<12...20...2526>
Evelin 2017. 03. 07. 22:48

Kedves Doktornő!

A gardenella vaginalis terjed orális szex útján? Rátapadhat mondjuk mandulára?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 17. 18:46

Nem, ez egy hüvelybaktérium.

Réka 2017. 03. 07. 22:30

Kedves Doktornő!

Múlt héten védekezés nélkül szeretkeztem egy férfival. Hüvelyi behatolás és orális szex is volt.

Szeretnék teljeskörű szűrésre menni. Mely teszteket végzik el ingyenesen, orvosi beutaló nélkül? Hány hetet várjak a betegségek különböző ablakideje miatt? Pontosan mikre teszteltessem magam? Illetve melyiket hol érdemes elvégeztetni? Mert úgy tudom nincs egy olyan hely ahol mindent "egyszerre" lehetne...

Köszönettel,

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 17. 18:50

A különböző bőr-és nemibeteg gondozók gyakorlata kerületenként és városonként eltérő. Azt javasolom a területileg illetékes gondozóban érdeklődjön.

Anna 2017. 03. 05. 22:06

Jó estét Doktornő! Novemberben, majd később Januárban petefészek gyulladásra kaptam antibiotikumot, majd egy teszt után az orvosom azt mondta, hogy a tenyésztés alapján chlamydiám és ureaplasmám van. sumamed 500mg-os antibiotikumot irt fel plussz egy 5napos doxycyclin kúrát. (A sumamedet 1nap kell szedni majd 2 hét szünet után újra és ezt 4 doboz erejéig) azt mondta még, hogy ne éljünk nemi életet a párommal 3 hétig, neki is is ugyanezt irta fel. az első sumamedet már beszedtük és a doxycyclint befejeztük 4 napja. Az a kérdésem lenne, hogy óvszerrel sem lehet nemi életet élni ez alatt a 3 hét alatt? és ha nem miért?

Köszönöm válaszát. Anna

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 19. 21:45

Tulajdonképpen óvszerrel lehet nemi életet élni, de nagyon szigorúan be kell tartani az óvszer használat szabályait, és kerülni az orális szexet, mert ezek a kórokozók meglehetősen jó fertőző képességűek, és aki hamarabb meggyógyul, visszakapja attól, akinél még jelen van a baktérium.

Tímea 2017. 03. 05. 19:34

Tisztelt Doktornő!

3 hónapja 24 órás viszketést, marást érzek a szeméremtestemen. Főleg a kisajakomon. Voltam HPV Centrumban. Eredményeim: HPV +, alacsony és magas kockázatú típusokat nem tartalmaz. Genotípus: NA. Chlamydia (-), Mycoplasma (-), Ureaplasma (-), Gardnerella (-), Atopobium (-). Se gombám, se baktérium fertőzésem nincs. Szemölcsök nem látszódnak. Kérem adjon tanácsot! A krémek nem segítenek. Cicaplastot is próbáltam és nem segít. Neogranormont is próbáltam, semmi változás!

Köszönettel

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 18. 19:21

A HPV nem okoz ilyen panaszt, ebben nem kell gondolkodni. Elképzelhető allergia, irritáció, néhány bőrbetegség. Bőrgyógyászt keressen fel, folytatni kell a kivizsgálást, és a kezelésben is tovább lehet menni.

Gergő 2017. 03. 05. 09:02

 

Üdvözlöm. Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy kb 5 éve vannak nemi szervi szemölcseim a hímvesszőm tövénél. Ezidáig nem mertem elmenni vele orvoshoz mert nagyon szégyelltem, és kellemetlen volt nekem. Az interneten olvasva nagyon megijedtem hogy ez valami rákos elvaltozás. Elmentem bőrgyógyászhoz aki elégé félválról vette megnézte felírt egy ecsetelőt és egy immunerősitő gyógyszert.3 napja ecsetelem eddig nem nagyon történt változás. Ezeket a szemölcsöket hosszú idő lesz eltűntetni? okozhatnak nálam valamiféle rák kialakulását? Egyik honalapon azt olvasom hogy nem okoznak rákot másikakon pedig hogy elrákosodhat?! Nem tudom melyiknek higgyek és nagyon megijedtem most.Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 18. 19:24

Először is megnyugtatnám, nem fognak elrákosodni. Létezik HPV okozta bőr dagant férfiakban is, de extrém ritkán, és nem a kis szemölcsökből indul ki. Az ecsetelőt 1 hónapig érdemes használni, a betegtájékoztató utasítása szerint. Ha ez után nem tűnnek el, érdemes eltávolíttatni őket orvossal.

Pinterova 2017. 03. 04. 06:03

Udvozlom Doktorno,

STD szuresen atopobium vaginae pozotiv lett Klion tablettat kaptunk a parommal es en kupot is.

2 eve vagyunk egyutt a parommal es kb 3 honap utan a paromnak piros kis duzzanat jott elo a hugycsonnyilasan,.lehetseges hogy hpv virusa van? Nogyogyaszhoz evente 1szer jarok.(komplex kivizsgalasra/ rak szuresre.Parom urologud kivizsgalason volt es minden negativ lett + std szures mycoplasma,ureaplasma es chlamydia is negativ lett .

Nalam panaszok alapjan gardnerella +trichomonas+atopobium,gonorrchoeae + tenyesztes (alt bakt+gombs) labor vizsgalat. Atopobium vaginae pozitiv lett.

Pontosan mi a atopobium vaginae? Lehetseges hogy a parom vagy nalam hpv virus van?

Koszonom

Udvozlettel

Sandra Pinterova

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 04. 18:50

Az atopobium egy baktérium, semmi köze a HPV-hez. Ha a prájánál a tünet nem múlik el, mutassa meg bőrgyógyásznak, nem lehet kizárni, hogy condyloma. Az atopobium miatt ne aggódjon, igazából a jelenléte azt jelzi, felborult a hüvely egyensúlya, nem mástól kapta el. A kezelést követően remélhetőleg el fog tűnni.

Balázs 2017. 03. 01. 19:25

Kedves Réka!

Majd 1 éve küszködöm a hpv 6-os típusával. Természetesen a nemi szervem körüli szemölcsök észrevétele után azonnal elmentem urológiára (sztk-ba), ahol ecsetelőt írtak fel, és közölték, csak gumival éljek nemi életet. Mivel ez a kezelés nem igazán vált be, úgy döntöttem beruházok egy magánorvosi kezelésre. Itt már nagyon kedvesek voltak, többször lefagyasztották a szemölcseimet, mintát vettek tipizálás céljából, majd ismét ecsetelőt írtak fel. Felhívták a figyelmem az immunerősítés fontosságára is: Isoprinosine tablettát kaptam. Ezt sajnos csak két hónapig tudtam szedni, amely idő alatt viszonylag jobb lett a helyzet. Februárra, amikor a harmadik hónap lett volna esedékes, a készítmény kiürült a patikákból. Többször próbálkoztam szerezni, számos patikát felkerestem a receptemet lobogtatva, sikertelenül. És hogy a helyzet még fantasztikusabb legyen a szemölcseim újból elkezdtek megjelenni. A kérdésem tehát az lenne, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy megszabaduljak végre az apró barátaimtól? Valamint hogy létezik-e esetleg valamilyen tuti recept a betegségre - fórumokon körülnézve ilyeneket találtam: lapacho tea kúra, grapefruit cseppek, fokhagymatabletta, b-vitamin, c-vitamin...stb.? Esetleg valamilyen diétával véget lehet-e vetni a vírus tivornyájának a szervezetemben?

Válaszait előre is nagyon köszönöm!

u.i: sajnos káros szenvedélyem a dohányzás, ezzel mi a helyzet hpv szempontjából? (Erre az égvilágon senki nem tért ki a kezelésemkor.)

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 04. 18:56

A dohányzás bizonyítottan késlelteti a HPV eltűntetését, szóval ezzel kapcsolatban az állásfoglalás egyértelmű. Az immunrendszer erősítésére szedett paramedicinális készítmények hatása eddig nem bizonyított. Isoprinosine viszont ismét kapható a gyógyszertárakban, elkezdheti ismételten a kúrát. Összességében tehát tuti recept nincsen, de azért van néhány lehetőség, hogy meggyorsítsa a gyógyulási folyamatot.

Balázs 2017. 03. 01. 19:21

Kedves Doktornő

Köszönöm a válaszát.

Esetleg tudna ajánlani valakit akinél ez a 2 dolgot megtudnám vizsgáltatni?

Esetleg ha csak a STD vizsglatot hol tudom gyorsan egyszerüne elvégeztetni?

Köszönöm előre is B

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 04. 19:03

Ha gyorsan és egyszerűen szeretne vizsgálatot, magán rendelőbe érdemes mennie. Az interneten több ilyen profilú helyet talál. Azt hiszem nem lenne korrekt, ha ezen a fórumon konkrét neveket említenék.

Imola 2017. 02. 27. 17:27

Az előző kérdésemet pontosítani szeretném, ha az előző férfipartner ureaplazma gyanú miatt van kezelve, akkor orálisan átadható-e az új férfipartnernek, ha vele már óvszerrel történik a védekezés?

Az én vizsgálatom folyamatban van, de az orális együttlétek a gyanú felmerülése után új partnerrel történt.

köszönöm a választ!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:04

Kimondottan ennek a kérdésnek a tisztázására nem történtek klinikai vizsgálatok, teljesen egzakt választ nem tudok adni. Úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás, ha a párja megvizsgáltatja magát, és elvégeznek egy Ureaplasma PCR vizsgálatot húgycsőből.

Imola 2017. 02. 27. 17:08

Üdvözlöm Doktornő, szeretném megkérdezni, mert erre vonatkozóan nem találtam semmit a neten, hogy az ureaplazma fertőzhet-e orális szex esetén. A nemi érintkezés egyértelmű, de ez nem.

köszönöm a válaszát előre is!

Alma

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:05

Amint azt már írtam, pontos választ senki sem tud adni erre a kérdésre. Szerencsére vizsgálattal kideríthető, történt-e fertőzés.

istván 2017. 02. 25. 23:01

Kedves Doktornő!

35 éves vagyok,házas.2 évvel ezelőtt szemölcsök jelentek meg a nemi szervemen. HPV tesztet csináltattam,ami pozitív lett.Jártam kezelésekre ˙(fagyasztás,égetés). Utána megismételtettem a tesztet és már negatív lett.Viszont a szemölcsök még mindig ott voltak, ami végül égetéssel tűnt el.A kérdéseim azok lennének,hogyha az immunrendszerem legyengül a szemölcsök megjelenhetnek újra?Ez a vírus kiirtható a szervezetből? Én mint férfi,így hogy már negatív vagyok érdemes beadatnom a védőoltást?

Nagyon köszönöm!

Tisztelettel:

István

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:07

A vírust az immunrendszer eltünteti, ezt követően nem újul ki ismét. Azonban egy újabb fertőzés létre jöhet, tehát védettség nem marad. A védőoltást kérheti, akár van HPV fertőzése, akár nincs, nem feltétel a HPV negatív status.

Tímea 2017. 02. 25. 21:09

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy 1 éve tünetmentes HPV NA fertőzésem van, amely korábban szemölcsöket okozott. Ha valamilyen fogamzásgátló módszert szeretnék alkalmazni az óvszer mellett (tabletta,gyűrű), akkor az hozzájárulhatna esetleg ahhoz, hogy a szemölcseim visszajöjjenek?

Előre is köszönöm,

Timi

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:08

A fogamzásgátlás módja nem befolyásolja a szemölcsöket. Viszont ha egy éve tünetmentes, akkor valószínűleg már a vírus sincs a hámban. Ha megismételteti a tesztet, megbizonyosodhat róla.

Barbara 2017. 02. 24. 20:35

Tisztelt Doktornő!

Pár hete volt egy szexuális együttlétem, amiben óvszert használtunk a közösüléshez, de az az orális érintkezésnél nem. Napokkal ezelőtt jelezte, hogy Gonorrhea-ja van, de erről én nem láttam semmilyen kézzelfogható írásos bizonyítékot, magamon sem tapasztaltam tüneteket, ennek ellenére elmentem tegnap STD tesztre, aminek ma kaptam meg az eredményét és minden negatív lett, így a Gonorrhea is.

Egyik kérdésem az lenne, hogy mennyiben befolyásolja a teszt eredményességét, megbízhatóságát az, ha nem állt rendelkezésre elegendő hüvelyváladék a kenetvételnél? Kérdeztem az orvost, azt mondta, végül sikerült elegendő mennyiségűt kinyernie, de azért mégis aggódom.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha óvszerrel védekeztünk közösülés közben, de orálisan nem, így fennállhat-e az esélye annak, hogy lent, nemi szervi váladékból nem mutatható ki, de például torokból igen? Mert onnan nem vettek mintát és sok helyen olvastam, hogy azzal is lehet fertőzni, illetve ott is el lehet kapni.

Javasolja, hogy vizsgáltassam meg ott is magam?

Nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:13

Ebben az esetben CSAK a garatváladék vizsgálatának van értelme, és jelentősége, azt érdemes megvizsgálni. Egyébként a mintavétel nem hüvelyváladékból, hanem a méhnyakról történik, remélhetőleg onnan vették le a mintát. Tudom, sokszor nem egyszerű, de mégiscsak jó lenne, ha megtudná a partnertől, hogy hol kezelték. Amennyiben dokumentáció van róla, hogy a partnerét gonorrhoea miatt látták el, akkor Önnek joga van az ingyenes vizsgálatokhoz és kezeléshez a bőr-és nemibeteg gondozóban.

Balázs 2017. 02. 24. 19:10

kKedves Doktornő

Én 36eves férfi vagyok

Két problémám volna

-1- több partnerem mondta hogy észre vettek hogy mikor a peniszem merev állapotban mikor a fitymat lehúzza a makkon ki látszik és csúcs közelbe erek látszik egy olyan kép hogy a makkon meg duzzad de a makk alatti rész olyan mintha "meg fojtana" a peniszem

Lehet ez fityma szűkült ?

-2- egyik barátom csúnya nemi betegséget szedett össze és én is után olvastam hogy lappang hat is a betegség

Teljesen tünetmentes panasz mentes vagyok

De szeretném elvégeztetni a 2vizsgálatot amit neki is javasoltak -hugycso kenet másik -prosztata nyomás utáni valadekvizsgalatot

Az volna a kérdésem hogy egy helyen hol tudom e 2dolgot megvizsgáltatni

Illetve megoldható e hogy női orvos vizsgál jön meg ? Ön tud ebben segíteni ,esetleg más doktornőt ajánlani?

Köszönöm Balázs

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:16

Vannak női urológusok, el lehet a két vizsgálatot végeztetni egy helyen, de az OEP nem finanszírozza a labor vizsgálatokat szűrő jelleggel, tehát magán rendelésben gondolkodhat. Ugyanitt érdemes a fityma vizsgálatát kérni, bár ha szűkület lenne, az elsősorban Önnek okozna panaszt.

Adam 2017. 02. 24. 03:30

Kedves Doktornő !

Ha bejelentkezem önhöz egy STD szűrésre és az meg is történik, akkor kb. mennyi idő után várhatóak a vizsgálat eredményei? Hogyan értesülök róla?

Újból be kell jelentkeznem majd a rendelésre és így a konzultáció árát is újból ki kell fizetnem?

Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy a HPV vírusokat azonnal ki lehet mutatni a fertőzés pillanata után ?

Tehát annak nincs olyan lappangási ideje, mint a hiv vírusnak pl. ? Miszerint a nemi aktus után még jó pár hétig felesleg tesztet csináltatni, mert nem mutatja ki a fertőzést ?

Válaszát előre is köszönöm !

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 14:20

A HPV fertőzés kimutatására végzett tesztnek nincs ablak periódusa, mint a HIV tesztnek. 24-48 óra múlva már elvégezhető. A laboratóriumi vizsgálat leletei jogilag Önt illetik meg, tehát azt mindenhol a rendelkezésére kell, hogy bocsássák ingyen, személyes átvétel esetén. Amennyiben további kérsdései adódnak a leletekkel kapcsolatban, akkor kérhet persze konzultációt, hogy ezért számítanak-e fel plusz költséget, az mindenhol változó, érdemes előre tisztázni. A kezelésre ugyanez igaz.

Gábor 2017. 02. 23. 21:06

Tisztelt Doktornő!

HIV szűréssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, ez a kérdés talán többeket is foglalkoztat.

Négy héttel egy esetleges fertőzési esemény után mentem el a Szent László kórházba HIV tesztet végeztetni, az eredmény negatív lett. Azt mondták annál a tesztnél 3 hetet kell várni, tehát a 4 hét biztosan elég volt.

Nem tudtam kiverni a fejemből a gondolatot hogy esetleg kevés volt a 4 hét, ezért elmentem ismét a László kórházba a hatodik hét után is. Az eredmény ismét negatív lett, aminek természetesen örültem, de észre vettem hogy nem ugyanazzal a teszttel végezték a két szűrést, az elsőnél HIV 1-2 Ag+Ab gyorsteszt (determine), a másodiknál HIV 1-2 Ag+Ab ELISA (biomerieux). Azt mondták hogy lényegi különbség nincs a két teszt között, az ELISA-nál is 2-3 hét az ablakperiódus.

Olvastam hogy a HIV tesztek jelentős fejlődésen mentek át, a negyedik generácios ELISA tesztekkel tudnak már 2-3 hét után biztosat mondani.

Tudom hogy nem kell mindenkinek mikrobiologusnak lenni és mindennek érteni a működését, de honnan lehet tudni hogy melyik szűrőhelyen milyen generációs teszttel dolgoznak? Nyilván nem céljuk félrevezetni az embereket, csak eddig akárhányszor jártam HIV szűrésen, mindig a fentebb említett gyors tesztet használták, most pedig valamiért az ELISA-t. Hozzá tenném, hogy a Lászlo korház minden dolgozója nagyon segítőkész, mindenkinek csak ajánlani tudom őket, bármilyen kérdésre válaszolnak, de sajnos konkrétan ez a kérdés akkor ott nem fogalmazódott meg bennem. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 03. 01. 16:58

Az az igazság, hogy a Szent László Kórház laboratóriumi gyakorlatáról én nem tudok nyilatkozni. Biztos vagyok benne, hogy a lelet, amit kiadnak megbízható, én is csak ajánlani tudom. Nem hiszem, hogy jelentősége lenne a módszertani váltásnak, de ha kíváncsi rá, próbálja meg tőlük megkérdezni telefonon.

Izabella 2017. 02. 21. 21:48

Kedves Doktornő!

33 éves vagyok, gyermektelen. Soha ezelőtt semmilyen nőgyógyászati panaszom nem volt, nem éltem kicsapongó életet. Évenként eljártam a rákszűrő vizsgálatra, hormonális fogamzásgátló tablettát szedek 4 éve, ekkor ismertem meg a jelenlegi páromat. (Elötte 7 évig monogám kapcsolatban éltem). Sajnos 2 év után külön váltunk egymástól nagyjából 9 hónapra. Nekem ezalatt az idő alatt sem volt mással kapcsolatom. 2015 őszén a nevelőapukám nagyon beteg lett és én vigyáztam rá az idő legnagyobb részében az otthonában. Nem tudom ez bír-e bármiféle jelentőséggel a későbbi események tükrében, azért tartottam fontosnak leírni, mert sohasem voltam azelőtt ennyire stresszes és kimerült. Sajnos őt elveszítettem. Ezután találkoztunk újra a kedvesemmel és folytattuk ott, ahol abbahagytuk. Nem sokkal az első újbóli együttlétünk után nekem jelentkezett egy igen erős és kellemetlen szagú hüvelyfolyásom. Nem tudtam mitől lehet, stressztől, attól hogy a Controvul fogamzásgátló tablettámat nem lehetett akkoriban kapni, helyette Marvelont kezdtem el szedni, vagy esetleg a páromnak lehet köze az egészhez. Így hát bután viselkedtem és nem mentem el akkor orvoshoz. Ez a tünet kb. 2 hónap alatt elmúlt és számomra érzékelhető formában azóta sem tért vissza. Az éves vizsgálatra pedig 2016 júniusában elmentem. Ekkor kaptam az addigi P1-es cytológiai leletem helyett egy P3-at, kérdőjeles HPV-vel és Bakteriális vaginosis-sal. Továbbá atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból. Nagyon megijedtem. (A párom elmondta, hogy volt egy kalandja a külön töltött időszakban, de akkor óvszert használtak. Ezután ő néhány hónapra visszament a volt kedveséhez, akinél később - miután nálam ez kiderült - sem mutattak ki HPV vírust.) Ekkor az orvosom felírta a Klion tablettát és a Gynazol hüvelykrémet, amit egyszer kellett használnom. Majd 3 hónap múlva megismételte a cytológiai vizsgálatot. Ez is kóros neoplasticus hámelváltozást mutatott. P3-as érték, javaslatnak pedig HPV tipizálás (ami azóta sem történt meg és nem értem, hogy miért?). Kórokozóknál a vegyes baktérium volt bejelölve. Ezután októberben loop+box conisatio-t és cervix curettage-t végeztek nálam. A kórszövettani leleten az állt, hogy CIN II az épből el lett távolítva, elvileg minden rendben. A háziorvosom felírta az Isoprinosin nevű immunerősítőt is, becsülettel beszedtem. Február 6-án voltam az elrendelt 3 hónappal későbbi rákszűrő vizsgálaton. 20-án elmentem az eredményért, ami ismét P3 és ismét bakterialis vaginosis és HPV lett. Javaslat pedig: kiegészítő tesztek: HPV DNS. (A párommal június óta óvszert használunk, és egyikünkön sem jelentkeztek különösebb tünetek, akár szemölcsök, vagy ilyesmi.) Az orvosom sem erre számított, azt mondta, egy héttel később menjek vissza, addig megint Klion és Gynazol.

Én már nagyon félek és tanácstalan vagyok. Alig alszom, mióta megkaptam az e-mailt, hogy menjek el az eredményemért. Úgy érzem mindent elkövettem, hogy meggyógyuljak és mégsem történt semmi. Gondolom, a végtelenségig nyiszálni sem lehet odabent.

Szeretném megkérdezni, lehetséges-e, hogy ez a vírus esetleg eddig is bennem "lakhatott"? Felszínre hozhatta-e az a stresszes időszak, amin keresztülmentem, ill. a bakterialis vaginosis, ami kiütközött 2015 őszén? És hogy ezt a dolgot mi okozhatta? Vagy itt minden mindennel összefügghet? El kellene hagynom a Marvelon tablettát? Annak lehet valami köze mindehhez? Vagy a páromtól származik mégis, csak a volt kedvese valamiért nem kapta el tőle?

És a HPV tipizálás esetleg önköltséges, azért nem végezték el eddig?

Kérem szépen, ha tud valamiféle magyarázatot adni erre az egészre, vagy hogy mire számíthatok ezután, tessék néhány szóban válaszolni!

Nagyon köszönöm!

Tisztelettel,

Izabella

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 22. 14:36

Kedves Izabella!
Ön mindent megtett, és mindent jól csinált. Azt, hogy a HPV mióta van a méhnyakon, illetve hogy a párja fertőzött-e, ha igen, mióta, azt nem lehet tudni, és nincs is rá módszer, hogy kiderítsük. Nem tudom, miért nem végezték el a HPV tipizálást, nyugodtan kérdezzen rá a nőgyógyásznál. Ilyenkor az elsődleges a citológiai eredmény, de a HPV típusnak is lehet jelentősége. Mindenképpen javasolt óvszert használni, amíg negatív nem lett mindkét lelete (citológia, HPV), így a fogamzásgátló jelenleg felesleges. A bakteriális vaginózis másodlagos jelenség, valószínűleg a méhnyak gyulladása miatt nem tud helyreállni a normál hüvely flóra, ez nem egy veszélyes dolog, nincs nagy jelentősége az Ön esetében. A lényeg: most a citológiára kell koncentrálni, precizen betartani a kontroll időpontokat, ha az orvos további műtétet javasol, sajnos azt is el kell végeztetni.

Zsuzsanna 2017. 02. 21. 07:32

Tisztelt Doktornő!

4 hónapja szőrtelenítés után a bal oldalon combtonel a hüvelyem mellett volt egy megkeményedett rész,majd pattanaskent vélve nyomkodni kezdtem és váladék jött belőle.Rövid idő alatt el is múlt.Voltam egy idegen férfival és ő arra panaszkodott,hogy fáj a pénisze tövében és nem is tudott elelvezni

Mostanában észrevettem,hogy ha többet gyaloglom nagyon fáj a szemeremcsontom és a menszeszem is két hétnél tovább húzódik.Fertozesrol lehet szó nálam?

Válaszát köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 22. 14:38

Ezek a panaszok nem utalnak kimondottan nemi úton terjedő betegségre. Ha látható eltérés van a nemi szervén azért érdemes megvizsgáltatni bőrgyógyászaton.

Evelin 2017. 02. 21. 00:05

 

Tisztelt drnő. Köszönöm a válaszát. Ha esetleg még is csak Hpv vírus lenne a dologban ezek a szemölcsök terjedhetnek? Ugyanis az rendben van h a parom azt állítja hogy hosszabb ideje megvannak a himvesző fellettiek de pl bőr alá vagy makkra át terjedhet és meg is nőhetnek ezek a szemölcsök? Ugyan is olyan helyen is lett ahol eddig 1000% ig tudom hogy nem volt! És a meg lévők is mintha meg is nőtek vna. Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 22. 14:38

A vírusos szemölcsök növekedhetnek, és terjedhetnek is.

Zsuzsa 2017. 02. 19. 23:27

Kedves Doktornő!

En egy 24 hetes kismama vagyok es azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ureaplasma DNS pozitív > 10000 diagnosztizáltak nálam. Milyen kezelési módszert tudna nekem javasolni tekintettel az állapotomra mert elég sok rosszat olvastam erről a baktériumról ami a babamat is megfertőzteti, nagyon megijedtem miatta.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvozlettel:

Zs.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 22. 14:47

Ebben a kérésben a véleményem nem lehet mérvadó, a nőgyógyászával kell megbeszélnie, és a haszon/kockázat mérlegelése után eldönteni, hogy kezelik-e. Amennyiben a kezelés szükséges, azitromycin tartalmú gyógyszert lehet felírni.

Ákos 2017. 02. 19. 09:50

Tisztelt Doktornő!

Nemrégiben kipróbáltam az úgynevezett erotikus masszázst. Ez végig kézzel történt - tartalmazott "kézi levezetést" is - és rövid orális szexet is tartalmazott, amelynél azonban ragaszkodtam az óvszer használatához. (Megnyugvással láttam, hogy azt követően a hölgy kézfertőtlenítőt is használt, tehát valamennyire biztosan ügyel a higéniára.) Kell tartanom bármilyen fertőzéstől, amit akár a "masszázs", akár a fürdőszoba használata során kaphattam el? Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:10

Ha az oralis szexhez óvszert használt, akkor nem kell tartania nemi úton terjedő fertőzéstől.

SZ 2017. 02. 18. 19:39

Tisztelt dr .nő!

2016 Augusztusban cytológia és tipizálás: P3 HPV gyanú , ASC-US , hpv HR 58 pozitív

2017Január csak cytológia : P2 , NINCS HPV gyanú, negatív dysplasiara és malignitásra, megjegyzés nincs teendő!

A gardasil 9-es oltásom januárban lett komplett!

A kérdésem a következő a januári eredménymmel kapcsolatban: Ha a leleten nincs rajta a HPV GYANÚ , akkor legyőztem a vírust? Nincs már benne a szervezetemben?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:12

Ez alapján nem lehet tudni, hogy a vírus eltűnt-e. Megbizonyosodhat róla, ha HPV vizsgálatot kér, ezt megteheti bármikor a citológia után minimum 4-6 héttel.

Géza 2017. 02. 18. 00:33

Tisztelt Doktornő!

1 hónapja volt már itt egy kérdésem akkor még nem voltam orvosnál.

A problémám az hogy szexuális együttlét után égö érzés volt a hugycsönyilásomnál. Majd ha az égés elmult viszketett, majd megint égett. Ha nem történik sokáig aktus akkor enyhülnek a tünetek de a pirosság és az alkalmankénti égés nem mult el teljesen.

Az utobbi két honapban voltam már sztk és magánrendeléseken is, engem és a barátnömet is vizsgálták már.

Nekem és neki is megcsináltak kb minden std vizsgálatot sifilis, gonorrhea, chlamidya, ureoplasma, micoplasma,herpesz.

Azota elmentem máshova is ott általános bakterologiát és sarjadzo gombát néztek, amelyek szintén negativak lettek.

A szakemberek egyöntetüen azt mondták hogy ez a pirosság ami van ez nem komoly és csak valamilyen irritácio vagy a párom testnedvjeire reagálok igy. De ha ez az eset áll fenn akkor ezt hogy lehet megoldani? Advantan-borax krémet kaptam gyulladás csökkentésre de nem érzek változást.

Ha nem bakteriális jellegü akkor hogyan tudnám végérvényesen megszüntetni ezt.

Köszönöm a segitségét!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:17

Előfordul, hogy a húgycső körüli érzékeny nyálkahártya reagál így a hüvely savas pH-jára. Első körben jó lenne tudni, hogy akkor is jelentkeznek-e a tünetek, ha óvszert használnak. Ez önmagában is jelenthet megoldást. Ha nem, akkor a párjánál érdemes lenne nézni egy kenetet, hátha valami olyan ok látszik, ami kezelhető. Ha tényleg minden rendben, akkor másképpen kell megközelíteni az egész problémát, hiszen nincs mit kezelni, nem fogjuk tudni megszüntetni az alap helyzetet.

Dávid 2017. 02. 14. 21:12

Kedves Doktor nő!

2016. december 10-en csókolóztam egy homoszexuális férfival, több órán át keresztül tartott ez(számban hamserulesek voltak). Nemi aktus nem létesült, azt visszautasitottam, de a srác sem volt erőszakos. Kérdésemre, hogy van-e bármilyen betegsége (némi) nemmel válaszolt. Ettől függetlenul 2017.januar 18-an elmentem hiv gyorstesztre (alere determine HIV-1/2 Az/Az combo teszt) negatív lett, de azóta rendszeresen jelentkeznek viszkető piros foltok, pjkkelyesk a könyökomon, illetve a nyakam, a fülem és a hajvonalam mellett. Érdemes vizsgálatot csináltatni újra, vagy nem? mennyire megbízható ez a gyorsteszt? Emellett az ínyem is rendszeresen vérzik fogmosaskor.

Köszönöm a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:31

Szűrést csinálni mindig érdemes, akkor is, ha a gyorstesztek elég megbízhatók. Az ínyvérzés miatt feltétlen keresse fel fogorvosát, ha nincs fogászati ok, akkor pedig a családorvosát, kérjen rutin laboratóriumi vizsgálatot.

Evelin 2017. 02. 14. 21:10

Tisztelt drnő.

Egy olyan kérdésem lenne ami nem 100%ig rólam,sokkal inkább a páromról szól,ebből kifolyólag sajnos engem is érint/érinthet. Kb. Augusztusban aktus közben észre vettem 2 szemölcsöt a párom nemiszerve felett. Amelyek állítása szerint hosszú ideje ott van ezzel le is lett volna tudva a dolog de 1-2 hét múlva egyre sűrűbben vettem szre a vakarozást nála és többször említette is hogy fájdalmat érez a szemölcsök körül. Ehhez a történethez tartozik még az is hogy ebben az időszakban eléggé partyzos kicsapongó életet élt. Állítása szerint nem volt más partnere (de ugyebár egy pasiról van szó) félek,hogy esetleg HPV vírus állhat a háttérben. Személy szerint nekem még szerencsére semmi tünetem. De eléggé zavar a dolog. Gondolom ezzel a problémával nem a bőrgyogyaszhoz kéne fordulnunk . Honnan tudhatom meg hogy esetleg ha HPV vírussal nézünk szembe és én eddig tűnet mentes vagyok de esetleg elkaphattam e?!

Valaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:34

Abszolút bőrgyógyászhoz kell fordulniuk. Meg kéne vizsgáltatni a szemölcsöket, ha valóban régóta ott vannak, és mondjuk anyajegyekről van szó, a viszketés akkor is jelezhet valami eltérést. Párjánál el lehet végezni HPV tesztet is, és akkor kiderül, megfertőzheti-e Önt.

Renáta 2017. 02. 14. 17:34

Tisztelt Doktornő!

Szeretném megérdeklődni,hogy mit is jelent pontosan ez a hüvelykenet vizsgálat eredmény!?

Természetesen azt értem,hogy mit takar a ˇnegatív ˇ szó (az összes nézett dolog az lett) és a Döderlein flóra fogalmával is tisztában vagyok,ami normál a lelet alapján, csupán azt nem értem,ha minden negatív és rendben van,akkor mitől lehet a sok fehérvérsejt. Erre vonatkozóan nem találtam semmit sem fórumokon,az orvoshoz csak 2 hét múlvai időpontom van csak.

Köszönöm előre is a választ.

Üdvözlettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:37

Sok fehérvérsejt lehet olyan kórokozótól ami nem látszik mikroszkópban, pl. Chlamydia, vagy HPV. Illetve jelezhet a méhnyaknál "feljebb" lévő gyulladást, akár petevezeték gyulladást is.

laszlo 2017. 02. 13. 19:20

Üdvözlöm!Olyan kérdessel fordulnék önhöz,hogy a paromnak én voltam az első és ő is nekem. Egyszer gumi nélkül beraktam neki majd 1-2-őt toltam rajta majd kivettem,és folytattuk gumival tovább a megszokott módon. Lehet ettől valami bajunk? Esetleg elkaphatunk valami betegséget?

Köszönöm a vàlaszàt!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:42

Ha egyiküknek sem volt korábban másik partnere, akkor nemi betegségük sem lehet, nem kell tartaniuk fertőzéstől. Vannak kórokozók, melyek nem csak nemi úton terjednek, a HPV is ilyen, de azt tanácsolom, ha nincs semmi panaszuk, tünetük, akkor ne az árnyoldalával foglalkozzon, hanem örüljenek az új felfedezéseknek. Valóban, a fogamzásgátlsról gondoskodni kell viszont, akármilyen rövid időre kerül le az óvszer.

László 2017. 02. 12. 10:39

Tisztelt Doktornő!

Nem rég volt egy új kapcsolatom,és az együttlét után négy nappal vizeléskor csípő érzés alakult ki majd két nappal később sárgás gennyes váladék távozott a húgycsőből.Elmentem a háziorvoshoz elmeséltem neki a problémám hogy lehet összeszedtem valami nemi úton terjedő betegséget ,és irt fel nekem ciprinol 500mg antibiotikumot amit tíz napig kellett szednem .Két nap után elmúltak a tünetek ,a kúra befejezése után egy héttel vissza tért ez a sárgás gennyes váladékozás a húgycsőből !Közben nem éltem nemi életet !De nincs csípő érzés vizeléskor ,nincsenek vizelési problémáim,nincs külső elváltozás ,és nincs semmilyen fájdalmam !Csináltam Clamydia tesztet aminek az eredménye negatív lett!Az lenne a kérdésem hogy lehet tripper fertőzésem lett?Vagy lehet a gyógyszer mellékhatása?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:46

Igen, lehet, hogy tripper. Sajnos a Ciprinol átmenetileg segít, de elképzelhető, hogy nem gyógyítja meg maradéktalanul. Nagyon fontos lenne, hogy megkapja a gonorrhoeára való injekciós kezelést! Tenyészteni már lehet, hogy nem érdemes, így a gyógyszer után, de ha nincs megfelelően kikezelve, prosztata gyulladása, hosszaadalmas és nehezen kezelhető krónikus húgycső gyulladása alakulhat ki.

Horvath 2017. 02. 11. 17:37

Kedves Reka!

HSV1 altal szerzett nemi herpeszem van, most mar 3 eve.Azota sem tudtam feldolgozni ezt, es sajna ennek koszonhetoen teljesen befele fordultam.

Ismerkedestol meg rettegek. Volt egy baratom, aki elfogadta volna ,es tudta h O is barmikor elkaphatja, de egyszeruen nem birtam lefekudni vele, mert annyira feltem, hogy atadom neki. Nem tudom, ki segithetne ennek a feldolgozasaban...

Emese

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 13:49

Azt hiszem a kérdésében benne van a válasz is, Ön is tudja, hogy a lelki feldolgozásban akadt el. Higgye el, sokan nehezen kűzdenek meg a herpes diagnózissal, de ettől még nem lenne szabad magát betegnek éreznie. Pszichológussal érdemes felvenni a kapcsolatot, vagy ilyen témában jártas szexológussal.

varga 2017. 02. 11. 16:41

Tisztelt Doktornő!

A páromat a véradó jelentette friss vérbaj latens tavaly agusztusban. Megvoltak a vizsgálatok én nem kaptam el megelőzésképp én is kaptam 1 injekciót. Vért vesznek mindig és a RPR gyengén pozitiv ez mit jelent? A másik míg nem éltem nemi életett is volt folyásom..voltam orvoshoz is de nem múlt el.. most nyálkás gennyes folyásom van ez lehet a szifilisz miatt van.. természetesen elmegyek nőgyógyászhoz csak nagyon félek hogy mégis elkaptam..

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 19. 14:16

Azt tanácsolom, ebben az esetben inkább bőr-és nemibeteg gondozóba menjen. Legjobb lenne, ha ugyanoda fordulna, ahol a párját is kezelik. Kérje meg az orvost, hogy értelmezze az RPR eredményt, és a folyás miatt a szükséges vizsgálatokat végezze el. Feltélen meg kell vizsgálni a méhnyakat, megcsinálni Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma és gonorrhoea irányában vizsgálatokat.

Tibor 2017. 02. 08. 01:39

Tisztelt Doktornő!

Bő egy hete-életemben először-kíváncsiságból igénybe vettem egy örömlány szolgáltatását.Egy internetes szolgáltató által "néztem ki".Ápolt,csinos lány volt.Mivel nagyon odafigyelek az egészségemre,és tisztában vagyok a veszélyekkel,orális érintkezést nem kértem,nem csináltam,sőt az aktus közepén még egy gumit húztam fel,így kettővel folytattam.Síkosítót is használtunk.Az aktus végén miután az óvszert távolítottam el-kb 20 másodperccel utána-,az egyik ujjam amin volt egy viszonylag friss seb, talán hozzáérhetett a még ágyékomon lévő síkosítóval keveredett lány váladékához.Az lenne a kérdésem,hogy van-e esély arra hogy ha esetleg HIV fertőzött a lány,megfertőződhettem?!Olvastam fórumokon,illetve más ebben illetékes orvosok hozzászólásaiban,hogy levegőn a vírusok néhány másodperc után elpusztulnak.Mennyire igazak ezek a "tények"?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 08. 12:30

Ilyen formán biztosan nem fertőződött, nyugodt lehet.

Bálint 2017. 02. 07. 14:31

 

Tisztelt doktor nő! Feleségemnél 7 év házasság után P5-ös méhnyakrák rosszindulatú dag.állapítottak meg. Minden leletén ez szerepel, bár ő mehtestrákról beszél. Műtét eltávolítás.Ha jól tudom a méhnyakrákhoz HPV 16 fertőzés mindenképpen kell és hosszú idő. Ha jól sejtem valamelykünknek csak félre kellett lépni, vagy még házasság előtti kapcsolatból hozhatta? Válaszát köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 08. 12:33

A daganat kialakulása előtt a vírus évek, vagy akár évtizedek óta jelen lehet a méhnyakon. Azt hiszem ebben a helyzetben a gyógyulás a legfontosabb, az a kérdés, hogy honnan, mikor fertőződött a párja, csak felesleges energiákat rabol el Önöktől. Nincsen olyan módszer ugyanis, amivel meg lehetne állapítani a fertőzés idejét.

Peter 2017. 02. 05. 23:54

Tisztelt doktornő,még azt szeretném megkérdezni hogy mennyi idő után válik a tripper szövődményesé férfiaknál és nőknél, illetve ebben az esetben mi a megfelelő kezelés? Ugyan az mint nem szövődményes estben ugyan azokkal az antibiotikummal történik csak hosszabb ideig?

Válaszát köszönöm

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 08. 12:35

Erre vonatkozóan általános szabály nincsen, minden eset más, attól függ, milyen súlyos a szövődmény. Vagy az antibiotikum kezelés idejét hosszabbítjuk, vagy vénásan alkalmazzuk, a nagyobb koncentráció elérése céljából.

Peter 2017. 02. 05. 23:43

Szia Réka, én a tripperrel kapcsolatban szeretnek felvilágosítást kérni és megkérdezni hogy mi ennek a betegség fertőzésenek az esélye "szennyezett" törölköző által? Pl: ondóval szennyezett, vagy fertőzött lány után használt törölköző. Csak azért kérdezem mert olvastam róla hogy az csak szexuális úton terjedhet, de ugyan akkor a szemre is átvihető a fertőzés amennyiben valaki "szennyezett " kézzel a szeméhez nyúl.

Köszönöm válaszodat

Péter

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 08. 12:43

Amennyiben a fertőzött váladék (ondó vagy hüvelyváladék) olyan nyálkahártyára kerül, ahol a baktérium szaporodni képes (húgycső, kötőhártya) akkor a fertőzős létrejön. Hogy milyen módon kerül oda, az mindegy, tehát kézzel, tárgyakkal egyaránt lehetséges.

Ádám 2017. 02. 05. 21:21

Tisztelt Doktornő!

Már kérdeztem öntől ureával kapcsolatban. Párom valakitől elkapta előttem, mindketten antibiotikumot szedtünk 15 napig. Kontrollon párom volt, negatív lett. Mikor újra lefeküdtünk volna, én a péniszem feletti területen borotválás közben apró, kicsit fehéres kinövéseket találtam. Szemölcsre gondoltam, de páromat vizsgálták a HPV HR 16-68-ig és negatív. Utánaolvastam, hogy ezeket (ha az), akkor a HPV 6 és 11 okozza. lehet, hogy ezt kaptam el, és ezeket nem vizsgálták benne? Vagy az, hogy a 16-68 negatív, az kizárja az összes HPV jelenlétét? Páromon nincs szemölcs.

Ha nem múlik, mit tegyek? Ha vizsgálat lesz, hogyan, milyen módon történik?

Tisztelettel

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 08. 12:45

Amíg nincs diagnózis, kár gondolkodni a HPV-ben, bőr-és nemigyógyásszal meg kell vizsgáltatni a kinövéseket. A vizsgálat ebben az esetben a megnézést jelenti, általában a típusos klinikai kép alapján megállapítható a betegség.

Tünde 2017. 02. 05. 16:27

 

Üdvözlöm doktornő!Előzményeként megemlíteném hogy kb màsfél éve visszatérô hüvelyfertőzésem volt havonta kéthavonta kiújult mindig klion kúpot kaptam rà.Aztàn decemberben hpv szemölcseim lettek csinàltak ràkszűrést ami nem mutatott elvàltozàst csak gardenellàt condyline ecseteőt kaptam klion kúpot elmúltak a szemölcsök de visszajöttek a folyàsomra is màsik gyógyszert írtak most a férjem aggaszt mert miutàn rajtam kijöttek a szemölcsök rajta is pàr a nemiszervén a szàjàba a làgyszàjpadon garatíven nyelv alatt a szàjsebész azt mondta kivàgja szikével a szàjpadról mert hpv és muszàj de folyik a húgycsövéből is vízszinű nyàkos vàladék néha a végbélből is gyakran szédül nagyon fàradékony voltunk a bőrgondozóba a vizsgàlatok eredményei a következők hív testnegatív szifilisz vérből negatív nissera gonorrhea negatív mycoplasma ureaplasma negatív baktérium nem tenyésztett ki gardenella nem tenyésztett ki sarjadzó gomba negatív genoid leletet még nem kaptuk meg de a dr.nő megkérdezte telefonon bemondàsuk szerint negatív minden levett kórokozója de írtak fel doxicilint 1db 20szemes nem tudjuk mire Isoprinosinet ez is szedünk mindketten ja a nőgyógyàsz a férjemnek is írt klion tablettàt azt mondtàk menjünk urológiàra de csak màrcius 9re kaptunk időpontot.A kérdésem az lenne hogy lehet minden lelete jó?A dr.nő szerint hovà forduljunk segítségért?vàrjunk màrc 9 igaz urológus rá?Szedje a férjem a doxicilint?A klion tablettàt?Így is hogy gardenella nem tenyésztett ki?Engedjük kivâgni szikével a szemölcsét? Azt elfelejtettem hogy volt 1-2nap làza is a férjemnek 38fok körüli.Elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült a levelem és hogy ennyit kérdezek de nagyon félek .Köszönöm szíves vàlaszàt tanàcsàt.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 08. 17:44

A húgycső és végbél folyás semmiképp nem fiziológiás, feltétlenül szükséges kezelés. Az urológiai vizsgálatot optimálisan még az antibiotikum előtt kellene megejteni, ha láza is volt a férjének, lehet hogy akut prosztata gyulladása is van. Nem tudom, milyen Genoidos leletek negatívak, a Chlamydiát nem említette, azt feltétlen meg kellene vizsgálni, több mintában is lehetőleg. Mivel telik az idő, lehet hogy a diagnosztikával kár vesztegetni tovább, el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést.

Lilla 2017. 02. 04. 18:31

Jónapot kívánok!

A kérdésem az lenne,hogy nemi szervi szemölcs ecsetelése mennyire hatásos ?(orvos által végzett) több helyen olvastam hogy teljesen hatástalan, nem ér semmit csak roncsol és fájdalmas de a szemölcsök elmúlni nem fognak. HPVről van szó

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 11. 09:32

Minden módszer roncsoláson alapszik, a fagyasztás, lézer is, az ecsetelés nem rosszabb. A probléma az, hogy maguk a vírusok a bőrben maradnak, tehát kiújulhat, módszertől függetlenül, ezt majd az imunrendszer fogja megakadályozni.

István 2017. 02. 04. 08:23

Kedves Doktornő!

Orális szexben részesített egy prostitualt és éppen aznap borotváltam le az intim szorzetem. Egy helyen megvagtam magam.

Azt szeretném megtudni, hogy ez mennyire veszélyes, kell e szuresre mennem,(milyen szuresre kell)hány nap után mutatható ki a biztosan a fertőzés ha van egyáltalán.

Mit lehet elkapni egy ilyen dologtól?

Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 11. 09:23

Oralis szex utján számos kórokozó terjed, például a szifilisz, a tripper, Chlamydia, úgyhogy mindenképp érdemes szűrésre mennie. Azt hiszem nem kell ilyenkor szelektálni, minél több tesztet elvégeztet, annál jobb, sajnos nem minden rendelőben van lehetőség az összes teszt elvégzésére, úgyhogy inkább a gyakorlati nehézségek fognak határt szabni a tesztelésnek.

Ágota 2017. 02. 01. 22:43

Tisztelt Doktornő!

Nemrég Kiderült, hogy gardnerella fertőzésem van. Kliont kaptam rá, viszont a párom még semmit. Még két hét amíg az ő eredményei is megérkeznek. Az lenne a kérdésem, hogy addig is szabad e nemi életet élnünk akár gumival, vagy úgy is visszafertőzne?

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 11. 09:34

Nem valószínű, hogy a párja ekapta, de azért várják meg a teszteket. Óvszerrel lehet nemi életet élni.

Lili 2017. 02. 01. 11:26

Tisztelt Doktornő!

2 hónapja szültem és terhesség alatt kijöttek rajtam HPV okozta szemölcsök, ecsetelni kellett, de 1-2 hét múlva mindig visszajönnek. Már 3 hónapja kínlódok velük, sok kis apró. Azt mondta a nőgyógyászom, hogy gyógyszert nem írhat fel rá mert szoptatok. Szedek C vitamint, sok gyümölcs, zöldség, grapefruit mag kivonat stb, de nem segít egyik se. Ön mit ajánlana?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 01. 13:33

Sajnos sokkal okosabbat nem tudok mondani, minthogy tartson ki. Esetleg a szemölcsöket el lehet távolítani lézerrel, így egyszerre eltűnik az összes, de a vírus akkor is a bőrben marad. A jelen hormonális állapot, és az alvás hiány, a stressz sajnos kedvez a vírusoknak, de amint az immunrendszere ismét helyreáll, el fognak tűnni. Próbáljon amennyit csak tud a baba mellett, aludni, ezzel tehet a legtöbbet.

Melinda 2017. 01. 31. 21:48

Üdv Doktornő!

Érdeklődni szeretnék,hogy van egy férfi aki nagyon tetszik és randira hivott.

Ö nem olyan régen szifiliszel volt kezelve.kb 3 honapja...

Az a kérdésem hogy akár milyen szexuális kapcsolat létesitese esetén elkaphatom e.és hogy ilyen esetben mik a korlátok az ö számára?már mint hogy van e számara betartandó idő szexre meg ilyenek...legyen kedves felvilágositani!koszonettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 01. 13:36

Ha három hónapja kezelték szifilisz miatt, akkor már kellett járnia kontrollon. Az, hogy a szifilisz biztosan meggyógyult, a 3 hónapos kontrollon már kimondható. Amennyiben az orvosa gyógyultnak találta, nincs ok semmi extra megszorításra. Ha a gyógyulás nem bizonyítható, akkor a partner ismételten kezelést fog kapni, Önöknek pedig szigorúan védekezni kell óvszerrel, kb a következő 3 hós kontrollig.

Kesz 2017. 01. 31. 21:01

Üdv kedves Dr nő

Szia

Azt szeretnem megtudni hogy mekkora annak az eselye hogy egy nötol elkapd a hiv, aids virust ugy hogy a no virus hordozo de te pedig egy eros atibiotikumos kezeles alatt letesitessz nemi kapcsolatot( ovszer nelkul es az orgazmusod is benne vegzodik) elso kerdesem mekkora ennek az eselye hogy a ferfi simma kozulestol fertozottee vallik ? Masodik kerdesem hogy estleg megvedhet e az antibiotikumos kezeles a fertozes ellen.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 01. 13:38

Az antibiotikum nem véd a vírus ellen. Ha nincs az aktus idején a nemi szerven seb, pl. herpesz miatt, akkor a fertőződés esélye kicsi, 1% alatt.

Eszter 2017. 01. 29. 17:27

 

Kedves Réka!Köszönöm a választ! Akkor ha közvetlen előttem lévő vizsgálatkor nem cserélt kesztyűt,és ugyanazzal a műszerrel vizsgált,akkor akár komolyabb fertőzést is elkaphattam?Pl,hpv-t?Nagyon kapkodott.Azért bízom benne,hogy volt pár másodperce kesztyűt váltani.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 02. 01. 14:42

Én őszintén remélem, hogy ilyen nem történhet meg, a legnagyobb kapkodásban is van idő a kesztyű cseréjére.

Bálint 2017. 01. 29. 03:59

Tisztelt Doktornő!

Erotikus masszázsra mennék a közeljövőben. Ez a masszázs tartalmaz egy úgynevezett olajos csúszkamasszázst (ahol a hölgy meztelen teste szorosan érintkezne a saját meztelen testemmel), illetve egy kézi kielégítést.

Az alábbi kérdéseim vannak ezzel kapcsolatban:

1. Elkaphatok bármilyen nemi betegséget? (Úgy tudom, hogy HPV-t igen, csupán az esélyét nem tudom megbecsülni)

2. Ha az alsónemű fent marad a masszőrön véd valamit is az esetleges nemi betegségekkel szemben? (Gondolok itt arra, hogy a nemi szerve így nem érintkezne a testemmel)

3. Van esetleg bármilyen javaslata, hogy hogyan lehetne kockázatmentesebbé tenni az ilyen alkalmat?

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 15:50

Mivel-ha jól értem-oralis szex sincs az érintekzéskor, így nem kell számítania nemi betegsége. HPV-t elméletleg el lehet kapni, de a nemi szervi HPV nem igazán a tenyér vastagabb hámján szeret lenni, úgyhogy ennek az esélye minimális.

Dezső 2017. 01. 28. 10:01

 

Üdvözlöm Dr nö. Kérdezném,hogy mi a párommal 23 éve vagyunk eggyütt és semilyen bajunk nemvolt ez idáig most kb 2hónapja a páromnak nemiszervi szemölcse van nemtudom hogyan szerezte azt szeretném tudni hogy ezt csak kizárólag sexuális úton kaphatta meg vagy elkapható más módon is én is elkaptam tőlle és még gardnelella is van neki mert voltunk dokinál ők állapították meg én is voltam csináltattam hpv tesztet de még 2hét az eredményig a számban is vannak kinövések már a fogamnál az ínemen és a torkomban is nagyon félek hogy komoly bajunk van mit tegyünk? Szedjük az imunerősítőt és ecsetellyük a szemölcsöket ezt írták nekünk a dokik elmult kicsit de pár nap után visszajött mit tegyünk? Elöre is köszönö tisztelettel.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 15:54

A HPV nem kizárólag nemi érintkezéssel terjed. Az, hogy a párjánál jelentkeztek a szemölcsök, nem feltétlen jelenti azt, hogy ő fertőződött először, ezt iyenkor nem lehet tudni, kinek mióta áll fenn a vírus hordozás. A szájüregben lévő tüneteket szájsebészeten meg kéne vizsgáltatni, a HPV teszetet végző orvos is adhat ezzel kapcsolatban tanácsot.

Ferenc 2017. 01. 27. 23:52

Tisztelt Doktornő!

A nemi szervemen áttetsző fehér hólyagok nőttek két napja, amelyeket égető viszkető érzés kisér, igy a tünetek ráillenek a genitális herpeszre. Egész életmben visszatérő ajakherpesszel közködöm és jelen esetben az immunrendszerem is elég gyenge. Öt nappal ezelőttm, szeretkezés előtt néhány órával megborotváltam a nemi szervemet sajnos emiatt a hám réteg elvékonyodhatott. Majd a frissen meggyőgyult számmal végeztem orális sexet gondolván,hogy már nem fertőző. Illetve vaginálisan is szeretkeztem a párommal. Lehetséges, hogy a számon lévő herpesz a nemi szervemre átterjedt az orális szeretkezés miatt?

A páromnak egyenlőre nincs semmilyen tünete, ő a szeretkezésünk napján már fel volt fázva és már akkor is szedett bakteriális fertőzésre tablettát.

Lehetséges ,hogy a páromat ez védte meg a fertőzéstől? Illetve hogyan tudnék arról biztosan meggyőződni, hogy genitális herpeszem van?

Előre is köszönöm válaszát

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 15:56

Az antibiotikum nem véd a herpesztől. A tünetei akár allergiás jellegűek is lehetnek. Akkor tudja tisztázni, ha netán ismét jelentkeznek a hólyagok, vagy pici sebek, azokat megdörzsölve lehet mintát venni és kimuatatni a vírust.

Eszter 2017. 01. 26. 13:54

 

Kedves Réka! Kérdésem az lenne,hogy nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával elkaphatok valamilyen fertőzést? Sajnos félek,hogy nem megfelelő a higiénia,a vizsgálatok gyorsak,az orvos mindig siet.Előttem többen voltak,aki közvetlen előttem,valami komolyabb betegsége lehetett,mert a váróban említette.Mikor rám került a sor,az orvoson kesztyű volt,és még az előző beteg lapját írta.Aztán vizsgált engem,rákszűréses vizsgálat. A kesztyűről,vagy műszerről megfertőződhetek bármivel is? Bocsánat,de túl aggódó vagyok.Köszönettel:Eszter

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 15:59

Az orvosi eszközöket két vizsgálat között sterilizálják. Az orvos pedig kesztyűt vált a betegvizsgálat után, szabály szerint. Remélhetőleg ezeket a szabályokat betartják mindenhol, mert ha nem, úgy valóban fertőző ferrássá válhat az eszköz, vagy a gumikesztyű.

anna 2017. 01. 24. 13:56

Jo napot.

Szeretnek segitseget kerni.

A volt paromnak szifilisze volt regebben,de nar kikezeltek mire velem volt. Nekem csak akkor szolt miutan terhes lettem. A korhazban csinaltak tesztet es negativ lett( 7 evvel ezelott).

Lehetseges hogy elkaptam es nem mutatta ki a teszt?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 16:00

A teszt megbízható, kimutatta volna, ha Ön fertőződött.

Gábor 2017. 01. 23. 00:11

Kedves Doktornő Réka,

2 kérdésem lenne. Az első, hogy kb 1-1,5 éve voltunk önnél, és a páromnak csináltattunk minden féle vizsgálatot. Nagyon gyorsan meg voltak (1 hét alatt) az eredmények, ám de hirtelen elmúlt minden panasz. Az e-mailbe azt írták, hogy vissza kell mennünk mert találtak valamit. De nem mentünk. Vajon meg van még önnek ez a lelet? Érdemes vissza nézni mi is volt akkoriban? A második kérdés, hogy mostanában eléggé száraz a péniszem bőre, és ejakuláció után szokott kicsit viszketni is. Aztán elmúlik. Kell aggódnom ez miatt? vagy már csak én képzelem be, hogy megint van valami? Köszönöm előre is.

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 16:07

Szerintem emiatt ne aggódjon, a szárazság nem jelent betegéget, pláne ha elmúlik magától. A leletek biztosan megvannak, ha nincs semmi probléma már, akkor is kérjék el emailben. Lehet, hogy csak egy ártalmatlan baktérium, ami nem kórokozó, de lehet, hogy egy lappangó fertőzés, jobb meggyőződni róla.

Ferenc 2017. 01. 20. 21:47

Kedves Réka,

Ureaplasma esetén hat napig 1x1 zitrocin 500mg elegendő lehet? 4 nap után nem érzek javulást...

clamy, myco, trichom... negatív.

Valamit HPV esetén (68) lehetséges gyógyulás? Vagy örökre bennem marad és fertőzök is? Meglévő, vagy új partnerrel egész életemben védekeznem kell?

 
Dr. Szandányi Réka 2017. 01. 29. 16:11

A HPV fertőzés elmúlik, az immunrendszer eltünteti. Az antibiotikum után 2-3 héttel csináltasson Ureaplasma kontrollt, és akkor kiderül, hogy eltűnt-e. Ha a panaszok nem szűnnek meg a kúra végére, lehet hogy érdemes lenne Doxyciclint is beszedni, de ezt a kezelőorvossal kellene egyeztetni.

<12...20...2526>