<12...26...3031>
Kálmán 2017. 01. 18. 21:58

Tisztelt doktornő.

HPV 68-at diagnosztizáltak nálam. Semmi tunetem nincs. Ez a vírus életem végéig bennem lesz és fertőzök? Vagy az immunerősites hatására a vírus kiürül és így nem is fogok fertőzni?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 16:20

A vírus kiürül, és a fertőzőképesség megszűnik. Átlagosan 6-7 hónap, de egyénenként elég változó, kinek mennyi idő után.

Angéla 2017. 01. 18. 17:24

 

Tisztelt Doktornő! Van egy 3 hónapos kisfiam. Sajnos terhesség alatt nagyon legyengültem és kijöttek rajtam a condylomák odalent, amik Condyline ecsetelővel el lettek távolítva. Szüléskor nem volt egy se, így szerencsére szülhettem természetes úton. A szülés óta viszont 2-3 hetente ismét előjön az ecsetelés után. Sőt már úgy vettem észre, hogy a számba is van. Nagyon félek, hogy nehogy a kisfiam elkapja. Elkaphatja például ha puszilgatom? Gondolom míg nincs kezelve nagyon kell figyelni, hogy ne igyanak a poharamból stb? Köszönöm a segítségét. Üdv Angéla

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 16:28

Ha valamikor, a szülés során fertőződhetnek az újszülöttek, de ők is meggyógyulnak egy idő után. Nyugodtan puszilgassa a kisfiát, attól semmiképp nem lenne helyes eltiltani. Ha valóban a szájüregben van szemölcs, azt jobb, ha szakmber látja, mert ez nem gyakori, és elég nehéz diagnosztizálni. Sok féle dudor, kinövés fordul elő a szájnyálkahártyán, ami nem vírusos eredetű. Viszont ha az, akkor azt el kell távolítani. Ha nem múltik el 1-2 hét alatt mutassa meg a fogorvosának, vagy bőrgyógyásznak.

Henriett 2017. 01. 13. 23:00

Kedves Dr. Nő!

Tavaly október körül fedeztem fel magamon kisebb szemölcsöket. Először csak pattanásra, szőrbenövésre gondoltam majd nemi szemölcsre gyanakodtam,ugyanis a volt párom Hpv fertőzött volt.Ami érdekes az az,hogy egy sem a nemi szervemen van,hanem inkabb a körül, a comb hajlatnál,már majdnem a fenéknél,végbélnyílás körül ill. egy található felül is a szőr között,de nagyon picik is kb. pattanás nagyság.Az első dolgom az volt,hogy nőgyógyász lássa.Sajnos még választ sem kaptam mik ezek valamilyen savval a láthatobbakat lekezelte, amik pár napra rá hatalmas sebben pompáztak,annyit mondott ne piszkáljam,ne borotválkozzak,figyelgessem.(szerencsére a rákszűrésem tökéletes)

Amiket lekezelt elmúltak ,de ott voltak az akkor még egészen kicsik és lett 1-2 új is.A napokban elmentem hát magánrendelésre, a választ meg kaptam, mi szerint condyloma.Condyline ecsetelőt kaptam,és azonnal elkezdtem az imunerősítést házilag,c vitamin nagy dozisban,grapefruit csepp stb.Az ecsetelő 2 nap után teljesen elkeserített,mostmár talán úgy látom kezdi őket szárítani.

Mennyi idő szükseges,ahhoz,hogy eltűnjenek? Tudom nem szabad türelmetlennek lenni,de sajnos elkeseredésem fokozza,hogy jelenleg egy új kapcsolat kezdetén vagyok és nem szeretném még csak bevallani sem,hogy beteg vagyok, és így indítani,de tudom azt is,hogy nem élhetek nemi életet és megfertőzni sem szeretnék senkit. Olvastam, több helyen,hogy szexuális élet óvszerrel megengedett,de mivel nekem ennyire távoli helyen vannak a combomnál ahol egyértelműen egymáshoz érnénk,az óvszerrel való szexuális élet is kizárt ha jól sejtem?!

Illetve ha türelmesem megvárom,hogy elmúljon az összes,akkor már nyugodt szívvel élhetek szexuális életet vagy akkor is megfertőzhetem a jelenlegi párom? Mi a teendő,maga szerint hogy tudnám ezt diszkréten kezelni ?

Előre is köszönöm a választ!

Szép hétvégèt!

H

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 01. 15:17

Ha gyorsabb gyógyulást szeretne, érdemes lenne eltávolítani a szemölcseit. Az ecsetelő bár hatékony, de rendkívül hosszadalmas lehet, hónapokig tarthat. Ha már nincs szemölcs, utána is, 1-2 hónap várakozás után, HPV teszttel tudja leellenőrizni, hogy eltűnt-e a vírus, azaz megszűnt a fertőző képesség.

Hanna 2017. 01. 12. 15:41

 

Tisztelt Doktornő! Sajnos 2-3 hónapja HPV okozta condylomáim vannak és a nemi szervemről el is múlt a Condyline ecsetelőtől, viszont sajnos az ínyemen is van. Visszamentem a nőgyógyászomhoz aki Isoprinosine nevű gyógyszert adott amit 2 hónapja szedek, de semmi változás nem történt. Nagyon elvagyok keseredve, kérem segítsen, hogyan tüntethető el az ínyemről? Előre is köszönöm a válaszát, Hanna

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 13. 19:17

Jó hírem van, viszonylag egyszerűen. Szájsebész el tudja távolítani. Budapesten a HPV centrumok között van szájsebészet is.

Franciska 2017. 01. 12. 11:38

 

Szia. Csak annyit szeretnék kérdezni hogy a nemi szerven olyan mint ha szemölcsök lennének de mégsem az és nagyon büdös a folyásom és a vizeletem,is az!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 13. 19:18

A kellemetlen szag bakteriális fertőzésre utal. Ami olyan mint a szemölcs, de mégsem az, az nagyon sok minden lehet, vizsgálat nélkül nem tudok diagnózist mondtani.

Krisztina 2017. 01. 09. 23:27

Tisztelt Doktor Nő!

Párom szeretné beoltatni magát HPV ellen.

Bizonyos személyes okok miatt a körzeti SZTK orvosához nem akar menni, ami azt jelenti, hogy alternatív megoldást keresnék ezen probléma kiküszöbölésére, mert a magánrendelőkben a vakcina felírása és beadatásának ára jelentősen magas. Esetleg tudna-e tanácsolni egyéb lehetőséget, ahol felírják a vakcinát (mi megvásárolnánk), majd azt beadják? Vagy olyan intézményt, ahol nem a "szokásos" magánorvosi árakon (gonolok olyanra, mint pl.: Szent László) megoldható lenne a kérdésem? Tisztelettel és köszönettel, Krisztina.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 13. 19:25

Családorvosa felírhatja, illetve a szakrendelőben bőr-és nemigyógyász is, ingyen. Ugyanitt be is adják a legtöbb kerületben. Üzemorvosnál is lehet érdeklődni, illetve vannak Budapesten oltási központok, ezek elérhetősége mind fent van az interneten.

anna 2017. 01. 09. 19:25

Tisztelt doktornő!

Levelem hosszu lesz es a kétségbeesés diktálja.Az utobbi 2 hónapban összesen 9 alkalommal lefeküdtem egy férfival.Minden alkalommal óvszerrel vedekeztunk.Majd újévi ajándékként megtudtam, hogy partnerem HCVvel fertőzött.Gondolhatja, min megyek at. Válás utan vagyok, vegre megbíztam valakiben.

Az első 3 alkalommal menstrualtam is. Es egyszer orálisan is kenyeztetett. baleset nem tortent.Megis rettegek.Eloszor is mi van, ha ez nem minden, es az illeto Hivvel is fertőzött?mennyi esélyem van elkapni barmit is? ma belázasodtam, faj a fejem es a torkom is.Ezek mind a Hív es mind a hcv tünetei is lehetnek. Szeretnek elmenni szűrésre, mennyit kell várnom? Mindenhol ellentmondásos információt talalok. Ugy érzem beleorulok a várakozásba, de az eredményre való várakozás lesz a legrosszabb.Kerem segitsen. Udv, Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 13. 19:31

Kedves Anna!

Próbálnám megnyugtatni, a HIV vírus fertőzőképessége kicsi, pláne ha óvszert használtak, minimális az esélye, hogy elkapta. A HCV is kevésbé fertőzőképes, mint a B típus. Tesztet kb 3 hét után lehet csináltatni, bár vannak olyan molekuláris biológiai tesztek, melyek 10 nap után a vírust magát kimutatják, de ezek rutin szerűen nem terjedtek el. Azt tanácsolom, hogy érdeklődjön a laborban telefonon, ahová menni készül, hogy náluk milyen módszert használnak. Ha Budapesten van, a Szt. László kórházat javasolom, mint állami intézményt, ott biztosan megbízható eredményt fog kapni.

Adrienn 2017. 01. 09. 17:13

 

Tisztelt Doktornő! Azzal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, hogy egy évvel ezelőtt megcsalt az akkori párom. Sajnos nem volt velem őszinte a tekintetben, hogy használt-e óvszert. A válasza annyiban merült ki, hogy vigyázott rám. Sajnos nem feszegettem tovább a dolgot. Folytattuk a kapcsolatot. Később meg akartam bizonyosodni, mert elbizonytalanodtam, akkor mondta el a teljes igazat, hogy nem használt kondomot. Voltam az éves méhnyakrák szűrésen és szerencsére P2 negatív lett, de nem kívánom senkinek azt az izgalmat, amit átéltem miatta, még ha butaságnak is tűnik. Eltelt egy év és végre lezártuk a kapcsolatot. Még sem tudtam felszabadulni. Csomó bűntudat gyötör és az is elkezdett aggasztani, hogy mennyire felelőtlen és tudatlan volt a párom és hogy veszélyeztetett mindkettőnket. Úgy érzem nem estem áldozatul semmilyen betegségnek (persze ez nem egy adekvát helyzetkép). Másrészt úgy érzem a lelki nyugalmam megér annyit, hogy tisztázzam az egészségem és hogy végre új életet kezdhessek. A kérdésem az, hogy van-e lehetőség TB-re STD szűrés csináltatni és ha igen Csongrád megyében hol? 4 órás munkám van, nem tudnak anyagilag támogatni, hónapról hónapra kell megoldanom a megélhetést, azért kérdeztem ezt a finanszírozási formát.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 13. 20:00

Szegeden van bőr-és nemibeteg gondozó, ott biztosan végeznek teszteket. Még ha egy részét ki is kell fizetni (nem ismerem pontosan a helyi viszonyokat), akkor is érdemes elmenni, a laborok talán nem annyira drágák. A vérvétel HIV és szifilsz, hepatitisz szűrésre a családorvosánál is kötelezően elérhető kell legyen, ingyen (akár anonim módon), illetve a gondozóban is.

Géza 2017. 01. 06. 23:07

Tisztelt Doktornő!

Egy elég érdekes dologra lettünk figyelmesek. A barátnőmmel létesített együttlét után rá egy napra csipő érzést, felfázás szerű tüneteket éreztem. Kicsit viszketett is de ekkor még nem gyanitottam semmire. Akkor beszéltem is vele hogy nem lehet-e valami probléma. Akkor én felfázásként kezeltem és egy hetet követően enyhültek szinte elmultak a tünetek. Majd a következő együttlét után ismét előjött, mostmár sokkal intenzivebben. El is mentem urologus szakrendelésre. Ott semmilyen vizsgálat alapján kiirt az orvos két tesztet amire kenetet is vett, se vizelet, se vérvétel nem történt.

A helyzet érdekessége hogy nekem ő az első szexuális partnerem, a lány előtte egy fiuval volt együtt. A másik fiút is felkerestük, és nem volt a barátnőm előtt senkivel, illetve vele párhuzamosan sem. Ebben az esetben hogy lehet egyáltalán STD fertőzésre gyanakodni? Egyszerűen érthetetlen hogy nem kérdezik meg hogy mi történt csak vaktában kezelnek és vizsgálnak.

Az én tüneteim: kezdetben enyhe viszketés, kipirosodás a makkon ami nem szembetűnő felfázáshoz hasonlo, mostmár viszont az egész makkom fáj.

A barátnőmnek is az első párjával hasonlo felfázásos tünetei voltak. És a fiu uj barátnője is hasonlo cipőben jár.

Milyen orvost keressünk fel aki teljeskörüen megvizsgál? És ön igy milyen fertőzésre gondolna?

Köszönöm a segítségét.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 09. 11:09

Mindenképpen érdemes megvizsgáltatni magát, és a barátnőjének is. Sajnos az STD vizsgálatok laboratóriumi tesztjeit nem finanszírozza a TB, tehát vagy magán rendelőbe mennek egy teljeskörű vizsgálatra, vagy az állami rendelésen keresnek STD szakembert, aki a tünetek, kenet, és néhány tenyésztés alapján el fogja látni Önöket. Nem igazán az urológia az illetékes, bőr-és nemigyógyászhoz forduljanak. Én nem találgatnék, hogy mi a baj, a tüneteket sem tudom teljesen, mert a felfázás, mint panasz, mindenkinek mást jelent, és az Ön esetében biztosan nem felfázásról van szó.

Bea 2017. 01. 06. 01:36

 

A párom hímvesszőjén szemölcs van.Nemi szemölccsel van e dolgunk ,fertőződhettem e vele és mik az eltávolítás lehetőségei?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 09. 11:10

Mielőtt messzire kanyarodunk, először vizsgáltassa meg magát a párja bőr-és nemigyógyásszal, mert nem minden szemölcs, ami annak látszik. Ha az (vírusos), akkor Ön elkaphatta.

Matild 2017. 01. 05. 21:07

 

Ha szerintem STD-m van, akkor kihez kell fordulnom segítségért? Hova tudok menni szűrésre?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 09. 11:13

Minden információ megtalálható az interneten. Akár állami rendelőkben a bőr-és nemibeteg gondozóban (érdemes előtte telefonon érdeklődni, hogy kell-e időpont, illetve hogy milyen vizsgálatokat végeznek) vagy pedig magán úton, STD-vel foglalkozó bőrgyógyászoknál.

andor 2017. 01. 05. 19:09

Tisztelt Doktornő!

Koszonom gyors valaszat. Mennyi időt erdemes varni az std szures elvegzesehez?

Koszonettel

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 09. 11:14

Semennyit, 24-48 óra múlva elvégezhetők a vizsgálatok. HIV, szifilisz szűrés előtt kell várni kb 3 hetet.

andor 2017. 01. 05. 11:16

Tisztelt Doktornő!

8 éve párkapcsolatban élek, van egy fiunk és feleségem most várja a második gyerekünket. Barátokkal elmentünk egy erotikus masszázs szalonba ahol sajnos elcsábultam a masszázs során, és nem csak az érziki masszázs részét engedtem ahogy terveztem (hát masszázs + meztelen felső testel néha hozzá ért a hátamhoz illetve a nemi szervemhez) hanem elcsábultam és hagytam, hogy a masszázs végén kizárólag kézzel kielégítsen. (a hölgy végig nadrágban volt, félmeztelenül, sem orális, sem más tényeges szexuális találkozás nem történt) Az, hogy most lelkileg pocsékul érzem magam egy dolog. De megijedtem, hogy esetleg össze szedhetek valamilyen nemi betegséget.

Kérdéseim:

Van e valós, valószínű veszélye annak, hogy összeszedtem valamit?

A feleségemet semmiképpen nem szeretném megfertőzni különös képen, hogy várandós, mennyi időt hagyjunk ki.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetnem, állami vagy magánszektorban?

Összességében mit javasol?

Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 17:10

Ha nem történt oralis aktus sem, akkor úgy gondolom, nem kaphatott nemi betegséget. Elméletileg a HPV hámsejtekkel terjedhet, de azért erre nagyon kicsi az esély. Talán a lelki részén segít, ha a biztonság kedvéért elvégeztet egy STD szűrést. Akár állami, akár magán szektorban van rá lehetőség, de a hosszú előjegyzések miatt a magán szektort érdemes választani.

Krisztina 2017. 01. 03. 12:33

Tisztelt Doktornő!

Hüvelyi folyásom van, már akkor is volt ilyen panaszom amikor nem éltem nemi életet. Mióta nemi életet élek, orvostól orvosig járok, fizettem már több 10ezret magánorvosnak. Eredménytelenül. Most legutóbb visszamentem sztk-ba, ahol csináltak elsőnek egy kenet vizsgálatot, eredmény: Számos gennyes laphámsejt. Az orvos szerint baci, kaptam gyógyszert. A folyásom nem múlt el, ezután visszamentem, egy másik orvos vizsgált meg, azt mondta ez baci, adott gyógyszert, ami használt de még ennek ellenére sem értem, és aggódok, tenyésztést csináltak. Eredmény negatív. Hogy lett negatív a tenyésztésem, ha a mintát a gyógyszerszedés előtt végezték? Ezen felül amiről tudok, hogy méhszájsebem van. Volt egy vetélésem is, 1 éve. Párommal 4 éve vagyunk együtt. A folyásom fehér, és semmi más tünetem nincs. Közben most megjött a menstruációm így a hüvelyflóra helyreállítót nem is tudtam elkezdeni szedni. Ön szerint lehet, hogy valami nemi úton terjedő betegség okozza a gondot? Ezeket nem mutatja ki a rákszűrés illetve a tenyésztések, kenet minták? A párom húga hpv-s , amikor még nem tudtok én ittam utána, ezeket ilyen úton ellehet kapni? Köszönöm válaszát. Kriszta

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 17:14

HPV-t nem lehet ilyen módon kapni. A folyással kapcsolatban, pedig azt hiszem nem kell fertőzésben gondolkodnia, hiszen már akkor megvolt, mielőtt nemi éltet élt. A hüvely öntisztulása valamennyi váladék képződésével jár, ez alkatilag van akinél nagyobb mennyiségű, de nem kóros. Szerintem Önnél erről lehet szó.

Zsolt 2017. 01. 03. 06:30

Kedves Doktornő!

Lassan 10 éve kínlódom prosztatagyulladással, már minden létező urológiai vizsgálaton keresztülmentem a hólyagtükrözésig bezárólag. Soha semmi konkrétumot nem sikerült találni, mostanáig. Legutóbb kitenyészett spermából Streptococcus és Ureoplasma ("sok telep" mindkettőnél). A tenyésztést nemigyógyász menedzselte, de az urológusomhoz is visszamentem, hogy a hosszú távú kezelőorvosom is tudjon a fejleményeimről, és itt kezdődik a dilemmám, mert ketten kétfélét mondtak (a leleten természetesen fel vannak sorolva a szóba jöhető gyógyszerek). Egyikük Moxifloxacint és Azithromycint írt föl, másikuk pedig Clarithromycint, és azt mondta, a Streptococcusnak nincs különösebb jelentősége, "kommersz" baktérium, amely mindenhol ott van, bőrön stb. is. Két kérdésem volna mindezzel kapcsolatban: 1. melyik orvosra hallgassak, melyik gyógyszert szedjem Ön szerint? 2. Az urológus azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a prosztata zegzugos, szivacsos állományából kiirtani a kórokozót. Ez esetben most már mindig csak óvszerrel élhetek nemi életet? Ez számomra kb. a szexről való kényszerű lemondással egyenértékű (gumiban nem érzek semmit, nem tudok elélvezni), akár kasztráltathatnám is magam.

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 17:23

Nagyon szeretnék jó tanácsot adni, de a probléma amit vázolt, iszonyú messzire vezet. Azért ne vessük el a lehetőséget, hogy meggyógyul. Ha a kezelés után sem lesz tökéletes a helyzet, akkor tovább kell gondolkodni, de ne legyünk ennyire pesszimisták. Nagyon nagy különbség nincs a két kezelés között, én talán a kombinált anibiotikumot javasolnám, bár az urológus véleményét is el tudom fogadni. Szerintem bármelyik orvost, és kezelést választja is, fontos, hogy bízzon a sikerben, lehet, hogy gyors és egyszerű lesz, lehet, hogy nem, de semmiképp ne ítélje eleve kudarcra.

Gábor 2017. 01. 02. 18:12

Tisztelt Doktornő!

A levelem valószínűleg rendhagyó témájú, hipochondria, vagy újabb elnevezésén egészség-szorongás a problémám.

Gondolom többen írnak Önnek egy-egy betegségtől való félelem kapcsán. 30 éves heteroszexuális férfi vagyok. Sajnos én a HIV- től való félelem kapcsán írok most Önnek, a tanácsát szeretném kérni. Másfél évvel ezelőtt kezdődött a tortúrám, mikor egy visszagondolva is elég lehetetlen fertőződés lehetőségét szerettem volna kizárni, így hát erőt véve ,magamon elmentem HIV tesztre, amely eredménye negatív lett. Ez 8 hétre az esetleges fertőződés után volt.

Ezután nem nyugodtam meg, a tesztet megismételhettem hetente újra és újra, majd kb az 5-ik negatív eredmény után hallgattam a barátaimra, és pszichiáterhez fordultam. a Doktornő nagyon megértő és segítőkész volt, gyógyszeres kezelésem volt körülbelül egy évig, de eközben is havi-kéthavi szűrésre mentem, mert mindig volt valami ami nem hagyott nyugodni.....Egyszer az hogy nem volt kesztyű a vérvételt végző szakemberen, egyszer az hogy a vérvételi harang nem volt makulátlanul tiszta, egyszer az hogy pont nem láttam mikor tűt cserélt az ápoló.....tehát mindig volt okom azt gondolni hogy most tuti megfertőztek....hónapokig, sőt most már lassan két éve úgy élem az életem hogy számolom a heteket, mikor telik le a minimum 4 hét, hogy ha fertőződtem, akkor kimutatható legyen, de ez a várva várt feloldódás mindig összeomlik valami miatt. A pszichoterápia végére a diagnózisom "szélsőséges egészségszorongás" lett, amivel tulajdonképpen nem lettem előbbre. A pszichiáter doktornő nagyon kedves volt, de nem jutottam vele előbbre. Arra gondoltam hogy egy olyan helyen kellene HIV szűrést végeztetnem, ahol nem kell heteket várni az eredményre (beleőrülnék), illetve ahol szánnának rám 5 percet a vérvételnél, ahol normálisan felvilágosítanának a vérvétel folyamatáról. Mindezek ellenére igyekszem normális életet élni, ugyanúgy dolgozom mint mások, de ezzel a problémával kapcsolatban sajnos már kezdek kifogyni az ötletekből.

Válaszát és tanácsát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 18:09

Azt hiszem, Ön is rájött már, hogy igazából nem a negatív eredmény fogja megnyugtatni. Ha felvilágosítják a vérvétel folyamatáról, az sem lesz megoldás szerintem, valószínűleg Ön már jól képzett a témában, utána olvasott. Ha pszichiáter nem tudott a gyógyszeres kezeléssel segíteni, az még nem jelenti azt, hogy nem érdemes a lelki háttéren gondolkodni, főleg, hogy ez a szorongás az Ön egészségére nézve igen ártalmas. A témában jártas pszichológus felkeresését javasolom, és azért merem ezt ilyen nyíltan leírni, mert úgy érzem Ön is eljutott már erre a felismerésre, talán egy kis bátorítás hiányzik még.

János 2016. 12. 31. 17:29

Tisztelt doktornő!

Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy védekezés nélkül szeretkeztem egy lánnyal és rá 3 hétre a torkom jobb oldalán egy ponton elkezdett fájni inkább nyeléskor.ezen kívül az nap rázott a hideg és levert voltam,enyhe hő emelkedéssel.

Másnapra minden elmúlt kivéve a torok fájás amire nem szedtem gyógyszert így 3 hétig tartott.ön szerint lehetnek a hív vírus jeleii?

Elmegyek tesztet csináltatni de gondoltam előtte megkérdezem önt.

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 18:12

Szerencsére nem valószínű, hogy a HIV fertőzés tüneteit észlelte, sokkal inkább valamelyik szezonális felső légúti vírust kapta el.

Emese8 2016. 12. 29. 16:05

Kedves Dr. Nő!

Érdeklődnék, hogy az ureaplasma vérvétellel is kimutatható? Esetleg sima vizeleti laboratoriumi vizsgálatból?

Köszönettel

Emese

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 19:36

Vizeletből kimutatható, amennyiben húgyúti fertőzést okozott, de nőknél nem szabad kihagyni a méhnyak vizsgálatát sem. A legbiztosabb, ha mindkettőt megnézik.

Eva 2016. 12. 28. 12:21

Kedves Doktornő!

Lányom férje HPV-s volt Isoprimosine-t szedett egy hónapja hagyta abba. Az új eredmény negatív lett. Kell-e várni a gyermekvállalással?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 19:38

Nem, egyáltalán nem kell várni.

Ádám 2016. 12. 27. 19:30

Tisztelt Doktornő!

Kb. 2-2,5 hónapja összejöttem valakivel. Első alkalom óta gumi nélkül szeretkeztünk. Páromnak múlt héten volt aktuális a nőgyógyászati szűrése, ahol is kért teljes körű kivizsgálást, ami ureaplazmát mutatott ki. Doxyhexal antibiotikumot kapott, és az orvos dupla adagot írt neki, mondván: nekem is szednem kell, napi 2 db-ot, 15 napig. (Párom gyanítja, hogy előttem volt valakivel, akitől elkaphatta.) Tehát akkor tuti bennem is van? szednem kell? Nincs más alternatíva? Szervezetem nem képes legyőzni a baktériumot? Mire figyeljek, ha elkezdem a gyógyszert?

Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:11

A szervezet le tudja győzni az Ureaplasmát, de erről elég nehéz megbizonyosodni. Esetleg ha Önnél húgycsőből vett mintában nincs Ureaplasma, akkor el lehet a kezeléstől tekinteni. Amennyiben beszedi a gyógyszert (amit én ajánlanék) akkor arra figyeljen, hogy a gyógyszer fényérzékenyít (pl. síelés alatt is nagyon megéghet). Érdemes egyszerre szedni, és a negatív leletig óvszert használni.

Alexandra 2016. 12. 26. 12:36

Jó napot!

2015 áprilisában voltam nőgyógyásznál ahol a citológiai leletem P3 lett vegyes baktérium találattal és atrophiai jelleggel intenzív gyulladást észleltek. Felírtak Betadine hüvelykúpot és Ovestine krémet amiket el is használtam ezek után kontrollra szándékoztam menni el is kértem magam az akkori munkahelyemről ami nem egyszerű sehol. De mire oda értem a doktor idő előtt rendelés időben lelépett és ezek után több ok miatt nem tudtam orvoshoz menni. Azóta többször felbukkantak a tüneteim sárga sűrű folyás, égő viszkető érzés. Használtam rá rögtönzésként Lactofeel hüvelygélt hogy enyhítse a tüneteket és szinte meg is szüntette de időközönként újra előjön. Félek hogy butaságom nagyobb gondot rejt. Holnap tudok időpontot kérni a nőgyógyászhoz a kórházba. Kérdéseim: Súlyosabb baj is lehet a háttérben? 2 éve párkapcsolatban élek és hogy Ő elkaphatott-e tőlem eddig bármit? Amíg nem jutok be az orvoshoz tud -e javasolni valamit mivel kezeljem magam addig is? Ugyan úgy próbáljam ki amit a doktor felírt utoljára? Előre is köszönöm a segítséget!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:15

Azokból a tünetekből, amiket ír (folyás, viszkető érzés) nem lehet megmondani mi lehet a háttérben, akár gomba, akár baktérium fertőzés, méhszáj seb stb. lehet. A közelebbi diagnózishoz meg kell, hogy vizsgálják.

Renáta 2016. 12. 21. 21:09

Tisztelt Doktornő!

Szeretnék tanácsot kérni öntöl! Pár hete derült ki hogy hpv virus os vagyok, és nemi szemölcsök alakultak ki. A doktorom irt ki ecsetelöt és immunrendszer erösitöt. A ecsetelés 3. Napján már látszodot h eltüntek kivülröl és utána 4napig nem lehetett ecsetelni. De most ujra lettek kis pöttyök egy hét mulva! Ez meddig játszodik el hogy eltünnek és ujra kijönnek? Vagy esetleg van e valami tanácsa? Mert olvasgattam neten hogy ecseteléssel nem sokat érnek el mert ujra es ujra kijönnek. Olvastam hogy mütét után már semmi panaszuk nem volt. Biztos hogy ez a modszer bevállik hogy ecsetelem öket?!

Köszönöm elöre a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:24

Nem, a dolog nem úgy működik, hogy a műtét után biztos eltűnnek. Addig jönnek újabb szemölcsök, amíg a vírus a bőrben van, akár ecsetelővel, akár műtéttel kezelik. A műtét annyiból jobb, hogy az orvos talán a rejtve lévő, kisebb szemölcsöket és a nagyobbakat egyszerre eltávolítja, az ecsetelésnél mindez időigényes. Néhány hétig az ecsetelés általában eltart, mire tünetmetessé válik.

zoltán 2016. 12. 20. 22:33

Tisztelt Doktornő!

8 hete volt egy kétes kapcsolatom, és szifiliszre jellemző tuneteket véltem felfedezni: 3 hétre rá volt egy piros pont a péniszemen, az 5. héttől pedig torkom, szám és a nyelvem van gyulladásban. Felkerestem több orvost, de nem tudtak biztosan mondani, közben rendszeresen járok tesztelésre (ez a 8 hét alatt kb 4x voltam - eredmények negatívak), de senki nem tud biztosan mondani a teszt ablakperiódusára vontkozólag. Állítólag 8 hét, ami után biztos eredményt mutat egy RPR...

Kérdésem: közben, mikor a torkom elkezdett fájni, elmentem a háziorvoshoz, aki felírt egy 3 szemes antibiotikumot (hatóanyaga: AZITROMICIN) persze a torok gyulladás nem múlt el tőle, ekkor még inkább elkezdtem aggódni. Most múlt el a 8 hét az aktus óta, azonban bizonytalan vagyok, hogy az antibiotikum kúra befolyásolja-e a szifilisz teszt eredményét. Neten azt olvastam, hogy befolyásolhatja antibiotikumtól függően, de ez a hatóanyag fajtából megmondható-e biztosan, hogy milyen hatása lehet?

Köszönöm szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:27

Az antibiotikum a tüneteket befolyásolja, a teszt eredményét nem. A legtöbb laborteszt ablak periódusa 3-4 hét, a 8 már egészen biztosan túl van rajta. Ha a labor módszerrel kapcsoltban van kérdése, azt tanácsolom, a laboratóriumi leleten nézze meg, melyik laborban készült, és telefonon ott kérjen tájékoztatást.

Tomas 2016. 12. 18. 13:11

Kedves Doktornó!

Véradást követően kiértesítettek, hogy az egészségemet befolyásoló elváltozást tapasztaltak, és az alábbi leletet kaptam:

- anti-TP szűrővizsgálat: reaktív

- anti TP IgM Western blot: pozitív

- anti TP IgG Western blot: pozitív

- VDRL IgM Western blot: pozitív

- VDRL IgG Western blot: negatív

azaz Treponema pallidum kórokozót diagnosztizáltak

Ezt követően elmentem egy STD központba, ahol ismét vért és kenetet vettek, és az alábbi eredményeket kaptam:

RPR:t:++, 1/2:+, 1/4:+, 1/8-tól neg. Benzetacil injekciót is kaptam

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a véradás előtt kb 3-4 héttel lábaltam ki egy felnőtt kori bárányhimlőből, ami rendesen megterhelt a hetekig tartó magas láz, kiütések miatt (kézfejen, lábfejen nem volt egy sem) és persze a sok vérvétel sem esett jól.

Egyéb tüneteim nem voltak az elmúlt években, se szédülés, se hallásromlás,se álmatlanságot okozó rendszeres fejfájás, kézfejen/lábfejen nem volt soha kiütésem. Barátnőm sem tapasztalt semmilyen a betegségre utaló tünetet.

A következő kérdésekre keresem a válaszokat:

- Véradásnál mely STD betegségekre szűrnek még? Pl gonorrea, Hepatitis

- az RPR teszteredményem mit jelent? Milyen mértékű fertőzésre utal? Mikor fertőződhettem meg?

- A fertőzést elkaphattam-e prosztatamasszás közben, ha a partnerem előtte a nemiszervét izgatta(hüvely)?

- Mit jelent, ha a barátnőnek rendszeres szexuális együttlétet követően sem diagnosztizálnak hasonlóakat? Lehet, hogy fals pozitív lennék?

Köszönettel:

Tomas

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:33

Kedves Tomas!

A kérdései teljesen jogosak, és fontosak is. Azt hiszem nem lenne helyes, ha ezen a fórumon beszélnénk meg, hiszen Önnél kezelés történt. Ez azt jelenti, hogy gondozásba vették valahol, ahol ezzel kötelezően együtt jár tanácsadás, a legtöbb helyen erre kiképzett gondozónő is van. Javasolom, hogy részletesen beszélje át ezeket a gondozóban (akár állami, akár magán intézményről van szó. Ugyanoda rendszeresen vissza is kell menni, legkésőbb 3 hónap múlva, azután pedig 1 évig.

Bea 2016. 12. 17. 01:37

Kedves Doktornő,

Az elmult napokban kis apro szemolcsok es egy nagyobb jelent meg a combtovemen illetve a nemiszervemen es kornyeken. Nagyon felek hogy valami komolyabb, de meg nem volt alkalmam elmenni az orvoshoz. Olvastam es gondolom ez intim szemolcs es nagyon aggodom hogy van valami komolyabb is. Nemtudom hogyan kaphattam el, mert mindig vedekezem ha szexualis kapcsolatot elek.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:34

A szemölcsöket sajnos óvszer használata mellett is el lehet kapni, akár HPV okozza, akár uszodaszemölcsről van szó.

Dávid 2016. 12. 14. 23:50

Tisztelt Doktorno!

Sajnos tortent egy masik ferfival egy kozos maszturbacio, aki eleg kiterjedt szexualis eletet el. Miutan elelvezett, kb ra 1,5-2 percre egy pillanatra hozzaert a makkomhoz ondos ujjal. En rogton elkaptam a peniszemet es letoroltem, a makkomon pedig nem volt serules. Elmentem a Szent Laszloba az esemeny utani 11. napon Elisa Biomerieux Ag/Ab tesztre, akkor azt mondtak, ez is megbizhato, de menjek vissza kb egy het mulvames az tljesen biztos lesz. A 17. napon mentem vissza es az is negativ lett, mind a laborban, mind az aambulancian megnyugtattak egyreszt, hogy igy nem fertozodhettem meg, es a teszt biztos. Azonban en elmentem a 26. napon is egy tesztre, ezuttal az AATSZbe, ujjbegyes HIV 1-2 ag/ab alere determine gyorstesztre, harom hetet mondtak ott, es negativ. Azonban most a 31-32. Napon altalanos levertseg, fejfajas, szedules, rossz kozerzet jott ki rajtam, lazam es torokgyulladasom nincs. Lehet hogy a tesztek megis tevedtek? Korulbelul negy hete folyamatosan szorongok,

Koszonom valaszat

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:36

Nem, a tesztek nem tévednek, pláne ennyi. Nyugodjon meg, nem fertőződött. Sokkal inkább a szorongás okozhatja a rossz közérzetet, vagy valamilyen szezonális vírus betegség. (pl influenza)

dávid 2016. 12. 12. 22:59

utolso kerdesem lenne

Ha szájürgben alakulna ki szemölcs azt lehet kezelni ? Gonfolom.ott nem.hadználhato a condlyine oldat .

nem.is tudom h nez ki szájüregnen egy tünet

es ott mik a kezelések ?

Vagy azt már nem az az orvos kezeli aki megvizsgalt ? Szajsebeszeten kell.megnezetni h van e tünet ? Vahy orr fül gége ?

Mert a doki az szajüregben azt mondta ritka

De kerhetem.h lehessen tesztet kerni ? Nem.tudom h kiheznforduljak

Köszönöm .

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 05. 22:38

Szájsebészeten foglalkoznak ezzel a témakörrel. Nézzen utána a HPV centrumoknak, van szájsebészet is közöttük, szűrést is kérhet.

Dzsenifer Rea 2016. 12. 11. 11:35

Tisztelt Doktornő!

Ez az elso alkalom hogy surgosen szakerto tanacsara lenne szuksegem.

Egy hete nagyjabol az osszes tuneten, amit a nemi herpeszrol olvastam, vegig mentem.

Eleinte csak csak vizeleselnel ereztem egeto, csipo erzest. Majd igencsak kipattagzott odalent illetve mar nagyobb pattanas szerusegek is megjelentek, viszont ezekre nem tulajdonitottam nagy figyelmet ugyanis azt gondoltam hogy a sok borotvalkozas es szorbenoves okozta.

Ket nappal ezelott viszont mar rettentoen fajt es egeto erzesem volt, mintha sebes lett volna, ekkor vettem eszre hogy nagyon apro de nagyon sok kis holyag keletkezett tobb "csoportban" is.

Elkezdtem olvasni rola, azt irjak hogy ez a nemi herpesz.

Orvoshoz meg nem jutottam el, illetve szuleimnek sem szoltam.

Akkor ez biztosan nemi herpesz?

Mi a teendom? Mennyiben valtoztatja meg az eletem/szexualis eletem?

Koszonettel,

Rea

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 12. 16:05

A tünetek alapján, amiket leírt, valószínűleg herpes fertőzése van. Biztosat azonban csak vizsgálat után lehet mondani. Ez egy vírusos betegség, arra kell figyelni, hogy amikor tünetes, kerülje a nemi életet, ezzel előzhető meg a partner fertőzése.

dávid 2016. 12. 09. 02:13

Még azt szeretném kérdezni .ha még jelen lenne a virus akkor kiujulna ? Ugy mint többiéknél irják hogy elmult de kéöbb visza jöttek a szemőlcsök .nekem.nem.sok.volt.pár db és aprôk .condilyne oldatal kezték és mar kb több mint fél eve talan lasan 1 eve h nincs tünet .

De azért aggodok h ne h átadjam a partneremnek vaghy ha egy komoly kapcsatban leszek ...

Semmi tünet nincs es meg mindog aghaszt h dzájütegben is kialakulhat bár igaz h ritka . De aggorok ha meglátok egy kis gyanus dolgot már pánikba esek

Aggodo tipus vagyok föleg nrm.suertnem.senkinek átadni mennsire vegyem ezt az egészet komyan tunetmentesen is átadhatom legjobb ha egy tesztet csinaltatok ?

Magan rendelesre szoktam.időpomtot kerni de ott a doki legutobb azt monta ne aghodjak meg az izoprinlsine .t se irta ki azt monta nrm.kell

Mert nincs gond .. Köszönöm válászát

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 12. 16:09

Megértem, hogy aggódik, de jelenleg csak találgatni lehetne. Több információhoz jut, ha elmegy egy vizsgálatra, és megnézeti, van-e jelen vírus a nemi szerven. Ha van vírus, tünetmetesen is átadhatja.

béla 2016. 12. 06. 22:58

 

Most olvasom vissza mit irtam .jézusom a szotár átirt egy csomo szot.bocsánat.szifiliszem volt es kezeles es kontrol utan ujbol jelentkeztek tünetek.tarko nál erős fájdalom de csak egy napig de a nemiszervem nél mar szembe tünöb mert a korabbi egy begyogyult fekelyes sebb es korülotte uj 7-8 pici horzsolas szerü kipirosodas jelentkezet .minde egy helyen a nemiszerv többi reszen nem vagyis a makk alatti korabbi egy sebb es korulotte az ujjak.nem váladékozik es szerintem nem nyilt mer papirral semmit nemm tudtamm felitatni rolla.de amikor mosom furdesnel viszket.a oktoberi vervetel novemberben közölt eredmenye negativ vagyis negyedere csökkenő eredményt hozott.legközelebb januárban kell menni kontrolra de most a napokban keletkezhet tünetek most elbizonytalanitottak.de mintha már régóta akarnának eljönni ezek a tünetek vagyis régóta érzem hogy valami nem 100as meg a októberi kontrol óta de most volt egy stresszes időszakom és félek az erösitette fel a tüneteket.De a kontrol negyedére csökkent eredmenytvhozott .sőt a partneremnél megjobbat.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 12. 16:18

Számos szerteágazó panaszt írt le, sajnos nem teljesen értem, hogy milyen kérdése maradt. A szifilisz gondozása minimum 1 évig tart, úgyhogy Önnek rendszeresen kontrollra kellene menni, és ott a felmerülő bőr tüneteket is megmutatni.

richárd 2016. 12. 06. 15:47

Kedves Réka!

Érdeklődnék, ha a párom hiv negatív lett szűrésen akkor én is az vagyok-e? fél éve vagyunk együtt és rendszeresen szexelünk.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 08. 18:41

Az Ön HIV fertőzöttségéről csak akkor lehet nyilatkozni, ha Ön végeztet tesztet. Minden egyéb csak indirekt információ, ezekből biztosat nem lehet mondani.

lajos 2016. 12. 05. 16:21

Tisztelt Doktornő!

Sok válaszát olvastam, de biztosra szeretnék menni. Kb 3 hete pár (2-4) perces orális előjátékot játszottunk alkalmi ismerőssel óvszer nélkül, az aktus óvszerben történt. Milyen STD betegségek elkapására lehet így számítani. Pl: Chlamydia is elkapható orális úton? A neten található infók alapján azt inkább közösüléssel kehet "beszerezni". Azt sok helyen lehet olvasni, hogy orális aktusnál a torok fertőződhet, de hogy nemi szervek is, arról nincs egyértelmű állítás. Hepa ellen be vagyok oltva, ghonnorreia-nak eddigre már látható tünetei lennének, jól tudom? Látható tünetek nincsenek, bár mintha kicsit kellemetlenebb érzés lenne odalent lehet hogy csak a tudatom játszik velem?

Szóval a lényeg: mekkora az esélye STD beszerzésének a fenti esetben, és melyek elkapása a legvalószínűbbek ezek közül? Lala

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 08. 18:48

Azt hiszem, hogy a statisztikai valószínűségek helyett, a konkrét teendőre koncentrálnék. Igen, el lehet kapni nemi betegséget ilyen módon, és az, hogy melyiket, az számos dologtól függ. Igaza van, hogy biztosra akar menni, én is erre bíztatnám. Ennek pedig az a módja, hogy elmegy tesztre. HIV és szifilisz teszt vérvételből, baktériumok (pl. Chlamydia, gonorrhoea vizsgálata) húgycsőből történik. Ezek eredménye birtokában lehet teljesen nyugodt.

Róbert 2016. 12. 04. 14:04

Tisztelt Doktornő!

28 éves vok és hpv .m van condyoloma. A nemi szervemen és a hugycsőben is van kb 10 db. Condyline oldatot irtak fel, de sajnos mindig kiujulnak. Kb fél éve szenvedek vele. Próbáltam propoliszt, szedek c- vitamint napi 1500mg , béres cseppet immunerősitőnek, de sajnos nem akarnak elmulni. A neten nagyon sok minden kering a nemi szemölcsel kapcsolatban, a dokim meg nem mutat tul nagy segitőkézséget. A kérdésem hogy meg lehet szabadulni ettől a virustól ,( a mai világban nemtom elhinni hogy nincs erre egy gyógyszer ami megöli a virust?) KÉREM SEGÍTSEN NEKEM MERT MÁR AZ ŐRÜLETBE KERGET. MIT TANÁCSOL ? Sok helyen olvastam hogy az immunrendszert kell erősiteni mert csak az tudja legyőzni a virust. Ha ez igaz mit tanácsol imnunerősitőnek esetleg valamilyen extra erős multivitamin? Azt is olvastam hogy angliában van egy wartec nevű krém ami végleg segit, mert ott ez olyan mint nálunk egy megfázás persze M.O- n nem lehet kapni, ez igaz lehet!?

Tisztelettel:

Róbert

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 08. 18:56

Kedves Róbert!

Legfontosabb tanácsom, hogy tartson ki. Meg fog gyógyulni! Fél év, az sajnos átlagosnak tekinthető, ez így zajlik. Wartec nálunk is kapható, hasonlóan működik, mint a Condilyne, nem várható nagyobb siker tőle. Nem tudom, pontosan mit ért azon, hogy a HPV olyan, mint a nátha, de ebben higgye el, nincs különbség Magyarország és Anglia között, itthon is rettentő gyakori a fertőzés. Vitaminok közül a D vitamin szedését javasolnám, egyebekben pedig a sztressz kerülését. Tudom, könnyű azt mondani, de jelenleg az immun rendszerének ezzel segítene a legtöbbet.

dávid 2016. 12. 03. 15:23

 

És ha mar regota nincs tünet akkornos átadható a hpv ? Meg a szemölcdöt okouo tipus az nam az ami felelős a dahanazok kialakulásárt ?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 08. 18:59

Attól, hogy szemölcse van, még hordozhat olyan típust, ami daganatot okoz. Azonban ha már hónapok óta tümetmentes, akkor valószínűleg eltűnt a vírus. Közelebbi információt úgy kaphat, ha elvégeztet egy HPV vizsgálatot.

Miklós 2016. 11. 29. 17:19

Tisztelt doktornő. Elég komplex kérdésem lenne. 3 éve jelentkezett a problémám. Tünetei: csípő, viszkető érzés a húgycsőben vizelés, ejakuláció után. Sokszor sűrű vizelés (felfázás szerű) és a vizelés előtt is már égető, kellemetlen érzés. Lények: több orvosnál is megfordultam. Azért többnél, mert egyik sem tudott segíteni eddig. Volt chlamydia, mycoplazma tesztem, többszöri vizelet, vérkép és ondó vizsgálatom, utóbbi prosztata masszázs után is és szimplán. Egy esetben az orvos enterococcus fecalis baktériumot állapított meg, ami szerintem nem jelentős, mivel annak mértéke sem volt az. Hozzáteszem, hogy 4 éve a párommal vagyok ás semmilyen extra szokásunk nincsen szexuálisan. Legutóbbi orvos körömnél a honvéd kórházban jártam, ott adtam újra vizeletet, vettek kenetet és a prosztatámból váladékot, plusz itt alhasi ultrahang is volt. Itt vegyes baktériumot írtak végül és az ultrahang mutatott egy kis meszesedést a prosztatán. Erre kaptam antibiotikumot és az újbóli teszt ismét nem mutatott semmit, közölték velem, hogy meggyógyultam. De sajnos nem múlt el. Már nagyon kezd aggasztani a dolog. Kérdésem az lenne, hogy van-e értelme annak, hogy elmenjek ismét egy új helyre (Én a Péterfy kórházat választanám, mert jól felszerelt és tapasztalt helynek tűnik), vagy jelentkezzek be STD szűrésre? u.i.: folyás, váladék sosem volt, se alhasi fájdalom, se láz.

Köszönöm válaszát, tanácsát! Sokat segítene, ha tudna javasolni nekem egy következő lépést.

Üdvözlettel

Miklós

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 03. 11:32

Kedves Miklós!

Úgy gondolom, újabb teszteket végeztetni felesleges. Rendkívül alaposan kivizsgálták, nem várható, hogy ezúttal más lesz az eredmény. A panaszai nehezen objektivizálhatóak, sajnos azt kell mondjam, valószínűleg a megoldás sem lesz könnyen kézzel fogható, pédául egy gyógyszer. Őszintén tanácsolom, hogy próbálja meg elfogadni, nem biztos, a kiváltó ok ki fog derülni valaha. Koncentráljon a megoldásra, sok felesleges körtől kíméli meg így magát. Próbáljon megfigyelni mindent, mivel függenek össze a panaszok, étkezés, munka, sport, stressz, hideg stb. A prosztata meszesdése önmagában is okozhat hasonló tüneteket, esetleg vese homok is, ami nem látszik UH-on. Próbáljon néhány napig odafigyelni a folyadékfogyasztásra, és pár napig min. 3 litert bevinni. Célszerű mindezeket megbeszélni egy szakemberrel, aki lehet akár családorvos is, vagy fájdalom szindrómákban jártas urológus.

dávid 2016. 11. 29. 02:09

Jo estet doktornő.!

18 éves fiu vagyok es volt hpv.m. Jelenleg tünetmentes vagyok hamar elmult. De ha megis lett volna valami apró tünet . Es volt orális szex .100 % hogy elkapta a partnerem ?

Ha akar egy rizs nagysagu tünet is volt jelentkeznek a tünetek a szájban vagy nem mindenkepp .? Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 03. 11:34

Nem biztos, hogy a partnere elkapta, a szájüregeben pedig szerencsére kimondottan ritkán jelentkezik tünet.

Tímea 2016. 11. 27. 12:03

Tisztelt Doktornő!

Elkapható-e a HIV fertőzés, ha valaki az ujjával megérint egy olyan felületet, amin fertőző testváladék lehet, majd ezt követően a hüvely ujjazására kerül sor? Egyáltalán fertőzőképes marad a HIV a környezetbe kerülve?

Válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 03. 11:36

Elméletileg ha fertőző testváladék kerül a hüvelybe, akkor átadható a vírus, de -figyelembe véve a HIV igen alacsony fertőzőképességét-erre elhanyagolgatóan kicsi esély van. A vírus nem életképes a szervezeten kívül, levegőn másodpercek alatt elpusztul.

Georgina 2016. 11. 26. 21:50

Tisztelt Doktornő!

Elnézést ha túl hosszura sikerül a levelem, de nagyon régen fennálló problémával fordulok Önhöz, pontosan 2015. Január óta.

Menses után 1-2 nappal égö, viszketö érzésem lesz, hüvelyfolyás és a csiklo köré fehér váladék rakodik ami nehezen tisztítható vizsugárral.

Következöket használtam:

Fluconazole heti 1 db 4 hétig, páromnak 1x1 kapszula egy alkalommal.

Canesten kup és krém, Candibene, Macmiror kapszula, Gynoxin, Klion kúp, Pevaryl, Pimafucort krém, Fluomizin, Dalacin hüvelykrém, Gynoflor, Lactofeel, Betadine kup, Idelyn krém, Vitagyn-c, Canesflor, Protexin, Grapefruitmag csepp, Lapacho tea, ezüstkolloid, micovag.

Van, hogy a készitmény használatát követöen ujra beteg lestek, ujra irnak valamit, majd megjön a mensesem és kezdem elölröl. Minden vizsgálat alkalmával gombát diagnosztizálnak a fizikális vizsgálat során, a folyás jellegéböl és a gyulladásból. Legutobb mult héten már meg sem vizsgáltak, közölték h nincs más a palettán, felirták ujra a macmirort, most ezt használom. 3 db van még belőle, de nagyon viszket, belül is és érzékeny még mindig. Nem igazán használ.

Nem tudom van-e összefüggésben, hogy a szeméremdombnál a combhajlattol nem messze van egy szemölcs ami magátol leesik majd ujra kinö.

Méhszájseb fagyasztásom egy éve volt.

Fogamzásgátlót 4 honapja szedek orvosi utasitásra hátha segit a gondon, Ditinell-t.

Illatositottat semmiböl nem használok, higiéniára ügyelek, tisztálkodáshoz külön oda baba szappant használok.

Páromnak tünete nincs, szex nagyon ritka mert nekem fájdalmat okoz.

Voltam már magánorvosoknál, szakrendelésen de nem érzem h törődnének a problémámmal pedig én utána szeretnék járni mi okozza. Tenyésztésem kétszer volt és minden negativ. Ennek ellenére láthatoan gyulladt, láthato a folyás és nekem ég és viszket. Már bárhová elmennék ha valaki segítene akár magánklinikára is. Kérem, adjon tanácsot hová forduljak és mi Önnek erröl a véleménye. Köszönöm előre!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 12. 03. 11:45

Teljesen megértem a problémáját, és látom hogy már az összes létező készítményt kipróbálta, ami szóba jön gombás fertőzésre. Ha a tenyésztések negatívak lettek, akkor viszont nem volt gombás fertőzése, azaz nem meglepő, hogy nem gyógyult meg. Tünetes állapotban kellene nézni egy hüvely kenetet, hogy mi okozza a folyást-ha van-. Ha nincs kimutatható fertőzés, vagy kóros hüvely flóra, akkor felesleges antibiotikumot vagy gomba elleni szert használni. Ezen kívül szóba jönnek egyéb bőr betegségek is, pédául allergia, ennek is utána lehet járni. Ezért mindenképp bőrgyógyászhoz forduljon, ahol van lehetőség festett kenet levételére, és ún. epicutan allergia teszt elvégzésére is. A legfontosabb egy bőrgyógyászati vizsgálat első körben, hogy ha a klinikai tünet alapján felmerül nem fertőző bőrbetegség, akkor azt is megfelelően lehessen kezelni.

Arnold 2016. 11. 22. 17:49

 

Jóestét doktornő ! 18 éves fiú vagyok nem éltem nemi életet anélkül hogy védekeztem volna tehát a nemi betegséget kizárnám de a péniszemet olyan dolgokat vettem észre amik mostanaban eléggé zavaroak : viszketo érzés a makkon , piros foltok voltak rajta de elmultak , még mindig nagyon viszket mar tobb napja és ma valami fehér váladék szerü jelent meg rajta . szeretném tudni mi ez és mit csinaljak vele? elore koszonom a valaszat !

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 25. 10:04

Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok válaszolni a kérdésére, az allergiától a gombás bőrfertőzésig sok minden lehet. Fel kellene keresnie bőr-és nemigyógyász szakorvost.

Dávid 2016. 11. 22. 11:27

Tisztelt Doktornő!

Amennyiben orális aktusnál nem viseltem óvszert és az aktus után 2 nappal kenetet vettek hugycsőnyílásból, mind a 4 (chlamydia...) leletem negatív lett, akkor van-e okom aggódni?

Megbízható-e a vizsgálat ennyi idő után? Ha bejutott oda baktérium azt látni kéne ennyi idő után is, igaz?

Pár hónapra rá vizelet tenyésztés és üledék vizsgálatom negatív lett. Vérvételen is voltam ablakperiódus után :szifilisz, aids negatív.

Tünetem nincs esetleg az hogy pirosasabb a makk felülete, illetve a hugycsőnyílás tájéka néha vörösesebb. Mostani Barátnőm vizelete is negatív lett.

Nem szeretném hogy baratnomben lappangjon esetleg miattam.

Egyéb std-ket ha be is jutott valami a szervezet legyőzheti? Ugyanígy a hpv-t is?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 25. 10:06

A két nap után elvégzett vizsgálat megabzható eredményt ad. A HPV-t, és az STD fertőzések döntő többségét a szervezet legyőzi, változó hosszúságú jelenlét után eltűnnek. Azt gondolom, jelen helyzetben nyugodt lehet.

Ágnes 2016. 11. 22. 08:02

Kedves Doktornő!

Erdeklődni szeretnék h ha a partnernek vannak rossz fogai oralis szextol elkaphato bakterialis fertozes?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 25. 10:08

A fogak szuvasodásában más baktériumok játszanak szerepet. Azonban, akár egészséges fogakkal is- az orális szex bizony okozhat fertőzést.

Dorina 2016. 11. 21. 22:29

Tisztelt Doktornő!

Ha csak ruhán keresztül történt "érintkezés" tehát a párom azon keresztül igerelte a nemi szervemet akkor elkaphattam a HPV-t?

Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 25. 10:09

A HPV terjedéséhez a hámsejtek közvetlen érintkezésére van szükség, tehát nem kaphatta el ilyen módon.

Tímea 2016. 11. 21. 12:15

Jonapot! HPV fertozesem van(NA) amely egy eve tunetmentes. Az lenne a kerdesem, hogy ha lezeres szortelenitest vegzek intim teruleten, az elosegitheti e a szemolcseim aktivalodasat?

Elore is koszonom,Timea

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 21. 16:36

Ha 1 éve nincs szemölcse, akkor valószínűleg az immunrendszere már legyőzte a vírust. Én azt gondolom, szőrteleníthet. Egyébként nem is a lézeres technikával szokott lenni probléma, hanem a beavatkozás előtt a területet le kell borotválni, és ez okozza az apró hámsérüléseket, a vírus aktiválódását.

Bence 2016. 11. 21. 01:57

Kedves Doktornő!

Már van egy lassan egy hónapos párkapcsolatom egy velem egyidős lánnyal, és a múlt héten volt egy találkozónk. A nap vége felé (mivel elég messze lakik tőlem, ritkán találkozunk) a lány kihasználva az alkalmat, váratlanul szájoncsókolt.

A mai este kicsit elmélyültem a gondolataimban, (mivel a csók óta szoktak lenni száraz köhögéseim) rákerestem, hogy mi lehet az oka, és mélységesen kiakadtam. Mindketten egészséges, 15 éves fiatalok vagyunk, nincsenek nyirokcsomóim, se lázam, csak száraz köhögésem, még a hangom is normális. Ezúton annyi a baj, hogy nem tudom, mi lehet a gond az alábbiak közül:

- a hangom változása csak,

- valamit csak elkaptam a lánytól,

- egyszerűen csak az őszi időszak.

Elfelejtettem említeni, hogy mindkettőnknek ez volt az első csókja.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 21. 16:43

Azt hiszem, a legjobb ha az aggódás helyett, az örömökre koncentrál! Tudom, könnyű mondani, hiszen ha orvosi szempontból nézzük, a cseppfertőzéssel terjedő fertőzések ilyenkor átkerülhetnek egyik emberről a másikra. Azonban nem élhetünk üvegbúra alatt, ugyanúgy fertőződhet buszon, iskolában, minél több emberrel érintkezik, annál nagyobb eséllyel. Ha a köhögése tartósan fennáll, (több hétig) keresse fel a családorvosát. Még ha egy kis náthát kap is az ember, azt gondolom, ezt a rizikót megéri vállalni jelen helyzetben.

Péter 2016. 11. 20. 14:59

Tisztelt Doktornő!

Az előző kérdező vagyok!

Annyival kiegészíteném az elmondottakat, hogy a hiv teszt 12-13 hétre történt, ami után 3-4 hónappal véradáson is voltam, melyről nem kaptam semmi értesítést, így gondolom ott is negatív az eredmény. Azért vagyok megijedve, mert a fenekemen minap kiütések jelentkeztek (kb.:5*8 cm) valamint a lágyékomnál kitüremkedés van és fáj is (remélhetőleg a sok piszkálástól), csak azt nem tudom eldönteni, hogy az nyirokcsomó duzzanat vagy csak azért van mert megerőltettem. Egyébként erősen hipochonder vagyok, ezért is rettegek az ilyen dolgoktól.

Várom megtisztelő válaszát!

Köszönettel,

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 21. 16:49

A kiütésekre és a lágyéki duzzanatra nem tudok sajnos semmit mondani látatlanban, ha nem javul, mindenképp mutassa meg bőrgyógyásznak. A hipochondria, viszont azt hiszem sok fejfájást, szenvedést okoz Önnek, ráadásul az ezzel járó stressz komolyan ártalmas. Mindenképpen szakember segítségét kellene kérni, hogy megszabadulhasson a félelmeitől, mert azt hiszem Önt nem a negatív szűrő eredmények fogják megnyugtatni.

Laura 2016. 11. 18. 17:33

Kedves Reka!

Kisse panikszeru allapotban irok. A baratomnak mar nagyjabol egy honapja hugyuti problemai vannak. Elmentunk orvoshoz, kapott antibiotikumot amit 3 hetig szedett, de nem mult el meg mindig. Ma elmentunk egy magankorhazba, ahol felvetettek, hogy talan valamilyen STD-je van. Monogam kapcsolatban elunk 8 honapja es nem ertem, hogy ha ez a problemaja, akkor miert csak most kezdett tuneteket prrodukalni. Sajnos van egy olyan erzesem, hogy tenyleg ilyesmirol van szo, mert a korabbi baratomrol kiderult, hogy kettos es nagyon felelotlen eletet elt. Nekem a legutobbi nogyogyaszati vizsgalatomon a citologiai leletem az orvos szerint `nem jo`, ezert 3 honap mulva meg kell ismetelni, amire meg nem kerult sor. Lehet emiatt? Be vagyok oltva HPV ellen egyebkent. Most delutan visszamegyunk STD tesztet csinaltatni a baratomnak. A kerdesem az lenne, hogy mennyi ido mig kiderulnek az eredmenyek, es ha o fertozott, akkor automatikusan en is kapok-e gyogyszeres kezelest? Ha nem, akkor tudna ajanlani egy olyan helyet, ahol minden szukseges vizsgalatot el tudok vegeztetni? Egyebkent rendszeresen jarok nogyogyaszhoz, hogy lehet, hogy ha fertozott vagyok akkor az meg nem derult ki? En azt felteteleztem, hogy minden mintavetel utan elvegzik az osszes ilyen tesztet es ezert nyugodt voltam. Nem igy van?

Es vegul meg egy kerdes: a chlamydianak varhatoan mennyi a gyogyulasi ideje ?

Elore is nagyon koszonom a segitseget!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 21. 16:56

Gyakori tévhit, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során STD teszteket is végeznek. Azonban ez nem így van, kizárólag rákszűrés történik. Például a Chlamydia fertőzés nem derül ki. Jelen helyzetben a párja vizsgálata kissé megkésett, hiszen már 3 hete antibiotikumot szedett, ami nem gyógyította meg, de a vizsgálati eredményeket befolyásolhatja. Én nem várnék a párja leltére, hanem elmennék egy teljes STD vizsgálatra. A TB nem finanszírozza ezeket, de néhány bőr-és nemibeteg gondozóban, ha kifizeti a laborköltséget, elvégzik a vizsgálatot. Érdeklődjön, minden információ fent van az interneten, a magán rendelők árai is. Az biztos, hogy ha kiderül valamilyen fertőzés, akkor mind a kettejüket kezelni kellene, lehetőleg egyidőben. Elképzelhető, hogy a párja is azért nem javul, mert Ön kezeletlenül maradt.

Péter 2016. 11. 18. 15:44

Tisztelt Doktornő!

Ha a párommal voltam már együtt (sokszor) és utána csináltattam (több hétre rá: min 8 hét) egy hiv tesztet, ami negatív lett, attól lehet hogy ő pozitív, csak nem kaptam el a sok aktus során? Tudom, hogy csak a negatív teszt 100%, de mégis megkérdezem, lehetséges hogy miután én negatív voltam ő pozitív? Mennyi a valószínűsége ennek. Természetesen tervezzük a tesztet mind a ketten, csak valamelyest meg szeretnék nyugodni.

Várom megtisztelő válaszát!

Köszönettel,

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 21. 17:00

Igen, elképzelhető az a helyzet, hogy a partnere HIV fertőzőtt, Ön pedig nem kapta el. A HIV vírus fertőző képessége kicsi, ha nincs vérzés, sérülés a nemi szerven, a fertőzés esélye alacsony. Ennek ellenére, ha felmerült a partner HIV fertőzésének lehetősége, azt javasolom tisztázzák, mert azért hosszú távon, -kis esély mellett is- át fog kerülni.

Bianka 2016. 11. 14. 17:14

Üdvözlöm.

Van egy homoszexszuális ismerősöm, akinek az ásványvizes üvegébe véletlenül beleittam.

Az lenne a kérdésem, abban az esetben, ha ő netalán HIV fertőzött lenne, elkaphattam én is???

A számban biztosan volt hámsérülés!!!

Válaszát köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 16. 13:37

Szeretém megnyugtatni, ilyen módon nem lehet HIV fertőzést kapni.

Julianna 2016. 11. 11. 21:37

Üdvözlöm Doktornő! A HPV-vel kapcsolatban szeretném kérdezni, mert az interneten rengeteg információ kering a témával kapcsolatban, de néhány kérdésem azért mégiscsak van, amelyek leginkább a magas rizikófaktorú, lappangó HPV vírusfajtával kapcsolatban merültek fel bennem.

1. Ha jelenlegi partnerem (férfi) nem vírushordozó, és tegyük fel, a jövőben is hűséges marad a kapcsolatunkhoz, valamilyen módon vírushordozóvá válhat anélkül, hogy 3. személlyel bármiféle testi kapcsolatot létesítene?

2.Tegyük fel, hogy jelenleg nincs jelen a szervezetemben a vírus, és a partnerem sem vírushordozó, és hogy a jövőben továbbra is hűséges párkapcsolatban fogunk élni. Ettől függetlenül fennáll a veszélye annak, hogy HPV fertőzött leszek? Melyek a fő veszélyforrások (a 3. féllel történő szexuális kapcsolaton kívül!)

3. Tegyük fel, hogy kimutatásra kerül a magas rizikófaktorú HPV vírus jelenléte a szervezetemben a PCR vizsgálat/HPV tipizálás eredményeképpen (annak ellenére, hogy a rákszűrés citológiai kenetvétele negatív eredményt hoz): mi a teendő ebben az esetben? Gyermekvállalás ebben az esetben lehetséges?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 14. 16:55

Először is le kell szögezni, hogy a HPV-vel kapcsolatos ismeretek még korántsem teljesek, számos kutatás van folyamatban a témában. Az biztos, hogy a vírus méhnyakrákot okoz, így ezzel kapcsolatban lényegesen több információ van a birtokunkban. Az egyéb állapotok, például a tünetmentes vírus hordozás, és annak a jelentősége, még orvosok között is számos vita tárgya. A vírus hámsejtek közötti érintkezés utján terjed, tehát a párja kaphat HPV-t, például kézfogással, sportolás közben stb. Azonban a nemi szervére ebben az esetben valószínűleg nem kerül, és így Önre nézve, méhnyakrák szempontjából-nem jelent kockázatot. Önre ugyanez igaz, fő veszélyforrás az, ahol más emberekkel érintkezik. Például nővérek, sportolók, fodrászok stb, ahol minden nap több kontaktus történik, nagyobb eséllyel kapnak HPV-t. A méhnyakra értelem szerűen viszont kizárólag nemi érintkezéssel, esetleg nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel terjedhet a HPV. Ha magas kockázatú HPV-je van, akkor a teendő a rákszűrés eredményétől függ. Ha nincs eltérés, akkor csak annyi a plusz dolga van, hogy a citológiát gyakrabban elvégezteti (általában 6 havonta kontroll javasolt, de ezt is feltüntetik a citológiai leleten). Ezen kívül érdemes óvszert használni, a kutatások szerint úgy gyorsabban eltűnik a vírus méhnyak sejtjeiből. Gyermekvállalást a HPV nem befolyásolja. Amennyiben a terhesség alatt alakul ki a méhnyakon HPV eredetű elváltozás, az kezelhető, és a spontán szülésnek sem képezi kontraindikációját. (Hozzá téve, hogy a napi gyakorlat eltérő az egyes helyeken.)

Gábor 2016. 11. 11. 17:23

Tisztelt Doktornő!

Feleségemmel már évek óta gyermeket szeretnénk, ezidáig sikertelenül, és a meddőségi kivizsgálások során vírus- és baktérium vizsgálatra küldtek minket. Az elvégzett vizsgálatok a következők voltak: hepatitisz B, C, HIV, szifilisz. Feleségem minden eredménye negatív lett. Hatalmas meglepetésemre én viszont a következő eredményt kaptam:

- Treponema pallidum IgG/IgM/ELISA: 1,27; pozitív

- Treponema pallidum/Syphilis RPR: negatív

- Treponema pallidum IgM/immunoblot: pozitív

- Treponema pallidum IgG/immunoblot: negatív

Az eredményeket nem tudom hova tenni, semmilyen nemi tünetem, fájdalmam, fekélyem nem volt soha, és teljesen monogám kapcsolatban élek a feleségemmel, korábban is csak egy nővel volt hosszú, szintén monogám kapcsolatom.

Segítségét kérem, hogy mit jelentenek a fenti eredmények? Hova fordulhatok további vizsgálatokért?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 11. 14. 17:08

A laboratóriumi eredménye friss szifilisz fertőzésre utal. Azonban így önmagában, egy eredmény alapján semmiképpen nem lehet felállítani a diagnózist, feltétlenül szükség van további vérvételre. Ezek a szűrő tesztek nagyon érzékenyek, és előfordul, hogy ál-pozitív eredményt adnak, akkor is, ha ez az ún. ELISA teszt specifikusnak mondható. Ilyenkor a teendő az, hogy másik módszerrel a laboratórium pontosítja a leletet, sőt két, különböző eljárást is lefuttatnak ilyenkor. Egyébként az, hogy nem volt klinikai tünete, seb, kiütés stb., nem zárja ki a betegséget, mindenképp a megerősító labor vizsgálat lesz a döntő.
Ön saját magának is kérheti a megerősítő tesztet, bőr-és nemi beteg gondozóban, illetve STD centrumban (pl. a Bőrgyógyászati Klinika Mária utcai centrumában), vagy bármelyik magán rendelőben, ahol megfelelő laboratóriumi háttér, és erre kiképzett ún. gondozó asszisztens és orvos van.
Azt viszont érdemes tudni, hogy a szifilisz szűrés nem csak egy vérvételt jelent, hanem minden esetben kötelezően tanácsadás is jár vele. Vagyis annak az orvosnak, aki Önnek ezt a vizsgálatot kiírta, kötelessége Önt részletesen tájékoztatni, és a megfelelő helyre tovább irányítani. Remélhetőleg gyorsan tisztázódik a helyzet, újabb vérvétel után 1-2 napon belül már várható eredmény.

<12...26...3031>