PMNL 3-5 közt van, ami a doktor szerint valamilyen nemi betegséget jelez (mondta, de elfelejtettem, az internet szerint mikoplazma, de lehet más is.) Doktornő szerint mi lehet pontosan? Klion tablettát és kúpot kaptam. Az a bökkenő, hogy házasságban élek 8 éve, és én nem léptem félre, a férjem is tagadja, de ezek után nem hiszek neki. A kérdésem, hogy ezeket a betegségeket el lehet-e kapni más úton, pl. uszodában, WC-re üléssel és hasonló módon.

Ha meglesz a pontos eredmény, megírom, s újra felteszem a kérdést.

Előre is köszönöm válaszát,

Üdvözlettel:

Zita

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 28. 21:16

Kedves Zita!

Nagyon előreszaladt a gondolkodással, hiszen még eredmény sincs! A hasi fájdalomnak rengeteg oka lehet, a hüvelykenetben lévő -kevés-fehérvérsejt pedig nem feltétlen kóros önmagában. Ezeket a betegségeket nem lehet elkapni uszodában, vagy WC-n, azonban eddig semmi sem bizonyítja, hogy Önnek nemi úton terjedő kórokozója lenne. Várja meg az eredményt, utána érdemes a kérdésekre visszatérni, ha valamilyen fertőzés igazolódik. A hasi fájdalom okaként ki kell zárni a fertőzéseket, nagyon jó, hogy ezt elvégzik. Negatív leletek esetén viszont tovább kell menni, nőgyógyászat, urológia, sőt akár sebészet vagy gastroenterológia felé.

Zsofi 2016. 10. 24. 09:20

Kedves Doktorno!

Par kerdessel ezelott mar kerdeztem a HPVmrol (NA), a leleten pontosan ez all:

A minta HPV DNS pozitiv, azonban a vizsgalt alacsony (LR) es magas (HR) kockazatu HPV tipusokat nem tartalmazza. HPV genotipus NA.

Nem tudom, ez jelent-e esetleg mast.

Koszonettel

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 27. 17:54

Ez azt jelenti, hogy Önnek van HPV fertőzése, azonban a laboratórium nem tudta a leletben megadni milyen típus. Lehetséges, hogy nagyon kis számú vírus van jelen, vagy egyszerűen nem tartozik azok közé, melyeket az adott laboratórium tipizál. A leleten rajta van, melyik típusokra vizsgálják a mintát. Ebben az esetben a daganat rizikóról nem lehet nyilatkokozni, az viszont biztos, hogy vírusos szemölcs kialakulhat.

Vivien 2016. 10. 23. 05:57

Kedves Doktor nő!

Amióta az új partneremmel nemi életet élünk, gyakran vagyok felfázva és érzek égő, csípő érzést odalenn. Időnként sok a hüvelyválladékom, viszont van, hogy szex előtt nagyon nehezen nedvesem be.

Ha ez sikerül is, akkor is előfordul kisebb vérzés közben. Voltam kezelve bakteriális fertőzéssel, majd az akkori nőgyógyász szerint, a tenyésztés alapján, lúgos volt a hüvelyem. Erre Vitagyin C-t ajánlott. Egy darabig, ha hasonlót tapasztaltam, újra használtam a Vitagyin C-t. Viszont ez már lassan fél éve így megy.

Ön szerint lehetséges, hogy valamilyen STD áll a háttérben? Clamydia például?

Ezeket a vizsgálatokat támogatja a tb vagy csak magán úton lehet rendezni?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Vivien

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 23. 13:00

Kedves Vivien!


Igen, előfordulhat, hogy a gyakran visszatérő panaszok hátterében Chlamydia fertőzés áll. Egyéb kórokozó is lehetséges, pl. Urepalasma, mely a húgyutak és a méhnyak gyulladását okozhatja, csakúgy, mint a Chlamydia, ezáltal fenntartva a kóros hüvelyfolyást is. Érdemes megvizsgáltatni magát ezekre a fertőzésekre mindenképpen. Az finanszírozás sajnos nem egységes, alap esetben a TB nem finanszírozza a vizsgálatot, azonban vannak rendelők, akik a laborokkal együttműködve mégis el tudják végezni ingyen. Érdeklődni kell a területi bőr-és nemi beteg gondozóban, illetve a nőgyógyásznál, hogy van-e lehetősége ingyenes tesztelésre.
Üdvözlettel:
Szandányi Réka

Tibor 2016. 10. 21. 08:30

Tisztelt Doktornő!

Eddig egy szem nővel feküdtem le életem során, vele már nagyon hosszú kapcsolatban élek. Azonban a minap elkövettem egy szörnyű hibát, ellátogattam egy prostituálthoz. A legnagyobb hiba, hogy közvetlenül előtte borotváltokztam intim területen, így biztos, hogy tele volt a bőrőm apró sérülésekkel. Odaérve a hölgyhöz lezuhanyoztam, majd orálisan kielégített gumi nélkül. Ezután is lezuhanyoztam. Majd ismét gumi nélkül kezdett kényeztetni és gumi felhúzása után nagyon sok sikosítót használt rajtam is és magán is. Az aktus után is lezuhanyoztam, mind nála, mind otthon mégegyszer. Nagyon félek, hogy elkaptam valamit, ezért bejelentkeztem egy teljes STD szűrésre is. De mivel egyes betegségek csak 4-6 hét után mutathatóak ki, ezért jelenleg lehangoló idegi állapotban vagyok, nem tudok aludni, enni, folyton a betegségek jeleit keresem magamon. Tényleg ilyen könnyű nyál által is megfertőződni? Elképzelhető, hogy a bortoválkozás ejtette sebeken keresztül az ő nyála által belémjuttottak a kórokozók? Minek nagyobb az esélye, egy gombás, baktériumos vagy vírusos fertőzésnek? A sikosító segít a kórokozóknak vagy inkább hátráltatja őket? A hölgyet megkérdeztem, azt mondta ő havonta csináltat úgynevezett "pornós tesztet", ami 15eFT-ba kerül és mintavétellel jár a szájból és a hüvelyből, melyből mindere tesztelik őket (HIV és Hepa is). Én viszont azt olvastam, hogy ezeket csak vérből lehet kimutatni. Ön hallott erről a pornós tesztről? Nagyon szépen köszönöm a válaszait előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 23. 13:07

Igen, ismerem ezt a tesztet, és nagyon helyes, hogy a hölgy a saját egészsége érdekében ezt elvégezteti, de Önt nem ez fogja megnyugtatni azt hiszem. Ez esélyek latolgatása csak tovább rontja a helyzetet, azt tanácsolom, ne ezen gondolkodjon, mert ha jól értem a leveléből, már most is nagy stresszt okoz ez Önnek. A HIV és Hepatitis, illetve syphilis teszteket valóban vérvételből kell elvégezni, kb 4 héttel az aktus után. Azonban a többi vizsgálat (Chlamydia, Nisseria, gomba, HPV stb.) már 24-48 óra múlva nagy biztonsággal vizsgálató. Nem kell tehát tovább tépelődnie, vizsgáltassa meg magát, és mielőbb kapja kézhez-a remélhetőleg-negatív eredményt.

Gábor 2016. 10. 19. 15:02

Tisztelt Doktornő!

Az előző barátnőmnél még a kapcsolatunk idején a nőgyógyász P3-as kenetet észlelt. Mintát vettek, elküldték tipizálásra és 51-es, magas rizikójú HPV-t mutattak ki. Ez kb. fél éve volt, azóta volt kontrollon és a kenet eredményei jók voltak. Kb. 2 hónapig voltunk együtt, óvszer nélkül csak egy alkalommal szeretkeztünk. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az esélye, hogy fertőződtem? Ez mennyire "komoly" dolog? Kell-e közölnöm ezt mielőtt lefekszem egy lánnyal? Hogy tudhatom meg, hogy fertőződtem-e? Ha fertőződtem lehet-e tenni ellene valamit?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:07

Egy óvszer nélküli alkalommal is elkaphatta a HPV-t, hogy mekkora eséllyel, az az Ön immunrendszerén múlik. Van lehetőség megvizsgáltatni, egy ún, PCR teszt elvégzésével. Hogy mennyire komoly, az releatív, az esetek döntő többségében a fertőzés magszűnik magától, nem kell tennie semmit. Javasolom, hogy végeztesse el a tesztet, és akkor egy kiterjedtebb tanácsadásban is részesül.

Katalin 2016. 10. 18. 19:16

 

Jo napot kívánok szeretnék érdeklődni hogy kb 1 honapja 1 kis bub szerü valamitt èszleltem a nemi szervem belsejében azt hittem el mulik de nem aztán jött mèg egy ès most már a szmèrem ajkamonis van sok kicsi apro azt vèlem ez nemi szerv szemölcs mit tudok tenni ès valojában ettöl aids is lehetek vagy mi most kicsit fèlek kèrem segitsen köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:11

Ha HIV fertőzéstől (AIDS betegség kórokozója) fél, végeztesse el a vizsgálatot. Vérvételből, ingyen van rá lehetőség, a családorvosnál is. A növedékekről látatlanban nem tudok nyilatkozni, elképzelhető, hogy nemi szervi szemölcs. Területileg illetékes bőr-és nemibeteg gondozóban kellene megmutatni, és ott egyidőben a HIV tesztet is elvégzik.

Zoltánka 2016. 10. 15. 17:20

Tisztelt Drnő!

Nemi szervem környékén(férfi) sok nagyon apró szemölcs volt.Ezek ellettek távolítva kaparással(máramennyire ellehet , hiszen annyira aprók voltak).Mindez 4 hónapja volt, azóta nem veszek észre, hogy jönnének újak...Hugycsőből vett Hpv teszt negatív volt, ill. barátnőmtöl vett teszt is negatív lett. Levett szemölcsökből lett minta küldve, ami annyit állapított meg, h alacsony kockázatú condyloma, és nem a p16 tipus! 3 bőrgyógyásznál jártam, azt mondta mind a 3 hogy, csak abbol lehet mintat venni ha vmi kiemelkedik, tehat szemölcs...ha ilyet ők nem látnak, nem kell vele foglalkozni(csak azt lehet kezelni ami látható)...Immunt kell erősíteni. Ön mit javasol ennyi információ tudatában, amit leírtam.Kell e bármi vizsgálatra menni, vagy elég ellenőrizni magamat, hogy látok e gyanúsat, és irány bőrgyógyász?! Illetve annyi kérdésem lenne még hogy ezektől a szemölcsöktől a későbbiekben(évek múlva ) alakulhat e ki bármiféle rák, daganat, vagy ezek ilyet nem okoznak?! Másik kérdés: Száj?!...semmi rendellenességet nem tapasztalok, de ha bármi baj van, ott is ilyen tünetek jelentkezhetnek?! Várom válaszait, köszönöm előre is! Üdv Zoltán

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:16

Kedves Zoltán!

Az Ön által feltett kérdések már számos alkalommal felmerültek ezen a fórumon, kicsit visszaolvasva megtalálja a válaszokat.
Mintát tünetmetes állapotban is lehet venni. Kezelni csak a növedékeket tudjuk, időnként érdemes megvizsgálni, van-e szemölcs. A vírus átlagosan 6-7 hónap jelenlét után eltűnik a bőrből. Daganatot a magas kockázatúak okozhatnak, az alacsony kockázatúak nem. A szájüregben elmélileg előfordulhat condyloma, de ez nagyon ritka. A szájüreg vizsgálatára is van lehetőség, szájsebésznél, vagy ebben a témában jártas fül-orr-gégésznél.

József 2016. 10. 13. 10:54

Kedves doktor nő,

szeptember 24.-én voltam egy illetővel, akinél szifiliszt diagnosztizáltak. Október 4.-én voltam vérvételen, melynek eredménye negativ lett, azaz nem vagyok megfertőzve. A kérdésem az lenne, hogy 100% biztos lehetek benne, hogy nem kaptam el a szifiliszt vagy inkább még vizsgáltassam ki magamat?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:20

Egyik laboratóriumi vizsgálatnál sincs olyan sajnos, hogy 100%, de jó hírem az, hogy a szifilisz teszt érzékenysége igazán megközelíti. Javasolom, hogy a tesztek különbözősége miatt, a lehetséges fertőződés után 4 héttel végeztessen el még egy tesztet, vérvételből, egy ún, akkreditált laborban (bártan kérdezzen rá a vérvételnél, hogy melyik laboratóriumba küldik a mintát).

Zsofi 2016. 10. 12. 16:11

Tisztelt Doktorno!

Nemreg volt egy HPV tesztem, mely pozitiv lett (NA). 26 eves vagyok, komoly kapcsolatban elek. Arrol erdeklodnek, pontosan mivel is jar ez szamomra es mivel elegge megijedtem ettol, milyen kockazata van ennek a mehnyakrakra es egyeb elvaltozasokra nezve?

Koszonettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:24

Mivel a vírus ebben az esetben nem volt azonosítható, kockázatokról itt nem tudunk beszélni. Egy teendője van, a rákszűrést elvégeztetni. Figyeljen rá oda, hogy a leletet írásban kapja meg, a végén feltüntetik, hogy mikor javasolt a kontroll. Ha ezt betartja, nem lesz a fertőzésből semmilyen probléma a későbbiekben.

Lajos 2016. 10. 06. 00:36

Tisztelt doktornő. Pár hete prosztata gondot diagnosztizáltak nálam. Ezzel együtt fityma gyulladásom is van ami hol elnúlik hol visszatér. Olvastam hogy a nem múló balanitisz okozója más fertőzés lehet. Az elmúlt két hónapban két vérkép és nagyrutin vizsgálatom is volt és mind a kettő teljesen normális eredményt hozott. Kivéve hogy a prosztata értéke egy nagyon picit magas.Urológusnál is voltam aki azt mondta talán cukorbeteg vagyok ez okozza a balnitiszt.Bakteriális fertőzést egyik sem mutatott. Mivel két hónapja volt egy orális aktusom így a biztonság kedvéért chlamydia és gonarchea tesztet is csináltatzam, negatívak lettek.Olvastam hogy a szifilisz is okozhat balanitiszt de a több mint hatvan nap alatt semmiféle szifiliszre utaló tünetem nem volt. Azt szeretném kérdezni hogy ha lenne bármi bktérium okozta fertőzésem azt a két vérképen lehetett volna észlelni? Ha a fajtáját nem is legalább azt hogy válami van?A prosztata gond okozhatja a balnitisz viszatérését? Köszönöm.

Lajos

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 12:18

A prostata probléma jellegéről nem írt, de amennyiben prosztata gyulladása van, akkor valóban állhat ez a balanitis hátterében. Ha kapott a prostata gondra anitibiotikumot, akkor esetleg gombás fertőzés is lehet. Allergia is okozhat makacs balanitist, szóval ne feltétlen fertőző betegégekre gondoljon. Vérkép eltérést egyik balanitis sem okoz. Legfontosabb jelenleg a prostata kezelése, és annak gyógyulása után érdemes visszatérni a balanitis kivizsgálásála, amennyiben még akkor is látható.

Maria 2016. 10. 04. 22:41

Tisztelt Doktorno,

Kulfoldrol irok. A parom szifiliszes lett. Majus vegen jelent meg egy kis senkr a nemiszerven. Akkor orvoshoz (urologus) fordultunk. Vdrl vizsgalat tortent, negativ lett. Kapott injekciot: seftriakson 1 gr., tablettakat: ciprasid 500 mg, Azitromisin 500 mg. Akkor meg nem sejtettem a bajt. Kb. 2-3 hete foltok jelentek meg eloszor a tenyeren, talpan, majd test szerte. Ujra orvoshoz (borgyogyasz) ment, aki azt mondta alkergia. Kremet es tablettat, illetve orrspayt kapott. Nem hittem el. En akkor mar mondogattam, hogy szifilisz. Rabeszelessel tegnap, -egy het mulva- ujra orvoshoz mentunk, egy magankorhazba. Elotte titokban emailt irtam a doktornonek. A gyanum beigazolodott. Nalam is tortent VDRL vizsgalat, negativ. Anti HIV 0,119, versullyedes 20 %, vitamin B12 179 pg/ml, Tpha-t nem csinaltak. Kaptam: penicilin G Benzatin 2 400 000 -t.

A ketsegeim miatt nem igen erintkeztunk. Egyszer csak. Illetve egyszer kaptam csokot. Ettol fuggetlenul felek. A negativ eredmenyem sem nyugtat meg, hiszen neki is az volt eloszor. Nem tudok mar bizni az itteni orvosokban.

Kerdesem, eleg-e a kapott egy injekcio, On szerint is? Eroltessem-e az ujabb tesztet, mikor es hanyszor?

A parom is ugyanazt az injekciot kapta, de o hetenkent fog meg kapni ketszer, aztan talan meg ujra.

Nagyon kerem es varom a valaszat!

Udvozlettel,

Maria

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 12:22

A szifilisz gondozása nem zárul le a kezeléssel, a párját mindenképpen vissza fogják hívni kontrollra, remélhetőleg, még minimum 1 évig. A gyógyszerek egy része, amiket leírt, nem szifiliszre való, szóval elképzelhető, hogy más probléma is volt. A 3 hónapos kontrollig javasolom, hogy használjanak óvszert, és ha akkor gyógyulás látszik a párjánál, el lehet hagyni. Addig ugyanis biztosra nem lehet mondani, hogy eltűnt a kórokozó.

Aliz 2016. 10. 03. 18:09

Tisztelt Doktornő!

HIV teszttel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A volt barátomról sajnos biztosan tudom, hogy megcsalt, és szeretett mindig bulizni, elég züllött életmódot élt, persze a státuszát nem tudom (ő váltig állítja, hogy negatív) Tavaly novemberben feküdtem le vele először (buta voltam és megbíztam benne, fogamzásgátlót szedtem), azután két hétre pedig emlékszem, hogy mandulagyulladásom lett, nyirokcsomóim a nyakamon megnagyobbodtak. Azután pár nap elteltével meg is gyógyultam, még január végéig együtt voltunk, de utána szakítottunk,több okból kifolyólag is. Mindig kicsit aggódtam, hogy valamit átadott nekem, Május végén, (azaz a novemberi dolog után kb 6 hónappal, az utolsó együttlét után pedig 4 hónappal) ezért úgy döntöttem, hogy elmegyek HIV tesztre, nagyon aggódtam. Először is a háziorvoshoz mentem (külföldön éltem akkor még) aki egy labortesztet csinált, sajnos nem emlékszem milyen lehetett. De ugye nem kaptam meg egyből az eredményt, én meg már annyira féltem, ezért azon a napon még elmentem egy gyorstesztre is. Itt megnyugtattak, negatív lett, azt mondták, minden oké, stb. Aztán két napra rá a laborteszt eredményét is megkaptam, ami szintén negatív lett.

Ön szerint bízhatok az eredményben? 5-6 hónap is eltelt a rizikós szituáció és a teszt között, azonban még mindig állandóan azon kattog az agyam, hogy mi van, ha mégiscsak... ugyanis sajnos nemi szervi szemölcseim is vannak.

Előre is köszönöm szépen a választ és további szép napot kívánok.

Üdv

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 12:27

Amennyiben hivatalos leletet kapott, és ellenőrzőtt, ún, akkreditált laborban történt a teszt, úgy teljesen biztos lehet az eredményben. Ha mégis aggódik, ismételtesse meg, ingyen is megteheti a családorvosnál, vagy területi bőr-és nemibeteg gondozóban, akár anonim módon.

Andrea 2016. 10. 02. 22:58

Kedves Doktornő!

Köszönöm 09.11-i válaszát! Talán az egyszeri emberi hang, amit a témában kaptam. Az a meglátásom, hogy az Std egy nagyon tudományosan hangzó megnevezés, amelyben nem látszik mi az amit nem vizsgálnak,megnyugtatásra viszont jó.

Egy női orvost választottam a problémám elején, gondoltam szimpatizálni fog velem. 47 éves vagyok, soha nem ittam, dolgozom stb... Egyedül a szex kapcsolt ki teljesen, volt 3 állandó, nem kicsapongó partnerem. Persze ezek az együttlétek nem a fel a gumit, 10 perc együttlétet jelentették. De amikor a családok elmentek nyaralni, vétettem 1 szer. S éreztem a bajt. Elmentem magánnőgyógyászatra, vidáman, bizalommal. Harmadjára egyezett bele a nemi betegség szűrésbe, sóhajtva mondta , hogy én vagyok a második a mai nap. Persze gombát látott , kaptam gyógyszert, kifizetettem a 60 e ft -ot, és vártam az eredményt... De éreztem hogy továbbra sem stimmel valami...

Visszamentem az eredményekért. Minden negatív, csupa öröm és boldogság.. Most már tudtam mutatni egy dudort, mire egy halvany kérdőjeles mondattal elhangzott, hogy herpesz.... Persze a záró diagnózis papíromra nem került fel, csak gyógyszert kaptam rá, és hogy fél év múlva menjek rákszűrésre....vmi olyan szóbeli mondat volt egyszer, hogy a virus nem gyógyítható, ezért halnak meg influenzában...., de a gombától meggyengült az immunrendszerem , atttól van dudor. Pánik , olvasás milyen a herpesz.... De azt senki sem mondja, hogy a fenti "teljes szűrés" nem szól herpesz szűrésről ( tehát nyugodtan mehetünk a partnerünkhöz minden negativ, nincs baj).. Sőt erről az orvos a gyógyszer felírása ellenére is biztosított, lehet szex...s igen a lenti Anna levele is mutatja, kiképzés kell egy ilyen diagnózis után, mit kell tenni egy herpesszel...

De a dudor nem múlt , elmentem egy másik ,most fertőző betegséges orvoshoz ( nőgyógy- ra jelentkeztem, de a telefonos a téma után átírányított). Nem volt a doktor számára a kálváriám világos, megnézte, de ő nem nőgyógyász, 1 hét múlva jöjjek vissza,.. De azértbekukkantott, s egyértelműen hpv szemölcsöt nézett, és hagyjam abba azonnal a tervirant, es hozzam vissza a kiírtott flórámat... 1 hét , lelet hpv 56, 51, 6. A kedves doktor le is szedte, öröm és boldogság... ( persze 2szer 20 e a vizsagálat, tényleg nem az összegszerűségért jegyzem meg....)

Igen ám ,de a héten torokfájas , hőemelkedés, végtagfájdalom, allergias kiütés. Véletlenül beleolvastam a hiv tünetekbe.... Senki nem mondta, hogy a negatív hiv teszt leleletem 3hónapon belül csak hajtogató papír. Perszenem mindenki tudja, hogy mikorfertőzödhetett, de én speciel dátumra tudom. S bár a torokfájásom a 9 . héten jelentkezett, a terviran és a korom elég gyanút ad a rettegésre. Most rettegek, nagy hibát vétettem , csak annak tudok örülni, hogy a megnyugtató dolgok ellenére sem találkoztam egyik partneremmel sem. De ha ilyen sok megnyugtató papírt kapnak a nők, akkor könnyű átadni a bajt...

valami nem jó, senki nem mondja el a buktatókat, a lenti fiatalember torokfájaására is lehetne hiv teszt-et javasolni, persze a 3 havi időfigyeléssel, viszont ezekre a veszélyes megnyugtatásokra szép bevétele van a magánrendeléseknek....

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 13:21

Bár magam is egy magán rendelőben dolgozom, teljes mértékben igazat adok Önnek. Sajnos a magán ellátásban nem működik a minőségbiztosítás, és attól, hogy egy hely drága, még nem feltétlen kapnak megfelelő ellátást, és főleg tájékoztatást a betegek.
Szakmailag annyit tennék hozzá, hogy a legtöbb laboratóriumban a tesztek ablak periódusa 3-4 hét, azaz ennyi idő kell a megbízható eredményhez a feltételezett fertőződés után.

PIROSKA 2016. 10. 01. 23:53

Kedves Doktornő! Erdélyben élek,egy huszonéves problémára keresek megoldást.Itt Erdélyben nem ismert az STD szürés,jó lehetőségnek tartom.Örülök,hogy rátaláltam Önökre,és segitséget tudok kérni erre a huszonéves problémámra.Több éven keresztül felfázásos tünetekkel küzdöttem,kaptam is rá különböző antibiotikumokat,de a tünetek mindig előjöttek,Eleinte a menszesz környékén jelentkeztek,később majdnem minden közösülés után

,gondoltam,hogy valami fertőzés lehet,többször is voltunk orvosnál,fölirtak valamilyen antibiotikumot,de egyszerre nem voltunk kezelve,.Közben 2 gyereket szültem,16 évvel ezelőtt volt egy méhenkivüli terhességem.Az utóbbi időben ez a felfázásos állapot annyira elfajult,hogy vérzés is jelentkezik,a torkam is hónapok óta ég és fáj,ég a szemem is és a látásom is nagyon romlik.Voltam több nőgyógyásznál is,méhnyakgyulladást,cisztát,polipot,endometrózist,és egy 2,5cm fibrómát állapitottak meg.Kaptam duphaston tablettát,mert hormonproblémára gyanitnak,a koromból kifolyólag.Próbáltam rávezetni a nőgyógyászokat arra,hogy valami fertőzés is kell legyen ami már huszonéves,mert 25 éve együtt vagyunk a férjemmel és azóta nem volt mással kapcsolatunk,de azt mondták ilyen nem létezik eseleg gombás fertőzés,erre kaptunk flukonazol tablettát lomexin kenőcsöt,és hüvelykupot,de nem küldtek vizsgálatokra.Mivel már kibirhatatlan ez az állapot amiben vagyok,utánaolvastam az Önök oldalán,és a tünetek szerint chlamidiára gyanitok.Ma elmentem vérvizsgálatra,és a chlamidia eredményem pozitiv lett,a vizeletemben pedig genny van.Nem tudom milyen gyógyszer tudna segiteni,hogy végre megszabaduljunk mindketten ettől a szörnyű állapottól,Férjemnek is megvastagodott nyálkahártyát állapitottak meg a húgyhólyagban és prosztatagyulladást,doxiciklin injekciót kapott,semmilyen laborvizsgálatra nem küldték őt sem.Kérem a Doktornó segitségét,hogy megszabaduljunk ettől a szörnyű állapottól.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 13:35

A tünetek amiket leírt, semmiképpen nem egy egyszerű fertőzésnek tűnnek, sem Önnél, sem a férjénél. Nagyon pontosan át kellene nézni az Ön dokumentációját, eldönteni milyen vizsgálatot érdemes elvégezni, illtve, hogy van-e szükség antibiotikumra. Nem biztos, hogy fertőző betegséggel állunk szemben, sőt, 25 év után ennek kicsi az esélye. A vérzés miatt, ha nem múlik el, nőgyógyészati kontroll mindenképp indokolt, illetve fül-orr gégészet is. Természetesen van értelme az STD teszteket elvégezni, méhnyak és garatváladék mintából, és azok eredménye után visszatérni a további kezeléshez. Sajnos ez az összetett probléma, és a megoldása messze túlmutat azen fórum lehetőségein.

Bence 2016. 09. 29. 15:24

Tisztelt Doktornő!

Hosszú ideig fájt a torkom, és a hangom sem volt az igazi így gégészhez mentem, aki papilloma virus okozta szemolcsoket talalt a torkomban. Ezeknek egy részét eltávolították.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a nemiszervemen nem jelentkezett szemölcs, akkor terjed-e a virus nemi úton, és ha nem akkor hogyan. Mikre kell odafigyelnem? A védőoltás visszaszoríthatja ezt?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 29. 18:38

Az, hogy a nemi szervén nincs szemölcs, nem jelenti azt, hogy HPV sincs, ezt nem tudjuk. A szájüregi HPV oralis szex utján okozhat a partnernél fertőzést, ezért ennek mellőzése javasolt. A védőoltás javasolt a partnerének megelőzés céljából. Az Ön oltására-ha a visszaszorítást kérdezi-nincs egyértelmű irodalmi adat, attól is függ, hogy miyen típusú HPV-je van. Azt gondolom a fül-orr-gégsszel kelene ennek a részleteit megbeszélni.

Anna 2016. 09. 29. 11:08

Kedves Dr. Szandányi Réka!

A herpes genitalisról szeretnék érdeklődni, ugyanis a kerületi rendelőben megállapították nálam ezt a betegséget, de semmilyen tanácsadást nem kaptam, csak olyan válaszokat adtak gúnyosan, hogy "hát attól, hogy itt beszélgetünk nem kaphatja el" és az internetes öndiagnosztizálástól utánaolvasástól csak egyre jobban kétségbeesek. A következők lennének a kérdéseim:

- 4 hónapja van monogám kapcsolatom, az előző pedig 7 hónapja ért véget, a betegség tünetei mégis csak most jelentek meg rajtam. Az interneten mindenhol azt írják, hogy csak nemi úton terjed a betegség, míg a kerületi rendelőben azt mondták, hogy szerintük uszodában is elkaphattam, illetve stressz is lehet az oka. Nem tudom mi az igazság? Elkaphattam évekkel ezelőtt is és azóta hordozom magamban a vírust, ami csak most jött elő?

- Mostantól örökké hordozója vagyok a vírusnak és hiába élek biztonságos párkapcsolatban és védekezem fogamzásgátló tablettával, óvszert is kell használnunk minden alkalommal, mert bármikor megfertőzhetem a páromat?

- Valóban kell tartanom attól, hogy ez a betegség mindig jelen lesz az életemben és negyedévente kiújulhat?

- A párom megvizsgáltathatja magát, most, hogy ez nálam kiderült, neki szüksége lesz valamilyen kezelésre?

Előre is köszönöm a válaszait és elnézést a hosszú üzenetért.

Üdvözlettel:

Kovács Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 10:57

Kedves Anna!

Azt, hogy Ön mikor fertőződött, azt nem lehet megállapítani. Lehetett évekkel ezelőtt is. A vírus mostantól a szervezetében marad, és "aktiválódhat", azaz előjöhetnek a tünetek. Ezt kiválthatja stressz, lázas betegség, de sokszor minden ok nélkül üti fel a fejét. A gyakorisága változó, van akinek szinte hetente, van akinek 10 évnte egyszer. A partnere a bőr tünetekkel való érintkezéssel kaphatja el, azaz olyankor, mikor érzi, illetve látja, hogy jellegzetes tünetek vannak, kerülni kell az együttlétet. Tünetmentesen szinte nulla az esélye, hogy átadja. A herpesre olyan kezelés nincs, ami megszünteti a fertőzöttséget, csak a lefolyást tudjuk gyorsítani, azaz a párjának biztos nem lesz szüksége rá.

Józsefné 2016. 09. 28. 19:42

Tisztelt Dr. Nő

Voltam STD szűrésen, sokféle dologra néztek meg. Ureaplasma DNS pozitív (+)<10000 kórokozó/minta. Ezt csak szexuális úton lehet-e elkapni? Neten utána néztem, semmi mást nem találtam róla csak azt, hogy ezúton lehet. Kb 2 hónapja sűrűn kellett mellékhelységre mennem. Vizsgálat előtt kérdezték mi a panaszom. Akkor felírtak T.Tinidasol 1x4 II.-őt. 3 hét múlva kaptam meg az eredményt. Most felírtak C. Doxycyclin AL 10x 1-ő nap 2x1 majd 1x1. Kérdésem az lenne még, hogy a férjem is kell -e kezelni, mivel ha csak szexuális úton terjed, akkor 100 % -ig tőle kaptam el. Ha kell kezelni, neki elég e a C Doxycyckin 20-as kiszerelés. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel M. Józsefné

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:01

Az Ureaplasma terjedésével kapcsolatban ellentmondóak az irodalmi adatok, de nem kizárólag nemi úton terjed valószínűleg. A partnerét vagy kezelni kell, vagy meg kell vizsgálni, a húgycsőben van-e kórokozó. Ha a kezelés mellett döntenek, érdemes 10 napig szedni a gyógyszert, és ezalatt kerülni az együttlétet, vagy szigorúan óvszert használni.

Gàbor 2016. 09. 28. 18:07

Tisztelt Doktornő!

Körülbelül 5 ève voltam együtt egy lànnyal (nem vèdekeztünk), buli utàn, rèszegen. Egèsz èletemben ez az egy ilyen egy èjszakàs kalandos volt. Màsnap kicsit bepirosodott a makkom, de ez utàna elmúlt. Azzal a kèrdèssel fordulok önhöz, ha akkor elkaptam volna bàrmilyen nemi betegsèget, akkor annak màr komolyabb tünetei jelentkeztek volna-e? Vagy van rà esetleg bàrmi esèlyem, hogy elkaptam valamit csak nem jelentkeztek a tünetei. Egyèbkènt monogàm èletmódot èlek, rendszeresen jàrok a munkàm miatt labor vizsgàlatokra, a vèrkèpemmel minden rendben.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:03

Ebben az esetben maximum találgatni lehetne. A legbiztosabb, ha megvizsgáltatja magát. Az, hogy nem volt tünet (súlyosabb) és a vérképe rendben van, nem zárja ki, szinte egyik fertőzést sem. A mintavétel helye ilyenkor a húgycső, esetleg vizelet.

Róbert 2016. 09. 19. 14:08

Kedves Doktornő!

Egy hónappal ezelőtt egy fiúval létesítettem nemi kapcsolatot. Csókolózás, közös orál és anális izgatás nyelvvel. Kérdésem, hogy milyen vizsgálatok elvégzését javasolja a fertőződések kiszűrése érdekében?

Köszönettel Robi

Lehetséges lenne,hogy más nem látja a kérdést?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:07

Mivel orális úton szinte az összes korokozó terjed, ezért a teljes STI kórokozóra érdemes magát megvizsgáltatni. A legbiztosabb, ha a szájüregből, húgycsőből, és végbél nyálkahártyáról is történik mintavétel.

Tímea 2016. 09. 19. 13:31

Tisztelt Doktornő!

Jó pár hónappal ezelőtt 1db szemölcsöt vettem észre a végbélnyilás környékén, nem foglalkoztam vele, nem zavart. Ezután eltelt 1-2 hónap akkor már összesen 6-7 szemölcsöm lehetett, nem tudtam mi ez de már elég zavaró volt. Elmentem a nőgyógyászomhoz ő közölte velem hogy ez hpv virus okozta szemölcs, irt fel ecsetelőt amit 4napig tudtam használni mert teljesen szétmarta a bőröm. Arra kért hogy otthon alaposan nézzük meg a páromat is hogy neki van-e szemölcse, de a páromnak nincs. Ekkor elmentem dr. Veres Gábor bőrgyógyász és nemigondozóhoz, a doktor úr azt mondta az ecsetelő leégette a szemölcsöket de még mindig jelen vannak(tehát szabad szemmel nem láthatóak) betadinos ülőfürdőt kellett vennem és kaptam rá krémet.. azóta eltelt 3hét.. folyamatosan szedem a béres cseppet+cvitamint, a végbél nyilas környékén semmit nem látok.

De most nem tudom, mi a teendőm? Milyen vizsgálatra kellene elmennem hogy megtudjam a hpv melyik tipusa van nekem? Van olyan immunerősitő gyógyszer amit ajánl nekem? Ha szabad szemmel nem láthatóak a szemölcsök de orvosi műszerrel igen, azokat vhogy el lehet távolitani?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:14

Valóban érdemes lenne megnézni, milyen típus, erre van lehetőség, egy ún. PCR vizsgálat elvégzésével. Jelenleg nem kell immunrendszer erősítőt szednie, a későbbiekben pedig attól tenném függővé, milyen típusú a vírus, illetve hogy kiújul-e. Egyelőre csak várni tud, figyelni jön-e újabb, ezalatt, ha gondolja lehet tesztet csináltatni. Ha kiújul, meg kellene vizsgáltatni proctológussal, hogy az anusban belül nincs-e. Szabad szemmel nem látható tüneteket nem kell kezelni (nem is lehet).

Andrea 2016. 09. 08. 18:32

Kedves Reka!

Sok penzt koltottem vizsgalatokra, de meg mindig nem tudom mi a megoldas. Teljes Std szurest kertem, mind negativ. A rakszuresem asc-us jelzesu, valoszinuleg hpv-m lehet, s kb 5 hete tapasztaltam nemi szemolcsoket azt hiszem, mutattam a doktornonek. A doktorno szerint immun gyengules miatt lehet, de nem fertozo...( a gombatenyeszet negativ volt as std szuresben...) szerinte nem adhatok senkinek at rosszat, lehet szeretkezni.

Kaptam Herpesint, Betadine kupot, Tinidazol-pol-t, de csak fel ev mulva menjek szuresre...

A fo kerdesem, tenyleg nem adhatok at semmi rosszat a partnernek, es hogy tuntetheto el a nemi szemolcs?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 11. 09:29

A szemölcsöt otthon kezelheti ecsetelővel (vényköteles), vagy orvos el tudja távolítani. A szemölcs, amennyiben HPV okozza, fertőző, tehát átadhatja a partnerének. A tény, hogy szemölcsei jelentek meg, még nem azt jelenti, hogy gyenge az immun rendszere, ez egy nagyon gyakori vírus fertőzés. Mivel Betadine-t és Tinidazolt is kapott, gondolom valamit mégis csak látott az orvosa. Az a javaslatom, hogy amíg a kontroll során nem látja az orvos, hogy helyreállt a hüvely egensúlya, illetve amíg szemölcsei vannak-használjanak óvszert.

József 2016. 09. 08. 17:36

Köszönöm válaszát....!

Kérdésem még annyi lenne ,hogy utánna néztem és ugye a 61-és típus nem azonosított,,,a 66-os típus pedig magas kockázati.

Viszont az eredményemre alacsony rizikójú lett megállapítva..akkor most alacsony vagy magas kockàzatû...vagy ez nem ugyan az??

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 11. 09:32

A HPV szűrés lelete néha nehezen értelmezhető, a magfogalmazás és az elrendezése miatt. Meg kellene mutatnia a leletet az orvosnak aki elrendelte a vizsgálatot, és kérni egy tanácsadást, mert ez így most nekem sem egyértelmű. Lehet, hogy többszörös fertőzése van, és mind alacsony, mind magas kockázatú vírusai is vannak.

Gábor 2016. 09. 07. 14:31

Tisztelt Dr Nő!

Írtam Önnek, hogy apró szemölcsök voltak a himvessző tövénél, szeméremdombon,amit eltávolítottak. Miskolcon voltam Hpv teszten a barátnőmmel (std laborban). Mivel a tesztek negatívak lettek, ott azt mondták nincs HPV fertőzés. Barátnőmön nincs szemölcs. Amiota ezen szemölcsök már jelen voltak és nem tudtuk hogy akár ez is lehet, óvszer nélkül voltunk együtt, ill. orális téren is....Ebben az esetben akár szájüregi hpv tesztre is szükség van, ill. nekem a kérdéses területről is hámmintát venni? Hol csinálják meg mindezt, akár ott Miskolcon is abban a laborban? Lehet itt nagy probléma vagy mégis mit javasol Ön...? Köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 11. 09:37

A HPV tesztet onnan kellene elvégezni, ahol a szemölcsök voltak, az az lesz informatív. A szájüregi HPV kérdése nagyon ellentmondásos, egyelőre számos kutatás van folyamatban az ügyben, és az orvosok véleménye sokszor eltérő, egyelőre. Nem szeretnék ellentmondásos tájékoztatást adni, mint a saját orvosa, az azonban biztos, hogy amennyiben szájüregi HPV igazolódik, annak annyi lesz a konzekvenciája, hogy az orális szexhez is óvszert javasolnak. Én azt gondolom, hogy most ne végeztessen több tesztet, hanem várjon, lehet hogy a szervezete már el is tüntette a vírust. HA ismét szemölcsök jelentkeznek, akkor kérjen HPV vizsgálatot a megfelelő helyről, hogy tudja, milyen típusról van szó.

Gábor 2016. 09. 05. 15:46

Tisztelt Dr.Sz.Réka!

30éves férfi vagyok.Hímvesszőm tövénél voltak nagyon apró szemölcsök(sok), amelyekre bőrgyógyász azt mondta condyloma. Eltávolította késes kimetszéssel. Utána elmentem Hpv tesztre amit a fityma ill makk belsejéből vettek. Teszt negatív lett! Párom(nő) is elment ugyanerre a tesztre nála is negatív a Hpv fertőzés,nála nincs szemölcs! Mi a helyzet ebben az esetben, az tényleg condyloma vagy más lehetett? Köszönöm előre is válaszát! Üdv Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 07. 13:40

Kedves Gábor! Így utólag, látatlanban, nem tudom megmondani condyloma volt-e, amit eltávolítottak. Az viszont biztos, hogy attól, hogy a HPV teszt a fitymáról levéve negatív, a szeméremdombon, a penis tövénél még lehet HPV-je. A partner negativitása pedig szintén nem plusz információ ebből a szempontból. Arról a területről kellene hámkaparékot venni, ahol a növedékek voltak.

József 2016. 09. 03. 15:25

Kedves doktornő.

Körülbelül egy éve csináltattam hpv tesztet minek az eredménye pozitív viszont Na ,nem azonosított.Ezután elvittem a párokat is ès neki is ez az eredménye lett.

Ezután vártam egy hónapot ès nem is voltam benne biztos hogy pontos a vizsgálat,ezért csináltattam egy másik tesztet is.

Ès itt jött a bökkenő mivel hpv 61- ill 66-ot mutattak ki.

Persze azonnal ideges lettem mert minden blogon mást olvastam a betegsègről.

A városban szinte fel èvente jár nőgyógyásznál,ès soha semmi baja nem volt.

Akkor kérdeztem az orvost hogy akkor most mi van,milyen gyógyszereket szedjük mert ezt nem lehet kiìrtani,ès csak annyit mondott szedjük C-vitamint azt kész.

Mit gondol?kiìrthatò a betegség vagy ez már így marad?mit tanácsos?mit tegyek...?

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 07. 13:43

Nem, nem marad így. Az immun rendszer el fogja tüntetni. A párjának valóban nincs semmi baja, ha a rákszűrése rendben van. A tünetmentes HPV hordozás nem betegség. Azt tanácsolom, hogy használjanak óvszert, amig mindketten megszabadulnak a vírustól, és a párja ismételtesse rendszeresen a szűrést.

András 2016. 08. 29. 09:55

Tisztelt Doktornő!

Még 2006ban történt, hogy egy aktus után combhajlatomban seb keletkezett. Háziorvos által felírt kenőccsel kenegetve pár nap alatt elmúlt. Akkor egyéb problémám nem volt, laborban nem jártam vele.

Mivel jeleneg vannak egyéb jellegű gondjaim máj, epe, tartós izzadás mindenféle terhelés nélkül (hepatitis b, illetve c vizsgálatot kértem, az eredmények negatívak lettek), azt szeretném kérdezni, hogy lehet e ez az oka a jelenlegi problémáimnak.

Lehet ez például szifilisz (kiütéseim, egyéb bőrtüneteim nincsenek, nem is voltak), vagy bármi egyéb nemi úton terjedő betegség következménye, ami a belső szerveket támadhatja?

Javasolna bármilyen vizsgálatot?

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:34

Azt hiszem, hogy a találgatásnak nincs értelme, ha aggódik amiatt, hogy esetleg szifiliszt kaphatott, vizsgáltassa meg magát, egy egyszerű vérvételről van szó. Családorvosnál, bőr-és nemibeteg gondozóban ingyen elvégzik. A belgyógyászati problémákról nem tudok nyilatkozni, de nemi úton terjedő fertőzés nem valószínű, hogy az okok között szerepel.

Bálint 2016. 08. 24. 20:54

 

Üdvözlöm Dr. Nő! Sajnos a tegnapi nap során kapcsolatot létesítettem egy escort lánnyal. Természetesen aktus során húztam óvszert, de szex közben kiszakadt és pontosan nem tudom de pár perc(kb. 10-15) múlva vettem csak észre. Azon a ponton abba is hagytam az aktust. Van rá esély, hogy ha a lány HÍV+ fertőzött volt én is elkaptam ezalatt az idő alatt? Ő szintig állította, hogy nincs betegsége. Nagyon aggódnom kéne? Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:36

Az esély, ha így kérdezi, nem nulla, de nagyon nagyon kicsi. Laboratóriumi vizsgálattal meggyőződhet róla, hogy minden rendben, legkorábban az aktus után 10-14 nappal.

Judit 2016. 08. 14. 17:29

 

Tisztelt Doktornő! Nyaralni voltunk és a párom beleivott egy idegen fiú üvegébe, amiből szerintem már előtte többen ittak. Az lenne a kérdésem, hogy így, ilyen formában kaphattunk-e el bármiféle betegséget? Válaszát előre is köszönöm!!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:38

Nemi úton terjedő betegéséget nemigen. Cseppfertőzéssel terjedő korokozók szóba jöhetnek, de azt tanácsolom ne aggódjon emiatt, az influenzát nem szoktuk így elkapni.

Katalin 2016. 08. 13. 00:26

Üdv

Mit jelent hogy HTLV negatív?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:39

Human T lymphocyta vírus: negatív.

András 2016. 08. 12. 19:38

Kedves doktornő,

A kérdésem az lenne, hogy HPV szemölcs leégetése után, egy év tünetmentes időszakot követően létezik, hogy felüti újra a fejét a vírus?

Gyanús pöttyöt látok.

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:41

Sajnos elképzelhető, hogy a vírus egy évig tünetmentesen jelen van a bőrben. Biztosat csak vizsgálat után lehetne mondani.

Katalin 2016. 08. 12. 17:59

Szia Réka!

Érdekelne, ha a párom HIV negatív akkor én is az vagyok e? 10 éve vagyunk kapcsolatban monogámiában ez biztos, Egy bőrgyógyászati probléma miatt készítettek neki egy ilyen tesztet. De negatív lett.

Válaszod köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:42

Biztos csak az lenne, ha Ön megvizsgáltatná magát. Emberi számítás szerint 10 év kapcsolat után ha a párja negatív, Ön is az. 100%-ra azonban ezt nem lehet kijelenteni.

Bettina 2016. 08. 11. 13:05

Kedves Doktornő!

47 éves leszek, és 20 éves koromban citológiai vizsgálat során diagnosztizálták a HPV-t. 24 évesen volt méhszájplasztikám, azóta ezzel semmi gondom. Nagyon rég óta van 4-5 szemölcsszerű göb a nagyajkakon, amit szintén panaszmentesek voltak az elmúlt évekig. Azonban az utóbbi egy-két évben ezek néha herpesz-szerűen belobbannak. Kiskorom óta szokott lenni "rendes" herpeszem az alsó ajkam szélén (és csak ott). Nem élek kicsapongó életet, az utóbbi két és fél évben nem is volt szexuális kapcsolatom, ennek ellenére ezek a szemölcsszerű göbök belobbannak.

Milyen vizsgálatra menjek, HPV szűrésre vagy STD szűrésre? A méhszájplasztika után volt HPV PCR, aminek eredménye negatív volt.

Köszönöm válaszát.

Bettina

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:44

STD-ben jártas bőrgyógyászhoz forduljon, mert egyelőre nincs diagnózis, nem tudjuk, hogy azok a göbök micsodák. Valószinűleg ártalmatlan eltérésről van szó.

Amanda 2016. 08. 09. 00:42

 

Jo estèt kivanok Dr Nö nekem lene egy olyan problemam hogy a huvejemben van Egy szemölcs vagy valami olyasmit erzek meg tudna nekem ezt mondani hogy mi lehet ez

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:45

Vizsgálat nélkül sajnos nem, nem lenne értelme találgatni. Mutassa meg szakorvosnak, számos olyan dolog lehet, ami nem kóros.

Zsuzsanna 2016. 08. 08. 09:19

Tisztelt Szadányi Réka!

Két gyermekes anyuka vagyok. A múlt héten szombaton július 30-án lánybúcsúról voltam. Az igazság az hogy már nem voltam beszámítható állapotban mert nagyon hamar megártott az ital. A lányokkal egy budapesti melegbárba mentünk ahol sokat táncolunk jól éreztük magunkat. Hozzám tánc közben odajött égy fekete bőrű férfi és megfogta a karomat, falhoz szorította és megcsókolt. Rettenetesen röstellem de nem tudtam egyből ellökni mert nagyon részeg voltam ő még erőszakos. Most nagyon félek hogy mi is az amit legrosszabb esetben elkaphattam ettől az embertől. Gondolok itt a szifiliszre hivre és mindenre amit nyál útján el lehet kapni. Illetve hogy mit tehetek és mikor mehetek a legkorábban szűrővizsgálatra? Nagyon félek és féltem gyermekeinket és a páromat is!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 17:01

A szűrővizsgálatokat legkorábban két hét múlva érdemes elvégeztetni. Ezzel kapcsolatban a vérvétel előtt vegyen igénybe tanácsadást, mert különböző laborok más más metodikával dolgoznak. 4 hét múlva már a rutin tesztek is 100%-ban megbízhatók. HIV fertőzést szinte kizárt, hogy ilyen módon elkapott, de persze az a biztos, ha megcsináltatja a tesztet. A gyerekek fertőzése még szifilisz esetén is teljesen kizárt.

Beatrix 2016. 08. 05. 19:47

Kedves Doktornő!

Két napja voltam egy helyen nemi szervi szemölcs problémával, mert nagyok és fájnak. A doki lefagyasztotta és ecsetelőt írt fel, de hiába kérdezgettem, nem adott tájékoztatást és horror árat fizettem. A lényeg hogy 3mm-2-cm-esekkel van tele mindenem és a fagyasztás óta borzasztóan fáj, nem tudok ülni, se wc-re menni. Az ecsetelés is tortúra. Nem tudom mit csináljak. Nem maradt pénzem, a fájdalom tarthatatlan, a dokihoz nem akarok ennyiért visszamenni. Belsőleg Béres cseppet szedek+multivitamint.

Ha tud valamit mondani vagy kihez forduljak, azt megköszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 17:08

Amennyiben a magán redelések nem jönnek szóba, úgy az állami ellátsában kell hogy megoldják a problémáját. Valamelyik HPV centrum felkeresését javasolom, Budapesten több ilyen is működik. Esetleg a saját nőgyógyászát is felkeresheti, hiszen ha nagyok a növedékek, valószínűleg lézeres, vagy elektrocauteres eltávolítás lesz a megoldás, ez pedig a legtöbb kórházban TB finanszírozással elvégeezhető. Nagyobb szemölcsök fagyasztását én nem javasolnám.

Alexandra 2016. 08. 04. 20:29

Tisztelt Doktornő,

Kb 2 hónap múlva lesz egy műtétem. 12 évvel ezelőtt szifilisszel kezeltek ( 2 éven keresztül kellett vérvételre visszajárnom) . Majd kaptam egy zárójelentést, hogy negatív az eredményem. A kérdésem a következő... Kimutatható e még a vérből a korábbi fertőzés? Kell e jeleznem a vérvételnél, hogy milyen problémám volt, valamint gyermekvállalásnál befolyásoló tényező e?

Válaszát előre is köszönöm

Szép estét!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:14

Nem lehetetlen, hogy vérvétellel ki lehet mutatni a régi fertőzést, bár nem valószínű, hogy a rutin vizsgálat során kérnének szifilisz tesztet. Mivel gyógyultnak nyilvánították, ha nem tesznek fel erre vonatkozóan külön kérdést, nem kell jeleznie. A gyeremekvállalást nem befolyásolja, a terhesség alatt kötelezően végznek szűrőtesztet, ekkor viszont kellene majd jeleznie, hogy korábban kezelték.

Döniz 2016. 08. 02. 11:37

Tisztelt Doktornő!

Megkérhetném, hogy az én kérdésemre is válaszolna, amit lejjebb írtam, Döniz név alatt. Szeretném tudni, mire kell számítanom, ilyen eredmény mellett. :( Nagyon szépen köszönöm a türelmét.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:15

Kedves Döniz!
Remélem megnyugtató választ kapott, semmi szörnyűségre nem kel számítania.

Balázs 2016. 07. 29. 12:54

 

Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy 5-6 napja lefeküdtem egy lánnyal és az aktust követően enyhe csipő érzést tapasztalok a makkom végén a hugycső nyillás körül. Elváltozást és egyéb tünetett nem tapasztaltam. Válaszát előre köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 19:50

A panaszát okozhatja baktérium fertőzés, például Chlamydia is, úgyhogy jó lenne megvizsgáltatni magát, amíg friss a tünet.

Tamás 2016. 07. 28. 11:51

Kedves Réka!

Szeretnék a HPV felől kérdezni. Voltam teljes szűrésen ahol semmit nem találtak viszont ket hetet kellett várni a test utolsó részére ami a HPV. Erre nagy megdöbbenésemre érkezett meg az hogy Urethra váladek: HPV-DNS pozitív, es magas kockázatú HPV(HR) típusokat tartalmas (mennyiség szerint sorrendben) HPV genetipus 56,35.

Ha tudna erről a test-ről kissebb magyarázattal szolgálni hálás lennék es Budapesten hova lenne érdemes elmenni ahol tudjak kezelni.. Próbáltam tájékozódni csupán a világhálón de nem nyugtat meg ezert mindekepp orvosi véleményt, tanácsot szeretnék hallani.

Válaszait előre is köszönöm és részletekbe belemenő tanácsait is szívesen fogadom ha módjában áll.

Köszönöm !!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 19:55

Azt hiszem jó néhány kérdés felmerült Önben, és ha jól értem egy mindenre kiterjedő tanácsadást is szeretne. Budapesten léteznek HPV centrumok, ahová fordulhat bizalommal, azt hiszem a személyes konzultáció során fog kellően részletes választokat kapni.

<12...31...3435>