<12...20...2324>
József 2016. 10. 13. 10:54

Kedves doktor nő,

szeptember 24.-én voltam egy illetővel, akinél szifiliszt diagnosztizáltak. Október 4.-én voltam vérvételen, melynek eredménye negativ lett, azaz nem vagyok megfertőzve. A kérdésem az lenne, hogy 100% biztos lehetek benne, hogy nem kaptam el a szifiliszt vagy inkább még vizsgáltassam ki magamat?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:20

Egyik laboratóriumi vizsgálatnál sincs olyan sajnos, hogy 100%, de jó hírem az, hogy a szifilisz teszt érzékenysége igazán megközelíti. Javasolom, hogy a tesztek különbözősége miatt, a lehetséges fertőződés után 4 héttel végeztessen el még egy tesztet, vérvételből, egy ún, akkreditált laborban (bártan kérdezzen rá a vérvételnél, hogy melyik laboratóriumba küldik a mintát).

Zsofi 2016. 10. 12. 16:11

Tisztelt Doktorno!

Nemreg volt egy HPV tesztem, mely pozitiv lett (NA). 26 eves vagyok, komoly kapcsolatban elek. Arrol erdeklodnek, pontosan mivel is jar ez szamomra es mivel elegge megijedtem ettol, milyen kockazata van ennek a mehnyakrakra es egyeb elvaltozasokra nezve?

Koszonettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 20. 09:24

Mivel a vírus ebben az esetben nem volt azonosítható, kockázatokról itt nem tudunk beszélni. Egy teendője van, a rákszűrést elvégeztetni. Figyeljen rá oda, hogy a leletet írásban kapja meg, a végén feltüntetik, hogy mikor javasolt a kontroll. Ha ezt betartja, nem lesz a fertőzésből semmilyen probléma a későbbiekben.

Lajos 2016. 10. 06. 00:36

Tisztelt doktornő. Pár hete prosztata gondot diagnosztizáltak nálam. Ezzel együtt fityma gyulladásom is van ami hol elnúlik hol visszatér. Olvastam hogy a nem múló balanitisz okozója más fertőzés lehet. Az elmúlt két hónapban két vérkép és nagyrutin vizsgálatom is volt és mind a kettő teljesen normális eredményt hozott. Kivéve hogy a prosztata értéke egy nagyon picit magas.Urológusnál is voltam aki azt mondta talán cukorbeteg vagyok ez okozza a balnitiszt.Bakteriális fertőzést egyik sem mutatott. Mivel két hónapja volt egy orális aktusom így a biztonság kedvéért chlamydia és gonarchea tesztet is csináltatzam, negatívak lettek.Olvastam hogy a szifilisz is okozhat balanitiszt de a több mint hatvan nap alatt semmiféle szifiliszre utaló tünetem nem volt. Azt szeretném kérdezni hogy ha lenne bármi bktérium okozta fertőzésem azt a két vérképen lehetett volna észlelni? Ha a fajtáját nem is legalább azt hogy válami van?A prosztata gond okozhatja a balnitisz viszatérését? Köszönöm.

Lajos

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 12:18

A prostata probléma jellegéről nem írt, de amennyiben prosztata gyulladása van, akkor valóban állhat ez a balanitis hátterében. Ha kapott a prostata gondra anitibiotikumot, akkor esetleg gombás fertőzés is lehet. Allergia is okozhat makacs balanitist, szóval ne feltétlen fertőző betegégekre gondoljon. Vérkép eltérést egyik balanitis sem okoz. Legfontosabb jelenleg a prostata kezelése, és annak gyógyulása után érdemes visszatérni a balanitis kivizsgálásála, amennyiben még akkor is látható.

Maria 2016. 10. 04. 22:41

Tisztelt Doktorno,

Kulfoldrol irok. A parom szifiliszes lett. Majus vegen jelent meg egy kis senkr a nemiszerven. Akkor orvoshoz (urologus) fordultunk. Vdrl vizsgalat tortent, negativ lett. Kapott injekciot: seftriakson 1 gr., tablettakat: ciprasid 500 mg, Azitromisin 500 mg. Akkor meg nem sejtettem a bajt. Kb. 2-3 hete foltok jelentek meg eloszor a tenyeren, talpan, majd test szerte. Ujra orvoshoz (borgyogyasz) ment, aki azt mondta alkergia. Kremet es tablettat, illetve orrspayt kapott. Nem hittem el. En akkor mar mondogattam, hogy szifilisz. Rabeszelessel tegnap, -egy het mulva- ujra orvoshoz mentunk, egy magankorhazba. Elotte titokban emailt irtam a doktornonek. A gyanum beigazolodott. Nalam is tortent VDRL vizsgalat, negativ. Anti HIV 0,119, versullyedes 20 %, vitamin B12 179 pg/ml, Tpha-t nem csinaltak. Kaptam: penicilin G Benzatin 2 400 000 -t.

A ketsegeim miatt nem igen erintkeztunk. Egyszer csak. Illetve egyszer kaptam csokot. Ettol fuggetlenul felek. A negativ eredmenyem sem nyugtat meg, hiszen neki is az volt eloszor. Nem tudok mar bizni az itteni orvosokban.

Kerdesem, eleg-e a kapott egy injekcio, On szerint is? Eroltessem-e az ujabb tesztet, mikor es hanyszor?

A parom is ugyanazt az injekciot kapta, de o hetenkent fog meg kapni ketszer, aztan talan meg ujra.

Nagyon kerem es varom a valaszat!

Udvozlettel,

Maria

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 12:22

A szifilisz gondozása nem zárul le a kezeléssel, a párját mindenképpen vissza fogják hívni kontrollra, remélhetőleg, még minimum 1 évig. A gyógyszerek egy része, amiket leírt, nem szifiliszre való, szóval elképzelhető, hogy más probléma is volt. A 3 hónapos kontrollig javasolom, hogy használjanak óvszert, és ha akkor gyógyulás látszik a párjánál, el lehet hagyni. Addig ugyanis biztosra nem lehet mondani, hogy eltűnt a kórokozó.

Aliz 2016. 10. 03. 18:09

Tisztelt Doktornő!

HIV teszttel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A volt barátomról sajnos biztosan tudom, hogy megcsalt, és szeretett mindig bulizni, elég züllött életmódot élt, persze a státuszát nem tudom (ő váltig állítja, hogy negatív) Tavaly novemberben feküdtem le vele először (buta voltam és megbíztam benne, fogamzásgátlót szedtem), azután két hétre pedig emlékszem, hogy mandulagyulladásom lett, nyirokcsomóim a nyakamon megnagyobbodtak. Azután pár nap elteltével meg is gyógyultam, még január végéig együtt voltunk, de utána szakítottunk,több okból kifolyólag is. Mindig kicsit aggódtam, hogy valamit átadott nekem, Május végén, (azaz a novemberi dolog után kb 6 hónappal, az utolsó együttlét után pedig 4 hónappal) ezért úgy döntöttem, hogy elmegyek HIV tesztre, nagyon aggódtam. Először is a háziorvoshoz mentem (külföldön éltem akkor még) aki egy labortesztet csinált, sajnos nem emlékszem milyen lehetett. De ugye nem kaptam meg egyből az eredményt, én meg már annyira féltem, ezért azon a napon még elmentem egy gyorstesztre is. Itt megnyugtattak, negatív lett, azt mondták, minden oké, stb. Aztán két napra rá a laborteszt eredményét is megkaptam, ami szintén negatív lett.

Ön szerint bízhatok az eredményben? 5-6 hónap is eltelt a rizikós szituáció és a teszt között, azonban még mindig állandóan azon kattog az agyam, hogy mi van, ha mégiscsak... ugyanis sajnos nemi szervi szemölcseim is vannak.

Előre is köszönöm szépen a választ és további szép napot kívánok.

Üdv

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 12:27

Amennyiben hivatalos leletet kapott, és ellenőrzőtt, ún, akkreditált laborban történt a teszt, úgy teljesen biztos lehet az eredményben. Ha mégis aggódik, ismételtesse meg, ingyen is megteheti a családorvosnál, vagy területi bőr-és nemibeteg gondozóban, akár anonim módon.

Andrea 2016. 10. 02. 22:58

Kedves Doktornő!

Köszönöm 09.11-i válaszát! Talán az egyszeri emberi hang, amit a témában kaptam. Az a meglátásom, hogy az Std egy nagyon tudományosan hangzó megnevezés, amelyben nem látszik mi az amit nem vizsgálnak,megnyugtatásra viszont jó.

Egy női orvost választottam a problémám elején, gondoltam szimpatizálni fog velem. 47 éves vagyok, soha nem ittam, dolgozom stb... Egyedül a szex kapcsolt ki teljesen, volt 3 állandó, nem kicsapongó partnerem. Persze ezek az együttlétek nem a fel a gumit, 10 perc együttlétet jelentették. De amikor a családok elmentek nyaralni, vétettem 1 szer. S éreztem a bajt. Elmentem magánnőgyógyászatra, vidáman, bizalommal. Harmadjára egyezett bele a nemi betegség szűrésbe, sóhajtva mondta , hogy én vagyok a második a mai nap. Persze gombát látott , kaptam gyógyszert, kifizetettem a 60 e ft -ot, és vártam az eredményt... De éreztem hogy továbbra sem stimmel valami...

Visszamentem az eredményekért. Minden negatív, csupa öröm és boldogság.. Most már tudtam mutatni egy dudort, mire egy halvany kérdőjeles mondattal elhangzott, hogy herpesz.... Persze a záró diagnózis papíromra nem került fel, csak gyógyszert kaptam rá, és hogy fél év múlva menjek rákszűrésre....vmi olyan szóbeli mondat volt egyszer, hogy a virus nem gyógyítható, ezért halnak meg influenzában...., de a gombától meggyengült az immunrendszerem , atttól van dudor. Pánik , olvasás milyen a herpesz.... De azt senki sem mondja, hogy a fenti "teljes szűrés" nem szól herpesz szűrésről ( tehát nyugodtan mehetünk a partnerünkhöz minden negativ, nincs baj).. Sőt erről az orvos a gyógyszer felírása ellenére is biztosított, lehet szex...s igen a lenti Anna levele is mutatja, kiképzés kell egy ilyen diagnózis után, mit kell tenni egy herpesszel...

De a dudor nem múlt , elmentem egy másik ,most fertőző betegséges orvoshoz ( nőgyógy- ra jelentkeztem, de a telefonos a téma után átírányított). Nem volt a doktor számára a kálváriám világos, megnézte, de ő nem nőgyógyász, 1 hét múlva jöjjek vissza,.. De azértbekukkantott, s egyértelműen hpv szemölcsöt nézett, és hagyjam abba azonnal a tervirant, es hozzam vissza a kiírtott flórámat... 1 hét , lelet hpv 56, 51, 6. A kedves doktor le is szedte, öröm és boldogság... ( persze 2szer 20 e a vizsagálat, tényleg nem az összegszerűségért jegyzem meg....)

Igen ám ,de a héten torokfájas , hőemelkedés, végtagfájdalom, allergias kiütés. Véletlenül beleolvastam a hiv tünetekbe.... Senki nem mondta, hogy a negatív hiv teszt leleletem 3hónapon belül csak hajtogató papír. Perszenem mindenki tudja, hogy mikorfertőzödhetett, de én speciel dátumra tudom. S bár a torokfájásom a 9 . héten jelentkezett, a terviran és a korom elég gyanút ad a rettegésre. Most rettegek, nagy hibát vétettem , csak annak tudok örülni, hogy a megnyugtató dolgok ellenére sem találkoztam egyik partneremmel sem. De ha ilyen sok megnyugtató papírt kapnak a nők, akkor könnyű átadni a bajt...

valami nem jó, senki nem mondja el a buktatókat, a lenti fiatalember torokfájaására is lehetne hiv teszt-et javasolni, persze a 3 havi időfigyeléssel, viszont ezekre a veszélyes megnyugtatásokra szép bevétele van a magánrendeléseknek....

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 13:21

Bár magam is egy magán rendelőben dolgozom, teljes mértékben igazat adok Önnek. Sajnos a magán ellátásban nem működik a minőségbiztosítás, és attól, hogy egy hely drága, még nem feltétlen kapnak megfelelő ellátást, és főleg tájékoztatást a betegek.
Szakmailag annyit tennék hozzá, hogy a legtöbb laboratóriumban a tesztek ablak periódusa 3-4 hét, azaz ennyi idő kell a megbízható eredményhez a feltételezett fertőződés után.

PIROSKA 2016. 10. 01. 23:53

Kedves Doktornő! Erdélyben élek,egy huszonéves problémára keresek megoldást.Itt Erdélyben nem ismert az STD szürés,jó lehetőségnek tartom.Örülök,hogy rátaláltam Önökre,és segitséget tudok kérni erre a huszonéves problémámra.Több éven keresztül felfázásos tünetekkel küzdöttem,kaptam is rá különböző antibiotikumokat,de a tünetek mindig előjöttek,Eleinte a menszesz környékén jelentkeztek,később majdnem minden közösülés után

,gondoltam,hogy valami fertőzés lehet,többször is voltunk orvosnál,fölirtak valamilyen antibiotikumot,de egyszerre nem voltunk kezelve,.Közben 2 gyereket szültem,16 évvel ezelőtt volt egy méhenkivüli terhességem.Az utóbbi időben ez a felfázásos állapot annyira elfajult,hogy vérzés is jelentkezik,a torkam is hónapok óta ég és fáj,ég a szemem is és a látásom is nagyon romlik.Voltam több nőgyógyásznál is,méhnyakgyulladást,cisztát,polipot,endometrózist,és egy 2,5cm fibrómát állapitottak meg.Kaptam duphaston tablettát,mert hormonproblémára gyanitnak,a koromból kifolyólag.Próbáltam rávezetni a nőgyógyászokat arra,hogy valami fertőzés is kell legyen ami már huszonéves,mert 25 éve együtt vagyunk a férjemmel és azóta nem volt mással kapcsolatunk,de azt mondták ilyen nem létezik eseleg gombás fertőzés,erre kaptunk flukonazol tablettát lomexin kenőcsöt,és hüvelykupot,de nem küldtek vizsgálatokra.Mivel már kibirhatatlan ez az állapot amiben vagyok,utánaolvastam az Önök oldalán,és a tünetek szerint chlamidiára gyanitok.Ma elmentem vérvizsgálatra,és a chlamidia eredményem pozitiv lett,a vizeletemben pedig genny van.Nem tudom milyen gyógyszer tudna segiteni,hogy végre megszabaduljunk mindketten ettől a szörnyű állapottól,Férjemnek is megvastagodott nyálkahártyát állapitottak meg a húgyhólyagban és prosztatagyulladást,doxiciklin injekciót kapott,semmilyen laborvizsgálatra nem küldték őt sem.Kérem a Doktornó segitségét,hogy megszabaduljunk ettől a szörnyű állapottól.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 10. 10. 13:35

A tünetek amiket leírt, semmiképpen nem egy egyszerű fertőzésnek tűnnek, sem Önnél, sem a férjénél. Nagyon pontosan át kellene nézni az Ön dokumentációját, eldönteni milyen vizsgálatot érdemes elvégezni, illtve, hogy van-e szükség antibiotikumra. Nem biztos, hogy fertőző betegséggel állunk szemben, sőt, 25 év után ennek kicsi az esélye. A vérzés miatt, ha nem múlik el, nőgyógyészati kontroll mindenképp indokolt, illetve fül-orr gégészet is. Természetesen van értelme az STD teszteket elvégezni, méhnyak és garatváladék mintából, és azok eredménye után visszatérni a további kezeléshez. Sajnos ez az összetett probléma, és a megoldása messze túlmutat azen fórum lehetőségein.

Bence 2016. 09. 29. 15:24

Tisztelt Doktornő!

Hosszú ideig fájt a torkom, és a hangom sem volt az igazi így gégészhez mentem, aki papilloma virus okozta szemolcsoket talalt a torkomban. Ezeknek egy részét eltávolították.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a nemiszervemen nem jelentkezett szemölcs, akkor terjed-e a virus nemi úton, és ha nem akkor hogyan. Mikre kell odafigyelnem? A védőoltás visszaszoríthatja ezt?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 29. 18:38

Az, hogy a nemi szervén nincs szemölcs, nem jelenti azt, hogy HPV sincs, ezt nem tudjuk. A szájüregi HPV oralis szex utján okozhat a partnernél fertőzést, ezért ennek mellőzése javasolt. A védőoltás javasolt a partnerének megelőzés céljából. Az Ön oltására-ha a visszaszorítást kérdezi-nincs egyértelmű irodalmi adat, attól is függ, hogy miyen típusú HPV-je van. Azt gondolom a fül-orr-gégsszel kelene ennek a részleteit megbeszélni.

Anna 2016. 09. 29. 11:08

Kedves Dr. Szandányi Réka!

A herpes genitalisról szeretnék érdeklődni, ugyanis a kerületi rendelőben megállapították nálam ezt a betegséget, de semmilyen tanácsadást nem kaptam, csak olyan válaszokat adtak gúnyosan, hogy "hát attól, hogy itt beszélgetünk nem kaphatja el" és az internetes öndiagnosztizálástól utánaolvasástól csak egyre jobban kétségbeesek. A következők lennének a kérdéseim:

- 4 hónapja van monogám kapcsolatom, az előző pedig 7 hónapja ért véget, a betegség tünetei mégis csak most jelentek meg rajtam. Az interneten mindenhol azt írják, hogy csak nemi úton terjed a betegség, míg a kerületi rendelőben azt mondták, hogy szerintük uszodában is elkaphattam, illetve stressz is lehet az oka. Nem tudom mi az igazság? Elkaphattam évekkel ezelőtt is és azóta hordozom magamban a vírust, ami csak most jött elő?

- Mostantól örökké hordozója vagyok a vírusnak és hiába élek biztonságos párkapcsolatban és védekezem fogamzásgátló tablettával, óvszert is kell használnunk minden alkalommal, mert bármikor megfertőzhetem a páromat?

- Valóban kell tartanom attól, hogy ez a betegség mindig jelen lesz az életemben és negyedévente kiújulhat?

- A párom megvizsgáltathatja magát, most, hogy ez nálam kiderült, neki szüksége lesz valamilyen kezelésre?

Előre is köszönöm a válaszait és elnézést a hosszú üzenetért.

Üdvözlettel:

Kovács Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 10:57

Kedves Anna!

Azt, hogy Ön mikor fertőződött, azt nem lehet megállapítani. Lehetett évekkel ezelőtt is. A vírus mostantól a szervezetében marad, és "aktiválódhat", azaz előjöhetnek a tünetek. Ezt kiválthatja stressz, lázas betegség, de sokszor minden ok nélkül üti fel a fejét. A gyakorisága változó, van akinek szinte hetente, van akinek 10 évnte egyszer. A partnere a bőr tünetekkel való érintkezéssel kaphatja el, azaz olyankor, mikor érzi, illetve látja, hogy jellegzetes tünetek vannak, kerülni kell az együttlétet. Tünetmentesen szinte nulla az esélye, hogy átadja. A herpesre olyan kezelés nincs, ami megszünteti a fertőzöttséget, csak a lefolyást tudjuk gyorsítani, azaz a párjának biztos nem lesz szüksége rá.

Józsefné 2016. 09. 28. 19:42

Tisztelt Dr. Nő

Voltam STD szűrésen, sokféle dologra néztek meg. Ureaplasma DNS pozitív (+)<10000 kórokozó/minta. Ezt csak szexuális úton lehet-e elkapni? Neten utána néztem, semmi mást nem találtam róla csak azt, hogy ezúton lehet. Kb 2 hónapja sűrűn kellett mellékhelységre mennem. Vizsgálat előtt kérdezték mi a panaszom. Akkor felírtak T.Tinidasol 1x4 II.-őt. 3 hét múlva kaptam meg az eredményt. Most felírtak C. Doxycyclin AL 10x 1-ő nap 2x1 majd 1x1. Kérdésem az lenne még, hogy a férjem is kell -e kezelni, mivel ha csak szexuális úton terjed, akkor 100 % -ig tőle kaptam el. Ha kell kezelni, neki elég e a C Doxycyckin 20-as kiszerelés. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel M. Józsefné

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:01

Az Ureaplasma terjedésével kapcsolatban ellentmondóak az irodalmi adatok, de nem kizárólag nemi úton terjed valószínűleg. A partnerét vagy kezelni kell, vagy meg kell vizsgálni, a húgycsőben van-e kórokozó. Ha a kezelés mellett döntenek, érdemes 10 napig szedni a gyógyszert, és ezalatt kerülni az együttlétet, vagy szigorúan óvszert használni.

Gàbor 2016. 09. 28. 18:07

Tisztelt Doktornő!

Körülbelül 5 ève voltam együtt egy lànnyal (nem vèdekeztünk), buli utàn, rèszegen. Egèsz èletemben ez az egy ilyen egy èjszakàs kalandos volt. Màsnap kicsit bepirosodott a makkom, de ez utàna elmúlt. Azzal a kèrdèssel fordulok önhöz, ha akkor elkaptam volna bàrmilyen nemi betegsèget, akkor annak màr komolyabb tünetei jelentkeztek volna-e? Vagy van rà esetleg bàrmi esèlyem, hogy elkaptam valamit csak nem jelentkeztek a tünetei. Egyèbkènt monogàm èletmódot èlek, rendszeresen jàrok a munkàm miatt labor vizsgàlatokra, a vèrkèpemmel minden rendben.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:03

Ebben az esetben maximum találgatni lehetne. A legbiztosabb, ha megvizsgáltatja magát. Az, hogy nem volt tünet (súlyosabb) és a vérképe rendben van, nem zárja ki, szinte egyik fertőzést sem. A mintavétel helye ilyenkor a húgycső, esetleg vizelet.

Róbert 2016. 09. 19. 14:08

Kedves Doktornő!

Egy hónappal ezelőtt egy fiúval létesítettem nemi kapcsolatot. Csókolózás, közös orál és anális izgatás nyelvvel. Kérdésem, hogy milyen vizsgálatok elvégzését javasolja a fertőződések kiszűrése érdekében?

Köszönettel Robi

Lehetséges lenne,hogy más nem látja a kérdést?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:07

Mivel orális úton szinte az összes korokozó terjed, ezért a teljes STI kórokozóra érdemes magát megvizsgáltatni. A legbiztosabb, ha a szájüregből, húgycsőből, és végbél nyálkahártyáról is történik mintavétel.

Tímea 2016. 09. 19. 13:31

Tisztelt Doktornő!

Jó pár hónappal ezelőtt 1db szemölcsöt vettem észre a végbélnyilás környékén, nem foglalkoztam vele, nem zavart. Ezután eltelt 1-2 hónap akkor már összesen 6-7 szemölcsöm lehetett, nem tudtam mi ez de már elég zavaró volt. Elmentem a nőgyógyászomhoz ő közölte velem hogy ez hpv virus okozta szemölcs, irt fel ecsetelőt amit 4napig tudtam használni mert teljesen szétmarta a bőröm. Arra kért hogy otthon alaposan nézzük meg a páromat is hogy neki van-e szemölcse, de a páromnak nincs. Ekkor elmentem dr. Veres Gábor bőrgyógyász és nemigondozóhoz, a doktor úr azt mondta az ecsetelő leégette a szemölcsöket de még mindig jelen vannak(tehát szabad szemmel nem láthatóak) betadinos ülőfürdőt kellett vennem és kaptam rá krémet.. azóta eltelt 3hét.. folyamatosan szedem a béres cseppet+cvitamint, a végbél nyilas környékén semmit nem látok.

De most nem tudom, mi a teendőm? Milyen vizsgálatra kellene elmennem hogy megtudjam a hpv melyik tipusa van nekem? Van olyan immunerősitő gyógyszer amit ajánl nekem? Ha szabad szemmel nem láthatóak a szemölcsök de orvosi műszerrel igen, azokat vhogy el lehet távolitani?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 30. 11:14

Valóban érdemes lenne megnézni, milyen típus, erre van lehetőség, egy ún. PCR vizsgálat elvégzésével. Jelenleg nem kell immunrendszer erősítőt szednie, a későbbiekben pedig attól tenném függővé, milyen típusú a vírus, illetve hogy kiújul-e. Egyelőre csak várni tud, figyelni jön-e újabb, ezalatt, ha gondolja lehet tesztet csináltatni. Ha kiújul, meg kellene vizsgáltatni proctológussal, hogy az anusban belül nincs-e. Szabad szemmel nem látható tüneteket nem kell kezelni (nem is lehet).

Andrea 2016. 09. 08. 18:32

Kedves Reka!

Sok penzt koltottem vizsgalatokra, de meg mindig nem tudom mi a megoldas. Teljes Std szurest kertem, mind negativ. A rakszuresem asc-us jelzesu, valoszinuleg hpv-m lehet, s kb 5 hete tapasztaltam nemi szemolcsoket azt hiszem, mutattam a doktornonek. A doktorno szerint immun gyengules miatt lehet, de nem fertozo...( a gombatenyeszet negativ volt as std szuresben...) szerinte nem adhatok senkinek at rosszat, lehet szeretkezni.

Kaptam Herpesint, Betadine kupot, Tinidazol-pol-t, de csak fel ev mulva menjek szuresre...

A fo kerdesem, tenyleg nem adhatok at semmi rosszat a partnernek, es hogy tuntetheto el a nemi szemolcs?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 11. 09:29

A szemölcsöt otthon kezelheti ecsetelővel (vényköteles), vagy orvos el tudja távolítani. A szemölcs, amennyiben HPV okozza, fertőző, tehát átadhatja a partnerének. A tény, hogy szemölcsei jelentek meg, még nem azt jelenti, hogy gyenge az immun rendszere, ez egy nagyon gyakori vírus fertőzés. Mivel Betadine-t és Tinidazolt is kapott, gondolom valamit mégis csak látott az orvosa. Az a javaslatom, hogy amíg a kontroll során nem látja az orvos, hogy helyreállt a hüvely egensúlya, illetve amíg szemölcsei vannak-használjanak óvszert.

József 2016. 09. 08. 17:36

Köszönöm válaszát....!

Kérdésem még annyi lenne ,hogy utánna néztem és ugye a 61-és típus nem azonosított,,,a 66-os típus pedig magas kockázati.

Viszont az eredményemre alacsony rizikójú lett megállapítva..akkor most alacsony vagy magas kockàzatû...vagy ez nem ugyan az??

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 11. 09:32

A HPV szűrés lelete néha nehezen értelmezhető, a magfogalmazás és az elrendezése miatt. Meg kellene mutatnia a leletet az orvosnak aki elrendelte a vizsgálatot, és kérni egy tanácsadást, mert ez így most nekem sem egyértelmű. Lehet, hogy többszörös fertőzése van, és mind alacsony, mind magas kockázatú vírusai is vannak.

Gábor 2016. 09. 07. 14:31

Tisztelt Dr Nő!

Írtam Önnek, hogy apró szemölcsök voltak a himvessző tövénél, szeméremdombon,amit eltávolítottak. Miskolcon voltam Hpv teszten a barátnőmmel (std laborban). Mivel a tesztek negatívak lettek, ott azt mondták nincs HPV fertőzés. Barátnőmön nincs szemölcs. Amiota ezen szemölcsök már jelen voltak és nem tudtuk hogy akár ez is lehet, óvszer nélkül voltunk együtt, ill. orális téren is....Ebben az esetben akár szájüregi hpv tesztre is szükség van, ill. nekem a kérdéses területről is hámmintát venni? Hol csinálják meg mindezt, akár ott Miskolcon is abban a laborban? Lehet itt nagy probléma vagy mégis mit javasol Ön...? Köszönöm előre is!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 11. 09:37

A HPV tesztet onnan kellene elvégezni, ahol a szemölcsök voltak, az az lesz informatív. A szájüregi HPV kérdése nagyon ellentmondásos, egyelőre számos kutatás van folyamatban az ügyben, és az orvosok véleménye sokszor eltérő, egyelőre. Nem szeretnék ellentmondásos tájékoztatást adni, mint a saját orvosa, az azonban biztos, hogy amennyiben szájüregi HPV igazolódik, annak annyi lesz a konzekvenciája, hogy az orális szexhez is óvszert javasolnak. Én azt gondolom, hogy most ne végeztessen több tesztet, hanem várjon, lehet hogy a szervezete már el is tüntette a vírust. HA ismét szemölcsök jelentkeznek, akkor kérjen HPV vizsgálatot a megfelelő helyről, hogy tudja, milyen típusról van szó.

Gábor 2016. 09. 05. 15:46

Tisztelt Dr.Sz.Réka!

30éves férfi vagyok.Hímvesszőm tövénél voltak nagyon apró szemölcsök(sok), amelyekre bőrgyógyász azt mondta condyloma. Eltávolította késes kimetszéssel. Utána elmentem Hpv tesztre amit a fityma ill makk belsejéből vettek. Teszt negatív lett! Párom(nő) is elment ugyanerre a tesztre nála is negatív a Hpv fertőzés,nála nincs szemölcs! Mi a helyzet ebben az esetben, az tényleg condyloma vagy más lehetett? Köszönöm előre is válaszát! Üdv Gábor

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 07. 13:40

Kedves Gábor! Így utólag, látatlanban, nem tudom megmondani condyloma volt-e, amit eltávolítottak. Az viszont biztos, hogy attól, hogy a HPV teszt a fitymáról levéve negatív, a szeméremdombon, a penis tövénél még lehet HPV-je. A partner negativitása pedig szintén nem plusz információ ebből a szempontból. Arról a területről kellene hámkaparékot venni, ahol a növedékek voltak.

József 2016. 09. 03. 15:25

Kedves doktornő.

Körülbelül egy éve csináltattam hpv tesztet minek az eredménye pozitív viszont Na ,nem azonosított.Ezután elvittem a párokat is ès neki is ez az eredménye lett.

Ezután vártam egy hónapot ès nem is voltam benne biztos hogy pontos a vizsgálat,ezért csináltattam egy másik tesztet is.

Ès itt jött a bökkenő mivel hpv 61- ill 66-ot mutattak ki.

Persze azonnal ideges lettem mert minden blogon mást olvastam a betegsègről.

A városban szinte fel èvente jár nőgyógyásznál,ès soha semmi baja nem volt.

Akkor kérdeztem az orvost hogy akkor most mi van,milyen gyógyszereket szedjük mert ezt nem lehet kiìrtani,ès csak annyit mondott szedjük C-vitamint azt kész.

Mit gondol?kiìrthatò a betegség vagy ez már így marad?mit tanácsos?mit tegyek...?

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 09. 07. 13:43

Nem, nem marad így. Az immun rendszer el fogja tüntetni. A párjának valóban nincs semmi baja, ha a rákszűrése rendben van. A tünetmentes HPV hordozás nem betegség. Azt tanácsolom, hogy használjanak óvszert, amig mindketten megszabadulnak a vírustól, és a párja ismételtesse rendszeresen a szűrést.

András 2016. 08. 29. 09:55

Tisztelt Doktornő!

Még 2006ban történt, hogy egy aktus után combhajlatomban seb keletkezett. Háziorvos által felírt kenőccsel kenegetve pár nap alatt elmúlt. Akkor egyéb problémám nem volt, laborban nem jártam vele.

Mivel jeleneg vannak egyéb jellegű gondjaim máj, epe, tartós izzadás mindenféle terhelés nélkül (hepatitis b, illetve c vizsgálatot kértem, az eredmények negatívak lettek), azt szeretném kérdezni, hogy lehet e ez az oka a jelenlegi problémáimnak.

Lehet ez például szifilisz (kiütéseim, egyéb bőrtüneteim nincsenek, nem is voltak), vagy bármi egyéb nemi úton terjedő betegség következménye, ami a belső szerveket támadhatja?

Javasolna bármilyen vizsgálatot?

Köszönettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:34

Azt hiszem, hogy a találgatásnak nincs értelme, ha aggódik amiatt, hogy esetleg szifiliszt kaphatott, vizsgáltassa meg magát, egy egyszerű vérvételről van szó. Családorvosnál, bőr-és nemibeteg gondozóban ingyen elvégzik. A belgyógyászati problémákról nem tudok nyilatkozni, de nemi úton terjedő fertőzés nem valószínű, hogy az okok között szerepel.

Bálint 2016. 08. 24. 20:54

 

Üdvözlöm Dr. Nő! Sajnos a tegnapi nap során kapcsolatot létesítettem egy escort lánnyal. Természetesen aktus során húztam óvszert, de szex közben kiszakadt és pontosan nem tudom de pár perc(kb. 10-15) múlva vettem csak észre. Azon a ponton abba is hagytam az aktust. Van rá esély, hogy ha a lány HÍV+ fertőzött volt én is elkaptam ezalatt az idő alatt? Ő szintig állította, hogy nincs betegsége. Nagyon aggódnom kéne? Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:36

Az esély, ha így kérdezi, nem nulla, de nagyon nagyon kicsi. Laboratóriumi vizsgálattal meggyőződhet róla, hogy minden rendben, legkorábban az aktus után 10-14 nappal.

Judit 2016. 08. 14. 17:29

 

Tisztelt Doktornő! Nyaralni voltunk és a párom beleivott egy idegen fiú üvegébe, amiből szerintem már előtte többen ittak. Az lenne a kérdésem, hogy így, ilyen formában kaphattunk-e el bármiféle betegséget? Válaszát előre is köszönöm!!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:38

Nemi úton terjedő betegéséget nemigen. Cseppfertőzéssel terjedő korokozók szóba jöhetnek, de azt tanácsolom ne aggódjon emiatt, az influenzát nem szoktuk így elkapni.

Katalin 2016. 08. 13. 00:26

Üdv

Mit jelent hogy HTLV negatív?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:39

Human T lymphocyta vírus: negatív.

András 2016. 08. 12. 19:38

Kedves doktornő,

A kérdésem az lenne, hogy HPV szemölcs leégetése után, egy év tünetmentes időszakot követően létezik, hogy felüti újra a fejét a vírus?

Gyanús pöttyöt látok.

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:41

Sajnos elképzelhető, hogy a vírus egy évig tünetmentesen jelen van a bőrben. Biztosat csak vizsgálat után lehetne mondani.

Katalin 2016. 08. 12. 17:59

Szia Réka!

Érdekelne, ha a párom HIV negatív akkor én is az vagyok e? 10 éve vagyunk kapcsolatban monogámiában ez biztos, Egy bőrgyógyászati probléma miatt készítettek neki egy ilyen tesztet. De negatív lett.

Válaszod köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:42

Biztos csak az lenne, ha Ön megvizsgáltatná magát. Emberi számítás szerint 10 év kapcsolat után ha a párja negatív, Ön is az. 100%-ra azonban ezt nem lehet kijelenteni.

Bettina 2016. 08. 11. 13:05

Kedves Doktornő!

47 éves leszek, és 20 éves koromban citológiai vizsgálat során diagnosztizálták a HPV-t. 24 évesen volt méhszájplasztikám, azóta ezzel semmi gondom. Nagyon rég óta van 4-5 szemölcsszerű göb a nagyajkakon, amit szintén panaszmentesek voltak az elmúlt évekig. Azonban az utóbbi egy-két évben ezek néha herpesz-szerűen belobbannak. Kiskorom óta szokott lenni "rendes" herpeszem az alsó ajkam szélén (és csak ott). Nem élek kicsapongó életet, az utóbbi két és fél évben nem is volt szexuális kapcsolatom, ennek ellenére ezek a szemölcsszerű göbök belobbannak.

Milyen vizsgálatra menjek, HPV szűrésre vagy STD szűrésre? A méhszájplasztika után volt HPV PCR, aminek eredménye negatív volt.

Köszönöm válaszát.

Bettina

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:44

STD-ben jártas bőrgyógyászhoz forduljon, mert egyelőre nincs diagnózis, nem tudjuk, hogy azok a göbök micsodák. Valószinűleg ártalmatlan eltérésről van szó.

Amanda 2016. 08. 09. 00:42

 

Jo estèt kivanok Dr Nö nekem lene egy olyan problemam hogy a huvejemben van Egy szemölcs vagy valami olyasmit erzek meg tudna nekem ezt mondani hogy mi lehet ez

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 13:45

Vizsgálat nélkül sajnos nem, nem lenne értelme találgatni. Mutassa meg szakorvosnak, számos olyan dolog lehet, ami nem kóros.

Zsuzsanna 2016. 08. 08. 09:19

Tisztelt Szadányi Réka!

Két gyermekes anyuka vagyok. A múlt héten szombaton július 30-án lánybúcsúról voltam. Az igazság az hogy már nem voltam beszámítható állapotban mert nagyon hamar megártott az ital. A lányokkal egy budapesti melegbárba mentünk ahol sokat táncolunk jól éreztük magunkat. Hozzám tánc közben odajött égy fekete bőrű férfi és megfogta a karomat, falhoz szorította és megcsókolt. Rettenetesen röstellem de nem tudtam egyből ellökni mert nagyon részeg voltam ő még erőszakos. Most nagyon félek hogy mi is az amit legrosszabb esetben elkaphattam ettől az embertől. Gondolok itt a szifiliszre hivre és mindenre amit nyál útján el lehet kapni. Illetve hogy mit tehetek és mikor mehetek a legkorábban szűrővizsgálatra? Nagyon félek és féltem gyermekeinket és a páromat is!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 17:01

A szűrővizsgálatokat legkorábban két hét múlva érdemes elvégeztetni. Ezzel kapcsolatban a vérvétel előtt vegyen igénybe tanácsadást, mert különböző laborok más más metodikával dolgoznak. 4 hét múlva már a rutin tesztek is 100%-ban megbízhatók. HIV fertőzést szinte kizárt, hogy ilyen módon elkapott, de persze az a biztos, ha megcsináltatja a tesztet. A gyerekek fertőzése még szifilisz esetén is teljesen kizárt.

Beatrix 2016. 08. 05. 19:47

Kedves Doktornő!

Két napja voltam egy helyen nemi szervi szemölcs problémával, mert nagyok és fájnak. A doki lefagyasztotta és ecsetelőt írt fel, de hiába kérdezgettem, nem adott tájékoztatást és horror árat fizettem. A lényeg hogy 3mm-2-cm-esekkel van tele mindenem és a fagyasztás óta borzasztóan fáj, nem tudok ülni, se wc-re menni. Az ecsetelés is tortúra. Nem tudom mit csináljak. Nem maradt pénzem, a fájdalom tarthatatlan, a dokihoz nem akarok ennyiért visszamenni. Belsőleg Béres cseppet szedek+multivitamint.

Ha tud valamit mondani vagy kihez forduljak, azt megköszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 29. 17:08

Amennyiben a magán redelések nem jönnek szóba, úgy az állami ellátsában kell hogy megoldják a problémáját. Valamelyik HPV centrum felkeresését javasolom, Budapesten több ilyen is működik. Esetleg a saját nőgyógyászát is felkeresheti, hiszen ha nagyok a növedékek, valószínűleg lézeres, vagy elektrocauteres eltávolítás lesz a megoldás, ez pedig a legtöbb kórházban TB finanszírozással elvégeezhető. Nagyobb szemölcsök fagyasztását én nem javasolnám.

Alexandra 2016. 08. 04. 20:29

Tisztelt Doktornő,

Kb 2 hónap múlva lesz egy műtétem. 12 évvel ezelőtt szifilisszel kezeltek ( 2 éven keresztül kellett vérvételre visszajárnom) . Majd kaptam egy zárójelentést, hogy negatív az eredményem. A kérdésem a következő... Kimutatható e még a vérből a korábbi fertőzés? Kell e jeleznem a vérvételnél, hogy milyen problémám volt, valamint gyermekvállalásnál befolyásoló tényező e?

Válaszát előre is köszönöm

Szép estét!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:14

Nem lehetetlen, hogy vérvétellel ki lehet mutatni a régi fertőzést, bár nem valószínű, hogy a rutin vizsgálat során kérnének szifilisz tesztet. Mivel gyógyultnak nyilvánították, ha nem tesznek fel erre vonatkozóan külön kérdést, nem kell jeleznie. A gyeremekvállalást nem befolyásolja, a terhesség alatt kötelezően végznek szűrőtesztet, ekkor viszont kellene majd jeleznie, hogy korábban kezelték.

Döniz 2016. 08. 02. 11:37

Tisztelt Doktornő!

Megkérhetném, hogy az én kérdésemre is válaszolna, amit lejjebb írtam, Döniz név alatt. Szeretném tudni, mire kell számítanom, ilyen eredmény mellett. :( Nagyon szépen köszönöm a türelmét.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:15

Kedves Döniz!
Remélem megnyugtató választ kapott, semmi szörnyűségre nem kel számítania.

Balázs 2016. 07. 29. 12:54

 

Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy 5-6 napja lefeküdtem egy lánnyal és az aktust követően enyhe csipő érzést tapasztalok a makkom végén a hugycső nyillás körül. Elváltozást és egyéb tünetett nem tapasztaltam. Válaszát előre köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 19:50

A panaszát okozhatja baktérium fertőzés, például Chlamydia is, úgyhogy jó lenne megvizsgáltatni magát, amíg friss a tünet.

Tamás 2016. 07. 28. 11:51

Kedves Réka!

Szeretnék a HPV felől kérdezni. Voltam teljes szűrésen ahol semmit nem találtak viszont ket hetet kellett várni a test utolsó részére ami a HPV. Erre nagy megdöbbenésemre érkezett meg az hogy Urethra váladek: HPV-DNS pozitív, es magas kockázatú HPV(HR) típusokat tartalmas (mennyiség szerint sorrendben) HPV genetipus 56,35.

Ha tudna erről a test-ről kissebb magyarázattal szolgálni hálás lennék es Budapesten hova lenne érdemes elmenni ahol tudjak kezelni.. Próbáltam tájékozódni csupán a világhálón de nem nyugtat meg ezert mindekepp orvosi véleményt, tanácsot szeretnék hallani.

Válaszait előre is köszönöm és részletekbe belemenő tanácsait is szívesen fogadom ha módjában áll.

Köszönöm !!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 19:55

Azt hiszem jó néhány kérdés felmerült Önben, és ha jól értem egy mindenre kiterjedő tanácsadást is szeretne. Budapesten léteznek HPV centrumok, ahová fordulhat bizalommal, azt hiszem a személyes konzultáció során fog kellően részletes választokat kapni.

Dávid 2016. 07. 25. 09:29

Tisztelt Doktornő!

Élettársammal nyugodt nemi életünk van, teljesen tünetmentes állapotom van, viszont érdekelne, hogy a tünetmentesség ellenére lappanghat-e bennem valamilyen std. A nemi életem csak vele volt viszont még előtte történt egy darab orális esemény.

Ez okozhat nemzésképtelenséget, ha igen mikor?

Kihatással lehet a jövőbeni babára, ha nem vesszük észre?

Milyen pontosított vizsgálatokat javasol?

Köszönöm - Dávid

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 20:01

Az STD kórokozók ritkán okoznak férfiaknál meddőséget, ha panasza, tünete nincs, nem valószínű, hogy probléma lenne. Ha gyermekvállalás előtt állnak, érdemes mindkettőjüknek megvizsgáltatni magukat, például baktérium fertőzés (Chlamydia, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoea) irányába, illetve HIV, szyphilis szűrőteszteket végeztetni.

András 2016. 07. 19. 20:46

Tisztelt Doktornő!

Szifilisszel kapcsolatban kérdezném.A történet a következő,elmentem nemi-gondozóban mert a nemi szerven egy horzsolás lett.Akkor ott a főorvos, egyértelműen kijelentette, hogy ő azt bizony nem tudja mi lehet,és írt egy kenőcsöt.Megjegyzem nem használt,inkább vettem egy Canestent és az használt.Persze megjött a véreredményem,hogy szifilisz van jelen.Persze lesokkol mert egyrészt,nem vagyok kicsapongó, kérdésem csak vérből megállapítható-e? mert kenetet nem vettek le.Feleségem negatív,egyik-másik semmilyen tünetet sem éreztem sem nem láttam magamon ahhoz képest hogy azt mondta a főorvos két hónapos a fertőzöttség.Érzem hogy,félre diagnosztizál! bár ő azt mondja a véreredmény nem hazudik.De én azzal kapcsolatban azt olvastam,egyértelműen nem ad pontosat.Mert kenetet kellett volna venni.Elnézést hogy hosszúra sikerült a kérdésem.

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 07. 31. 20:04

A szifilisz szűrőteszt egy nagyon megbízható vizsgálat. Többfajta módszerrel lehet a vért megvizsgálni, ha kétséges az eredmény, akkor egy újabb vérvételt javasolok, és egy másik, speciális, megerősítő laboratórimi teszttel egyértelműen tisztázható a kérdés.

Rita 2016. 07. 19. 12:33

Kedves Doktornő!

A kérdésem az lenne hogy, 2014 augusztusa körül nemi herpeszt állapitottak meg nálam. Azt kérdezném hogy ezt a betegséget csakis, kizárólag nemi úton kaphattam el?

Nagyon meglepődtem mert 31 évesen 3 férfi volt az életemben, nem váltogattam a partnereimet.

A férjemmel 2010-ben ismerkedtem meg, úgy tudtam monogám tipus. Tudtam arról hogy mikor nem volt kapcsolata akkor látogatott meg prostituáltat is. Neki soha semmi tünete nem volt, legalábbis nem tudok róla. Illetve lehet hogy ez annak számit: a férjem minden éjszaka vakarózik alul, úgy tudom fenék tájékán ill, a gátat vakarja. Sokszor emliti hogy kivararta a gátat. Ő szerinte a munkája miatt bepálik ott alul és azért viszket neki. Illetve aranyérrel küszködik. Elhittem neki mivel ő is ténylegesen ezt gondolja. Talán nem is ez a baj?

2014 augusztusban mikor megállapitották hogy herpeszem van, nem is értettem hogy ez hogy történhetett?!

2014 júliusában volt egy abortuszom, talán azt gondoltam eddig hogy ott kaphattam el valamit, de ez túl abszurd talán. Próbáltam nem foglalkozni a témával hogy? kitől? miért?

De idén januárban kiderült hogy a férjem mellettem is járt prostinál 2014 február-márciusában. Amit ő bevallott hogy igen járt, de nem történt meg a szexuális aktus mert ő nem tudott teljesiteni (na persze védjük amit még védeni lehet, ugyebár)

Túl nagy az egybe esés vagy én gondolom rosszul??! hogy febr.-márc.-ban a férjem megcsalt és augusztusban átfertőzőtt? De akkor miért nem fertőzőtt előbb? Azt olvastam hogy megfertőznek és rá 2 hétre megjelenik a tünet, hólyagocskák.

Vagy esetleg augusztusban járhatott újra prostinál és ott lett fertőzőtt és egyből utána át adhatta nekem, ez is megtörténhetett?

Akkor igaz az az elméletem hogy csak is a férjemtől kaphattam ezt el, mivel én nem létesitettem senkivel semmilyen kapcsolatot csak a férjemmel?

Milyen szürő vizsgálatot ajánlana nekem? Szeretnék elmenni a saját magam megnyugtatása érdekében.

Tüneteim is vannak: Nagyon sokat fáj a fejem, nagyon erős fejfájásra gondolok. Fura folyásom van. Torkom sokszor szorul össze és a nyaki nyirokcsomóim nagyon megvannak dagadva sokszor annyira hogy a nyakam fáj tőle és alig birom elforditani e fejemet. Izületi problémám is van. Spirálom van nagyon nehezen jön meg a menstruációm és nagyon nagy alhasi fájásokkal.

Köszönöm a válaszát

Rita

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:18

Sok kérdést tett fel, és számos panaszt említ, melyek egy része biztosan nem függ össze herpesszel. Azt hiszem mindezek részletes megválaszolása meghaladja ezen felület kereteit. Javasolom, hogy kesessen fel egy STD-ben jártas bőr-és nemigyógyászt, és konzultáljon személyesen, hogy mindenben megnyugtató válaszokat kaphasson. Vizsgálatokat is ott tudnak végezni.

Tamas 2016. 07. 09. 11:24

Tisztelt Doktornő,

2,5 héttel ezelőtt volt egy meggondolatlan kalandom (orális). Rá három napra a torokgyulladás kísérve mandulagyulladással és megnagyobbodással amely azóta is tart különöző intenzitással, nem társul mellé semmilyen náthaszerű, egyéb légúti tünet, fejfájás vagy tompaság viszont hőemelkedés és hőhullámok időszakosan igen. Az eset után egy héttel elmentem fül-orr-gégészeti és STD szűrésre is. Eddigi leleteim alapján a torokból vett bakterológiai vizsgálat negatív, akárcsak DNS teszt alapján a gonorrhea es chlamydia. Nemi szervek környékén tünet nincs, az onnan vett minták az előző betegségekre és urea-, mycoplasmára negatív. A vizsgálat után a 3 szemes Azi kezelést végigcsináltam, ennek már egy hete, de a tüneteim nem szűntek meg, hol jobban, hol rosszabbul, de a mandulám azóta is meg van nagyobbodva és a környezetével együtt gyulladt.

Szeretném folytatni az STD kivizsgálást HIV és szifilisz szűréssel. Viszont a mostani panaszaimat is szeretném orvosolni, viszont azt a továbbiakban fül-orr-gégészeti vonalon. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben újabb antibiotikum kúra javasolt, kihatással lehet-e a hiv és szifilisz tesztek eredményére, illetve mennyi ideig várjak az antibiotikum kúra vége és az elvégzendő tesztek között, hogy biztos eredményt nyújtsanak a tesztek. Illetve ha a fentiek alapján más irányt javasol, kérem adjon tanácsot! Előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:21

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás folytatásával egyetértek.
A HIV és szifilisz szűtőteszteket végeztesse el nyugodtan az antibiotikumtól függetlenül, majd 4 hét múlva ismételtesse meg, így egészen biztosra tud menni, és kizárni a fertőződást.

Emma 2016. 07. 07. 20:21

Kedves Doktornő!

2016 január elején vettem észre, hogy szemölcsök nőttek a nemi szervemen. Ekkor már másik országban tartózkodtam, de rögtön orvoshoz fordultam. Először bórgyógyászhoz, ahol az orvos felírta nekem az Immonucare kenőcsőt (mondván, hogy ez majd leégeti a szemölcsöket). A kezelés megkezdése után azért elmentem egy nőgyógyászhoz is, ahol kiderült, hogy nem csak külsőleges a gond. A vaginális szemölcsökre kaptam Aciclovir-t, ami 5 nap alatt kitisztított belülről. Ugyanitt a citológia vizsgálat eredménye "normal" lett. Az égető kenőcs miatt hólyagok nőttek, ami miatt elmentem egy 3. konzultációra (a sürgősségire). Ott vettek mintát és megvizsgálták, de erről nem tudok bővebbet írni. Felírtak egy erősebb krémet (Aldara), de ez sem hatott. A krémekkel összesen 4 hónapig kezeltem magam. Ezenkívül ülőfürdőt is felírtak egy porral, amire szintén nem emlékszem most.

A legutóbbi (május utolsó napja) vizsgálaton beutaltak ambuláns műtétre, de csak okóber tájékán kerülnék sorra, ami egyrészt azért baj, mert a legutolsó vizsgálat időpontja óta kezelés nélkül vagyok, másrészt pedig októberben már haza térek Magyarországra.

Nem tudom, hogy mi tévő legyek. Nagyon el vagyok keseredve, mert kint tartózkodásom alatt megismertem a jelenlegi páromat, de a fertőzés miatt nem tudunk szexuális kapcsolatot létesíteni és már 7. hónapja küzdök ezzel a betegséggel. Ha itt nem kerülök sorra, akkor Magyarországon kihez forduljak és mennyi idő alatt gyógyítanak ki belőle?? Vagy ott újra kezdetnék velem ezt a kenőcsözős mizériát?

Ráadásul olvastam jó pár rémisztő dolgot erről a betegségről és nem tudom mennyire igaz, hogy a szemölcsök eltávolítása uán a fertőzés nem múlik el?? Akkor mostmár nem fogok tudni szexuális kapcsolatot létesíteni?

Egyébként artritis-em van, így az elég gyenge immunrendszerem miatt nem ez az első alkalom, hogy valamilyen nemi szervi panaszban szenvedek, de eddig ez a legaggasztóbb.

Mi tévő legyek??

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:25

Magyarországon forduljon bizalommal bármelyik HPV centrumhoz. A cél, hogy a szemölcsöket távolításk el, akár fagyasztással, lézerrel, vagy elektrocauterrel, és utána az immunrendszere-előbb-utóbb a vírust is le fogja kűzdeni. Szexuális kapcsolatot létesíthet, óvszerrel, bár így is fertőződhet a partnere. Érdemes megbeszélni vele, és együtt eldönteni, mit tegyenek.

Me 2016. 07. 06. 16:29

Üdvözlöm kedves Réka!

Lassan egy éve küzdök ezzel a nem is tudom mivel...terhességem 3. hónapjában jött ki most 4 és fél hónapos a gyerekem és még mindig ugyanaz van.

A tünetek a következők: mindig csikló körül jelentkezik, irritáló kellemetlen érzés, nem feltétlen viszketés, vakarásra nem lobban, látszani semmi nem látszik sem itt sem a vulva környékén, a férjemmel a szexuális együttlétek nem kellemetlenek tehát a hüvely maga nem gyulladt, folyás sincsen... mintha semmi gond nem lenne. DE! A csikló körül ez az irritáló érzés lassan egy éve idegel, van hogy aranyérrel együtt tör elő, van hogy nélküle. Próbáltam már váltani szappant, illetve gyanakodtam ételallergiára is, borotvára stb...sajnos érdemben olyan nőgyógyászt nem találtam aki kenetminta nélkül legyintve le nem gombázta volna a dolgot (mondanom sem kell, hogy gombakezelésre nem tűnt ez el)

Még is merre tudnék elindulni?

Köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:32

Bőr-és nemigyógyászhoz forduljon. Mind az allergia kivizsgálása, mind a háttérben felmerülő bőrgyógyászati betegségek oda tartoznak.

Döniz 2016. 07. 05. 19:31

Kedves Doktornő!

26 éves vagyok és már évek óta fogamzásgátlót szedek, ezért minden évben rendszeresen járok cytológia vizsgálatra. Legutóbb 2015.11.13.-án voltam, ahol HPV gyanút észleltek és ezt csak most júniusban tudtam meg. Januárban voltam STD szűrésen ( Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria, Trichomonas, Gardnerella, Atopobium vaginae) az összes negatív lett. Most júniusban, mikor megtudtam, hogy HPV gyanút észleltek, egyből elmentem tipizálásra, ahol 6 magas kockázatú genotípust tipizáltak. ( 66, 31, 33, 56,39,16)

Teljesen kétségbe vagyok esve. Ez most mit jelent? A legrosszabbra kell számítanom? Az orvosom nem sokat fűzött ehhez az egészhez, csak felírt egy gyógyszert (isoprinosine). Soha semmi nemi betegségem nem volt még. Évek óta van párom,egyikünk sem volt hűtlen a másikhoz,családot tervezünk.Nem értem,akkor ez hogy jöhetett ki mégis? Annyira tanácstalan vagyok. Párom nem volt még vizsgálaton, most fog ő is menni valamikor a közeljövőben.

Előre is köszönöm és várom megnyugtató válaszát!

Üdv: Döniz

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 12:43

Először is, a legfontosabb, hogy ne essen kétségbe. Nem kell a legrosszabbra készülni, ez a fertőzés, még ha több vírus is jelen van-meg fog szűnni. Átlagosan 1 év alatt. Egy fontos dolga van, a citológiát ismételni 3 havonta, amíg jelen vannak a vírusok. Ha bármi további teendő felmerül, a nőgyógyász fogja mondani, esetleg egy kisműtét jön szóba iyenkor. De ez még nagyon messze van a daganattól, csak megelőzésről beszélünk. Hogy mikor, hogyan fertőződött, azt nem lehet megmondani, nincs ilyen vizsgálati lehetőség sem. A gyógyulásig javasolt az óvszer használat, akár fertőzött a párja, akár nem.

Brigitta 2016. 07. 04. 19:17

Kedves Doktornő!

Több kérdésre szeretnék választ (segítséget) kapni!

A férjem kiment 3 hónapra Nigériába dolgozni,sajnos sexuális kapcsolatot létesített ott egy nővel!

Kérdéseim a következőek lennének:milyen betegséggel fertőzödhetett meg,milyen vizsgálatokra kell elmennie ha hazajön,hogyan és hol történhetnek a vizsgálatok,mennyit kell várni egy-egy eredményre,mennyi időnek kell eltelnie a sexuális kapcsolat és a vizsgálatok között,hogy biztosan kiderüljön elkapott-e valamit és végül hogy a gyerekeinknek átadhat-e barmit egy öleséssel,simogatással vagy puszival?

Válaszát előre is köszönöm és türelmetlenül várom!

Üdvözlettel:Brigitta

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 13:37

Magyarországon az STD rendeléseken az itthon előforduló fertőzések vizsgálatára van lehetőség. Ha speciális, itthon nem honos beteségekről szeretne információt, infektológushoz forduljon. Nyilván a legfontosabb a HIV teszt, ezen kívül hogy van-e panasza. Csak úgy "mindent" vizsgálni lehetetlen, hiszen nem csak a nemi úton terjedő betegségekkel lehet probléma, hanem légúti, emésztőszervi, vagy bőr fertőzésekkel is, mint akármelyik külföldi utazásnál.

Norbert 2016. 06. 29. 00:06

Kedves Doktorő!

22 éves fiú vagyok és nőtt egy szemolcsnek látszó dolog a makkom alatt. 10 hónapja van barátnőm és szeretkezeskor nem használunk óvszert mivel fogamzásgátlót szed. Regebb óta van egy szemolcs a bal huvejkujjanmon ami talán az okozója lehet az intim problemamnak. Fájdalmat nem érzek soha. Szeretnem tanácsát kérni. Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:10

Forduljon bőrgyógyászhoz, látatlanban nem lehet megmondani mi lehet a probléma. Valószinűleg egyszerűen megoldható, de az is lehet, hogy nem igényel kezelést. Szakorvostól remélhetőleg megnyugtató válaszokat fog kapni.

Gergo 2016. 06. 19. 12:34

Tisztelt Doktornő!

Pár napja vettem észre, hogy vizelés közben enyhe fájdalom, égő érzés jelentkezik, és fehéres-sárgás váladékozás a himvesszőmből milyen betegségre utalhat és kihez tudok fordulni?

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:12

Így a leírás alapján baktérium fertőzésnek tűnik. Lehet akár gonorrea is, vagy klamídia, E. coli és több egyéb kórokozó is. Bőr-és nemibeteg gondozóba, STD szakemberhez forduljon.

Emili 2016. 06. 17. 21:31

Kedves Doktornő!

A férjemmel gyereket szeretnénk ezért a doktorunk több kivizsgálásra is elküldött. A férjem mindenre negatív lett, én pozitív lettem Gardnerella vaginalis és Atopobium vaginae. 10 éve vagyunk együtt. Eddig nem volt egyiküknek sem panasza. Nincs folyásom semmilyen tünetem. Házasságunk előtt mind a kettőnknek volt egy több éves kapcsolata.

Minden évben megyek rákszűrésre és eddig minden negatív volt. Lehetséges, hogy 10 éve hordozom ezt a betegséget? A Gardnerella tudom hogy savasodás miatt is lehet. Az Atopobiumra nem találtam leírást. Várva válaszát! Emili

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:18

Ezen baktériumok jelenléte nem betegség igazából. Arra utal, hogy a hüvely normál flórája nincs rendben, felborult az egyensúly. A lactobacillusokat kellene erősíteni, erre a célra kapható hüvelykúpokkal, tablettákkal, azok fogják a normál hüvely pH-t is helyreállítani.

krisztina 2016. 06. 09. 23:07

 

Tisztelt dr no. 1 hete voltam citologian. P1 t1. Par napja megjelent a partnerem akivel aprilisban voltam szexualisan egyutt utoljara. Most mondta hogy szifiliszt allapitottak meg nala majusban. Kozben elarulta hogy volt egy holgyel is. Most akkor en is fertozott vagyok? A citologianal az orvos latta volna ha baj van? Nem erzek tunetet. Menjek el vervetelre? Tisztelettel . Koszonettel

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:22

A citológia nem mutatja ki a szifiliszt. Mindenképpen menjen el a vérvételre, akár bőr-és nemibeteg gondozóba, akár családorvosánál van lehetőség vérvételt kérni, vagy az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál, stb.szűrési pontokon.

Péter 2016. 06. 07. 18:02

Tisztelt Doktornő!

Egyik nap égő érzésre lettem figyelmes makk tájon és a húgycsövem végénél. Nem igazán vizeléskor jelentkezett, máskor is éreztem. Nem tapasztaltam folyást, viszketést, valamilyen elváltozást, gyakori vizelést vagy kipirosodást. A tünet megjelenését megelőzően kicsit több mint 6 héttel korábban volt utoljára szexuális kapcsolatom. Akkor is legfeljebb a partnerem nyála kerülhetett a makkomra közvetve. (Egy véletlen tüsszentés során az arcomra került a nyála, ezt letörölte zsebkendővel, megtörölte a kezét is, de utána azzal a kézzel nyúlt hozzám. Szemembe is került nyál úgy éreztem akkor, de a szemem nem gyulladt be.) Édesanyám körzeti orvos, egyből azt mondta, hogy csak egy kis gyulladás doxicyclint adott és a tünetek szinte azonnal szűnni kezdtek.

Kérdésem az, hogy ez lehet-e valamilyen STD? Érdemes urológust is felkeresnem, vagy ha ettől a kezeléstől elmúlik akkor nem kell tovább foglalkozni vele?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:24

A fertőzések kizárására csak szűrővizsgálatokkal van lehetőség, így ha aggasztó tüneteket tapasztal, érdemes egy STD teszt sort elvégeztetni. Más módon biztosat mondani nem lehet.

Nikoletta 2016. 06. 07. 00:54

Kedves Doktornő!

Nemrég ureaplasma-t diagnosztizáltak nálam, ezért az orvosom felírt 2 doboz Doxyhexal-t nekem és a páromnak. Viszont pár nappal azután, hogy elkezdtem szedni lefeküdtünk. Még mindig van másfél doboz, amit ki kell szednünk. Az lenne a kérdésem, hogy ha kiszedtem a gyógyszert, akkor negatív lesz az eredmény? Vagy nagy hibát követtünk el azzal, hogy a gyógyszer szedése alatt lefeküdtünk? Másik kérdésem pedig az, hogy orális szex sem ajánlott ilyenkor? Válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:26

Nem ajánlott, de tulajdonképpen ez most már így utólag nem lényeges. A kezelés után 2-3 héttel menjen el kontrollra, és akkor kiderül, hatékony volt-e a kezelés.

Norbert 2016. 06. 06. 12:25

Tisztelt Doktornő!

Április 22-én írtam már Önnek, azonban újabb kérdések merültek fel.

Februárban szifilisz fertőzésre kaptam 2x Penicillin G-ét mindkét farpofámba. Akkor az RPR hígításos teszt csak 1:128-nál lett negatív.

A legutóbbi vizsgálat egy hónapja történt. A lemezreakció továbbra is pozitív és most 1:32-től negatív az eredmény. Ahogy nézem javuló tendenciát mutat és egyre kisebb számban van jelen a szervezetemben.

De ez most azt jelentené, hogy mindig bennem van még a kórokozó? Továbbra is fertőző lennék? Védekezés nélkül mikor létesíthetek szexuális kapcsolatot?

Azóta semmilyen kontaktust nem létesítettem, nem is szeretnék. Félek, nehogy valakit megfertőzzek. Csókolóznom lehet? HIV teszt negatív.

A gondozónő semmi ilyet nem említett mindössze közölte az eredményt. Két évig kell járnom kontrollra.

A másik problémám, hogy nagyon érzékeny lett a bőröm. Ahol vettek vért és hozzáért a tű időnként piros szokott lenni. Később halványbarna majd alig észrevehető. Nem tudom mitől szokott piros lenni. Korábban ez nem volt jellemző egyáltalán.

Pár barna folt megmaradt a hónaljamnál és a mellbimbóm körül. Azok néha pirososan fellángolnak, utána halványbarna lesz. Ezek el fognak múlni?

A szemeim is karikásak, életemben sosem volt még karikás a szemem.

Ezt megmutattam ott az STD szűrőhelyen, de nem foglalkoztak vele.

Mikor fog ez a nyavalya elmúlni? Ez azt jelenteni, hogy nem ürült ki teljes mértékben a szervezetemből?

Vért már nem adhatok többé?

Esetleg érdemes lenne alkalmazni gyógynövényes terápiát vértisztításra pl: diólevéllel?

Úgy olvastam, hogy maradványtünet nem szokott megmaradni, teljesen meggyógyulnak ebből a páciensek.

Lelkileg nagyon megvisel és már félek mindentől.

Várom a visszajelzését!

Üdvözlettel:

Norbert

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:30

A fertőzése már megszűnt, az ellenanyagok mutathatók ki továbbra is a vérében, ezt azonban nem lehet átadni másnak. A véradást nem javasolom, amíg az ellenanyagok jelen vannak nem is engednék. Leveléből azt látom, és írja is, hogy lelkileg megviselte ez a betegség, ami teljesen érthető. Ne habozzon segítséget kérni ennek kezelésében, mert fizikailag már (a leletei szerint) meggyógyult.

Ferenc 2016. 06. 04. 22:18

Tisztelt Doktornő!

21 éves férfi vagyok, és azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy november óta küszködöm húgycsőgyulladással, voltam már háziorvosnál, urológusnál, őst nemibeteg gondozóban is, azonban a tüneteim mégse akarnak elmúlni. Mikor elsőnek voltam orvosnál fájó, égő érzés mellett váladékozás és a vizeletemben genny volt. Vizelettenyésztés baktériumot nem mutatott ki. Kaptam 3 szem Sumamedet, a váladékozás elmúlt, de a fájdalom nem... Ezután kaptam Cifloxin, a tünetek valamennyivel jobbak lettek, de nem múlt el. Az ultrahang vizsgálat nem mutatott semmit, plusz a GENOID tenyésztésem is négyféle baktériumra lett negatív. Az első tünetek megjelenése óta, nem iszom alkoholt, és nem éltem nemi életet. Próbáltam már tőzegáfonya, kisvirágú füzike teát, sőt csalánteát is, urzinolt és urogint is, legutóbb pedig d-mannózt is, már nem olyan erős a fájdalom, de még mindig megvan, és ha vizelés kézben nem is érzek szúró égő fájdalmat, ha megtapogatom a péniszem érzem, hogy fáj a húgycsövem. Más panaszom, deréktáji fájdalom, láz, herefájdalom... stb. nincs. Mi lehet ez, illetve milyen kezelés használna?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:42

Mivel nem tudjuk, mi a probléma, így azt sem lehet megmondani, milyen kezelés használna. Ha tenyésztések, és PCR vizsgálatok is negatívak, nem valószínű, hogy fertőzés. A panaszát egy kicsit pontosítanám, ha jól értem sem vizelési panasza, sem húgycső folyása nincsen. Én megnyugtatnám, valószínűleg a lezajlott gyulladás után hátramaradt érzékenységről van szó, ami magától meg fog szűnni.

X 2016. 06. 03. 20:55

Tisztelt Doktornő!

Meggondolatlan éjszakai kaland után 2 héttel váratlanul,egyik percről a másikra piros/színtelen, kiemelkedő kiütések borították el mindkét karomat, amik fenistil gellel történt bekenest kovetoen fél órán belül eltűntek. Következő nap szintén megjelentek az egyik terdemen, majd ugyanúgy eltűntek. Allergiát valoszinusitettem, de egy hétre rá újból mindkét karomon megjelentek a kiütések, és ugyanúgy rövid időn belül eltűntek. Bár van allergiam, ilyen tüneteim még soha nem voltak. Olvastam, hogy HIV fertőzést kovetoen jelenhetnek meg ilyen kiütések, amik pár hét alatt el is tűnnek. Ezek a tünetek utalhatnak erre, vagy az ilyen kiütéseknek hosszabb ideig kellene fennallniuk? Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:44

Nem láttam a kiütéseket, így nehezen tudnám megmondani minek a tünete, de azt javasolom, végeztessen HIV tesztet, és akkor egészen biztosan ki lehet zárni a fertőzést.

Erzsébet 2016. 05. 31. 10:49

Tisztelt Doktornő!

Egy sikertelen ICSI eljárás után kiderült, hogy a korábbi negatív clamydia leletem ál-negatív volt. A nőgyógyászom Summamed 500-al kezelt.

Egy alkalommal kellet 2 db 500 mg-os tablettát bevennem, majd három hét múlva megismételni újra. 2 db 500 mg-os gyógyszerrel, szintén Summamed 500. A párom ugyan ezt a kezelést kapta.

Az utolsó szem gyógyszer bevétele után 4 nappal ismételte meg a nőgyógyász a clamydia tesztet újra, mely megint negatív eredményt hozott, azonban nagyon tartok attól, hogy a gyógyszer és az általa javasolt intim zuhany (még a szűrés napján is lett alkalmazva) erősen befolyásolta az eredményt.

Ön szerint érdemes lenne még egy tesztet elvégezni és egy esetleges pozitív eredmény esetén egy hosszabb antibiotikum kúrát végig szednünk? Ha igen, mennyi idő múlva lenne érdemes tesztelni?

Két éve érzem, hogy a petefészkem erősen fáj, éjszaka is felébredek erre a fájdalomra az utóbbi időben. UH-val 4 szakorvos nézett meg eddig az elmúlt 2 évben, de semmit nem láttak (ciszta, endometriózis kizárva), azonban ez a fájdalom egyre erősödik, attól tartok a clamydia okozza. (talán petefészek gyulladás?)

Nem beszélve arról, hogy a második lombik programunk 1 hónap múlva indulna.

Sajnos egy korábbi HPV tipizálás során 31, 39 magas kockázatú DNS (+) találtak és van egy 2 mm-es miómám.

Előfordulhat, hogy ez összefüggésben van a petefészek fájdalmammal?

Köszönettel: Erzsébet

 
Dr. Szandányi Réka 2016. 08. 05. 14:35

A petefészek fájdalomról nem tudok nyilatkozni, ehhez eszközös vizsgálatok kellenek, amit a nőgyógyásza tud elvégezni. A Chlamydiát egy egyszerű mintavétellel le lehet ellenőrizni, a nagyobb megbízhatóség érdekében a méhnyakról és a húgycsőből (esetleg vizeletből) is jó lenne elvégezni.

<12...20...2324>