Tamás 2016. 01. 20. 13:32

Tisztelt Doktornő!

A haverok kitalálták, a munka után egyik délután próbáljuk ki az erotikus masszázst.

Voltam én is, Sopronban. Nem volt semmilyen szex, sem orális, sem análisan sem.

Csak masszázs, de odalenn is.

Kérdezem, hogy ettől el lehet kapni valamilyen nemi betegséget: a vizeletem néha csíp, stb. (klamidia, ureaplasma, hpv, stb. ) A haveroknak semmi bajuk.

Köszönöm a választ e-mailben.

Üdv: Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 24. 21:13

Masszázzsal nem lehet ilyen formán nemi betegséget kapni.

Gábor 2016. 01. 18. 18:28

Tisztelt Doktor nő!

Két dolog miatt kerestem fel. Az egyik, hogy az ilatosított papírzsebkendő okozhat-e allergiás tüneteket, mert nagyon rég óta küzdünk egy valamivel ami mind a kettőnk szervezetében benne van. Mindig vissza jön de nem tudjuk, hogyan, és megfigyeltük, hogy szex után amikor megtörölközünk akkor ha a zsebkendő illatosított akkor rá 2 napra elkezd viszketni és kipirosodni mind kettőnk nemi szerve. Amikor az orvosok kitenyésztett vizsgálatokat kértek akkor általában 2 dolog jött ki: Ueroplasma és microplasma+ gomba. Mindíg több 10.000Ft-ok mentek el gyógyszerre és a szexet is mellőznünk kellett. amikor azt hitük gyógyultak vagyunk vissza tért. Most 3 hónapig nem volt semmi aztán megint elkezdett kipirosodni viszketni, mind a kettőnknek. Nincs ötlete?

A másik amiért írtam:

Érdeklődni szeretnék, hogy ön foglalkozik-e PCO szindrómával. Páromnak van és szeretném őt meggyógyítani. Eddig nem volt pénz a kezelésekre. Tudna foglalkozni a problémával? Mert akkor bejelentkeznénk önhöz. Hozzávetőleg mennyibe kerülne egy kivizsgálás és szakvélemény? Győrből mennénk, önhöz egy nap alatt elvégezhető? Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 24. 21:18

Az illatosított papírzsebkendőre létezik allergia, de annak elég kicsi a valószínűsége, hogy mindkettőjüknek van.
PCO szindróma kivizsgálásával és kezelésével én nem foglalkozom. Ez több vizsgálatot takar, lehet, hogy diétás tanácsadást is. Azt javasolom, hogy a lakhelyéhez közel keressenek, ebben jártas endokrinológust vagy diabetológust.

Sándor 2016. 01. 16. 21:26

Kedves doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy bármilyen STD-t el lehet-e kapni nyilvános wcben felfröccsenő víztől?

Volt egy problémám 3 évvel ezelőtt, hogy a végbélnyílásom tájékán sokszor száraz volt a bőr, és kirepedezett. Ezzel annak idején bőrgyógyászhoz fordultam, és megszűnt.

Se korábban, se jelenleg semmilyen tünete nincs, hogy beteg lennék de olvastam, hogy a HPV egy típusa végbélrákot okozhat férfiaknál, és hogy nem csak nemi aktus során lehet elkapni a betegséget, így érdekelne, hogy a sérült hámrétegemen keresztül elkaphattam-e wc használat során HPV-t, vagy bármilyen más nemi betegséget?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:03

Vízzel, így a WC-ben lévő vízzel sem terjednek ezek a kórokozók, ilyen módon nem fertőződhetett.

Attila 2016. 01. 13. 19:07

Kedves doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy teljes körű STD szűrést kérhetek a helyileg illetékes bőr és nemibeteg gondozóban? Sajnos az interneten csak tőlem távol lévő városokban találtam alkalmas intézetet. Fizetős vizsgálat is érdekelne. Szerencsére tünetmentes vagyok, de a múltban tettem felelőtlen döntéseket. Megismerkedtem valakivel és szeretnék biztos lenni magamban mielőtt komolyabbra fordulna.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:05

Az, hogy milyen teszteket tudnak elvégezni, az attól függ, milyen laborral van szerződése az intézetnek. Azt javasolom, kérdezze meg telefonon, a labor költségét valószínűleg mindenképp ki kell fizetni.

Ketrin 2016. 01. 13. 14:35

Szia aszt szeretném kérdezni hogy én nekem a barátomon kivűl nem volt senki más kivel szeszuàlisan letesültem volna gyüt vagyok a barátommal 1,5 éve

És neki STD je volt engem is megvizsgálnak hogy át ata e nekem,,

És egyböl ara gondoltam hogy,nekem nem volt semmi bajom akkor ö csak úgy kaphata el hogy másal lefeküdt vagy nem feltétlen azért volt ez neki

Nem olyanak ismerem a barátom nagyon hüséges és o csak aszt mondja hogy senki másal nem feküdt le és nem tudja honnan kapta el

Meköszöném hogy ebbe a válaszba segitenél hogy eszt csak ugy kaphasa el hogy másal lefeküt??

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:07

Szinte egyik fertőzés sem terjed kizárólag nemi úton. A labor tesztek sem a fertőződés módjáról, sem idejéről nem adnak felvilágosítást, tehát ezt nem fogjuk megtudni.

vanda 2016. 01. 09. 20:50

 

Jo estet Doktorno! a problemam : hpv 51 6 11 . oktoberben negativ citologia de nemiszervi szemolcsim vannak. condyline ecsetelot hadznalok ami kissie begyullasztja a borom emiatt felek h aktivalodik az 51 virus. valamint a parom oralidan erintkezett velem es aztan csokoloztunk....etdekelne hogy a szamban megjelenhet a virus. valamint hogy tudom legyozni....az orvos isopirines kurat javasolt.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:25

Amíg a citológia rendben van, addig nem kell aggódnia. Az 51-es vírus aktivizálódása nem ott a kérdés, ahol ecseteli, hanem a méhnyakon. A vírust az immunrendszere le fogja győzni, ebben an Isoprinosine segíthet, ha az orvosa úgy ítélte meg, javasolható Önnek, akkor szedje nyugodtan.

Melinda 2016. 01. 07. 13:57

Kedves Réka,

Hepatitis C fertőzést kaptam, születésemkor, amely 20 év után derült ki.

Végig csináltam egy 48 hetes peginterferon-ribavirin kezelést, amely után gyógyultnak nyílvánitottak.

Az lenne a kérdésem, hogy fertőző vagyok-e?

Köszönöm a figyelmedet és a válaszodat.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:28

Valószínűleg nem, de a hepatológián, ahol a kezelést kapta, nyilván válaszolnak a kérdésére egzakt módol, a labor leletei alapján.

Anna 2016. 01. 01. 21:15

Kedves Doktorno!

Szexualis egyuttletek utan gyakran jelentkezik nalam kellemetlen erzes "odalent". Alltalaban vizelerurites vegen jelentkezik egy eros csipo-szuro erzes. Neha annyira rossz es kellemetlen ez az erzes hogy meg ejszaka is felebredek ra. Viszont legtobbszor elmulik egy fel nap alatt. Kellemetlen szagu vagy elszinezodott folyast nem tapasztalok legtobbszor, de esetenket enyhen sargas szinu folyas elofordul. Suprax kurat kaptam de utana ismet jelentkeztek a tunetek. Mi lehet ez, es mi a teendo? Ugye nem lehet nagyon komoly?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:32

Amikor jelentkezik a tünet, akkor kellene egy vizelet tenyésztés, és legalább egy hüvely kenet, hogy mi okozhatja a bajt. Egyátalán nem biztos, hogy fertőzés, vizsgálatok nélkül nehéz lenne bármi biztosat mondani.

Lídia 2015. 12. 30. 01:41

 

Kedves Doktornő! Az a problémám,hogy a hüvelybemenetem alatt egy nagyon nagyon apró szemölcsöt találtam, míg a hüvelyem elején pedig 2 kicsit nagyobbat találtam. Tudom, hogy ez hpv , utána is olvastam. A gondom az,hogy pár hete szakitottunk a párommal, viszont azóta (pár napja) volt egy egyéjszakás kalandom-óvszer nélkül,én bolond!!-a kérdésem az , hogy az férfiak is elkaphatják ezt, tehát egyéjszakás kanadban is alakulhat ki a férfiben hpv? És ha igen,hogy kezelik? Mert olyat is olvastam,hogy férfiaknál nem jelent nagy veszélyt,mert van akinek legyőzi a vìrust a szervezete. Teljesen kétségbe vagyok esve. Az exemmel természetesen megyünk vizsgálatra, de nagyon félek,hogy átadtam a futó kalandomnak is.....köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:34

Ha valóban HPV okozza az eltérést, amit talált, akkor átadhatta. Erre a vizsgálat eredménye választ fog adni.

Attila 2015. 12. 25. 02:06

Kedves doktornő!

Körülbelül 1 hete voltam orvosnál, aki megállapította, hogy condylomám van a péniszem végén, a húgycsövemnél. Felírt rá CONDYLINE 5 mg/ml külsőleges oldatot, amit használok és már csak 2 apró kis dudor van jelen, az egy nagyobbacska helyett. A doktor nem mondott semmit, hogy mi a további teendő, illetve amikor kérdeztem, hogy intim együttlétet mikor folytathatok, azt válaszolta, hogy a kezelés megkezdése után már esetleg, de inkább várjam meg amíg eltűnnek a szemölcsök. Hiba volt, de utánanéztem az interneten és nagyon sokféle információt találtam a dologról...

Mi a teendő az esetemben?

Ecsetelem amíg el nem múlnak és utána? Menjek el másik orvoshoz, esetleg STD szűrésre, ha igen hova - elég nagy az árak közti különbség. Mikor lehetek újra együtt a barátnőmmel, kell-e ezzel kapcsolatban valamire vigyáznunk?

Egy kis iránymutatást kérnék, mert már teljesen össze vagyok zavarodva.

A választ előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:12

Azt tanácsolom, próbáljon meg hiteles forrásból tájékozódni, ezen az oldalon, illetve a HPV centrumok honlapján talál ilyesmit. A húgycső környékén lévő condyloma kezelését követnie kellene egy szakembernek, lehetőleg urológusnak, aki szükség esetén, ha esetleg a húgycsőbe is beterjed a szemölcs, el tudja távolítani, illetve meg tudja ítélni, mikor hagyhatja abba az ecsetelést. A partnerét megfertőzheti mindaddig, amíg a vírus kimutatható az adott terülten. Ebben az olvasatban olyan helyre célszerű mennie, ahol egy helyen áll rendelkezésére HPV-ben jártas urológus, és STD szakember.

Katalin 2015. 12. 21. 22:17

Kedves doktornő!

Előre is köszönöm hosszú levelemre fordított figyelmét.

Ma voltam nőgyógyásznál, mivel zöldes, habos, rossz szagú folyásom van illetve szemölcsöket tapasztaltam a hüvelybemenetelnél. A nőgyógyász hüvelygyulladást állapított meg amire kaptam Macmirir Complex hüvelykapszulát és hüvelykrémet, kliont, valamint kamillás vízzel kell irrigálnom.

A szemölcsök miatt még nem végeztünk rákszűrést mert azt javasolta először szüntessük meg a gyulladást.

Az első kérdésem az lenne, hogy ezek a szemölcsök ettől a bakteriális fertőzéstől is kialakulhattak, vagy szemölcsöt csak a HPV vírus okozhat? Esetleg a most kapott készítményektől elmúlhatnak e a szemölcsök?

A második kérdésem, és ne tessék igénytelennek nézni, de 3 éve egy emberrel folytatok szexuális kapcsolatot, viszont most kint dolgozik külföldön és ritkán jöhet haza kis időre, és már nagyon szeretnénk együtt lenni, viszont ha hazajön és én elkezdem a kezelés és ő is (neki is írtak kliont) akkor nem lesz lehetőségünk az együttlétre. Tehát hogy okozhatok e nagyobb problémát azzal hogy ha hazajön lefekszünk egymással és csak ezután kezdjük meg a kezelést?

És az utolsó kérdésem, ha a szemölcsöket a hpv vírus okozza akkor a páromtól kaphattam el mert ő vette el a szűzességem és mással nem voltam akkor ő hordozó (előttem sok partnere volt)... őt milyen kezelésben tudják részesíteni, tudom hogy teljesen nem szüntethető meg a vírus, de fertőző képtelenné tudják tenni? Magyarul szexelhetünk a későbbiekben egymással óvszer nélkül úgy hogy ne fertőzzük egymást? És 3 éve szexelünk egymással létezhet hogy csak most jelentkezzenek a tünetek?

Nagyon megköszönöm türelmét és elnézést a rengeteg kérdésért, válaszát várom.

Üdvözlettel kata!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:18

A kérdései jó részére nem lehet objektív választ adni (ki kapta kitől, mikor, összefügg-e a bakteriális és vírus fertőzés stb), csak találgatni lehetne, az pedig Önnek nem segítség.
A kezeléssel ne várjon, mielőbb kezdje el. A javaslat valóban az, hogy ne éljenek nemi életet, ha a hüvelybemenetben vannak szemölcsök, de a döntés az Öné. Fontos viszont, hogy mindkettőjük mielőbbi gyógyulása, és egymás védelme érdekében használjanak óvszert!

Tamás 2015. 12. 17. 23:43

 

szia!olyan kérdésem lenne,hogy szeretnek Hív tesztet csináltatni de épp megfáztam eléggé.várjam meg ,hogy meggyógyulok es utánna mennyek csak el vagy ez nem befolyasolja a tesztet al pozitiv irányba??

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:19

Nem befolyásolja, menj nyugodtan tesztre.

Orsolya 2015. 12. 13. 23:26

Tisztelt Doktornő!

Amennyiben a vizeletnek erősebb és kellemetlenebb szaga van, valamint sötétebb is, ez valamilyen betegségre utal?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:21

Nem feltétlen, lehet, hogy csak kevesebb folyadékot fogyasztott, sok fűszeres ételt evett, stb. Ugyanakkor bakteriális fertőzés is okozhatja. Kérjen háziorvosától vizelet vizsgálatra beutalót.

Gergely 2015. 12. 07. 00:54

Tisztelt Doktornő!

Új partnerem szeretné ha elvégeztetném a tesztet mielőtt együtt leszünk.

Hol hogyan tudnám elvégeztetni a tesztet? Van erre lehetőség a háziorvoson keresztül is vagy érdemesebb egy magán rendelést felkeresni? Eddig összesen 3 partnerem volt s egyiküknél sem merült fel fertőzés.

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:25

A partnere nagyon felelősen és helyesen gondolkodik, remélem nem csak Ön, hanem a párja is ugyanúgy megvizsgáltatja magát, és így valóban biztonságban lesznek. Az STD vizsgálatokat a TB nem finanszírozza. A területi bőr-és nemibeteg gondozókban kérheti, hogy a mintákat vegyék le, a labor költséget pedig csekken befizeti. Időpontot kell egyeztetni, ez általában több hét sajnos. Ha gyorsítani szeretné a folyamatot, STD profilú magán rendelőben tudja magát megvizsgáltatni, ez esetben a labor költség mellé viszont vizit díjat is fizetni kell.

Annamaria 2015. 12. 06. 12:17

Tisztelt Doktornő!

Szeretném tudni ,hogy hogyan gyogyulhatna meg a párom ha elkapta a Hpv virust,mert a nőgyogyászati doki azt mondta ,hogy a férfiakat sehogy nem lehet meg gyógyitani a Hpv-ből ez igaz ??

Válaszát előre is köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:31

HPV tekintetében teljes egyenjogúság van, pont ugyanúgy az immunrendszer tünteti el férfiaknál, mint nőknél.

Melitta 2015. 12. 05. 12:25

Tisztelt Doktor Nő!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy lactinelle hüvelykapszulát vettem viszont holnap fog megjönni a menzeszem. Használhatom-e menstruáció alatt is vagy várjak a kezdéssel a vérzés végéig?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:33

Elnézést, talán kissé megkésve, de a jövőre nézve mégis leírom, hogy a menstruáció alatt hüvelykúp nem javsolt.

Tímea 2015. 11. 30. 23:52

Tisztelt Doktornő!

N/A típusú HPV vírusom van szemölcsökkel, és nemrégiben léptem be egy új kapcsolatba. Az lenne a kérdésem Önhöz, hogy milyen lépéseket tudnék megtenni annak érdekében, hogy a párom ne kapja el a vírusomat ? Óvszer használata elegendő, vagy az orális szextől is tartózkodjak?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 05. 12:00

Az óvszer használata javasolható, az orális szexről nincs egértelmű állásfoglalás az irodalomban, nem azonosított vírus estén, így ezt a partnerével kell eldöntenie.

Gumikacsa 2015. 11. 30. 19:43

Tisztelt Doktornő!

Először is szeretném közölni, hogy örülök a Kossuth Rádión lebonyolított műsorát hallottam. Mindig is érdekelnek az ilyen ügyek. Valójában a kövezkező nagy kérdésem lenne..............

Ha még eddig sosem volt semmilyen hölggyel "éjszakai együttlétem az ágyban", akkor milyen dolgokkal tudnák az ilyen betegség ellen védekezni, amit a szex hátrányának is neveznek. Persze - mint én is tudom, a szex az élet része, de bajt is hozhat az egészségre nézve. Szóval ha szexelni szeretnék, de a betegségektől mentes akarok maradni, azok ellen mit tehetnék? Ezt úgy értem, hogyha valamikor összekerülök egy csajjal, aki a feleségem lenne, akkor már nem lehet - gondolom én! - örökké felhúznom az óvszert. Ilyenkor mi a megoldás a védekezésre?

Olyat is hallottam, hogyha mindig csak ugyanazzal a nővel áll össze a férfi, akkor sosem lesz - még halálosan sem! -beteg, valamint a szex előtti tisztálkodás is nagy védekező képességgel bír, pontosan a fürdés. Ez mennyire igaz?

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Gumikacsa!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 05. 12:06

Ennyire azért nem veszélyes a dolog. Ha abba akarja hagyni az óvszer haszálatot, akkor elmehetnek szűrővizsgálatra a párjával, ahhol megnézik, bármilyen fertőző betegég kórokozója jelen van-e. Ha igen, kezelik, ha nem, akkor minden rendben. Azok ellen a mikobák ellen, amik jelen vannak a környezetünkben, az immunrendszer megvéd, ezek miatt nem kell aggódni, és extra fertőtlenítésre sincs szükség, a hétköznapi higénés szabályok betartása elegendő.

Annamaria 2015. 11. 29. 22:44

Tisztelt Doktornő!

Volt hpv virusom 52-es számú ,meg mütöttek,de mi elött meg lett volna a mütétem a párommal együtt voltam ,és nem volt a párom még vizsgálatra ,hogy megtudjuk,hogy elkapta-e a virust.Ha a páromban is benne van a virus és ha csináljuk análisan óvszer nélkül ,akkor vissza kapom-e a virust ???

Válaszát előre is köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 05. 12:10

Visszakaphatja, a végbél nyálkahártyáján is el tud szaporodni a HPV. Az a javaslat, hoy amíg mindketten nem HPV negatívak, addig használjanak óvszert, mindenhez. Természetes ez csak egy javaslat, Önök dönthetnek másképp, a lényeges, hogy Ön a rákszűrést a javasolt időpontban kontrolláltassa.

Magdolna 2015. 11. 29. 18:04

Tisztelt Doktornő!

Nemrégiben pozitív HPV teszt eredménye miatt (31, 52, 16) 23 évesen konizációs műtéten estem át. A vírust a páromtól kaptam el, - aki a második akivel szexuális kapcsolatot létesítettem, így sikerült belenyúlnom.. - aki akkor még nem tudott róla, általam értesült. A szövettanom eredménye negatív lett. A kérdésem arra irányulna, hogy innentől kezdve a partneremmel kizárólag óvszeres fogamzásgátlás útján szeretkezhetünk? Illetve ha az ő tesztje is negatív és az enyém is, úgy oda-vissza fertőzhetjünk egymást? Valamint ha esetleg új partnerem lesz és az én eredményem negatív, úgy őt fertőzném-e? Szóval életem további részében csak az óvszeres megoldás alkalmazható? Illetve mik az esélyei annak, hogy a műtét után kiújuljon a vírus? Hogyan történhet ez meg és tudok-e ellene tenni?

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:39

Jelenleg annyit tud tenni, hogy a szükséges időben ellenőrizteti a rákszűrést, és amíg a vírus el nem tűnik, addig óvszert használ. Ha a párja, és Ön is HPV negatív, akkor nem fertőznek, nem kell emiatt óvszert használniuk, és egy későbbi partnert sem fog megfertőzni.

Ádám 2015. 11. 23. 19:25

Kedves Réka!

Chlamydiával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A tünetek észlelése után természetesen egyből orvoshoz fordultam ,ahol megállapították nálam a Chlamydiát. Azi Sandoz (500 mg) gyógyszert szedtem 1*2 tabletta ,másnap a maradék 1 tabletta. Természetesen a partnerem is kezelve lett. Több helyen azt olvastam h nem elegendő e baktérium ellen a 2 napos kúra , visszamentem(+felkerestem még egy orvost) és azt mondták már nem lehetek fertőzött,ezt a dózist adják az orvosok. Vizsgálat nem volt újból. Lehet ,hogy csak az olvasottaknak tudhatóan ,de úgy érzem nem gyógyultam meg teljesen,néha érzem a szúró érzést a húgycsövemben. A kérdésem a következő:, Ön szerint is elegendő volt a beszedett gyógyszermennyiség ,vagy menjünk vissza esetleg újbóli vizsgálatra?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:41

Az antibiotikum után kb 2 héttel minden esetben érdemes megismételni a tesztet, Önnél és partnerénél is.

Béla 2015. 11. 23. 12:35

Tisztelt Doktornő!

Alkalmi partneremmel történő aktus során elszakadt az óvszer, amelyet csak az aktus végén vettem észre. Mikor menjek el STD szűrésre, hogy az esetleges STD megfertőződésemet kimutassa a szűrés? Most, négy nappal az esemény után semmilyen látható, érezhető betegség jelet nem észlelek.

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:44

Azt tanácsolom, menjen el szűrésre most, a tesztek jó része már elvégezhető. A vérvételt az esemény után kb 3-4 héttel érdemes elvégeztetni, HIV és szifilisz tesztre.

Szilvia 2015. 11. 23. 12:15

Üdvözlöm Doktornő!

Barátommal wellness hétvégézni voltunk, jakuzziban(klóros vízben) is közösülést folytattunk. Rá 4 napra megjött a havi ciklusom, de másfél napig tartott.(ami máskor 4-5nap). Azután viszkető, égő, fájdalmas érzés jelentkezett. Egyik este tusoláskor nyálkás, undorító darabok jöttek ki a nemi szervemből. A+ os krémet használtam, reméltem szűnni fog az égés, viszketés. De nem. Sőt, a comb-fenék kőrnyékén apró kiütések keletkeztek. Mitől lehet ez? A páromat is megfertőzhetem közösülés alkalmával? És Ön szerint ez hogyan kezelhető? Muszály elmenjek nőgyógyászhoz vagy gyógyszerek/krémek által kezelhető ez? Előre is köszönöm a segítségét.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:48

Mindenképpen keresse fel a nőgyógyászt, illetve bőr-és nemigyógyászhoz is fordulhat, különösen, ha bőrtünetei is vannak. Akár gomba, akár baktérium fertőzés is okozhat ilyen panaszokat. Az égés, viszketés alapján gombás fertőzés valószínű, de biztosat csak vizsgálat után lehet mondani.

Dorina 2015. 11. 22. 20:20

Tisztelt Doktornő!

Három éve volt kapcsolatom egy fiúval.Hüvelyi közüsöléshez mindig használtunk óvszert,de orális közösüléshez nem.Kapcsolatunk befejezte után 1 évvel,miután mindenféle elméleteket gyártottam már a betegségekről a fejemben és mivel jó kapcsolatban maradtunk, ő volt HPV teszten.A hímvesszőjéről vették a mintát PCR módszerrel és szemmel is megvizsgálták.Negatív lett az eredmény.Én szájüregi HPV szűrésen voltam és az is negatív lett.Semmilyen kinövés nincs rajtam azóta sem.Használtam édesanyám borotváját,de lemostam használat után.Van rá esély,hogy mégis volt HPV fertőzésem(mert ugye én csak szájüregi tesztet csináltattam)és átadhattam ezt anyukámnak?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:55

Ha aggódik amiatt, hogy HPV fertőzése van a nemi szerven, akkor van rá lehetőség, hogy megnézzék, hiszen a szájüregből már volt ilyen vizsgálata. Számomra inkább az a kérdés, hogy miért történt akkor az a vizsgálat, és tulajdonképpen mi az amitől tart, hiszen óvszert használtak. Úgy gondolom, érdemes lenne szakemberrel átbeszélnie az elméleteket, mert biztosan sok problémát okoznak Önnek, jó lenne, ha el tudna tőlük szakadni.

Edin 2015. 11. 22. 12:39

 

Tizstelt Doktornő! 21 hetes kismama vagyok.a második trimesztertől fogva elsőnek tejszerű váladék csorgás volt. Későbbiekben felváltotta sárgás-kissé zöldes min,buborékos váladék.De nincs viszketés se fájdalom se szag..Tudom hogy a terhesség alatt a hormonváltozások miatt lehetséges hüvelyi folyás.Gonnrhea gomba trichomonas kenet küldés történt.illetve gomba ,baktériumra is.minden negatív.HbsAg neg.Hiv..szifilisz negatív.Gyógyszertári magisztrális készitményt használtam már amiben szulfamidin ill,nyacin volt.Sajnos nem lett jobb semmivel.Kissé aggodom a baba miatt hogy ennyire nem derül ki hogy mi okozza.Merre lépjek tovább?Mert ez az egy helyben topogás aggaszt.Lehetséges hogy mégis van valami STD??

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 21:01

Azokat a fertőzéseket, melyek a baba szempontjából problémát jelentketnek, megvizsgálták (bár Chlamydia és Ureaplasma eredményt nem írt). HA a partnerének van panasza, érdemes ismét megnézetni, illetve ha aggódik, hogy a folyás nem fiziológiás, végeztessen egy kenet vételt. Abból meg lehet állapítani, van-e gomba, gyulladás, egyéb rendellenesség.

Edina 2015. 11. 16. 23:49

Tisztelt Doktornő!

Egy valószínűleg buta kérdéssel fordulok Önhöz...Arra lennék kíváncsi,hogy HIV-vírussal meg lehet e fertőződni úgy,hogy valakinek az orrváladékába belenyúlunk sebes kézzel?Az történt tegnap,hogy fizettem a boltban,és a pénzen,amit kivettem a pénztárcámból,egy jó adag orrváladék volt(legalábbis annak nézett ki).Nem tudom mikor ,hol kaphattam vissza,mert nem vettem észre ,csak akkor,az egész pénztárcám tele volt vele....Az újjamon van egy friss kicsi seb,pont azzal nyúltam bele.Ha az orrváladék fertőzött volt elkaphattam ? Vagy ha esetleg más testnedv( sperma,nyál) volt?Ezekben a testnedvekben a vírus meddig életképes/fertőző?Vérvételre mikor érdemes elmenni leghamarabb? Nagyon aggódok,mert van egy kisfiam,és egy férjem,nem szeretném akaratomon kívül megfertőzni őket.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdv: Egy aggódó anyuka

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 19. 11:16

A vírus ilyen terjedését eddig nem közölték az irodalomban. Ne aggódjon, nem fertőződott, tesztet pedig 4 héttel az esemény után csináltathat.

György 2015. 11. 16. 13:22

 

Ödvözlöm! Mikoplasma hominis ha joll irom valoszinü ez a fajtája volt nekem nemi hügyuti problámaim voltak.a kérdésem az lenne ez kimondott nemi úton terjed vagy vagy ell lehet kapni máshogy is vagyis tovább fertözni ha pl. oralisan kielégittenek?en a feleségemtöl kaptam el ugy 2 éve.Voltunk kezelve és ugy néz ki ujra meg kaptam töle.Viszont volt 2-3 alkalom hogy orálisan elégitett ki mas.es szeretném tudni mi ennek az esélye hogy elkaphatta e esetleg igy más.Válaszát várom és köszönöm is elöre!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 19. 11:20

Előfordulhat, hogy a korábbi fertőzés nem lett kikezelve maradéktalanul, és aktivizálódott a baktérium, de az is, hogy ismét elkapta. Orális szex utján is átadhatta partnerének. Újra antibiotikumra van szüksége, partnerének is, és a kezelés után kontrollálni, hogy valóban eltűnt.

Henrietta 2015. 11. 05. 20:03

 

Udvozlom, 3 eve Hpv magas rizikoju tipusaval diagnosztizaltak, utoljara juliusban voltam szurovozsgalatom ahol az eredmenyem negativ volt. Az orvos azt mondta meggyogyultam. Kerdesem az lenne hogy ez a virus visszajohet valamikor evek mulva? Keves informacio talalhato az interneten, volt doktor aki azt irta hogy a szervezet immunissa valik es nem ujjulhat ki mert hasonlo virus a mumpszhoz, masok meg azt irtak hogy ha az immunrendszer legyengul akar vissza is johet. Kerem irja meg velemenyet, kisse aggaszt. Ha visszaterhet a virus mi annak az eselye? Illetve mivel elozheto meg? Koszottel

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 06. 18:30

A vírus magától nem jön vissza, azonban elkaphatja újra. Egy újabb fertőzéstőzés ellen a védőoltással védekezhet. Ugyan átesett a fertőzésen, de a védőoltás ilyenkor is hatékony, és javasolt.

Melinda 2015. 11. 02. 10:35

Kedves Réka,

Már több, mint 2 éve szenvedek egy betegségtől, amit azonban eddig egy orvosnak sem sikerült kezelni. Fehér folyásom van, és nagyon gyakran érzékennyé válik a hüvelyem és a kisajkaim, emellé pedig szinte állandó vizelési inger is társul. Sokszor megdagadtak már a combtövemben lévő nyirokmirigyek is, és a hüvelyemben és a környékén izomlázszerű fájdalmat érzek gyakran. Az egyik tenyésztés e- colit mutatott, a második viszont már semmit. Az első orvos síkosítót javasolt és gombával kezelt hatástalanul, most gardnerella ellen kaptam antibiotikumot (a párom is) és két hüvelykúpot, és monural port, azonban használatuk után 1-2 nappal visszatértek a tünetek. Az orvos szinte már tanácstalan. Mi lehet a probléma?

Köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 03. 13:45

Az Ön által leírt problémának számos állapot állhat a hátterében, nem is feltétlenül betegségnek mondanám. Akár nőgyógyászati, akár urológiai szempontból közelítjük meg, mindenképpen egy határ terület, ami a témában jártas szakembert igényel. A tenyésztések, és antibiotikum nem valószínű, hogy segít, bár a részletes leleteit nem láttam. Röviden: a fertőző háttér betegségek (pl Chlamydia, Ureaplasma) kizárása után a visszatérő hólyag gyulladás kezelésében jártas urológus felkeresését javasolnám.

Otília 2015. 11. 01. 14:36

Üdvözlöm Doktornő!

Körülbelül hetedik hónapja szenvedek nemi szervi szemölcsöktől. Amikor észrevettem azonnal orvoshoz fordultam vele,mivel azt sem tudtam,hogy mi is lehet ez. Öt éve vagyok együtt a párommal és nem erősségem a megcsalás.Kettő darab szemölcsöt észleltem,mely két hét alatt duplájára növekedett. Az orvos triklór ecetsavval(nem biztos,hogy jól írtam le)kezeli,ami nagyon nagy fájdalommal jár számomra.Kaptam belőle én is egy keveset otthoni kezelésre.Hiába kezelem én csak újabbakat fedezek fel magamon.Ez nagyon ilyesztő számomra.Érdeklődni szeretnék,hogy ez normális dolog-e kezelés mellett.A nőgyógyászom szerint minden rendben lesz és "1000 %, hogy elmúlik ,mivel ezek még kicsik.Ezt nem kell műteni."Volt a válasza a feltett kérdésemre.Szeretnék érdeklődni,hogy mi az ami befolyásolhatja még a növekedést,és,hogy tényleg rendben van ez így.

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Otília

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 03. 13:48

Kedves Otília!

A vírust a szervezete fogja leküzdeni, tulajdonképpen a szemölcsök kezelése csak tüneti terápia, mégis nagyon fontos. Azt nem lehet megakadályozni, hogy újak jöjjenek, viszont az, hogy a kezelés nagy fájdalommal jár, nem elfogadható, akkor más módszert kell választani.

Zoltán 2015. 10. 29. 22:25

 

Jó estét,azzal fordulok önhöz,hogy sajnos ovszer nelkul szexeltem ,és másnap már rossz volt a közérzetem,és idövel kivörösödött a fitymám,kicsit viszket kb 5 hete szexeltem ,remélem nem szifilisz,csak valami gombás fertözés

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 30. 12:16

Szifilisz szűrő tesztet végeztethet bármelyik bőr-és nemibeteg gondozóban ingyen, vagy akár a családorvosánál is, ha szeretné teljes biztonsággal kizárni a fertőzést.

Marianna 2015. 10. 29. 18:38

Tisztelt Doktornő!

1 hónapja gardnerelle, hpv gyanut diagnosztizált a nőgyógyász. Klion kúrát és Isoprinosint irt fel. A klion kúra tabletta és hüvelykúp lassan elfogy a kérdésem az lenne, hogy az Isoprinosint is közösen kell szednünk? Semmit sem tudok erről a problémáról és nagyon aggaszt, hogy a kezelés megszünteti-e a Gardnerellát? Válaszát köszönöm!!!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 30. 12:20

A kérédéseire megtalálja a választ ezen az oldalon, a HPV, és a bakteriális vaginózis címszavak alatt. A gyógyszert csak Önnek kell szednie, a Gardnerella pedig kezelhető a Klionnal, esetleg egy kontroll kenetből megállapítható, hogy helyreállt-e a hüvely egyensúlya.

Mónika 2015. 10. 26. 23:49

 

Kedves Doktornő!Kb. 2 éve hpv fertőzést állapîtottak meg nálam a bőr és nemibeteg gondozóban 16,18,39tipusokat találtak és semmi problémám tünetem és kezelésem nem volt.Tavaly év végén kimetszést végeztek 5db p3-as citologiai vizsgálat után és közölték hogy pár mm-re kapták el a méhnyakrákot.Jelenleg normál p2-es vagyok már második alkalommal de van komoly kapcsolatom és ő végig mellettem állt.Neki viszont kenegetjük már pár hónapja a kondylomáit amik folyton visszanőnek.Most kapom a 2. Silgard injekciómat.Nekem nincsennek szemölcseim.Kérdésem hogy ha beadják a 3 injekciót akkor már nem jöhetnek ki rajtam a szemölcsök?És hogy ugyan óvszerrel vagyunk eggyüdt a párommal de kb mikorra tünnek el róla véglegesen?Kapott immunerősîtőt is.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 30. 12:27

Amíg HPV fertőzése van, addig jöhetnek újabb szemölcsök sajnos. Nem lehet megmondani mikor tűnik el, ez az immunrendszerén múlik. Mind a gyógyszer, mind az óvszerhasználat segít ebben. A legfontosabb, hogy a rákszűrés eredménye rendben legyen, és a kontrollok mindig időben történjenek meg.

Lili 2015. 10. 20. 23:32

Kedves Doktornő!

Júliusban jött meg az eredményem, ami szerint negatív a HPV teszt. A problémám, hogy kijött egy szemölcs a nemi szervemen. Voltam ismét nőgyógyásznál, ahol most vettek kenetet és várom az eredményt. A kérdésem az lenne, ha a szemölcs kijön, akkor 100%, hogy HPV vírusfertőzött vagyok? Ha igen, mit tudok tenni, hogy felszívódjon, vagy teljesen tünetmentes életet tudjak élni, anélkül, hogy a másik felet megfertőzném. Ha én tünetmentes vagyok, miután elmúlik a szemölcsöm, akkor is fertőzöm a másik felet? Illetve, ha bennem található vírus, azt átadhatom orális szex útján? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 25. 21:41

Először is tudni kellene, pontosan mi az a növedék. Számos eltérés utánozhatja a szemölcsöket, olyan is, ami nem vírusos eredetű. Azt javasolom, forduljon bőr-és nemigyógyászhoz, és tisztázza a diagnózist először, lehet, hogy nem is HPV az oka.

Léna 2015. 10. 15. 20:09

Kedves Doktornő!

A napokban hpv tipizálás során kiderült, hogy hpv fertőzött vagyok(68-as). Mivel terhes vagyok 28 hetes, érdeklődnék, hogy ebben az esetben szülhetek-e természetes úton? Illetve a baba fertőződhet-e hpv-vel szülés útján? A rákszűrésem p2-es, elváltozást nem találtak.(márciusban). Eléggé aggódom emiatt :( Mi a teendő ebben az esetben, hogy tudok a fertőzöttségről? A babának ugye nem lesz semmi baja ettől?

köszönöm előre is a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 19. 21:17

Ne aggódjon, ugyan a baba szülés közben fertőződhet, de a HPV bizonyos idő után eltűnik. A szüléssel kapcsolatban- nőgyógyászok között vannak különbségek atekintetben, hogy mit ajánlanak ilyenkor, a saját orvosát kérdezze meg, hogy mi az ő gyakorlata. Mivel a cytologia eredménye negatív, Önnek jelenleg teendője nincsen.

Adrienn 2015. 10. 15. 17:56

Kedves Réka!

Megkaptam az eredményem,a citológiám p2 gyulladt.Ami aggaszt azt mondta a drnő,hogy olyan kórokozó tapadt meg a mélyszájamon ami akkor van amikor idegen tárgy van a méhben,nekem csak a szülés utáni varratom volt(3hónapja szültem),ezen kívül hpv gyanús vagyok.Erre írtak Semicillint 500mg,Isoprinosinet 500mg,Telvirant 800 mg+Klion 100 hüvelytablettát.Szeretném kérdezni h mennyi az esélye h ennyi gyógyszer után ugyanúgy meg lesz a vírus?3 hónap múlva kell vissza mennem kontrollra,de gondoltam rá ogy előbb kellene.Ha elfogynak a gyógyszerek utána mikor lenne érdemes vissza mennem?Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 19. 21:21

A vizsgálatok eredményét nem ismerem, így érdemben nehéz hozzászólni. Jelenleg azt sem tudjuk, egyátalán van HPV-je, így azt pláne nem, hogy a gyógyszer után lesz-e. Ha 3 hónap kontrollt javasoltak, akkor menjen vissza mindenképp, előbb nem érdemes, kivéve, ha panasza van.

Gábor 2015. 10. 13. 23:07

Kedves doktornő!

Korábban már válaszolt nekem a kérdéseimre, és írta, hogy látni kéne a leleteket mert ezen a fórumon nem alkalmas és én sem szeretném itt megbeszélni a problémát. Hol tudom önt elérni? Kerestem elérhetőséget vagy címet de nem találtam. Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 14. 21:31

Belvárosi Orvosi Centrum-ban megtalál. A www.boc.hu oldalon minden elérhetőség fent van.

Gabor 2015. 10. 12. 23:18

Kedves Doktornő . Együtt voltam egy lánnyal es 4-5 nap után égető érzés es vizelési inger jött rám . Ezt elmondtam neki es ő elment egy Std vizsgálatra. Ureaplasma ureaticium -ot találtak nála es kapott doxyciclint .

Erre en is beszereztem es szedtem . 200mg-ost 10 szemet 10 napig es utána ugyan ebből napi kettőt meg 10 napig. Most 10 napja elfogyott az összes es ujra van panaszom. Elmegyek szűrésre amint kapok időpontot , csak kérdezni szeretnem , h kialakulhatott e rezisztencia ? Mennyire csináltam nagy hülyeséget. Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 14. 21:35

Nem csinált semmit rosszul, logikus volt ugyanazt a gyógyszert szedni. Azonban mivel a tünetek nem múltak el, így mégis érdemes lenne Önt megvizsgálni, és elvégezni a tenyésztést, illetve megnézni, hogy Önnél egyéb kórokozó nincs-e jelen.

Adrienn 2015. 10. 08. 22:47

Kedves Réka!

Olyan problémával fordulok hozzád,h nem lett jó a citológia eredményem.Nem tudm hányas mert azt nem közölték velem,azt mondták h vírusfertőzésem van és 1 hét múlva kell mennem,de addig megbolondulok.3 hónapos a kisfiam és rendben zajlott a terhesség csak a végére szedtem össze vmit amitől megnövekedett a vizeletemben a baci szám,36.héten vettek cervix kenetet(remélem jól mondom)az is rendben volt.Olyan kérdésem lenne h milyen vírusok mutathatók ki a citológia vizsgálattal?Még azt kérdezte az asszisztens,hogy volt e valaha spirálom.Ez milyen betegséghez köthető?Párom lánya hónapok óta küzd valamilyen nemi betegséggel sajnos hiába beszélünk neki h forduljon orvoshoz nem nagyon érdekli.Lehetséges h tőle kaptam el vmit közös wc ill. fürdő használattal?Kicsit sok kérdésem lett ,lenne még több is :),de csak ezen tudok rágódni.Előre is köszönöm segítséged!Várom mielőbbi válaszod!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 11. 21:15

Sajnos amíg nem tudjuk mi az eredmény, addig nem lehet biztosat mondani. Valószínűleg gyulladást találtak a méhnyakon. WC és közös fürdőszoba használattal ezek a kórokozók nem terjednek. Az eredményig kár bármin addódni, biztos nincs baj, és a gyulladásra kapsz kezelést.

Mónika 2015. 10. 06. 21:42

Kedves Doktornő!

Kiderült, hogy a barátom megcsalt, szakítottunk, és megkértem rá, hogy csináltasson egy STD vizsgálatot, aminél ez a két eredménye pozitív lett.

1. Herpes simplex 1 IgG Elisa( Vircell) 38,2 Pozitív- Primer HSV 1 fertőzést átvészelt IgG maradvány antitest

2. Anti HBS/Leia (Immulite)- 87.60 miU/mL-Pozitív-(REaktív C1>=12mlu/m1 HBV védettség magas magas anti HBs szint miatt.

Mit jelent ez pontosan? Ez rám milyen kihatással lehet? Forduljak orvoshoz, valamilyen kezelésért? Vizsgáltassam ki magam én is?

Válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel:

Mónika

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 11. 21:22

Kedves Mónika!

Ezek miatt nem kell kivizsgáltatnia magát.
Azt jelenti, hogy az illető valaha átesett herpes vírus fetőzésen. Ez a vírus a szervezetben marad, az ellenanyagok életünk végéig kimutathatók. Amikor nincs aktív tünet (kiütés a szájon, vagy a nemi szerven), nem fertőz.
A Hepatitis B eredmény pedig annyit mond, hogy az illető be lett oltva B típusú fertőző májgyulladás ellen.
Szóval ezek alapján, nem kell aggódnia.

Andrea 2015. 09. 24. 13:43

 

Kedves Réka szeretném kérdezni hogy egy eve nem volt szexuális kapcsolatom de most voltam orvosnál mert viszketett a nemi szervek és az orvos azt mondta hogy a bal oldalon a kisajak belső oldalán ujjbegyni borsonyi papulosus folyamat var irt nekem telviran es betadin krémet de már kettő eve szedek szteroidot mert tudo sarciodosisom van es most néztem a nemi szervemet es olyan mintha kettő részből áll a baloldali kis ajak mar üllés is nehezemre esik meg menés köszönettel Andrea

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 11. 21:27

Kedves Andrea!

Amit leír, az alapján herpesre gondolt az orvosa. A fájdalom is magyarázható ezzel a betegséggel. A vírust korábban is elkaphatta, előfordulhat, hogy most aktivizálódott a vírus. De más betegség is okozhat hasonló tüneteket, javasolom, hogy ha azóta nem múltak el a tünetei, keressen fel egy STD-ben jártas bőrgyógyászt.

Gyongyi 2015. 09. 20. 14:46

Kedves Reka!

Olyan kerdessel fordulnek Onhoz, hogy negyhonappal ezelott eloszor egy mostanra mar 4db borszinu holyagszeru kiutes jelent meg a huvelyem bejaratanal. Nem okoznak kellemetlenseget nem fajnak . Haromhonapja tart a kapcsolatunk a parommal , elotte tavasszal volt parkapcsolatom. Az akkori paromnal volt egy olyan eset hogy az aktus utan piros pottyok jelentek meg a nemiszerven amelyek egtek es viszkettek. O akkor azt mondta hogy ez nala mar tobbszor elofordult es ez csak gomba. Azota a mostani paromon kivul nem volt kapcsolatom ferfival. Azt szeretnem kerdezni hogy ez az on velemenye szerint mi lehet?( szemolcs,herpesz?) Es hogy ez az ezelotti paromtol indulhatott.e mert ha igen akkor javasolnom kellene neki is egy vizsgalatot. En kedden megyek nogyogyaszhoz csak addig is szeretnek informaciot mert aggodom . Felek hogy valami komoly baj van velem. A valaszat elore is koszonom.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 21. 08:31

A leírása alapján nem lehet diagnózist mondani, találgatni pedig nincs értelme. Nem valószinű, hogy komoly baj van, ettől ne féljen, a nőgyógyász biztosan meg fogja vizsgálani. Ha Önnek, vagy a párjának további tünetei lennének, nyugaodtan forduljanak nemigyógyászhoz, aki nem külön-külön, hanem együtt tudja kezelni Önöket.

Emese 2015. 09. 18. 15:27

Kedves Reka!

A kondilomaval kapcsolatosan szeretnek kerdezni Toled. Megismertem 4 honapja egy sracot, akivel eleg sokat vagyunk egyutt. Nos volt 6 evig, de a felesege felrejart es osszeszedte a kondilomat, amit a sracnak is atadott.. Ez a kesobbi partnereire (adott esetben ram) milyen hatassal lehet? A srac eljar orvoshoz, tehat kezeles alatt all. Ha kikezeltek ot, annak ellenere atadhatja nekem valahogy? Ertem ez alatt azt, hogy ha kikezelik, mennyire tunik el a fiu szervezetebol, illetve milyen ovintezkedeseket kell megtenni a tovabbiakban? Koszonom a valaszod! Emese

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 21. 08:37

Kedves Emese!

Jelenleg szemölcsöket kaphat el a párjától. Az a javaslatom, hogy használjanak óvszert, mert ugyan így is fertőződhet, de legalább a hüvelyen belül nem lesz szemölcse. Hogy a vírus olyan típus, ami méhnyakrákot okoz, azt HPV vizsgálat után lehet megmondani. A jó hír, hogy a párja meg fog gyógyulni, amikor a HPV vizsgálat eredménye negatívvá válik, abbahagyhatják az óvszer használatot.

Henrietta 2015. 09. 17. 08:56

 

Kedves Réka! Egy külföldi nyaralás során, beleszaladtam egy egyéjszakás kalandba. Természetes védekeztünk, de az óvszer kiszakadt. Elmondása szerint nem élvezett el, de biztos ami biztos, vettem be esemény utánit. A kérdésem az lenne, hogy ha megyek nőgyógyászhoz milyen vizsgálatokat kérjek mindenképpen?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 21. 08:41

Először is kérdezze meg a nőgyógyászától, hogy milyen laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére van lehetősége. Ha csak rutin baktérium és gomba tenyésztést javasol, az Önnek nem megfelelő. Amit én gondolnék, az Klamídia, Ureaplasma, Neisseria, Mikoplazma, HPV vizsgálat, illetve ha az együttlét után eltelt már 3 hét, akkor vérvételt HIV és szifilisz tesztekre.

Dániel 2015. 09. 16. 20:25

 

Üdv, sajnos másodlagos szifilisszel kezeltek májusban nagy dózisú penicillin injekcióval. Azóta természetesen visszamentem kontrollra. A cardiolipin értékem jelenleg 1:4. A kérdésem az lenne, hogy élhetek már nemi életet, már nem vagyok fertőző? (csók, orális és vaginális szex is lehet?) Nagyon köszönöm válaszát. Dani

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 21. 08:44

Azt, hogy a kezelés biztosan hatott, a laboratóriumi értékek változásából lehet megítélni, általában a 3. hónapos kontroll során. Addig mindenképp óvszert kell használniuk (a szifilisz fertőz csókkal is!). A kezelőorvosát kérdezze, aki össze fogja hasonlítani az első laborokat a kontrollal, és az alapján tud válaszolni.

Krisztián 2015. 09. 16. 18:49

 

Hpv. jónapot nekem egy par honapja kijöt nemi szervi szemolcs minimalis a szorzetnél voltam elotte szűresen negativ let kezelem viszont neha kiújjul szedek c vitamit csipke bogyosat hogy,erősitsem a,rendszert elfog tünni nekem végleg? Azaz az inmunrendszer legyőzi valamikor? És többet nemlesz? Parommal 6 éve vagyunk es nem jarunk félre ő elkaphatta? Mert tunet mentes? vizsgalatra most megyunk csak de létezhet hogy a szervezete kivédte? Vagy hordozo? Kihez forduljunk? Mert 1.2 orvos...... Barátnőm ha esetleg elkapta de tünetmentes mit csinaljon? Elore is koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 21. 08:49

Ezen az oldalon a HPV menüpont alatt választ kap a kérdéseire. A lényeg: elmúlik, csak nem lehet előre megmondani, mikor.

Krisztian 2015. 09. 16. 03:17

 

hov jonapot pár hónApja eszre vettem a nemi szerv szörzeténel kicsi szemölcsöt voltam vizsgalaton negativ lett kaptam ecsetelöt el is tünik a szemölcs néha kiujjul 6 éve élek párkapcsolatban fogamzás gatloval védekezünk gumit nem igen hasznaltunk párom elkaphatta? Nem láccik tünet rajta a kérdés az hogy szervezete legyőzhette? Vagy lappang benne? Megyunk vizsgalatra mert még nem voltunk ha esetleg lappang benne akkor hogyan tudja legyőzni? Ha esetleg negativ lesz a teszt? Én szedek sok vitamint bízok benne hogy,a szervezetem leküzdi. Ha eltunt a szemölcs csak utana tud az inmundrenszer védekzni vagy közben is? Kb meddig tarthat ez az egész? Koszonom elore is valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 11. 21:34

Számos kérdést tett fel, ezekre mind megtalálja a választ ezen az oldalon, a HPV menüpontnál, vagy a rendelőnk honlapján a HPV menüben (www.boc.hu).

Alexandra 2015. 09. 09. 16:32

Tisztelt Doktornő!

22 éves nő vagyok, 5 éve élek párkapcsolatban 4 évig szedtem fogamzásgátlót egészen tavaly augusztusig. 2014 decemberétől kezdve próbálkozunk a gyermekvállalással, márciusban 5 napot késett aztán megjött nem akármilyen mértékkel. Azóta teljesen felborult az egész ciklusom, minden hónapban máskor jön meg. Később észre vettem egy apró kis szemölcsöt a nagy szemérem ajkamon, alig észrevehető, ma el is mentem a nőgyógyászomhoz rákszűrésre kb. 3 hét az eredmény de szeretnék elmenni egy teljes STD szűrésre is. Nekem a legmegfelelőbb Fejér megye, Dunaújváros lenne. Doktonő szerint van erre lehetőségem és ha igen mennyibe kerül egy teljes kivizsgálás. Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 21. 08:55

A vérzés zavar miatt a nőgyógyászánál kell további vizsgálatokat végeztetni, ha nem oldódik meg. A kis kinövés a nemi szreven nem biztos, hogy szemölcs, erre is érdemes szakorvosnál rákérdezni. Jó, hogy a rákszűrés megtörtént, bár az Ön korában várhatóan nem lesz vele probléma. Sajnos a dunaújvárosi lehetőségeket nem ismerem STD teszt ügyileg, valószínűleg magánrendelésen tudja elvégeztetni, ezek pedig mind megtalálhatók az interneten.

István 2015. 08. 30. 05:53

 

Tisztelt Réka! Én egy biszexuális srác vagyok! Rendszeres fiú partnerrel való gumi nélküli anális szex mennyire veszélyes? Én vagyok a passzív fél? Mire érdemes beoltatni magam, hol lehet és mennyibe kerül?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:10

Az anális szex esetében nagyobb az esély a nyálkahártya sérülésére, így a fertőződésre is. Ha eddig nem volt beoltva fertőző májgyulladás ellen, akkor az szükséges lenne, illetve a HPV elleni védőoltás. Az oltás ára oltóhelyenként és gyógyszertáranként változó, kb 20 és 30 ezer Ft körül van, és 3 kell belőle.

józsefné 2015. 08. 27. 22:28

Fiam 28 éves, most szervezzük a lakodalmát. Kb. 2 éve fennálló problémájáról most értesültem a menyasszonyától pár nappal ezelőtt. Tehát a fiam HPV-vel fertőződött valamikor, hónapok óta szemölcsök vannak a pénisze tövén, alhasán. Jártak bőrgyógyásznál, valamilyen ecsetelőt használ jelenleg, amitől múlnak a szemölcsei. Menyasszonya fél évente jár nőgyógyászhoz, nem fertőzött és nem is hordozó. Kb. 2 éve gumióvszert használnak. A kérdésem: élete végéig veszélyt fog jelenteni a feleségére? A fiam szervezetében lévő vírusnak milyen hatásai vannak rá, lehet gyermekük?

Köszönöm a lehetőséget!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 09. 02. 21:17

A jó hírem az, hogy a fia meg fog gyógyulni, az immunrendszer a HPV-t eltünteti. Azonban ehhez szükséges lenne a szemölcsök hatékony kezelése, ha az ecsetelő mellett nem múlnak el egy hónap alatt (persze újak jöhetnek közben, azokat is ecsetelni kell) akkor a bórgyógyászaton el kell őket távolítani. Természetesen lehet gyermekük, a HPV nem okoz meddőséget. A felesége megfertőződhet, akkor neki is szemölcsei lesznek, ahhoz, hogy tudjuk egyéb rizikó nem áll fenn, ahhoz ismerni kéne, milyen típusú HPV-je van a fiának.