<12...26...4344>
Marietta 2018. 09. 11. 14:39

 

Jo napot doktor no! Az a gondom ,hogy a paromnak ego erzese van a kukacaban es sargas valadek jon neki :( interneten ugy olvastuk hogy tripper! Viszont nem leptunk felre. Elment dokihoz. 2het mire elkeszul a lelet. Tudna nekem sigiteni hogy mi lehet az ok? :(

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 11:44

Jelen helyzetben nem az a kérdés, hogy mi az ok, hanem ha a párjánál a húgycsőből váladékozás észlelhető, akkor miért nem történt mikroszkópos vizsgálat, és kezdték el a kezelését azonnal? Ha a húgycsőből genny ürül, akkor az valószínűleg fertőzés, én nem várnék 2 hétig.

Marietta 2018. 09. 11. 13:34

Kedves doktor no! Olyan gondom van hogy a paromnak par napja sargas zoldes valadek

Jon a kukacabol es faj neki. 9honapja egyutt vagyunk ,s nem leptunk felre. Mi lehet a gond?? Nagyon aggodom. Azt hiszi hogy megcsaltam. :(

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 11:46

Mivel nőknél ezek a kórokozók ez esetek többségében nem okoznak semmilyen panaszt, és nagyon hosszú ideig lappanghatnak, ezért elképzelhető, hogy már korábban is megvolt Önnek. Ritkábban, de a férfiak tünetmentes fertőzése is előfordul, szóval senki nem tehet szemrehányást senkinek, vagy legalábbis értelmetlen, mert semmilyen teszttel nem lehet megmondani, ki volt eredetileg fertőzött. Koncentráljanak arra, szerintem, hogy meggyógyuljanak.

Dávid 2018. 09. 10. 22:27

Üdv!

Védekezés nélküli szexuális aktus után pár nappal néhány piros folt jelent meg a makkon, valamint a nyílás is kipirosodott. A nyílás már nem piros viszont körülötte két piros folt még mindig ott van vagyis mostmár talán inkább egybenőttek (szabálytalan alakú), belül picit fehéres. Nem viszket, nem éget ha nem látnám észre se venném, de mivel látom izgat kissé hogy mi lehet az (orvoshoz most csak igen neccesen tudnék elmenni vele külföldi tartózkodásom miatt).

Köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 12:19

Ez tipikusan egy olyan probléma, amit látni kell, sajnos így nem tudok tanácsot adni, vizsgálat nélkül.

Balázs 2018. 09. 10. 14:23

Kedves Doktornő

Kérdésem az lenne hogy hogy lehetséges az ha valaki hív pozitív ha 2 teszt is negativot eredményezett?lehetséges úgy hogyha szaklaboratorium végezte a vizsgálatokat?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 12:24

Kérem, pontosítsa a kérdését, mert így nem teljesen értem. Ugyanazon laborban két negatív vizsgálatot követően a harmadik vizsgálat pozitív lett? Számos okot tudok elképzelni, de nem látom értelmét így vaktában ötletelni, hozzáteszem, nem vagyok labor orvos, pontos metodikai kérdésekre lehet hogy nem tudok válaszolni.

János 2018. 09. 10. 12:53

 

Kedves Doktornő! Egy alkalmi kapcsolatot követően 5 héttel HIV szűrésen vettem részt, az eredmény negatív lett. A szűrés előtti este idegességemben megittam 1 üveg bort, lehet ennek bármilyen hatása a vérvizsgálat eredményére? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 12:24

Nem, ne aggódjon emiatt, a vizsgálat eredményét nem befolyásolja.

Zorán 2018. 09. 08. 22:30

 

Nekem az lenne a kérdésem hogy nemrég voltam külföldön és az út során a egy nyilvános vécében véletlenül végighúztam a csempén rá kb 4 napra vizelési nehézségeim lettek enyhe heretájifájdalommal mire hazaértem elmentem a sűrgősségire ahol vért vizeletet vettek persze minden negatív lett aztán átküldtek urulógushoz ahol vizeletet vettek és megvizsgálták a prosztatámat vizeletre még várnom kell egyébként mindent rendben talált a vizelési nehézségem elmúlt viszont pisilés után olyan mintha még mindig lenne a csőben egy csepp és fájdogál alhasnál és heretájon nem nagyon csak egy kicsit, eléggé aggódom és félek barátnőm 6 hetes terhes félek, hogy elkaphattam valamit, mit javasol hova forduljak?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 12:28

Azt biztosan tudom mondani, hogy a sürgősségire ne. Nem erre való. Ha az urológián történt prosztata vizsgálat, és nem találtak semmit, és biztos benne, hogy más módon nem fertőződhetett (ilyen módon, amit leírt, nem lehet nemi betegséget kapni), akkor nyugodjon meg, nem nemi úton terjedő fertőzés okozza a panaszait.

Hurus 2018. 09. 08. 18:51

 

Észlelné a prosztatámon ha valami baj lenne? Válaszát köszönöm,

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 12:29

Az urológus fizikai vizsgálattal, igen.

Barbara 2018. 09. 08. 16:18

Tisztelt Doktor Nő!

Köszönöm a válaszát!

Annyit szeretnék kérdezni hogy akkor ne használjam a betadine kúpot se?

A hüvelynyálkahártya állapotán hogy vagy mivel tudnák segíteni?Tejsavas irigigálás jó lenne?Vagy a cikatridina. Hüvelykúp segitene a nyálkahártya rendbetételében?Lehetséges hogy sok volt a hüvelyvisszaállító kúp és tul savas lennék?Köszönettel:Barbara

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 12:31

Igen, az ilyen irrigálások, vagy hüvelyflóra helyreállítás előtt érdemes tisztázni, egy egyszerű festett kenettel, hogy van-e rá szükség egyáltalán. Ugyanez igaz a Betadine hüvelykúpra is.

Anita 2018. 09. 08. 12:15

 

Tisztelt Dr Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, másfél éve voltam egy férfival, akitől Ureaplasma urealyticum qpcr fertőzést kaptam el,kaptam rá gyógyszer, elszedtem,de nem gyógyulok, már a medencém is fáj és a szememmel is problémák vannak, gyógyitható ez a betegség már ilyen fázisba, van egy társam, vajon ő is elkapta ? Mire számithatok, tudom hogy vissza kel mennem vizsgálatra, de a medence gyulladást is annak a gyógyszernek kell meggyógyitania, amit erre a fertőzésre kaptam, és a szem problémát is az gyógyitja, vagy azzal már szemészeti orvoshoz kell mennem?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 12. 18:48

A szemészeti probléma nem az Ureaplasmától van, mindenképpen forduljon szemészhez vele. A többi tünetet sem hiszem, hogy az okozná, ha a teszt negatív, más betegségek irányában kell gondolkodni.

Juhi 2018. 09. 08. 08:59

 

Tisztelt doktornő!Az volna a kérdésem hogy tünetmentessé lehet e válni kankóból 1 hét alatt?érdemes e tünetmentesen stdre menni?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:16

Igen, elképzelhető, hogy tünetmentessé válik. A biztonság kedvéért menjen el vizsgálatra, mert ha akár kis számban kimutatható a baktérium, akkor jár a kezelés. Ha negatív a teszt, az sajnos nem jelenti azt, hogy biztosan nem lesznek később szövődmények, reméljük, hogy nem.

Hurus 2018. 09. 07. 14:05

 

kedves Doktornő! Volt némi kellemetlenségem wczésnél, vizelési ingerem volt 5 napig kevesebbet pisiltem többször, most jobb lett, semmi genny nem jött se átlátszó se fehér, most van egy kisebb alhasi kellemetlenség és here végbél között éreznék vmit, voltam urulógusnál, vizelettenyésztést csinált, lehet ez valami nemibaj is? Kimutathatja a vizeletvizsgálat?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:18

A rutin vizelet vizsgálat nem mutatja ki a nemi úton terjedő fertőzéseket. Ha az urológus a prosztata vizsgálata után rendben találta, akkor nagy aggodalomra nincs oka.

Nagy Réka 2018. 09. 07. 09:35

Tisztelt Doktornő!

Nemrég tudtam meg, hogy akivel együtt éltem 4 évig szifiliszes és állítólag már akkor is az volt amikor még együtt voltam vele. Emlékszem rá, hogy voltak rajtam gennyes kiütések a "lábamon" rajta nem láttam mivel mindig takarta magát aztán adott ide kenőcsöt azt mondván,hogy ő már volt orvosnál mert rajta is jöttek ki hasonló kiütések de ne aggódjak mert nincs semmi komoly dolog. Elkezdtem kenegetni nemsokra rá el is űntek ezek a kiütések. Ennek kb.1 éve. Azóta sem voltam orvosnál. Viszont azóta van új párkapcsolatom természetesen nem védekezünk. Nem is mondtam nekimezt a dolgot! De rajta eddig nem tapasztaltam semmi ilyesmit ! És ő sem magán. Lehetséges, hogy még szifiliszes vagyok? Meddig kezelhető ez a betegség? Vagy már késő? Honnan tudhatom, hogy még mindig tart ez a betegség?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:21

A szifilisz vérvétellel vizsgálható. A baktérium ellen termelt ellenanyagokat keresik, emiatt rendkívül megbízható, a fertőzés után még évekig általában pozitív marad. Úgyhogy mindenképpen menjen el: ne a vérvételre, hanem először egy nemi gyógyászhoz, aki az Ön vizsgálata és kórtörténete alapján kiírja, milyen teszt javasolt, és az eredmény függvényében elmondja a teendőket, mind a kezelés, mind a párja vonatkozásában.

Sanyi 2018. 09. 07. 07:07

Kedves Doktornő!

Lehet, banális kérdés lesz, de sajnos nem hagy nyugodni. Az egyik legjobb barátom szifiliszes, nagyjából 4 hónapja kezelték. (Azt pontosan nem tudom, milyen eredménnyel, mert a kezelés után nagyjából két és fél hónappal az új párjánál is kimutatták a szifiliszt, egyelőre nem tudni, hogy a barátomtól kapta-e el.) Ami miatt én írok, hogy valamelyik nap, a barátom ivott az üvegemből, nagyjából fél óra múlva pedig én is ittam. Alapvetően nem aggódnék emiatt, de pont előtte nagyjából két órával evés él megharaptam a szám belsejét, ami kicsit kisebesedett. Így is elkapható a fertőzés?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:22

Bár rendkívül szokatlan lenne, ha valaki ilyen módon kapna szifiliszt, de az elvi esélye nem nulla. Úgyhogy ne aggódjon, (gyógyítható) várjon 3 hetet, menjen el vérvételre, szifilisz tesztre, és akkor megbizonyosodhat róla, hogy mi a helyzet.

Réka 2018. 09. 07. 00:55

Tisztelt doktornö!

Március elején egy kiszakadt óvszer után két hétre tüneteim jelentkeztek: Erös alhasi fájdalom Ami kiterjedt a méhnyakra is, gyulladt hüvely, vizeletnek furcsa szaga volt. Folyásom nem volt, inkább kiszáradt a hüvelyem. Felkerestem egy nögyógyászt, aki chlamydiára tippelt, levette a mintát, Az negative Lett. Közben azithromycint, ciprofloxacint és CNS Kúpott adott+gynoflor. Panaszaim elmúltak, majd két hónapra rá újra elöjöttek ugyanazok a tünetek, annyi változással, hogy csipett a vizelet. A két hónap alatt nem.volt nemi aktusom. Újból ciprofloxacint es CNS kúp, nem hatott, kaptam utána monuralt, kliont + gynoflort. A gyulladás alábbhagyott, viszont erös alhasi fájdalmaimm voltak és öszintén attól féltem, hogy valami kikezeletlen nemi fertözésem van, ezért 4,5 hétre az antibiotikumok után nemigyógyász leszürt , minden negativ Lett, klebsiella jött ki tenyésztésben. Az erös alhasi fájdalmam megmaradt, nyomó érzéssel a suprapubicusan. Nemigyógyász szerint mivel nincs folyásom, ezért visszaküldött nögyógyásztra, ahol semmi eltérést nem találtak(nincs gyulladás, folyás, UH negativ).Mivel erös hólyagfájdalmat éreztem, gyulladás hùgycsövet és gyakori vizelési ingerem.volt elmentem urológiára ahol a vizeletüledék és vizelettenyésztés szintén negativ Lett, UH is(2x is csináltak tenyésztést). Tüneteim miatt viszont kaptam levofloxacint , kicsit enyhítette a panaszaim. Ez Az alhasi fájdalom elviselhetetlen fájdalomcsillapító mellett is borzalmas. Urológiára visszamentem azt Mondták h szedjek tovább urzinolt. Még mindig Attól rettegek, hogy ennyi kezelés után fals negativ eredmények születtek és még mindig a márciusi kiszakadt óvszer során elkapott kórokozó csinálja a panaszaim. Ön szerint hogyan tovább, a fajdalmaim elviselhetetlenek. Érdemes még egy STD szürés(chlamydiára, gonorrhoea mycoplasma genitalium es ureaplasmara szürtek le)? Ön szerint okozhatja a panaszaim egyáltalán STD, fertözés? Úgy érzem mintha be lenne gyulladva az alsó vizeletelvezetö rendszerem, ha nem fáj nyomó érzésem van helyette, lassan több hónapja nem érzem normálisnak magam odalent. Félek, hogy Soha nem találjàk Meg a bajom. Válaszát elöre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:28

Sajnos, azt kell, hogy mondjam, igaza van, lehet, hogy ennyi antibiotikum után soha nem fogják "megtalálni" a bajt, abban az értelemben, hogy nem lesz meg a kórokozó. Viszont ez nem azt jelenti, hogy ebben az állapotban kell maradnia, sőt. Hirtelen felmerült bennem, hogy történt-e hüvelykenet vizsgálat, vagy gomba tenyésztés, mert még az is lehet, hogy az antibiotikum mellett elszaporodott gomba okozza ezeket a panaszokat, nem kell, hogy feltétlen folyás is járjon vele. Ezzel együtt, mivel az alhasban azért sok minden van, azt kellene tisztázni, egyáltalán melyik irányban kellene tovább menni, nőgyógyászat, urológia, esetleg gasztroenterológia, vagy sebészet..

Kriska Attila 2018. 09. 06. 20:38

 

A hímvesszőmön és a tövébe szemölcsök jelentek meg elég gyorsan szaporodnak!az lenne a kérdésem hogy milyen orvost keressek meg?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:28

Bőr-és nemigyógyászt.

Barbi 2018. 09. 06. 15:37

Tisztelt Doktor Nő!

1,5 éve tartó bakteriális fertőtésem van,ami semmilyen gyógyszerre nem múlik.Ma ismét orvosnál voltam,ma nem tenyésztettek le,a múltkor volt tenyésztés,aminek az eredménye bakteriális vaginózis.(azt nem tudom hogy kórokozóra miért nem tenyésztenek,ami kimutatja mi és milyen gyógyszerre érzékeny.)Folyamatosan bakteriális vaginózis jön ki a kenetben,hiába állítom vissza a hüvelyflórát,(protexin,gynoflor,vagylact,vitagyn C)Hormon rendben,azt mondták nincs mészájsebem.Teljesen ki vagyok maródva,a kisajkak szélén,apró pötty szerü valamik jönnek,ami mintha nedvezne,és van mikor ilyen pattanásszerü képződmény is megjelenik,megnyomom kijön mint egy pattanás.Már 7 orvosnál voltam,mindig ugyanazt írják(dalcin,kloin,macmiror,fluomizin)Most betadinét kaptam,de nem tudom van e értelme,korábban használtam ilyent és akkor sem használt.És ha egyszer a BV-t hüvelyi ph eltolódás okozza,a betadine mégjobban köli a nemlétező flórámat.Nem tudom már mit tegyek.

1,Volt pajzsmirigy túlműködésem,amire 1 évig metothyrint szedtem,jelenleg 4 hónapja nem szedem a gyógyszert mert jó lett a tsh-m.De mikor túlműködött a pajzsmirigyem,elötte is betadine kúpot használtam,és nemsokkal utánna lettem pajzsmirigy beteg.Kérdésem az hogy ezt lehet e használni olyan betegnek.akinek volt pajzsmirigy túlműködése?

2,Immunbeteg vagyok(sle) lehet e köze ehez az egészhez?Bár már 20 éve van sle-m,és még sosem okozott ilyen problémát,medrolt csak másnaponta szedek 4 mg-ot.

3,Párom elkaphatja e tőlem a BV-t szex vagy orálisan?(bár az utóbbi időben nincs semmi a fájdalom miatt)

Elnézést a sok kérdésért,de már nem tudom hová menjek,voltam nemi beteg gondozóba is,ott sokmindenre letenyésztettek,mind negatív lett(hiv,clamydia,szifilisz gonorhea,ureaplazma)Voltam urológián,vizelet tenyésztést csináltak.Már arra is gondoltam nincs e herpeszem,de gondolom 7 orvos közül valaki észrevette volna.Nagyon kivagyok,nem tudom hová menjek,mit tegyek hogy megszabaduljak ettől a kíntól.Köszönöm a segítségét!!

Tisztelettel:Barbi

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 08. 10:45

Teljesen megértem, hogy ez egy nehezen viselhető állapot. Ha a 7 orvos ugyanazt mondta, és több laboratóriumi teszt eredménye is negatív lett, akkor el kell, hogy fogadjuk a diagnózist: Önnél a hüvely egyensúlyának a felborulása okozza a problémát. Ilyenkor a normál hüvelybaktériumok eltűnnek, helyettük pedig elszaporodik más, ami lehet baktérium, gomba. Ezeket külön nem nem érdemes tenyészteni, lehet, hogy 1 hét múlva úgyis eltűnne, és valami más tenyészne, ha néznénk. Sajnos az egyre több antibiotikum egy idő után csak ront a helyzeten, úgyhogy ezt nem ajánlom. Ugyanúgy a helyileg adott, krém, vagy hüvelykúp, egy idő után inkább irritálni fogja. Még azt jó lenne tudni, hogy történt-e hüvelyváladék kenet vizsgálat, mert akár az is előfordulhat, hogy a normál, lactobacillus flóra szaporodik túl időnként, ilyen is van. Ha nem, akkor mégiscsak meg kellene nézni bőrgyógyász szemmel, hogy mik azok a pattanás-szerű dolgok.
Sajnos bőven lehet, hogy az autoimmun betegség maga, vagy az arra alkalmazott, akár kis dózisú szteroid tartja fenn ezt az állapotot. Mindezt tovább színesíti a pajzsmirigy betegsége.
Ebben a nem túl vidám helyzetben én nem a tenyésztésekre, és újabb fertőzés elleni szerekre koncentrálnék, hanem inkább arra, hogy hogyan lehet a nyálkahártya állapotán javítani.

Lajos 2018. 09. 04. 17:56

Kedves doktornő!

Körülbelül 1 éve volt nemi konktatkom egy lánnyal. Utána rá 2-3 hétre elkezdett a makkom alsó részén megjelenni 2 pici piros folt. Tisztálkodásnál ha hozzáértem fájt , kb 4-5 nap után elmúlt.. Rá 2 hét múlva ismét elöjöttek ezek a pöttyök ugyan azon a helyen. A makkom közepén is 1 db. Azon a részen nemfáj/fájt. Próbáltam használni canesten krémet 2 nap utan az alsó részen elmultak a pöttyök , de a makkom közepén nem. Esetleg ez Szifilisz vagy valamilyen gombás fertőzés lehet ? Mert egyszer elmúlik utána visszajön. Vagy ez HPV lehet ?

Köszönöm a válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 10:18

A leírása alapján, a legvalószínűbb diagnózis a nemi szervi herpesz. Van lehetőség tisztázni a kórokozót, ehhez azt kell tenni, hogy amikor a tünetek éppen jelen vannak, és frissek (1-2 nap) akkor felkeres bőrgyógyászt, és végeznek egy labor vizsgálatot magából a tünetből. Így lehetséges a herpesz vírus kimutatása. Természetesen ezzel egy időben akkor lesz lehetőség HPV vizsgálatra, vagy szifilisz szűrésre is, vagy akár gomba tenyésztésre.

Imre 2018. 09. 04. 17:47

Tisztelt Doktornő!

Átadható-e a HIV fertőzés az alábbi módon?

Az együttlét végeztével (ahol az aktus minden formája az előírásoknak megfelelően felhelyezett óvszerben történt) a férfi eltávolítja a hímvesszőjéről az óvszert, eközben hüvelyváladék kerül az ujjaira, majd közvetlenül utána megérinti a makkját, fitymáját.

Egy ilyen eset teljesen veszélytelen vagy adhat okot aggodalomra?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 10:19

Az ilyen jellegű kérdésekre nem lehet jó választ adni sajnos. Az egyetlen tanács az lehet, hogy ha aggódik a HIV fertőzés miatt, menjen el szűrésre, és utána nem kell ezen gondolkodni.

Folytatás 2018. 09. 04. 17:47

Kedves Doktornő!

Én már a múltkor kérdeztem a szifilisz tesztel kapcsolatban, amire azt írta, ha az ablakperiódus után volt két tesztem akkor biztos nincs baj. A két tesztet úgy értettem, hogy egyszer vettek vért és akkor nézték rajta az RNR t és az elisa iGG meg iGM et. Ez a "kockázatos viselkedéstől" számítva 6 és fél hét múlva történt. Így se aggódjak?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 10:20

Azt tudom mondani, hogy ha aggódik, menjen el még egyszer. Ingyen, akár név nélkül megcsinálják, semmi oka rá, hogy ennyi időt és energiát töltsön a labor módszerek kutatásával, zárja rövidre egy második teszttel.

Tímár Tibor 2018. 09. 02. 23:08

 

10 napja voltam egy lánnyal aki orálisan kényeztetett, tegnap 8.nap alkalmával enyhén égető érzést érzek pisilésnél és sokat is pisilek, folyásom nem volt a ghonorreát követi mindig folyás?azt olvastam 2. 4. Napon fehér tejszerű folyás van aggódom és szégyenlem, gyerekem van és feleségem, az orális aktus után a 2. Napon közösültünk, elkaphatja-e tőlem így? Mit javasol mit tegyek? A ghonorrea a tünetmentes időszakban is fertőz? Válaszát köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 10:29

Haladéktalanul menjen el bőr-és nemibeteg gondozóba, ahol elvégzik a teszteket, annak tisztázására, hogy pontosan milyen kórokozó okozza a panaszait. Elképzelhető, hogy gonorrhoea, vagy Chlamydia (ez a legvalószínűbb) de más is lehet. Én már a folyamatban lévő vizsgálatok eredménye előtt, rögtön adnék antibiotikumot is. A feleségének is feltétlen kell majd a kezelés, ezt nem lehet megúszni, ezzel megvárnám a leleteit, hogy a lehető leghatékonyabb antibiotikumot lehessen neki felírni. A gyerekek nincsenek veszélyben. Ezeken kívül fontos lenne a lány értesítése, és kezelése is, hiszen ezek a betegségek nőknél teljesen tünetmentesek, valószínűleg fogalma sincs róla, hogy valami nem OK. Viszont kezeletlenül súlyos mellékhatások lehetnek. Nyilván nem egy öröm ilyen betegséget kapni, de biztosan nem ez volt a célja a hölgynek, és nem érdemli meg, hogy fel nem ismert, de abszolút kezelhető betegség miatt súlyos egészségügyi károsodást szenvedjen.

János 2018. 09. 02. 22:58

 

Párom gyógyszereket szed, mivel menstruációja sokszor rendszertelen. A gyógyszereket amíg szedi nem élhet nemi életet a használati utasítás szerint. Orálisan ettől független kielégíthetem? Esetleg análisan?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 10:31

Mivel nem tudom, milyen gyógyszerről van szó, ezért ebben tanácsod adni sem tudok. Továbbá véletlen sem szeretnék az ő nőgyógyászával esetleg ellentmondani, hiszen az egész esetet sem ismerem. Azt tanácsolom, hogy együtt keressék fel a nőgyógyászát, és beszéljék meg vele.

Krisztián 2018. 09. 02. 11:00

Kedves Doktornő!

Férfiaknál a tünetmentes vagy tünetmentessé vált Chlamydia kimutatható húgycsőből?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 11:13

Elméletileg igen, de kell hozzá szerencse. Ilyenkor a kórokozó nagyon kis számban van jelen, és több buktatója is lehet a labor tesztnek. Ezzel együtt meg kell próbálni, ha az eredmény negatív, de a panaszok egyértelműek, indokolt lehet az antibiotikum. Fontos, hogy ilyenkor a prosztata vizsgálat ne maradjon el, lehetőleg a gyógyszer előtt.

Csizek Barbara 2018. 08. 31. 10:09

 

Alkalmi partneremről utólagosan kiderült, hogy nemi szemölcsei vannak. Rajtam nem jelent meg semmiféle tünet, de elképzelhető hogy elkaptam, háromszor voltunk együtt. Elmentem a magán nőgyógyászati rendelésre, ahol a méhnyakrákszűréssel egybekövetve HPV vírus kimutatását is elvégzik. Azonban amikor a doktornőt megkérdeztem, az mondta, a nemi szemölcsöket okozó HPV vírust ez a vizsgálat nem mutatja ki, sőt nincs is olyan vizsgálat, amivel meg lehetne-e állapítani hogy elkaptam-e a vírust, amíg nincsenek szemölcseim, amit én nehezen hiszek. STD szűrésre is érdemes lenne elmennem, vagy tényleg nincs más mód, mint kétségben élni, hogy rajtam kijön-e szemölcs? Köszönettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 11:16

STD szűrésre szerintem érdemes elmenni. Ezzel egy időben a HPV vírus is vizsgálható, mind a méhnyakról, mind a külső nemi szervről. El lehet végezni ún. PCR vizsgálatot, amivel tünetmentes állapotban is kimutatható a magas kockázatú HPV jelenléte, és az alacsony kockázatú vírusok közül is a 6-os és a 11-es, melyek a szemölcsök kb 70%-át okozzák.

Gabor 2018. 08. 30. 23:25

Tisztelt. Doktornő!

Félreértett - a csütörtöki napon (4. Napon) voltam a háziorvosnál és péntekre kaptam időpontot urológiára! Ott a főorvos úr tanácsolta, hogy ne szedjem be ezt az erős gyógyszert. Illetve sajnos nem vett mintát sem - amit utólag nagyon bànok! (Pláne mivel magánrendelésről volt szó)

De ez már a múlt...

A mai napra kaptam időpontot az std szűrésre - remélem hogy kiderül, hogy mi okozhatta a panaszaimat.

Amennyiben nem, akkor a májam körüli enyhe/tompa szúrás és a here tàji fájdalom, illetve fehér plekkes nyelv tüneteivel milyen szakorvoshoz tudok fordulni?

Már a szervezetben lévő nemi betegséget hogy lehet diagnosztizálni? (Pl csak majd ha begyullad a mellékherém, ez lesz a következmény - amit akkor majd kezelnek?)

Ezek utàn sajnos nem tudom, hogy milyen kezelést kapok az urológián - amennyiben oda kell fordulnom....:-(

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 09. 05. 11:20

Azt hiszem nem értettem félre, de persze lehet, hogy nem jól fogalmaztam meg. Amint azt írtam, igazán "jó" tanácsot nem lehet így már adni, a többféle félig jó közül pedig lehet választani. Én továbbra is azt gondolom, hogy az STD szűrés már eső után köpönyeg, de veszítenivalója persze nincs vele. Ahogy írtam, a máj táji fájdalom, és lepedékes nyelv miatt a következő lépés gasztoenterológia. Szükség esetén gyomor és béltükrözés, hasi UH.

Bea 2018. 08. 30. 17:10

Junius vegen kezdodott a problemam gyulladt kulso genitaliak es huvely gyulladas elmentem nogyogyaszhoz aki azt mondta hogy canesten ha nem javul tenyesztes ez meg is tortent streptococcu b lett az az eredmeny melyre hflora helyereallito kupot javasolt hasznaltam nem javult, ujra felkerestem mire dalacin huvelykremet irt fel itt elmentem egy masik nogyogyaszhoz is aki levett egy nagy STD szurest melynel ureaplasma u. is kitenyeszett melyre elso korben a parom es en is tarividet es summetrolimot (strept. b-re szedtunk 5 napig ezutan a tenyesztesem megint pozitiv lett ezutan Doxicyclint kaptunk 2x200mg 5 napig kozben flucinar kremet kellet meg hasznalnom a parom erre az antibiotikumra allergias mint kiderult igy o tarividet kapott ujra. Kedden lett kesz a kontrol tenyesztesem melynek eredmenye negativ lett. Kell e tartanom az ujboli fertozestol?

Koszonom a valaszat elore is.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 19:39

Ha a párja kezelése is sikeres volt, akkor nem.

Soros 2018. 08. 30. 11:08

Kedves Doktornő,

A szifiliszes második fázisban lévő kiütések mikor jelentkezhetnek legkésőbb?

Válaszát köszönöm előre is

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 12:24

A szifiliszre jellemző, hogy nem szereti a tankönyvet követni. Vannak ugyan szabályok, a lappangási idő, tünetek megjelenése és eltűnése tekintetében, de erre nem lehet alapozni. ha kiütések jelennek meg, melyek alapján felmerül a szifilisz, akkor el kell végezni a vér vizsgálatot. Ez az egyetlen biztos módja a betegség kizárásnak.

Réka 2018. 08. 30. 10:47

Tisztelt Doktornő!

Tegnap a barátommal aktus közben észrevettük, hogy lyukas az óvszer, de nem is kicsit... Szinte teljesen szét volt szakadva. Azt mondta, hogy nem ejakulált, de ettől függetlenül az előváladék távozhatott belőle, az óvszer állapota miatt belém. 2 dologtól félek. Az egyik az, hogy aktus után éreztem egy érdekes húzódó érzést a hüvelyem bejáratánál (de ez lehet azért is mert ez volt a második alkalom, hogy szeretkeztünk és azért sokat kellett tágulnia a hüvelyemnek), ez normális, vagy esetleg valami fertőzésre utal?

A második dolog, az amitől szinte rettegek. Mint említettem, kiszakadt az óvszer aktus kozben és bár a barátom még nem ejakulált, már közel volt hozzá. Ezért az előváladék már távozhatott, amitől ugyanúgy teherbe eshetek mintha ejakulált volna. Nem szeretnék terhes lenni, most nagyon félek hogy mi lesz. Az eset egyébként tegnap történt. Az is nagyon aggaszt, hogy a menstruáció első napjától számított 14. napon van a peteérés. Én a menstruációm utáni 13. napon voltam tegnap. Tehát nagyon közel a peteéréshez. Esemény utáni tablettát sehonnan sem tudok szerezni, főleg a szüleim tudta nélkül, ugyanis nem szeretném őket beavatni.

Van valami ami alapján meggyőződhetek, hogy 100% hogy nem estem teherbe éshogy semmiféle nemi fertőzésem nincs a tünetek alapján? Ha bekövetkezik a baj, mit tudnék tenni?

A válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 12:32

A helyzet amit leírt, nagyon gyakori, és mindenkire igaz, akik védekezés nélkül élnek nemi életet. Sajnos az elszakadt óvszer annak számít, ejakuláció hiányában is. A panasz, amit említ, nem utal nemi úton terjedő betegségre. Viszont semmilyen módon nem tud meggyőződni, ezen a ponton, sem a teherbe esésről, sem a nemi úton terjedő betegségről. Az előbbit az idő, az utóbbit orvos által elvégzett vizsgálatok mondják meg. Ha a teherbe esést szeretné minden áron elkerülni, akkor nincs más választása, mint egy nagykorú hozzátartozóval esemény utáni tablettát kérni.

Anna 2018. 08. 29. 22:40

Tisztelt Doktornő!

Ha esetleg szájüregi hpv fertőzés lenne a szervezetemben azt az éves nőgyógyászati rákszűrés is kimutatná?

Tudom, buta kérdés, de tájékozatlan vagyok e témában.

Vagy érdemes volna szájüregi hpv szűrésre mennem?

Köszönöm szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 10:29

A szájüregi HPV fertőzést a nőgyógyászati vizsgálat nem mutatja ki. Ha szeretné tudni, hogy van-e a szájüregben HPV, el lehet végezni a vizsgálatot, előtte azonban konzultáljon az orvossal, hogy mi a probléma, ami miatt kéri. Érdemes végig gondolni, hogy rendelkezésre álló kezelés nélkül mit várunk a teszt eredményétől.

Niki 2018. 08. 29. 17:33

 

Kedves Doktornő! 2-3 évvel ezelőtt 56-os HPV-t diagnosztizáltak nálam, mely után Isoprinosint szedtem illetve megkaptam a Silgard oltást. Tavaly ismét elmentem vizsgálatra. Az eredmény szerint HPV DNS pozitív, de nem azonosítható. Szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mit jelent? Köszönöm a választ.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 10:31

Sajnos csak azt tudom mondani, hogy azt, ami a leleten van: a HPV vírus DNS-e kimutatható volt a mintában, azonban a labor nem tudta beazonosítani, hogy milyen típus. Ennek számos oka lehet, a lényeg ebben az esetben az, hogy a citológia eredménye negatív legyen, aztán ez a HPV (akármilyen típus is) el fog tűnni.

Liza 2018. 08. 28. 17:13

Tisztelt Doktornő!

Ez nem feltétlenül kapcsolódik a nemi betegségekhez,de kérem, ha tud válaszoljon rá. Ha valaki elmegy STD vizsgálatra magánkórházba(pl. Belvárosi Orvosi Centrumba) és megcsináltat minden vizsgálatot,minden rendben,minden eredmény negatív . Viszont legközelebb mondjuk szintén STD vizsgálatra egy állami kórházat keres fel, akkor ott látják,hogy volt a Belvárosi Orvosi Centrumba? És az ottani vérvétel ill vizeletvétel eredményeit? Vagy ehhez csak ott (Belvárosi Orvosi Centrumban) férnek hozzá? És a magánkórházba látják a beteg állami kórházi leleteit?

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 10:38

Szerintem e kérdése nagyon jó, és kell is ezzel foglalkozni. Jelen pillanatban a magán rendelők még nem csatlakoztak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatbázisához, azaz az ottani adatok nem látszanak nálunk, és fordítva, a magán rendelők adatai sem jelennek meg az állami intézményekben. Hogy a rendszer maga mennyire működik, pl a háziorvos mit lát az állami kórházak dokumentációjából, azt nem tudom megítélni. Amit viszont mindenkinek tudnia kell: a kormányablakoknál, vagy az ügyfélkapun keresztül rendelkezhet a beteg, hogy ki férjen hozzá az adataihoz. Egyébként a kommunikáció az orvosok felé úgy szólt, hogy a nemi betegek adatai nem kerülnek be ebbe az adatbázisba, csak hát elég nehéz meghatározni, ki számít nemi betegnek. Érdemes tehát tájékozódni, és rendelkezni a saját adatainkról, még akkor is, ha magukat az intézményeket nagyon szigorú adatvédelmi szabályok korlátozzák.

Ádám 2018. 08. 28. 12:06

Kedves Doktornő!

A synlab laboratórium a fertőzést követően hány nap múlva tudja megállapítani,hogy valaki szifiliszes-e?

Nem írtak erről semmit. Mi a különbség az afta és a szifilisz a szájban között?Bár voltam vérvételen több mint hat hete a bajtól számítva és minden negatív lett,de most van valami a számban. Aftának néz ki, de nagyon félek. Ha valakinek a szifilisz a szájában van akkor is 3-6 hét múlva tűnik el,vagy ott előbb?Ha megnyomom,akkor inkább véres átlátszó valami jön belőle. Bár egyszer nyomtam meg és nagyon-nagyon kevés jött. A szifilisznek fehér a váladéka? Nagyon félek,pedig két tesztet is csináltak rá és mind a kettő negatív.

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 12:34

Ha az ablak periódus után 2 tesztje is negatív lett, akkor nyugodjon meg, nincs szifilisze. Hogy mi van a szájüregben, azt leírás alapján nem lehet megmondani, csak azt tudom javasolni, hogy mutassa meg orvosnak. Vagy bőrgyógyászaton, vagy szájsebészeten kell jelentkeznie.

Betti 2018. 08. 27. 21:55

Kedves Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki után ittam ugyan abból a pohárból, esetleg kaphatok-e tőle HIV fertőzést? Köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 12:34

Ezen a módon nem.

Gábor 2018. 08. 27. 15:18

Kedves Doktornő!

Bő két hónappal ezelőtt volt egy egy éjszakás kalandom sajnos.

A kaland során a hölgy orálisan óvszer nélkül kényeztett, majd pedig óvszerrel történt az aktus. Az eset után kb. 3-4 nappal gyakori vizelési ingerem támadt - emellett a nyelvem fehér plekkes lett. Erre a háziorvos Savulin 500 mg gyógyszert írt fel. (melyet ekkor még nem szedtem be)

Én valamilyen szinten a természetes gyógymódoknak a híve vagyok - és nem gondoltam alapból az STD-re, hogy elkaphattam valamit (kb. 20 fokos vízben strandoltunk 4-5 nap) - emiatt a felfázás gyanús esetemre apróbojtorjános teakeveréket ittam napi 2-3 szor. Ez segített is a panaszaim enyhülésében.

Amikor utánaolvastam, hogy ez más betegségeknek a tünete is lehet, akkor úgy döntöttem, hogy elmegyek urológushoz magánrendelésre. Ott a doktor úr megnyugtatott, ultrahanggal átvizsgálta a szerveimet és nem látott gyulladást a szervezetben, így azt mondta, hogy nincs okom aggodalomra.

Még ugyanezen a napon - az esettől számított 5. napon - elkezdett az egyik (bal) szemem kötőhártyás lenni. Szombatra pedig mind a két szemem begyulladt - vasárnapra nagy fájdalmaim voltak miatta és gennyes (sárga) váladék volt megfigyelhető a szemfájdalmam, illetve kötőhártya csúnya gyulladása mellett. Erre hétfőn a reggeli szemészeti ügyeleten Oftaquix szemcseppet kaptam - amit 9 napi szedés után hatott is (elmúlt a fájdalom és gyulladás/gennyezés is)

Gyógyszerész ismerősöm tanácsára végül kb. 8-9 nap után elmentem vizeletvizsgálatra és corden labor vizsgálatra - azonban baktérium nem tenyészett ki!

Körülbelül két héttel az eset után a jobb oldalon a borda környékén éreztem tompa szúrást (ráadásul nem mindig) - ezt kezdetben májmegnagyobbodásnak gondoltam - a korábbi, illetve későbbi ultrahangos vizsgálat ezt nem igazolta!

Emiatt, illetve a nyelvem fehér plekkje miatt elmentem fül-orr-gégészetre - ahol először gombaölő szert kaptam. Ami sajnos nem hatott, illetve vérvételre és teljes máj és vesefunkciók vizsgálatára küldött el a doktornő. Itt mindent rendben találtak.

Mivel ekkor már sokféle STD-nek utánaolvastam, úgy döntöttem, hogy elmegyek klamídia trachomatis vizsgálatra (vérből) - melynek 14 munkanap után negatív lett az eredménye.

Ezután az urológus - mivel a húgyúti panaszaim elmúltak, azonban a máj körüli fájdalom, illetve néha belehasító fájdalom a herékbe, jobb hátul a csípőizületbe megmaradt - nyugtatott, hogy a kötőhártyagyulladást akárhonnan elkaphattam - magánrendelésen még egyszer átvizsgáltuk ultrahanggal, hogy nincs belsőszervi gyulladás, így nincs jele a fertőzésnek. (és értelemszerűen a nemi szervemen sincs és nem is volt fekély/más fajta elváltozás!)

Sajnos ez sem nyugtatott meg - így 6 hét után elmentem HIV és szifilisz tesztre, amely szerencsére szintén negatív eredményt mutatott.

Közben a nyelvemből mintát vett a fül-orr-gégész és a kitenyésztett baktériumra Cifran antibiotikumot kaptam. Mivel 2 adag beszedése után sem változott a nyelvem, emiatt még mindig aggódom, hogy milyen fertőzésem lehet...

A háziorvosunkkal konzultáltam időközben - ő mondta, hogy az Oftaquix szemcsepp ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a korábban felírt, azonban nem beszedett Savulin 500 mg. És mivel az Oftaquix a külső szemgyulladásomra hatott, bízom benne, hogy a Savulin is hatni fog a belső panaszaimra.

Ahogy beszedtem a tablettát - kb. 3-4 nap után olyan érzéseim támadtak, mintha belehasítana valami a herékbe - olykor hátul a vesébe! Beszedtem a heti adagot, a fehér nyelvem plekke valamelyest csökkent.

Az interneten fellelhető anyagok alapján arra gondolok, hogy tünetmentes Gonorrhea t kaphattam el? Ez jár(hat) a klamídia mellett kötőhártyagyulladással is - azonban a klamídiát a vérvételes antitest kimutatás negatív eredménye miatt kizártam (vagy fenn állhat mégis ennek a fertőzöttsége?!)

Gonorrhea kezelésére alkalmas a múlt héten beszedett Savulin tabletta? Előfordulhatott-e, hogy a 'házi praktikák' miatt nem jelent meg a gonorrhea jellegzetes 'túrós' és fájdalmas/ viszkető tünete az esetemben?

Úgy olvastam, hogy antibiotikum szedése után 2 hetet várnom kell a további vizsgálatok kapcsán Gonorrhea teszt - a feleségemmel kb. 6 hétig nem igazán volt nemi aktusunk (az én félelmeim miatt)

Azóta nála enyhén viszkető tünetek jelentek - de se a nyelve nem fehéredett be és nincs folyása/elváltozása sem.

Emiatt is gondolok a gonorrheara, mivel ez a nőknél gyakran tünetmentes.

A következő lépés most már mindenképpen egy STD vizsgálat lenne - de meddig kell, hogy várjak így az antibiotikumok beszedése után? (tartok a hosszútávú panaszoktól, illetve következményektől - sterilitást, stb.) Váladékozásom azonban továbbra sincs sem a húgyutakból, sem máshonnan!

Amennyiben nem gonorrheat, milyen betegséget gyanít a doktornő a leírt leleteim alapján? (Amire az említett Cifran/Savulin tabletták esetleg nem hatnak)

Előre is köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 15:58

Az Ön története rendkívül tanulságos, több ponton is félrecsúszott eset. Nem szeretném semmiképpen, hogy kritikának értékelje, Ön mindent az akkori helyzetben aszerint tett, ami logikusnak tűnt, de sajnos a végeredmény mégis kudarcos.
A jelen helyzetről azt tudom mondani, hogy diagnosztikus lépéseket tenni már felesleges, ha a panaszai megmaradnak, azok kezelésére kell koncentrálni. Utólag, valószínűleg már senki nem fogja megmondani, eredetileg mi okozta a bajt. Tehát az STD vizsgálat nem a következő lépés, hanem az már eső után köpönyeg sajnos.
Ami miatt ezeket gondolom: a háziorvosa ellátta antibiotikummal, amit-akkor még nem gondolta, hogy ez nem múlik el magától-nem szedett be. Közben viszont telt az idő, ha volt ott valamilyen kórokozó, az feljebb tudott jutni a húgycsőből, ezzel lehetetlenné téve a kimutatást onnan, ráadásul akkor már a 3 nap gyógyszer nem elég.
A tanács, hogy végeztessen teszteket, teljesen helyes, azonban sajnos orvosi vizsgálat nélkül mégsem sokat ér. Hiszen ennek kapcsán derült volna fény arra, hogy milyen vizsgálatok is kellenek. Nem várható, hogy a rutin vizelet tenyésztésből bármelyik STD kórokozó kimutatható legyen. Továbbá ultrahanggal sem lehet nemi betegséget diagnosztizálni, tehát az urológiai megnyugtatás sem volt egészen megalapozott.

Összességében azt gondolom, a nemi gyógyászati vizsgálatnak lett volna egyedül létjogosultsága, valamikor a lehetséges fertőzés első-második hetében.
Ha a panaszai elmúltak, könyvelje el annyival, hogy bármi volt is, meggyógyult.

Anett 2018. 08. 24. 21:32

Kedves Doktornő!

Már napok óta nyugtalanít, hogy a barátom nemiszerve viszketett az együttlétünk után. Nekem semmiféle problémám nem volt az aktus után.

Mindkettőnknek ez volt az első szexuális együttléte. Nem óvszerrel védekeztünk. Velem van a baj? Nekem lehet valami fertőzésem ami ezt a tünetet okozhatta nála? Vagy esetleg ez normális az első együttlét után? Még sosem voltam nőgyógyásznál, tehát nem tudok róla, hogy bármi fertőzésem/betegségem lenne. Egyébként én semmi szokatlant nem észleltem, a menstruációm a megfelelő időben jött meg, addig tartott amíg szokott és egyáltalán nem görcsöltem.

A választ előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 13:19

Nem gondolnék semmilyen nemi úton terjedő fertőzésre, sem a tünet, sem a történetük alapján. Ha a párjánál tartósan fennáll a viszketés, forduljon bőrgyógyászhoz, de általában ezek a problémák pár nap után maguktól megoldódnak.

Zsóka 2018. 08. 24. 12:17

Tisztelt Doktornő!

Kb. a tél végén kezdődött a problémám. Először csak nagyon viszkedett a nemi szervem kívűlről, majd kezdett a bőröm "szétrepedni". Utána egy pici luk lett rajta, de jelenleg már nagyon szét van repedve a bőröm és váladékozik. Voltam vérvételen, ott nem mutatott semmit az eredmény. Nem merem semmivel kenni, néha fájdalomcsillapítót szedek. Kutakodtam az interneten és a tünetek alapján a lichen schlerosusra gyanakszom /remélem jól írtam le/ Dr. Tisza Tímea orvos válaszol rovatában találtam. Tudom hogy minél előbb orvoshoz kellene fordulnom, de félek hogy mit találnak. Kérem szíves válaszát hogy Ön szerint mi lehet ez?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 13:21

Látatlanban nem tudom megmondani, és minden találgatás csak tovább késlelteti a vizsgálatot. Arra biztatnám, hogy bátran forduljon orvoshoz, akár lichen sclerosusról, akár másról van szó, ezek kezelhető állapotok. Ne szenvedjen tovább, érdemes a végére járni.

Anita 2018. 08. 23. 18:20

 

Doktornö, évekkel ezelott elkapott Chlamydia fertozes is ugyanolyan biztonsaggal kimutathato mehnyakrol vett mintabol PCR modszerrel? Nekem negativ lett ez a vizsgalat 2x is az elmult evben, ezzel kizarhato a fertozes lehetosege? Vagy esetleg verbol is meg kell vizsgalni? 4 eve ugyanaz a párom es az esetleges fertozes meg o elotte kovetkezhetett be. Gombas huvelygyulladasom volt mar parszor, meg felborult huvelyflora folyassal, de mas panaszom nem volt, bar iden alhasi fajdalmaim lettek de az MR vizsgalat kronikus vakbelgyulladason kivul mast nem mutatott ki. Nogyogyaszom szerint nem nogyogyaszati jellegu a problema, mintakat vett es ultrahang is megvolt. Koszonom a valaszat elore is!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 14:05

Ha 2 PCR vizsgálata negatív lett, akkor nem valószínű, hogy Chlamydia okozza a panaszait. Vérvétel ebben az esetben nem javasolt. Ha az MR-en bél gyulladás látszott, az magyarázza a hasi fájdalmat.

Gábor 2018. 08. 21. 23:57

 

Tisztelt Doktornő! Kb 5 éve egy kiadós baráti vacsora után pici kemény csomó jelent meg a nyelvem hegyén. A gégész azt mondta, hogy valszeg hpv, de ne foglalkozzak vele. Nem foglalkozom vele, de a szemölcs(?) még mindig ott van, étkezés után mint ha keményebb lenne. Javasolna esetleg egy std szűrést? Reménykedhetem valamilyen hatékony kezelésben? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 14:07

Azt javasolom, keressen fel szájsebészt. Ha nem kóros dologról van szó, megnagyobbodott mirigy, vagy cysta, akkor nem kell vele tenni semmit. Ha felmerül a gyanú, hogy vírusos eredetű, vagy egyszerűen nincs diagnózis, akkor el kellene távolítani, és szövettani vizsgálatot végezni.

Anna 2018. 08. 21. 15:11

Tisztelt Doktornő!

Az alábbi lelet utalhat prosztatarákra vagy csak prosztatanagyobbodás?

Totál PSA: 13,19

RDV: csaknem zölddiónyi izomtap, tömöttebb nem érzékeny prosztata

Hasi UH:prostata megnagyobbodott 60*60*56 mm mérsékelt inhomogén

Kor: 86 év

Köszönettel: Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 14:08

Nem vagyok urológus, ezért ebben a kérdésben nem lenne helyes nyilatkoznom, mindenképpen urológussal kellene konzultálni.

Réka 2018. 08. 21. 14:04

Tisztelt doktornő!

Az utolsó antibiotikum (Klion kúp 10 napig+CNS kúp 7 napig+ 3 szem 500 mg Azithromycin) és a szűrés között eltelt idő 4,5 hét volt. Chlamydiára, Gonorrhoeára, Ureaplasmára és Mycoplasma genitaliumra negativak lettek az eredmények, egyedül Klebsiella pneumoniat találtak tenyésztésben. Kérdésem, hogy az antibiotikum ennyi idő után befolyásolhatta-e esetleg a teszt eredményét (nem-e lett fals negativ a szűrés eredménye)? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 14:11

Elnézést, nem teljesen értem a kérdést. Ha ennyi antibiotikum után végezték a szűrést, akkor természetes, hogy azt várjuk, negatív legyen. Vagy a fertőzés az antibiotikum után keletkezhetett? A gyógyszerek után 2 hetet érdemes várni, utána már kicsi az esélye az ál-negatív eredménynek.

Szèttörve 2018. 08. 21. 11:26

Doktornő

Még szeretném kérdezni hogy pénisz gombásodás es fityma gyulladas kezelés hatására sem múlik hónapok óta bármivel is kenem orvosi venyre kapható krémmel akár vény nelkulivel nem múlik maximum napokra és aztán ismét vissza jön már piros repedezett érzékeny

Mit tanácsol mi a teendő mivel orvosnál már voltam vele és sehova nem küldenek vele csak újra és újra kenőcs

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 14:13

Ha panaszait gomba okozza, és nem múlik el a krémektől, akkor szájon át kell gyógyszerrel kezelni. Ha nem gomba a baj, akkor hiába kezeli gomba elleni krémekkel, nem várható tartós javulás. Sajnos, bár értem, hogy rossz a tapasztalata, nem tud mást tenni, mint 2 hét kezeletlen időszak után elmegy bőrgyógyászhoz, és megpróbálják tisztázni a diagnózist, anélkül ugyanis nehéz érdemi kezelést kapni.

Otto 2018. 08. 21. 11:18

Kedves Doktornő

Van egy elég komplikált kérdésem remélem hogy tudna kissé segíteni

Házas vagyok testi kapcsolatom csak a feleségemmel van de február környékén volt egy enyhe lázam aminek nem tulajdonitottam nagy jelentőséget amit egy jó időre el is felejtettem és teltek a hetek miután izom fájdalmaim lettek gombasodni kezdett a péniszem alhasi fájdalmaim voltak amivel el mentem házi orvoshoz ahonnan urológushoz ahol vizelet és vermintat is nézték meg Ultrahangoztak semmit nem találtak kenőcsöt kaptam ami hatotott egy időre de aztán rendszeressé vált a gombasodas már a nyelvemen is voltam bőrgyógyásznal ahol ismét kenőcs és tabletta a nyelvemen lévő gombásodásra semmi hatással volt éjszaka izzadtam és fogytam a lábamról vállamról kezemrol a hasam viszont nagyobb lett

fejfájás igen gyakori és a szemem olyan mintha néha tűvel szurkalnak körülbelül 5 orvosnál voltam rendszeres vér vizelet és széklet minta ahol mindig minden rendbe volt aztán el kezdett fájni a lagyekom alig tudtam rendesen menni annyira fájt megint urológus és ki derült prosztata gyulladás

erre kaptam antibiotikumot és még valami receptes gyógyszert rendbe jött egy időre ez után is minden nap volt valami felé fájdalmam hol a fejem hol az izmaim a torkom és úgy éreztem a nyirokcsomoim is be vannak kissé kemenyedve.

május elején már nem tudtam mire gondolni el mentem a Semmelweis egyetemi hív gyors tesztjere és negatív lett

Rendben ha nem ez akkor várok hátha javul de nem minden így folytatódott így el mentem házi orvoshoz ismételten június közepén ahol szaklaborba küldtek a veremet és le teszteltek ismét hívre szifiliszre laym korra hepatitisz osszesere es mind negatív lett gyógyszert ezután sem kaptam mondván minden rendbe van de nem volt azóta sem és a napokban bal oldali fájdalmaim voltak ami régebben kezdődött de csak kissé volt érezhető ami mostanra fel erősödött így el mentem a kórházba ahol vesekovet allapitottak meg arra infúziót kaptam és gyógyszereket vény nélküli minek hatására valamivel elviselhetobb lett a fájdalom de nyeles azóta is néha nehezebb néha jobb izomfajdalamim azóta is vannak a bőröm el van sotetedve száraz és repedezett mintha hirtelen oregedne

tanácstalan vagyok ha minden tesztem negatív nem is egyszer akkor mi okozhat ilyen felé dolgokat

a napokban mennem kell vissza a házi orvoshoz vinni a leleteket és valószínű ismét urológus de be utalt reumatologiara és neurologiara ahol majd csak jövöhet végére van idopontom

A péniszem érzékeny néha nyíllal és kissé az egész lagyekom az anuszomtol egészen a herekben

kellemetlen se nem alszom minden napi stresszben élek diszkomfort érzésem van amitől sem a kedvem sem semmi nem jó mert nem érzem azt hogy igen meg van a probléma amit ha kezelnek minden bajom el múlik

ráadasul a feleségem terhes lett ő is nehezen viseli

Válaszát előre is köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 14:39

Azt látom a leveléből, hogy rendkívül szerteágazóak a panaszai, számos orvosnál járt, de érdemben nyugodott meg számos negatív lelet ellenére. Tulajdonképpen nehéz megállapítani, hogy mi a kérdése ebben a helyzetben, illetve a számos panasz közül melyik az, ami vonalán tovább szeretne menni. Ami viszont szembetűnő, hogy rengeteg aggodalommal járt az elmúlt időszak, és rendkívül szorongást keltő a helyzet, amiből nem látja a kiutat. Az, hogy a hangulata emiatt rossz, az érthető, de lehet ez olyan egy ördögi kör, melyben a rossz hangulat miatt értékel kórosnak testi tüneteket, melyeket egyéb élethelyzetben talán észre sem venne. Mielőtt egy sokadik orvosi körnek nekifutna, elengedhetetlennek tartom, hogy kérjen ebben segítséget. A testi és lelki tényezőket nem lehet szétválasztani, és sajnos azt érzem a leveléből, hogy a lelki tényezők közelebbi megismerése nélkül nehezen fog előbbre jutni a testi betegségek kezelésében. Ez akkor is így lenne, ha konkrét betegséget diagnosztizálnak, diagnózis nélkül meg pláne. Színesíti a képet a párja várandóssága, emiatt is arra biztatom, mielőbb kérjen segítséget, hogy képes legyen egy nagyon örömteli időszakot valóban örömmel átélni.

Ricsi 2018. 08. 21. 05:13

 

A tripper mennyi ideig van jelen a szervezetben a kezelést követően?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 15:17

Gondolom a kérdés arra vonatkozik, hogy mennyi ideig fertőzőképes az, aki kezelést kapott gonorrhoeára. Ilyenkor az a szabály, hogy az antibiotikum után 2 héttel készül egy kontroll vizsgálat, és annak negatív lelete esetén minősül az illető egészségesnek. Előtte biztosan nem tudjuk megmondani, hogy fertőző-e, vagy már nem.

Dávid 2018. 08. 20. 22:58

Tisztelt Doktornő,

19 éves fiú vagyok, 7 hónapja történt egy félperces védekezés nélküli aktusom egy 16 éves lánnyal. A napokban észrevettem pár fehér apró pici nagyon pici fehér kiálló valamit a fitymám alatt, amikor teljesen hátrahúzom, és a fityma alatt.. Meg 4 hónapja a húgycsőnyílásom körül is kijött egy pár, amik csak félmerev állapotban látszanak, amúgy meg nem. Olvasgattam az interneten és arra jutottam, hogy ez HPV.

Nagyon meg vagyok ijedve...nemtudom mitévő legyek.. Olvastam, hogy ha szemölcsök jönnek elő, akkor egy alacsony rizikójú HPV6-al van dolgom. Mit jelent az, hogy alacsony rizikó? Illetve az valóban igaz, hogy 6-7 hónap az immunrendszer teljesen legyőzi a kondilómát (a HPV6-ot)? Mert valahol azt olvasni, hogy egész életen át bent marad a szervezetben és gyógyszereket kell szedni egy egész életen át..

Meg olyat is találtam, hogy ezek a szemölcs szerű valamik gyorsan nőnek.. Nos, hát a húgycsőnyílásom körül 4 hónap alatt semmit sem nőttek, illetve a makkom peremén sem nőtt ki semmi.

Kérem világosítson fel, hogy ez mi lehet, és hogy mennyire veszélyes. Kell e aggódnom az életem miatt?

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 15:19

A levél alapján valószínűnek tartom, hogy nem vírusos szemölcse van, hanem ún. papillomatozisa. Természetesen ezt csak vizsgálattal lehet eldönteni. Úgyhogy ne ijedjen meg, szerintem nincs baj, de menjen el bőrgyógyászatra, hogy teljesen megnyugodhasson.

Sleep 2018. 08. 19. 13:51

Tisztelt Doktornő!

Pénisz vége ég, húgycső vége kicsit dagadt, váladékozás csak közvetlen vizelés után van majd szűnik a következő vizelés utánig. Végbél is ég, az is főként székelés előtt és után. Kankó, chlamydia negatív húgycsőből.

Csak orál volt gumi nélkül, mi a frászt sikerült összeszednem?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 15:21

Egyáltalán nem biztos, hogy fertőzés okozza a panaszait. Akár allergiás eredetű is lehet.

Andras 2018. 08. 19. 11:10

Tisztelt Doktornő!

Kb 2 hónapja volt egy óvszer nélküli orális aktusom. Rá 2 napra alhasi fájdalom jelentkezett, vizeléskor minimális égő érzés volt jelen hugyccsőfolyásom nem volt! A tünetek enyhültek, viszont a hasfájdalom néha-néha visszatér illetve gyulladtnak érzem a szemem. 3 urológusnál voltam, és STD szűrést is csináltattam: Chlamydiára, HIV re, vizeletet kb 3-4 szer tenyésztettek mindenem negatív lett. Ön szerint elképzelhető hogy tripper vagy chlamydia fertőzésem van a tünetek alapján csak az eredmény lett negatív? (Tripper tesztet nem csináltatott a doktornő, mert ugye hugycsőfolyásom nem volt.)

Ön szerint merre induljak tovább? Sajnos tanácstalan vagyok és már az urológián is azt mondták, hogy az UH alapján ez nem urológiai panasz , inkább belgyógyásszal beszéljek.

Megtisztelő válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 15:24

A hasi fájdalom miatt forduljon gasztoenterológushoz. Az kérdés számomra, hogy miért kellett ennyi orvossal találkozni, és ennyi vizsgálatot végezni, miért nem fogadta el azok első negatív eredményét. Nem hiszem, hogy fertőző betegség okozná a panaszait, de természetesen vizsgálat nélkül érdemben nem tudok nyilatkozni, talán gasztroenterológiai vonalon érdemes tovább mennie.

Péter 2018. 08. 18. 11:09

Kedves Doktornő!

Kb 5 hete volt egy rizikósabb együttlétem, ezért elmentem egy fizetős STD szűrésre ahol vizeletmintát kértek. Én a legtöbb helyen azt olvastam, hogy a húgycsőből vett mintát szokták vizsgálni. Valóban ki lehet mutatni a vizeletből ezeket a betegségeket? Az eredmény még nem jött meg, de néhány napja égő érzésem van a péniszemen és egy nagyon apró pattanás szerű hólyagot is találtam. Félek, hogy a vizeletminta megbízhatatlan eredményt ad. Mit tanácsol?

Köszonönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 25. 15:28

Nem kizárt, hogy a vizelet vizsgálata is megbízható eredményt ad, néhány szabályt pontosan be kell tartani, és a mintákat megfelelően kezelni, akkor ugyanúgy kimutatja a fertőzést. Azt nem értem, hogy ha STD szűrésre ment, ott nyilván kikérdezték, és tanácsadás is történt, akkor miért nem beszélték meg ezeket, remélhetőleg nem csak labor vizsgálat, hanem orvosi konzultáció is történt.

Attila 2018. 08. 18. 03:36

 

tripperem van. 16nap telt el a kezelés után a 2hetes kontrol vizsgálatom negatív lett. az lenne a kérdésem hogy fertőzök még? maszturbáció még tilos?

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 15:59

Ha a kezelés után min. 2 héttel levett vizsgálat eredménye negatív, akkor már nem fertőző. Mindent csinálhat úgy, mint addig.

Márk 2018. 08. 18. 00:03

Kedves doktornő!

Nekem a szájüregben van ehhez hasonló. Egyszer levágták de visszanőtt utána rá másfél evvel. Ezután kivetettem a mandulámat és akkor állítólag gyökerestül eltávolították. Azóta eltelt másfél év és most újra érzem ... Kihez menjek? Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 15:59

Fül-orr-gégészhez.

Anna 2018. 08. 17. 10:22

Kedves Doktornő!

Bakteriális fertőzésem van, amire Dalacin hüvelykrémet írt fel a nőgyógyász.

Lányos zavaromban elfelejtettem megkérdezni a doktort, hogy a kezelés alatt bemehetek-e a Balatonba fürdeni? Illetve, mivel antibiotikumos gyógyszer, ha jól sejtem, alkoholt sem szabad fogyasztani, így van? Vagy minimálisan (1-2 sör) lehet?

Pont most megyünk nyaralni, azért szeretném megtudni.

Előre is köszönöm a segítséget!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 16:07

Szerintem bemehet a vízbe, de ez nem az antibiotikum kérdése, hanem inkább a panaszain múlik. A betegtájékoztatóban minden szükséges információt megtalál az alkohol fogyasztással kapcsolatban, általánosságban elmondható, hogy mint minden gyógyszer, a Dalacin is a májon keresztül választódik ki, azaz érdemes kímélni a gyógyszerszedés alatt.

Chlamyáldozat 2018. 08. 16. 18:37

Kedves Doktornő!

Voltam urológián is időközben, látta az orvos a chlamydia, gonorhoea, gomba és trichomonas negatív teszteket, majd fizikális vizsgálat után mondta hogy prosztata rendben, pénisz éppen nem váladékozott így azt mondta ne foglalkozzak vele, nem STD a bajom, urológiai teendő nincs.

Azitromicint 2 napig szedtem, összesen 1,5g-ot. De szedése alatt csak nőtt a váladékozás.. Tetraciklin, szumetrolin stb az mind cave szóval itt megvagyok lőve.

Húgycsőégés vizelés vagy magömlés után, herefájdalom, végbélfájdalom, láz. Nemibeteg gondozó lepasszolt mondván láz az urológia, urológia szerint meg nincs teendő. Se tenyésztést semmit nem csinált.. csak egy vizelet tesztcsíkot ami vérre, gennyre negatív.

Mivelhogy volt új barátnő így tutira valami nyavaja, gondoltam nem-e lymphogranuloma venereum lehet esetleg. Nade azt hogyan tudom teszteltetni hogy melyik chlamydia, tényleg ezzel állok-e szemben?

Illetve még pl herpeszre gondoltam, nade az meg nem okoz here és végbél fájdalmat...

Szóval most merre tovább? Várjak hátha elmúlik??

Vagy hol fogadnak vidékieket akik a ritka STD-kel foglalkoznak? Tehát akik nemcsak rögtön antibiotikumokat majd elmúlik írnak hanem a cave miatt kórokozó is meglesz?

Lymphogranuloma venereumra lehet teszteltetni itthon?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2018. 08. 30. 19:53

Lehet tesztelni, igen, általában ugyanazok a laborok, akik egyébként Chlamydia PCR vizsgálatot végeznek, kérésre megcsinálják. Valószínűleg ezért javasol mindenki antibiotikumot, mert a korábbi tesztek negatívak, viszont a panaszok fertőzésre utalnak. Nem derül ki a leveléből, hogy a partnere lett-e vizsgálva, illetve ő kapott-e kezelést, ez fontos lehet. A probléma az, hogy nem a laborvizsgálatokat kellene forszírozni, hanem jó lenne egy orvos, aki egy kézben tartja a vizsgálatokat és a kezelését. Esetleg hasznos lenne egy proktológiai szakvizsgálat, illetve egy STD orvos, aki, ahogy Ön fogalmazott: nem passzolja le. A húgycső égő érzés egy lezajlott gyulladás után megmaradhat egy ideig, a láz az ami igazából nem fér bele ebbe a képbe. Ha a láz semmi mással nem magyarázható (felső légúti panaszok, hasmenés), és valóban rendszeresen jelentkezik, több, mint 1 hónapon keresztül, akkor annak az okát kellene tisztázni, talán infektológia, belgyógyászat.

<12...26...4344>