<12...4041
Anna 2014. 11. 27. 14:52

Tisztelt Doktornő!

Aki szűz, attól el lehet kapni STD-t? A partnerem az első és egyetlen volt az életemben, most továbbadott valakinek valami nem túl komoly dolgot, és úgy számolja, hogy szerinte tőlem kaphatta, én meg nem gondoltam, hogy ilyen lehetséges.

Köszönettel: Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 20:42

Kedves Anna!

A leveléből nem derül ki, hogy milyen problémáról van szó, nem túl komoly baja számos dologtól lehet az embernek, és egyátalán nem biztos, hogy fertőzésről van szó. Vannak olyan kórokozók, amiket kizárólag nemi úton lehet elkapni, és van olyan, aminek az elszaporodásához sem partner, sem együttlét nem kell, ilyen a hüvelygomba. Ez a betegség például szűzeknél is előfordulhat.

Nikoletta 2014. 11. 24. 01:54

 

Jó napot kívánok! 5 évvel ezelőtt volt1 Abortusom, miután gyakran visszatérő tüneteim voltak: égő, viszkető, kellemetlen szagú folyosón volt, amit saját magam kezeltem Canesten Combival a párom csak a krémet alkalmazta. Mostanra neki úgy vettem észre minta a hìmvesszőjére 2db szemölcs szerű nőtt volna. Nekem pedig nem múló folyásom van ami sárgás színű és savanyú szagú. A hasam alja,derekam is fáj. Azóta se estem teherbe.Tudom h hibát követtünk el hogy nem fordultunk orvoshoz, és most nagyon félünk hogy valami komoly bajunk lett. Ezért kérem írjon nekünk hogy most mit tegyünk. Válaszát várom! Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 20:47

Kedves Nikoletta!

Az alhasi fájdalom, és nem múló folyás miatt mindenképpen forduljon orvoshoz! Ne ijedjen meg, lehet, hogy csak a hüvely egyensúlya nem állt helyre a műtét után, és egyszerűen kezelhető, de ennek kiderítéséhez meg kell, hogy vizsgálják.

Szabina 2014. 08. 11. 17:43

Kedves Doktorno!

Kerem szepen valaszoljon a kerdeseimre!Teljesen ossze vagyok zuhanva lelkileg!Megint nem ertek valamit!Itt az oldalon azt allitjak hogy a 6/11-es papilloma vegleg meggyogyulhat 2 even belul,de az oroszorszagi orvosa szerint nem,hogy ez orokke megmarad a szervezeteben.Az erdekessege az egesznek hogy a citologiai vizsgalat nem mutatta ki a szemolcs virus jelenletet de szemolcse van,es az csak a borerol levett mintabol kimutathato.Az o orvosa azt allitja hogy ez nem fertoz,csak ha szemolcsok vannak es a torolkozo sem veszelyes.Hogy van az hogy ket kulonbozo orszag doktorai mast allitanak?

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 21:20

Kedves Szabina!

Ne ijedjen meg, teljesen érthető, hogy a HPV-vel kapcsolatban kételyei maradtak. Rengeteg olyan megválaszolatlan kérdés van, amire a tudomány sem tud válaszolni. Az biztos, hogy rengeteg HPV típus van, ezekkel naponta érintkezünk, és az immun rendszer működése az, ami megvéd az elszaporodásuktól. 100 %-ban elkerülni nem lehet, nem is érdemes erre törekedni. Ha a partnerének HPV-je van, használjanak óvszert, mert a méhnyak védelme a legfontosabb.
Ha eltérő helyről vesszük a mintát, az eredmény is eltérő lehet, ez nem meglepő. Arra nem tudok válaszolni, hogy a partnere miért kapott más információkat, mint Ön. Esetleg egyszer érdemes lenne elmenniük együtt egy HPV centrumba, és tisztázni a felmerülő ellentmondásokat.

Szabina 2014. 08. 08. 18:57

Kedves Doktorno!

Elolvastam a tajekoztatojat!Koszonom szepen!De egy valamit nem ertek,hogy ha csolokozni lehet es o fertozott a 6/11-es nemiszervi szemolcsel,akkor ha o csinalja az oralis szexet nekem hogyan kaphatom el,vagyis miert?Meg ha az o betegsege alacsony kockazatu,akkor lehe ra eselye hogy 1 ev alatt meggyogyul?0,5 es 2 evet lattam gyogyulasi idonek es valakinek tobb is lehet.Koszonom valaszat!

Tisztelettel:Szabina

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 05. 21. 21:32

Sajnos nem lehet megmondani, hogy a partnere mikor gyógyul meg. A HPV-t orális szex útján is el lehet kapni, úgyhogy ha a lehető legkisebbre szeretné csökkenteni a fertőzés esélyét, úgy ezt is kerülni kell.

Szabina 2014. 08. 06. 20:44

Kedves Doktorno!

A baratomnak nemiszervi szemolcs van 6/11-es.es az erdekelne ebbol vegleg meglehet gyogyulni 1-2 ev alatt?es kozos torulkozo altal megkaphato?

Tisztelettel:Szabina

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 07. 16:58

Kedves Szabina!

Igen, az alacsony kockázatú (LR) HPV fertőzés meggyógyul! Közös törölközőt ne használjanak, hámsejtekkel a fertőzés átvihető. Az Önök esetében javasolt lehet a védőoltás, ami megvédi Önt a HPV 6-os és 11-es törzseivel szemben. Üdvözlettel: dr. Szandányi Réka

Szabina 2014. 08. 06. 13:32

Tisztelt Doktorno!

Elozoleg mar irtam onnek hogy a paromnak nemiszervi szemolcse van,de meg azt elfelejtettem kerdezni,hogy ha nincsenek,leegtek a szemolcsok a peniszerol,akkor ovszeres szeretkezes nelkul mefertozodhetek a spermajatol?

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 07. 17:01

A szemölcsök eltávolítása után a vírus még a hámsejtekben jelen van, tehát fertőz. Hogy meddig, azt nem lehet előre megmondani. Ilyenkor HPV vizsgálattal ellenőrizhetjük, eltűnt-e már, vagy még tünetmentesen lappang. A HPV teszt férfiaknál a penis felszínéről történik, illetve arról a területről ahol a szemölcsök voltak, nem fájdalmas.

Szabina 2014. 08. 06. 12:37

Kedves Reka!

Van egy nehany honapos kapcsolatom es a tarsam fertozodott nemi szervi szemolcsokkel.Egy olyan jellegu kerdesem lenne hogy csok altal,vagy ha oralisan elegit ki elkaphatom?Torulkozo altal ,vagy meztelenul alvas alltal is fenn all a veszely a fertozodottsegre?Ez csak akkor fertoz ha a szemolcsok megjelennek a himtagjan?Ha a szajaban nincs szemolcs akkor at tudja e vinni a szervezetembe csokkal es oralis kozosulessel?Az ovszer megved vagy nelkulozzuk a szexualis egyuttletet 1-2 evig?Milyen gyakra kell kontrolra menni?Ha egy fel eves kontrol azt mutatja egeszseges akkor az mar biztos nem fog neki kiujulni?Milyen termeszetes anyagokat fogyasszon ami megerositi a szervezetet ez ellen?Legeloszor februarban voltak tunetei es most julius vegen.Egetesre jar.Nem fajnak a szemolcsei.Korulbelul mennyi ido szukseges visszakapnia az egeszseget?Ha nem dohanyzik,iszik es rendesen taplalkozik?koszonom valaszod elore is!:)

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 07. 17:23

Kedves Szabina!

Kérdéseire megtalálja a választ a honlapunkon. (www.koc.hu) Röviden: ebben az esetben a javaslat az, hogy a szex minden formájához használjanak óvszert, csókolózni szabad. Kerülje a dohányzást és a stresszt, a különféle diéták, vitaminok hatása nem bizonyított, de biztosan nem árt, ha egészségesen táplálkozik.
Üdvözlettel

Edina 2014. 08. 02. 19:42

Üdvözlöm Dr.Nő!

Ma kaptam kézhez a leletem ureoplazma fertőzést igazolt.Mivel gyulladásom is volt Aveloxot kaptam és Klion D.hüvely tablettát.

Ez elég a kezeléshez vagy szükség van még másra is?

Illetve az érdekelne hogy 4hónapja van egy partnerem előtte hosszu évekig nem volt senkim,a páromnak nincsenek tünetei de szeretném tudni hogy mennyi a lappangási ideje ennek a betegségnek mert ha elmondása alapján mással nem volt kapcsolata akkor miért most jelentkeztek nálam ezek a tünetek.

Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.

Aldina

 
Dr. Szandányi Réka 2014. 08. 06. 09:22

Kedves Edina!

A kezelés amit kapott, teljesen megfelelő, hogy mennyi ideig kell szedni, azt az Ön panaszai, illetve az ultrahangos eredmény birtokában dönti el a kezelő orvosa. Az is számít, hogy milyen mintából (hüvelyváladék, méhnyak, vagy vizelet minta) lett pozitív.
Hogy miért most jelentkezett, arra nem lehet választ adni, évekig jelen lehet a baktérium tünetek nélkül. A párjának szüksége lenne tesztelésre, és/vagy antibiotikumra szintén.

üdvözlettel,

Szandányi Réka

<12...4041