<12...32...3435>
Dávid 2016. 07. 25. 09:29

Tisztelt Doktornő!

Élettársammal nyugodt nemi életünk van, teljesen tünetmentes állapotom van, viszont érdekelne, hogy a tünetmentesség ellenére lappanghat-e bennem valamilyen std. A nemi életem csak vele volt viszont még előtte történt egy darab orális esemény.

Ez okozhat nemzésképtelenséget, ha igen mikor?

Kihatással lehet a jövőbeni babára, ha nem vesszük észre?

Milyen pontosított vizsgálatokat javasol?

Köszönöm - Dávid

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 20:01

Az STD kórokozók ritkán okoznak férfiaknál meddőséget, ha panasza, tünete nincs, nem valószínű, hogy probléma lenne. Ha gyermekvállalás előtt állnak, érdemes mindkettőjüknek megvizsgáltatni magukat, például baktérium fertőzés (Chlamydia, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoea) irányába, illetve HIV, szyphilis szűrőteszteket végeztetni.

András 2016. 07. 19. 20:46

Tisztelt Doktornő!

Szifilisszel kapcsolatban kérdezném.A történet a következő,elmentem nemi-gondozóban mert a nemi szerven egy horzsolás lett.Akkor ott a főorvos, egyértelműen kijelentette, hogy ő azt bizony nem tudja mi lehet,és írt egy kenőcsöt.Megjegyzem nem használt,inkább vettem egy Canestent és az használt.Persze megjött a véreredményem,hogy szifilisz van jelen.Persze lesokkol mert egyrészt,nem vagyok kicsapongó, kérdésem csak vérből megállapítható-e? mert kenetet nem vettek le.Feleségem negatív,egyik-másik semmilyen tünetet sem éreztem sem nem láttam magamon ahhoz képest hogy azt mondta a főorvos két hónapos a fertőzöttség.Érzem hogy,félre diagnosztizál! bár ő azt mondja a véreredmény nem hazudik.De én azzal kapcsolatban azt olvastam,egyértelműen nem ad pontosat.Mert kenetet kellett volna venni.Elnézést hogy hosszúra sikerült a kérdésem.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 20:04

A szifilisz szűrőteszt egy nagyon megbízható vizsgálat. Többfajta módszerrel lehet a vért megvizsgálni, ha kétséges az eredmény, akkor egy újabb vérvételt javasolok, és egy másik, speciális, megerősítő laboratórimi teszttel egyértelműen tisztázható a kérdés.

Rita 2016. 07. 19. 12:33

Kedves Doktornő!

A kérdésem az lenne hogy, 2014 augusztusa körül nemi herpeszt állapitottak meg nálam. Azt kérdezném hogy ezt a betegséget csakis, kizárólag nemi úton kaphattam el?

Nagyon meglepődtem mert 31 évesen 3 férfi volt az életemben, nem váltogattam a partnereimet.

A férjemmel 2010-ben ismerkedtem meg, úgy tudtam monogám tipus. Tudtam arról hogy mikor nem volt kapcsolata akkor látogatott meg prostituáltat is. Neki soha semmi tünete nem volt, legalábbis nem tudok róla. Illetve lehet hogy ez annak számit: a férjem minden éjszaka vakarózik alul, úgy tudom fenék tájékán ill, a gátat vakarja. Sokszor emliti hogy kivararta a gátat. Ő szerinte a munkája miatt bepálik ott alul és azért viszket neki. Illetve aranyérrel küszködik. Elhittem neki mivel ő is ténylegesen ezt gondolja. Talán nem is ez a baj?

2014 augusztusban mikor megállapitották hogy herpeszem van, nem is értettem hogy ez hogy történhetett?!

2014 júliusában volt egy abortuszom, talán azt gondoltam eddig hogy ott kaphattam el valamit, de ez túl abszurd talán. Próbáltam nem foglalkozni a témával hogy? kitől? miért?

De idén januárban kiderült hogy a férjem mellettem is járt prostinál 2014 február-márciusában. Amit ő bevallott hogy igen járt, de nem történt meg a szexuális aktus mert ő nem tudott teljesiteni (na persze védjük amit még védeni lehet, ugyebár)

Túl nagy az egybe esés vagy én gondolom rosszul??! hogy febr.-márc.-ban a férjem megcsalt és augusztusban átfertőzőtt? De akkor miért nem fertőzőtt előbb? Azt olvastam hogy megfertőznek és rá 2 hétre megjelenik a tünet, hólyagocskák.

Vagy esetleg augusztusban járhatott újra prostinál és ott lett fertőzőtt és egyből utána át adhatta nekem, ez is megtörténhetett?

Akkor igaz az az elméletem hogy csak is a férjemtől kaphattam ezt el, mivel én nem létesitettem senkivel semmilyen kapcsolatot csak a férjemmel?

Milyen szürő vizsgálatot ajánlana nekem? Szeretnék elmenni a saját magam megnyugtatása érdekében.

Tüneteim is vannak: Nagyon sokat fáj a fejem, nagyon erős fejfájásra gondolok. Fura folyásom van. Torkom sokszor szorul össze és a nyaki nyirokcsomóim nagyon megvannak dagadva sokszor annyira hogy a nyakam fáj tőle és alig birom elforditani e fejemet. Izületi problémám is van. Spirálom van nagyon nehezen jön meg a menstruációm és nagyon nagy alhasi fájásokkal.

Köszönöm a válaszát

Rita

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:18

Sok kérdést tett fel, és számos panaszt említ, melyek egy része biztosan nem függ össze herpesszel. Azt hiszem mindezek részletes megválaszolása meghaladja ezen felület kereteit. Javasolom, hogy kesessen fel egy STD-ben jártas bőr-és nemigyógyászt, és konzultáljon személyesen, hogy mindenben megnyugtató válaszokat kaphasson. Vizsgálatokat is ott tudnak végezni.

Tamas 2016. 07. 09. 11:24

Tisztelt Doktornő,

2,5 héttel ezelőtt volt egy meggondolatlan kalandom (orális). Rá három napra a torokgyulladás kísérve mandulagyulladással és megnagyobbodással amely azóta is tart különöző intenzitással, nem társul mellé semmilyen náthaszerű, egyéb légúti tünet, fejfájás vagy tompaság viszont hőemelkedés és hőhullámok időszakosan igen. Az eset után egy héttel elmentem fül-orr-gégészeti és STD szűrésre is. Eddigi leleteim alapján a torokból vett bakterológiai vizsgálat negatív, akárcsak DNS teszt alapján a gonorrhea es chlamydia. Nemi szervek környékén tünet nincs, az onnan vett minták az előző betegségekre és urea-, mycoplasmára negatív. A vizsgálat után a 3 szemes Azi kezelést végigcsináltam, ennek már egy hete, de a tüneteim nem szűntek meg, hol jobban, hol rosszabbul, de a mandulám azóta is meg van nagyobbodva és a környezetével együtt gyulladt.

Szeretném folytatni az STD kivizsgálást HIV és szifilisz szűréssel. Viszont a mostani panaszaimat is szeretném orvosolni, viszont azt a továbbiakban fül-orr-gégészeti vonalon. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben újabb antibiotikum kúra javasolt, kihatással lehet-e a hiv és szifilisz tesztek eredményére, illetve mennyi ideig várjak az antibiotikum kúra vége és az elvégzendő tesztek között, hogy biztos eredményt nyújtsanak a tesztek. Illetve ha a fentiek alapján más irányt javasol, kérem adjon tanácsot! Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:21

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás folytatásával egyetértek.
A HIV és szifilisz szűtőteszteket végeztesse el nyugodtan az antibiotikumtól függetlenül, majd 4 hét múlva ismételtesse meg, így egészen biztosra tud menni, és kizárni a fertőződást.

Emma 2016. 07. 07. 20:21

Kedves Doktornő!

2016 január elején vettem észre, hogy szemölcsök nőttek a nemi szervemen. Ekkor már másik országban tartózkodtam, de rögtön orvoshoz fordultam. Először bórgyógyászhoz, ahol az orvos felírta nekem az Immonucare kenőcsőt (mondván, hogy ez majd leégeti a szemölcsöket). A kezelés megkezdése után azért elmentem egy nőgyógyászhoz is, ahol kiderült, hogy nem csak külsőleges a gond. A vaginális szemölcsökre kaptam Aciclovir-t, ami 5 nap alatt kitisztított belülről. Ugyanitt a citológia vizsgálat eredménye "normal" lett. Az égető kenőcs miatt hólyagok nőttek, ami miatt elmentem egy 3. konzultációra (a sürgősségire). Ott vettek mintát és megvizsgálták, de erről nem tudok bővebbet írni. Felírtak egy erősebb krémet (Aldara), de ez sem hatott. A krémekkel összesen 4 hónapig kezeltem magam. Ezenkívül ülőfürdőt is felírtak egy porral, amire szintén nem emlékszem most.

A legutóbbi (május utolsó napja) vizsgálaton beutaltak ambuláns műtétre, de csak okóber tájékán kerülnék sorra, ami egyrészt azért baj, mert a legutolsó vizsgálat időpontja óta kezelés nélkül vagyok, másrészt pedig októberben már haza térek Magyarországra.

Nem tudom, hogy mi tévő legyek. Nagyon el vagyok keseredve, mert kint tartózkodásom alatt megismertem a jelenlegi páromat, de a fertőzés miatt nem tudunk szexuális kapcsolatot létesíteni és már 7. hónapja küzdök ezzel a betegséggel. Ha itt nem kerülök sorra, akkor Magyarországon kihez forduljak és mennyi idő alatt gyógyítanak ki belőle?? Vagy ott újra kezdetnék velem ezt a kenőcsözős mizériát?

Ráadásul olvastam jó pár rémisztő dolgot erről a betegségről és nem tudom mennyire igaz, hogy a szemölcsök eltávolítása uán a fertőzés nem múlik el?? Akkor mostmár nem fogok tudni szexuális kapcsolatot létesíteni?

Egyébként artritis-em van, így az elég gyenge immunrendszerem miatt nem ez az első alkalom, hogy valamilyen nemi szervi panaszban szenvedek, de eddig ez a legaggasztóbb.

Mi tévő legyek??

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:25

Magyarországon forduljon bizalommal bármelyik HPV centrumhoz. A cél, hogy a szemölcsöket távolításk el, akár fagyasztással, lézerrel, vagy elektrocauterrel, és utána az immunrendszere-előbb-utóbb a vírust is le fogja kűzdeni. Szexuális kapcsolatot létesíthet, óvszerrel, bár így is fertőződhet a partnere. Érdemes megbeszélni vele, és együtt eldönteni, mit tegyenek.

Me 2016. 07. 06. 16:29

Üdvözlöm kedves Réka!

Lassan egy éve küzdök ezzel a nem is tudom mivel...terhességem 3. hónapjában jött ki most 4 és fél hónapos a gyerekem és még mindig ugyanaz van.

A tünetek a következők: mindig csikló körül jelentkezik, irritáló kellemetlen érzés, nem feltétlen viszketés, vakarásra nem lobban, látszani semmi nem látszik sem itt sem a vulva környékén, a férjemmel a szexuális együttlétek nem kellemetlenek tehát a hüvely maga nem gyulladt, folyás sincsen... mintha semmi gond nem lenne. DE! A csikló körül ez az irritáló érzés lassan egy éve idegel, van hogy aranyérrel együtt tör elő, van hogy nélküle. Próbáltam már váltani szappant, illetve gyanakodtam ételallergiára is, borotvára stb...sajnos érdemben olyan nőgyógyászt nem találtam aki kenetminta nélkül legyintve le nem gombázta volna a dolgot (mondanom sem kell, hogy gombakezelésre nem tűnt ez el)

Még is merre tudnék elindulni?

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:32

Bőr-és nemigyógyászhoz forduljon. Mind az allergia kivizsgálása, mind a háttérben felmerülő bőrgyógyászati betegségek oda tartoznak.

Döniz 2016. 07. 05. 19:31

Kedves Doktornő!

26 éves vagyok és már évek óta fogamzásgátlót szedek, ezért minden évben rendszeresen járok cytológia vizsgálatra. Legutóbb 2015.11.13.-án voltam, ahol HPV gyanút észleltek és ezt csak most júniusban tudtam meg. Januárban voltam STD szűrésen ( Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria, Trichomonas, Gardnerella, Atopobium vaginae) az összes negatív lett. Most júniusban, mikor megtudtam, hogy HPV gyanút észleltek, egyből elmentem tipizálásra, ahol 6 magas kockázatú genotípust tipizáltak. ( 66, 31, 33, 56,39,16)

Teljesen kétségbe vagyok esve. Ez most mit jelent? A legrosszabbra kell számítanom? Az orvosom nem sokat fűzött ehhez az egészhez, csak felírt egy gyógyszert (isoprinosine). Soha semmi nemi betegségem nem volt még. Évek óta van párom,egyikünk sem volt hűtlen a másikhoz,családot tervezünk.Nem értem,akkor ez hogy jöhetett ki mégis? Annyira tanácstalan vagyok. Párom nem volt még vizsgálaton, most fog ő is menni valamikor a közeljövőben.

Előre is köszönöm és várom megnyugtató válaszát!

Üdv: Döniz

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 12:43

Először is, a legfontosabb, hogy ne essen kétségbe. Nem kell a legrosszabbra készülni, ez a fertőzés, még ha több vírus is jelen van-meg fog szűnni. Átlagosan 1 év alatt. Egy fontos dolga van, a citológiát ismételni 3 havonta, amíg jelen vannak a vírusok. Ha bármi további teendő felmerül, a nőgyógyász fogja mondani, esetleg egy kisműtét jön szóba iyenkor. De ez még nagyon messze van a daganattól, csak megelőzésről beszélünk. Hogy mikor, hogyan fertőződött, azt nem lehet megmondani, nincs ilyen vizsgálati lehetőség sem. A gyógyulásig javasolt az óvszer használat, akár fertőzött a párja, akár nem.

Brigitta 2016. 07. 04. 19:17

Kedves Doktornő!

Több kérdésre szeretnék választ (segítséget) kapni!

A férjem kiment 3 hónapra Nigériába dolgozni,sajnos sexuális kapcsolatot létesített ott egy nővel!

Kérdéseim a következőek lennének:milyen betegséggel fertőzödhetett meg,milyen vizsgálatokra kell elmennie ha hazajön,hogyan és hol történhetnek a vizsgálatok,mennyit kell várni egy-egy eredményre,mennyi időnek kell eltelnie a sexuális kapcsolat és a vizsgálatok között,hogy biztosan kiderüljön elkapott-e valamit és végül hogy a gyerekeinknek átadhat-e barmit egy öleséssel,simogatással vagy puszival?

Válaszát előre is köszönöm és türelmetlenül várom!

Üdvözlettel:Brigitta

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:37

Magyarországon az STD rendeléseken az itthon előforduló fertőzések vizsgálatára van lehetőség. Ha speciális, itthon nem honos beteségekről szeretne információt, infektológushoz forduljon. Nyilván a legfontosabb a HIV teszt, ezen kívül hogy van-e panasza. Csak úgy "mindent" vizsgálni lehetetlen, hiszen nem csak a nemi úton terjedő betegségekkel lehet probléma, hanem légúti, emésztőszervi, vagy bőr fertőzésekkel is, mint akármelyik külföldi utazásnál.

Norbert 2016. 06. 29. 00:06

Kedves Doktorő!

22 éves fiú vagyok és nőtt egy szemolcsnek látszó dolog a makkom alatt. 10 hónapja van barátnőm és szeretkezeskor nem használunk óvszert mivel fogamzásgátlót szed. Regebb óta van egy szemolcs a bal huvejkujjanmon ami talán az okozója lehet az intim problemamnak. Fájdalmat nem érzek soha. Szeretnem tanácsát kérni. Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:10

Forduljon bőrgyógyászhoz, látatlanban nem lehet megmondani mi lehet a probléma. Valószinűleg egyszerűen megoldható, de az is lehet, hogy nem igényel kezelést. Szakorvostól remélhetőleg megnyugtató válaszokat fog kapni.

Gergo 2016. 06. 19. 12:34

Tisztelt Doktornő!

Pár napja vettem észre, hogy vizelés közben enyhe fájdalom, égő érzés jelentkezik, és fehéres-sárgás váladékozás a himvesszőmből milyen betegségre utalhat és kihez tudok fordulni?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:12

Így a leírás alapján baktérium fertőzésnek tűnik. Lehet akár gonorrea is, vagy klamídia, E. coli és több egyéb kórokozó is. Bőr-és nemibeteg gondozóba, STD szakemberhez forduljon.

Emili 2016. 06. 17. 21:31

Kedves Doktornő!

A férjemmel gyereket szeretnénk ezért a doktorunk több kivizsgálásra is elküldött. A férjem mindenre negatív lett, én pozitív lettem Gardnerella vaginalis és Atopobium vaginae. 10 éve vagyunk együtt. Eddig nem volt egyiküknek sem panasza. Nincs folyásom semmilyen tünetem. Házasságunk előtt mind a kettőnknek volt egy több éves kapcsolata.

Minden évben megyek rákszűrésre és eddig minden negatív volt. Lehetséges, hogy 10 éve hordozom ezt a betegséget? A Gardnerella tudom hogy savasodás miatt is lehet. Az Atopobiumra nem találtam leírást. Várva válaszát! Emili

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:18

Ezen baktériumok jelenléte nem betegség igazából. Arra utal, hogy a hüvely normál flórája nincs rendben, felborult az egyensúly. A lactobacillusokat kellene erősíteni, erre a célra kapható hüvelykúpokkal, tablettákkal, azok fogják a normál hüvely pH-t is helyreállítani.

krisztina 2016. 06. 09. 23:07

 

Tisztelt dr no. 1 hete voltam citologian. P1 t1. Par napja megjelent a partnerem akivel aprilisban voltam szexualisan egyutt utoljara. Most mondta hogy szifiliszt allapitottak meg nala majusban. Kozben elarulta hogy volt egy holgyel is. Most akkor en is fertozott vagyok? A citologianal az orvos latta volna ha baj van? Nem erzek tunetet. Menjek el vervetelre? Tisztelettel . Koszonettel

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:22

A citológia nem mutatja ki a szifiliszt. Mindenképpen menjen el a vérvételre, akár bőr-és nemibeteg gondozóba, akár családorvosánál van lehetőség vérvételt kérni, vagy az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál, stb.szűrési pontokon.

Péter 2016. 06. 07. 18:02

Tisztelt Doktornő!

Egyik nap égő érzésre lettem figyelmes makk tájon és a húgycsövem végénél. Nem igazán vizeléskor jelentkezett, máskor is éreztem. Nem tapasztaltam folyást, viszketést, valamilyen elváltozást, gyakori vizelést vagy kipirosodást. A tünet megjelenését megelőzően kicsit több mint 6 héttel korábban volt utoljára szexuális kapcsolatom. Akkor is legfeljebb a partnerem nyála kerülhetett a makkomra közvetve. (Egy véletlen tüsszentés során az arcomra került a nyála, ezt letörölte zsebkendővel, megtörölte a kezét is, de utána azzal a kézzel nyúlt hozzám. Szemembe is került nyál úgy éreztem akkor, de a szemem nem gyulladt be.) Édesanyám körzeti orvos, egyből azt mondta, hogy csak egy kis gyulladás doxicyclint adott és a tünetek szinte azonnal szűnni kezdtek.

Kérdésem az, hogy ez lehet-e valamilyen STD? Érdemes urológust is felkeresnem, vagy ha ettől a kezeléstől elmúlik akkor nem kell tovább foglalkozni vele?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:24

A fertőzések kizárására csak szűrővizsgálatokkal van lehetőség, így ha aggasztó tüneteket tapasztal, érdemes egy STD teszt sort elvégeztetni. Más módon biztosat mondani nem lehet.

Nikoletta 2016. 06. 07. 00:54

Kedves Doktornő!

Nemrég ureaplasma-t diagnosztizáltak nálam, ezért az orvosom felírt 2 doboz Doxyhexal-t nekem és a páromnak. Viszont pár nappal azután, hogy elkezdtem szedni lefeküdtünk. Még mindig van másfél doboz, amit ki kell szednünk. Az lenne a kérdésem, hogy ha kiszedtem a gyógyszert, akkor negatív lesz az eredmény? Vagy nagy hibát követtünk el azzal, hogy a gyógyszer szedése alatt lefeküdtünk? Másik kérdésem pedig az, hogy orális szex sem ajánlott ilyenkor? Válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:26

Nem ajánlott, de tulajdonképpen ez most már így utólag nem lényeges. A kezelés után 2-3 héttel menjen el kontrollra, és akkor kiderül, hatékony volt-e a kezelés.

Norbert 2016. 06. 06. 12:25

Tisztelt Doktornő!

Április 22-én írtam már Önnek, azonban újabb kérdések merültek fel.

Februárban szifilisz fertőzésre kaptam 2x Penicillin G-ét mindkét farpofámba. Akkor az RPR hígításos teszt csak 1:128-nál lett negatív.

A legutóbbi vizsgálat egy hónapja történt. A lemezreakció továbbra is pozitív és most 1:32-től negatív az eredmény. Ahogy nézem javuló tendenciát mutat és egyre kisebb számban van jelen a szervezetemben.

De ez most azt jelentené, hogy mindig bennem van még a kórokozó? Továbbra is fertőző lennék? Védekezés nélkül mikor létesíthetek szexuális kapcsolatot?

Azóta semmilyen kontaktust nem létesítettem, nem is szeretnék. Félek, nehogy valakit megfertőzzek. Csókolóznom lehet? HIV teszt negatív.

A gondozónő semmi ilyet nem említett mindössze közölte az eredményt. Két évig kell járnom kontrollra.

A másik problémám, hogy nagyon érzékeny lett a bőröm. Ahol vettek vért és hozzáért a tű időnként piros szokott lenni. Később halványbarna majd alig észrevehető. Nem tudom mitől szokott piros lenni. Korábban ez nem volt jellemző egyáltalán.

Pár barna folt megmaradt a hónaljamnál és a mellbimbóm körül. Azok néha pirososan fellángolnak, utána halványbarna lesz. Ezek el fognak múlni?

A szemeim is karikásak, életemben sosem volt még karikás a szemem.

Ezt megmutattam ott az STD szűrőhelyen, de nem foglalkoztak vele.

Mikor fog ez a nyavalya elmúlni? Ez azt jelenteni, hogy nem ürült ki teljes mértékben a szervezetemből?

Vért már nem adhatok többé?

Esetleg érdemes lenne alkalmazni gyógynövényes terápiát vértisztításra pl: diólevéllel?

Úgy olvastam, hogy maradványtünet nem szokott megmaradni, teljesen meggyógyulnak ebből a páciensek.

Lelkileg nagyon megvisel és már félek mindentől.

Várom a visszajelzését!

Üdvözlettel:

Norbert

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:30

A fertőzése már megszűnt, az ellenanyagok mutathatók ki továbbra is a vérében, ezt azonban nem lehet átadni másnak. A véradást nem javasolom, amíg az ellenanyagok jelen vannak nem is engednék. Leveléből azt látom, és írja is, hogy lelkileg megviselte ez a betegség, ami teljesen érthető. Ne habozzon segítséget kérni ennek kezelésében, mert fizikailag már (a leletei szerint) meggyógyult.

Ferenc 2016. 06. 04. 22:18

Tisztelt Doktornő!

21 éves férfi vagyok, és azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy november óta küszködöm húgycsőgyulladással, voltam már háziorvosnál, urológusnál, őst nemibeteg gondozóban is, azonban a tüneteim mégse akarnak elmúlni. Mikor elsőnek voltam orvosnál fájó, égő érzés mellett váladékozás és a vizeletemben genny volt. Vizelettenyésztés baktériumot nem mutatott ki. Kaptam 3 szem Sumamedet, a váladékozás elmúlt, de a fájdalom nem... Ezután kaptam Cifloxin, a tünetek valamennyivel jobbak lettek, de nem múlt el. Az ultrahang vizsgálat nem mutatott semmit, plusz a GENOID tenyésztésem is négyféle baktériumra lett negatív. Az első tünetek megjelenése óta, nem iszom alkoholt, és nem éltem nemi életet. Próbáltam már tőzegáfonya, kisvirágú füzike teát, sőt csalánteát is, urzinolt és urogint is, legutóbb pedig d-mannózt is, már nem olyan erős a fájdalom, de még mindig megvan, és ha vizelés kézben nem is érzek szúró égő fájdalmat, ha megtapogatom a péniszem érzem, hogy fáj a húgycsövem. Más panaszom, deréktáji fájdalom, láz, herefájdalom... stb. nincs. Mi lehet ez, illetve milyen kezelés használna?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:42

Mivel nem tudjuk, mi a probléma, így azt sem lehet megmondani, milyen kezelés használna. Ha tenyésztések, és PCR vizsgálatok is negatívak, nem valószínű, hogy fertőzés. A panaszát egy kicsit pontosítanám, ha jól értem sem vizelési panasza, sem húgycső folyása nincsen. Én megnyugtatnám, valószínűleg a lezajlott gyulladás után hátramaradt érzékenységről van szó, ami magától meg fog szűnni.

X 2016. 06. 03. 20:55

Tisztelt Doktornő!

Meggondolatlan éjszakai kaland után 2 héttel váratlanul,egyik percről a másikra piros/színtelen, kiemelkedő kiütések borították el mindkét karomat, amik fenistil gellel történt bekenest kovetoen fél órán belül eltűntek. Következő nap szintén megjelentek az egyik terdemen, majd ugyanúgy eltűntek. Allergiát valoszinusitettem, de egy hétre rá újból mindkét karomon megjelentek a kiütések, és ugyanúgy rövid időn belül eltűntek. Bár van allergiam, ilyen tüneteim még soha nem voltak. Olvastam, hogy HIV fertőzést kovetoen jelenhetnek meg ilyen kiütések, amik pár hét alatt el is tűnnek. Ezek a tünetek utalhatnak erre, vagy az ilyen kiütéseknek hosszabb ideig kellene fennallniuk? Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:44

Nem láttam a kiütéseket, így nehezen tudnám megmondani minek a tünete, de azt javasolom, végeztessen HIV tesztet, és akkor egészen biztosan ki lehet zárni a fertőzést.

Erzsébet 2016. 05. 31. 10:49

Tisztelt Doktornő!

Egy sikertelen ICSI eljárás után kiderült, hogy a korábbi negatív clamydia leletem ál-negatív volt. A nőgyógyászom Summamed 500-al kezelt.

Egy alkalommal kellet 2 db 500 mg-os tablettát bevennem, majd három hét múlva megismételni újra. 2 db 500 mg-os gyógyszerrel, szintén Summamed 500. A párom ugyan ezt a kezelést kapta.

Az utolsó szem gyógyszer bevétele után 4 nappal ismételte meg a nőgyógyász a clamydia tesztet újra, mely megint negatív eredményt hozott, azonban nagyon tartok attól, hogy a gyógyszer és az általa javasolt intim zuhany (még a szűrés napján is lett alkalmazva) erősen befolyásolta az eredményt.

Ön szerint érdemes lenne még egy tesztet elvégezni és egy esetleges pozitív eredmény esetén egy hosszabb antibiotikum kúrát végig szednünk? Ha igen, mennyi idő múlva lenne érdemes tesztelni?

Két éve érzem, hogy a petefészkem erősen fáj, éjszaka is felébredek erre a fájdalomra az utóbbi időben. UH-val 4 szakorvos nézett meg eddig az elmúlt 2 évben, de semmit nem láttak (ciszta, endometriózis kizárva), azonban ez a fájdalom egyre erősödik, attól tartok a clamydia okozza. (talán petefészek gyulladás?)

Nem beszélve arról, hogy a második lombik programunk 1 hónap múlva indulna.

Sajnos egy korábbi HPV tipizálás során 31, 39 magas kockázatú DNS (+) találtak és van egy 2 mm-es miómám.

Előfordulhat, hogy ez összefüggésben van a petefészek fájdalmammal?

Köszönettel: Erzsébet

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:35

A petefészek fájdalomról nem tudok nyilatkozni, ehhez eszközös vizsgálatok kellenek, amit a nőgyógyásza tud elvégezni. A Chlamydiát egy egyszerű mintavétellel le lehet ellenőrizni, a nagyobb megbízhatóség érdekében a méhnyakról és a húgycsőből (esetleg vizeletből) is jó lenne elvégezni.

Anita 2016. 05. 27. 14:42

Kedves Doktor nő!!!

Jelen pillanatban mar papirom van rola hogy hpv szemölcsöm van!!!

Fagyasztassal fogják eltűntetni!!!az lenne a kérdésem hogy ezek a hegek mennyi idő utan gyógyulnak meg?mennyi időt kell itthon maradnom ezzel???

Meg egy fontos kerdesem lenne hogy tudom megoldani igy a borotválast v epillalast ezen a területen???mert félek ha felsertem es verzik ujabb fertozest okozhatok?ha igen az mennyi idő után jelenik meg a bőrömön újabb szemölcs formájában???

válaszát előre is köszönöm!!!

Anita

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:47

Amíg HPV fertőzése van, a szőrtelenítés egyik módja sem javasolt. A fagyasztás után nem szükséges otthon maradni, és heget sem hagy hátra.

Gábor 2016. 05. 24. 11:40

Kedves Doktornő!

Kb. 3 évvel ezelőtt HPV szemölcsök jelentek meg rajtam, amiket a bőrgyógyászom eltávolított. Hasonlóan járt el a partnerem esetében is. Azóta ő tüneteket nem észlel magán, én nálam viszont folyamatosan visszatérő probléma. Ha sok van a bőrgyógyász távolítja el, ha kevesebb condyline-t használok. A bőrgyógyászom azt mondja érzékeny vagyok rá ezért nem tudok szabadulni tőle évek óta. Javasolja a védőoltást. Állítólag már van 9 komponensű is. A kérdéseim a következők. Ez az oltás segíthet a szemölcsök eltűnésében? Az oltás állítólag 40 éves férfiaknak már nem adható. Ez valóban így van és ha igen miért? Vagy csak felesleges óvatoskodás és amúgy hatásos? Van remény a gyógyulásra? Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:52

Az oltás megelőzésre szolgál, a meglévő fertőzés eltüntetésében segíthet, de erre vonatkozóan a szakirodalmi adatok sem egységesek. Garantálni nem lehet, hogy segít. Az, hogy hány éves korig törzskönyvezik az adott országban, az egy jogi procedúrán múlik, mint ahogy az is, hogy megkaphatja-e 40 évesen. Elvileg ki nem zárja semmi, hogy megkapja, ebben a napi gyakorlat elég eltérő az egyes rendelőkben, ha szeretné, néhány helyen kérheti a beadását.

Nagy 2016. 05. 23. 17:31

Kedves Doktornő,

Nemi szervi szemölcsöket okozó HPV vírust diagnosztizáltak nálam.

Érdeklődni szeretnék, hogy a barátnőm elkaphatja-e a szemölcsöket okozó vírust ondóval, spermán keresztül.

Illetve, tudomásom szerint régen ugyan,de be lett oltva 4 komponensű védőoltással. Az lenne a másik kérdésem, hogy ez a fajta oltás védelmet biztosít-e számára a szemölcsöket okozó vírussal szemben is?

Üdvözlettel,

Nagy D.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:54

A vírus hámsejtekkel, azaz bőrrel és nyálkahártyával történő érintkezéssel terjed. Ha tudjuk, hogy Önnek 6-os, vagy 11-es típusú HPV-je van, és a barátnője a 4 komponensű oltást kapta, akkor nem kapja el. A többi esetben biztosat nem lehet mondtani.

Dia 2016. 05. 12. 21:30

Kedves Doktornő!

Egészségügyi (felsőoktatásban) oktatásban tanulóként néhány héttel ezelőtt kötelezően elmentem egy Luesz-szerológiai vizsgálatra,ami pozitív lett. Nincs semmiféle betegségre utaló tünetem, a partnereimet sem váltogatom egyáltalán és nem érzem betegnek magam, mégis kétségbeejtő ez a pozitív eredmény. A vizsgálat idején fogamzásgátlót és antibiotikumot is szedtem, ez befolyásolhatta az eredmény?

Várom válaszát :)

Üdv.: Dia

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:58

A gyógyszerek nem befolyásolják az eredmányt, azonban a vizsgálatot meg kellene ismételni, és egy megerősítő tesztet kérni. Amennyiben a megerősítő teszt pozitív, meg kell kapnia a kezelést, injekció formájában.

Lídia 2016. 05. 02. 22:11

Kedves Doktornő!

Januárban hpv 6 genotípust tipizáltak nálam, a tünetek ki is jöttek, a vizsgálat ez után történt. Azóta is fenn áll, sőt, a problémám az, hogy a végbelembe is találtam kondilomát. Mivel anyagilag -és lelkileg is - már nagyon megvisel az állandó orvosi ellátás, ezért érdeklődnék, hogy sztk keretek között hova forduljak a végbéli kondilómával? Tudom, hogy proktológus foglalkozik vele, de külön ilyen rendelés nincs az sztk-ban, "csak" sebészi, de honnan tudom, hogy az a sebész foglalkozik-e ilyennel?? Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy műteni kell, és kimaradok a munkából...Illetve az érdekelne még, hogy hogyan zajlik a végbél műtét ilyen esetben? kell-e kórházba maradnom, vagy aznap távozhatok? Sok helyen olvasom, hogy hazaengedik a betegeket aznap. Igaz ez?

Várom megnyugtató válaszát.

Üdv: Lídia

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 03. 15:05

Kedves Lídia!

Az állami ellátás keretein belül, ahány ház, annyi szokás, van ahol ambulánsan, vagy 1 napos sebészet keretein belül végzik a proctológiai beavatkozást. Sajnos én ebben nem tudok segíteni, javasolom, hogy a családorvosát kérdezze meg, a lakhely szerinti illetékes proctológia ellátási rendjéről. A magánrendeléseken a műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, nem kell bent maradni, és a munkából sem esik ki, viszont sajnálatos módon valóban nem túl olcsó.

Márk 2016. 04. 29. 00:18

Tisztelt Doktornő!

A Hiv PCR vizsgálat mennyire megbízható? Negatív lett, de a leleten az áll, hogy fertőzés meglétének megerősítésére vagy igazolására nem alkalmas a teszt. Azért végeztettem el, mert 4 éve volt egy barátnőm akivel többször is védekezés nélkül voltam együtt és azon túl, hogy voltak akut tüneteim, most már jó pár hónapja különböző tünetek gyengítik a szervezetem, például 2 hónap alatt háromszor volt légúti megbetegedésem, többször volt hasmenésem az elmúlt hónapokban, fogytam is egy keveset. Az arcomon, de csak ott, kb. fél éve seb. dermatitisz van. Ez a PCR már sokadik teszt volt amit csináltattam, eddig hagyományos, illetve gyorst teszteket végeztettem, minden negatív lett, de a tüneteim miatt nem tudok megnyugodni. Lehet hogy jók a tesztek csak az én véremből nem lehet kimutatni a fertőzést?

Üdv: Márk

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 03. 15:09

A HIV teszt nem csak egy vérvételt jelent, hanem tanácsadást is, így az az orvos, aki a vérvételét kiírta, egészen pontosan meg tudja Önnek mondani, az adott teszt érzékenységét és megbízhatóságát. Általánosságban elmondható, hogy a vérből elvégzett, szerológiai teszt a legmegbízhatóbb, ha Önnél az negatív lett, akkor a vizsgálat előtti kb 3-4 hétnél korábban biztosan nem fertőződött.

Karesz 2016. 04. 26. 10:16

 

Üdvözlöm. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz hogy nem olyan rég megismerkedtem egy nővel akivel szeretkezés után kis piros pöttyök lettek a makkomon.pár nap után elmúlt megint szeretkezünk megint előjött viszont most enyhe diszkomfort érzésem van here tájékán és ritkán a vizelés közben is szúró érzést éreztem. Viszont észre vettem h a heerezacskóm is enyhén pirosas lett illetve kicsit fura érzésem van nem viszket nem fáj nem szúr csak vmi szokatlan. A kérdésem az lenne hova forduljak és mi lehet ez? Urológust menjek vagy egyből std szűrésre? A fogaimmal mostanában voltak gondjaim lehet h a foggyulladáson átterjedt a prosztatámra és a herének? Nem ő az első nő akivel ezek a pöttyök előjönnek de mindig hamar elmúlt korábbi partenremnél is volt ilyen elmentem irológushoz felirta apamafukort kenőcsöt az szépen eltüntette a pirosodást ami Egyébként a fityma is látszott. Időközönként begyulladt a nyirokcsomóm vagy mit ami a nyakam felső részénél van az állkapocs alatt.. Voltam hív szűrésen kB. 2 hete negatív volt.... Esetleges tanácsát előre is köszönöm Üdvözlettel Károly

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 03. 15:11

Panaszai a bőrgyógyászat, illetve STD területére tartoznak. Mivel korábban is volt más hasonló probléma, amit sikeresen kezeltek, a bőrgyógyászatra érdemes ismét mennie. A fej-nyaki tünetek nem valószínű, hogy összefüggenek a makkon látott kipirosodással. Ez ügyben fül-orr gégész, illetve szájsebész lehet illetékes.

Dávid 2016. 04. 24. 21:51

Üdvözlöm!

Én egy meleg fiú vagyok, és az a problémám, hogy a barátomnak genitális szemölcsei vannak az intim szőrzete táján, Crohn beteg, ezért gyenge az immunrendszere. Lehet, hogy tőlem kapta el, de nekem nem jelentkezett semmi. Gond lehet ha továbbra is én lennék a "befogadó" fél? Veszélyes lehet a páromnak? Mit tehetnénk?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 04. 12:36

A javaslat ebben a helyzetben az, hogy tipizáltassák a HPV-t, és amennyiben magas kockázatú, vagyis daganatot okozhat, akkor használjanak óvszert mindenképp. Ha jól értem, a párja már fertőzött, számára az együttlét, hacsak Önnek nincs egy másik típusú vírusa-extra veszélyt nem jelent. A szemölcsöktől függetlenül érdemes lenne beoltatni magukat HPV ellen.

Istvan 2016. 04. 24. 17:22

 

Tisztelt Doktorno ! Az orvos N3700 urethritist diaganosztizalt legalabb is ez van irva az ambunlanslapra, hova fordulhatok ezzel a priblemaval es pontosan mit jelent. A valaszat elore is koszonom. Tisztelettel: Nl

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 04. 12:38

Azt gondolom, hogy ha egy orvost ezt a diagnózist adta, akkor hozzá kellene fordulni. Húgycső gyulladást jelent egyébként, akár bőr-és nemigyógyász, akár urológus el tudja látni.

Szabó 2016. 04. 23. 20:31

Kedves Doktornő!

A Rózsaszín köd hamar elillant: kezdeti tünet húgycsőégés vizelés közben, megfáztam? Gyorsan kiderült, hogy nem.

Egy hét sem telt el, és jött a csúnya váladékozás, hajlatokban kiütések, piros, érzékeny bőr, hidegrázás. (Levertség, beesett szemek, stb… Nem voltam jó bőrben.)

Urológia » ++++ (4), » sumamed, 2-3 nap múlva enyhültek a tüneteim.

2-3 hét múlva ismét húgycsőégés, állandósult tünet: általános rossz közérzet.

Vizelet negatív, de azért kaptam savulint, ami szintén átmenetileg segített. Tenyésztés vizeletből: negatív. További urológiai teendő nincs.

A folytatás: húgycsőégés folyamatos, főleg vizelés után. Fájó, érzéketlenebb pénisz, bőr mintha hegesedne, makk tövében csúnyán piros. Erősebb testszag és az átlagosnál kellemetlenebb szagú vizelet, melynek színét normálisnak mondanám, reggel sem túl sötét, azonban gyakori: napi 6-10 alkalommal járok.

Kb. 6 hónapja: Újabb és újabb szövődmények: prosztatitisz (már krónikus), székelés után sűrűn viszketés, időnként anyagcsere zavarok, jobb bordaív alatt folyamatos, de változó intenzitású fájdalom, fájdalom a háton jobb oldalt, szinte folyamatos fejfájás.

Az ereim mintha szűkülnének és sokkal világosabbak. Előfordult nyirokcsomó duzzanat comb környékén, máskor manduláknál, néhány alkalommal szürke volt a fülzsírom (csak bal fülben) és a székletem.

Legújabb tüneteim: kb. 1,5 hónapja bokánál első nap nagyon intenzív izületi fájdalom, csúnya hajszálerek (soha nem volt jellemző), szinte alig tudtam járni, majd “normalizálódott” és közben kiterjedt a többi végtagra, térdekre, stb… is, már “minden” izületem fáj. Ezt kíséri folyamatos, nem szűnő hányinger.

Hepatitis szűrés negatív.

Kérem segítsen, hogy pontosan hova forduljak és miket nézessek meg.

Ön milyen vírusra vagy baktériumra gyanakszik?

Köszönöm megtisztelő figyelmét és remélem tud valamennyit segíteni, teljesen tanácstalan vagyok.

Zoli

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 04. 12:40

Tünetei alapján felmerül egy nem teljesen kikezelt, nemi úton terjedő bakteriális fertőzés. Olyan bőr-és nemi gyógyászatra kellene mennie, ahol lehetőség van mikrobiológiai vizsgálatok, tenyésztések elvégzésére.

Norbert 2016. 04. 22. 18:40

Tisztelt Doktornő!

Számos kérdéssel fordulnék Önhöz!

23 éves heteroszexuális férfi vagyok. Januárban másodlagos vérbajjal diagnosztizáltak. RPR hígításos teszt csak az 1:128-nál lett negatív. Bőrkiütések voltak a nemi szervemnél, az egész felső testemen, karomon és tenyeremen helyenként illetve a nyelvemen. Ezek 3-4 nap múltán váratlanul eltűntek. Az elsődleges lues szakaszra jellemző fájdalmatlan sánker sem szájban sem nemi szervnél nem volt. Akkortájt történt egy körülmetélés is teljes fitymaeltávolítással.

Akkor még mit sem sejtettem csak közben influenzás is lettem és akkor kezdtem gyanakodni a betegség elhúzódására.

Rettenetesen fájt a fejem és csillapíthatatlan erős torokfájásom volt amire nem használt semmi sem. Koncentrációs zavarok jelentkeztek és a térdeim folyton ropogtak, ami korábban nem volt jellemző. Éjszakai erős izzadás, úgy hogy párnahuzatot is kellett cserélni és jártányi erőm sem volt.

Végeztettem Elisa Determine gyorstesztet HIV negatív, LUES reaktív lett.

Történt egy másik helyen még egy ELISA normál teszt ott HIV-re reaktív és PRP teszt LUES-re pozitív eredményt mutatott. A PRP hígításos teszt csak 1:128-nál lett negatív. Ekkor voltam erősen influenzás is. Ez már rossz omen volt, teljesen beletörődtem, hogy HIV fertőzött vagyok... Ezt a meglévő vért továbbküldték megerősítésre. Közben a egy hét eltéréssel 2x kaptam mindkét farpofámba Benzilpenicillint.

Rá két hétre megtörtént HIV verifikáció ami negatív eredménnyel szolgált.

Rá egy hónapra voltam kontrollon ahol azt mondták minden rendben.

Pár napja elmentem anonim szűrésre is ott is negatív lett a HIV teszt.

Kérdésem mitől lett téves reaktív a 2. ELISA teszt? Az influenza okozhatta? Vagy bezavarhatott a képbe az elszaporodott szifilisz? Számos portált átböngésztem és ilyen téves reaktív eredmény kevesebb mint 1% gyakorisággal fordul elő. Csak mindkét ELISA teszt 98-99% pontosságot ad és nem tudtam felfogni mitől adhatott reaktív eredményt.

Minden teszt elvégzése fél év után történt.

A másik kérdésem, hogy ahol voltak a kiütések egy-két folt még mindig látható. Főleg zuhanyzás után vehető észre. Egy kis halványbarna folt látható a hasamnál illetve 2 erősen barna kicsi folt a karomnál a hónaljhoz közel. Aggódom, hogy esetleg nem teljesen sikerült eltávolítani a baktériumot a szervezetemből. Ezek mikor fognak teljesen eltűnni?

Azóta semmi nemű érintkezés nem történt sem szexuális sem csók.

A Hímvesszőm ép, de egy hónapja a makkhoz közeli vékony belső lemezen látható egy élénkpiros durván 1x1 cm nagyságú kör alakú folt. Nem viszket, nem levedzik nem fáj. Olykor hámlik. De mégis zavarv mitől lehet? Esetleg gombás vagy más bakteriális fertőzés? Esetleg hozzáérhetett a wc deszkához és az okozhatott némi bajt ott? A péniszen sehol máshol nem látható ez, sem másutt.

Kérdésem még, hogy a későbbiek folyamán munka szempontjából részesülhetek negatív megkülönböztetésben azáltal, hogy szifilisz fertőzésen estem át?

Az antitestek meddig mutathatóak ki a vérből és miért nem képes a test saját maga legyőzni a baktériumot ha már antitestet termel? Sajnos erre sem találtam választ pedig nemzetközi oldalakat is átböngésztem.

Köszönöm, hogy végigolvasta a levelemet és várom a visszajelzését!

Üdvözlettel:

Norbert

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 04. 13:12

A syphilises fertőzés gondozása minimum 1 évig, de általában 2 évig tart. Hogy a kezelés sikeres volt-e, azt a laboratóriumi érkékek változásából látha az orvos. Ez alapján ki tud adni Önnek olyan papírt, hogy a fertőzése meggyógyult, tehát negatív megkülönböztetés nem érheti emiatt.
A leírt bőrtünetekről vizsgálat nélkül nem tudok sajnos nyilatkozni.
Az álpozitív HIV szűrőteszt nem olyan ritka, mint ahogyan olvasta. Számos oka lehet, amennyiben a megerősítő vizsgálata negatív, ezzel érdemben nem érdemes foglalkozni, biztosan úgysem lehet kimutatni mi volt az ok.
A syphilis az esetek többségében meggyógyul, úgy ahogy írta, ellenanyagok képződnek és a kórokozó elpusztul. Az a baj, hogy nem minden esetben, így egy felfedezett fertőzés esetén mindenki kezelésben részesül, hogy a súlyos, akár halálos kimenetelű szövődményeknek ne legyen esélyük kialakulni.

Katalin 2016. 04. 21. 14:39

Üdvözlöm!

Nagyon kétségbe vagyok esve...Tavaly nyáron bányaton voltunk fürdeni és a férjem szemölcsök kapott el,orvoshoz mentünk,de nem egyből, mert nem láttuk először, amikor a hîmvesszőn élő jött,egyből orvoshoz fordultunk és elégették,nem ment vissza, így nem kapott rá semmit! Gondoltuk így vége...de karácsony előtt,nekem egyik hétről a másikra nagyon sok elő jött a szemérem ajaknál!

Egyből a nőgyógyászomhoz fordultam, ugyan is kisbabát szeretnénk és ,hogy fokozza pajzsmirigy alulműködéssel szenvedek (11,9)volt legutóbb, ecsetelessel oldottuk meg... Másodjára is ecsetelték(Lapiszal) ,de csináltattam HPV virusra tesztet,és az eredmény:

Chlamydia trachomatis DNS negatív

Neisseria gonorrhoeae DNS negatív

Ureaplasma DNS negatív

Mycoplasma genitalium DNS negatív

A minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgálat alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmaz! Szó szerint másoltam le Önnek mindent!

Most kedden második alkalommal égetésen voltam,de most kisebbek voltak mint azelőtt, így irtak fel Condyline 5 mg oldatot,hogy itthon ecseteljem,ha újra kijönne, úgy hogy ilyen kicsi!

Szegênyebbek vagyunk, és az oltásról is nagyon sok rosszat hallottam, mint jót!!

Kérem, Segítsen!!!!Lelkileg, nagyon rosszul vagyok!!! :(

Várom a válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 04. 21. 17:15

A HPV vírusa daganatot nem okoz, ettől nem kell tartson, a baba vállalást nem befolyásolja, próbálkozhatnak. A szemölcsöket kezelni kell, aztán pedig az immunrendszere eltünteti a vírust. Ne essen kétségbe, ugyan ez egy kellemetlen állapot, de nem veszélyes.

GAbriella 2016. 04. 21. 00:18

 

Üdvözlöm! Barátom Borrelia betegségben szenved ez most derült ki. A vére pozitív. 2 éve vagyunk együtt. Kérdésem, hogy szexuális úton elkaphattam e ezt én is, vagy bármilyen egyéb úton? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 04. 21. 17:18

A Lyme kór, amennyire tudjuk, nem terjed nemi úton. Ha biztos szeretne lenni benne, hogy Ön nem fertőződött, egy egyszerű vérvételből, szerológiai teszttel meg lehet vizsgálni.

Krisztina 2016. 04. 20. 16:20

Kedves Doktornő!

Tisztelt Dèkány Krisztina!

Válasz érkezett a korábbi kérdésére!

Kérdése:

41 èves Nő vagyok ès lassan 2 ève kezdődött a problèmám torokfájással nyáron megfúj egy kis szellő vagy vègig megyek a padlòn mezitláb akár zokniban ès rögtön torokfájásom van. Nyáron is van hogy sálat kell hordanom mert hidegre megfájdul a torkom ezt cataflam v-vel tudom csillapìtani a nyári hònapokban, de az őszi tèli hònapokban ez csak fokozòdott torokfájás megfázás ès aztán 3-4 hèt betegsèg van belőle alsù-felsőlègùti.De mindig torokfájással kezdődik.Most ott tartok , hogy novembertől visszaeső beteg vagyok.  március elejètől már 6-dik hete egyhuzamban beteg voltam  torokgyulladás arcüreg-homloküreggyulladás egyik antibiotikumot kaptam a másik után most már jobban vagyok de a torkom mèg mindig fáj. Voltam  egy pàr fül-orr-gègèsz szakorvosnál is sosem láttak semmi eltèrő változást Az lenne a kèrdèsem, hogy a Nisseria Gonorhea okozhatja ezeket a problèmákat , gondolhatok erre? A volt párom elèg kicsapongò èletet èl a sex mindig òvszerben törtènt de az orális òvszer nèlkûl.

Köszönettel

Krisztina

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 04. 21. 17:20

Nem valószínű, hogy a Neisseria baktérium okozza a problémáját, minden esetre meg lehet vizsgálni. A torokváladékból történik a mintavétel a kórokozó kimutatására, és akkor biztosan tudni fogja.

Istvan 2016. 04. 18. 00:20

 

Tisztelt Doktorno ! Ez ev januar vegen volt egy feletlotlen nemi kapcsolatom egy lannyal, ra par napra ego csipos erzest ereztem.a makkomon egy ket nap muva elmult, egy het mulva au agyokomnal megjelent egy kis keles szeruseg fucidinnel kezeltem 3 nap alatt elmult, 12 napra az esemeny utan alhasi fajdalmat, herek duzzanatat , csipo erzest a hugycsobe eszleltem, 14 napon elmentem szuresre a Szt. Laszloba Elisa hiv1/2 ag-ab biomerierux, rpr/tpha szifilisz negativ. A tuneteim tovabbra is hullamzoan elojottek, elmentem borgyogyaszhoz nem talat semmi rendkivulit rajtam , 49 napon csinaltattam sdt szurest, hiv,szifilisz, hepa.c, chamydia, gonorrea, soor, trichonomas mind negativ csak sok vegyes bakteriumot talaltak. Tuneteim azota 9 het ota sulyosbodtak, izomfajdalom, mandula duzzanat, bizserges, hamfoszlas szamon belul, nyelvemen oldalt hatul egy gyuladas orvos harapasnak diagnoztizalta. Kerdesem most vagyok a 12 hetben van negy hiv es negy szifilisz negativ tesztem, mennyire megbizhato? Foleg a szifilisz miatt aggodom 10- heten negativ volt. Valaszat elore is koszonom. Udvozlettel: Ni

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 04. 21. 17:27

A HIV és szifilisz szűrő tesztek teljesen megbízhatók. Ha 9-12 héttel az esemény után negatívak a leletei, akkor nem fertőződött.

Tamas 2016. 04. 13. 10:08

Kedves Doktorno.

40 eves vagyok,es 22 evvel ezelott voltam szifiliszes, amit penicilinnel kezeltek.

Az lenne a kerdesem , hogy szeretnek vert adni es ennyi ev utan kimutathato e a verbol hogy voltam szifilisz fertozott.?

Valaszat elore is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 05. 04. 13:14

Nem valószínű, de biztosan ezt akkor lehet tudni, ha elvégezteti a vizsgálatot. Bármelyik bőr-és nemibeteg gondozóban kérheti, térítés mentesen.

Anikó 2016. 04. 07. 03:05

Tisztelt Doktornő!

30 hetes kismama vagyok, és kb. 1hete megjelent az ajkamon egy seb. Nem vérzik és úgy néz ki mintha egy repedés lenne, Elég lassan gyógyul, szélei fehéresek közepe pedig piros. Ezen kívül a bal oldali mandulám meg van nagyobbodva. Az első trimeszterben volt szifilisz szűrésem ami negatív lett, de a párom megcsalt amiről tudomást szereztem. Lehetséges, hogy baj van és kihez forduljak mert nagyon aggódom a baba miatt?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 04. 21. 17:29

Bőrgyógyászatra menjen, ahol megvizsgálják a bőrtüneteit, és elvégzik a szükséges szerológiai vizsgálatokat is.

Zsuzsa 2016. 03. 21. 11:57

Tisztelt Doktornő!

kb. 10 évvel ezelőtt kaptam Pimafucin nevű kúpot, mert csak ez használt a hüvelyégésemre és most megint előjött, mivel megszűntték ezt a gyógyszert és bármit ír fel a nőgyógyászom semmi nem használ.

Tudna e ajánlani ehhez hasonló készítményt

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 24. 15:39

Ez egy gomba elleni készítmény, számos más, hasonló kapható a patikában. Ha egyik sem segít, akkor érdemes lenne megvizsgáltatni magát, lehet hogy most nem gomba okozza a panaszokat, hanem elszaporodó baktériumok, allergia, stb.

László 2016. 03. 15. 21:29

Kedves doktornő!

Tavaly augusztusban észrevettem pár pici szemölcsöt a péniszemen, rögtön orvoshoz is mentem vele és lefagyasztották. 3x1 Isoprinosinet írt fel az orvos két hétre és C vitamint. Három hét után mentem felülvizsgálatra, akkor láttam még pár gyanús pöttyöt a fitymán, azokat is fogyasztotta és ezután minden rendben volt egészen mostanáig.. több mint 6 hónapig nem volt tünetem, örültem is neki, hogy talán megszabadultam tőle, de nem..

A makkomon vettem észre egy piros pöttyöt ami nagyon gyorsan egy folt képződött.. ekkor vizsgálodtam komolyabban nagyítóval is és újból gyanúsnak tűnt valami a peniszem törzsén. Orvoshoz mentem és azt mondta, hogy az folt is egy laposszemölcs és fagyasztotta a többi gyanús dologgal együtt.. 3x2 isoprinosinet írt fel két hétre és aldara krémet a hegekre. Három hét múlva kontról, ami mostmár csak kettő, de ugy látom, hogy újak is lettek..

isoprinosine kezelés alatt jöhetnek újak? aldarával is kenem..

megvilágítom és kicsi fényes foltokat látok a fityma bőrén... lehet az aldara kezelés miatt egyéb is a bőrön ami annak tűnik? Aggaszt nagyon, hogy ennyi idő után ilyen drasztikusan lépett fel. :(

Dohányzom, ez mennyire befolyásolja?

Egy új kapcsolat elé nézek, mit kell tudnom erről a betegségről? Ha nincsenek kint szemölcsök akkor is fertőz?

Meggyógyul?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 16. 16:34

Az, hogy a penisen valamilyen foltot, kiemelkedő eltérést lát, még nem jelenti azt, hogy az biztosan vírusos szemölcs. Érdemes lenne HPV vizsgálatot kérnie, így kiderül van-e HPV fertőzése, és ezen belül milyen típus. Ezt követően lehet a kérdéseire válaszolni.

Krisztián 2016. 03. 13. 18:27

Üdvözlöm! A 2016-03-09 14:42-es levelemet pontosítanám.

2015 decemberében szűrővizsgálaton vettem részt (hív vírus,többféle hepatitisz,szifilisz) amit a házi orvosommal megbeszéltem személyesen.(leleteim negatívak lettek)Egyrészt azért vettem részt ezen,hogy tudjam minden rendben,másrészt mert a vizsgálat előtt már nem tudom pontosan,de szerintem évek teltek el,voltam egy prostituáltal aki nekem oral szexet csinált gumi nélkül.én megvoltam győződve arról,hogy orális szex utján nem lehet komolyabb nemi betegséget elkapni,de utána olvastam és sajnos benne lehet a pakliban.na már most az oral szex után kijött egy pattanás a hímvesszőm külső felületén(a külső bőrfelületen)ami piros volt,mintha kicsit gennyes lett volna,vagy valami váladék jött ki belőle mikor kinyomtam.szerintem az oral szex miatt jött ki ami kb.egy hét múlva el is múlt és nem is jött ki újból.mint említettem a leleteim negatívak,de ez a pattanás bosszant,hogy mi lehetett.kell-e erre még valami vizsgálat?

A szűrővizsgálat óta semmilyen formában nem szexeltem senkivel.

Üdvözlettel.

Krisztián

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:17

Kedves Krisztián!

Olyan tünetről nehéz nyilatkozni, ami évekkel ezelőtt látszott, és azóta nem jelentkezett.
Ha biztosan szeretné tudni, hogy nincs semmi betegsége, érdemes a szűrővizsgálatokat elvégeztetnie.

A. J. 2016. 03. 09. 02:30

Kedves Doktornő!

Nemrég csináltattam egy nemi betegséf vizsgálatot. Minden érték negatív lett kivéve a Herpesz Szimplex 1 IgG/ELISA érték lett pozítív 61,9 értékkel és azzal a megjegyzéssel, hogy "Primer HSV1 fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest".

Az lenne a kérdésem, hogy a fent leírt értékek mit jelentenek, elkaptam-e valamit és ha igen akkor mik a teendők.

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:19

Az eredmény azt jelenti, hogy Ön valamikor élete során átesett herpesz vírus fertőzésen. Ez lehetett ajak herpesz, akár gyerekkorban.

Fanni 2016. 03. 01. 20:27

Kedves Doktornő!

Lassan 1,5 éve erős hüvely folyással kezeltek folyamatosan. 2 kapcsolatom volt ezalatt. Több orvos, több féle kúpot írt fel, de nem használtak. Majd most 1 hónapja, egymás után 2 nap kihagyással 2x felfázásos panaszaim voltak. Mind 2x antibiotikummal kezeltek. Majd újból nőgyógyászhoz fordultam. Megcsinálta az STD vizsgálatot, amiből kiderült hogy az atopobium vaginae dns pozitív lett. Párommal előtte 1x voltunk együtt óvszer nélkül. Azóta én Klion 250 mg 20 dbos antibiotikumot szedtem és macmiror kúpot használtam, most újabb antibiotikumos kezelés alatt vagyok. Szeretném megkérdezni hogy a párom elkaphatta-e tőlem a kezelés előtt, illetve ha igen akkor őt hogy lehet kezelni?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:22

A fent leírt kórokozó nem teljesen magyarázza a panaszait, és az sem világos, miért kapott második antibiotikumot. Javasolom, hogy mielőtt a partnerét is kezelésbe veszik, együtt konzultáljanak STD szakemberrel.

Brigitta 2016. 02. 29. 16:00

Kedves Doktornő!

Egy kis segítségre lenne szükségem. 1-2 hónapja vettem észre hogy a nemi szervemen van valami bőrkinövés, utána olvastam, hogy mi lehet ez? Elvileg nemi szervi szemölcs lehet, legalábbis az ott leírtak alapján. Nem tudtam még elmenni vele nőgyógyászhoz sajnos. Jelenleg külfödön élek és csak egy hónap múlva jutok haza. Azt láttam hogy ezt valami HPV vírus okozhatja. Ennek lehetnek valami mellék szővödményei ha nem jutok el időben orvoshoz? Jelenleg párkapcsolatban élek, de amióta észrevettem ezeket a szemölcsöket azóta max egyszer kétszer voltunk együtt, attól függetlenül Ő is elkaphatta tőlem? Bár neki nincsenek semmilyen tünetei.

Válaszát előre is köszönöm, Brigi89

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:24

Egyelőre nem tudjuk, mi az, amit Ön észre vett. Ha nem kezeli, terjedhet, és a párját is megfertőzheti, ha valóban HPV fertőzésről van szó. Mutassa meg szakembernek, ha teheti.

Attila 2016. 02. 26. 21:38

Tisztelt Dr. Szandányi Réka úrnő!

Kérdésem egyszerű. Több mint 30 évi házasságom felbomlása után alkalmi kapcsolataim vannak. Többségében az aktus óvszerrel történik, de szeretném félévente teljes körűen kivizsgáltatni magam.

Kérdéseim: ') Milyen gyakorisággal érdemes std vizsgálaton részt venni? Hol lehet ilyen vizsgálatot végeztetni tb terhére, amennyiben ilyen nem szerepel a térítés mentes ellátásban, akkor hol tudom elvégeztetni ezt a vizsgálatokat, és ezek anyagi vonzata hogyan alakul.

Válaszát megköszönve, tisztelettel? Semegi Attila

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:29

Kedves Attila! Az állami rendelőkben kerületenként ill. rendelőnként változik, hogy mely vizsgálatokat tudják TB finanszírozottan elvégezni, ezt meg kell kérdezni, mikor időpontot egyeztet. Arra vonatkozóan, hogy mit érdemes vizsgáltatni, talál információkat itt, az std.hu oldalon. Több olyan magánrendelő is van, ami STD betegségekre specializálódott, az interneten megtalálja a honlapokat, ahol az árak is fel vannak tüntetve.

Fanni 2016. 02. 19. 13:24

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyibe kerül egy STD szűrés, és hol vegeznek ilyen vizsgálatot?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:31

Így általánosságban nem lehet válaszolni a kérdésére, ahány rendelő, annyi különböző áron dolgoznak. Alapvetően olyan rendelőbe kellene eljutni, ahol STD-re specializálódott szakemberek vannak. A nőgyógyászát is megkérdezheti, mely laboratóriumi vizsgálatot tudja elvégeztetni, néhány helyen ott is megoldható.

Annamária 2016. 02. 16. 23:35

Kedves Doktornő!

A mai napon nőgyógyászati vizsgálaton voltam, ahol kiderült genitális szemölcsöm van egy darab. Tegnap fedeztem fel és ma el is mentem nőgyógyászatra. Az orvos csak kívül vizsgált meg, belső vizsgálat vagy rákkenet vétel nem volt. Receptre kaptam kenőcsöt és ecsetelőt, azt mondta, hogy ha 1 hét múlva nem múlik el, menjek vissza hozzá. 36 éves vagyok 8 éve monogám kapcsolatban élek. Kérdésem, hogy keressek-e fel másik orvost, illetve azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben is indokolt-e az SDT szűrés. Ha igen akkor hova lehet elmenni itt Budapesten. Még nincs gyermekem, de szeretnék, ez a diagnózis viszont megrémített. Válaszát előre is köszönöm, Annamária

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 12:57

Ne rémüljön meg, nincs baj.
Rákszűrés akkor kell, ha esedékes, a korábbi eredményén biztosan fel van tüntetve, mikor javasolt a kontroll.
A szemölcstől teljesen függetlenül, gyermekvállalás előtt érdemes az STD teszteket elvégeztetni.
Nyugodtan beszélje meg az orvosával az aggályait, illetve azt is, hogy nála mely STD vizsgálatokat tudja elvégeztetni. Ha a nőgyógyásznál nincs erre mód, akkor a lakhelyéhez legközelebbi bőrgyógyászaton, vagy magán bőr-és nemi beteg rendelőben érdeklődjön.

Krupánszki 2016. 02. 15. 22:12

Tisztelt Doktornő!

Tanácsot szeretnék Öntől kérni. Panaszom már kicsivel több mint egy éve áll fent, 3 bőrgyógyásznál fordultam meg, de nem került pont a problémámra.

Bár nem most kezdődött az egész, így nem emlékszem mindenre, de igyekszem részletesen leírni.

Panaszom megjelenése idején uszodába jártam, ezt azért említem meg, hogy akár ott is össze szedhettem valamit.? Illetve volt egy szexuális kapcsolatom is (nem használtam óvszert).

Pár nappal később a fitymaféknél kissé égő érzésem volt, fitymám kissé begyulladt, nem tudtam mire vélni, a lényeg, hogy urológushoz mentem, de a vizeletembe nem találtak semmit. Közbe Canesten krémet kezdtem el használni, de nem javult a tünetem, így bőrgyógyászhoz mentem aki burov kenőcsöt ajánlott, ezt elkezdtem használni, de továbbra is fent állt a panaszom. Ezután vissza mentem az orvoshoz, akkor kaptam egy szteroidos gyulladáscsökkentő és gombaölő kenőcsöt, de az se oldotta meg a panaszomat, ezután elmentem egy maszek bőrgyógyászhoz, ő száraz bőrre gondolt így felírt nekem egy hidratáló krémet illetve a burov krémet használjam mellette. Gyulladás végülis eltűnt, de az irritált érzés meg maradt.. A lényeg hogy ekkor észre vettem, hogy egy kis enyhén piros kis "csaláncsípésszerű" dudor volt a nemi szervemen amikor hátrahúztam a fitymámat, így egy másik bőrgyógyászhoz mentem, aki a húgycsövemből vett mintát de az negatív lett, a kis dudorra meg nem tudott mit mondani. Az érdekes az volt benne, hogy valamikor látszódott valamikor kevésbé. Ezek után kerültem a kenőcsöket, és lassan de elmúlt a csípő, irritált érzés ... egy valami viszont meg maradt, az a dudor, viszont több lett belőle a péniszem azon részén (nem szorosan vannak egymáshoz). Ezeknek a színe megegyezik a bőröm színével. A gondom az, hogy most már a makkom azon részén is található 4-5 darab, amik mikor jobban mikor alig láthatóak. Tudom kissé össze-visszára sikerült a leírásom, de végre a végére szeretnék járni, hogy kizárhassam, hogy pl. szemölcsök lennének e ezek a kis dudorok.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 13:24

Azt, hogy mi az, ami Önt zavarja, főként, hogy HPV eredetű-e, elég nehéz megmondani vizsgálat nélkül. Van lehetőség HPV labor teszt elvégzésére, a bőrtünetet pedig mutassa meg STD-ben jártas bőrgyógyásznak, így lehet diagnózishoz jutni.

Sándor 2016. 02. 12. 19:47

Kedves Doktornő!

A Herpes vírusokról szeretnék kérdezni:

Olvastam több helyen, hogy teljesen tünetmentesen is lehet hordozó valaki, illetve, hogy az ajakherpesz vírusa is okozhat tünetet a nemi szerveken, illetve fordítva is igaz ez.

Nem volt még barátnőm (+szűz vagyok), és félek, hogy a lány, akivel most alakul egy kapcsolat, tudtomon kívül elkap tőlem valami lappangó betegséget (sok helyen írják, hogy a herpesz vírus az emberek 85-95%-ában bent van gyermekkor óta)

Érdeklődni szeretnék, hogy lenne-e értelme elmennem szűrésre, vagy hogy egyáltalán bizonyítana-e valamit a Herpesz Elisa teszt amit a vérből végeznek, mivel most én úgy értelmezem, hogy valaki a tudtán kívül is hordozhatja a HSV1-et és 2-t is szexuális kapcsolat nélkül is, továbbá ha pozitív a teszteredmény, akkor meg tudják mondani, hogy a test melyik területét érinti a fertőzés?

Semmilyen tünetem nem volt soha, de van bennem egyfajta félelem, mivel túl sok ellentmondást olvastam a betegséggel kapcsolatban...

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 13:42

Az ELISA tesztnek azért van értelme, mert ha negatív, akkor Ön nyugodt lehet, nem hordozza a vírust.
Ha pozitív, ekkor annyit tehet, hogy amennyiben herpeses tünetei jelennek meg, kerüli a nemi érintkezést. Ennél hatékonyabb megelőzése az átvitelnek nem létezik.

Gábor 2016. 02. 11. 16:49

Kedves Dr. Szandányi Réka doktornő!

Szeretném megtudni öntől, hogy milyen szűréseket szükséges végeztetnem, ha volt egy kétes nemi kapcsolatom. Szeretném még kérdezni, hogy a synlab eredményei megbízhatók-e illetve, hogy mely paneljeit érdemes megcsinaltatni.. ?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 13:46

Ha csak annyit tudunk, hogy volt egy kétes kapcsolat, akkor minden tesztet érdemes elvégeztetni, ami elérhető. Nem panelekben gondolkodnék, hanem egyénre szabottan, az Ön panaszainak, kórtörténetének megfelelő teszteket választanám ki, ez ügyben először érdemes egy konzultációt kérni. Ez ugyan plusz idő (és költség is lehet), de hosszú távon mégis ez éri meg.

Péter 2016. 02. 09. 00:44

Tisztelt doktornő,

Heteroszexuális vagyok, de az egyik nap eleget tettem a kíváncsiságomnak és ki szerettem volna próbálni egy férfival. A férfi számomra ismeretlen volt, több kérdést feltettem neki. Látszott rajta , hogy ápolt és igényes , azonban kicsit féltem , de a betegségekre nemmel válaszolt. Igazából orális szex történt csak, de mindössze maximum 1 perc lehetett, mert utána rájöttem , hogy semmi vonzalom , ez nekem nem jó és csak a nőket szeretem. Nem került spermium a számba, mindössze egy kis előváladékot élveztem , amiről olvastam, hogy nyomokban tartalmazhat spermiumot (25 év körüli volt). Anális behatolás nem történt , mindössze csak orálisan került hozzá a nyíláshoz. Körülbelül 1-1,5 hónapja történhetett az eset , nem jelentkeztek tünetek amelyekről olvastam ( láz, végtagfájdalom , nyirokcsomó megnagyobbodás, kiütések.). Elkaphattam a HIV-et és ezzel együtt az AIDSet? A péniszét biztosan nem sértettem meg, mivel nagyon óvatosan próbálkoztam és nem értem hozzá kicsit sem a fogammal , valamint a számban sem érzékeltem semmi féle sérülést. Megfogadtam, hogy ezentúl minden esetben jobban oda fogok figyelni.

Érdemes elmenni egy HIV tesztre vagy ezeket leírván nem lehet problémám?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 12:43

Akármennyire alaposan vizsgáljuk is a körülményeket, csak akkor lehet egészen nyugodt, ha megcsináltatja a tesztet. Mivel másfél hónapja történt, már túl van az ablak perióduson, tehát egy teljesen megbízható eredményt fog kézhez kapni.

Tímea 2016. 02. 04. 20:43

Tisztelt Doktornő.

Olyan próblémám lenne, voltam STD vizsgálaton, három nappal a vizsgálat előtt még használtam hüvelykúpot, befolyásolhatta a hüvelykúp a levett kenet eredményét? Esetleg ál eredmény is születhet ebben az esetben. Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 12:51

Amennyiben fertőtlenítő hatású, gomba ill. baktérium elleni kúpot használt, úgy az eredménye lehet ál-negatív.

Norbert 2016. 01. 26. 17:33

Tisztelt Doktornő!

Esetem a következő. Sajnos belekeveredtem egy erotikus masszázs utáni orális aktusba, ami kb 20 mp-ig tartott, majd szóltam hogy óvszer nélkül ne így kézzel fejezte be, az általa biztosított törölközőtvel tisztított le.

Ez 4 napja történt és miután még mindig külföldön vagyok, így elmentem itt orvoshoz. Kértem STD szűrést, de szerintem sem nem kaptam teljeskörű kezelést sem nem vagyok biztos hogy az alábbi vizsgálatok elvégzésének volt értelme:

HBs Ag

VDRL

Anti HVC

HIV

illetve vizeletmintát is vettek. Minden negatív.

Ezeknek az eredményéknek van 4 nap után jelentőségük? Megnyugodhatom? Az itteni orvossal nem tudtam ezügyben zöldágra vergődni. Amúgy semmilyen tünetem nincsen szerencsére. Az esete Thaiföldön történt. Gondoltam a helyi szakrendelőkben felkészültebbek.

Ezen felül a doktorúr a következőket írta fel:

Lamivir 150mg, antivir 300mg tablettákat írt fel HIV megelőzés címén.

Azt mondta hogy 50%al megelőzhető a HIV kialakulása ha esetleg mégis elkaptam ha beszedem az egy heti adagot. Viszont így otthon már normál szűrésre már nem mehetek el, hiszen ezek gondolom zavarják a vizsgálati eredményeket...

Kisé összezarvart az itteni orvos, illetve a különböző oldalon olvasottak.

Előre is köszönöm válaszát tanácsát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 12:56

4 nap után a fenti tesztek nem adnak megbízható eredményt. A HIV fertőzés kezelésére Magyarországon más a protokoll, így erre nem tudok válaszolni. Nem is ezeket a kórokozókat keresném elsősorban, hanem azokat, melyek oralis szex útján átvihetők, pl a gonorrhoea. Ezekre a kórokozókra már most elvégeztetheti a tesztet, kérdezze meg a bőr-és nemi beteg gondozóban, hogy van-e laboratóriumi háttér hozzá.

<12...32...3435>