László 2016. 03. 15. 21:29

Kedves doktornő!

Tavaly augusztusban észrevettem pár pici szemölcsöt a péniszemen, rögtön orvoshoz is mentem vele és lefagyasztották. 3x1 Isoprinosinet írt fel az orvos két hétre és C vitamint. Három hét után mentem felülvizsgálatra, akkor láttam még pár gyanús pöttyöt a fitymán, azokat is fogyasztotta és ezután minden rendben volt egészen mostanáig.. több mint 6 hónapig nem volt tünetem, örültem is neki, hogy talán megszabadultam tőle, de nem..

A makkomon vettem észre egy piros pöttyöt ami nagyon gyorsan egy folt képződött.. ekkor vizsgálodtam komolyabban nagyítóval is és újból gyanúsnak tűnt valami a peniszem törzsén. Orvoshoz mentem és azt mondta, hogy az folt is egy laposszemölcs és fagyasztotta a többi gyanús dologgal együtt.. 3x2 isoprinosinet írt fel két hétre és aldara krémet a hegekre. Három hét múlva kontról, ami mostmár csak kettő, de ugy látom, hogy újak is lettek..

isoprinosine kezelés alatt jöhetnek újak? aldarával is kenem..

megvilágítom és kicsi fényes foltokat látok a fityma bőrén... lehet az aldara kezelés miatt egyéb is a bőrön ami annak tűnik? Aggaszt nagyon, hogy ennyi idő után ilyen drasztikusan lépett fel. :(

Dohányzom, ez mennyire befolyásolja?

Egy új kapcsolat elé nézek, mit kell tudnom erről a betegségről? Ha nincsenek kint szemölcsök akkor is fertőz?

Meggyógyul?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 16. 16:34

Az, hogy a penisen valamilyen foltot, kiemelkedő eltérést lát, még nem jelenti azt, hogy az biztosan vírusos szemölcs. Érdemes lenne HPV vizsgálatot kérnie, így kiderül van-e HPV fertőzése, és ezen belül milyen típus. Ezt követően lehet a kérdéseire válaszolni.

Krisztián 2016. 03. 13. 18:27

Üdvözlöm! A 2016-03-09 14:42-es levelemet pontosítanám.

2015 decemberében szűrővizsgálaton vettem részt (hív vírus,többféle hepatitisz,szifilisz) amit a házi orvosommal megbeszéltem személyesen.(leleteim negatívak lettek)Egyrészt azért vettem részt ezen,hogy tudjam minden rendben,másrészt mert a vizsgálat előtt már nem tudom pontosan,de szerintem évek teltek el,voltam egy prostituáltal aki nekem oral szexet csinált gumi nélkül.én megvoltam győződve arról,hogy orális szex utján nem lehet komolyabb nemi betegséget elkapni,de utána olvastam és sajnos benne lehet a pakliban.na már most az oral szex után kijött egy pattanás a hímvesszőm külső felületén(a külső bőrfelületen)ami piros volt,mintha kicsit gennyes lett volna,vagy valami váladék jött ki belőle mikor kinyomtam.szerintem az oral szex miatt jött ki ami kb.egy hét múlva el is múlt és nem is jött ki újból.mint említettem a leleteim negatívak,de ez a pattanás bosszant,hogy mi lehetett.kell-e erre még valami vizsgálat?

A szűrővizsgálat óta semmilyen formában nem szexeltem senkivel.

Üdvözlettel.

Krisztián

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:17

Kedves Krisztián!

Olyan tünetről nehéz nyilatkozni, ami évekkel ezelőtt látszott, és azóta nem jelentkezett.
Ha biztosan szeretné tudni, hogy nincs semmi betegsége, érdemes a szűrővizsgálatokat elvégeztetnie.

A. J. 2016. 03. 09. 02:30

Kedves Doktornő!

Nemrég csináltattam egy nemi betegséf vizsgálatot. Minden érték negatív lett kivéve a Herpesz Szimplex 1 IgG/ELISA érték lett pozítív 61,9 értékkel és azzal a megjegyzéssel, hogy "Primer HSV1 fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest".

Az lenne a kérdésem, hogy a fent leírt értékek mit jelentenek, elkaptam-e valamit és ha igen akkor mik a teendők.

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:19

Az eredmény azt jelenti, hogy Ön valamikor élete során átesett herpesz vírus fertőzésen. Ez lehetett ajak herpesz, akár gyerekkorban.

Fanni 2016. 03. 01. 20:27

Kedves Doktornő!

Lassan 1,5 éve erős hüvely folyással kezeltek folyamatosan. 2 kapcsolatom volt ezalatt. Több orvos, több féle kúpot írt fel, de nem használtak. Majd most 1 hónapja, egymás után 2 nap kihagyással 2x felfázásos panaszaim voltak. Mind 2x antibiotikummal kezeltek. Majd újból nőgyógyászhoz fordultam. Megcsinálta az STD vizsgálatot, amiből kiderült hogy az atopobium vaginae dns pozitív lett. Párommal előtte 1x voltunk együtt óvszer nélkül. Azóta én Klion 250 mg 20 dbos antibiotikumot szedtem és macmiror kúpot használtam, most újabb antibiotikumos kezelés alatt vagyok. Szeretném megkérdezni hogy a párom elkaphatta-e tőlem a kezelés előtt, illetve ha igen akkor őt hogy lehet kezelni?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:22

A fent leírt kórokozó nem teljesen magyarázza a panaszait, és az sem világos, miért kapott második antibiotikumot. Javasolom, hogy mielőtt a partnerét is kezelésbe veszik, együtt konzultáljanak STD szakemberrel.

Brigitta 2016. 02. 29. 16:00

Kedves Doktornő!

Egy kis segítségre lenne szükségem. 1-2 hónapja vettem észre hogy a nemi szervemen van valami bőrkinövés, utána olvastam, hogy mi lehet ez? Elvileg nemi szervi szemölcs lehet, legalábbis az ott leírtak alapján. Nem tudtam még elmenni vele nőgyógyászhoz sajnos. Jelenleg külfödön élek és csak egy hónap múlva jutok haza. Azt láttam hogy ezt valami HPV vírus okozhatja. Ennek lehetnek valami mellék szővödményei ha nem jutok el időben orvoshoz? Jelenleg párkapcsolatban élek, de amióta észrevettem ezeket a szemölcsöket azóta max egyszer kétszer voltunk együtt, attól függetlenül Ő is elkaphatta tőlem? Bár neki nincsenek semmilyen tünetei.

Válaszát előre is köszönöm, Brigi89

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:24

Egyelőre nem tudjuk, mi az, amit Ön észre vett. Ha nem kezeli, terjedhet, és a párját is megfertőzheti, ha valóban HPV fertőzésről van szó. Mutassa meg szakembernek, ha teheti.

Attila 2016. 02. 26. 21:38

Tisztelt Dr. Szandányi Réka úrnő!

Kérdésem egyszerű. Több mint 30 évi házasságom felbomlása után alkalmi kapcsolataim vannak. Többségében az aktus óvszerrel történik, de szeretném félévente teljes körűen kivizsgáltatni magam.

Kérdéseim: ') Milyen gyakorisággal érdemes std vizsgálaton részt venni? Hol lehet ilyen vizsgálatot végeztetni tb terhére, amennyiben ilyen nem szerepel a térítés mentes ellátásban, akkor hol tudom elvégeztetni ezt a vizsgálatokat, és ezek anyagi vonzata hogyan alakul.

Válaszát megköszönve, tisztelettel? Semegi Attila

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:29

Kedves Attila! Az állami rendelőkben kerületenként ill. rendelőnként változik, hogy mely vizsgálatokat tudják TB finanszírozottan elvégezni, ezt meg kell kérdezni, mikor időpontot egyeztet. Arra vonatkozóan, hogy mit érdemes vizsgáltatni, talál információkat itt, az std.hu oldalon. Több olyan magánrendelő is van, ami STD betegségekre specializálódott, az interneten megtalálja a honlapokat, ahol az árak is fel vannak tüntetve.

Fanni 2016. 02. 19. 13:24

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyibe kerül egy STD szűrés, és hol vegeznek ilyen vizsgálatot?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 03. 14. 13:31

Így általánosságban nem lehet válaszolni a kérdésére, ahány rendelő, annyi különböző áron dolgoznak. Alapvetően olyan rendelőbe kellene eljutni, ahol STD-re specializálódott szakemberek vannak. A nőgyógyászát is megkérdezheti, mely laboratóriumi vizsgálatot tudja elvégeztetni, néhány helyen ott is megoldható.

Annamária 2016. 02. 16. 23:35

Kedves Doktornő!

A mai napon nőgyógyászati vizsgálaton voltam, ahol kiderült genitális szemölcsöm van egy darab. Tegnap fedeztem fel és ma el is mentem nőgyógyászatra. Az orvos csak kívül vizsgált meg, belső vizsgálat vagy rákkenet vétel nem volt. Receptre kaptam kenőcsöt és ecsetelőt, azt mondta, hogy ha 1 hét múlva nem múlik el, menjek vissza hozzá. 36 éves vagyok 8 éve monogám kapcsolatban élek. Kérdésem, hogy keressek-e fel másik orvost, illetve azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben is indokolt-e az SDT szűrés. Ha igen akkor hova lehet elmenni itt Budapesten. Még nincs gyermekem, de szeretnék, ez a diagnózis viszont megrémített. Válaszát előre is köszönöm, Annamária

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 12:57

Ne rémüljön meg, nincs baj.
Rákszűrés akkor kell, ha esedékes, a korábbi eredményén biztosan fel van tüntetve, mikor javasolt a kontroll.
A szemölcstől teljesen függetlenül, gyermekvállalás előtt érdemes az STD teszteket elvégeztetni.
Nyugodtan beszélje meg az orvosával az aggályait, illetve azt is, hogy nála mely STD vizsgálatokat tudja elvégeztetni. Ha a nőgyógyásznál nincs erre mód, akkor a lakhelyéhez legközelebbi bőrgyógyászaton, vagy magán bőr-és nemi beteg rendelőben érdeklődjön.

Krupánszki 2016. 02. 15. 22:12

Tisztelt Doktornő!

Tanácsot szeretnék Öntől kérni. Panaszom már kicsivel több mint egy éve áll fent, 3 bőrgyógyásznál fordultam meg, de nem került pont a problémámra.

Bár nem most kezdődött az egész, így nem emlékszem mindenre, de igyekszem részletesen leírni.

Panaszom megjelenése idején uszodába jártam, ezt azért említem meg, hogy akár ott is össze szedhettem valamit.? Illetve volt egy szexuális kapcsolatom is (nem használtam óvszert).

Pár nappal később a fitymaféknél kissé égő érzésem volt, fitymám kissé begyulladt, nem tudtam mire vélni, a lényeg, hogy urológushoz mentem, de a vizeletembe nem találtak semmit. Közbe Canesten krémet kezdtem el használni, de nem javult a tünetem, így bőrgyógyászhoz mentem aki burov kenőcsöt ajánlott, ezt elkezdtem használni, de továbbra is fent állt a panaszom. Ezután vissza mentem az orvoshoz, akkor kaptam egy szteroidos gyulladáscsökkentő és gombaölő kenőcsöt, de az se oldotta meg a panaszomat, ezután elmentem egy maszek bőrgyógyászhoz, ő száraz bőrre gondolt így felírt nekem egy hidratáló krémet illetve a burov krémet használjam mellette. Gyulladás végülis eltűnt, de az irritált érzés meg maradt.. A lényeg hogy ekkor észre vettem, hogy egy kis enyhén piros kis "csaláncsípésszerű" dudor volt a nemi szervemen amikor hátrahúztam a fitymámat, így egy másik bőrgyógyászhoz mentem, aki a húgycsövemből vett mintát de az negatív lett, a kis dudorra meg nem tudott mit mondani. Az érdekes az volt benne, hogy valamikor látszódott valamikor kevésbé. Ezek után kerültem a kenőcsöket, és lassan de elmúlt a csípő, irritált érzés ... egy valami viszont meg maradt, az a dudor, viszont több lett belőle a péniszem azon részén (nem szorosan vannak egymáshoz). Ezeknek a színe megegyezik a bőröm színével. A gondom az, hogy most már a makkom azon részén is található 4-5 darab, amik mikor jobban mikor alig láthatóak. Tudom kissé össze-visszára sikerült a leírásom, de végre a végére szeretnék járni, hogy kizárhassam, hogy pl. szemölcsök lennének e ezek a kis dudorok.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 13:24

Azt, hogy mi az, ami Önt zavarja, főként, hogy HPV eredetű-e, elég nehéz megmondani vizsgálat nélkül. Van lehetőség HPV labor teszt elvégzésére, a bőrtünetet pedig mutassa meg STD-ben jártas bőrgyógyásznak, így lehet diagnózishoz jutni.

Sándor 2016. 02. 12. 19:47

Kedves Doktornő!

A Herpes vírusokról szeretnék kérdezni:

Olvastam több helyen, hogy teljesen tünetmentesen is lehet hordozó valaki, illetve, hogy az ajakherpesz vírusa is okozhat tünetet a nemi szerveken, illetve fordítva is igaz ez.

Nem volt még barátnőm (+szűz vagyok), és félek, hogy a lány, akivel most alakul egy kapcsolat, tudtomon kívül elkap tőlem valami lappangó betegséget (sok helyen írják, hogy a herpesz vírus az emberek 85-95%-ában bent van gyermekkor óta)

Érdeklődni szeretnék, hogy lenne-e értelme elmennem szűrésre, vagy hogy egyáltalán bizonyítana-e valamit a Herpesz Elisa teszt amit a vérből végeznek, mivel most én úgy értelmezem, hogy valaki a tudtán kívül is hordozhatja a HSV1-et és 2-t is szexuális kapcsolat nélkül is, továbbá ha pozitív a teszteredmény, akkor meg tudják mondani, hogy a test melyik területét érinti a fertőzés?

Semmilyen tünetem nem volt soha, de van bennem egyfajta félelem, mivel túl sok ellentmondást olvastam a betegséggel kapcsolatban...

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 13:42

Az ELISA tesztnek azért van értelme, mert ha negatív, akkor Ön nyugodt lehet, nem hordozza a vírust.
Ha pozitív, ekkor annyit tehet, hogy amennyiben herpeses tünetei jelennek meg, kerüli a nemi érintkezést. Ennél hatékonyabb megelőzése az átvitelnek nem létezik.

Gábor 2016. 02. 11. 16:49

Kedves Dr. Szandányi Réka doktornő!

Szeretném megtudni öntől, hogy milyen szűréseket szükséges végeztetnem, ha volt egy kétes nemi kapcsolatom. Szeretném még kérdezni, hogy a synlab eredményei megbízhatók-e illetve, hogy mely paneljeit érdemes megcsinaltatni.. ?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 17. 13:46

Ha csak annyit tudunk, hogy volt egy kétes kapcsolat, akkor minden tesztet érdemes elvégeztetni, ami elérhető. Nem panelekben gondolkodnék, hanem egyénre szabottan, az Ön panaszainak, kórtörténetének megfelelő teszteket választanám ki, ez ügyben először érdemes egy konzultációt kérni. Ez ugyan plusz idő (és költség is lehet), de hosszú távon mégis ez éri meg.

Péter 2016. 02. 09. 00:44

Tisztelt doktornő,

Heteroszexuális vagyok, de az egyik nap eleget tettem a kíváncsiságomnak és ki szerettem volna próbálni egy férfival. A férfi számomra ismeretlen volt, több kérdést feltettem neki. Látszott rajta , hogy ápolt és igényes , azonban kicsit féltem , de a betegségekre nemmel válaszolt. Igazából orális szex történt csak, de mindössze maximum 1 perc lehetett, mert utána rájöttem , hogy semmi vonzalom , ez nekem nem jó és csak a nőket szeretem. Nem került spermium a számba, mindössze egy kis előváladékot élveztem , amiről olvastam, hogy nyomokban tartalmazhat spermiumot (25 év körüli volt). Anális behatolás nem történt , mindössze csak orálisan került hozzá a nyíláshoz. Körülbelül 1-1,5 hónapja történhetett az eset , nem jelentkeztek tünetek amelyekről olvastam ( láz, végtagfájdalom , nyirokcsomó megnagyobbodás, kiütések.). Elkaphattam a HIV-et és ezzel együtt az AIDSet? A péniszét biztosan nem sértettem meg, mivel nagyon óvatosan próbálkoztam és nem értem hozzá kicsit sem a fogammal , valamint a számban sem érzékeltem semmi féle sérülést. Megfogadtam, hogy ezentúl minden esetben jobban oda fogok figyelni.

Érdemes elmenni egy HIV tesztre vagy ezeket leírván nem lehet problémám?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 12:43

Akármennyire alaposan vizsgáljuk is a körülményeket, csak akkor lehet egészen nyugodt, ha megcsináltatja a tesztet. Mivel másfél hónapja történt, már túl van az ablak perióduson, tehát egy teljesen megbízható eredményt fog kézhez kapni.

Tímea 2016. 02. 04. 20:43

Tisztelt Doktornő.

Olyan próblémám lenne, voltam STD vizsgálaton, három nappal a vizsgálat előtt még használtam hüvelykúpot, befolyásolhatta a hüvelykúp a levett kenet eredményét? Esetleg ál eredmény is születhet ebben az esetben. Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 12:51

Amennyiben fertőtlenítő hatású, gomba ill. baktérium elleni kúpot használt, úgy az eredménye lehet ál-negatív.

Norbert 2016. 01. 26. 17:33

Tisztelt Doktornő!

Esetem a következő. Sajnos belekeveredtem egy erotikus masszázs utáni orális aktusba, ami kb 20 mp-ig tartott, majd szóltam hogy óvszer nélkül ne így kézzel fejezte be, az általa biztosított törölközőtvel tisztított le.

Ez 4 napja történt és miután még mindig külföldön vagyok, így elmentem itt orvoshoz. Kértem STD szűrést, de szerintem sem nem kaptam teljeskörű kezelést sem nem vagyok biztos hogy az alábbi vizsgálatok elvégzésének volt értelme:

HBs Ag

VDRL

Anti HVC

HIV

illetve vizeletmintát is vettek. Minden negatív.

Ezeknek az eredményéknek van 4 nap után jelentőségük? Megnyugodhatom? Az itteni orvossal nem tudtam ezügyben zöldágra vergődni. Amúgy semmilyen tünetem nincsen szerencsére. Az esete Thaiföldön történt. Gondoltam a helyi szakrendelőkben felkészültebbek.

Ezen felül a doktorúr a következőket írta fel:

Lamivir 150mg, antivir 300mg tablettákat írt fel HIV megelőzés címén.

Azt mondta hogy 50%al megelőzhető a HIV kialakulása ha esetleg mégis elkaptam ha beszedem az egy heti adagot. Viszont így otthon már normál szűrésre már nem mehetek el, hiszen ezek gondolom zavarják a vizsgálati eredményeket...

Kisé összezarvart az itteni orvos, illetve a különböző oldalon olvasottak.

Előre is köszönöm válaszát tanácsát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 12:56

4 nap után a fenti tesztek nem adnak megbízható eredményt. A HIV fertőzés kezelésére Magyarországon más a protokoll, így erre nem tudok válaszolni. Nem is ezeket a kórokozókat keresném elsősorban, hanem azokat, melyek oralis szex útján átvihetők, pl a gonorrhoea. Ezekre a kórokozókra már most elvégeztetheti a tesztet, kérdezze meg a bőr-és nemi beteg gondozóban, hogy van-e laboratóriumi háttér hozzá.

Edina 2016. 01. 25. 13:42

Tisztelt Doktor Nő!

Kb. Másfél éve diagnosztizáltak nálam HPV 16-ot ,azóta fél évente járok szűrésre, sima P az eredményem, de a hpv még jelen van. Mivel tudnám megszüntetni?Az orvosok annyit mondtak a szervezet letudja győzni magától, másfél éve próbálja legyőzni. Védőoltást semmiféleképpen nem akarom beadatni , Isoprinosine ebben az esetben hatásos lenne?Kipróbáltam pár immunerősítőt sajnos nem segített egyik sem.Gyerekvállalásnál fertőződhet a gyermek is,ő már hordozóként születhet meg?Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 02. 10. 13:01

A HPV fertőzést az immunrendszere szünteti meg. Sok lehetőségünk nincs, hogy ebbe a folyamatba beavatkozzunk, az Isoprinosine-t meg lehet próbálni, illetve téli hónapokban szedjen D vitamint, kerülje a dohányzást. Szüléskor az újszülött fertőződhet, ennek a kockázatát a nőgyógyászával érdemes megbeszélni. A cytológia eredménye feltételezem P2, úgyhogy jelen pillanatban aggodalomra nincs oka.

Szandra 2016. 01. 24. 00:25

 

Tisztelt Dr. nő' Azt szeretném kérdezni öntöl, hogy hogyan kaphattam el a genitális herpesz betegséget, csak a párommal voltam együtt és ö meg azt mondja,hogy senki mással együtt rajtam kivül nem volt, AKKOR HOGYAN.........De viszont megtörtént, hogy anális együtt lét után közvetlen vaginális, óvszer nélkül. ezek útán kis idövel lettem beteg és most pár hónapra újra visszajött a herpesz ugyan ott, csak ennyhébben. Válaszát elöre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 24. 21:11

A párjának lehet herpes vírusa a szervezetében, anélkül, hogy tudná, előfordul, hogy szinte teljesen tünetmentes.

Tamás 2016. 01. 20. 13:32

Tisztelt Doktornő!

A haverok kitalálták, a munka után egyik délután próbáljuk ki az erotikus masszázst.

Voltam én is, Sopronban. Nem volt semmilyen szex, sem orális, sem análisan sem.

Csak masszázs, de odalenn is.

Kérdezem, hogy ettől el lehet kapni valamilyen nemi betegséget: a vizeletem néha csíp, stb. (klamidia, ureaplasma, hpv, stb. ) A haveroknak semmi bajuk.

Köszönöm a választ e-mailben.

Üdv: Tamás

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 24. 21:13

Masszázzsal nem lehet ilyen formán nemi betegséget kapni.

Gábor 2016. 01. 18. 18:28

Tisztelt Doktor nő!

Két dolog miatt kerestem fel. Az egyik, hogy az ilatosított papírzsebkendő okozhat-e allergiás tüneteket, mert nagyon rég óta küzdünk egy valamivel ami mind a kettőnk szervezetében benne van. Mindig vissza jön de nem tudjuk, hogyan, és megfigyeltük, hogy szex után amikor megtörölközünk akkor ha a zsebkendő illatosított akkor rá 2 napra elkezd viszketni és kipirosodni mind kettőnk nemi szerve. Amikor az orvosok kitenyésztett vizsgálatokat kértek akkor általában 2 dolog jött ki: Ueroplasma és microplasma+ gomba. Mindíg több 10.000Ft-ok mentek el gyógyszerre és a szexet is mellőznünk kellett. amikor azt hitük gyógyultak vagyunk vissza tért. Most 3 hónapig nem volt semmi aztán megint elkezdett kipirosodni viszketni, mind a kettőnknek. Nincs ötlete?

A másik amiért írtam:

Érdeklődni szeretnék, hogy ön foglalkozik-e PCO szindrómával. Páromnak van és szeretném őt meggyógyítani. Eddig nem volt pénz a kezelésekre. Tudna foglalkozni a problémával? Mert akkor bejelentkeznénk önhöz. Hozzávetőleg mennyibe kerülne egy kivizsgálás és szakvélemény? Győrből mennénk, önhöz egy nap alatt elvégezhető? Előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 24. 21:18

Az illatosított papírzsebkendőre létezik allergia, de annak elég kicsi a valószínűsége, hogy mindkettőjüknek van.
PCO szindróma kivizsgálásával és kezelésével én nem foglalkozom. Ez több vizsgálatot takar, lehet, hogy diétás tanácsadást is. Azt javasolom, hogy a lakhelyéhez közel keressenek, ebben jártas endokrinológust vagy diabetológust.

Sándor 2016. 01. 16. 21:26

Kedves doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy bármilyen STD-t el lehet-e kapni nyilvános wcben felfröccsenő víztől?

Volt egy problémám 3 évvel ezelőtt, hogy a végbélnyílásom tájékán sokszor száraz volt a bőr, és kirepedezett. Ezzel annak idején bőrgyógyászhoz fordultam, és megszűnt.

Se korábban, se jelenleg semmilyen tünete nincs, hogy beteg lennék de olvastam, hogy a HPV egy típusa végbélrákot okozhat férfiaknál, és hogy nem csak nemi aktus során lehet elkapni a betegséget, így érdekelne, hogy a sérült hámrétegemen keresztül elkaphattam-e wc használat során HPV-t, vagy bármilyen más nemi betegséget?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:03

Vízzel, így a WC-ben lévő vízzel sem terjednek ezek a kórokozók, ilyen módon nem fertőződhetett.

Attila 2016. 01. 13. 19:07

Kedves doktornő!

Azt szeretném kérdezni, hogy teljes körű STD szűrést kérhetek a helyileg illetékes bőr és nemibeteg gondozóban? Sajnos az interneten csak tőlem távol lévő városokban találtam alkalmas intézetet. Fizetős vizsgálat is érdekelne. Szerencsére tünetmentes vagyok, de a múltban tettem felelőtlen döntéseket. Megismerkedtem valakivel és szeretnék biztos lenni magamban mielőtt komolyabbra fordulna.

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:05

Az, hogy milyen teszteket tudnak elvégezni, az attól függ, milyen laborral van szerződése az intézetnek. Azt javasolom, kérdezze meg telefonon, a labor költségét valószínűleg mindenképp ki kell fizetni.

Ketrin 2016. 01. 13. 14:35

Szia aszt szeretném kérdezni hogy én nekem a barátomon kivűl nem volt senki más kivel szeszuàlisan letesültem volna gyüt vagyok a barátommal 1,5 éve

És neki STD je volt engem is megvizsgálnak hogy át ata e nekem,,

És egyböl ara gondoltam hogy,nekem nem volt semmi bajom akkor ö csak úgy kaphata el hogy másal lefeküdt vagy nem feltétlen azért volt ez neki

Nem olyanak ismerem a barátom nagyon hüséges és o csak aszt mondja hogy senki másal nem feküdt le és nem tudja honnan kapta el

Meköszöném hogy ebbe a válaszba segitenél hogy eszt csak ugy kaphasa el hogy másal lefeküt??

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:07

Szinte egyik fertőzés sem terjed kizárólag nemi úton. A labor tesztek sem a fertőződés módjáról, sem idejéről nem adnak felvilágosítást, tehát ezt nem fogjuk megtudni.

vanda 2016. 01. 09. 20:50

 

Jo estet Doktorno! a problemam : hpv 51 6 11 . oktoberben negativ citologia de nemiszervi szemolcsim vannak. condyline ecsetelot hadznalok ami kissie begyullasztja a borom emiatt felek h aktivalodik az 51 virus. valamint a parom oralidan erintkezett velem es aztan csokoloztunk....etdekelne hogy a szamban megjelenhet a virus. valamint hogy tudom legyozni....az orvos isopirines kurat javasolt.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:25

Amíg a citológia rendben van, addig nem kell aggódnia. Az 51-es vírus aktivizálódása nem ott a kérdés, ahol ecseteli, hanem a méhnyakon. A vírust az immunrendszere le fogja győzni, ebben an Isoprinosine segíthet, ha az orvosa úgy ítélte meg, javasolható Önnek, akkor szedje nyugodtan.

Melinda 2016. 01. 07. 13:57

Kedves Réka,

Hepatitis C fertőzést kaptam, születésemkor, amely 20 év után derült ki.

Végig csináltam egy 48 hetes peginterferon-ribavirin kezelést, amely után gyógyultnak nyílvánitottak.

Az lenne a kérdésem, hogy fertőző vagyok-e?

Köszönöm a figyelmedet és a válaszodat.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:28

Valószínűleg nem, de a hepatológián, ahol a kezelést kapta, nyilván válaszolnak a kérdésére egzakt módol, a labor leletei alapján.

Anna 2016. 01. 01. 21:15

Kedves Doktorno!

Szexualis egyuttletek utan gyakran jelentkezik nalam kellemetlen erzes "odalent". Alltalaban vizelerurites vegen jelentkezik egy eros csipo-szuro erzes. Neha annyira rossz es kellemetlen ez az erzes hogy meg ejszaka is felebredek ra. Viszont legtobbszor elmulik egy fel nap alatt. Kellemetlen szagu vagy elszinezodott folyast nem tapasztalok legtobbszor, de esetenket enyhen sargas szinu folyas elofordul. Suprax kurat kaptam de utana ismet jelentkeztek a tunetek. Mi lehet ez, es mi a teendo? Ugye nem lehet nagyon komoly?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:32

Amikor jelentkezik a tünet, akkor kellene egy vizelet tenyésztés, és legalább egy hüvely kenet, hogy mi okozhatja a bajt. Egyátalán nem biztos, hogy fertőzés, vizsgálatok nélkül nehéz lenne bármi biztosat mondani.

Lídia 2015. 12. 30. 01:41

 

Kedves Doktornő! Az a problémám,hogy a hüvelybemenetem alatt egy nagyon nagyon apró szemölcsöt találtam, míg a hüvelyem elején pedig 2 kicsit nagyobbat találtam. Tudom, hogy ez hpv , utána is olvastam. A gondom az,hogy pár hete szakitottunk a párommal, viszont azóta (pár napja) volt egy egyéjszakás kalandom-óvszer nélkül,én bolond!!-a kérdésem az , hogy az férfiak is elkaphatják ezt, tehát egyéjszakás kanadban is alakulhat ki a férfiben hpv? És ha igen,hogy kezelik? Mert olyat is olvastam,hogy férfiaknál nem jelent nagy veszélyt,mert van akinek legyőzi a vìrust a szervezete. Teljesen kétségbe vagyok esve. Az exemmel természetesen megyünk vizsgálatra, de nagyon félek,hogy átadtam a futó kalandomnak is.....köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 01. 17. 16:34

Ha valóban HPV okozza az eltérést, amit talált, akkor átadhatta. Erre a vizsgálat eredménye választ fog adni.

Attila 2015. 12. 25. 02:06

Kedves doktornő!

Körülbelül 1 hete voltam orvosnál, aki megállapította, hogy condylomám van a péniszem végén, a húgycsövemnél. Felírt rá CONDYLINE 5 mg/ml külsőleges oldatot, amit használok és már csak 2 apró kis dudor van jelen, az egy nagyobbacska helyett. A doktor nem mondott semmit, hogy mi a további teendő, illetve amikor kérdeztem, hogy intim együttlétet mikor folytathatok, azt válaszolta, hogy a kezelés megkezdése után már esetleg, de inkább várjam meg amíg eltűnnek a szemölcsök. Hiba volt, de utánanéztem az interneten és nagyon sokféle információt találtam a dologról...

Mi a teendő az esetemben?

Ecsetelem amíg el nem múlnak és utána? Menjek el másik orvoshoz, esetleg STD szűrésre, ha igen hova - elég nagy az árak közti különbség. Mikor lehetek újra együtt a barátnőmmel, kell-e ezzel kapcsolatban valamire vigyáznunk?

Egy kis iránymutatást kérnék, mert már teljesen össze vagyok zavarodva.

A választ előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:12

Azt tanácsolom, próbáljon meg hiteles forrásból tájékozódni, ezen az oldalon, illetve a HPV centrumok honlapján talál ilyesmit. A húgycső környékén lévő condyloma kezelését követnie kellene egy szakembernek, lehetőleg urológusnak, aki szükség esetén, ha esetleg a húgycsőbe is beterjed a szemölcs, el tudja távolítani, illetve meg tudja ítélni, mikor hagyhatja abba az ecsetelést. A partnerét megfertőzheti mindaddig, amíg a vírus kimutatható az adott terülten. Ebben az olvasatban olyan helyre célszerű mennie, ahol egy helyen áll rendelkezésére HPV-ben jártas urológus, és STD szakember.

Katalin 2015. 12. 21. 22:17

Kedves doktornő!

Előre is köszönöm hosszú levelemre fordított figyelmét.

Ma voltam nőgyógyásznál, mivel zöldes, habos, rossz szagú folyásom van illetve szemölcsöket tapasztaltam a hüvelybemenetelnél. A nőgyógyász hüvelygyulladást állapított meg amire kaptam Macmirir Complex hüvelykapszulát és hüvelykrémet, kliont, valamint kamillás vízzel kell irrigálnom.

A szemölcsök miatt még nem végeztünk rákszűrést mert azt javasolta először szüntessük meg a gyulladást.

Az első kérdésem az lenne, hogy ezek a szemölcsök ettől a bakteriális fertőzéstől is kialakulhattak, vagy szemölcsöt csak a HPV vírus okozhat? Esetleg a most kapott készítményektől elmúlhatnak e a szemölcsök?

A második kérdésem, és ne tessék igénytelennek nézni, de 3 éve egy emberrel folytatok szexuális kapcsolatot, viszont most kint dolgozik külföldön és ritkán jöhet haza kis időre, és már nagyon szeretnénk együtt lenni, viszont ha hazajön és én elkezdem a kezelés és ő is (neki is írtak kliont) akkor nem lesz lehetőségünk az együttlétre. Tehát hogy okozhatok e nagyobb problémát azzal hogy ha hazajön lefekszünk egymással és csak ezután kezdjük meg a kezelést?

És az utolsó kérdésem, ha a szemölcsöket a hpv vírus okozza akkor a páromtól kaphattam el mert ő vette el a szűzességem és mással nem voltam akkor ő hordozó (előttem sok partnere volt)... őt milyen kezelésben tudják részesíteni, tudom hogy teljesen nem szüntethető meg a vírus, de fertőző képtelenné tudják tenni? Magyarul szexelhetünk a későbbiekben egymással óvszer nélkül úgy hogy ne fertőzzük egymást? És 3 éve szexelünk egymással létezhet hogy csak most jelentkezzenek a tünetek?

Nagyon megköszönöm türelmét és elnézést a rengeteg kérdésért, válaszát várom.

Üdvözlettel kata!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:18

A kérdései jó részére nem lehet objektív választ adni (ki kapta kitől, mikor, összefügg-e a bakteriális és vírus fertőzés stb), csak találgatni lehetne, az pedig Önnek nem segítség.
A kezeléssel ne várjon, mielőbb kezdje el. A javaslat valóban az, hogy ne éljenek nemi életet, ha a hüvelybemenetben vannak szemölcsök, de a döntés az Öné. Fontos viszont, hogy mindkettőjük mielőbbi gyógyulása, és egymás védelme érdekében használjanak óvszert!

Tamás 2015. 12. 17. 23:43

 

szia!olyan kérdésem lenne,hogy szeretnek Hív tesztet csináltatni de épp megfáztam eléggé.várjam meg ,hogy meggyógyulok es utánna mennyek csak el vagy ez nem befolyasolja a tesztet al pozitiv irányba??

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:19

Nem befolyásolja, menj nyugodtan tesztre.

Orsolya 2015. 12. 13. 23:26

Tisztelt Doktornő!

Amennyiben a vizeletnek erősebb és kellemetlenebb szaga van, valamint sötétebb is, ez valamilyen betegségre utal?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:21

Nem feltétlen, lehet, hogy csak kevesebb folyadékot fogyasztott, sok fűszeres ételt evett, stb. Ugyanakkor bakteriális fertőzés is okozhatja. Kérjen háziorvosától vizelet vizsgálatra beutalót.

Gergely 2015. 12. 07. 00:54

Tisztelt Doktornő!

Új partnerem szeretné ha elvégeztetném a tesztet mielőtt együtt leszünk.

Hol hogyan tudnám elvégeztetni a tesztet? Van erre lehetőség a háziorvoson keresztül is vagy érdemesebb egy magán rendelést felkeresni? Eddig összesen 3 partnerem volt s egyiküknél sem merült fel fertőzés.

Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:25

A partnere nagyon felelősen és helyesen gondolkodik, remélem nem csak Ön, hanem a párja is ugyanúgy megvizsgáltatja magát, és így valóban biztonságban lesznek. Az STD vizsgálatokat a TB nem finanszírozza. A területi bőr-és nemibeteg gondozókban kérheti, hogy a mintákat vegyék le, a labor költséget pedig csekken befizeti. Időpontot kell egyeztetni, ez általában több hét sajnos. Ha gyorsítani szeretné a folyamatot, STD profilú magán rendelőben tudja magát megvizsgáltatni, ez esetben a labor költség mellé viszont vizit díjat is fizetni kell.

Annamaria 2015. 12. 06. 12:17

Tisztelt Doktornő!

Szeretném tudni ,hogy hogyan gyogyulhatna meg a párom ha elkapta a Hpv virust,mert a nőgyogyászati doki azt mondta ,hogy a férfiakat sehogy nem lehet meg gyógyitani a Hpv-ből ez igaz ??

Válaszát előre is köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:31

HPV tekintetében teljes egyenjogúság van, pont ugyanúgy az immunrendszer tünteti el férfiaknál, mint nőknél.

Melitta 2015. 12. 05. 12:25

Tisztelt Doktor Nő!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy lactinelle hüvelykapszulát vettem viszont holnap fog megjönni a menzeszem. Használhatom-e menstruáció alatt is vagy várjak a kezdéssel a vérzés végéig?

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 26. 10:33

Elnézést, talán kissé megkésve, de a jövőre nézve mégis leírom, hogy a menstruáció alatt hüvelykúp nem javsolt.

Tímea 2015. 11. 30. 23:52

Tisztelt Doktornő!

N/A típusú HPV vírusom van szemölcsökkel, és nemrégiben léptem be egy új kapcsolatba. Az lenne a kérdésem Önhöz, hogy milyen lépéseket tudnék megtenni annak érdekében, hogy a párom ne kapja el a vírusomat ? Óvszer használata elegendő, vagy az orális szextől is tartózkodjak?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 05. 12:00

Az óvszer használata javasolható, az orális szexről nincs egértelmű állásfoglalás az irodalomban, nem azonosított vírus estén, így ezt a partnerével kell eldöntenie.

Gumikacsa 2015. 11. 30. 19:43

Tisztelt Doktornő!

Először is szeretném közölni, hogy örülök a Kossuth Rádión lebonyolított műsorát hallottam. Mindig is érdekelnek az ilyen ügyek. Valójában a kövezkező nagy kérdésem lenne..............

Ha még eddig sosem volt semmilyen hölggyel "éjszakai együttlétem az ágyban", akkor milyen dolgokkal tudnák az ilyen betegség ellen védekezni, amit a szex hátrányának is neveznek. Persze - mint én is tudom, a szex az élet része, de bajt is hozhat az egészségre nézve. Szóval ha szexelni szeretnék, de a betegségektől mentes akarok maradni, azok ellen mit tehetnék? Ezt úgy értem, hogyha valamikor összekerülök egy csajjal, aki a feleségem lenne, akkor már nem lehet - gondolom én! - örökké felhúznom az óvszert. Ilyenkor mi a megoldás a védekezésre?

Olyat is hallottam, hogyha mindig csak ugyanazzal a nővel áll össze a férfi, akkor sosem lesz - még halálosan sem! -beteg, valamint a szex előtti tisztálkodás is nagy védekező képességgel bír, pontosan a fürdés. Ez mennyire igaz?

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Gumikacsa!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 05. 12:06

Ennyire azért nem veszélyes a dolog. Ha abba akarja hagyni az óvszer haszálatot, akkor elmehetnek szűrővizsgálatra a párjával, ahhol megnézik, bármilyen fertőző betegég kórokozója jelen van-e. Ha igen, kezelik, ha nem, akkor minden rendben. Azok ellen a mikobák ellen, amik jelen vannak a környezetünkben, az immunrendszer megvéd, ezek miatt nem kell aggódni, és extra fertőtlenítésre sincs szükség, a hétköznapi higénés szabályok betartása elegendő.

Annamaria 2015. 11. 29. 22:44

Tisztelt Doktornő!

Volt hpv virusom 52-es számú ,meg mütöttek,de mi elött meg lett volna a mütétem a párommal együtt voltam ,és nem volt a párom még vizsgálatra ,hogy megtudjuk,hogy elkapta-e a virust.Ha a páromban is benne van a virus és ha csináljuk análisan óvszer nélkül ,akkor vissza kapom-e a virust ???

Válaszát előre is köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 12. 05. 12:10

Visszakaphatja, a végbél nyálkahártyáján is el tud szaporodni a HPV. Az a javaslat, hoy amíg mindketten nem HPV negatívak, addig használjanak óvszert, mindenhez. Természetes ez csak egy javaslat, Önök dönthetnek másképp, a lényeges, hogy Ön a rákszűrést a javasolt időpontban kontrolláltassa.

Magdolna 2015. 11. 29. 18:04

Tisztelt Doktornő!

Nemrégiben pozitív HPV teszt eredménye miatt (31, 52, 16) 23 évesen konizációs műtéten estem át. A vírust a páromtól kaptam el, - aki a második akivel szexuális kapcsolatot létesítettem, így sikerült belenyúlnom.. - aki akkor még nem tudott róla, általam értesült. A szövettanom eredménye negatív lett. A kérdésem arra irányulna, hogy innentől kezdve a partneremmel kizárólag óvszeres fogamzásgátlás útján szeretkezhetünk? Illetve ha az ő tesztje is negatív és az enyém is, úgy oda-vissza fertőzhetjünk egymást? Valamint ha esetleg új partnerem lesz és az én eredményem negatív, úgy őt fertőzném-e? Szóval életem további részében csak az óvszeres megoldás alkalmazható? Illetve mik az esélyei annak, hogy a műtét után kiújuljon a vírus? Hogyan történhet ez meg és tudok-e ellene tenni?

Előre is köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:39

Jelenleg annyit tud tenni, hogy a szükséges időben ellenőrizteti a rákszűrést, és amíg a vírus el nem tűnik, addig óvszert használ. Ha a párja, és Ön is HPV negatív, akkor nem fertőznek, nem kell emiatt óvszert használniuk, és egy későbbi partnert sem fog megfertőzni.

Ádám 2015. 11. 23. 19:25

Kedves Réka!

Chlamydiával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A tünetek észlelése után természetesen egyből orvoshoz fordultam ,ahol megállapították nálam a Chlamydiát. Azi Sandoz (500 mg) gyógyszert szedtem 1*2 tabletta ,másnap a maradék 1 tabletta. Természetesen a partnerem is kezelve lett. Több helyen azt olvastam h nem elegendő e baktérium ellen a 2 napos kúra , visszamentem(+felkerestem még egy orvost) és azt mondták már nem lehetek fertőzött,ezt a dózist adják az orvosok. Vizsgálat nem volt újból. Lehet ,hogy csak az olvasottaknak tudhatóan ,de úgy érzem nem gyógyultam meg teljesen,néha érzem a szúró érzést a húgycsövemben. A kérdésem a következő:, Ön szerint is elegendő volt a beszedett gyógyszermennyiség ,vagy menjünk vissza esetleg újbóli vizsgálatra?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:41

Az antibiotikum után kb 2 héttel minden esetben érdemes megismételni a tesztet, Önnél és partnerénél is.

Béla 2015. 11. 23. 12:35

Tisztelt Doktornő!

Alkalmi partneremmel történő aktus során elszakadt az óvszer, amelyet csak az aktus végén vettem észre. Mikor menjek el STD szűrésre, hogy az esetleges STD megfertőződésemet kimutassa a szűrés? Most, négy nappal az esemény után semmilyen látható, érezhető betegség jelet nem észlelek.

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:44

Azt tanácsolom, menjen el szűrésre most, a tesztek jó része már elvégezhető. A vérvételt az esemény után kb 3-4 héttel érdemes elvégeztetni, HIV és szifilisz tesztre.

Szilvia 2015. 11. 23. 12:15

Üdvözlöm Doktornő!

Barátommal wellness hétvégézni voltunk, jakuzziban(klóros vízben) is közösülést folytattunk. Rá 4 napra megjött a havi ciklusom, de másfél napig tartott.(ami máskor 4-5nap). Azután viszkető, égő, fájdalmas érzés jelentkezett. Egyik este tusoláskor nyálkás, undorító darabok jöttek ki a nemi szervemből. A+ os krémet használtam, reméltem szűnni fog az égés, viszketés. De nem. Sőt, a comb-fenék kőrnyékén apró kiütések keletkeztek. Mitől lehet ez? A páromat is megfertőzhetem közösülés alkalmával? És Ön szerint ez hogyan kezelhető? Muszály elmenjek nőgyógyászhoz vagy gyógyszerek/krémek által kezelhető ez? Előre is köszönöm a segítségét.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:48

Mindenképpen keresse fel a nőgyógyászt, illetve bőr-és nemigyógyászhoz is fordulhat, különösen, ha bőrtünetei is vannak. Akár gomba, akár baktérium fertőzés is okozhat ilyen panaszokat. Az égés, viszketés alapján gombás fertőzés valószínű, de biztosat csak vizsgálat után lehet mondani.

Dorina 2015. 11. 22. 20:20

Tisztelt Doktornő!

Három éve volt kapcsolatom egy fiúval.Hüvelyi közüsöléshez mindig használtunk óvszert,de orális közösüléshez nem.Kapcsolatunk befejezte után 1 évvel,miután mindenféle elméleteket gyártottam már a betegségekről a fejemben és mivel jó kapcsolatban maradtunk, ő volt HPV teszten.A hímvesszőjéről vették a mintát PCR módszerrel és szemmel is megvizsgálták.Negatív lett az eredmény.Én szájüregi HPV szűrésen voltam és az is negatív lett.Semmilyen kinövés nincs rajtam azóta sem.Használtam édesanyám borotváját,de lemostam használat után.Van rá esély,hogy mégis volt HPV fertőzésem(mert ugye én csak szájüregi tesztet csináltattam)és átadhattam ezt anyukámnak?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 20:55

Ha aggódik amiatt, hogy HPV fertőzése van a nemi szerven, akkor van rá lehetőség, hogy megnézzék, hiszen a szájüregből már volt ilyen vizsgálata. Számomra inkább az a kérdés, hogy miért történt akkor az a vizsgálat, és tulajdonképpen mi az amitől tart, hiszen óvszert használtak. Úgy gondolom, érdemes lenne szakemberrel átbeszélnie az elméleteket, mert biztosan sok problémát okoznak Önnek, jó lenne, ha el tudna tőlük szakadni.

Edin 2015. 11. 22. 12:39

 

Tizstelt Doktornő! 21 hetes kismama vagyok.a második trimesztertől fogva elsőnek tejszerű váladék csorgás volt. Későbbiekben felváltotta sárgás-kissé zöldes min,buborékos váladék.De nincs viszketés se fájdalom se szag..Tudom hogy a terhesség alatt a hormonváltozások miatt lehetséges hüvelyi folyás.Gonnrhea gomba trichomonas kenet küldés történt.illetve gomba ,baktériumra is.minden negatív.HbsAg neg.Hiv..szifilisz negatív.Gyógyszertári magisztrális készitményt használtam már amiben szulfamidin ill,nyacin volt.Sajnos nem lett jobb semmivel.Kissé aggodom a baba miatt hogy ennyire nem derül ki hogy mi okozza.Merre lépjek tovább?Mert ez az egy helyben topogás aggaszt.Lehetséges hogy mégis van valami STD??

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 29. 21:01

Azokat a fertőzéseket, melyek a baba szempontjából problémát jelentketnek, megvizsgálták (bár Chlamydia és Ureaplasma eredményt nem írt). HA a partnerének van panasza, érdemes ismét megnézetni, illetve ha aggódik, hogy a folyás nem fiziológiás, végeztessen egy kenet vételt. Abból meg lehet állapítani, van-e gomba, gyulladás, egyéb rendellenesség.

Edina 2015. 11. 16. 23:49

Tisztelt Doktornő!

Egy valószínűleg buta kérdéssel fordulok Önhöz...Arra lennék kíváncsi,hogy HIV-vírussal meg lehet e fertőződni úgy,hogy valakinek az orrváladékába belenyúlunk sebes kézzel?Az történt tegnap,hogy fizettem a boltban,és a pénzen,amit kivettem a pénztárcámból,egy jó adag orrváladék volt(legalábbis annak nézett ki).Nem tudom mikor ,hol kaphattam vissza,mert nem vettem észre ,csak akkor,az egész pénztárcám tele volt vele....Az újjamon van egy friss kicsi seb,pont azzal nyúltam bele.Ha az orrváladék fertőzött volt elkaphattam ? Vagy ha esetleg más testnedv( sperma,nyál) volt?Ezekben a testnedvekben a vírus meddig életképes/fertőző?Vérvételre mikor érdemes elmenni leghamarabb? Nagyon aggódok,mert van egy kisfiam,és egy férjem,nem szeretném akaratomon kívül megfertőzni őket.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdv: Egy aggódó anyuka

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 19. 11:16

A vírus ilyen terjedését eddig nem közölték az irodalomban. Ne aggódjon, nem fertőződott, tesztet pedig 4 héttel az esemény után csináltathat.

György 2015. 11. 16. 13:22

 

Ödvözlöm! Mikoplasma hominis ha joll irom valoszinü ez a fajtája volt nekem nemi hügyuti problámaim voltak.a kérdésem az lenne ez kimondott nemi úton terjed vagy vagy ell lehet kapni máshogy is vagyis tovább fertözni ha pl. oralisan kielégittenek?en a feleségemtöl kaptam el ugy 2 éve.Voltunk kezelve és ugy néz ki ujra meg kaptam töle.Viszont volt 2-3 alkalom hogy orálisan elégitett ki mas.es szeretném tudni mi ennek az esélye hogy elkaphatta e esetleg igy más.Válaszát várom és köszönöm is elöre!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 19. 11:20

Előfordulhat, hogy a korábbi fertőzés nem lett kikezelve maradéktalanul, és aktivizálódott a baktérium, de az is, hogy ismét elkapta. Orális szex utján is átadhatta partnerének. Újra antibiotikumra van szüksége, partnerének is, és a kezelés után kontrollálni, hogy valóban eltűnt.

Henrietta 2015. 11. 05. 20:03

 

Udvozlom, 3 eve Hpv magas rizikoju tipusaval diagnosztizaltak, utoljara juliusban voltam szurovozsgalatom ahol az eredmenyem negativ volt. Az orvos azt mondta meggyogyultam. Kerdesem az lenne hogy ez a virus visszajohet valamikor evek mulva? Keves informacio talalhato az interneten, volt doktor aki azt irta hogy a szervezet immunissa valik es nem ujjulhat ki mert hasonlo virus a mumpszhoz, masok meg azt irtak hogy ha az immunrendszer legyengul akar vissza is johet. Kerem irja meg velemenyet, kisse aggaszt. Ha visszaterhet a virus mi annak az eselye? Illetve mivel elozheto meg? Koszottel

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 06. 18:30

A vírus magától nem jön vissza, azonban elkaphatja újra. Egy újabb fertőzéstőzés ellen a védőoltással védekezhet. Ugyan átesett a fertőzésen, de a védőoltás ilyenkor is hatékony, és javasolt.

Melinda 2015. 11. 02. 10:35

Kedves Réka,

Már több, mint 2 éve szenvedek egy betegségtől, amit azonban eddig egy orvosnak sem sikerült kezelni. Fehér folyásom van, és nagyon gyakran érzékennyé válik a hüvelyem és a kisajkaim, emellé pedig szinte állandó vizelési inger is társul. Sokszor megdagadtak már a combtövemben lévő nyirokmirigyek is, és a hüvelyemben és a környékén izomlázszerű fájdalmat érzek gyakran. Az egyik tenyésztés e- colit mutatott, a második viszont már semmit. Az első orvos síkosítót javasolt és gombával kezelt hatástalanul, most gardnerella ellen kaptam antibiotikumot (a párom is) és két hüvelykúpot, és monural port, azonban használatuk után 1-2 nappal visszatértek a tünetek. Az orvos szinte már tanácstalan. Mi lehet a probléma?

Köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 03. 13:45

Az Ön által leírt problémának számos állapot állhat a hátterében, nem is feltétlenül betegségnek mondanám. Akár nőgyógyászati, akár urológiai szempontból közelítjük meg, mindenképpen egy határ terület, ami a témában jártas szakembert igényel. A tenyésztések, és antibiotikum nem valószínű, hogy segít, bár a részletes leleteit nem láttam. Röviden: a fertőző háttér betegségek (pl Chlamydia, Ureaplasma) kizárása után a visszatérő hólyag gyulladás kezelésében jártas urológus felkeresését javasolnám.

Otília 2015. 11. 01. 14:36

Üdvözlöm Doktornő!

Körülbelül hetedik hónapja szenvedek nemi szervi szemölcsöktől. Amikor észrevettem azonnal orvoshoz fordultam vele,mivel azt sem tudtam,hogy mi is lehet ez. Öt éve vagyok együtt a párommal és nem erősségem a megcsalás.Kettő darab szemölcsöt észleltem,mely két hét alatt duplájára növekedett. Az orvos triklór ecetsavval(nem biztos,hogy jól írtam le)kezeli,ami nagyon nagy fájdalommal jár számomra.Kaptam belőle én is egy keveset otthoni kezelésre.Hiába kezelem én csak újabbakat fedezek fel magamon.Ez nagyon ilyesztő számomra.Érdeklődni szeretnék,hogy ez normális dolog-e kezelés mellett.A nőgyógyászom szerint minden rendben lesz és "1000 %, hogy elmúlik ,mivel ezek még kicsik.Ezt nem kell műteni."Volt a válasza a feltett kérdésemre.Szeretnék érdeklődni,hogy mi az ami befolyásolhatja még a növekedést,és,hogy tényleg rendben van ez így.

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Otília

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 11. 03. 13:48

Kedves Otília!

A vírust a szervezete fogja leküzdeni, tulajdonképpen a szemölcsök kezelése csak tüneti terápia, mégis nagyon fontos. Azt nem lehet megakadályozni, hogy újak jöjjenek, viszont az, hogy a kezelés nagy fájdalommal jár, nem elfogadható, akkor más módszert kell választani.

Zoltán 2015. 10. 29. 22:25

 

Jó estét,azzal fordulok önhöz,hogy sajnos ovszer nelkul szexeltem ,és másnap már rossz volt a közérzetem,és idövel kivörösödött a fitymám,kicsit viszket kb 5 hete szexeltem ,remélem nem szifilisz,csak valami gombás fertözés

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 30. 12:16

Szifilisz szűrő tesztet végeztethet bármelyik bőr-és nemibeteg gondozóban ingyen, vagy akár a családorvosánál is, ha szeretné teljes biztonsággal kizárni a fertőzést.

Marianna 2015. 10. 29. 18:38

Tisztelt Doktornő!

1 hónapja gardnerelle, hpv gyanut diagnosztizált a nőgyógyász. Klion kúrát és Isoprinosint irt fel. A klion kúra tabletta és hüvelykúp lassan elfogy a kérdésem az lenne, hogy az Isoprinosint is közösen kell szednünk? Semmit sem tudok erről a problémáról és nagyon aggaszt, hogy a kezelés megszünteti-e a Gardnerellát? Válaszát köszönöm!!!

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 30. 12:20

A kérédéseire megtalálja a választ ezen az oldalon, a HPV, és a bakteriális vaginózis címszavak alatt. A gyógyszert csak Önnek kell szednie, a Gardnerella pedig kezelhető a Klionnal, esetleg egy kontroll kenetből megállapítható, hogy helyreállt-e a hüvely egyensúlya.

Mónika 2015. 10. 26. 23:49

 

Kedves Doktornő!Kb. 2 éve hpv fertőzést állapîtottak meg nálam a bőr és nemibeteg gondozóban 16,18,39tipusokat találtak és semmi problémám tünetem és kezelésem nem volt.Tavaly év végén kimetszést végeztek 5db p3-as citologiai vizsgálat után és közölték hogy pár mm-re kapták el a méhnyakrákot.Jelenleg normál p2-es vagyok már második alkalommal de van komoly kapcsolatom és ő végig mellettem állt.Neki viszont kenegetjük már pár hónapja a kondylomáit amik folyton visszanőnek.Most kapom a 2. Silgard injekciómat.Nekem nincsennek szemölcseim.Kérdésem hogy ha beadják a 3 injekciót akkor már nem jöhetnek ki rajtam a szemölcsök?És hogy ugyan óvszerrel vagyunk eggyüdt a párommal de kb mikorra tünnek el róla véglegesen?Kapott immunerősîtőt is.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 30. 12:27

Amíg HPV fertőzése van, addig jöhetnek újabb szemölcsök sajnos. Nem lehet megmondani mikor tűnik el, ez az immunrendszerén múlik. Mind a gyógyszer, mind az óvszerhasználat segít ebben. A legfontosabb, hogy a rákszűrés eredménye rendben legyen, és a kontrollok mindig időben történjenek meg.

Lili 2015. 10. 20. 23:32

Kedves Doktornő!

Júliusban jött meg az eredményem, ami szerint negatív a HPV teszt. A problémám, hogy kijött egy szemölcs a nemi szervemen. Voltam ismét nőgyógyásznál, ahol most vettek kenetet és várom az eredményt. A kérdésem az lenne, ha a szemölcs kijön, akkor 100%, hogy HPV vírusfertőzött vagyok? Ha igen, mit tudok tenni, hogy felszívódjon, vagy teljesen tünetmentes életet tudjak élni, anélkül, hogy a másik felet megfertőzném. Ha én tünetmentes vagyok, miután elmúlik a szemölcsöm, akkor is fertőzöm a másik felet? Illetve, ha bennem található vírus, azt átadhatom orális szex útján? Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2015. 10. 25. 21:41

Először is tudni kellene, pontosan mi az a növedék. Számos eltérés utánozhatja a szemölcsöket, olyan is, ami nem vírusos eredetű. Azt javasolom, forduljon bőr-és nemigyógyászhoz, és tisztázza a diagnózist először, lehet, hogy nem is HPV az oka.