László 2015. 08. 26. 20:01

 

Tisztelt Doktornő! Június 29.-én orálisan kielégítettek és nyálcsere is történt. Pár napra rá torokgyulladásom lett és orvoshoz fordultam. Phenoxymethylpenicilin-t írt fel, napi 3 darabot szedtem be. Július 2.-től július 8.-ig. Augusztus 17.-én (6 héttel az antibiotikum abbahagyása után) RPR tesztet csináltattam, ami negatív lett. Tüneteim nincsenek. Olvastam, hogy az antibiotikumok szedése után hamis negatív eredmény születhet. Újra csináltassam meg a tesztet vagy megnyugodhatok? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:20

Két hónappal az aktus után elvégzett vizsgálat negatív eredménye esetén nyugodt lehet, amennyiben megbízható laborban történt a teszt, és arról írásos leletet kapott.

móni 2015. 08. 19. 00:10

 

Kedves Réka! 2 hónapja voltam rákszűrésen melynek eredménye P1-es lett. A szűrőlap hpv illetve semmilyen fertőzés, vírus jelenlétét nem mutatja(legalábbis gondolom ha fel van tüntetve de nincs x-ve akkor is vizsgálták). A problémám hogy a gát illetve ánusz környékén 4-5 db kisebb,testszínű szemölcs-szerűségem van. A nőgyógyásznak akkor nem jeleztem mivel semmilyen tünetem nem volt viszont most már érzékenyek.Évek óta stabil párkapcsolatban élek. A kérdésem az lenne,hogy ismét menjek a nőgyógyászatra vagy valamilyen alternatív megoldással kezelhetem a problémát? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:24

Egyik sem, forduljon bőrgyógyászhoz, ahol a diagnózis felállítása után a megfelelő kezelést is megkaphatja. Elképzelhető, hogy nem HPV-je van, hanem fibrómák, ezeket is el lehet távolítani ha kéri.

Csaba 2015. 08. 18. 20:18

Kedves Doktornő!

Azért írok magának, mert még tavaly 2014 augusztus közepén (aug 15.-én) Orálisan elégített ki egy roma prostituált Hajdúböszörménybe. Majd ezután egészen pontosan 33 nappal később szeptember 17.-én elmentem Debrecenbe a bőr-és nemi beteg gondozóba, ahol vért vettek tőlem. A vért Pestre a Synlab Budapest Diagnosztikai Központ Mikrobiológiai Laboratóriumába küldték el. 1 hét után meg is kaptam, a negatív eredményt. Azóta eltelt 12 hónap és a napokban olvastam valahol a neten, hogy az eredmény lehet fals negatív is. Fogalmam sincs, hogy ebben az intézményben mennyire számít korszerűnek ez az eredmény 1 hónap, vagyis 33 nap után, mert valahol 6-8 hetet írnak, illetve 3 hónap után a teszt megismétlését javasolják, de az én orvosom nem javasolt semmit! Akkor ezek szerint nem is kell megismételtetni? Az eredményben az az ijesztő, hogy bár negatív, még sem teljesen 0 értékek jöttek ki. Ez jelentheti azt, hogy esetleg fals negatív? Azóta egyébként senkivel sem létesítettem szexuális kapcsolatot, sőt egyenesen halálfélelmem van, hogy korai volt a tesztet, megcsináltatni nem egészen 1 hónappal az eset után. Az elmúlt 1 évben nem is mertem semmilyen kapcsolatot létesíteni lányokkal, már nem tudom mit tegyek. Egyáltalán ezek a tesztek képesek alig 1 hónap múltán egyértelműen negatív eredményt adni? A biztonság kedvéért leírom az eredményeim:

Hiv-1,2 antitest, Hiv-1 antigén/ ECLIA: 0,16 negatív

Treponema pallidum IgG/IgM/ELISA: 0,6 negatív

Treponama pallidum/ Syphilis RPR (Omega): - negatív

A legfontosabb kérdésem az volna, hogy ez abszolút megbízható negatív eredmény, vagy 33 nap után ez még korai volt, és meg kell ismételni?Ugye ez nem fals negatív eredmény? Miért nem 0 az ECLIA és az ELISA vizsgálatok eredménye? Ez azt jelenti, hogy bennem van a vírus, de még nem elég nagy számban? Már 2 hete szorongok és idegeskedek, hogy mit jelentenek ezek az értékek. Nyugtasson meg, hogy ugye ezek az adatok 100%-ban megbízhatóak! Sajnos a vizsgálatot végző központ honlapján nem talál egyértelmű magyarázatot a kérdéseimre :(

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:30

Az eredménye teljes mértékben megbízható. Az, hogy az antitest száma nem nulla, az nem rossz jel, az immun rendszer nagyon bonyolultan működik, és olyan antitstek is reakcióba léphetnek a reagenssel, melyek nem a szifilisz kórokozója ellen termelődtek. Ezt a jelenséget figyelembe veszik a tesztek kalibrálásakor, úgy hogy az eredmény tökéletesen elfogadható. Egyébként, ha aggódik, csináltasson még egy tesztet, háziorvosnál, bőr-és nemibeteg gondozókban ingyen van.

Léna 2015. 08. 17. 09:48

Üdvözlöm!

Olyan ügyben szeretném a segítségét kérni, hogy már 10 éve kialakult a nemi szervem és a combom közötti hajlatban egy szemölcs. Sima közönséges lógószemölcsnek látom, viszont borotválkozás során, sikerült kicsit elvágnom magam, ahol kialakult egy másik szemölcs, nem túl nagy, ez is inkább ilyen lógószemölcs formájú. Kicsit keményebb mint egy bőrdarab. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az esélye hogy hpv szemölcs alakult ki? Én arra gondoltam, hogy lehet hogy elvágtam, és ebből adódóan alakult ki egy ksi bőrkeményedés, ami az elvágott bőr darab. Mutattam a nőgyógyászomnak, amire azt a választ kaptam hogy ő nem hinné hogy hpv szemölcs! Kicsit tartok ettől ugyanis terhes vagyok és félek hogy megfertőzhetem a kisbabámat. Nem a végbél, illetve hugycső nyílásnál van! Általában ezek a szemölcsök ott alakulnak csak ki? köszönöm szépen a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:32

Nem érdemes találgatni, pláne ha várandós, keressen fel egy bőrgyógyászt, és választ fog kapni a kérdésére. Bármilyen eredetű a növedék, el lehet távolítani, ha akarja.

Csilla 2015. 08. 15. 07:57

 

Kedves Réka! Rákszűrésen voltam ahol BV-t állapítottak meg és a nőgyógyász felajánlott egy kezelést,ami tulajdonképpen Magyarországon még nincs forgalomban SPL7013gél vagy placebo, azt mondta ezt ő sem tudja melyiket kapnám. Kérdésem hogy veszélyes lehet ez rám nézve? Vagy nyugodtan belemehetek ebbe a kezelésbe? Ő azt mondta jók a tapasztalatok és nem fog visszatérni a BV és teljes kivizsgáláson is részt vehetek. Előre is köszönöm a választ,üdvözlettel:Csilla

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:34

Ha éppen nem várandós, akkor nyugodtan elvállalhatja a vizsgálatot. Szorosan követni fogják, és ha a végén nem gyógyul meg, nyilván megkapja a szokásos kezelést, reális veszélye ennek nincsen.

András 2015. 08. 13. 18:18

Kedves Doktornő!

nemi szervi szemolcsöt távolítottak el a péniszemről és herezacskómról, szám szerint hármat. Nagyon kicsik voltak, időben észleltük.

Emellett isoprinosinet írt fel az orvos 3x1

Van még egy gyanús kis valami a herezacskón, ami nem lett eltávolítva.

Kérdésem az lenne, hogy ettől a gyógyszertől el múlhat?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:36

Elmúlhat, de Ön is kezelheti otthon. Az ehhez szükséges készítmények recept kötelesek, vissza kell menni az orvoshoz feliratni.

István 2015. 08. 02. 23:40

Tisztelt Réka!

Van egy kis problémám és eléggé zavaró maga a tény, korábban ilyen nekem még nem volt

Azzal kezdeném, hogy több mint egy éve, tavaly tavasszal volt szexuális kapcsolatom, akkor is a barátnőmmel, akivel évek óta együtt voltunk. Azóta 2 alkalommal volt csók 2 randi alkalmával (ennek nem tudom van-e itt jelentősége), a lényeg, hogy nem élek ilyen téren kicsapongó életet.

Az előző hőhullám idején, 2 héttel ezelőtt tapasztaltam először azt, hogy minta lenne egy minimális színtelen folyás a hímvesszőből, de nem tudtam eldönteni, hogy az-e, mert ráadásul elég izzadékony is vagyok. Nem foglalkoztam vele, amíg pár nappal később, szintén nagy hőség volt és hosszú nadrágban kellett lennem, furcsa diszkomfort érzésem volt, mintha egy kisebb gyulladás, vagy enyhe égés éreznék a hímvesszőnél. El is mentem az ügyeletre, ennek most lesz 2 hete szerdán és megnyugtatott a doktornő, hogy valószínű a meleggel összefüggésben prosztata probléma, vagy valami bakteriális-gombás fertőzés juthatott be valószínű, de biztos ami biztos vettek keneteket egy hete szerdán, a bakteriálisnak szerdán, a nemi betegséggel kapcsolatosnak pedig következő szerdán lesz eredménye.

A meleg lecsengésével, ha volt is, a folyás szinte teljesen megszűnt, közben a gyulladást enyhén érzem, főleg ha meleg környezetbe kerül (zárt nadrág meleg időben pl.), de van, hogy szinte egy napig is semmi panasz. Semmi elváltozás nem látszik és semmi más panaszom nincs (se csípő vizelet, se semmi). Nyugtalanít a dolog, ezért kérdezem meg Önt is, remélem minimális a probléma. Nemi betegség, vagy csak a kórokozók miatti gyulladás állhat a háttérben? Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:41

A kérdésére válaszolni érdemben nemigen lehet. A húgycső folyás nem fiziológiás jelenség, ki kell vizsgálni. Ha a rutin baktérium tenyésztés mellett történtek vizsgálatok olyan baktériumokra, melyek speciálisan húgycsőgyulladást okoznak (pl. Chlamydia), akkor nincs oka nyugtalanságra.

Mariann 2015. 07. 22. 16:59

Tisztelt Doktornő!

Pár hete született gyermekem császármetszéssel condyloma miatt, amit a terhesség 36. hetében diagnosztizáltak. A szemölcsök azóta is megvannak, mert eddig a a TCA kezelés nem vezetett eredményre.Kérdésem többfelé is irányul. Egyrészt szeretnék választ kapni arra, hogy gyermekem bármilyen úton elkaphatja-e a fertőzést,és mire kell, hogy odafigyeljek,mert rettegek attól,hogy ő is megfertőződik. Aggódnom kell-e az miatt,ha azt a popsikenőcsöt használtuk nála,amit én is használtam szülés előtt intim tájékon szőrtelenítés után?(tégelyes,nem tubusos).Azt hozzáfűzném,hogy hüvelybemenetnél vannak a szemölcsök,tehát nem a szemölcsöknél kentem a krémmel. A szemölcsöket egyetlen orvos sem vette észre,pedig sokszor mentem vizsgálatokra, milyen következménye lett volna,ha nem szólok időben?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 22:01

A legfontosabb, hogy ne rettegjen. Nyilván félti a kisbabát, de az újszülöttek a HPV fertőzésből (ha elkapják egyátalán) kigyógyulnak. Elsőként azt tisztáznám, hogy Önnél mi a helyzet, milyen típusú a HPV fertőzése. A krémmel nem viszi át a vírust, a fertőzött területtel való közvetlen érintkezés fertőz, illetve átvitt hámsejtek (pl közös tölölközővel).

Szilárd 2015. 07. 21. 10:02

Tisztelt Doktornő!

A pénisz felett apró szemölcsök jelentkeztek és orvos csak aug 27re írt időpontot nekem, hosszútávú kapcsolatom van, akinek már volt lézeres eltávolítása régen. A szemölcseim 3 hete jelentek meg kb, azt szeretném kérdezni, hogy szokványos szemölcs eltávolító "Verrumal" nem alkalmazható-e? Legalább ideiglenesen, ha nem, akkor milyen megoldást tud javasolni? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 22:03

A Verrumal-t megpróbálhatja, de elsősorban nem erre való. Egyéb ecsetelők kaphatók a gyógyszertárban, de recept kötelesek, amik igazán hatékonyak.

Zsófia 2015. 07. 21. 09:22

Kedves Réka!

5 hónappal ezelőtt nemi szervi szemölcsöm volt, amelyet egy oldattal kezeltem is, el is múlt szerencsére (a nevére sajnos nem emlékszem, de 3 napig kellett napi 2-szer ecsetelni, majd 4 nap szünet, és ezt a kört háromszor megismételni). Úgy hallottam, hogy ugyan a tünetek, jelen esetben a szemölcsök, megszűnnek, azonban a vírus az ember szervezetében marad. Meddig? Csak akkor fertőz, ha jelen van a szemölcs is, vagy anélkül is? Amennyiben tünetmentes vagyok, élhetek óvszer nélkül szexuális életet, nem fertőzöm a partneremet? 2 hete csináltattam egy HPV tesztet, amely pozitív lett, de a kontrollra még sajnos várnom kell, így nem tudom még erről az orvossal beszélni. Elképzelhető, hogy emiatt a múltkori fertőzés miatt lett pozitív?

Segítségét előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 22:08

Ha szemölcse volt, akkor természetesen a HPV tesztje pozitív, és egy ideig a vírus még a bőrfelszínen lesz. Ebben az állapotban is fertőz, sajnos. Átlagosan kb 6 hónapig, de ez tág határok között változik.

endre 2015. 07. 19. 21:03

 

kb.10 éve egy rovid kapcsolat után égeto érzésem volt vizeléskor,amit elhanyagoltam,késobb alhasamban is,klamídia fertozesre gyanakszom,tarthat ez ilyen sokáig?késobb jártam urologushoz,tavaly a vizeletvizsgálat klamídiára negatív lett,a gyakori alhasi égeto érzés viszont nem szunt meg,sex után erosebb és a sex nehezebben is megy.Mit tegyek,kérem segítsenek.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 20. 19:56

Egy 10 éve tartó problémához ennyi információ alapján nehéz hozzászólni. Át kellene nézni az összes dokumentációt, például a Chlamydián kívül egyéb kórokozókat vizsgáltak-e? A panaszai alapján felmerül, hogy a prosztata érintettségéről van szó, ez esetben prosztata váladékot, esetleg ejakulátumot is érdemes lenne tenyészteni. A prosztata érintettség, és erektilis probléma miatt urológiai szakvizsgálatot, és ez irányú kivizsgálást javasolok.

Márti 2015. 07. 19. 20:32

Kedves Réka!

HPV 18-as genotípussal kapcsolatban szeretnék információt, tanácsot kérni. Kicsit hosszú leszek, elnézést.

Rendszeresen, évi 1 alkalommal járok rákszűrésre, hüvelyi ultrahangra, teljes vérkép/vizeletvizsgálatra.

A legutolsó rákszűrésem 2014. novemberi, P2 eredménnyel és mindenféle megjegyzés nélkül.

Idén március környékén éreztem, h valami nincs rendben, néha fehéres váladék volt a hüvelyben. Azt gondoltam, h valami fertőzést kaptam el. Épp akkor zajlott a munkahelyem által támogatott nőgyógyászati szűrés, így megemlítettem az orvosnak. A vizsgálatnál azt mondta, szerinte ez normális, csak használjak hüvelyflóra-helyreállító készítményt. Ettől függetlenül vett kenetet, de mikrobiológia negatív lett.

Próbáltam "házilag" kezelni magamat, jódos hüvelytablettával, borax glicerinnel, de nem használt egyik sem. Így újból elmentem egy másik nőgyógyászhoz. Ő talált egy rizsszemnyi polipot a méhben, amit azonnal le is műtött rólam, de azt mondta, biztosan van valami gond, ez a váladék nem normális, így vett ő is kenetet, és HPV szűrést is kértem (ezt korábban sosem csináltak még).

Az eredmény: minden negatív lett, viszont a HPV nem, idézek: "A minta HPV DNS pozitív (3), és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz. HPV genotípus: 18."

A doki azt mondta, nyugodjak meg, ez nem fertőzés eredménye, hanem valószínűleg már születésemtől megvan. Immungyengülés miatt okozott most problémát, a polipot is, és ezért nem szűnt meg a fehér hüvelyváladék sem. Csak épp most valamitől gyengébb vagyok, vagy a meleg, vagy rakás minden rátehetett, és ezért okoz most tünetet.

Silgard vakcina beadását javasolta.

Én úgy tudtam, a HPV-t csak "elkapni" lehet, többnyire szexuális úton, tehát meglepődtem azon, hogy azt mondta, nem fertőzés. Nem tudom, ez igaz lehet-e.

A neten sajnos nincs így típusonként tárgyalva, elég általános infókat találok. Ráadásul itt az STD lapon sincs ez a típus feltüntetve. A HPV 18-as típusa terjed nemi úton vagy sem? Persze a kérdé hülyén hangzik, hiszen ha nem terjedne, miért kellene védőoltás?

Most abszolút bizonytalan vagyok, hogy nekem ez vajon mióta van meg, kitől szedhettem össze( ha fertőződtem), én hány férfinak és ők azóta vajon hány nőnek adhatták tovább és azok is még tovább... valószínűleg ez sosem fog kiderülni.

Szóval, mi a teendőm magammal a vírus miatt? Immunerősítésnek milyen eredménye lehet? Eltűnhet-e valaha belőlem?

Kell-e a partnert szűretni, vagy mindenképp fertőztem? (december óta állandó partnerem van, de ez nem "kapcsolat", inkább csak szeretői viszony; gumit már nem használunk).

Ha szexuális viszonyt szeretnék létesíteni, orális szex nyilván kizárt (legalábbis amiben én vagyok a "kedvezményezett"), behatolás bárhová gumiban, hogy kerüljük el, hogy kézzel, hüvelyváladékkal se fertőzzem a partnert?

Van-e valami egyéb tudnivalóm, esetleg van-e kifejezetten erre immunerősítő gyógyszer?

Válaszod előre is köszönöm!

Márti

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 20. 20:02

Kedves Márti!

A 18-as HPV típus nemi úton terjed. Hogy mióta van, és kitől, azt nem lehet megállapítani.
Az immunrendszer leküzdi, ebben immunerősítő gyógyszer segíthet. A védőoltást be lehet adni.
A legfontosabb ebben az egész helyzetben, hogy a rákszűrés megtörténjen, akkor amikor a nőgyógyász javasolja, és annak az eredménye lehet megnyugtató.
A 18-as típusról külön előfordulhat, hogy nincs info a holnapon, de minden, ami a magas kockázatú nemi szervi HPV-ről olvasható, igaz rá.

Zoltán 2015. 07. 12. 07:28

Kedves Doktornő!

Lehetséges fertőzés követően 27 nappal elvégeztem egy hiv szűrű vizsgálatot Hiv ECLIA (Cobas) módszerrel ami negativ lett. Megszeretném kérdezni érdemes-e újból elmenni szűrővizsgálatra, vagy ez biztos negativ eredményt jelent ennyi nap elteltével?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 20. 20:06

A HIV tesztek számos típusa áll a laborok rendelkezésére, ezek között van számos különbség, de átlagosan 3-4 hét után már teljesen megbízhatóak. Az Ön által elvégeztetett teszt érzékenysége után abban a laborban érdeklődjön, ahová a vérét küldték a vizsgálatra. Általában a laborok honlapján megtalálható az információ egyébként.

Zsuzsanna 2015. 07. 09. 09:48

Kedves Doktor Nő!

Volt egy kalandom, melynek már vége. A kaland után rövid idő alatt a fix páromnak a nemi szervén sok apró piros pötty jelent meg, nekem pedig bőséges fehér folyásom van. Néztem STD rendeléseket, ahol igen drága áron végeznek szűréseket. Sajnos ezt nem fogjuk tudni kifizetni, egy személyre is nagyon drága. Hová lehet fordulni? Budapesti lakosok vagyunk.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 20. 20:09

A párja a területileg illetékes bőr-és nemi beteg gondozóba, Ön pedig vagy ugyanoda, vagy a nőgyógyászához fordulhat. Sajnos nem minden rendelőben van lehetőség tenyésztések elvégzésére, de biztosan megvizsgálják, és javasolnak kezelést majd.

Anita 2015. 07. 05. 22:47

Kedves Doktornő!

39 éves vagyok,lassan 2 éve,hogy minden menstruáció után (ami 7-8 napig tart),haspuffadás, és igen kellemetlen,nagyon rossz szagú,bőséges hüvely váladékozás kezdődik nálam.Nincs viszkető érzés, a váladék fehér,pár nap múlva kissé sárgás színű.Többször is jártam nőgyógyásznál ezzel a problémával.Kenetet is vettek tenyésztésre,de nem tenyészett ki kórokozó.Felmerült,hogy a hosszú vérzés, életkor,hormonális változások miatt esetleg felborult a hüvelyflóra. Lactofeel gélt használok,ezt javasolták folytatni. Egy dobozzal a menstruáció után,- ahogy a kellemetlen tünetek megjelennek- elkezdem használni.És valóban tünetmentes maradok a következő menstruációs időszak végéig.

A kérdésem, hogy tényleg nem létezik más megoldás?Ijesztő és nagyon kellemetlen, hogy nincs javulás.Ezután minden menstruáció után "gyógyszerrel" kell helyreállítani a normál viszonyokat?

Köszönöm szépen a válaszát!

Üdvözlettel: Anita

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 21:41

Kedves Anita!

Ki kellene deríteni, hogy az Ön által leírt váladék milyen eredetű. Egy festett kenetből megállapítható, hogy valóban arról van-e szó hogy a lactobacillusok eltűntek, vagy nem. Sajnos előfordul, hogy a hormon szintek csökkenése a hüvely flórájának kóros eltolódásához vezet. A Lactofeel azonban nem gyógyszer, csak egy segítség az egyensúly helyreállítására. Használja nyugodtan, ha segít, nem tartanék szükségesnek további kivizsgálást sem.

Viktória 2015. 07. 05. 10:27

Kedves Réka!

Májusban voltam rákszűrésen ami p2 lett, viszont hpv vizsgálat pozitív lett. Kaptam immunerősítőt, azt szedem! A vizsgálat előtt hüvelyöblítést végeztem, amit lehet nem kellett volna, nem tudom. Az befolyásolhatja a vizsgálat eredményét? Egyébként szemölcseim nincsenek, férjemnek sincs semmi! Óvszert használunk amióta ez kiderült és életmódot váltottam, egészségesen táplálkozom, sok zöldséget, gyümölcsöt szedek, odafigyelek magamra! Elképzelhető, hogy a következő vizsgálatom eredménye már negatív lesz? Vagy ha valakinél ilyen van akkor több idő kell a gyógyulásig?

Válaszát előre is köszönöm!

Szép napot! Viktória

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 21:45

Kedves Viktória!

Az irrigálás nem befolyásolja az eredményt.
Igen elképzelhető, hogy a következő vizsgálata már negatív lesz, átlagosan fél év alatt a HPV fertőzés megszűnik. A legfontosabb ebben a helyzetben, hogy a rákszűrése rendben! Amikor a nőgyógyász visszarendelte kontrollra, akkor az történjen meg, más érdemi teendője nincs.

Dávid 2015. 07. 04. 11:40

Kedves Réka,

Szeretnék elmenni egy (minél több mindenre kiterjedő) STD szűrésre, viszont nem igazán tudom hogy árban hogyan működik ez. Van olyan hely ahol ezeket a vizsgálatokat TB-re megcsinálják? (mert az interneten az erre vonatkozó információk eléggé homályosak, illetve csak olyan helyeket találtam ahol ezen vizsgálat fizetős)

Előre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 21:49

Teljesen átfogó, egyszerű választ nem tudok adni, mert minden rendelőben eltérnek az árak és hogy milyen vizsgálatok végzésére van lehetőség. A tesztek többségét a TB nem finanszírozza tehát ha állami helyen veszik le akkor is ki kell fizetni. A magánrendelők árai fel vannak tüntetve a honlapokon általában, ha állami intézménybe szeretne menni, azt tanácsolom előzetesen telefonon érdeklődjön az árak felől.

Csaba 2015. 07. 01. 21:37

Kedves Réka!

3 éve diagnosztizáltak nálam alacsony rizikójú HPV szemölcsöt. Sajnos azóta is küzdöm vele, egy szakember tanácsára elkezdtük fagyasztani, de sajnos a szemölcs rendre kiújul fagyasztást követően kb. 2 héttel.

Mit tanácsol? Folytassam az orvosommal a fagyasztást? Sajnos az ecsetelés nem mulasztotta el a szemölcsöket, ezért tértünk rá erre a módszerre. Orvosom szerint a szemölcs alatt a bőrben lévő vírusos sejteket, többszöri fagyasztás után 100%osan el lehet onnan tüntetni?! Én már a körülmetélésen is gondolkoztam, h elmulasszam ezt a fránya problémát!

Válaszát várom, köszönettel: Csaba

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 21:55

Kedves Csaba!

A 3 év hosszú idő, biztosan szeretne megszabadulni már a problémától, de egy végleges, kimetszéssel járó műtétet talán nem érdemes emiatt elvégeztetni. Én egy kicsit kivizsgálnám, tájékozódó jellegű vizsgálatokkal ellenőrizném, nincs-e olyan eltérés ami az immunrendszer működését negatívan befolyásolja (pl. pajzsmirigy betegség). A fagyasztásnál precízebben el lehet távolítani a szemölcsöket lézerrel, el lehet kezdeni immunerősítő gyógyszert be lehet Önt oltani, szóval vannak még lehetőségek, ne adja fel!

Judit 2015. 07. 01. 16:21

 

Tisztelt Dr Nő. Nemi szervi szemölcseim vannak,holnap megyek ràkszűrésre és ezt megnézetni.Mire szàmíthatok?Azonnal eltàvolítjâk vagy arra időpontot kapok?Mi alapjàn dől el az eltàvolítàs módja?Megsűrgethető-e a ràkszűrés eredménye? Pàrom is kivizsgàltatja magât de lâtható tünetei nincsenek,milyen kezelésre szàmíthat ha nâla is kimutatjàk? Nekem mennyire lesz fâjdalmas az eltàvolítâs,érzéstelenítőt kapok-e? Borzasztóan félek!!! Mivel tudom erősíteni az immunrendszerem? Vàlaszait nagyon köszönöm.Tisztelettel:Judit

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 22:01

Kedves Judit!
Az eltávolítás módja, és rendszere rendelőnként változó, erre vonatkozóan bátran tegye fel a kérdéseit a kezelő orvosának. Ha a vizsgálat után is maradt bizonytalanság, írjon nyugodtan, esetleg olvassa át a HPV-s anyagokat az oldalon, sok hasznos információt talál benne.

Levente 2015. 06. 28. 15:01

Tisztelt Doktornő!

Melyik gyógyszert tartja hatásosabbnak chlamydia fertőzés esetén,a doxicilin kúrát,vagy az azithromycint,ami egyszeri 3 tablettás kezelést jelent?Illetve melyik okoz kisebb terhelést a szervezetnek?

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 22:08

Mindkét kezelés hatékony, ezzel együtt miután abbahagyta a gyógyszert, érdemes kontroll vizsgálatot végeztetni, hogy biztosan eltűnt-e a baktérium. Egyik antibiotikum sem okoz ezek közül megterhelést a szervezetnek, a chlamydia viszont szövődményeket okozhat, szóval valamelyiket be kell szedni.

Zsolt 2015. 06. 26. 23:13

Kedves doktornő!

2012 ben derült ki hogy hpv fertőzött vagyok

.Azóta már sok helyen voltam de mindenhol csak tovább küldtek, max fel írtak ecsetelőt vagy gyógyszert.

voltam magánrendelőben is kb fél évig jártam havonta ahol érzéstelenítés nélkül le égettek mindig pár szemölcsöt.

de még sajnos most is találok .

Oda már nem szeretnék vissza menni és nem is akarom megnevezni,hogy hol volt ez .

Tudna javasolni olyan orvost aki meg vizsgálna és el is távolitaná még a meglévő szemölcsöket,

Esetleg a védőóltásra van még lehetőség az én esetemben?

Mennyi esélyem van arra hogy teljesen meggyógyuljak?

Előre is köszönöm !

Üdv. Zsolt

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 07. 08. 22:18

Kedves Zsolt!

Meg fog gyógyulni! Számos bőrgyógyász kolléga foglalkozik a HPV fertőzés kezelésével, van még jó pár lehetőség az Ön esetében valóban. Forduljon bizalommal például a HPV centrumunk bármelyik orvosához:
www.korutiorvosicentrum.hu

Gergő 2015. 06. 19. 12:09

Kedves Réka !

Érdeklődnek hol tudok Budapesten tb nélkül meg vizsgáltatni magam mert van egy nem éppen kisebb problémám de a mai napon elküldtek a rendeletről hogy fizessek vagy mennyek !

Szép napot Gergő

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 20. 10:28

Kedves Gergő!

Több magánrendelőt is talál az interneten, a mi STD csapatunkat eléri a www.koc.hu oldalon.

Adrienn 2015. 06. 19. 03:30

 

Kedves Réka! Ma reggel szeretkeztem a párommal (orális sex is), napközben közölte, hogy rossz a közérzete, fáj a torka miòta reggel együtt voltunk. Eszembe jutott, hogy fáj a petefészkem, mikor éjjel elmentem wc-re opálos volt a vizeletem, talan valami gyulladas van a szervezetemben. Okozhat-e valamilyen egészségügyi problémát neki egy ilyen eset, megbetegedhet-e így egy esetleg bennem lévö alhasi gyulladas következtében? Elöre is köszönöm! Udv: Adrienn

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 20. 10:36

Kedves Adrienn!

Bár a klasszikus nemibetegségeket át lehet adni orális szex útján, de annak az esélye, hogy a párja Öntől felső légúti betegséget kapott, nagyon csekély. Viszont Önnél az opálos vizelet, és hasi fájdalom miatt, amennyiben ez nem rendeződik pár nap alatt, vizelet tenyésztést kellene végezni.

Noemi 2015. 06. 17. 08:43

 

Kedves Doktornő! A kérdésem az alábbi: erotikus masszázson vettem részt, ahol hát más is történt. Sajnos az óvszer menet közben elszakadt, de az aktus vége már testen kívül történt. Amúgy monogám kapcsolatban élek, egyetlen ilyen alkalom volt az életemben. A masszőr - ismereteim szerint - nem minden vendégével folytat masszázsnál is intimebb viszonyt és mindig használ óvszert. Úgy döntöttem, biztos ami biztos elmegyek STD szűrésre, mert nagyon félek, hogy elkaptam valamit, akár a többi vendégtől ide-oda mehetnek fertőzések. Milyen betegségekre érdemes mindenképpen megcsináltatni a szűrést? Mennyi idővel az esemény után lehet megbízható eredményt kapni? Mekkora a valószínűsége, hogy elkaptam valamit? Köszönettel, válaszát várva N.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 20. 10:59

A fertőződés esélye sok körülménytől függ, melyek jó része nem ismert. Azt hiszem inkább az lenne megnyugtató az Ön számára, ha meglennének a vizsgálatok. Ezek egy része azonnal elvégezhető (gomba, klamídia, ureaplazma, gonorrea, HPV), a vérvételből történő tesztekkel pedig 4 hetet érdemes várni (HIV, szifilisz).

Alexandra 2015. 06. 15. 20:28

Kedves Doktornő!

A hétvégén egyetemi fesztiválon vettem részt, előfordult, hogy közös pohárból ittunk, egy cigarettát szívtunk, megcsípett pár szúnyog, az egyik meleg csoporttársam szájonpuszilt, és az egyik csapodár életmódot folytató baratnöm homlokáról egy nedves törlőkendővel letöröltem kb 2 csepp vért. Idöközben bedurranr a jobb alsó bölcsességfogam, nem vérzett, csak fájt.

Voltam mar AIDS szűrésen, mindkétszer negatív eredménnyel. A kérdésem az lenne, hogy az említett módokon fertőz-e a HIV vírus? Utánaolvastam, és úgy gondolom az esély a megfertőződésre a nullával egyenlő, de jobb szeretném egy szakertőtől hallani erről a véleményt.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Alexandra

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 20. 11:00

Kedves Alexandra!

Jól olvasta, ezeken a módokon nem terjed a HIV fertőzés.

Tamás 2015. 06. 13. 19:12

Tisztelt Doktornő!

Std szűrővizsgálatot lehetséges fertőzést követően 2 héttel ellehet végezni?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 20. 11:09

Igen, lehetséges. Azok a viszgálatok, melyek vérből, ennenanyag kimutatáson alapulnak (HIV, szifilisz például), általában 3-4 hét ún. ablak periódust követően adnak megbízható eredményt. Léteznek azonban pseciális tesztek néhány laboratóriumban, melyek már 2 hét után is javasolhatók.

Ildikó 2015. 06. 04. 12:31

Tisztelt Doktornő!

Kb 1éve a nőgyógyàszom condilomàt talàlt a szemérem ajkon amit lézerrrel el is tàvolított, majd fél év múlva újra elment hozzà màs ügy miatt, meg is vizsgàlt és hàt sajnos ugyanoda visszajött a szemölcs viszont kisebb volt mint először. Ezt ismét lézerrel leszedte. Annyit tanàcsolt hogy az immunrendszeremet erősítsem. Most egy màsik orvos tanàcsàra elkezdtem szedni az ISOPRINOSINE tablettàt, hàtha segít. És az lenne a kérdésem hogy szükséges-e STD szűrésre ezek utàn elmennem?? Szeretnék végre meggyógyulni!! Vàlaszàt előre is nagyon köszönöm!! Üdvözlettel: Ildikó

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 05. 10:47

Kedves Ildikó!

Amikor valamilyen fertőző betegséget diagnosztizálunk a nemi szerven, akkor valóban javasoljuk az STD tesztek elvégzését. Mindent helyesen csinált, a szemölcsöket el kell távolítani, az Isoprinosine az egyetlen immunerősítésre törzskönyvezett gyógyszer, tehát ez adható. Ami lényeges, hogy a rákszűrés mindig időben történjen meg, esetleg össze lehet kötni az STD tesztekkel.

Ferenc 2015. 06. 04. 08:23

Helló

Ureaplasmára pozitv lettem. Kaptam két hetes doxycilin kezelést. A kezelés utáni napokban a partnerem, aki szintén túl volt már a gyógyszeres kezelésen orálisan kényeztetett engem. Egyébként óvszerrel közösültünk. Lehetséges, hogy a nyálával visszafertőzött ha esetleg nála hatástalan volt a kezelés? Voltam azóta tenyésztésen, de az eredmény még várat magára. A dokim szerint csókolózással nem terjed, tehát nyállal nem. De ez esetben sem terjed a nyállal? Előre is köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 05. 10:51

A találgatásnak nem sok értelme van, meg lesz az eredménye, és akkor kiderül, hogy eltűnt-e a fertőzés. Előfordul visszafertőződés nélkül is, hogy az Ureaplasma makacsnak bizonyul, olyankor érdemes megnézni, melyik antibiotikum a leghatékonyabb az adott kórokozóra. Tehát a tenyésztési eredmény alapján azt is látni fogja.

Krisztian 2015. 06. 03. 08:36

jó napot

a segitségét kérem a here zacskomon égö viszketö foltok vannak és ami ki sebesedett és gennyes

a fityma alatt fehér szinü kelemetle szagü váladék van nem tudom hogy kihez forduljak és hogy milyen betegségem van

válaszát elöre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 05. 10:56

Bőrgyógyászati szakrendelésre menjen. Ahogy így leírja, a probléma sürgősnek minősül, elméletileg időpont nélkül is el kellene hogy lássák a bőr-és nemibeteg gondozókban. A területileg illetékes gondozóba mehet beutaló nélkül. Természeresen választhat ilyen profilú magán rendelőt is.

Anna 2015. 05. 24. 16:19

 

jó napotmeg szeretném kérdezni ha sex shop ba veszek anál ezközt és ha használom akkor ki tágul a anal zároizom és meg szeretném kérdezni hogy a barátnömnek ki van tágulva feneke és mit lehet csinálni ?köszönön Hegedüs Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 06. 05. 10:57

Kedves Anna!

Kérdése a proctológia (végbél eltéréseivel foglalkozó szakterület) körébe tartozik, ilyen szakembert keressen ezügyben.

Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 20:57

Kedves Niki!

Az elkeseredettségét megértem, számos kérdés merül fel Önben, és számos olyan probléma jelent meg a levelében, amit tisztázni kellene. Az alhasi görcsök, petefészek gyulladás miatt mindenképpen menjen vissza a nőgyógyászatra, azt nem írta, kapott-e rá hatékony kezelést, ha eddig nem, akkor el kellene kezdeni. Azt írja, volt conizatiója, ennek a kontollja nem tudom, megtörtént-e, fontos, hogy a cytológia a javasolt időben le legyen véve. A férje betegsége, és az Ön viszketéssel, folyással járó panaszai miatt célravezető lenne együtt elmenniük a bőr-és nemibeteg gondozóba.

Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 20:15

Kedves Gabriella!

A problémája igen összetett, én elsődlegesnek a pajzsmirigy funkció ellenőrzését és lehetőség szerinti beállítását látom. Ha sikerül a hormon szinteket egyensúlyba hozni, a mensese is helyreáll, és a leírt problémák remélhetőleg megoldódnak. A petfészek gyulladást természetesen nőgyógyász kezeli, ha úgy érzi a területileg illetékes nőgyógyászaton nem kapott megfelelő ellátást, kérhet beutalót a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikájára, ahol lehetőség van STD vizsgálatok elvégzésére is.

Dávid 2015. 05. 17. 21:00

Jóestét kívánok!

Egy számomra elég kellemetlen kérdéssel fordulnék önhöz. Eggyik este bulizni voltunk és ittunk is ennek hatására egy elég hü**e helyzetbe keveredtem és ittam egy ismeretlen nő után. A kérdésem (gondolom ,hogy ez így van sajnos), hogy lehetséges így is elkapni betegséget és mi lenne a teendőm ,hogy ezt megtudjam meg történt e?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 19:31

Kedves Dávid!

Nem valószínű, hogy ilyen módon elkapott egy fertőzést, főleg, ha semmilyen panasza nincs. Ha teljesen biztos szeretne lenni benne, lehetőség van szűrő vizsgálatok elvégzésére, természetesen.

adam 2015. 05. 15. 15:10

Tisztelt Réka!

Az "STD-szűrés" menüpont alatt csak arról kapok információt, hogy 'kinek ajánlott', és hogy 'mi történik a vizsgálaton', de semmi több. Az lenne a kérdésem, hogy hol van erre lehetőség.

Előre is köszönöm a választ,

a

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 19:38

Kedves Ádám!

Az állami bőr-és nemibeteg gondozókban a vizsgálatok elvégeztethetők, de gondozónként változik, hogy milyen laboratóriumi háttérrel dolgoznak. Elképzelhető, hogy nem az összes vizsgálat elérhető. A Bőrgyógyászati Klinika STD centrumában lehetőség van teljes körű kivizsgálást kérni, beutaló és időpont köteles. Több magán intézményben is jelentkezhet tesztekre, például részletes információkat talál a www.korutiorvosicentrum.hu weboldalon.

Géza 2015. 05. 07. 14:03

Tisztelt Doktornő!

Körülbelül februárban volt egy óvszer nélküli orális szexuális aktusom ismeretlen partnerrel. Másnapra a fitymám bepirosodott. A problémámmal felkerestem egy rendelőt, ahol azt mondták a pirosság normális... Azóta csináltattam egy STD tesztet, melyen Hpv 66-ot tipzáltak nálam. Egyéb Std negatív lett. (Szifilisz, tripper,hiv, chlamydia, mycoplasma, ureoplasma, hepatitis).

Párkapcsolatban élek, az eset óta a párommal kizárólag óvszerrel létesítünk kapcsolatot. Érdeklődnék, hogy a betegségem a fenti félre lépés során kaphattam el vagy már régóta lappangott bennem. Párommal több mint 5 éve vagyunk együtt ennyi idő alatt nem győzte volna le az immunrendszer? Vagy a vírus elkapható egyéb nem szexuális úton, pl. Szolárium, nyilvános mosdó? szükséges e neki is tesztet csináltatni? Illetve nekem egyéb betegségre szűrést a pirosság miatt?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 19:46

Kedves Géza!

Amennyiben a pirosság megmaradt, úgy bőrgyógyász szakorvoshoz érdemes fordulnia, mivel ennek nem csak fertőző oka lehet, allergia, egyéb gyulladásos betegségek szóba jönnek.
Hogy mikor kaphatt el a HPV-t, azt nem lehet kideríteni, nincs ilyen teszt. Bármelyiküknél évek óta jelen lehet. A 66-os magas kockázatú vírus, tehát a párjának érdemes megvizsgáltatnia magát.
A fertőzés leggyakrabban, de nem kizárólag nemi úton terjed. Mosdóban, vízzel nem, de közös használati tárgyakkal, pl. törölközővel el lehet kapni.

Gábor 2015. 05. 01. 21:01

Tisztelt Dr. Szandányi Réka!

Érdeklődnék, hogy sikerült-e elolvasni a problémámat fontos lenne a segítsége mert tanácstalanok vagyunk!

Jelenleg már orvos váltásban gondolkozunk.

Köszönöm előre is.

Üdv.: Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 19:52

Kedves Gábor!

Ne haragudjon, nem látom a kérdését. Elküldené még egyszer?

Kovacs 2015. 04. 24. 18:24

Kedves doktorno

A paromnal talaltak chlamydia virust es egy masik bakterialis valtozatat ezutan kaptunk 3 hetre antibiotikumos kezelest mindketten aminek ugye az eredmenyet majd honapok mulva tudjuk meg hogy mukodott -e.A kerdesem a szexualis eletunkkel kapcsolatban lenne hogy mikor kezdhetjuk el ujra mert ugye erre a3 hetre nem lehettunk egyutt.Termèszetesen ovszerrel kezdenenk ujra csak szeretnenk tudni hogy ovszer mellett vissza tudjuk fertozni egymast?Egyebkent kb.3 eve vagyunk egyutt es mar valamelyikonk fertozott volt a kezdetektol szoval hosszu ideje eloskodik bennunk remelem Sikerült kiirtani.koszonom a segitseget

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:21

Kedves Kérdező!

A Chlamydia antibiotikum kezelése után kb 2 héttel elvégezhető a teszt, amiből kiderül, hogy sikeres volt-e a terápia. Ennek kb. 1 hét alatt megvan az eredménye. A negatív leletekig szükséges a szex minden formájához óvszert haszálni.

Zsuzsa 2015. 04. 21. 12:42

Kedves Doktornő!

Volt egy partnerem, akivel óvszer nélkül voltunk. A komoly kapcsolat végül máshogy alakult és szeretnék STD szűrést végezni. Beszéltem a nőgyógyászommal, de nem igazán adott infot mit is tartalmaz a szexuális betegségekkel kapcsolatos vizsgálat, de AIDS szűrést nem végez, viszont iszonyúan drága.

Hol végeznek Budapesten STD szűrést, és tényleg ingyenes?

Be kell-e előre jelentkezni és mennyi idő múlva lesz eredmény?

Kell hozzá érvényes TAJ kártya, vagy anélkül is elvégzik?

Szeretnék kérni egy címet és telefonszámot, ahol érdeklődhetnék és jelentkezhetnék minél hamarabb. Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:34

Kedves Zsuzsa!

HIV tesztet és szifilisz szűrőtesztet ingyenesen kérhet a háziorvostól, illetve bármelyik bőr-és nemibeteg gondozóban. Érvényes TAJ szám kell hozzá. A többi tesztet a TB nem finanszírozza, néhány állami rendelőben van lehetőség kérni, hogy végezzék el, és a laboratórium költségét kifizetni, de ennek a gyakorlati kivitelezése elég bonyolult. Érdemes rákérdezni a területileg illetékes nemibeteg gondozóban. Időpont mindenképp kell, a lelet 2-3 hét alatt készül el. Gyorsan és egyszerűen magán rendelőben vizsgáltathatja meg magát, számos elérhetőséget talál az interneten, árakkal.

Kata 2015. 04. 19. 15:57

 

Tisztelt Doktornő! Tavaly megjelent a végbélnyilásomtól kb. 2 cm-re egy hosszukás bőrkinövés. Nem okoz semmilyen kellemetlenséget csak néha viszketett picit. Már el is felejtettem hogy ott van, de most kiderült hogy babám lesz. Aggódom hogy ez a bőrkinövés lehet e vírus okozta szemölcs? Árthat e a babának? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:38

Kedves Kata!

Ahhoz, hogy kiderüljön vírusos szemölcse van, vagy valamilyen egyéb jellegű bőrkinövés, bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges. Ne aggódjon, még ha vírusos is, a babának nem fog ártani!

Fruzsina 2015. 04. 17. 18:30

Kedves Doktornő.

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg szemölcseim vannak, amit kezelnek, viszont mint a bőrgyógyász mint a proktológus ajánlotta a HPV oltás beadását. A doktor úr azt mondta, hogy jövőhéten már be is adná, de sok helyen úgy hallottam, hogy az oltást abban az esetben nem javasolják, ha még aktív a fertőzés. Doktornő mit gondol erről?

Köszönöm előre is, üdvözlettel

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 20:48

Kedves Fruzsina!

A HPV elleni védőoltásnak nem előfeltétele a HPV negatív állapot. Tehát Ön nyugodtan megkaphatja. Az, hogy segít-e a gyógyulásban, az a szakirodalomban is egy vitatott kérdés. Személyes véleményem, hogy amennyiben a fertőzés elhúzódik, illetve ha a kezelés különösen kellemetlen (pl. végbélben is vannak szemölcsök), akkor mindent meg kell tennünk a mielőbbi gyógyulás érdekében. Így én javasolnám az oltás beadását. Még ha pontosan nem is lehet tudni, milyen mértékben hat a jelenlegi betegségre, egy következő, lehetséges fertőzéstől megvédi.

Liza 2015. 04. 16. 19:06

Kedves Doktornő!

Érdeklődöm, hogy mennyi idő után okoz meddőséget a chlamydia, hogyan vizsgálják, hogy már okozott-e és hol végeznek erre irányuló vizsgálatot?

Válaszát előre is köszönöm:

Liza

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:05

Kedves Liza!

A Chlamydia fertőzés laboratóriumi vizsgálattal igazolható, nőgyógyászaton és bőr-és nemibeteg gondozóban lehet kérni. A TB nem finanszírozza a tesztet, ezért elsősorban magán rendelőkben van lehetőség a mintavételre. A meddőség kivizsgálása összetett folyamat, melynek része a petevezetékek átjárhatósági vizsgálata, ezzel lehet megállapítani, hogy a kismedencében lezajlott gyulladás okozott-e például összenövéseket, ami egy lehetséges ok. Először a nőgyógyászával érdemes konzultálni, és amennyiben a meddőség kivizsgálása szükséges, valamelyik erre specializálódott centrumban jelentkezni.

ilona 2015. 04. 16. 10:34

Tisztelt Doktornő!

Volt már kérdésem önhöz, most szeretném még kiegészíteni pár napja a szám belsejében egy darab kiemelkedő dudor van mint egy pici gombóc nem fáj csak kellemetlen. ha nem múlik el hová tudok vele fordulni .Lehet ez klamydia? Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:08

Nem valószínű, hogy Chlamydia okozza. Az ilyen növedékekkel szájsebészhez érdemes fordulni, vagy bőrgyógyászhoz.

ilona 2015. 04. 14. 23:54

Tisztelt Doktornő!

Sajnos kiderült HPV -vírussal fertőzött vagyok van a Hpv-6-11es és van a Hpv-16os is Nemi életet nem élek csak egyszer volt orális szex a párommal ,akkor még nem tudtam ezt az eredményt/.új kapcsolat /Szeretném tudni ezzel az egyszeri alkalommal elfertőztem-e?és ha 6-hónapig nincs szex akkor utána lesz-e probléma. Jelenleg én Azi-Sandoz tabletátt immunerősitőt és Doxiciclint szedek -neki kellene valamilyen gyógyszert szedni?

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:30

Kedves Ilona!

A kérédése számos további kérdést vet fel. A HPV eredményről szükséges lenne egy konzultáció, fontos hogy mikor volt rákszűrése, és annak mi az eredménye. A két antibiotikumot valamilyen egyéb fertőzés miatt szedheti, de nem derült ki mi a diagnózis. Azt tanácsolom beszélje át a kezelő orvosával, sajnos pontos választ így nem tudok adni, de valóban ezeket a kérdéseket fontos lenne tisztáznia.

László 2015. 04. 09. 23:44

Kedves Doktornő!

Új partnerem úgy tűnik, hogy herpesz virussal fertőződött meg a tünetek alapján. Nagy valószinűséggel én fertőzhettem meg, mert előtte soha semmilyen panasza nem volt, mindig rendben volt. A fertőzés biztos, hogy orálisan történt. Elmentem vérvizsgálatra kifejezetten herpesz vírusra vonatkozóan és az eredmény a következő lett:

Herpes simplex 1 IgM/ELISA 0,6 negatív

Herpes simplex 1 IgG/ELISA 30,8 pozitív Primer HSV 1 fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest

Herpes simplex 2 IgM/ELISA 0,4 negatív

Herpes simplex 2 IgG/ELISA 1,3 negatív HSV 2 fogékonyság, szeronegativitás

Ezek alapján megfertőzhettem a páromat? Nekem semmilyen panaszom sincs és nem is emlékszem herpeszes esetemre sem. Bárányhimlőm volt gyerekkoromban és felnőttként övsömör.

Borzasztóan sajnálom szegényt és nagyon szeretnék segíteni neki, hogy rendbe jöjjön. Ön javasolja az STD szűrést mindkettőnknek és ha igen akkor hol?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,

László

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:40

Kedves László!

A laboratóriumi eredménye szerint Ön átesett herpes vírus fertőzésen valamikor. Ez alapján megfertőzhette a partnerét, azonban erről semmi biztosat nem lehet a lelet alapján mondani. Sem a fertőzés idejéről, sem a fertőző forrásról a vérvételi eredmények nem adnak információt. STD szűrést érdemes lenne elvégeztetniük, ezen a felületen pontos elérhetőséget nem tudok adni, de akár az állami, akár valamelyik magán STD centrumban van lehetőség kérni teszteket.

Milán 2015. 04. 07. 17:10

Tisztelt Dr. Szandányi Réka!

20 éves meleg fiú vagyok.

2 héttel ezelőtt elkövettem egy hibát, hogy óvszer nélkül szexeltem. 1 hétre rá a végbél körül hólyagok jelentek meg, majd kifekélyesedett. Elmentem orvoshoz, aki csak levette a vért és szifilisz és HIV tesztet kért, nem vette semmi kenetet és egyéb dolgot.

A hajam hullik, legyengült a szervezetem.

Kaptam rá fucidin krémet, ami eltüntette a hólyagokat, de most kintebb újak jöttek elő.

Képet tudnék küldeni, hátha Ön megtudná mondani.

Köszönettel,

Milán

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 21:52

Kedves Milán!

Az alapján amit leírt, felmerül a herpes fertőzés lehetősége. Bőrgyógyászati szakvizsgálat során általában felállítható a diagnózis. Kérdéses esetben, friss hólyagból, van lehetőség laboratóriumi vizsgálattal igazolni a vírus jelenlétét, de erre nem mindig van szükség. Viszont ha a tünete rögtön gyógyulás után kiújult, akkor szükség lenne újabb orvosi vizsgálatra, a diagnózis tisztázására, és valószínűleg gyógyszerre is.

ferencné 2015. 04. 07. 09:38

 

Kedves Doktor nő,kb 2 honappal ezelőtt kijött a szemérem testen a virusos szemölcs,amit akkor Condyline 5mg/ml külsőleges oldattal sikerűlt eltüntetni,de most ujra itt van.Olvastam és orvos is mondta hogyan lehet elkapni,de én a férjemen nem tapasztalok erre utaló jeleket,12 éve vagyunk házasok azóta nem voltam más partnerrel.Lelkileg kikészültem mikor ujra észre vettem meg sirva fakadtam,mit tegyek hova menjek mit csináljak hogy eltünjenek ezek a szemölcsök?????Várom mielőbbi válaszát,köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 04. 29. 22:03

Kedves Kérdező!

Először is ne essen kétségbe, meg fog gyógyulni! A HPV vírust az immunrendszer tünteti el, a szemölcsöket pedig-amennyiben az ecsetelőtől nem gyógyul meg-bőrgyógyászaton eltávolítják. Gyakori, és kellemetlen problémáról van szó, sokszor nem lehet megmondani, honnan jött a vírus. Emiatt fontos tudnia, hogy a HPV nem kizárólag nemi úton terjed.

Edina 2015. 04. 03. 20:00

STD szurest szeretnek vegezni, de az oldalon sehol nem latok erre lehetoseget, hol lehet regisztralni ill. idopontot kerni eg teljes STD szuresre?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 20:01

Kedves Edina!

Minden információt megtalál a www.korutiorvosicentrum.hu oldalon.

Gábor 2015. 04. 03. 00:19

 

Tisztelt doktornő. Érdeklődnék, hogy sikerült végig olvasni a problémámat, kérdésemet?? Sajnos az új eredmény is kimutatott valamit amit nem tudok mi az prevotella bivia, az ureaplasma most negatív. Köszönöm előre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 21:38

Kedves Gábor!

A laboratóriumi eredményeket önmagában ebben az esetben nem lehet értékelni, a klinikai tünetekkel összevetve, vizsgálatot követően kaphat megfelelő javaslatot.

krausz 2015. 03. 31. 21:56

Tisztelt Doktornő!

Szeretnék érdeklődni,hogy Budapest 3. kerületében végeznek-e, ill. hol STD szűrést.

Válaszát előre is köszönöm.

Krausz Katalin

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 20:57

Kedves Katalin!

Pontosan a III. kerületi viszonyokat nem ismerem. Érdeklődjön a szakrendelőben, hogy elvégzik-e a vizsgálatokat, a megánrendelők holnapjait pedig megtalálja az interneten.

Sándor 2015. 03. 30. 18:52

Kedves doktornő!

Ureaplasma negatív eredményem van ( kevessebb mint 10 000 / minta) . Tünetmenetes voltam, a barátnőm kért meg, mert ő is negatív. A közös együttlétünk után néha gyanus folyása van, és szerinte én fertőztem meg. elment orvoshoz. Tavaly augusztus óta nem voltam más nővel csak vele . Igaza lehet neki ??

előre isköszönöm a választ,

Üdvözlettel

Sándor

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 20. 21:04

Kedves Sándor!

Ha a párjának együttlét után panasza van, akkor őt érdemes megvizsgálni. Hogy ki fertőzőtt meg kit, erre a kérdésre a vizsgálatok nem adnak választ.