<12...27...4344>
Mark 2018. 08. 15. 21:01

Kedves Doktornő!

Néhány napja a Balatonon sikerült kicsit túlzásba vinni az alkoholfogyasztást, és egy éjszakai fürdőzés után lefeküdtem az ismerősömmel, sajnos védekezés nélkül.

Másnap enyhe végtag fájdalmat kezdtem érezni, ami azóta kicsit erősödött (különböző helyeken váltakozva: kar, láb ,ágyék környéke, stb), enyhe fejfájással (amúgy is fejfájós típus vagyok). Semmi egyéb tünetet nem tapasztalok.

A hölgy azt mondta még sose volt korábban egészakás kalandja, de a korábbi kapcsolatait nem ismerem.

Kérdésem, hogy ez utalhat bármilyen std betegségre? Vagy egész egyszerűen megfázhattam/összeszedhettem valami vírust a fürdőzés közben (hideg volt, fáztam is a jelentős mennyiségű alkohol ellenére) ?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 11:44

A tünetei alapján nem gondolnék nemi úton terjedő betegségre. Biztosat persze a tünetek alapján nem lehet mondani, ha aggódik, esetleg érdemes STD teszteket csináltatni.

Barbara 2018. 08. 15. 18:16

Tisztelt Dr Nő!

1,5 éve kezelnek bakteriális vaginozissal,ami csak addig jó míg a gyógyszert használom.std re szűrtek,negativak a clamydia is.Utolsó tenyésztés:gomba incs,bakteriális vaginózis.Kaptam kliont dalacynt szájon át is,utoljára macmiror és fluomizin egymás után,peotexin gynophilussal visszaállítottam a hüvelyflórát mindig.Addig jó míg gyógyszer van,utánna minden jön vissza.A hüvelybejárat viszket,és mintha kiütések lennének rajt,szerintem kicsipi a váladék,ami híg állagu.Autoimmun beteg vagyok,ennek lehet hozzá köze?Nem tudom mitévő legyek,hogy gyógyulhatnék meg?Házaséletet nem élek,mert így nem merek.Mért nem hat egyi gyógyszer sem?Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 11:54

A hüvely egyensúlya egy érzékeny rendszer, aminek a fenntartásában számos tényező játszik szerepet. Elképzelhető, hogy az autoimmun betegséggel van összefüggésben az állapota, vagy az annak kezelésében alkalmazott gyógyszerekkel, esetleg egyéb hormonális oka van annak, hogy nem marad fent a normál hüvelyflóra. A gyógyszerek hatnak, de a helyreállított egyensúly fenntartásához hiányzik valami. Esetleg egy váladékozó méhszájseb is lehet a háttérben, ha tényleg semmi okot nem találtak, akkor nem tud mást tenni, mint nagyjából folyamatosan próbálkozni a hüvely pH-t és flórát helyreállító készítményekkel. Nemi életet nyugodtan élhet óvszerrel, ha a panaszok nem mutatnak összefüggést az együttléttel, akkor óvszer nélkül is.

Andras 2018. 08. 15. 14:16

Kedves Doktornő!

Lehet naiv a kérdés, de engem nyugtalanít.

Zenei fesztiválon, mámoros állapotban olyan helyzetbe keveredtem idegenekkel amiben nem igazán akartam és csak késleltetve ocsúdtam, reagáltam és szabadultam a nem kívánt körülményből. A lényeg, hogy törént talánt két csók és néhány másodpercre szájba vették a nemi szervemet ( ez volt a hirtelen kijózanodás és távozás momentuma) Tényleg másodpercekről van szó, azaz nem valódi aktusról. A kérdés, hogy ennyi idő alatt megtörténhet-e bármilyen fertőzés, mennyire kell e miatt parázni?

Köszönöm!!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 11:56

Egészen egzakt választ nehéz lenne adni erre a kérdésre, mindenesetre valamennyi rizikója (most azon nem érdemes gondolkodni szerintem, hogy mennyire alacsony vagy magas) van annak, hogy fertőzést kapott. Ilyenkor azt lehet csak mondani, hogy ha ez az esély nem nulla, akkor érdemes teszteket végezni.

Kata 2018. 08. 14. 19:26

Tisztelt doktornő!

Amennyiben a szervezetemben most jelen van HPV fertőzés, érdemes már most beadatni a védőoltást? Azt hallottam, a védőoltás segíthet aktivizálni az immunrendszert, viszont nem nyújt védelmet a már meglévő fertőzöttség ellen.

Leginkább az érdekelne, hogy az oltási procedúra után, a most meglévő HPV-vel szemben nem is alakul ki egyáltalán védettség? Vagy, mikor a szervezetem leküzdötte a vírust, utána a védőoltásnak köszönhetően védve leszek ezektől a HPV típusoktól is? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 12:38

Mind két információ, amit hallott, igaz (amennyire ma azt tudni lehet). A HPV elleni immunitás megítélése nagyon nehéz, erre vonatkozóan a kutatások sem mindig adnak egységes eredményt. Az biztos, hogy az oltásokat megelőzésre fejlesztették ki, tehát teljes értékű védettséget a HPV negatív, oltott embereknél várhatunk. Ebben a helyzetben azt hiszem az a leghelyesebb, ha egyénileg mérlegeljük, hogy kortól, HPV típustól, élethelyzettől függően, mikorra időzítjük az oltás beadását.

Chlamyáldozat 2018. 08. 13. 17:51

Kedves Doktornő!

Utolsó antibiotikum után ( azitromicin) két héttel elmentem ismételten húgycsőkenetre chlamydiára. Mert előtte pozitív lettem és minden arra lett fogva. Már negatív lett, de minden tünetem megvan. Húgycsőégés vizelés vagy magömlés után, herefájdalom, végbélfájdalom, láz. Gonorhoea, gomba és trichomonast sem találtak.

Lehetséges hogy a clamydia a húgycsőből már eltünt de mondjuk feljebbjutott a prosztatába, hólyagba, vesébe? Ilyenkor vérből kellene nézetni?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 12:40

Elméletileg a prosztatában elképzelhető a jelenléte, azt nem írta mennyi ideig szedte az antibiotikumot. Ha a húgycső tesztek negatívak, urológia a következő lépés, nem a vérvétel.

Attila 2018. 08. 12. 20:38

Tisztelt Doktornő!

Sok helyen azt olvastam, hogy a gonorrea nagyon érzékeny baktérium és komoly odafigyelést igényel a mintavétel. Azt szeretném kérdezni, ha a magánrendelőben este 17:00- kor vették le a hugycsőből a mintát, de az orvos csak reggel adta le a laborban lehet-e a negatív tenyésztés illetve a negativ pcr eredmény hiteles.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 17:44

Igen, mind a kettő lehet hiteles. A gonorrhoea kórokozója valóban nagyon érzékeny, de léteznek kimondottan erre kitalált táptalajok, melyeket hűtőben lehet tárolni amíg a laborba nem kerülnek. A PCR vizsgálat pedig egy olyan mintavevőbe kerül, mely szobahőn is tárolható. Ez utóbbi egy igen érzékeny teszt, ha van ott kórokozó, ki szokta mutatni.

Éva 2018. 08. 12. 19:46

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném kérdezni hogy a talpi szemölcsök érintéssel átkerülhetnek- e a test más részeire, pl: hátra? Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 17:45

Igen. Olyankor tudnak elszaporodni, ha hámsérülés van az adott területen.

Ivett 2018. 08. 12. 19:43

 

Az lenne a kérdésem hogy a hiv gyorstesztnél ha pozitív az eredmény akkor a kontroll ablakban és az antigén vagy antitest ablakban egyszerre jelenik meg a két vagy 3 csík? Vagy a kontroll csík előbb jelenik meg?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 17:48

A sorrendnek nincs jelentősége. Minden tesztnél feltüntetik, hogy mennyi idő után kell leolvasni (általában 20 perc) és az akkor látott eredmény a döntő.

Odett 2018. 08. 12. 19:39

 

Azt szeretném kérdezni a ha hiv gyorstesztre rákerül a vér, és amíg nem jelzi az eredményt azalatt az idő alatt ha mozgatás éri (egyik asztaltól a másikig viszik) az okozhat hamis eredményt?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 17:49

Nem valószínű, de pont az ilyen hibaforrások kiküszöbölése miatt, a vérvételből elvégzett tesztek sokkal megbízhatóbbak.

Ferenc 2018. 08. 12. 19:35

 

Az a kérdésem lenne hogy a hiv vízben vagy alkoholos italban mennyi ideig életképes?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 17:50

Lehet, hogy ezt a kérdést egy virológusnak kellene feltenni, de a tankönyvi információ szerint egyáltalán nem. Azaz- ezekkel nem fertőz.

Nelli 2018. 08. 12. 19:34

Tisztelt Doktornő!

Melyik fertőző nyállal vagy esetleg vérrel terjedő betegségnek lehetnek a következők a tünetei: visszatérő fejfájás, fáradtság, feledékenység, koncentráció romlása, figyelmetlenség, csökkent étvágy? Ilyen tüneteim vannak. Hiv és szifilisz elvileg kizárva mert negatívak a tesztjeim. Fertőző betegségre meg azért gondolok mert két emberrel is csókolóztam és az egyiknek szintén gyengült az étvágya és panaszkodik néha fejfájásra, a másik meg feledékeny lett és romlott a koncentrációs képessége viszont erős az étvágya. Mindezek a csókolózás után pár hónappal jöttek ki rajtuk, nekem meg fél éve vannak ezek a tünetek csak még nem de nem voltam orvosnál ezekkel a tünetekkel kivétel a tesztek mert nem tulajdonítottam nagy jelentősséget neki mert a mindennapi teendőimben nem akadályoz, csak annyi hogy nehezebben tanulok, és többet kell pihennem. Lázas nem vagyok, nyirokcsomóim nincsenek megnagyobbodva. Viszont hogy a csókpartnereimnek is hasonló tünetei lettek nagyon megijedtem és kétségbe vagyok esve. Kihez forduljak? Internen nem találtam ilyen fertőző betegséget aminek ezek lehetnek a tünetei a hiven és a szifiliszen kívül, és azok is csókkal állítólag nem is terjednek, vagy igen? Ezt is azt is olvastam. Én már nem tudom mit csináljak. Köszönöm ha ad valami tanácsot.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 16. 17:52

Szerintem nyugodjon meg, ha a panaszai egy hónapnál tovább fennállnak forduljon a házorvosához.

Tamás 2018. 08. 10. 10:07

Tisztelt címzett!

Múlt hét pénteken belázasodtam, 38 fokos lázam, mellékherefájdalom, hidegrázás, izom izületi fájdalomaim lettek. Voltam a háziorvosnál, aki Savulin 500mg antibiotikumot írt fel, urológiária küldött, ahol a vizsgálat után nem láttak semmit, azután a háziorvos nemibeteg gondozóba küldött vizsgálatra, aminek 2 hét múlva lesz eredménye. Vettek kenetet húgycsőből és vért. Most piros foltok kiütések jelentek meg az arcomon, könyökömön nyakamon. Ez lehet az antibiotikumtól? Vagy valami nemi betegség? A here fájdalom az óta csillapodott, amit inkább a mellékherénél érzek. Hőemelkedésem még mindig van. Kockázatos kapcsoltatom nem volt, másfél éve vagyunk együtt a barátnőmmel, senki mással nem voltam, elmondása szerint ő se, neki semmi baja. Mikor megismerkedem a mostani barátnőmmel másfél éve akkor együtt elmentünk hiv szűrésre ami negatív volt, mivel eléggé szorongok a betegségek miatt. Lehet hogy azóta megcsalt valakivel és elkaptam tőle a hivet? A háziorvos csináltatott vérképet is amin emelkedett CRP érték van, 3 szorosa a normálnak, ami állítólag gyulladást jelent a szervezetben. Folyamatos rettegésben stresszbe vagyok hogy mi bajom lehet. Chlamydia okozhat herefájdalmat, de a többi tünet hiányzik, égő vizelés, folyás. Lehetséges hogy a barátnőm beteg, de nincs tünete, de én megbetegedtem tőle? A hiv okozhat herefájdalmat? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 11. 10:25

A HIV nem okoz here fájdalmat, erre nem gondolnék a tünetei alapján. A kiütéseket mindenképpen bőrgyógyásznak kell megmutatni, anélkül nehéz lenne eldönteni, hogy szükséges-e az antibiotikum abbahagyása. Jelen pillanatban ugyan nincs diagnózisa, viszont az antibiotikum amit kapott számos kórokozó esetén hat, úgyhogy szerintem rettegésre nincs oka. Vélhetően a panaszai az antibiotikum után, az idő múlásával meg fognak szűnni. Lehet, hogy ez hosszabb folyamat lesz, ez természetes.

Szifilisz 2018. 08. 08. 20:03

Tisztelt Doktornő!

A péniszemen van kettő vöröses csomó, ami kb 3 hete jelent meg, előtte 1,5-2 hónapja két alkalommal vizeléskor valami átlátszó kissé fehér túrós szerű anyag jött ki majd a vizelet, utána pár napig valami fehéres folyás, ami engem inkább a kalcium pezsgő tablettára emlékeztetett (amikor vízbe dobjuk és feloldódik) mellé olyan érzet mintha tele lenne a húgyhólyagom, elmentem vele orvoshoz vettek mintát meg vért, de még várni kell rá, azért írtak fel doxicilynt amit beszédtem. Közben elmentem egy fizetős vizsgálatra és közölték, hogy nem sok értelme van mivel doxicilynt szedek, a kérdésem az lenne ön szerint mi lehet ez? és, hogy a doxicilyn képes befolyásolni a HÍV teszt eredményét?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 09:55

A HIV tesztét nem. Remélhetőleg a levett mintákból kiderül, mi okozta a bajt, és ha kell, lehet a Doxyciclinről váltani. Ha esetleg minden eredmény negatív, akkor urológia a következő lépés, és prosztata vizsgálat.

Vivien 2018. 08. 08. 08:51

 

Kedves Doktornő! Pár napja volt egy alkalmi partnerem, akinek a nemi szervén előjött valami seb vagy kiütés. Viszont aktus alatt is már péniszfájdalomra panaszkodott. Óvszerrel védekeztünk. Nekem azóta nincsenek tüneteim, de lehet hogy esetleg elkaphattam én is?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 09:57

Erre a kérdésre akkor lehetne válaszolni, ha tudnánk, a partnernek mi a diagnózisa. Seb esetén el kell végezni nála a szifilisz szűrőtesztet, illetve ha van még tünete, herpeszre is érdemes vizsgálni.

Laura 2018. 08. 07. 22:46

Kedves Doktornő!

Ma derült ki, hogy chlamydiám van, és van egy 8 hónapos kisbabám, aki sokáig küzdött kötőhártya gyulladással, aztán csak elmúlt. Nem lehet tudni, hogy terhesen meg volt e már a betegségem.

Lehet, hogy elkapta? Ki kellenne vizsgáltatni őt is?

Szeretném megkérdezni továbbá, hogy puszival vagy esetleg étellel (megrágott falat) esetleg lenyalt kanállal fertőz e a chlamydia?

Okozhat e garatgyulladást?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:03

Igen, elkaphatta. gyermekszemészeten kellene megnézetni, bár gondolom kapott antibiotikumos cseppet, hogy kell-e szájon át is kezelni, azt ott tudják megmondani. Általában véve a közös evőeszköz, fogkefe használatot, megrágott étel etetését javasolt elkerülni, nem csak a Chlamydia az egyetlen fertőzés, amit elkaphatnak a babák. A garatgyulladást illetően a gyermekorvosukat kérdezzék meg, én nem tartom valószínűnek, hogy kezelendő betegséget kapott ilyen módon, a tesztelés elvileg nem lehetetlen, de nem is olyan egyszerű 8 hónaposan.

Antiklami 2018. 08. 07. 19:34

Kedves Doktornő!

Amennyiben a klamidia kétféle antibiotikum kúra után sem tűnt el ( vérteszt) és a tünetek sem olyankor mi a teendő?

Vagy van rá esély hogy idővel legyőzi a szervezet?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:04

Vérteszt alapján húgycső gyulladást nem lehet kezelni, vagy annak sikerességét megítélni. Ebben én nem tudok tanácsod adni, kérjen tanácsot az orvostól, aki a tesztet és a kezelését elrendelte.

Nóra 2018. 08. 06. 22:16

Tisztelt Doktornő!

A barátom észrevett valamit a nemi szervén. Mivel nem tűnt el, elment bőrgyógyászhoz, aki megállapította, hogy az egy kisméretű futószemölcs. Ez kezelés hatására néhány nap alatt teljesen elmúlt.

Még mielőtt kiderült volna, hogy mi az, nem használtunk óvszert együttlétkor.

Korábban kaptam méhnyakrák elleni 3 lépéses oltást. Ez nyújthat védelmet ?

Én nem tapasztaltam semmilyen tünetet magamon.

Lehetséges, hogy mégis elkaptam ?

A nőgyógyászomhoz csak 2 hét múlva tudok elmenni. Adódhat ebből probléma?

Mi a teendő addig?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:06

Önnek nincs teendője. HPV teszttel érdemes tisztázni, hogy milyen típusú vírusa van a párjának, illetve Ön is kérhet HPV vizsgálatot, ebben sürgősség nincsen. A további lépéseket ettől tenném függővé

Péter 2018. 08. 06. 22:11

Kedves Doktornő

Kérdésem az lenne hogy létezik olyan hív fertőzés fertőzött aki fertőzött de a teszt nem mutatja ki persze ablakperiodus után és a második teszt másfél hónappal kesöbb?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:07

Nincsen 100%-os biztonságú vizsgálat, de a HIV teszt jól közelít ahhoz. Úgyhogy nem gondolom.

Ricsi 2018. 08. 06. 01:52

 

Trippert diagnosztizáltak nállam a kérdésem az lenne,hogy az injekció beadása után mennyi ideig tilos a maszturbálás?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:08

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ebben a helyzetben tilos-e a maszturbálás. A kezelés után 2 héttel javasolt egy kontroll, ha annak az eredménye negatív, akkor gyógyultnak minősül, tehát semmit nem kell másképp csinálnia, mint egyébként.

Enikő 2018. 08. 06. 01:35

Kedves Doktornő!

A barátom elment std szűrésre viszont folyamatosan szedett két gyógyszert:a Panangint és Milgammát. Az lenne a kérdésessé, hogy ezek antibiotikumok? Befolyásolhatták-e a teszt eredményét?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:08

Nem befolyásolják.

Anna 2018. 08. 04. 17:40

Tisztelt Doktornő!

1 hónapja egy kiszakadt óvszernek hála csípő érzésem van vizelés után.Elmentem vele urológushoz,rengeteg antibiotikum után és egy negatív vizelettenyésztés után már egésznap égő,viszkető érzésem van a húgycsövemben,vizelés után pedig nagyon csíp.Nőgyógyász csinált Gomba,trichomonas és gonorrhea tesztet illetve rendesen megvizsgált.Negatívak lettek,viszont aggódom hogy azért mert haza hoztam a kenetet mert labor este már nem volt és másnap reggelig hűtőben volt majd bevittem.Az urológus std-re gyanakszik ellenben semmilyen folyásom sincs és a páromnak sincsenek panaszai előttem pedig fél évvel nem volt senkivel.Ön szerint ez nemi betegség vagy urológiai gond lehet?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 09. 10:11

Így ezt nem tudom megmondani. Érdekes, hogy a nőgyógyász, bár gondolt STD-re, a két leggyakoribb kórokozót, a Chlamydiát és az Ureaplasmát nem vizsgálta (ha jól értem). Sajnos az antibiotikumok után kérdéses, hogy érdeme-e egyáltalán további teszteket végezni, a panaszai alapján inkább az urológusnál kellene folytatni a kezelést.

Csizek Barbara 2018. 08. 02. 10:51

Tisztelt Doktornő!

2010-ben megkaptam a Cervarix oltást. Volt barátommal 3 év szünet után ismét újrakezdtük a kapcsolatunk pár napja. Együttlétekkor nem használtunk óvszert. Észrevettem a herezacskója alatt, a nemiszerve környékén szemölcsöket, és szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy ez condyloma. Két hét múlva tudok nőgyógyászhoz eljutni, illetve őt is elküldtem vizsgálatra. Nagyon aggódok, mert úgy tudom a Cervarix a HPV nemi szemölcsöt okozó válfajai ellen nem véd… Tehát a kérdésem az lenne, hogy ér valamit az oltás a betegség ellen? Minden esetben elkapom tőle a fertőzést automatikusan, illetve, ha elkaptam a fertőzést, ki lehet gyógyulni belőle, vagy örökre hordozó maradok?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 08:50

Ha elkapja, nem marad örökre fertőzött, a vírust az immunrendszer eltünteti, átlagosan 6-7 hónap alatt.
A védőoltása valóban nem véd a HPV 6-os típusa ellen, ami a szemölcsök leggyakoribb kórokozója. Hogy miért ezt az oltást választotta, illetve, hogy milyen mértékben védi ez Önt a különböző HPV típusok ellen, azt azzal az orvossal beszélje meg, aki beadta. A védőoltáshoz kötelezően hozzá tartozik a tanácsadás, tehát ha kérdése van, ne érezze rosszul magát emiatt, nyugodtan menjen vissza. Későbbiekben esetleg az is szóba jön, hogy megkapja azt a vakcinát, amely már 9 vírus ellen védi.

Anita 2018. 08. 02. 10:49

Tisztelt doktornő!

Orális együtlét másnapján fájni kezdet a gégecsővem, később beszélni se tudtam már annyira fájt, ezek után lázam is lett. Az orális együtlét kicsit erősebben zajlott es többször mélyebre hatolt amit a gége összeszoritásával kompenzáltam. Véletlen egybeesés vagy ilyen hamar lehet tünete nemi betegségnek?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 08:52

Nem tudom megmondani, ha gégészeti panasza van, javasolom, hogy forduljon fül-orr-gégészhez. Ha felmerül fertőzés lehetősége, mintát lehet venni a garat nyálkahártyájáról.

Laci 2018. 08. 02. 08:52

Szep napot, azt szeretnem kerdezni, hogy a vegbelnyilas mellett kialakult kelés vagy tályog utalhat valamilyen nemi betegsegre? Egy holgy emlitett itt hasonlot az egyik bejegyzesben. Nekem ugyanis kialakult egy ilyen holyagszeruseg kozvetlenul a vegbelnyilas mellett ami par napig novekedett majd magatol kitort es kiurult, nagyon fajdalmas volt. Fel ev mulva megint ugyanott kijott de akkor mar sebesz nyitotta fol es tisztitotta ki. Voltam beltukrozesen ahol mindent rendben talaltak, most pedig MR vizsgalatra keszulok hogy megnezzek nincs e sipoly a hatterben. On szerint nemi betegseg is okozhat ilyet? Mas panaszom nemvolt. Hetero ferfi vagyok, szoval analis kozosulesben soha nem volt reszem, meg ujjal sem! Koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 08:54

Nem valószínű, hogy ezt a panaszát nemi úton terjedő betegség okozza. Ahhoz, hogy biztosan kizárjuk, a végbél nyálkahártyájáról lehet mintát venni, de az Ön esetében, a leírása alapján nem tartom szükségesnek.

Lajka 2018. 08. 01. 22:52

Kedves Doktornő!

Egy évvel ezelőtt kezdődtek körülbelül a panaszaim. Állandó partnerem van. Visszatérő hüvelyi fertőzésem van. Kevert típusú, bakteriális(coli) és candida. Szinte havi kéthavi rendszerességgel nőgyógyászhoz kell járnom emiatt. Hónapok óta óvszerrel védekezünk. A férjem is többször kapott gyógyszert. Most óvszer mellett menstruáció után nekem is előjött, erős alhasi fájdalmakkal, ami eddig nem volt, és a férjemnek is kiütései lettek. Hogyan lehetséges ez óvszer mellett? Gyakran fájt az elmúlt időszakban a torkom. Az orvos szerint legyengült az immunrendszerem azért van ez. A kérdésem az lenne, hogy hová menjünk? Mit tehetnénk? Babát szeretnénk, de így igazság szerint nem nagyon merünk próbálkozni sem. (Ha teherbe esnék egyáltalán ilyen gyakori gyulladás, fertőzések mellett)

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 12:48

Tisztázni kellene, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, gomba, vagy esetleg ún. bakteriális vaginosis, de még ezen kívül is több dolog lehet. Nem tud mást tenni, mint visszamegy a nőgyógyászatra, vagy STD rendelésre, és megpróbál közelebbi diagnózishoz jutni. Ezek alapján, amit leírt, nincs akadálya annak, hogy babát vállaljanak, de ezt is beszélje meg a nőgyógyásszal.

Zoli 2018. 07. 31. 11:19

 

Doktorno, meg annyit az elozo kerdeshez, hogy olyan lehetseges hogy 4 eve meg volt klamidia fertozes, ami mara eltunt a hugycsobol de az ejakulatumban benne lehet? A baratnomnek azert negativ esetleg a tesztje Mert a hugycsovemben nincs jelen a bakterium, de majd ha mar probalkozni fogunk a babaval akkor esetleg az ejakulatummal megfertozom? Vagy ez mar igy lehetetlen? Elozoleg ha az immunrendszerunk legyozte magatol a fertozest de nekem az ejakulatumban esetleg bennemaradt? Mert Hat gondolom a hugycsovemben nincs jelen ha a paromnak a mehnyak tesztje negativ 3 ev folyamatos ovszer nelkuli kozosules utan.... Mert Hat az gondolom lehetetlen hogy pontosan egyszerre szabaduljunk meg tole kezeles nelkul... aki hamarabb legyozi, az visszakapja attol akiben meg benne van, itt olvastam egy valaszaban. Koszonom a valaszat elore is ! Egy aggodo leendo apuka

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 12:51

Szerintem ezen ne aggódjon. Ejakulátumból is lehet Chlamydia vizsgálatot végezni, ha ez nyugtatja meg.

Chlamyáldozat2 2018. 07. 30. 19:12

Kedves Doktornő!

A teljes chlamydia gyógyszerkúra (500+másnap1000mg azitromicin)bevétele után ugyanúgy fáj a húgycsövem. Pisilés után 5 percen belül elkezd nagyon égni és úgy is marad pár óráig. Már átlátszó folyásom is van, pénisz csúcsa fáj, meg belül a húgycső, a kezelés előtt folyás sem volt. Egy kicsit dagadt a húgycső széle de nem látszik egyéb. Átlátszó folyadék főként a vizelés után közvetlen jelenik meg, olyan mintha a hólyag aljából folyna.2 nap telt el az utolsó adag óta. De hőemelkedés, láz (38) minden nap megjelenik. Doxyra allergiás vagyok, tehát gyógyszercsere nem játszik.

Kúra utáni 6. napon szeretnék vetetni ismét kenetet gonorhoeára, meg kenetet tenyészteni baktériumokra hogy mi okozhatja. Illetve nem tudom egy ismételt Chlamydia tr. AG vértesztet ilyen korán érdemes-e megjátszani? Úgy akarok már odasétálni a magánrendelőbe hogy megvan mi a bajom, csak írja fel a gyógyszert.. Ha meg tünet van akkor kórokozó is van gondolom én..

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 12:55

Sajnos nem valószínű hogy úgy tud oda sétálni, de talán nem is ez a cél. Egyrészt nem tudom, hogyan, honnan lett a Chlamydia diagnosztizálva. Antibiotikum után 6 nappal felesleges bármit is vizsgáltatni. Ha tünet van, akkor valószínűleg kórokozó is van, de egyáltalán nem biztos, hogy ki lehet mutatni. Az az érzésem, hogy Önnél túl korán, bizonytalan diagnózisra indult a kezelés, de persze az összes leletet nem láttam. Javasolom, hogy a további kezelési terv felállítását bízza orvosra, másképp eléggé félre tud csúszni.

Zoli 2018. 07. 30. 17:52

 

Doktornö, azt szeretnem kerdezni, hogy ha 4 eve egyutt vagyok a parommal es neki negativ a klamidia szurese (nogyogyasznal) akkor en is nyugodt lehetek? tavaly vettek tole mintat mert eleg sokszor volt bovebb folyasa de mindig csak gombat diagnosztizaltak nala. Nekem semmilyen tunetem nem volt 4 ev alatt azt hiszem... Kellene aggodnom? Kapcsolatunk elott volt neki egy alkalmi parja akivel nem vedekeztek... ha negativ a klamidia nala akkor nyugodt lehetek en is? Nemszeretnek semmilyen problemat kesobb, habar a kezeloorvosa szerint ha neki nincs akkor nekem sincs ilyen betegsegem, mert 4 ev alatt oda vissza adogattuk volna egymasnak - ovszer nelkul szeretkezunk mar az elejetol. Koszonom a valaszt elore is

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 12:59

Ha aggódik amiatt, hogy esetleg Önnek Chlamydia fertőzése van, akkor vizsgáltassa meg magát. Minden egyéb (partner leletei) csak közvetett információk, direkt következtetést nem lehet belőle levonni.

Anna 2018. 07. 30. 04:21

Kedves Doktornő!

2013-ban volt egy rossz döntésem. Alig ismert férfival volt egy rövid ideig tartó (1-2 perc) orális aktusom, óvszer nélkül.

Esetre rá fél évre, majd 1 évre rá is voltam HIV teszten, negatív lett mind a kettő.

Az alsó állkapcsomon mindkét oldalt van a pofazacskóban két csomó, valamint a submandibulárisomban is egy.

Voltam UH vizsgálaton, látják a csomókat, de negatív vizsgálat. Vérképem jó. Voltam panoráma röntgenen, de nem fogászati eredetű. Bár elég sokat szenvedtem a bölcsességfogaimmal.

Kérdésem, hogy ez lehet-e annak az esetnek a következménye? A hímvesszőjén volt néhány bőrkinövés, vadhússzerű.

Érdemes-e szifilisz vagy még egy Hiv tesztre mennem? Vagy más vizsgálatra?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 13:01

Nem vagyok szájsebész, ahhoz a problémához érdemben nem tudok hozzászólni. Ha két HIV tesztje negatív, akkor azt felesleges ismételni, ha szifilisz szűrés nem volt, akkor azt nézessen.

Bálint 2018. 07. 30. 00:17

DoktornőA kérdésem az lenne hogy a tüneteim gombásodás a nyelven nemiszervemen prosztata gyulladás néhol láz gyakori vizelési inger izom fájdalom fejfájás fogyás látás zavarok lehetnek e gomba fertőzés miatt mivel egy két helyen jött elő de hónapok óta csak romlik az állapotom a bőröm el barnult de napsütés hatására csak elpirosodanak nem égés hanem a bőr alatti részén látható de normális barnulás már nincs nap hatására?

Hív szuresen eredménye negatív, lehet hogy a szervezetem el van gombasodva mert már nem tudok mire gondolni

Vagy annak nincsenek ilyen tünetei!?

Köszönöm a válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 13:03

Igen szerteágazó panaszai vannak, egy dolog biztos, hogy nem gomba okozza. Azt hiszem alapos vizsgálat után el kellene dönteni, hogy szemészeti, neurológiai, urológiai, esetleg bőrgyógyászati irányban induljon el. Talán a háziorvosa segítségét lehetne kérni ebben.

Chlamyáldozat 2018. 07. 29. 13:50

Tisztelt Doktornő!

Elkaptam a chlamydiát, vértesztből derült ki. Még az elején voltam, épphogy csak fájt a pénisz vége. De most hiába szedtem be a gyógyszert ( 2 Azibiot) rá két napra jobban fáj meg váladékozni is elkezdett. Nem hat a gyógyszer, vagy mennyi idő mire tapasztalható a javulás?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 13:05

Vértesztből nem lehet Chlamydiás húgycső fertőzést diagnosztizálni. keresse fel kezelőorvosát, az antibiotikum után min. 2 héttel kellene további vizsgálatokat végezni.

Julianna 2018. 07. 29. 09:25

Kedves Doktornő!

Nemrég elvégeztettem egy STD szűrést hüvelykenet mintából. Szerencsére minden negatív lett. Utólag gondolkoztam, hogy antibiotikumot ugyan évek óta nem szedtem, de vény nélküli immunerősítőket (grapefruitmag csepp, fokhagyma kapszula) szinte folyamatosan. Befolyásolhatták-e ezek a teszt eredményét? Ha igen, mennyi idő múlva érdemes megismételni, illetve mennyi idővel előtte kell abbahagyni ezen szerek fogyasztását?

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 13:06

Nem befolyásolja az eredményt. Mondjuk a mintavétel helye viszont igen. A tesztek egy részét méhnyakról vett mintából kell nézni, nem hüvelyváladékból.

BTGU 2018. 07. 28. 14:51

Kedves Doktornő!

Pszichológushoz küldtek mondván csak kitalálom a tüneteket, minden negatív. Reuma elhajtott hogyha nincs vérképbeli eltérés akkor így jártam, urológia is elhajtott mondván nem látszik rajta semmi, akkor aktív teendő nincs. Olvastam a neten a Reiter szindrómáról így magánba elmentem vérből szűrésre. Kibukott a chlamydia.... ennyit a szomatizációról.. SOS-ben odamentem a nemibeteggondozóba akkor nagy morgások közepette kiírták a gyógyszert de meg se nézték, se kenet se semmi. Mert az interlabnál voltam, az meg csak labor, receptet nem ad.

Tünetek a gyógyszer hatására fellángoltak, sőt már ég a péniszem vége.

Magánrendelőbe is jártam már, meg ismerősök is mondták hogy hogyan mennek ott a dolgok. Ott se nézik néha, vagy ha igen kenetet sem tudnak venni, rutinból írnak antibiotikumot aztán ha nem segít írnak másikat. Gonorrhoeára is pl gyógyszert írtak egyik ismerősömnek mert injekciót nem tartanak.. Vidéken az ilyen lakásrendelők így működnek, és oda is két hét mire bejut az ember. Az államiba meg még be is szólnak, protokoll meg csak dísznek van ott is, arról nem is beszélve hogy urológiára 4 hónapos, nemibeteggondozóba 2 hónapos a várólista. Az asszisztens kedvén múlt hogy kiírta nekem a gyógyszert. De ha nem szűrési eredménnyel megyek el lettem volna zavarna, még így is csapkodta az ajtót hogy minek oda mentem...

Nincs valami törvény hogy a nemibeteg pl trippergyanú elsőbbségi? Bár a rákosok se elsőbbségi és ott is minden nap számít.. :-(

Szóval az orvosoktól hiába kérdezek, nem tudnak vagy félreinformáltak, vagy leragadtak a régi tudásanyagnál miszerint a tripperre jó tabletta is. Rutinesetek mennek, a ritkább, komplikáltabbakat meg lepattintják. Ezért az ilyen hősöktől mint Ön aki szabadidejében aktivistaként segít a társadalom javára sokkal többet és okosabbat lehet megtudni mint egy morgó kapkodó SZTK rendelőben.

Tehát magamat kell diagnosztizálni, kezelni. Kis égés, láz, ízületi fájdalom, ilyenekre nem érnek rá... majd ha súlyosabb ( látható) szövődmény lesz esetleg majd foglalkoznak az emberrel. STD tesztet soha senki nem javasolta, nem hogy küldtek volna...

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 03. 13:10

Higgye el, teljesen megértem, és igazat is adok. Azt gondolom, még ha sokszor nehéz is-az energiát abba kell fektetni, hogy jó orvost találjon az ember. Vidéken is vannak kiváló szakemberek.

BTGU 2018. 07. 28. 11:44

Kedves Doktornő!

Sok évig "tünetmentesen" fennálló chlamidát is ugyanúgy kilehet irtani mint mondjuk egy friss fertőzést? A "tünetmentes" alatt értem azt hogy a nemiszerven semmi változás nem volt, de kötőhártyagyulladás, ízületi fájdalom, herefájdalom igen. STD teszten derült ki vérből, nem tudom mikor fertőződhettem.

Azibiot 3*500mg kezelésre belázasodtam, ízületi fájdalom, szédülés, gyengeség, remegés, minden előfordult. Félek hogy nem fogok tudni tőle szabadulni.

Antibiotikum után mennyi idővel lehet menni újra tesztre ( vérből)?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 13:24

Ez ügyben azt az orvost kell megkérdeznie, aki vérvételből a vizsgálatot elrendelte, és az antibiotikumot felírta. A Chlamydia fertőzés hatására kialakuló immunológiai folyamatok nem tartoznak már az STD körébe, általában nincs húgycsőgyulladás, vagy egyéb tünet a nemi szerven. Reumatológus, immunológus foglalkozik ezen témakörrel, gondolom Önt is ott kezdték kezelni.

Otto 2018. 07. 28. 10:14

Doktorno

Mit jelent az hogy pl hív tenyésztése azt mikor végzik vagy azt ha az ember él megy tesztre vervetelesre akkor már úgy nézik?

A szám ami a papíron van az azt jelenti?

Es a gyors teszt el az AG At kimutatás Elisa mit jelent?

Ha ez negatív az ablakperiodus után akkor azt lehet biztosnak venni?

Vagy a tenyésztést csak pozitív eredmenynel csináljak

Mit jelent az hogy kombo teszt az több mindent foglal magában mint egy normál hív gyors teszt?

Az eredményeim negatívak csak sok bennem a kérdés és egy szakértőtol szeretném tudni hogy attól hogy a gyors teszt negativ lehetek e pozitív?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 10:19

Ezek labortechnikai kérdések. Ma már minden labor tesztnek fent van a neten a leírása, el tudja olvasni, á, ha engem kérdez, teljesen feleslegesnek tartom. Általánosságban azok a tesztek, melyek vérvételből, a vizsgálat elvégzésére akkreditált laborban történnek, rendkívül megbízhatóak. Negatív eredmény esetén nem kell tovább aggódni.

János 2018. 07. 28. 09:39

Kedves Doktornő

a hív teszt bármilyen régi hív fertőzést ki mutat?

Ha az ember fel évre a tünetek megkezdesetol számítva megy el akkor is mikor már nagyon sok a tünet es az arra utaló jel?

A hív ag at elisa gyors teszt amit vervetellel vizsgaltak biztosnak vehető?

Ha az negativ ki lehet zárni teljesen a hív fertőzést meg akkor is ha a tünetek azt mutatják?

Vagy lehet e mérgezés ami fertozhet is vagy valami más virus?

Koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 10:03

Fél év után a teszt teljesen megbízható. Nincs olyan tünet, amelyből kimondottan a HIV fertőzésre kellene gondolni, inkább egyéb vírusfertőzés a leggyakoribb ok.

Kati 2018. 07. 28. 02:30

Tisztelt Doktornő!

1.5 évvel ezelőtt volt egy kalandom. Óvszerrel védekeztünk. Az aktus után kb. 2-3 hétre a nagy ajkamon egy fájó fehér színű hólyag jelent meg. Nőgyógyász látta, de nem mondott rá semmit. Nagyjából 10-15 nap alatt elmúlt. Azóta partnerem nem volt.

Májusban ismét a nagyajkamon megjelent egy kemény pattanáshoz hasonló kinövés, de most nem fáj, viszont nem múlik el. Fel fogom keresni a nőgyógyászomat, de addig is szeretnék tanácsot kérni, hogy ez vajon mi lehet?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 10:04

Látatlanban nem tudom megmondani, azt viszont javasolnám, hogy bőrgyógyászaton jelentkezzen, hiszen ha jól értem a külső nemi szerv bőrén van a tünet.

Földi Magdolna 2018. 07. 27. 17:10

 

Jònapot! Kérem segítsen..van egy csúnya szemölcs a mellemen.. Karfiolszerű és nèha megduzzad feszit.. Le akartam szedetni de fèlek sok rosszat hallottam arról hogy leszedettek utána elrakosodott.. Mit tegyek? Jót vagy rosszat teszek vele ha leszedetem?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 10:09

Bármilyen bőrön lévő elváltozásra (kinövések, anyajegyek) igaz, hogy ha sebészileg, az ép bőrben vágva, egyben kimetszik, akkor lehetetlen, hogy amiatt bármi rosszindulatúan elfajuljon. A helyzet az, hogy fordítva történik, olyankor az, amit kivágtak, már rosszindulatú volt, nem a metszésről "rákosodott" el. Ez egy nagyon gyakori tévhit, sajnos sokszor még orvos kollegáktól is hallani olyan tanácsot, hogy " ne bolygassuk, nehogy baj legyen belőle". Nagyon fontos lenne, hogy ez a tévhit eltűnjön a gondolkodásunkból, mert éppen a fordítottja igaz: pont azért kell minden gyanús elváltozást levetetni, nehogy baj legyen belőle.

Arnold 2018. 07. 27. 16:29

Kedves doktornő!

Egy alkalmi együttlét után jött ki a dolog rá két hétre. Lényeg az hogy vizelés közben sosem fáj de vizelés után fáj a pénisz vége, belül a húgycső.

Sőt nem is rögtön vizelés után hanem rá pár percre jön ki a dolog. De aztán pár órán keresztül is. Néha magától megszűnik vagy újrakezdődik.

Nincs folyás, semmi, a kenetminta is szinte láthatatlan volt a pálcán, de csak addig dugtam be hogy a vatta eltűnjön.. Magánszolgáltatónál magamnak kell csinálni. A makkra tapad a fityma de inkább szárazabb az egész mint volt. Nem is látszik rajta semmi. A keneten nem találtak gonorrheát, sem gombát, illetve azt írták hogy : "Megjegyzés: nem látható baktérium". De a húgycső vége száraz is volt, szóval szinte a tamponon sem volt semmi.

Most rosszul vettem le a kenetet, vagy mi okozhat még ilyet hogy kiszárítja a húgycsövet?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 10:16

Semmi értelme azon ötletelni, hogy mi okozhat ilyet, meg kellene vizsgálni. Azt nem értem, hogy az ilyen önvizsgálatos mintavételekben mi a logika. Ha találnak valamit, akkor a labor tovább küldi a betegeket kezelésre. Ha nem, akkor is tovább is kell mennie a betegnek, hiszen nem derült ki, mi a baja. Akkor most mivel van előrébb? Javasolom, hogy az egész folyamatot orvosi vizsgálattal kezdje, akinek arra vonatkozóan is van elképzelése, hogy mi történjen, ha a labor negatív. Tudom, hogy nehéz időpontot kapni, vagy pedig kénytelen fizetni érte, de mivel ez egy orvosi probléma, orvos nélkül nem fog menni a kezelés.

Petra 2018. 07. 26. 13:26

 

Tisztelt Doktornő! A panaszom a következő: lassan egy hónapja küzdök intim diszkomfort érzettel... Szexuális együttlétkor fájdalmat érzek, ez a fájdalom nem mindig van jelen.. hol fáj, hol nem. A hüvely körül a bőr száraz, piros, ég és néha viszket is. 1hete észrevettem hogy pisiles után véres volt a papír megnéztem tükörbe es olyan volt mintha szétrepedt volna a bőröm több kisebb egyenes vonalban a gát mentén és picit vérzett, szerencsére ezek elmúltak, helyette most pár nagyon apró piros pötty van ami viszket... Régebben is volt hogy kialakult az égő viszkető érzés és piros voltam odalent de pár napig kentem betadine-nel és elmúlt, most is ezzel kezdtem de nem hatott... 6napja elkezdtem használni a beliema effect huvelytablettat mert gondoltam csak valami kisebb gombas fertozes es erre azt irtak bakterialis fertozre egyarant jo es 2napja a kellemetlen érzés miatt megvettem a krémjét is a beliema expert huvelykrémet amire az van írva hogy megszünteti ezeket a tüneteket.. a kínzó viszketés mintha elmúlt volna és a piros pöttyökből is mintha kevesebb lenne, de a pirosság nem akar elmúlni. Mikorra várható javulás? Lehet hogy komolyabb bajom van? Tartós monogám párkapcsolatban élek és az intim higiéniára is mindig odafigyeltünk... Mikor régebb volt hasonló akkor a páromnál is észrevettük hogy a makkján apró piros néha viszkető pöttyök jelentek meg de pár napos betadine-os ecsetelés után elmúlt azóta nála nem volt ilyen...

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 28. 10:22

Ahhoz, hogy pontosan megtudjuk, mi okozza panaszokat (baktérium, gomba, vagy egyéb betegség) ahhoz meg kell vizsgálni, és lehet hogy tenyésztést is kell kérni. A kezelés után mindezek elképzelhető, hogy nem vezetnek eredményre. Ha esetleg kiújul a probléma, javasolom, hogy még a kezelés előtt keressen fel STD szakembert.

Ferenc 2018. 07. 26. 10:13

Kedves Doktornő.

Ha egy hív teszt negativ az ablak periódus után 10 héttel akkor az negativ biztosan?

Létezik hamis negatív?

Utána olvastam és minden tünet jelentkezett ez idő alatt de a teszt negativ.

több fertozesre is negativ ami ismert.

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 10:46

A HIV teszt rendkívül nagy érzékenységű, és specificitású vizsgálat. 100%-os teszt azonban nem létezik. Ha negatív eredmény nem nyugtatta meg teljesen, esetleg lehet még egyet kérni, és ha az is negatív, akkor többször már nem érdemes vizsgálni.

Laszlo 2018. 07. 26. 10:02

Kedves Doktornő

Semmelweis egyetemen végeztek gyors tesztet és Németországban szaklaborban végeztek a szurest

Lehet tudni minek lehetnek hasonló tünetei?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 10:02

Gyakorlatilag minden vírusos betegségnek.

Monika 2018. 07. 25. 19:23

 

Jó napot doktornö, par napja mar irtam ide, en vagyok az aki túl aggódja a dolgokat Ön szerint :-) meg annyit szeretnék kérdezni, hogy ha mégis elkaptam volna a chlamydiat vagy gonorheat a 4 es fel evvel ezelotti kalandomból es atadtam volna a mostani paromnak (4 eve vagyunk egyutt) akkor neki mar lett volna valamilyen tunete, karosodasa? Az en sok negativ eredmenyem akkor nemlett volna negativ ha elozoleg atadtam neki esetleg? (Negativ vizelet, 4 negativ PCR a mehnyakrol) Mert hat a vizsgalatokat csak 2,5 ev mulva kezdtem el miutan osszejottunk, ahogy irtam is, csak nemtudom ki e tudta bogozni az irasombol. Szoval 2,5 eve már egyutt voltunk akkor amikor elmentem az elso vizsgalatra, ami a vizelet volt, majd par honap mulva a mehnyak vizsgalat, megint par honap mulva a kovetkezo es igy tovabb. De viszont nogyogyasznal tobbszor is jartam ezek elott (gyakori kandida miatt) es ez ido alatt szoval remelhetoleg felfedezte volna ha valami baj lett volna. Azert aggodok meg mindig, Mert nemakarom hogy a paromnal esetleg szovodmenyek alakuljanak ki, pl. prosztatagyulladas, ha megis elkapta volna az elején a korokozokat, vagy az mar jelentkezett volna azert 4 ev alatt ha elkapta volna? Remelem nyugtato szavakra talalok ismet a valaszaban amitol vegleg megnyugodhatok es orommel allhatunk neki a csaladalapitasnak

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:45

Valószínűleg lettek volna panaszai a párjának, nagyon ritka, hogy férfiakon ezen fertőzések tünetmentesek. Szerintem (pláne ennyi teszt után) nyugodt lehet.

Pál 2018. 07. 25. 12:27

Kedves Doktornő!

Chlamydiát dobott ki nekem egy STD teszt, de az antibiotikumokat a rossz felszívódásom miatt nem tudom megenni. Pl egy darab doxycyclintől is már teljesen rosszulvagyok és fájnak a beleim.

A kérdésem az hogy injekcióban létezik-e chlamydia elleni szer illetve hol és hogyan lehet ezekhez hozzájutni?

Vándorló izületi fájdalmaim is vannak, nem tudom mikor fertőződhettem...

Szóval egészségügyileg gatya vagyok... 29/F

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:48

A Doxyciclin egy elég nehezen tolerálható antibiotikum. Másik alternatívát kellene keresni, szájon át. A Chalmydiára leghatékonyabb gyógyszerek tablettában elérhetőek. javasolom, hogy menjen el rheumatológushoz, és ha úgy látják, van összefüggés az ízületi panaszok és a Chlamydia között, akkor gasztoenterológussal konzultálva fusson neki mégis az antibiotikumnak.

Anonym 2018. 07. 24. 22:26

Kedves Doktornő!

Kérném hogy erről az e-mail címről érkezett kérdéseket ne jelentesse meg!

Köszönöm!!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:43

Kérésére töröltem e kérdéseket.

Karoly 2018. 07. 24. 21:39

Kedves Doktornő

Kérdésem az lenne hogy a hív tesztemen negatív szerepel de meg szeretném kérdezni mit jelent hogy 50 a határ érték és nekem <40

Kell e miatt aggódni vagy ez normális?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:49

Nem kell aggódni, normális.

Jozsef 2018. 07. 24. 18:36

Még szeretném kérdezni doktornő hogy mitől lehet az hogy a nyelvem hónapok óta fehér lepedekes és a fityma bőröm úgy érzem gyulladt ami kenőcsöt hatására sem gyógyul a nadrág dörzsöli érzékeny a gombasodas sokszor vissza jön a nemiszervemen es a here zacskóm egyik napról a másikra ki simult kicsit piros és logós lett

lehet ez valami felé fertőzés tünetei?

Válaszát előre is Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:50

Látatlanban nem tudom megmondani, több oka lehet, nem feltétlen fertőzés. El kéne mennie orvoshoz amikor tünetes.

Bela 2018. 07. 24. 18:08

Doktornő

Kérdésem az lenne ha 2 hív teszt között 1 hónap várakozás után a második is negatív az valóban negativ ?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:50

Igen, ez így teljesen megbízható.

Dani 2018. 07. 24. 18:07

 

Kedves Doktornő! Jól gondolom, hogy az aknés bőr miatt felírt Tetracycline Wolff 500mg szedése befejezését követően két héttel érdemes STD szűrővizsgálatra mennem, jelenleg vagy a befejezés előtt nem? Tünetmentes vagyok, csak szeretném az STD-szűrést is beépíteni az egészségügyi rutinvizsgálataim közé. Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:51

Igen, érdemes várni az antibiotikum után legalább 2 hetet.

Réka 2018. 07. 24. 11:47

Tisztelt doktornö!

Nemibeteggondozóban cervixböl nyúlós, sárgás jellegü váladékürülést észleltek. Mellette folyamatos, erös alhasi fájdalmam van. 2 hét múlva kell az eredményekért visszamennem. Addig mivel tudnám csillapítani a fájdalmat és mivel tudnám elviselhetövé tenni ezt a két hetet? Válaszát elöre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 07. 26. 09:52

Valamilyen nem-szteroid gyulladáscsökkentővel. Viszont amíg elkészülnek az eredmények, jelentkezzen be nőgyógyászatra, mert az alhasi fájdalom miatt ultrahangra is szükség van. Amennyiben a gyulladás érinti a petevezetéket is, az antibiotikumot hosszabb ideig kell szedni.

<12...27...4344>