<12...3132
Gábor 2015. 05. 01. 21:01

Tisztelt Dr. Szandányi Réka!

Érdeklődnék, hogy sikerült-e elolvasni a problémámat fontos lenne a segítsége mert tanácstalanok vagyunk!

Jelenleg már orvos váltásban gondolkozunk.

Köszönöm előre is.

Üdv.: Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 19:52

Kedves Gábor!

Ne haragudjon, nem látom a kérdését. Elküldené még egyszer?

Kovacs 2015. 04. 24. 18:24

Kedves doktorno

A paromnal talaltak chlamydia virust es egy masik bakterialis valtozatat ezutan kaptunk 3 hetre antibiotikumos kezelest mindketten aminek ugye az eredmenyet majd honapok mulva tudjuk meg hogy mukodott -e.A kerdesem a szexualis eletunkkel kapcsolatban lenne hogy mikor kezdhetjuk el ujra mert ugye erre a3 hetre nem lehettunk egyutt.Termèszetesen ovszerrel kezdenenk ujra csak szeretnenk tudni hogy ovszer mellett vissza tudjuk fertozni egymast?Egyebkent kb.3 eve vagyunk egyutt es mar valamelyikonk fertozott volt a kezdetektol szoval hosszu ideje eloskodik bennunk remelem Sikerült kiirtani.koszonom a segitseget

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:21

Kedves Kérdező!

A Chlamydia antibiotikum kezelése után kb 2 héttel elvégezhető a teszt, amiből kiderül, hogy sikeres volt-e a terápia. Ennek kb. 1 hét alatt megvan az eredménye. A negatív leletekig szükséges a szex minden formájához óvszert haszálni.

Zsuzsa 2015. 04. 21. 12:42

Kedves Doktornő!

Volt egy partnerem, akivel óvszer nélkül voltunk. A komoly kapcsolat végül máshogy alakult és szeretnék STD szűrést végezni. Beszéltem a nőgyógyászommal, de nem igazán adott infot mit is tartalmaz a szexuális betegségekkel kapcsolatos vizsgálat, de AIDS szűrést nem végez, viszont iszonyúan drága.

Hol végeznek Budapesten STD szűrést, és tényleg ingyenes?

Be kell-e előre jelentkezni és mennyi idő múlva lesz eredmény?

Kell hozzá érvényes TAJ kártya, vagy anélkül is elvégzik?

Szeretnék kérni egy címet és telefonszámot, ahol érdeklődhetnék és jelentkezhetnék minél hamarabb. Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:34

Kedves Zsuzsa!

HIV tesztet és szifilisz szűrőtesztet ingyenesen kérhet a háziorvostól, illetve bármelyik bőr-és nemibeteg gondozóban. Érvényes TAJ szám kell hozzá. A többi tesztet a TB nem finanszírozza, néhány állami rendelőben van lehetőség kérni, hogy végezzék el, és a laboratórium költségét kifizetni, de ennek a gyakorlati kivitelezése elég bonyolult. Érdemes rákérdezni a területileg illetékes nemibeteg gondozóban. Időpont mindenképp kell, a lelet 2-3 hét alatt készül el. Gyorsan és egyszerűen magán rendelőben vizsgáltathatja meg magát, számos elérhetőséget talál az interneten, árakkal.

Kata 2015. 04. 19. 15:57

 

Tisztelt Doktornő! Tavaly megjelent a végbélnyilásomtól kb. 2 cm-re egy hosszukás bőrkinövés. Nem okoz semmilyen kellemetlenséget csak néha viszketett picit. Már el is felejtettem hogy ott van, de most kiderült hogy babám lesz. Aggódom hogy ez a bőrkinövés lehet e vírus okozta szemölcs? Árthat e a babának? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:38

Kedves Kata!

Ahhoz, hogy kiderüljön vírusos szemölcse van, vagy valamilyen egyéb jellegű bőrkinövés, bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges. Ne aggódjon, még ha vírusos is, a babának nem fog ártani!

Fruzsina 2015. 04. 17. 18:30

Kedves Doktornő.

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg szemölcseim vannak, amit kezelnek, viszont mint a bőrgyógyász mint a proktológus ajánlotta a HPV oltás beadását. A doktor úr azt mondta, hogy jövőhéten már be is adná, de sok helyen úgy hallottam, hogy az oltást abban az esetben nem javasolják, ha még aktív a fertőzés. Doktornő mit gondol erről?

Köszönöm előre is, üdvözlettel

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:48

Kedves Fruzsina!

A HPV elleni védőoltásnak nem előfeltétele a HPV negatív állapot. Tehát Ön nyugodtan megkaphatja. Az, hogy segít-e a gyógyulásban, az a szakirodalomban is egy vitatott kérdés. Személyes véleményem, hogy amennyiben a fertőzés elhúzódik, illetve ha a kezelés különösen kellemetlen (pl. végbélben is vannak szemölcsök), akkor mindent meg kell tennünk a mielőbbi gyógyulás érdekében. Így én javasolnám az oltás beadását. Még ha pontosan nem is lehet tudni, milyen mértékben hat a jelenlegi betegségre, egy következő, lehetséges fertőzéstől megvédi.

Liza 2015. 04. 16. 19:06

Kedves Doktornő!

Érdeklődöm, hogy mennyi idő után okoz meddőséget a chlamydia, hogyan vizsgálják, hogy már okozott-e és hol végeznek erre irányuló vizsgálatot?

Válaszát előre is köszönöm:

Liza

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:05

Kedves Liza!

A Chlamydia fertőzés laboratóriumi vizsgálattal igazolható, nőgyógyászaton és bőr-és nemibeteg gondozóban lehet kérni. A TB nem finanszírozza a tesztet, ezért elsősorban magán rendelőkben van lehetőség a mintavételre. A meddőség kivizsgálása összetett folyamat, melynek része a petevezetékek átjárhatósági vizsgálata, ezzel lehet megállapítani, hogy a kismedencében lezajlott gyulladás okozott-e például összenövéseket, ami egy lehetséges ok. Először a nőgyógyászával érdemes konzultálni, és amennyiben a meddőség kivizsgálása szükséges, valamelyik erre specializálódott centrumban jelentkezni.

ilona 2015. 04. 16. 10:34

Tisztelt Doktornő!

Volt már kérdésem önhöz, most szeretném még kiegészíteni pár napja a szám belsejében egy darab kiemelkedő dudor van mint egy pici gombóc nem fáj csak kellemetlen. ha nem múlik el hová tudok vele fordulni .Lehet ez klamydia? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:08

Nem valószínű, hogy Chlamydia okozza. Az ilyen növedékekkel szájsebészhez érdemes fordulni, vagy bőrgyógyászhoz.

ilona 2015. 04. 14. 23:54

Tisztelt Doktornő!

Sajnos kiderült HPV -vírussal fertőzött vagyok van a Hpv-6-11es és van a Hpv-16os is Nemi életet nem élek csak egyszer volt orális szex a párommal ,akkor még nem tudtam ezt az eredményt/.új kapcsolat /Szeretném tudni ezzel az egyszeri alkalommal elfertőztem-e?és ha 6-hónapig nincs szex akkor utána lesz-e probléma. Jelenleg én Azi-Sandoz tabletátt immunerősitőt és Doxiciclint szedek -neki kellene valamilyen gyógyszert szedni?

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:30

Kedves Ilona!

A kérédése számos további kérdést vet fel. A HPV eredményről szükséges lenne egy konzultáció, fontos hogy mikor volt rákszűrése, és annak mi az eredménye. A két antibiotikumot valamilyen egyéb fertőzés miatt szedheti, de nem derült ki mi a diagnózis. Azt tanácsolom beszélje át a kezelő orvosával, sajnos pontos választ így nem tudok adni, de valóban ezeket a kérdéseket fontos lenne tisztáznia.

László 2015. 04. 09. 23:44

Kedves Doktornő!

Új partnerem úgy tűnik, hogy herpesz virussal fertőződött meg a tünetek alapján. Nagy valószinűséggel én fertőzhettem meg, mert előtte soha semmilyen panasza nem volt, mindig rendben volt. A fertőzés biztos, hogy orálisan történt. Elmentem vérvizsgálatra kifejezetten herpesz vírusra vonatkozóan és az eredmény a következő lett:

Herpes simplex 1 IgM/ELISA 0,6 negatív

Herpes simplex 1 IgG/ELISA 30,8 pozitív Primer HSV 1 fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest

Herpes simplex 2 IgM/ELISA 0,4 negatív

Herpes simplex 2 IgG/ELISA 1,3 negatív HSV 2 fogékonyság, szeronegativitás

Ezek alapján megfertőzhettem a páromat? Nekem semmilyen panaszom sincs és nem is emlékszem herpeszes esetemre sem. Bárányhimlőm volt gyerekkoromban és felnőttként övsömör.

Borzasztóan sajnálom szegényt és nagyon szeretnék segíteni neki, hogy rendbe jöjjön. Ön javasolja az STD szűrést mindkettőnknek és ha igen akkor hol?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,

László

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:40

Kedves László!

A laboratóriumi eredménye szerint Ön átesett herpes vírus fertőzésen valamikor. Ez alapján megfertőzhette a partnerét, azonban erről semmi biztosat nem lehet a lelet alapján mondani. Sem a fertőzés idejéről, sem a fertőző forrásról a vérvételi eredmények nem adnak információt. STD szűrést érdemes lenne elvégeztetniük, ezen a felületen pontos elérhetőséget nem tudok adni, de akár az állami, akár valamelyik magán STD centrumban van lehetőség kérni teszteket.

Milán 2015. 04. 07. 17:10

Tisztelt Dr. Szandányi Réka!

20 éves meleg fiú vagyok.

2 héttel ezelőtt elkövettem egy hibát, hogy óvszer nélkül szexeltem. 1 hétre rá a végbél körül hólyagok jelentek meg, majd kifekélyesedett. Elmentem orvoshoz, aki csak levette a vért és szifilisz és HIV tesztet kért, nem vette semmi kenetet és egyéb dolgot.

A hajam hullik, legyengült a szervezetem.

Kaptam rá fucidin krémet, ami eltüntette a hólyagokat, de most kintebb újak jöttek elő.

Képet tudnék küldeni, hátha Ön megtudná mondani.

Köszönettel,

Milán

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:52

Kedves Milán!

Az alapján amit leírt, felmerül a herpes fertőzés lehetősége. Bőrgyógyászati szakvizsgálat során általában felállítható a diagnózis. Kérdéses esetben, friss hólyagból, van lehetőség laboratóriumi vizsgálattal igazolni a vírus jelenlétét, de erre nem mindig van szükség. Viszont ha a tünete rögtön gyógyulás után kiújult, akkor szükség lenne újabb orvosi vizsgálatra, a diagnózis tisztázására, és valószínűleg gyógyszerre is.

ferencné 2015. 04. 07. 09:38

 

Kedves Doktor nő,kb 2 honappal ezelőtt kijött a szemérem testen a virusos szemölcs,amit akkor Condyline 5mg/ml külsőleges oldattal sikerűlt eltüntetni,de most ujra itt van.Olvastam és orvos is mondta hogyan lehet elkapni,de én a férjemen nem tapasztalok erre utaló jeleket,12 éve vagyunk házasok azóta nem voltam más partnerrel.Lelkileg kikészültem mikor ujra észre vettem meg sirva fakadtam,mit tegyek hova menjek mit csináljak hogy eltünjenek ezek a szemölcsök?????Várom mielőbbi válaszát,köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 22:03

Kedves Kérdező!

Először is ne essen kétségbe, meg fog gyógyulni! A HPV vírust az immunrendszer tünteti el, a szemölcsöket pedig-amennyiben az ecsetelőtől nem gyógyul meg-bőrgyógyászaton eltávolítják. Gyakori, és kellemetlen problémáról van szó, sokszor nem lehet megmondani, honnan jött a vírus. Emiatt fontos tudnia, hogy a HPV nem kizárólag nemi úton terjed.

Edina 2015. 04. 03. 20:00

STD szurest szeretnek vegezni, de az oldalon sehol nem latok erre lehetoseget, hol lehet regisztralni ill. idopontot kerni eg teljes STD szuresre?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 20:01

Kedves Edina!

Minden információt megtalál a www.korutiorvosicentrum.hu oldalon.

Gábor 2015. 04. 03. 00:19

 

Tisztelt doktornő. Érdeklődnék, hogy sikerült végig olvasni a problémámat, kérdésemet?? Sajnos az új eredmény is kimutatott valamit amit nem tudok mi az prevotella bivia, az ureaplasma most negatív. Köszönöm előre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 21:38

Kedves Gábor!

A laboratóriumi eredményeket önmagában ebben az esetben nem lehet értékelni, a klinikai tünetekkel összevetve, vizsgálatot követően kaphat megfelelő javaslatot.

krausz 2015. 03. 31. 21:56

Tisztelt Doktornő!

Szeretnék érdeklődni,hogy Budapest 3. kerületében végeznek-e, ill. hol STD szűrést.

Válaszát előre is köszönöm.

Krausz Katalin

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 20:57

Kedves Katalin!

Pontosan a III. kerületi viszonyokat nem ismerem. Érdeklődjön a szakrendelőben, hogy elvégzik-e a vizsgálatokat, a megánrendelők holnapjait pedig megtalálja az interneten.

Sándor 2015. 03. 30. 18:52

Kedves doktornő!

Ureaplasma negatív eredményem van ( kevessebb mint 10 000 / minta) . Tünetmenetes voltam, a barátnőm kért meg, mert ő is negatív. A közös együttlétünk után néha gyanus folyása van, és szerinte én fertőztem meg. elment orvoshoz. Tavaly augusztus óta nem voltam más nővel csak vele . Igaza lehet neki ??

előre isköszönöm a választ,

Üdvözlettel

Sándor

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 21:04

Kedves Sándor!

Ha a párjának együttlét után panasza van, akkor őt érdemes megvizsgálni. Hogy ki fertőzőtt meg kit, erre a kérdésre a vizsgálatok nem adnak választ.

Gábor 2015. 03. 30. 00:31

 

Kedves Doktornő! 30 éves férfi vagyok mind végig ápolt és egészséges. Ámbár sok ideje már hogy nem tudnak kiölni belőlem valamit. Eléggé komplikált leírni, a teljes kórtörténetet de megpróbálom lerövidíteni. Monogám kapcsolatban élek több mint 3 éve. Sok éve küzdök már egy olyan egyszerűnek tűnő betegség ellen mint az ueroplasma, Staphylococcus, mindegyik 10^3 csíraszámban. A páromat is kezelték mert volt hüvely folyás, viszketés, pirosodás. Vettek mindegyikünkből kenetet, váladékot, vizeletet, ondót, húgycsőmintát... labor vizsgálatok mindig ugyan azt mutatták ki. Majdnem mindig ugyan azt a gyógyszert kaptuk. Doxyclin, + Mérgdrága hüvely tabletta, és gomba elleni tabletta 2 db-os (nem tudom a nevét). + zéró szex minden váll faja. Be tartottuk, mert meg akartunk gyógyulni. több mint 20.000Ft-ot költöttünk gyógyszerekre 2 hónapig nem szexeltünk mert a laboratóriumból mire megjönnek az eredmények jobb esetben 2 hét. 2 hónap múlva az ellenőrző labor teszt is negatívot mutatott mindenre így végre szeretkezhettünk egy jót. 5 nap múlva jött a pofon. Párom újra panaszkodik, hogy ég és viszket. Nekem semmi panaszom nincs. Mondtam jó irány vissza a doki. Amit leírtam azt mindent megismételtünk! Újabb 2 hónap szex mentesen telt gyógyszerezve + én 1 hét bent fekvős beteg lettem mert kiderült, hogy coli bakteriumot kaptam el valahonnan. infusio reggel és este. 1 hétig. -2 kiló a testsúlyból -30.000Ft a tárcámból. majd jött az ellenőrző vizsgálat aztán örültünk minden újra negatív. Na akkor szuper újra lehet szexuális életünk. Hozzá teszem mind a ketten nagyon tiszták és ápoltak vagyunk, voltunk. Már a legelejétől kezdve. Eltelt 5 nap az együttlét után és párom ismét panaszkodik, hogy viszket neki de semmi más tünete nincs. megróbáltam rövid lenni és minden fontosat leírni. Nekem most nincs tünet. De már nagyon félek. Ez lesz minden egyes együtt lét után? valahonnan vissza jön? kérem segítsen mit tehetnénk mert nagyon elkeseredettek vagyunk. Valamit nem szűrt ki az orvos? Kérem segítsen hátha van ötlete.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 21:07

Kedves Gábor!

Rengeteg ötletem van, de sajnos ez a fórum nem alkalmas arra, hogy érdemben tanácsot adjak. Látnom kellene a leleteiket, megvizsgálni a párját, utána lehetne pontosabban rálátni a problémára.

kiss 2015. 03. 29. 14:22

Üdv!

Nekem kérdesem a következö nemiszervem körül vegbelnyilasnal szemölcsök nöttek mentem börgyogyászatra és fahyasztották egyszer ecsetelöt kaptam ami terhesseg alat ellen javalt 3honapos terhes vagyok most vérehulló fecskefű ecsetelöt használok ön szerint van esélyem hogy el mullik mit kavasol ami gyors hatásos nagyon zavar Kőszönom Előlre is annamari

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 03. 31. 09:59

Kedves Annamari!

A szemölcsök terhesség alatt is biztonsággal eltávolíthatóak. Helyi (akár krémmel történő) érzéstelenítésben lehetséges a leszedésük. Inkább ezt javasolnám az otthoni ecsetelés helyett.

Üdvözlettel:
dr. Szandányi Réka

Katalin 2015. 03. 17. 22:50

Kedves Doktorno!

A baratomnak hpv6-ost diagnostizaltak,kapott kezelest,lezeres eltavolitast es injekciokat is.4 es fel honapja egy sem jott elo es elment hpv tesztre,aminek az eredmenye az volt hogy nem talalhato hpv 6 a szervezeteben.Egy olyan kerdesem lenne.Ez azt jeleti vegleg meggyogyult,vagy a kesobbiekben,nehany ev mulva ha az immunrendszere legyengul visszajohet neki?

Valaszat elore is koszonom!

Tisztelettel:Katalin

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 03. 31. 09:52

Kedves Katalin!

Amikor a vírus eltűnt a hámsejtekből, magától nem jön elő többet. Viszont mivel nem alakul ki ellene védettség, elkaphatja újra. A 6-os típus ellen létezik védőoltás, így lehetne megelőzni egy újabb esetleges fertőzést.

Üdvözlettel:
dr. Szandányi Réka

Eszter 2015. 03. 10. 01:13

 

A kérdésem az lenne, hogy a HIV-fertőzést nőgyógyászati kenetből ki lehet-e mutatni? Elégséges-e a kenetvizsgálat nemi betegségek kizárására?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 03. 31. 09:54

Kedves Eszter!

A nőgyógyászati rákszűrés során semmilyen nemi úton terjedő betegség szűrése nem történik. Felvetheti az eredmény HPV fertőzés gyanúját, de még az sem jelent biztos fertőzőttséget.
A HIV és szifilisz szűréséhez vérvétel szükséges. Ezeket kérheti ingyen a háziorvosnál, nőgyógyásznál, bármelyik bőr-és nemibeteg gondozóban.
Egyéb szűrő vizsgálatokat sajnálatos módon az TB nem finanszíroz. Ennek ellenére érdemes kérni, leglább a gyakori, tünetmentes betegségekre vizsgálatot. Ilyen például a Chlamydia. Fontos, hogy a fertőzésre fény derüljön, és a kezelés megtörténjen.

Üdvözlettel:
dr. Szandányi Réka

Gábor 2015. 03. 09. 12:42

Kedves Doktornő!

Milyen vizsgálatokat készítessek?Tüneteim nincsenek.4 hónapja történt.

köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 03. 31. 09:56

Kedves Gábor!

Sajnos 100%-ban nem tudom megnyugtatni, orális szex útján is elkapható a legtöbb nemi betegség. Az is előfordulhat, hogy nem okoznak tünetet. Ahhoz, hogy kizárjuk a fertőzéseket, javasolnék egy teljes STD szűrő sort. (HIV, szifilisz, gonorrea, klamídia, ureaplasma, mycoplasma, HPV).

Üdvözlettel:
dr. Szandányi Réka

Gábor 2015. 03. 09. 11:02

 

Sajnos történt egy eset.Prostival voltam és volt kölcsönös orális sex gumi nélkül.Közösülés nem.Nagy bajom lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 03. 31. 09:57

Kedves Gábor!

Sajnos 100%-ban nem tudom megnyugtatni, orális szex útján is elkapható a legtöbb nemi betegség. Az is előfordulhat, hogy nem okoznak tünetet. Ahhoz, hogy kizárjuk a fertőzéseket, javasolnék egy teljes STD szűrő sort. (HIV, szifilisz, gonorrea, klamídia, ureaplasma, mycoplasma, HPV).

Üdvözlettel:
dr. Szandányi Réka

Barbara 2015. 03. 08. 19:35

Kedves doktornő!

Lehet hogy így felnőtt fejjel elég nagy hülyeséget csináltunk a barátommal. Mivel megjött a menzeszem így a barátommal orálisan csináltuk. Nem is lenne baj csak az hogy ma reggel kijött az ajkamon egy herpesz szerű valami és tudom nagy hülyeséget csináltunk de azt szeretném megkérdezni hogy nem lesz-e baja neki?? Soha nem bocsátanám meg magamnak. Kérem mielőbbi válaszát!!!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 03. 31. 09:58

Kedves Barbara!

Elméletileg előfordulhat, hogy a barátja elkapta a herpes vírust. Azonban Ön ezt nem tudhatta előre, így megelőzni sem lehetett. Ha a barátjánál nem jelentkeztek herpeses tünetek, akkor valószinűleg nem történt fertőzés.

Üdvözlettel:
dr. Szandányi Réka

Kis 2015. 02. 21. 17:31

Jó napot doktornő ! A kérdésem a HIV-re irányúlna és az ehhez tartozó tesztre is. Tavaly nyáron volt egy kétes kalandom. Pontosabban 7 hónapja, illetve decemberben csak egy csókolózás. A csókolózás után 1-2 napon belül alig tudtam nyelni...köhögtem... ha minden igaz akkor elkaptam az EBV-t. Ezzel semmi baj nem is lenne, csak hogy két hete majdnem folytonos a 37 fok körüli testhőmérséklet, illetve demartitis is megjelent rajtam, a harmadik pedig az üledékes nyelv, voltam vérképet csináltatni Neutrofil:77,30% ref.:45-70 5,40Giga/L ref.: 1,80-7,70

Limfocita: 18,50% ref.: 20-45%

1,29Giga/L ref.: 1,00-5,00

FVS: 7Giga/L ref.: 4,5-11,5

ImG: 11,02g/L ref.: 8,00-18,00

ImA: 2,22g/L ref.: 0,90-4,50

ImM: 0,46g/L ref.: 0,60-2,80

Voltam ezen a héten és az előző héten is 4.generációs ELISA HIV teszten. Mind a kettő negatív lett, a 7 hónappal ezelőtti fertőzést már kimutatná? Illetve a két hónappal ezelőtit ? Remélem elégséges információt adtam.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 08:56

Kedves Kérdező!

A HIV tesztek rendkívül megbízhatóak. 2 hónap után, negatív teszt esetén, egészen biztos lehet benne, hogy nem fertőződött meg.

Agnes 2015. 02. 11. 16:00

 

Jo napot kivaok doktorno! En csak azt szeretnem megkerdezni hoyg jovo heten megyek conisatio mutetre ,es tudni szeretnem ha nem maradok bent 1 napra hanem mutet utan hazajovok(nem tudom kire bizni a gyermekemet ) akkor nagy kockazatot valalok ,szokott -e valami komplikacio elofordulni ,koszonom valaszat :)

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 00:18

Én nemigyógyász vagyok, fertőző betegségekkel foglalkozom. A műtétet nőgyógyász szakorvos végzi, így nem lenne helyes, ha az ő nevében nyilatkoznék. Biztosan választ kap kérdésére a kezelőorvosától.

Domonkos 2015. 02. 05. 11:26

Kedves Doktornő!

Egy nagyobb piros folt jelent meg a makkomon aztán több kisebb is, azt hittem gomba így canestennel kezeltem, de utána olvastam mert furcsa volt a folt széle és megijedtem hogy szifilisz de mire elmehettem volna orvoshoz elmúlt 16 nap alatt. azt olvastam a szifilisz 1 stádiuma elmúlik 3 hét alatt ha nekem elöbb elmúlt akkor nem az volt? És a szifilisz kimutatható-e az első és a második stádium között szűréssel?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 09:10

Kedves Domonkos!

Az első kérdésre nehéz válaszolni, mivel a tünete elmúlt már, mindenesetre a syphilis nem tartja be a tankönyvi szabályokat, néha előbb, vagy később jelennek meg, vagy múlnak el a tünetek. De ne aggódjon, a syphilis szűrőtesztek rendkívül megbízhatóan kimutatják a betegséget, a feltételezett fertőződés után 3-4 héttel, minden stádiumban. A teszt vérvételből történik, akár háziorvosánál is kérheti, vagy bőr-és nemibeteg gondozókban, illetve magán rendelőkben.

P 2015. 01. 26. 16:30

Kedves Reka,

Az STD szures utan magas kockazatu HPV virust mutattak ki nalam (66, 68, 51). Megvettem az orvos altal ajanlott vedooltast. Szeretnek erdeklodni, hogy a gyogyulasi ido alatt mennyire lehetek fertozo partnerem szamara, mennyire lehet kockazatos az ovszer nelkuli szeretkezes?

Valaszat elore is koszonom

Udv

Edina

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 19:45

Kedves Edina!

Amíg a vírus kimutatható Önnél, addig fertőz is, tehát elkaphatja a partnere.

Olivia 2015. 01. 14. 21:52

Kedves Doktornő! November végén voltam együtt először az új partneremmel, és azóta nem volt szexuális kapcsolatom. (de előtte neki is nekem volatk, hosszabb rövidebb szexuális kapcsolataink). Decemberi vizsgálatok alatt kaptam a következő eredményeket: LSIL,CIN1, HPV+ (56, 31, 16) típusokra.

Az lenne a kérdésem hogy a partnerem elkaphatta tőlem ezeket novemberben? Én kaphatok még el tőle újabb hpv típusokat? (vagy már mindent átadtunk egymásnak?)

A héten talltak nálam pár condylomat, TCA-val kezeltél, és most fogom egyetelni condyline-al. Mennyi idő várhatóen mire ezek eltűnnek? Iprinosint ma kezdtem el szedni. Szeretnénk már minél hamarabb nemi életet élni, hogyan lehetséges ez és mikor? Mi a teendő hogy minél hamarabb túl legyünk ezen ?(neki nincs tünete szerencsére) (nuvaringgel védekezünk a terhesség ellen)

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 19:53

Kedves Olívia!

A legfontosabb ebben a helyzetben, hogy Ön a rákszűrést mindig időben végeztesse el, amikor a nőgyógyász javasolja. Ezen felül, amíg HPV kimutatható Önnél, addig használjanak óvszert, az minimum 3 hónap. Óvszerrel is megfertőzhetik egymást, de a méhnyak ebben az esetben nem érintett. Az Isoprinosinnal egyetértek, a szemölcsöket pedig valóban kezelni kell, de az elsődleges most a méhnyak rendszeres kontrollja.

József 2015. 01. 06. 22:46

Kedves Doktornő!

Volt barátnőmnél röviddel szakításunk után kimutatták a HPV rák szempontjából magas kockázatú típusát. Mi a korrekt eljárás (azaz az én teendőm) ebben az esetben mielőtt egy új partnerrel létesítenék szexuális kapcsolatot?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 09:14

Kedves József!

Azt javasolom, vizsgáltassa meg magát, hogy jelenleg Önnél fennáll-e a HPV fertőzés. Amennyiben magas kockázatú HPV-je van, úgy az a javaslat, hogy használjon óvszert, addig, amíg a vírus el nem tűnik.

noemi 2014. 12. 18. 13:23

 

Jo napot kivanok! Megjelentek nemi szemolcsok rajtam, de tobb mint egy eve ugyanaz a baratom es eddig nem jelentkezett semmi, miert most jelentek meg?elmentem nogyogyaszhoz valami kenoccsel leszaradtak, de ket het eltelt es megint kijott, viszont a baratomon nem latszik semmi elvaltozas.mi a legjobb modszer ennek kezelesere? es tenyleg soha nem lehet megszabadulni tole? varom valaszat, es koszonom szepen

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 19:59

Kedves Noémi!

A fertőződés ideje, és a szemölcsök közötti megjelenés közötti idő nagyon változó, több év is lehet. A vírus azonban nem marad a hámsejtekben örökre, az immunrendszere el fogja tüntetni. A szemölcsök kezelése lényegében tüneti kezelés, az ecsetelés ugyanolyan jó lehet, mint a fagyasztás, égetés, vagy lézer, ezek között inkább a gyorsaság tekintetében van különbseg.

Anna 2014. 11. 27. 14:52

Tisztelt Doktornő!

Aki szűz, attól el lehet kapni STD-t? A partnerem az első és egyetlen volt az életemben, most továbbadott valakinek valami nem túl komoly dolgot, és úgy számolja, hogy szerinte tőlem kaphatta, én meg nem gondoltam, hogy ilyen lehetséges.

Köszönettel: Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 20:42

Kedves Anna!

A leveléből nem derül ki, hogy milyen problémáról van szó, nem túl komoly baja számos dologtól lehet az embernek, és egyátalán nem biztos, hogy fertőzésről van szó. Vannak olyan kórokozók, amiket kizárólag nemi úton lehet elkapni, és van olyan, aminek az elszaporodásához sem partner, sem együttlét nem kell, ilyen a hüvelygomba. Ez a betegség például szűzeknél is előfordulhat.

Nikoletta 2014. 11. 24. 01:54

 

Jó napot kívánok! 5 évvel ezelőtt volt1 Abortusom, miután gyakran visszatérő tüneteim voltak: égő, viszkető, kellemetlen szagú folyosón volt, amit saját magam kezeltem Canesten Combival a párom csak a krémet alkalmazta. Mostanra neki úgy vettem észre minta a hìmvesszőjére 2db szemölcs szerű nőtt volna. Nekem pedig nem múló folyásom van ami sárgás színű és savanyú szagú. A hasam alja,derekam is fáj. Azóta se estem teherbe.Tudom h hibát követtünk el hogy nem fordultunk orvoshoz, és most nagyon félünk hogy valami komoly bajunk lett. Ezért kérem írjon nekünk hogy most mit tegyünk. Válaszát várom! Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 20:47

Kedves Nikoletta!

Az alhasi fájdalom, és nem múló folyás miatt mindenképpen forduljon orvoshoz! Ne ijedjen meg, lehet, hogy csak a hüvely egyensúlya nem állt helyre a műtét után, és egyszerűen kezelhető, de ennek kiderítéséhez meg kell, hogy vizsgálják.

Szabina 2014. 08. 11. 17:43

Kedves Doktorno!

Kerem szepen valaszoljon a kerdeseimre!Teljesen ossze vagyok zuhanva lelkileg!Megint nem ertek valamit!Itt az oldalon azt allitjak hogy a 6/11-es papilloma vegleg meggyogyulhat 2 even belul,de az oroszorszagi orvosa szerint nem,hogy ez orokke megmarad a szervezeteben.Az erdekessege az egesznek hogy a citologiai vizsgalat nem mutatta ki a szemolcs virus jelenletet de szemolcse van,es az csak a borerol levett mintabol kimutathato.Az o orvosa azt allitja hogy ez nem fertoz,csak ha szemolcsok vannak es a torolkozo sem veszelyes.Hogy van az hogy ket kulonbozo orszag doktorai mast allitanak?

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 21:20

Kedves Szabina!

Ne ijedjen meg, teljesen érthető, hogy a HPV-vel kapcsolatban kételyei maradtak. Rengeteg olyan megválaszolatlan kérdés van, amire a tudomány sem tud válaszolni. Az biztos, hogy rengeteg HPV típus van, ezekkel naponta érintkezünk, és az immun rendszer működése az, ami megvéd az elszaporodásuktól. 100 %-ban elkerülni nem lehet, nem is érdemes erre törekedni. Ha a partnerének HPV-je van, használjanak óvszert, mert a méhnyak védelme a legfontosabb.
Ha eltérő helyről vesszük a mintát, az eredmény is eltérő lehet, ez nem meglepő. Arra nem tudok válaszolni, hogy a partnere miért kapott más információkat, mint Ön. Esetleg egyszer érdemes lenne elmenniük együtt egy HPV centrumba, és tisztázni a felmerülő ellentmondásokat.

Szabina 2014. 08. 08. 18:57

Kedves Doktorno!

Elolvastam a tajekoztatojat!Koszonom szepen!De egy valamit nem ertek,hogy ha csolokozni lehet es o fertozott a 6/11-es nemiszervi szemolcsel,akkor ha o csinalja az oralis szexet nekem hogyan kaphatom el,vagyis miert?Meg ha az o betegsege alacsony kockazatu,akkor lehe ra eselye hogy 1 ev alatt meggyogyul?0,5 es 2 evet lattam gyogyulasi idonek es valakinek tobb is lehet.Koszonom valaszat!

Tisztelettel:Szabina

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 21:32

Sajnos nem lehet megmondani, hogy a partnere mikor gyógyul meg. A HPV-t orális szex útján is el lehet kapni, úgyhogy ha a lehető legkisebbre szeretné csökkenteni a fertőzés esélyét, úgy ezt is kerülni kell.

Szabina 2014. 08. 06. 20:44

Kedves Doktorno!

A baratomnak nemiszervi szemolcs van 6/11-es.es az erdekelne ebbol vegleg meglehet gyogyulni 1-2 ev alatt?es kozos torulkozo altal megkaphato?

Tisztelettel:Szabina

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 07. 16:58

Kedves Szabina!

Igen, az alacsony kockázatú (LR) HPV fertőzés meggyógyul! Közös törölközőt ne használjanak, hámsejtekkel a fertőzés átvihető. Az Önök esetében javasolt lehet a védőoltás, ami megvédi Önt a HPV 6-os és 11-es törzseivel szemben. Üdvözlettel: dr. Szandányi Réka

Szabina 2014. 08. 06. 13:32

Tisztelt Doktorno!

Elozoleg mar irtam onnek hogy a paromnak nemiszervi szemolcse van,de meg azt elfelejtettem kerdezni,hogy ha nincsenek,leegtek a szemolcsok a peniszerol,akkor ovszeres szeretkezes nelkul mefertozodhetek a spermajatol?

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 07. 17:01

A szemölcsök eltávolítása után a vírus még a hámsejtekben jelen van, tehát fertőz. Hogy meddig, azt nem lehet előre megmondani. Ilyenkor HPV vizsgálattal ellenőrizhetjük, eltűnt-e már, vagy még tünetmentesen lappang. A HPV teszt férfiaknál a penis felszínéről történik, illetve arról a területről ahol a szemölcsök voltak, nem fájdalmas.

Szabina 2014. 08. 06. 12:37

Kedves Reka!

Van egy nehany honapos kapcsolatom es a tarsam fertozodott nemi szervi szemolcsokkel.Egy olyan jellegu kerdesem lenne hogy csok altal,vagy ha oralisan elegit ki elkaphatom?Torulkozo altal ,vagy meztelenul alvas alltal is fenn all a veszely a fertozodottsegre?Ez csak akkor fertoz ha a szemolcsok megjelennek a himtagjan?Ha a szajaban nincs szemolcs akkor at tudja e vinni a szervezetembe csokkal es oralis kozosulessel?Az ovszer megved vagy nelkulozzuk a szexualis egyuttletet 1-2 evig?Milyen gyakra kell kontrolra menni?Ha egy fel eves kontrol azt mutatja egeszseges akkor az mar biztos nem fog neki kiujulni?Milyen termeszetes anyagokat fogyasszon ami megerositi a szervezetet ez ellen?Legeloszor februarban voltak tunetei es most julius vegen.Egetesre jar.Nem fajnak a szemolcsei.Korulbelul mennyi ido szukseges visszakapnia az egeszseget?Ha nem dohanyzik,iszik es rendesen taplalkozik?koszonom valaszod elore is!:)

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 07. 17:23

Kedves Szabina!

Kérdéseire megtalálja a választ a honlapunkon. (www.koc.hu) Röviden: ebben az esetben a javaslat az, hogy a szex minden formájához használjanak óvszert, csókolózni szabad. Kerülje a dohányzást és a stresszt, a különféle diéták, vitaminok hatása nem bizonyított, de biztosan nem árt, ha egészségesen táplálkozik.
Üdvözlettel

Edina 2014. 08. 02. 19:42

Üdvözlöm Dr.Nő!

Ma kaptam kézhez a leletem ureoplazma fertőzést igazolt.Mivel gyulladásom is volt Aveloxot kaptam és Klion D.hüvely tablettát.

Ez elég a kezeléshez vagy szükség van még másra is?

Illetve az érdekelne hogy 4hónapja van egy partnerem előtte hosszu évekig nem volt senkim,a páromnak nincsenek tünetei de szeretném tudni hogy mennyi a lappangási ideje ennek a betegségnek mert ha elmondása alapján mással nem volt kapcsolata akkor miért most jelentkeztek nálam ezek a tünetek.

Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.

Aldina

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 06. 09:22

Kedves Edina!

A kezelés amit kapott, teljesen megfelelő, hogy mennyi ideig kell szedni, azt az Ön panaszai, illetve az ultrahangos eredmény birtokában dönti el a kezelő orvosa. Az is számít, hogy milyen mintából (hüvelyváladék, méhnyak, vagy vizelet minta) lett pozitív.
Hogy miért most jelentkezett, arra nem lehet választ adni, évekig jelen lehet a baktérium tünetek nélkül. A párjának szüksége lenne tesztelésre, és/vagy antibiotikumra szintén.

üdvözlettel,

Szandányi Réka

<12...3132